Без приватизация на болниците: толкова ли е хубаво?

Правителството в парламентарната зала. На преден план премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов

© Надежда Чипева, Капитал

Правителството в парламентарната зала. На преден план премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър МосковДобре, де, Премиерът спря приватизацията на болниците. Имаме достатъчно време, за да обсъдим на спокойствие какво и защо ни се предлага.


Първо. Какво е страшното и какво е хубавото?


По-старите помним масовата приватизация, някои дори пазим и книжките с бонове за по 25 000 неденоминирани лева. Е – който тогава беше по-пъргав и изобщо "по-така", купи по нещо, повечето останахме с боновете за спомен на деца и внуци.
Та опасенията от новата приватизация са, че тя щяла да прилича на старата. Може, не, че не може, ама нали сме с 18 години по-големи и по-умни? И би трябвало новата да е вече по честен и нормален начин: който иска да купи болница, да бъде добър: "парите в брой на масата". Може с някаква лека преференция за персонала и толкова. Получените пари в специален фонд към министерството на здравеопазването – за инвестиции. Никакви оперативни разходи, доплащания на "пътеки" и други наливания в нереформирани бездънни "дупки".


Колко биха били тези пари? Здравната статистика упорито мълчи за основните фондове (сгради, машини и съоръжения) в системата. Ако само за начална ориентация решим, че става въпрос за около 100 общински болници и допуснем, че всяка от тях има фондове минимум за 2 милиона лв., значи може да се очаква прилив на условно 200 милиона лева пресни пари. А от по-големите? Май си струва поне да се замислим.


Второ. Кой с какво ни лекува?


Едно от опасенията: частният собственик, за да прави икономии, ще ни лекува със светена вода (нали е бактерицидна). Или пък за да угоди на фармацевтичните фирми – с ултраскъпи лекарства и консумативи. Може. Но – питам се: какво сега пречи на персонала в публична болница, за да трупа печалба (учтиво наречена "счетоводна"), да прави същото? И от друга страна - да предписва "на корем" излишни изследвания, процедури, медикаменти?


Изводът: Необходима е мощна информационна система, която да отчита всеки предписан медикамент, изследване, процедура. Такива общо взето има, но на локално равнище. Необходима е обаче национална система за анализ и контрол. Тя трябва да отчита: на пациент А.Б.В. за заболяването му "пневмония" са предписани такива и такива неща. И да сравнява дали предписаните неща отговарят по количество и по стойност на зададени стандарти и ако не – защо.


Нататък идва сложното: научните дружества на съответните специалности да изготвят такива стандарти и да анализират получените резултати. И - най-сложното: големите отклонения от стандартите да се обсъждат. И да се правят задължителни препоръки за оптимизация на лечебната дейност, а и на стандартите.


И – когато такава информационно-аналитично-препоръчителна система заработи, ще имаме някаква сигурност, че и "частникът", и "държавата", ще ни лекуват по най-добрите световни образци.


Трето. Кой по-добре лекува?


Проклетият частник, за да трупа печалби на гърба на болните, ще ги изхвърля недолекувани. Да, но лекарите по света са измислили редица показатели за оценка на резултатите от болничното лечение. И министър Петър Москов постави задача такива да се разработят и използват. Те - макар и несъвършени и неуниверсални, се прилагат рутинно в много държави. Припомням някои: степен на възстановяване на функциите, наличие на усложнения, наличие на рехоспитализации, далечни (над 3-5 г.) резултати от лечението (особено показателни за онкологичните заболявания) и много други.


Ако и когато такива показатели се въведат и станат публични, тогава ние като пациенти по-лесно ще можем да оценяваме коя болница какви лечебни резултати ни предлага.


И между другото ще отпадне малко нескопосната според мен идея "пациентът да оценява лечението си и при евентуално негово недоволство Касата да не плаща". Пациентът по дефиниция не може да оценява работата на лекар с да кажем 10 г. стаж, 3 специализации и докторска степен. Не може и не трябва. Той може единствено да има мнение по условията, комфорта, отношението, контакта, информираността и пр., които са важни, но не основни компоненти на лечението.


Четвърто. Как се изразходват парите ни?


Имаме около 200 болници публична собственост и малко над 100 – частна. За частните официалната статистика "знае" малко: 462 962 постъпили през 2013 г. В публичните – 2 038 179. Но публичните са имали задължения към края на 2014 г. за над 400 милиона лева. За настоящата година тепърва ще видим. От частните няма данни за задължения. Възможно обяснение е, че в тях пациентът си доплаща и така се допълват парите за "недофинансираните" клинични пътеки. Друго обяснение е, че частните болници подбират пациенти само с високо доходни клинични пътеки. Може обаче да има и паралелно трето обяснение – в тях персоналът им е силно мотивиран да контролира разходите.


Кое е вярното би проличало единствено от детайлната статистическа отчетност – еднаква за държавните и за за частните болници – най-малкото за сегмента от дейността им финансиран с публични средства.


И накрая – малко "политика"


Тъмносините у нас се опасяват от всеки опит държавата да поеме по-силно (изцяло) управлението на независимата здравна каса. Защото държавата била лош стопанин. На другия край на спектъра червените се опасяват от приватизацията на болниците – защото държавата била добър стопанин, а частникът бил...(изедник, да кажем). Да, но във Великобритания държавата притежава и финансира около 70 % от здравната система. Тя дали е социалистическа? На отсрещния бряг на Атлантика (в САЩ), значителна част от здравната система е в частни ръце, но над 45% от населението е здравно осигурено с държавни програми. Дали системата им е капиталистическа?


Та предлагам да спрем да се замерваме с догми от Маркс-Енгелс-Лениново време, а да се мъчим да разберем какво от световния опит най-добре ще ни върши работа. Например - по темата "публично-частно партньорство в здравните грижи" има над 60 000 публикации, отразяващи опита на различни държави в петте континента.


И за финал


Знае се, че здравната система е чувствителна област. Всяка реформа засяга интересите на 120 000 персонал и на около 7 милиона "обслужвани". Значи – отдавна известното: промени се правят като се събират всички възможни доказателства "за", "против" и всички останали, предлагат се на дълго обсъждане (примерно: докато то досади на опонентите), и чак тогава се внедряват – с детайлен екшън план (пътна карта, мрежов график или с каквото там препоръчват учебниците).


Но пък "политическото време" тече и нуждата от спешни реформи е голяма. Е?


Авторът проф. Божимир Давидов е доктор на медицинските науки. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1365 Весело

  Оказа се, че за последните няколко години здравната система е рекордьор по усвояване на средства. Ако не се измисли някакъв общ план няма никакъв смисъл да си чешем езиците.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  "Премиерът спря приватизацията на болниците"

  Реално Москов трябва да си подаде оставката и да се занимава с ... медицина евентуално.

  Боко също - защото би трябвало да се осъзнае вече и да спре с нескопосаните назначения на здравни министри...
  В една зеленчукова нива има много повече ред, отколкото във всеки един момент на боковото управление.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Как ли ще ги спрем кражбите от здравната каса? Като имам в предвид какви майстори сме на крадене от общото....българския лекар е сериозен противник - няма да се даде лесно. Оно си сака да краде от касата и тава си е .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всеки, който може, да зареже касата. Няма да бъде обвиняван в кражба, трудът му няма да бъде ограбван.
  То не бяха "бебегейт" или "цветановгейт", "милиардгейт" или "дянковгейт", а реформата е на път да се превърне в "борисовгейт" или пажарникаргейт".

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  [quote#0:"Проф. Божимир Давидов "]Но – питам се: какво сега пречи на персонала в публична болница, за да трупа печалба (учтиво наречена "счетоводна", да прави същото? И от друга страна - да предписва "на корем" излишни изследвания, процедури, медикаменти?

  Изводът: Необходима е мощна информационна система, която да отчита всеки предписан медикамент, изследване, процедура.[/quote]
  На мен такива изследвания ми бяха правили във ВМА миналата година, без да разбера и очевидно в мое отсъствие, че на десет страници едва бяха успели да ги изброят.

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 918 Разстроено

  Аз не разбрах какво предлага професора. Цялата статия ми прилича на професионално философстване с виличка в едната ръка, с която се бодва доматче, а в другата чашка ракийка...

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ни приватизация, ни национализация, нужна е социализация

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Глупости в статията, глупости в коментарите.

  Това което е нужно:
  1. Демонополизация на НЗОК
  2. Пълна тотална и за вечени времена забрана за използване на пари дадени за здраве, за нещо друго, па макар и косвено свързано със здравето, от сорта на представителни за работещите в касата и министерството.
  3. Неприкосновени индивидуални здравноосигурителни партиди.
  4. Неприкосновен здравен резерв за т.нар. социалнозначими болести.
  5. Независим от финанси контролен орган за работата на болниците иДКЦ-тата, със смесено участие на лекари и пациентски организации.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Я кажете с колко беше глобена една частна болница, в която един частен служител щеше да убие бебе защото реве повече от допустимото?Отделно с колко беше беше глобена за това че същия служител е давал убийствени 24-часови смени?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Всяка казана от доктора дума е вярна. Само дето не отива и на съпка по-напред от това, което бе изписано във форума по темата преди него.

 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 447 Неутрално

  1. По подобие на пенсионния модел, може да се въведе втори стълб на здравно осигуряване - част от вноските да отиват по индивидуални партиди.
  2. Държавата да си внася пълният размер здравни вноски за тези, за които отговаря; най-големият длъжник на Касата е държавата.
  3. Могат да се въведат по-строги санкции на тези, които дълго време не са си плащали здравни вноски: например неиздаване на лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Да не делим болниците на частни и държавни,а на добри и лоши,на такива,в които пациента се чувства добре и е обгрижван добре и такива,в които пет пари не дават за него,а само за пътеката му.И ако се окаже,че частните болници се справят по-добре,нека да са частни.За пациента това е без значение.

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Елементарна статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2374 Любопитно

  [quote#8:"rapidfire"]1. Демонополизация на НЗОК[/quote]
  Сиреч, отпада задължителното здравно осигуряване и всеки е свободен да избира къде да се осигурява, кеф ти Холандия, кеф ти Швейцария?
  [quote#8:"rapidfire"]2. Пълна тотална и за вечени времена забрана за използване на пари дадени за здраве, за нещо друго, па макар и косвено свързано със здравето[/quote]
  И нито един хонорар за консултации, включително и за настоящата статия?

  [quote#8:"rapidfire"]3. Неприкосновени индивидуални здравноосигурителни партиди.[/quote]
  По тия партиди какво ще има, дето да е неприкосновено? Болести, застраховки или обезценяващи се от инфлацията пари? Какво става с партидата, ако собственикът се спомине преди да успее да оперира с пратидата? А ако се спомите поради неточна/неправилна медицинска манипулация, от партидата удържат ли се средства за манипулацията или цялата се "усвоява"?

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2374 Весело

  "Но – питам се: какво сега пречи на персонала в публична болница, за да трупа печалба (учтиво наречена "счетоводна", да прави същото? И от друга страна - да предписва "на корем" излишни изследвания, процедури, медикаменти?"

  - цитат на коментар #0 от “Проф. Божимир Давидов ”
  Точно това е проблемът на всяка здравна система!
  Морално ли е да се печели от "смъртта" на ближния!?
  Освен от физическата смърт (която всъщност и неизбежна все някога), търговците в бели престилки искат да печелят и от добрата воля на "клиентите" като ги приканват да правят дарания на пари, кръв, органи, в краен случай бутилка алкохол.
  И изводът: Една обществена система (за сигурност на членовете й) не може да формира печалба. Това би означавало частно осребряване/лично облагодеталстване от доверието на останалите.

 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Припомнете си колко струва на здравно осигурен едно изваждане на кърлеж в публичната болница Пирогов - 50 лв. А трябва да е само с потребителска такса.

  vesela
 17. 17 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 470 Весело

  Скъпа Весела,
  [quote#16:"vesela"]едно изваждане на кърлеж[/quote] НИКЪДЕ по света не е манипулация, която ТРЯБВА да се извърши в първостепенна спешна университетска болница като "Пирогов". Между другото, в ИСУЛ (също такава болница) струва, май, 30 лв. А иначе, трябва да отидеш при общопрактикуващия си лекар, за да ти го извади "безплатно" (т.е. със средствата на здравната ти осигуровка) А, ако искаш да ти го извади професор по хирургия - ще си плащаш и то доста повече от 50 лв

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK