Три сценария след гръцкия референдум

Три сценария след гръцкия референдум

© Christian Hartmann, ReutersНа неделния референдум очаквано гръцкият народ потвърди позицията, която отстояваше във всички социологически проучвания досега. Гърция вече каза "не" на кредиторите си и на парламентарните избори от януари тази година, и в изборите за европарламент от 2014. Южната ни съседка вече е в технически фалит, а намирането на политическо решение оттук нататък ще е почти невъзможно. Стои въпросът какви са сценариите пред нея.


До края на месеца предстоят няколко плащания по гръцки облигации, включително 3.5 млрд. евро към Европейската централна банка, които трябва да бъдат погасени към 20 юли. Това е и ключовата дата, до която най-вероятно ще стане ясно финансовото бъдеще на страната.


Сценарий 1: Гърция и институциите сключват ново споразумение,
което отговаря на условията на правителството на Ципрас
Политическото значение на свикания референдум е недвусмислено – по този начин премиерът Ципрас казва, че сделката ще стане или по неговите условия, или няма да стане никак. На следващия кръг на преговорите вероятно ще има известен разнобой сред европейските страни, но изглежда малко вероятно да надделее позицията, че за Европа е по-добре да задържи Гърция в еврозоната на всяка цена. Естественият лидер в преговорите от страна на кредиторите е Германия, а тандемът Меркел и Шойбле няма абсолютно никакъв интерес да се поддава на натиска от общонародното допитване. Същевременно Ципрас вече затвори собствената си врата да приеме споразумение подобно на това, против което собственият му народ гласува в неделя.


Допълнително страните в еврозоната вече нямат същия финансов интерес да спасяват Гърция на всяка цена – огромната част от щетите покрай евентуалното излизане на страната от еврозоната вече са понесени. Единствената причина за развитието на този сценарий би била, ако европейските политици са съгласни да приемат цената на огромни политически загуби за себе си, за да не се стигне до социална криза в Гърция, която впоследствие да рефлектира в целия Европейски съюз, когато гръцката икономика форсира все повече хора да напуснат страната и да търсят работа в големите европейски икономики. И доколкото подобно политическо решение би било принципно възможно, то изглежда все по-малко вероятно предвид методите, които СИРИЗА трябваше да използва, за да достигне до настоящата си позиция.


Въпреки използването на тези методи тук трябва да се признае политическата победа на Ципрас. Ако приемем, че достигането до тази позиция е била целта му от самия момент, в който той пое властта, гръцкият премиер изигра рискованата си игра доста добре. В момента той разполага със силната позиция на спечеления референдум, а ако европейските лидери откажат да действат по неговите правила, водачът на СИРИЗА винаги може да оправдае последващата криза с това, че е следвал народната воля, а Европа не е показала достатъчно съпричастност. За негово съжаление морално правилното решение за европейските лидери е точно да не се поддадат на политическото му изнудване. В крайна сметка в политиката принципите трябва да стоят преди всичко друго.


Сценарий 2: Няма ново споразумение, Гърция остава без ликвидна помощ
и трябва да намери алтернативни начини за разплащане


За първи път от началото на гръцката криза сценарият, в който страната излиза от еврозоната и се налага използването на алтернативна валута, изглежда най-вероятен. След като нито кабинетът на независимия икономист и бивш гуверньор на гръцката национална банка Лукас Пападемос, нито последвалото управление на дясната "Нова Демокрация" на Андонис Самарас не успяха да проведат необходимите реформи, беше повече от очаквано, че левите популисти от СИРИЗА няма да се справят със същата задача. Ако приемем, че никога не са имали подобно намерение, политическите им ходове придобиват повече смисъл. Ако ли пък приемем, че са имали такова желание, определено провалът им се дължи на некомпетентност, липса на опит и пълно неразбиране на реалната ситуация.


В действителност какъв е бил мисловният процес на Ципрас и Варуфакис не е от особено значение. Който и да управлява Гърция, обективните обстоятелства в страната не позволяваха да бъдат проведени успешни реформи. И Пападемос, и Самарас опитаха да се справят с тежката дългова криза, но и двамата не успяха не толкова заради липса на компетентност или воля (които особено при първия със сигурност не отсъстваха), а заради естествената трудност на южната ни съседка ефективно да събира данъците си и да опази ликвидността на банките си без сериозно външно финансиране. Към днешна дата почти всички големи депозити на гръцки граждани се намират в банки извън Гърция, а при свиваща се икономика и увеличаваща се данъчна тежест е естествено, че по-заможните хора и компаниите търсят законни и незаконни начини да избягат от плащането на данъци в южната ни съседка. Така всяко гръцко правителство, което дойде на власт, е поставено пред класическа дилема – да се опита да реформира страната, без да има нито административния потенциал, нито достатъчна подкрепа от избирателите си, или да се надява на нереалистично ниво на подкрепа от международните кредитори. Затова не виждам нищо драматично във втория сценарий, към който в момента Гърция се е устремила.


Ако той в действителност се случи, вероятно в следващите седмици гръцкото правителство ще избере алтернативен начин на разплащане, а еврото ще остане в обращение в частния сектор. При тази дуална система новата гръцка валута бързо ще загуби стойността си и вероятно най-много ще пострадат точно тези социални групи, които бяха най-активни в това да гласуват с "не" на референдума – работници, държавни служители и безработните. Вероятно правителството ще има достатъчно разум, за да запази поне част от социалните плащания в евро, защото обезценяването на алтернативната валута би могло да доведе до истинска и всеобхватна социална криза. Икономиката ще продължи да се свива, а иронично туристическият сектор, който е единственият, който може да осигури бърз приток на евра, ще пострада най-сериозно.


Положителното на този сценарий е, че ако той се реализира, Гърция ще има възможността в дългосрочен план да се възстанови по начина, по който народът й иска. Вероятно ще отнеме повече от десетилиетие, докато брутният вътрешен продукт се върне до нивата от 2008 г., но това е цената, която избирателите на референдума пожелаха да платят.


Сценарий 3: След пореден провал на преговорите с европейските лидери
правителството подава оставка


Въпреки че всички действия на Ципрас в последните шест месеца показват, че за него оставането на власт стои пред всичко друго, съществува вероятността напрежението, под което е поставен, да се окаже твърде голямо и той да подаде оставка след следващ провал за достигане на споразумение с европейските лидери. Това е най-неясният сценарий за Гърция, в който едновременно страната ще бъде без средства, с които да се разплаща, и без правителство, което да има обществена подкрепа да я поведе при евентуалното въвеждане на нова валута или да се справи с потенциалната социална криза.


В крайна сметка всяка демократична страна и всеки народ, който е извоювал правото си да гласува на свободни избори, сам избира бъдещето си. Свободата и отговорността вървят ръка за ръка. Ако гърците желаят "всичко или нищо" от кредиторите си, то това е тяхно право и те го упражниха недвусмислено с начина, по който гласуваха на референдума в неделя. Европейските лидери са поставени пред същия избор – всичко или нищо. И доколкото и те отговарят пред собствените си народи, рационалното им решение е да се споразумеят за "нищо". Напълно ясно е, че и от двете страни на преговорите ще остане усещането, че другите ги изнудват, тероризират и имат нереалистични очаквания. Такава е обективната реалност – между гръцкия народ и кредиторите му не съществува пресечна точка.


Затова най-възможният сценарий, в който Гърция е принудена да въведе собствена валута, е и морално най-правилният. Европа се нуждае от това да има един проблем по-малко за решаване, а Гърция - да носи цялата свобода и отговорност да се справя със собствените си проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Само ни остава да гледаме какво ще стане.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 950 Неутрално
 3. 3 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз питах преди месец и сега да взема да питам. А сценария , а станетака, че да си имаме съседка, членка на Брикс , до колко е възможен ? И какви ще са ползите за България при едни евентуално такова развитие на нещата ?

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Който и сценарий да изберат маляките им предстои преди всичко популяризиране на нова олимпийска дисциплина а именно висене пред банкомат в горещо време. Победител е този който издържи най-много без да гушне китката. За победителя наградата е морална!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Онзи ден слушах някакво интервю в което се каза, че ако Гърция спре тотално да плаща задълженията си, което е на път да стане, три германски и две френски банки /без да става ясно кои/ гълтат вода.

 6. 6 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "...към 20 юли. Това е и ключовата дата, до която най-вероятно ще стане ясно финансовото бъдеще на страната." Сериозно ли? Има нова ключова дата?

 7. 7 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Това беше 2012 (и май бяха много повече банките). Сега гълтат вода немските данакоплатци с 80 млрд. и от цялата ЕЗ до 330 млрд.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]
  Само ни остава да гледаме какво ще стане.[/quote]

  Че как няма да гледаме. Сеирът наближава с пълна сила!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Какъвто и да е сценария, гърците са като в ролята на младоженката от онзи виц, в който питали радио Ереван дали през първата брачна нощ тя да си легне облечена или съблечена. Отговорът бил, че както и да си легне, все ще бъде ......

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":
  три германски и две френски банки /без да става ясно кои/ гълтат вода.
  ------------------------------
  Пак сметки без кръчмаря
  Що ли си мисля, че германския и френския данъкоплатец няма да имат нищо против вместо да се дадат едни пари на Гърция, с част от които тя да плати на немски/френски банки, да се дадат направо по-малко пари директно на банките и да приключи въпроса......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  А аз прочетох статията и разбрах, че последиците от гръцкия фалит вече са изконсумирани, т.е. водата вече е глътната и на кредиторите не им пука особено много от ОХИ-то.

  Gunter glieben glauchen globen
 13. 13 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ами... или хората в останалите държави са луди, или 61% от гърците. И двете ми се струват еднакво малко вероятни, така че остава еддинствена възможност - в Гърция хората са толкова уплашени, че реагират абсолютно първично и безсмислено, гасейки огън с бензин.
  Съвсем сериозно! Това не ме радва и бъдещето на много обикновени хора в тази страна ме притеснява...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "Додо":

  много добра статия.
  Гърците са се вторачили в Германия, но не Германия е основния им проблем.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#13:"quasimodo"]Ами... или хората в останалите държави са луди, или 61% от гърците[/quote]

  "Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
  Само не си спомням кой е авторът му.

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2573 Весело

  Ципрас кат един модерен бог обеща да нахрани народа си с ципура и да го напои с ципуро докато го извежда от европустинята, под акомпанента на мощно сиртаки !

  Когато се събуди след махмурлука гръцките маси с почуда установиха , че са се озовали в ...Сибир !!!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#17:"SS"]Ципрас кат един модерен бог обеща да нахрани народа си с ципура и да го напои с ципуро [/quote]
  Нищо такова не е обещавал Ципро. Обеща им избор, ето имаха го. Сега да видим далии е скрил асо в ръкава или само е блъфирал. Що ми се струва, че тая работа няма да протече по начина по който се пророкува тук?!?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Весело

  Вечра сценариите за Гърциа бяха 5, днес са три, утре колко ли ще са?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на rebel11
  rebel11
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Гърците ще ли да имигрират в Европа да работят", някой да е виждал грък да работи

 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Пак си ходил на Женския пазар.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  Докато накрая остане един и точно той ще е този, дето се реализира.

 26. 26 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сори ма гръцолята във великия си унес изтеглиха късата клечка, единно!

  chavo64
 27. 27 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Третият сценарий вече е нарисуван. Ципрас може да спечели колкото си иска референдуми в Гърция но вече не може да спечели нито един европейски референдум.
  А дали новото правителство ще бъде повече гръцко отколкото анти е рано да се каже.

  Отделете време навреме.
 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "новата гръцка валута бързо ще загуби стойността си и вероятно най-много ще пострадат точно тези социални групи, които бяха най-активни в това да гласуват с "не" на референдума – работници, държавни служители и безработните."

  И разбира се, виновни ще са останалите страни от Еврозоната, които не искат да хранят танцуващите сертаки и радващи се на живота гърци

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#3] от "jovanoty":

  еееее, не бързай за "членство в БРИКС", т.е. за излизане от ЕС и НАТО, ще трябва нов референдум или няколко референдумчета.
  Аз съм ЗА

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Свободата и отговорността вървят ръка за ръка."
  Но народа трябва да е достатъчно образован и ерудиран, за да знае какво да прави със свободата си и какво значи да носи отговорност, а когато не е, се получават глупости като гръцките избори и референдуми, като с "българската демокрация" и като с много други простотии, вършени от народите по света.

 31. 31 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добър анализ, но подценява само едно - способността на Ципрас да изненадва анализаторите Пример - оставката на Варуфакис днес. Със сигурност ще имаме още много изненади тия дни, които ще направят на пух и прах всички анализи. Едно е сигурно и това е единствената слаба брънка в настоящия анализ - Ципрас няма да подаде оставка при това твърдо "да" на референдума. Оттук нататък, очаквам най-различни византийски номера от него. В крайна сметка важно е гласуването на фрау Меркел довечера - ако тя каже твърдо ОХИ, номерата на Ципрас умират.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 32. 32 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Допълнително страните в еврозоната вече нямат същия финансов интерес да спасяват Гърция на всяка цена – огромната част от щетите покрай евентуалното излизане на страната от еврозоната вече са понесени."

  Това не е вярно!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#31:"gun"]Добър анализ, но подценява само едно - способността на Ципрас да изненадва анализаторите[/quote]
  Анализаторите единствено ще се изненадат, ако Ципрас започне да плаща борчовете на Гърция - всичко друго им е все тази. Където нещата се измерват в пари, там игричките с оставките не минават.

 35. 35 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tom Sawyer":

  Прав им път!

 36. 36 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tom Sawyer":

  Я обясни, какво по-точно е БРИКС, какво правят там, имат ли договор за нещо?

 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  за мен най вероятния сценарии е да поискат оставката на Меркел

  гошо
 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Има ли човек или народ на света който ако го попиташ дали иска да връща заеми да не ти каже НЕ? Този референдум си беше чиста изгъзица за собствена политическа консумация от Ципрас. С нищо не им помага на гърчолята, но със сигурност им засилва самозаблудата. Поставя ги в ситуацията на деца които треперейки от страх си припяват "Не ме е страх от тъмното".  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#21] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  като начало оставката на Меркел ,пък после ще видим

  гошо
 40. 40 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Все повече си мисля, че Ципрас е бил предвидил всичко това, т.е. излизане от еврозоната, следвано от хиперинфлация, всички с кредити към банките ще тържествуват, защото ще ги оправят за без пари, богатите с депозитите ще пият една студена вода ... или накратко: обществените паразити печелят.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 41. 41 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Да започната да си плащат даниците и до 10-на години ще се оправят. Ако това не направят никой сценарий не може да ги оправи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#38] от "emil (НА БАС ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА)":

  има бе ,я чети тукашните форумни европеици, я питай най вече Грънчо

  гошо
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И трите сценария издишат.
  Най малко аз ще река похвални думи за ПРАВИТЕЛСТВО, при това на коалиция от марксистки партии, за които е естествено да залагат на режим на държавен капитализъм със силна социална съставка, за да отговарят на идеологемите си. Но и държавният пак е капитализъм. И за да не тласне Гърция към истински соцалстически решения, каквито са анархичните, тоест пряка демокрация и солидарна кооперативна икономика, ЕС ще отстъпи, още повече, че Франция и Италия не са толкова твърди като Германия.
  А и да не забравяме, че дадените на Гърция заеми бяха целеви - вижте дабре за каква са били дадени и за какво са били похарчени, вижте как немалка част от тях са се върнали при кредиторите веднага, вижте калко от дълга всъщност са ЛИХВИ.
  Точно лихвари да говорят за принципи и честност е смешно.

  Така че това, което ще стане, ще е различно от описаните, може би желаеми от автора, сценарии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#36] от "Въглерод":

  Тук макар , че Икономедия са про американска медия и не може да им се доверяваш на начина по който поднасят инфо застрашаващ интереса на господаря им http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/16/2344895_briks_hvurliat_rukavica_na_zapadnata_finansova_sistema/

  или тук по добре http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=16511

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 47. 47 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ципрвс е идиот. Трябваше да загуби референдума и да подаде оствка. Спасява партията спасява и държавата. Сега Гърция фалира и Сириза в канала.....

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Значи гърците избягват да плащат данъци,а европейците със своите ,поддържат високия им стандарт,на който били свикнали.Няма по-нагли хора.И колкото повече им отстъпва ЕС,толкова по-нагли стават.

 51. 52 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":

  Не, ЕС няма да отстъпи, защото ще трябва да се справя с вече навирилите гребен национал-комунисти в Испания, Франция и т.н., включително и нашите атакисти (които стратегически в момента мълчат). Един тотален срив би изпратил горните обаче в небитието за поне 10 години - мисля, че според Меркел тази кауза си струва риска Гърция да е няколко месеца на купони, както бяхме ние преди години. Освен това Гърция след няколко години ще си стъпи на краката - така както и ние след Лукановата зима - и... ще почне да връща (част) от дълговете си.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 52. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Това е така и всеки разумен и честен човек го разбира, но не и мошениците и изнудвачите от Сириза.
  Да се надяваме, че финансовите министри от еврозоната ще застанат на твърда позиция и ще пресечат опитите на гърците да продължават да живеят на гърба на всички останали.

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#52] добре, да видим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 55. 56 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tom Sawyer":

  И сега се питат две неща в задачата: 1. След като целия валутен фонд на банката на БРИКС е 3 пъти по-малък от дълга на Гърция как ще помогне и 2. Гърция с колко милиардна вноска ще участва?

 56. 57 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар 20 на Ленин Сойер : - Ми халал да ви е Елада бе ушанка - да ви опита от борша от шишарки и североазиатския рахатлък под лъчите на Великия Пу !!!

 57. 58 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига с този БРИКС. Това е дискусионен клуб, а не икономическа организация.

 58. 59 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз мисля, че целта на СИРИЗА беше излизане от ЕЗ. Само, че с такъв лозунг тя нямаше да спечели избирите и референдума. А сега ще изкара ЕЗ и гръцките избиратели за виновни. Так гърците още 100 г. ще си разказват, как европейците са ги изгонили от рая, защото уж ги мразят.

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#20:"Tom Sawyer"]До коментар [#2] от "Додо":

  Много искам да видя дали ще посмеят. Русия вече покани Гърция в БРИКС ако бъде изритана от Брюкселският чиновнически планктон. [/quote]

  Мурзилките така и не разбрахте, че самите маляки не искат и да чуят за излизане от ЕС. Като опитни тарикати и просяци те много добре знаят за скъсаните гащи на колхозниците, да не говорим какво ще се случи, ако продават същите номера на Джуджето и му викат "терорист" (не че не е де). Иначе аз лично нямам нищо против да бъдат изритани и да идат в БРИКС, много ще се радвам дори.

 61. 62 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#19:"jovanoty"]Що ми се струва, че тая работа няма да протече по начина по който се пророкува тук?!? [/quote]

  Защото преследваш свои политически доктрини и не ти е удобно да си признаеш, че гърците се провалиха с това мотаене. Да, няма да загинат като нация, естествено, но ще са силно и неприятно засегнати от политическото им слабоумие.

  Щом така не може, обратното ще става.
 62. 63 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#3:"jovanoty"]А сценария , а станетака, че да си имаме съседка, членка на Брикс , до колко е възможен ?[/quote]

  Ку-кууу, ку-кууу. Виж, Джовано Джованке, ти като мистър сивис винаги твърдиш, че не си комунист под прикритие, пък все натам биеш. Тогава си обясни политическата позиция и си седни на частите за сядане. Само врякаш врели-некипели.

  Разбира се, че няма да станат член на БРИКС. Нито БРИКС има някаква ясно изразена структура, нито Гърция иска да е при тях. Как въобще, ама въобще ти идват такива на ум? Някой плаща? Къде прочете за такава възможност? Как разсъди, че това може да се случи? На база на какъв предишен опит го предвиди? Човек, моля те, рядко пиша, но пиша, когато някой започне индиректно да поставя интелекта ми под въпрос.

  Щом така не може, обратното ще става.
 63. 64 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#47:"1_bulgarin"]Ципрвс е идиот. Трябваше да загуби референдума и да подаде оствка. Спасява партията спасява и държавата. [/quote]
  На пръв поглед сте прав, но пропускате другия вариант - той спечели, но след като известно време след тази имагинерна победа не успее да договори нищо с кредиторите, отново ще си подаде оставката с оправданието "Наглите кредитори не ми дават никакъв шанс да изпълня дълга си към народа на Гърция".
  Всичко по този сценарий вече започна с оставката на финансовия му министър.
  Все пак не оспорвам факта, че Ципрас е идиот!

 64. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#31] от "gun":

  Едно е сигурно - че ще трябва да намалят публичните си разходи по един или друг начин. А с какви циркаджилъци ще се прикрива това, задника все ще е отзад и ще е гол.

 65. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#63] от "eternity_43":

  Споко, това е "опорна точка"

 66. 67 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Какви банки те гонят? Това на пазара ли го чу? Ти знаеш ли изобщо кои са гръцките кредитори в момента?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 67. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дамян":

  Вие сте далеч по-близо до икономическия смисъл на спора от автора на статията, но той е политолог, простено му е.

 68. 69 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  То, няма какво да се дава и никой няма да гълта повече вода, освен народа от ЕЗ. Защото още миналата година Е Банка и лидерите решиха да понапечатат няколко десетки трилиона Вера и да плащат на гогото иска. А народите, кой разбрал, кой не. Всички ние плащаме и узото и сиртакито и квото има. Ама не сме били там.

 69. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  Спрът за премахване на Европейският Финансов Механизъм за Поддръжка при Извънредни ситуации оставя единствен изход, този на Европейския Стабилизационен Фонд. Остава един съвсем немаловажен въпрос, този с привлекателността на гръцките държавни облигации за потенциалните инвестори.
  "The ESM issues bonds or other debt instruments on the financial markets to raise capital to provide assistance to Member States. Unlike the EFSF, which was based upon euro area Member State guarantees, the ESM has total subscribed capital of €700 billion provided by euro area Member States. €80 billion of this is in the form of paid-in capital with the remaining €620 billion as callable capital. This subscribed capital provides a lending capacity for the ESM of €500 billion."

 70. 71 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ох, сценариите са поне десет, а най-вероятните развития въобще не са сред изброеното.

 71. 72 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Норвегия,при проведени два референдума ,народът гласува ''не'' за ЕС.Народа го каза в прав текст,че не иска да храни голтаци като България и Румъния.Референдумът в Гърция все значи нещо за тези които владеят света.Сто пъти съм го писал,гърците се освобождават 60 години преди нас,защото са хитри.Сега ще получат това което са намислили,а ние ще получим на Мойсей жезъла

 72. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#5] от "442":


  [quote#5:"442"]Онзи ден слушах някакво интервю в което се каза, че ако Гърция спре тотално да плаща задълженията си, което е на път да стане, три германски и две френски банки /без да става ясно кои/ гълтат вода. [/quote]И аз така чух две лелки на пазара Кирков-вярвам им безрезервно.

 73. 74 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А какво пречи на страните от ЕЗ (без Гърция) да вземат и те да си спретнат по едно референдумче с едно просто въпросче? Напр. "Искате ли да плащаме от вашите данъци узото и пенсиите на 40-годишните гръцки пенсионери"? Ей това ще е вече истинска демокрация и дори Ципрас не може и копче да каже. Как биха отговорили словенците, словаките, прибалтийските народи, да не говорим за германци, австрийци и французи, можем само да гадаем. Ама аз залагам на "НЕ" 90%. И нека след това Ципрасчо си мери процентите на "НЕ"-то с останалите от ЕЗ. И тогава ще остане само един сценарий "ИЗХОД" (ако искате GREXIT или exitus (letalis) - въпрос на лично предпочитание).

 74. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":


  [quote#21:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Вечра сценариите за Гърциа бяха 5, днес са три, утре колко ли ще са? [/quote]Излизане от ЕЗ-до там ще го докарат.

 75. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#31] от "gun":


  [quote#31:"gun"] Ципрас няма да подаде оставка при това твърдо "да" на референдума.[/quote]Аз и при "да" не очаквах.Комунист не подава оставка.Преди редовни избори само с камъни се махат.

 76. 77 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 430 Неутрално

  излизането на Гърция е само началото на разпада на единната валута. "Реформите" са причината за намаляването на БВП на Гърция и увеличаването на безработицата в цяла Европа.
  Мнозинството десни не разбират, че техният модел просто не работи. Лепенето на етикети измества важните теми на дискусията.

 77. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#52] от "gun":


  [quote#52:"gun"] нашите атакисти (които стратегически в момента мълчат[/quote]Но пък БСП са се активизирали тези дни всякакви мумии -от Пиргова до Бъруджиева,през Илиана Йотова...

 78. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#56] от "Въглерод":


  [quote#56:"Въглерод"] Гърция с колко милиардна вноска ще участва[/quote]Гърция ще участва с непарична вноска-референдум.

 79. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#72] от "chuggun":


  [quote#72:"chuggun"]Норвегия,при проведени два референдума ,народът гласува ''не'' за ЕС.Народа го каза в прав текст,че не иска да храни голтаци като България и Румъния.[/quote]Остави ни нас,голтаците!Ти кажи на гърците колко милиарда ще пратят за узаки и сиртаки..И да сме голтаци-поне не сме длъжници.А гърците са горди като ромляни...

 80. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#77] от "bushmaster":


  [quote#77:"bushmaster"]излизането на Гърция е само началото на разпада на единната валута.[/quote]Мдаа,после се разпада ЕС,САЩ и Путин идва на бял кон,да ви направи шефове на мандра...

 81. 82 Профил на Kobba_STALIN
  Kobba_STALIN
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#5:"442"] ако Гърция спре тотално да плаща задълженията си, което е на път да стане, три германски и две френски банки /без да става ясно кои/ гълтат вода. [/quote]

  Скъпи другарю 44, драги 2,
  Вие сте по-наивен и от Председател на колхоз. Разсмяхте ме. Та нали Гърция се разплаща с кредиторите, точно с парите които и дават самите кредитори. Защото Гърция не генерира собствен финансов ресурс. Това е все едно, банката да ви отпуска всеки месец сумите, с които погасявате кредита си, към нея. И какво викаш, матрос? Ако банката не ти даде парите, с които да се издължиш към нея, щяла да фалира. Явно си се преуморил от прекомерното лъскане на цевта на нагана. Ще ти дам един съвет. Лъскай, но сменяй ръцете и пази китките.

 82. 83 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Гърция в Брикс? Вие чувате ли се какво думате бре хора? Та в Брикс са големи икономики и мощни страни. Бразилия има напоследък проблеми. Какво ще прави фалирала Гърция там, кой ще я храни, от какъв зор? Това може да стане само по някакви гео-политически съображения и то само еднолично от Русия , която обаче затъва все повече икономически. А какво ще спечелят от Гърция , останалите, ако я спасяват?

 83. 84 Профил на Kobba_STALIN
  Kobba_STALIN
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#83:"Петър Иванов"]какво ще спечелят от Гърция , останалите, ако я спасяват? [/quote]

  Скъпи другарю Иванов, драги Петър,
  Гърция в момента е в ролята на бременната 14 годишна ученичка, която е срам за Европейското семейство. А тя се надява, някой да се ожени за нея и да я дундурка, барабар с бебето.

 84. 85 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ципрас се опита хитро да подхвърли топката към гръцкия народ с този референдум. Въпросът е и какво от това? Видно е, че без реформи Гърция няма как да излезе от положението, в което се намира. От друга страна едни по-сериозни реформи биха дали ясен сигнал, че Ципрас е популист, който не може да изпълни цветните си предизборни обещания, което може да доведе и до предсрочни избори. Излизането от еврозоната би влошило още положението, което пак клони към оставка и предсрочни избори. Така, че към момента сценарий номер 3 ми звучи най-логичен.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 85. 86 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Добър анализ. Страхувам се, че ЕК ще влезе в втория.

 86. 87 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Миналата седмица Дневник бяха изтипосали един парцален преразказ на този автор, който имаше претенции за сериозен анализ. Е сега, гледам се е насочил към възможни варианти на развитието на гръцката драма. Посочил е само три! Малко са! А авторът повече говори на изуст и с пожелания, отколкото със задълбочени познания за ставащото нашите съседи!Тих ужас ме обхваща от незнанието, което властва там, където изобщо не му е мястото!

 87. 88 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "dan1":

  Йорданке, процедурите са сложни и дълги и дори след всички перипетии, които могат да траят не месеци, а години, нещата пак може да се променят към по-добро. Това не е някаква порта, която като ти хлопне под носа и е за вечни времена. Не сме в гнусния комунизъм от едно време.

 88. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  Има интересен текст за 5 стъпки по решението на груцката криза от шефа на Сити Банк, виж:
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-07/citigroup-here-s-our-five-step-plan-to-solve-the-greek-crisis

 89. 90 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Терористите" от ЕС без реформи и поне малко работа повече пари няма да дадат. Време е "гордите" елини да пообеднеят и да поработят. И да започнат малко по малко да връщат и борчовете,разбира се....

 90. 91 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#19] от "jovanoty":

  И кое е асото в ръкава?Гърция във всички случаи е пре*бана драги, колкото и да ти се иска да надвие неолибералния омразен запад.

  През последните 5 години, макар и западните данъкоплатци да им изсипаха стотици милиарди, гърците обедняха с 25%.Дори и Европа да клекне за пореден път, което е доста вероятно, гърците ще продължат да обедняват поне една петилетка докато стигнат до минимален растеж на БВП, защото инвеститорите се оддръпнаха от държавата им няма да се намери кой да я финансира или налее пари в нея поне 10 години.Ако пък си върне драхмата и се сгоди с Путин, както е най-вероятно да стане, какво точно я чака Гърция???Русия ли ще плати стотиците милиарди на Европа, дето гърчолята ги изхарчиха.С фалит на международните пазари не е като при ЦСКА - фалираш и не плащаш...дългът си стои.

  Няма асо в ръкава, има само прибързани действия на един ляв популист, който иска да строи комунизъм и да го зачука на омразните юдео-банкери.Вместо това обаче така пре*ба народа си, че до едно-две десетилетия ще станем свидетели как пропаднала България задминава по много показатели "проспериращата" си южна съседка.Наистина си мисля, че Ципрас се е продал.Не може да е толкова тъп.

  Помни ми думата, пак ще ти пиша

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 91. 92 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#91:"cocacola"]Вместо това обаче така пре*ба народа си, че до едно-две десетилетия ще станем свидетели как пропаднала България задминава по много показатели "проспериращата" си южна съседка.[/quote]

  Мурзилки, готоови, старт! сега да разкажете как и като са зле гърците са сто пъти по-добре от нас.

 92. 93 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Весело

  Гръцкият референдум заби в Книгата на Гинес нов жалон на социологическото лъготене.

  Историята не познава по-грандиозно социологическо салтомортале. Лъже се с 5 пункта, лъже се с 10 пункта, но с цели 40 е световен рекорд. За не повече от 5 дни

  слонът стана на

  мишка, а

  мишката –

  на слон

  Цяла седмица социолозите гледаха фактите през обърнат бинокъл и чак в неделя вечерта го сложиха правилно.

  Освен че засрами социологията, гръцкият референдум детронира телевизията, кралицата на политическите борби. Този път всички гръцки телевизии агитираха срещу правителството на Ципрас. Това е нормално, защото те са собственост на олигарси, които злагат на „Нова демокрация“ и Меркел, противниците на СИРИЗА. Ако човек иска да види другата гледна точка, налагаше се да влезе в интернет. Така се получи първата в света пряка битка между телевизията и най-новата медия.

  И за първи път телевизията загуби. Царицата е мъртва, да живее царят. И не защото десните сили нямат блогове и сайтове – напротив, техните са много повече. Но за първи път се оказа, че в интернет зрънцето истина побеждава пластмасовата реалност.

  За родните телевизии да не говоря, те нямат значение. Но ако си припомним кои събеседници какво говореха по сутрешните блокове, то гръцкият народ вече трябва да е овъргалял Ципрас в катран и пера. Така че ако искате да сте наистина информирани, скъпи сънародници, сложете обратен знак на всичко, което чухте от говорещите глави. И 90 на сто от пишещите.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4857951

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 93. 94 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Любопитно

  ТАКА НИ ЗАРОБВАТ...  Системата е построена така, че всички пари ТРЯБВА да отиват на Запад и да се връщат САМО във вид на кредити, подсилвайки дълговото задължение на страната. Следва изкуствено разрушение на икономиката, наречено „икономическa кризa”. Това се прави с една единствена цел – да се създаде ситуация, при която страната-длъжник да не може да си върне дълга.

  Принципа на всяка криза е прост – нов кредит кредитора не дава, а изисква да се върне стария. Това е всичко. Имало е ваша промишленост и ваша страна – станали са наши! За да „помогнат” на влязлата в дългове държава, ще дойдат други кредитори – МВФ и МБР. Не можете да върнете дълга? Решение има. Позволете да се разположи военна база. Подкрепяйте политиката на САЩ и Великобритания. Изпращайте военни където ви разпоредят, ако трябва в Афганистан и Либия. И не забравяйте да развивате „демокрацията” в страната. Т.е., не пречете на прозападните средства за масова информация да промиват мозъците на народа.
  Когато парите не струват нищо на този, който ги дава в дълг, схемата за установяване на хегемония над света рязко се променя. Ако някой създава пари от въздуха в каквото си иска количество, както прави западната печатница, то основния способ за покоряването на света вече не е войната, а даването на пари в кредит. Излиза, че армията вече не е нужна. Грешите!

  Военната сила е нужна за заплашване на тези, които не желаят да теглят заеми. Започва омайването на страната с промиване на мозъците на нейното население. Никой нищо не трябва да забележи. На всички трябва да е внушено, че страната процъфтява, че всичко е правилно. Как да се изпълни това – чрез средствата за масова информация.Точно по тази причина исканията на всички видове либерали е „свободата на словото”! Но ако си мислите, че някой от „борците за свобода” го вълнува вашето право да говорите свободно, то дълбоко грешите. Задачата е друга – да се обезпечи свободното промиване на мозъци на населението .

  Вторият задължителен етап от омайването се явява внушената на хората най-обикновена мисъл: държавната собственост – тя е ненужна, неефективна, излишна. А това означава, че тя задължително трябва да се прехвърли и стопанисва от частни лица, които по-добре знаят как да я управляват. Започва приватизация, в хода на която държавата (разбирай народа) се лишава от собствеността върху средствата за производство.
  Третия етап – влагане на парите на страната в покупка на американски дългови задължения. Всъщност става следното – Запада дава пари на свои подставени лица, които купуват вкусни парчета държавна собственост. По-късно тази собственост се препродава на други подставени лица. Най-интересното започва после. Какви предприятия се приватизират първо? Логично е да се предположи, че са губещите. Тоест държавата се отървава от баласта. Нищо подобно – първо преминават в частни ръце най – печелившите от икономическия сектор. В България – Нефтохим, Девня… И какво става? Държавата, лишавайки се от предприятията, които преди са пълнили бюджета, става крайно зависима от данъчната система. Данъците започват да растат и да душат малкия и средния бизнес. Развитието на икономиката се забавя, а в някои случаи въобще спира.


  Едновременно с това държавата започва да изпитва колосални трудности с покриването на своите разходи. Преди в хазната влизаха пари от продажбата на държавно производство, а сега пари се трупат само от данъци, т.е. само част от това, от което се е сформирал бюджета преди. Парите в бюджета са малко, а това значи, че няма възможност не само за изплащане на пенсии, но и няма възможности за строителство на пътища и осъществяване на развиваща се икономика.

  Но и това не е всичко. Държавата не е в състояние да кредитира своята промишленост. Доколкото едно от първите изисквания за осъществяване на каквито и да е реформи е създаването на независима от държавата Централна Банка, то държавата започва да изпитва ред проблеми. Само БНБ има по Конституция право да печата пари, но тя е вече ограничена от Валутен борд. А съгласно закона, БНБ няма право да кредитира правителството на своята държава, но има право да кредитира правителството на САЩ и други страни, изкупувайки техните дългови книжа. В края на краищата държавата няма пари и закрива всички кредитни програми на своята икономика – както в държавния, така и в частния сектор. Но без кредитни ресурси нищо сериозно в икономиката не може да се направи. Работещи в единна система ФРЦ и ЕЦБ - точно чужди финансови институции, те започват да дават кредити на държавата и частния сектор. Това е практически крайния етап на поробването.
  Да отбележим още веднъж: Ролята на средствата за масова информация е крайно важна на всички етапи. Нали трябва постоянно да се пудрят мозъците на целия народ, а всъщност и на цялата планета. Трябва да се обяснява правилното влагане на пари в държавните облигации на САЩ. Трябва да се обяснява, че всичко е правилно, вярно, независимо от това, че много хора разбират, че случващото се е странно. Наистина да се разбере абсурдността на ситуацията не е сложно. С какъв процент света кредитира САЩ? Средно – 1.5%, което значи, че златните валутни резерви на държавите са отдадени в заем на САЩ по този мижав процент. Парите отиват на Запад на съхранение и се връщат обратно в страните под форма на кредити, но вече със съвсем друг процент. И така държавата става длъжник.


  Освен това на Запад отиват не само парите от златния резерв. Там отиват парите от едрия бизнес и научния потенциал на държавите. Голяма част от едрия бизнес задължително принадлежи на компании, регистрирани в офшорни зони или в западни страни. Защо става така? Защото местните компании растат до транснационално равнище крайно рядко, а западните транснационални компании са подпомагани да се включват към откритите пазари. Т.е., част от бизнес на страните е директно Западен.
  Втората част е своя, но явно „полусвяо”. – формално тя също е Западна. Защо става така? Не защото на определен етап така е по-удобно, а защото по друг начин не може да оцелее. Искаш да получиш кредит на Запад под минималния лихвен процент – стани резидент, изнеси бизнеса в офшорка или в Западна страна. Ако не желаеш, бизнеса ще бъде погълнат или унищожен. Едрия бизнес е не просто обвързан със Запада, той е в капан. Или бизнесмена ще стане член на западния бизнес елит и ще играе по техните правила, или леко и нежно (а най-важното – незабележимо за средствата за масова информация) ще го погълнат.

  А какво става с инвестициите? Инвестициите в страната са също форма на поробване.Преди държавата САМА можеше да построи завод. Трябваше само да купи технологиите от чужбина или да ги поръча на своите научни институти. Сега са и нужни пари, за да може да построи този завод.Тези пари, които преди държавата създаваше сама, емитирайки държавна валута, сега може да получи, привличайки „инвеститори”. И инвеститорите строят вериги от хипермаркети, които, на свой ред, също водят до изтичане на парите от държавата и унищожават малкия бизнес.
  Някъде там, в офшорките, заминава и печалбата от работата на предприятията. Данъците са платени – да! Но преди всички пазаруваха в магазините, които бяха държавна собственост или на малки предприятия. А сега – в мрежи от хипермаркети,които задължително са регистрирани в офшорни зони.


  Системата е устроена така, че всичките пари са ДЛЪЖНИ да отиват на Запад и да се връщат назад ЕДИНСТВЕНО под формата на кредити, увеличаващи задлъжнялостта на държавата.
  Следва изкуственото унищожаване на икономиката, наречено „икономическа криза”. Тя се прави с една цел – да се създаде ситуация, при която държавата –длъжник да не може да върне дълга. Рисковете са никакви – парите, които Запада е заел, за самия Запад не струват нищо. Това са няколко операции на компютър или напечатани хартийки, необезпечени с нищо. С нищо, освен със силна армия и мощни средства за масова информация, а също сборище от „защитници на човешките права”, истинската цел на които е защита правата на банкерите, създаващи парите и опитващи се да подчинят света.


  Ето така се поробват страните. Навсякъде схемата е една и съща, по цялата планета. Всичко започва със свободата на словото и завършва със загуба на суверенитета.
  Точно по тази причина "най-свещените" искания на либералите се явяват исканията за свобода на словото. Без свободна промивка на мозъците схемата за поробване веднага започва да буксува.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 94. 95 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#3:"jovanoty"]Аз питах преди месец и сега да взема да питам. А сценария , а станетака, че да си имаме съседка, членка на Брикс , до колко е възможен ? И какви ще са ползите за България при едни евентуално такова развитие на нещата ? [/quote]

  Това е резонен въпрос, който не се знае защо получава толкова минуси. Вероятно някаква първосигнална система--спомене ли се БРИКС--значи човека работи за Путин. Както обратното--ако кажеш нещо лошо за Китай или Раша--си Соросоид. Както и да е. Въпроса е добър.

  Вторият вариант описан от младият автор, с десетилетията в които бавно си преорганизират икономиката гърците и постепенно си повдигат начина на живот--по-скоро пасва на Китайци, Японци, Немци, и други конфуцианци или протестанти--че дори и сталинисти--способни на приемане на "малко" сега, и бачакане "здраво" в това сега, за да има "много" утре. Гърците не показаха такава склонност.

  Така че в десетилетието в което "ще намират себе си", е напълно вероятно да има по пет пъти в годината възможности--техни слабости--които хитър играч да може да оползотвори, и докато се усетят те самите, а и ние--Гърция вече да зависи финансово и политически от Новия Копринен Път, елитът и индустрията и да са купен--индиректно, през пет посредника--от Пекин и Москва (че и Астана)--и пловината им твърда валута да идва от азиатски и евроазийски туристи, а другат половина--от арендата на нейното крайбрежие от военноморските сили на Пекин и Москва.

  Те именно сега навлизат гърците в този период на търсене на инфантилни бързи решения дето доведоха царчето ни на бял кон при нас, кобурга неден, но ние поне помнихме десетилетия сивота и дефицит, и Лукановата зима и Виденовата зима, и повече носихме на гърч. А тези глезльовци една година да изкарат като средна българска и ще им края на света и ела Виетнам купи ме, ела Казахстан целуни ме.

 95. 96 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Все пак с резултата от този референдум не бих приел за категорчна победа на гърците срещу Европа- 60 на 40 не е като 90 но 10 . Вижда се една полу спечелена битка с Европеиските кредитори , но в никакъв случай победа .
  Кой кого победи .Някаква нова тяхна си валута срещу Еврото . При резултат от допитването 60 на 40 . На всичкото отгоре ако сме тръгнали на почивка да си носим малко храна и вода за първите 3-4 дни щото ние толкова воже да искараме вече .Ресторантите били пълни ,Сиртаки , узо. стига бе След ката Ципрас постигна своето си, сега следва ли т.е. не следва ли Европа да се затюхка за Гръцката задлъжнялост и ще е им покаже комбинация от 3 пръстакато като бъдещо условие за преговори.

  Господи дайми смирение и пуслошание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK