"Гърция е по-равна от всички в ЕС!" Ами България?

"Гърция е по-равна от всички в ЕС!" Ами България?

© Reuters(Не анализ, а синтез)


За честитка по случай левия референдум на СИРИЗА ще цитирам левия Ленин: "В дюкяна не ти казват, че за стоките трябва да плащаш с пари. Това и така всеки го знае."


С пожелание да няма десен референдум на Камерън ще цитирам десния Адам Смит: "Англия е нация от бакали."
А пък с мисъл за нас перифразирах в заглавието разобличителя на тоталитаризма Оруел. Защото, ако дадем ухо на официална Гърция, дори всички в евросъюза да са равни - тогава Гърция трябва да е най-равната от всички. Да няма двоен стандарт! Например при помощите – да има единичен, само за Гърция! Иначе евросъюзът я унижава. Докача достойнството й. Доказано древноисторически. И т.н.


До гръцката криза европейското достойнство на България беше в мълчанието


Каквото и да говорехме у нас, пред евросъюза мълчахме. Не се молехме за "разбиране": "У нас властта много краде, дайте ни от общите пари!" "У нас чиновниците са много корумпирани, дайте ни от общите пари!" "У нас бизнесмените много фалират, дайте ни от общите пари!" И т.н.


Но е днес няма да дирим "разбиране". Днес, госпожи и господа, ние крещим: "Стига! Доста! Баста!" Крещим го в себе си. Крещи достойнството ни, de profundis, от дълбокото, дето сме го скрили. Някои крият слабостите си - винаги. Други крият силата си – до време. Ние сме се научили да крием качествата си. Достойнството е качество винаги. А като излезе наяве, превръща се в сила. Ако е истинско. Нашето е истинско. Доказахме го с досегашното си мълчание.


Седнали сега гърците да плачат: "Цял живот да работя за някакви си деветстотин евро пенсия, а те искат да ми ги ограничават! Терор! Геноцид!" А какво да кажем ние с гайдите? Психясвали и се самоубвали – сигурно е вярно. А у нас през деветдесетте? Помните ли тая черна статистика – на самоубийците, млади и стари, на заболелите душевно? Именно душевно – душата боли. Боли и нашата помнеща душа днес. И заради тях тогава, и заради нас днес – трябва вътрешният крясък да се превърне в членоразделна реч. Примерно:


"Не, не сме съгласни да говорим само за пари. Гърците били взимали, крали, пилели – това е минало. Но сега те говорят за страданието – сегашно и бъдещо. Добре, да говорим за страданието – но ние познаваме това страдание по-добре от тях. И не сме го оценявали в пари. В пари то няма цена. Цената на това горчиво знание я платиха нашите мъртви и нашите луди. И ще я плащат, колкото и да е страшно да го осъзнае човак – и да го каже. А гърците искат именно собственото си – бъдещо - страдание да превърнат в общи пари.


Искат да изтъргуват страданието като futures


Но ние ще им напомним: нали вече взехте от общите пари – и се докарахте до страданието си сега. Заключаваме: гръцкото страдание с пари не се лекува. Както не можеше – и не може – да се излекува и нашето. Съюзе, да не им даваме вече!"


Това са прави думи и ние ги научихме вече по трудния начин. Да се правим, че сме забравили урока и страданието си, е недостойно и предателско. А да мълчим или с половин уста да подхвърляме по нещичко в този дух и да следим срамливо "дали ще мине" – като напоследък – значи на практика сме се съгласили с единичния "гръцки стандарт". И сме плюли на българското страдание.


Като мълчим, повличаме се по схемата, че решението или нерешението на гръцката криза зависи от правилното количество пари и почваме да калкулираме кондиката: ако, значи, съюзът им даде толкова, ще е загуба, но еврото може да не се срине; ако не им даде, ще е икономия, но еврото може да се срине, да видим как е по на сметка... (Забележете, винаги "дадат", никога "дадем" – сякаш това не са общоевропейски, съюзни наши пари – ето ви примерче за постоянното ни самоунижение.) Ако приемем това сметкаджийство, приемаме и най-бакалското разбиране за евросъюза, натрапвано напоследък от официална Англия – че той е съюз, основан на пари. Грешка, госпожи и господа от западния ни остров. Европейският съюз е основан не на пари, а на принципи. Това се отнася и до вас, госпожи и господа от южния ни комшулук – защото вие пък напоследък натрапвате, че съюзът бил основан на лозунги. "На първо място - хората! – каже – На второ - банките!" Банковият обирджия ще ви благодари. Но видяхме, че и архилевият Ленин е знаел, че не е така – пък го е и написал за такива като вас.


Трябвало било съюзът да се реформира, тръбят от двата края, десните от Англия и левите от Гърция. Вярно, трябва. Но няма да стане, ако промяната е да сложим в основата бакалския подход. Няма да стане и ако промяната е съюзът да се преоснове на лозунги – ами откъде ще проси съюзът пари, както Гърция проси днес от съюза? От Америка? Китай? Без чужди пари лозунгът остава гол като Андерсеновия цар.


Затова – да си покрием голотиите с няколко азбукарски истини:


основният принцип на евросъюза, както на всеки истински съюз, е солидарността – не сиромахомилството


Това е принцип, не ценност. Принципът е ценност, не просто речена в нищото, а ценност, взета като ръководство за реално действие. Реалното действие предполага дисциплина. И да си държиш на дадената дума. Който не прави така, не е солидарен. Значи, не е за съюза. Това е очевидно. Защо не е очевидно за официална България? Къде й гледат очите? Или си е глътнала езика?


Заради нашето достойнство да заявим:


Според принципа на солидарността - Гърция вън!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Браво. Да няма двоен стандарт! Например при помощите – да има единичен, само за Гърция! Иначе Евросъюзът я унижава. Докача достойнството й. Доказано древноисторически."

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Гърция ВЪН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Днес мнозина "десни" /а всъщност до един комунистически синчета/ АНАЛизатори вият на умряло.

 5. 5 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами да спретнем и ние един референдум и да поискаме 1000 евро минимална пенсия.Време е ЕС да види страданията и на българският народ...

 6. 6 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  България, Прибалтийските страни, Румъния и Унгария например, трябва да изпратят нота до Брюксел и явно да заявят, че Атина може да се подпомага само когато изравни доходите си с гореспоменатите страни. В противен случай отказваме финансова дисциплина, теглим стотина милиарда евро кредити и правим заплатите по 1 000 евро......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Според принципа на солидарността - Гърция вън!
  И от мене Гърция ВЪН.

  писнало ми е от левичари
 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 959 Неутрално
 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 990 Неутрално

  неа драхма. Няма какво повече да се коментира. Страдали били? Не, сега ще почнат да страдат. Сиртакито е без пари, да си го играят

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  [quote#1:"carmello"]тва все едно Калин Терзийски го е писал, толкова е тъпо [/quote]
  Емчи ... като се е цанил Деян да защитава незащитимото.

  Поне добре им плащат ...

 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво, правилната позиция трябва да ни е : ако грърците няма да плащат дългове то тогава и на нас като по бедни трябва да ни ги опростя и да ни дават преференциални заеми с по 50 години гратисен период. Няма смисъл да се търпят правила, ако само ти ги спазваш.

 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Не... не е. Вече отдавна не е. И тепърва ще се налага народонаселението и да осъзнава - по трудния начин - този простъчик факт.

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":


  [quote#3:"lz2"]Гърция ВЪН![/quote]
  Тц! САЩ не дава...

 14. 14 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 367 Неутрално
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Уф!Колко кавър версии на една и съща песен ще трябва да изслушаме.Една от друга по-фалшиви.
  Моят приятел и колега,Лазар Филков,прекара 2 години в гръцки затвор докато го оправдаят.Заговорих го веднъж за политическата обстановка в България.Човекът казва:"Вячо,ние нямаме обстановка.Докато ченгетата се занимаваха с мене,аз успях да видя на живо две големи нации-швейцарците и гърците.
  От наша страна се мярна един Вальо Танов,колкото да се убеди че неговите ченгета не са застрашени,каза някакви глупости по гръцките медии,колкото да ми утежни положението,и се прибра спокоен."

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  [quote#5:"registriran"]Ами да спретнем и ние един референдум и да поискаме 1000 евро минимална пенсия.Време е ЕС да види страданията и на българският народ... [/quote]
  Еми айде!
  Що не го спрятате?

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не може това безобразие на гърците да се търпи. Много нагло

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Гърция стигна до ръба на пропастта.
  И вчера направи решителната крачка...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Според принципа на солидарността - Гърция вън! "


  ++++++++++++

  Кратко и ясно!

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  [quote#18:"daam"]Не може това безобразие на гърците да се търпи. Много нагло [/quote]
  Ъхъм.
  Не, че съм подстрекател, ама на човек му иде да се хвърли от прозореца, начи!

 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  При клинтънчетата никво "достойнство не крещи въртешно"! Те са щастливи, че Гърция "си получи заслуженото", въпреки че още не сме разбрали, какво е то..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Ами България още 5-10 години ще строи европейските коридори след което тихо ще заглъхне в небитието. Това и е отредено от Ес..Разбира се ще има овчари, обслужващ персонал по курортите и шивачки за по едно десета от западните заплати. Само за да могат да си плащат заемите към междувародните институции.
  .

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  ...Заради нашето достойнство да заявим:

  Според принципа на солидарността - Гърция вън!...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 27. 27 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  България изпусна влака и стана колония, когато политиците ни я продадоха, барабар с матряла за лични , дребни комисионни.
  Нямаме нито думата, нито авторитет, нито какво да сложим на масата за преговори.
  Правителствата ни ги държат за топките с различни зависимости и слушкат и изпълняват

 28. 28 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Гърцияя остаря, погрозня и изнагля...дали усеща че "съпругът", за когото се беше омъжила по сметка, мисли да я праща в манастир...

  Форумът е в будна кома...
 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#13] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Не знам, недоумявам как още ни управляват хора с подобно андрешкофско мислене. Ама, кат гледам как дългът ни върви устремно нагоре, след няколко Бойкови мандата, сами ше се сторим на "салата"

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  Все по-изчистено звучиш, лозунгирано. Що?

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "До гръцката криза европейското достойнство на България беше в мълчанието.
  Каквото и да говорехме у нас, пред евросъюза мълчахме."

  Това е още едно доказателство до каква степен комунизмът унищожи съпротивителните сили на българите.
  Гърците, насрани до ушите, пищят до Бога, а ние с 30 пъти по-малък дълг се снишаваме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Напълно съм съгласен.
  НО!
  Г-н Кюранов да напище продължение на синтеза за атинските пособници в Брюксел.
  Атина е градинско цвете в краденето в сравнение с Брюксел. Берлин, Париж и т.н.
  Милиарди са потъвали в Гърция, но и милиарди са се връщали в личните сметки/джобове на министър-председатели и министри в европейските столици.
  Брюксел възпитава и българската корупция!

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#17] от "xm...":Щото караме по принципа " Покорявай се, синко. Покорявай се на чорбаджиите и Господ ще ти помогне и ти сам да станеш чорбаджия" /Г.Караславов, Селкор/.

 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#30] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Щото е бойковист, ко се чудиш, така мму е наредено да говори

 35. 35 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#6] от "mtmvb":

  Абсолютно!
  Подкрепям напълно!

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Любопитно

  До коментар [#31] от "simval":Принципът "Покорявай се, синко! Покорявай се на чорбаджиите и Господ ще ти помогне и ти да станеш чорбаджия" - е отпреди 9.9.1944 - Селкор на Караславов, където той е формулиран е от 1930-те години.

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  Никакво страдание не забелязах вчера при охитата. Напротив, дива радост за това, че са казали НЕ на Европа...

 38. 38 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 582 Неутрално
 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#33] от "patsis":

  Е, не е като гордите Охита, дето без да им мигне окото ще завлечат света до бездната, ако не им играе по свирката. Някои му викат на това дори героизъм. Разни хора, разни идеали.

 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Малко ми е странно защо повечето пишещи злобеят по гърците, ама не и по нашите благи и преблаги собствени "честни" мултимилионери и олигарси.. Ама то по лесно да си мислиш че на чужд гръб бият отколкото да осъзнаеш че вече така са си оплели конците нашите, че цял живот ще си бита карта...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#22] от "xm...":

  Защо наглееш? Грък ли си?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  "Заключаваме: гръцкото страдание с пари не се лекува."
  Добро утро.

  Няма начин да излекуваш алкохолик, като му даваш бутилки с ракия.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 44. 44 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Гневно

  България е страната, където посред бял ден, два пъти ограбват банки. Кметове на общини с по няколко души си купуват лимозини за над 100000 лева. Корупция и рекет властват сред държавната администрация. Премиер и министър честват професионалния празник на МВР с попове. Цигани и българи са се хванали за гушата поради лошата интеграция на малцинствата и социалните последици от това. Краен цинизъм е при бедстващо население да се инвестират стотици хиляди в Църкви, при това такива, разположени в опустели региони.
  Ако това беше Гърция, цялата нация щеше да хвърля домати по Парламента, а не само Босия. Депутатите щяха да бъдат като работници от фабрика за кетчуп.
  И най-важната тема напоследък е йогата, щото ролексите и скъпите возила не се издържат от йога.

 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#36] от "patsis":

  Нагласата може да е отпреди 9.9.44, но унищожаването на най-будната част от българите (способните на съпротивление) след 9.9 и умишленото насаждане на животински страх у хората е заслуга на комунистите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#6:"mtmvb"]В противен случай отказваме финансова дисциплина, теглим стотина милиарда евро кредити и правим заплатите по 1 000 евро...... [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++
  Напълно съгласен. Обаче 100 милиарда са малко, още трябва.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 47. 47 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Ако се направи един трезвен анализ на досегашните действия на Ципрас, не може да се отрече неговия успех. В политиката се брои само успехът. Един политик не може да се квалифицира като добър такъв ако не може да защитава собствените си интереси. Едва тогава може да се очаква от него да защитава интереси на един народ, колкото и много по-трудно да е това. Народът не е нещо хомогенно, а е сбор от различни групи, класи, убеждения, религии, в много случаи дори народности.
  Какво постигна Ципрас до сега? Въпреки нестабилното вече от години политическо положение в Гърция, той успя да вземе властта от ръцете на утвърдени партии с мощни организационни структури, управлявани от кланове. След това успя да се изрепчи на заемодателите и да докара преговорите с тях до задънена улица. Референдумът беше един умен политически ход, макар и крайно рисков, но отговорността за провала се прехвърли върху народа. Ципрас получи похвала от мнозинството за поведението си и сега ще преговаря с ясен мандат. Преговорите безспорно ще продължат и колкото и да е неясен изходът им, те ще имат някакъв резултат за Гърция. Дори и да е скромен, Ципрас все още ще може да продължава играта и има дори доста опции.
  Така че погледнато разумно, той за сега печели от негова лична гледна точка. Много го бяха отписали, даже Шулц се изказа за служебно правителство в Гърция. Ама референдумът показа друг резултат - Ципрас седи здраво в седлото. Гръцката драма със сигурност ще има продължение и изходът ѝ все още не е известен, но за Ципрас това е временен успех.
  Е, как ще се справя народът с хала си, е друг въпрос. Явно мнозинството гърци имат някаква представа за бъдещето от позиция на силните.

  heruvim
 48. 48 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#13:"Добрин ВЕЛКОВ"]Тц! САЩ не дава... [/quote]
  Глупости.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  тоя автор не се ли пишеше "ляв"?
  чудесна илюстрация за това, че партийните левичари държавофили са просто партия на държавния капитализъм. Понятия като социална справедливост, равенство, свобода, солидарност и т.н. са им просто непознати.
  Но пък са обиграни в демагогията. Щото с нея си вадят хляба. Че и за яхти остава. Майстори!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Лозънгът "Гърция – вън!" не върши работа на Европа, това само ще засили тенденцията да се делим етнически, вместо да се обединяваме цивилизационно .

  Правилният лозунг (за мен) би бил
  "Ципрас – вън!",
  но докато това не стане лозунг на самите гърци, ще трябва да се ограничим до прагматичното: "Помощ – срещу реформи!Колкото реформи – толкова пари!"

  И, за да не остава популизмът ненаказан, нека да се създаде Европейски фонд за спасяване на Гърция, като вноската на всяка стрна, членка на това хипотетично, благотворително учреждение, да бъде утвърждаване в националния парламент, разбира се – и от паламента на Гърция. 51. 51 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Как не се сетиха Шишман, Лазар, деветият Палеолог... или генеарл Къстър... да си решат проблемите с реалностите чрез референдуми?!? Какъв пропуск, а?

  Свобода за Надежда Савченко!
 52. 52 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Много добре изразена позиция.

  Според принципа на солидарността - Гърция вън!

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":
  Защото тъпеете!

 54. 54 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#13] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Пак ще ти отговоря. Надценяваш САЩ. Да, все още са най-мощната държава с света, безспорно. Не могат обаче да влияят на света така, както непосредсвено след Втората световна война.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "captainFill":


  [quote#48:"captainFill"]Глупости.[/quote]
  Никога не съм писал глупости в този форум. Скоро пак ще говорим и ще ти напомня за САЩ и НАТО, и дали и доколко ще дадат Гърция в друга сфера на влияние.

 56. 56 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 588 Весело

  Добре ще префразирам, текста издава инфантилността и обидата на човека, написал го.

 57. 57 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#55:"Добрин ВЕЛКОВ"]Скоро пак ще говорим и ще ти напомня за САЩ и НАТО, и дали и доколко ще дадат Гърция в друга сфера на влияние. [/quote]

  Подкрепям, много е вероятно САЩ да стоят зад играта на гърците или поне част от управляващите кръгове там.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  [quote#47:"херувим"]не може да се отрече неговия успех. В политиката се брои само успехът.[/quote]
  Защо след грандиозния си успех Ципрас пак се моли за пари от тези, които е победил?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  [quote#53:"xm..."]Защото тъпеете![/quote]
  А ти си мислиш, че умнееш ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  [quote#13:"Добрин ВЕЛКОВ"]Тц! САЩ не дава...[/quote]
  Ами да си вземат Гърция за 52 щат! Ама догодина това време ще четем за въвеждане на драх мата и в Щатите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#47] от "херувим":

  Забравил си да напишеш партия с главно П и в добавка Член Първи.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#40] от "ostin22":Елементарно, Уотсън! Ядосват се, защото живеейки по принципа "Покорявай се на чорбаджиите и Господ ще ти помогне да станеш и ти чорбаджия" чорбаджийството ги е подминало и са се оказали в положението на послушното детенце, което е ядосано защо са купили сладолед на ревливия му батко!

 63. 63 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#58] от "Blood Red Skies": Защото му трябват пари. А пък си има и мандат да води преговори при други по-приемливи условия. Не го ли разбираш? Даже отстрани неприемливия за европейските партньори министър на финансите. Показва се готов за компромиси. Проста и ясна тактика.

  heruvim
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#45] от "simval":Не съм убеден, че точно този "елит", пометен след 9.9.1944 е бил най-будната част от българите. Прочетох напоследък дневника на Евгения Филова, и оставам с такова впечатление.

 65. 65 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1022 Весело

  Досега не прочетох един смислен коментар от защитниците на "Охитата", с какво ЕС или който и да било ги е унижил, какво са спечелили като са казали Охи и как след като са казали Охи, ще живеят по-добре?

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хелиана":Напомням, че националният празник на Гърция е денят "Охи" - 28 октомври 1940 година, когато Гърция отказва да приеме италианския ултиматум и натупва след това италианците, та става нужда България да каже "Да" на Тристранния пакт и да пропусне немските войски да помогнат на италианците и да окупират Гърция.
  Та наистина - разни хора, разни идеали.

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  [quote#63:"херувим"]Защото му трябват пари. [/quote]
  Защо ги иска от победените?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#67] от "Blood Red Skies":

  А той кого е победил? Аз такова нещо не съм написал никъде.

  Виж какво, най-добре е да четеш коментари и да ги схващах преди да отговаряш. Написал съм ясно в 47. Ако не можеш да схващаш по-дълги коментари, как схващаш тогава статиите? С дребни заяждания не се занимавам.
  Нали знаеш как ти отговорих вече няколко пъти - чукча не читател, чукча писател.


  [quote#61:"Captain Shakespeare"]Забравил си да напишеш партия с главно П и в добавка Член Първи. [/quote]

  Още един чукча! Къде в коментара ми съм написал партия в единствено число? Освен това темата е Гърция. Кой за какво си мисли, ама щом миналото преобладава в мислите ти, живей си с него!

  heruvim
 69. 69 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#0]Защо не е очевидно за официална България? Къде й гледат очите? Или си е глътнала езика? [/quote]

  Къде са му ушите на Деян Кюранов? Официална България го каза отдавна - с езика на премиера Борисов! Но го каза толкова дипломатично, че чак и интелектуалец като него не го е разбрал. Или защото идват избори, не виждаме и не чуваме, само упреци и съвети раздаваме...

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  [quote#68:"херувим"]Още един чукча[/quote]
  Абе всички сме чукчи, само ти не си. Не ти ли е малко съмнително?
  [quote#68:"херувим"]А той кого е победил? Аз такова нещо не съм написал никъде[/quote]

  [quote#47:"херувим"]досегашните действия на Ципрас, не може да се отрече неговия успех. В политиката се брои само успехът.[/quote]

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#66] от "patsis": Даже за около половин година, от ноември 1940 до април 1941 година превзетите от гръцката армия южни албански окръзи със значително гръцко малцинство са били присъединени към гръцката държава и администрирани от нея.

  heruvim
 72. 72 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#70] от "Blood Red Skies":
  Не всички са чукчи, бре! Малко сте, ама ви има.
  Ти знаеш ли български език? Едно нещо е успех, и то временен, както съм написал ясно, а друго нещо е победа.
  Разбираш ли разликата? От приведените цитати си личи, че не пиша за победа, а за успех.
  Ако имаш друго мнение, сподели го без заяждане. Това е смисъла на културна дискусия.

  heruvim
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От европейците според възможностите, на гърците според потребностите... и така вече 30 години.... и после, що била Гърция по-равна от другите...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Весело

  [quote#4:"comtec"]Днес мнозина "десни" /а всъщност до един комунистически синчета/ АНАЛизатори вият на умряло. [/quote]

  А ти къф си ве. Дан си ляв анализатор

 75. 75 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Любопитно

  [quote#47:"херувим"] Преговорите безспорно ще продължат и колкото и да е неясен изходът им, те ще имат някакъв резултат за Гърция. [/quote]

  Ципрас може да иска нови преговори, ама отсреща дали ще кажат да на нови преговори,като са опарени вече от Ципрас. Според мене продължение на преговорите няма да има, няма да има и нови преговори, защото вече три държави казват не на преговорите с Гърция

 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Весело

  [quote#34:"Сиянието на Мрака"]Щото е бойковист, ко се чудиш, така мму е наредено да говори[/quote]

  Ти пък откоя позитанска дупка изпълзя ве., а на тебе как ти е наредено да говориш. Нито един път не си плюл по оришарски и БСП-то

 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Любопитно

  [quote#4:"comtec"]Днес мнозина "десни" /а всъщност до един комунистически синчета/ АНАЛизатори вият на умряло. [/quote]

  А ти да не си ляв анализатор и ляв демократ, а, за да се радваш на гръцките победи

 78. 78 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#75] от "сидер": Аз съм на мнение, че преговори ще има във всеки случай. Каква ще е темата на тези преговори е друг въпрос. За нова спасителна програма може и да не се преговаря, но ЕС все още не е заинтересован от напускане на Гърция и ще положи усилия в тази насока. Едно е ясно след референдума: гръцкият казус става крайно объркан и сложен за ЕС. Аз лично не рискувам да давам каквито и да е прогнози защото буквално всичко е възможно.

  heruvim
 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#71] от "херувим":Много добре ми е известно написаното от Вас, даже и народната песен по повод тези събития знам:
  "Вазе о Дуче ти столи ту,
  ке ти скуфхя тим бзили ту,
  м ола та фтера,
  м ола та фургя,
  ке мя нихта ме фенгари,
  тин Елада пай на пари,
  вре о фукара, вре о маскара! "

  "Слага Дуче свойта униформа
  и висока та си шапка
  с всичките пера,
  с всички ордени!
  И една нощ по луна
  Гърция тръгна да завземе,
  бре фукарата,
  бре маскарата! "

  Нали майка ми, сестрите й и баба ми през 1940-та година са били жителки на Серес!

 80. 80 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote]Заради нашето достойнство да заявим:
  Според принципа на солидарността - Гърция вън! [/quote]

  Кой е авторът да говори от "Наше име"? А и кои сме ние? Корумпираните голтаци от югоизточна Европа, които не само не могат да си сложат собствената къща в ред ами са я превърнали в кенеф.

  Не се притеснявайте и не злорадствайте за сметка на Гърция!

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Гърция злоупотребява със стратегическото си географско положение,за което няма никаква заслуга,но го използва умело,за разлика от нас.Сега ще изнудват и с факта,че още тази нощ,от БРИКС са им предложили да се присъединят към тях.Какво ще се случи,предстои да видим.

 82. 82 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#80] от "keipax":

  най-сетне един реалист.

  Гърците няма да си дадат на безценица имането.Дълговете са си дългове, но те са финансови, гърците не са съгласни да си дадат активите, като природни богатства, производства, промишленост на стрина меркел и компания за сметка на финансов дълг.За това е борбата, не са глупави и безотговорни, като българите.В момента България няма нищо и е зависима и се радваме на подаяния и ги обявяваме по телевизора, баш като банана републик.

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#82] от "ana_ni":

  Ше ги дадат, Ана-ни, ше ги дадат, колкото и да не им се иска.

  Лошото е, че ние ги нямахме, щото комуноидите оставиха строшени и неконкурентни, а що имаше донейде читаво доразнебитиха и окрадоха, щот така и толко можеха.

  Гъркът е комунист, ама комунизъм никга невидял, затова го боли, щот ще му вземат наготовото и хубуто, а нащо и кучетата го нещат...

 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  На умряло куче нож вадим! Гърция отдавна е фалирала, може би още през 2010. Гърция може да си остава в Еврозоната - колкото евра спечелят с труд, с толкова разполагат!

  Проблемът е съвсем друг и много по голям и ужасен - ами ако Италия, Испания, Португалия, Ирландия .... решат по същия начин. Това е истинският проблем пред ЕС.

  Затова Гърция трябва да се остави сама на себе си, за да нямат тези страни повод да поискат и те да не плащат.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Гърция прави от историята си -политика , която пък осребрява. Очевидно че това не може да е вечно.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#81:"rosiraycheva50._"]Сега ще изнудват и с факта,че още тази нощ,от БРИКС са им предложили да се присъединят към тях.[/quote]
  Е, и като се присъединят?
  Гърците винаги ще са по-добре от нас, защото каквито и да са ръководителите им, не са тюфлеци и дебили, с милиционерски мозък в главите си. 2-10 г., щяхме да влизаме в ЕЗ!? Какво се случи, че правителството на Борисов пропусна този шанс? Колко пъти нашите премири се криеха и пелтечеха заради далаверите си с Русия? В момента какви далавери правят с реформирането на съдебната система, че нищо не върви!
  На опашката ще сме, защото народът мрази образованите хора, и предпочита тюфлеци да го управляват.

 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Неутрално  [quote#81:"rosiraycheva50._"]Гърция злоупотребява със стратегическото си географско положение[/quote]

  До коментар [#81] от "rosiraycheva50._":

  Това е вече минало! Докато го имаше СССР и Варшавският Договор - гърците бяха важен фактор. Ненапразно Сталин им спретна гражданска война 1948, за да ги завладее.
  Но сега СССР го няма, а Русия не е привлекателен партнъор за Гърците, още повече, че и Русия знае колко много са неблагодарни гърците и как лесно обръщат гръб на благодетелите си. Сега всеки си има три наум, когато общува с гърцу ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И от мен: Според принципа на солидарността - Гърция вън!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 89. 89 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#0:"Кюранов"]Каквото и да говорехме у нас, пред евросъюза мълчахме. Не се молехме за "разбиране": ... Достойнството е качество винаги. А като излезе наяве, превръща се в сила. Ако е истинско. Нашето е истинско. Доказахме го с досегашното си мълчание.[/quote]

  "Гениално". Ах каква причина за национална гордост! Че години наред мълчим. Само дето, Кюранов, тези дето мълчат никога не ги забелязват и никога не им обръщат внимавия. И те остават да си мълчат в мизерията си. Със силата на "нашето истинско мълчание".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 90. 90 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 814 Гневно

  До коментар [#37] от "palav_nik":

  Никаква помощ повече. Да се оправят сами. Нали вчера това поискаха! Ако могат да са по стандарт в ЕС, добре, ако не - вън.

 91. 91 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#44:"М.Георгиева"]Ако това беше Гърция, цялата нация щеше да хвърля домати по Парламента, а не само Босия[/quote]
  Е, да, ама Андрешко иска комшията да е зле и да му се..радва. И то така, че и музика да поръча, за да танцува на гроба му...мизерници клети.

 92. 92 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#8] от "ali_ibn_isa":

  И кое е силното? Че материала е калпав? Че нали ако бяхме задружен народ/нация нямаше да търпим да ни крадат вече години наред. Поне веднъж щяхме да вдигнем шум като Унгария и Чехия през 50 те и 60 те. Живота обича активните а не пасивните а нашият народ е пасивен, който предпочита да таи омраза и да псува тихо на место да излезе и да измете тези в парламента. И това хората които вече 26 години държат България го знаят. Те знаят, че българина е пасивен и единак и за това си правят каквото си искат.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 93. 93 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#79] от "patsis": Много благодаря за текста на тази песен! Аз не го знаех. А превода можеше да си спестиш, нали знаеш че владея гръцки, разменяли сме мнения по въпроса.

  heruvim
 94. 94 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Според статията Гърците са аут.Защо??? За това ли,че държат за собствените си интереси или за това,че не са подлоги ,като нас, на чужди интереси.Браво !!! Критерии без критика.

  mihala
 95. 95 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Текстът на Кюранов е малко объркан,но постулатът за равенството и желанието на други за "изключителност" е част от основата на днешната криза създадена от СИРИЗА. ЕС няма как да просъществува без принципа на слидарност и равнопоставеност, а гръцката "изключителност" торпилира именно тези принципи. И тук вече наистина не става дума само и единствено за пари...
  Разните лозунги като "Гърция - вън" са доста несериозни и не на място от страна на хора на една от най-новите членки на ЕС, и най-бедната и корумпирана държава в съюза.
  Гърция е вероятен пътник от ЕЗ и реакциите на мнозинството там събуждат силен интерес от страна на психолози и психиатри, но далеч не се е втурнала да напуска Евросъюза....

 96. 96 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#45] от "simval":

  Ами Караславов е комунист, какво друго ?
  А истината е, че до 44-та /че и години после/ сме били няколко обиколки пред гърците /когато сме били при равни условия/ ... и съм сигурен, че рано или късно пак ще е така, въпреки всичко !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 97. 97 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съгласен съм, че основният принцип на ЕС е солидарността. Този принцип предполага в случай на проблем за някой от членовете, останалите членове на ЕС да помагат.
  Проблемът на гърците е, че те претендират за солидарност, но самите те не проявяват такава спрямо останалите.
  Т.е. не са готови на никакви жертви, за да се осъществи този принцип. Гърция по-равна от другите.
  В този смисъл авторът е прав. Мдаа..., може би наистина някои решения трябва да се изстрадат.
  Само, че на гърците явно не им пука. Добре. Нека бъдат оставени да се оправят сами. Може би това ще им подейства отрезвяващо?!

 98. 98 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Подкрепям позицията на автора и го поздравявам!

 99. 99 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поведението на гърците /и това го потвърждава референдумът/ е инфантилно. Това е поведението на разглезеното дете егоист, което смята, че светът се върти около него.
  За да бъде вразумено такова дете, след убеждаването, трябва да следва наказанието.
  Иначе, то се качва на главата на околните и от него нищо не става.
  Гърците бъркат демокрацията с глупавия инат.

 100. 100 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#66:"patsis"]До коментар [#39] от "Хелиана":Напомням, че националният празник на Гърция е денят "Охи" - 28 октомври 1940 година, когато Гърция отказва да приеме италианския ултиматум и натупва след това италианците, та става нужда България да каже "Да" на Тристранния пакт и да пропусне немските войски да помогнат на италианците и да окупират Гърция.
  Та наистина - разни хора, разни идеали. [/quote]
  Ти да не искаш да кажеш с този си коментар, че гръцката история е една история на горди победи, а българската се изчерпва с цитирания от теб Караславов? Хайде да не тръгваме да си говорим глупости, моля ти се. Не те знам българин ли си, грък ли си или какъв, но съдейки по добрия ти български, би трябвало да познаваш добре българската история и поради тази причина да си мълчиш по въпроса. А ако не го правиш и ми избираш два произволни факта - едно литературно произведение за едната страна и един исторически факт за другата и на тяхна база тръгваш да ми правиш някакви генерални обобщения, мисля, че няма какво повече да си губя времето да се занимавам с теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK