Добро ли е еврото за България?

Добро ли е еврото за България?

© Надежда Чипева, КапиталЗащо София претопли идеята за влизане в еврозоната тъкмо в разгара на гръцката криза? Колко би струвало въвеждането на еврото и дали членството в еврозоната ще е от полза за България? Двама икономисти коментират пред Георги Папакочев за "Дойче веле":


Когато преди седмица българското правителство обяви поредна офанзива за влизането на страната в еврозоната, мнозина приеха съобщението като неуместна шега. Да поставиш в политическата микровълнова фурна идеята на бившия финансов министър Симеон Дянков от 2009 година - и то в дни, когато поведението на съседна Гърция е изправило системата на общата европейска валута на нокти, е най-малкото странно. Въпреки всичко правителството в София обяви курс към подготовка за въвеждането на еврото, създаде Координационен съвет за тази цел и дори определи служителите, с които финансовият министър Владислав Горанов ще работи по задачата - заместник-министър на финансите, подуправител на БНБ, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, на външните работи, на транспорта, на правосъдието и други. Според прогнозата на Горанов, "страната може да стане част от еврозоната не по-рано от 2018 година". Сиреч, в годината на редовните парламентарни избори и на първото председателство на България на ЕС.

Променените правила на играта


Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) смята, че към тези намерения на правителството трябва да се подхожда предпазливо, макар че като страна-членка на ЕС България има ангажимента рано или късно да приеме еврото. Освен драматичните събития в Гърция, аргумент за подобна предпазливост е неотшумялата дългова криза в Европа, която и в средносрочен план ще бъде на дневен ред. "От началото на кризата правилата на играта се промениха и членството в еврозоната вече върви със своята цена. А тя е участието на всички страни-членки в т.нар. спасителни механизми. В момента на евентуалното си присъединяване към еврозоната България ще трябва да направи около 300 милиона евро пряка капиталова вноска във фондовете на Европейския механизъм за стабилност, което се равнява на 0.8 на сто от БВП. Освен това държавата ще трябва да поеме гаранции за близо 3.5 милиарда евро, а това вече са около 6.5 на сто от БВП", пояснява Николова. Тя е убедена, че разходите около влизането в еврозоната биха превишили ползите от това членство.


"Сега страната е с фиксиран курс към еврото и реално се ползва с облагите на едно бъдещо членство. В същото време ползи за България няма, тъй като на този етап държавата е фискално стабилна, независимо от известното развързване на кесията и отклоненията от фискалната дисциплина през 2013 и особено през 2014 година. Но дори миналата година правителството не прехвърли 3-те процента дефицит", припомня Десислава Николова.
Предимствата на еврозоната


Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров също смята, че България не бива да бърза с влизането в еврозоната. Макар преминаването от валутен борд към единната европейска валута винаги да е било цел за страната, сега трябва да се изчака, за да се види как ще приключи гръцката криза, посочва Димитров, според когото еврозоната все пак предлага няколко много сериозни предимства: "Едното е намаляване на валутния риск при търговията, както и на рисковете при трансакциите на валута. Другото е възможността ЕЦБ да оказва помощ в случай на ликвидна криза. А иначе еврото стабилно се превръща в една от двете основни валути в света", казва Димитров.


"Абсолютна глупост"


Тези дни в поредица от интервюта за български медии американският икономист проф. Стив Ханке, автор на концепцията за валутния борд, определи идеята за присъединяване на България към системата на еврото като "абсолютна глупост". "Ако влезете в еврозоната, ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми", прогнозира Ханке. Дали е прав? Според Мартин Димитров американците проявяват известна ревност спрямо еврозоната. "След решаването на гръцката криза еврото действително има всички шансове да се превърне в сериозен съперник на долара, а никой не обича конкуренцията", посочва Димитров.


Десислава Николова обръща внимание на друг факт: "Казусът КТБ много бързо разруши граденото до миналата година доверие в надзора на българските банки и сега властите трябва да възстановят това доверие", казва Николова. Според нея важният въпрос е дали България може да членува в Единния надзорен механизъм и да се възползва от надзора на ЕЦБ, без да членува в еврозоната. "По-доброто решение е да се направи Asset Quality Review - това е преглед на качеството на активите на банковата система, и след това да бъдат предприети нужните стъпки, включително и промени в Закона за БНБ, за кандидатстване в Единния надзорен механизъм без членство в еврозоната. Това ще донесе репутационни ползи за страната, а печалбата на фона на всички рискове и притеснения, които имаме сега, ще бъде голяма", смята анализаторката от ИПИ.


Плащаш - членуваш


И все пак: могат ли 19-те държави от еврозоната един ден да постигнат консенсус за приемането на бедна България в системата на общата европейска валута? Десислава Николова е убедена, че всеки нов кандидат за прием в семейството на еврото ще бъде приветстван, тъй като членството върви със своята цена. Колкото повече държави правят вноски в европейските спасителни механизми и са финансово здрави и дисциплинирани, толкова по-добре за целия валутен съюз. "България е такава страна, но засега тя няма изгода от това членство. Такава полза имат фискално и финансово неустойчиви държави, които в даден момент биха имали нужда от спасяване. Ако изпълняваме задължителните Маастрихтски критерии, и ние ще сме добре дошли - нямаме проблеми с дълга и няма да имаме нужда от спешно финансиране в средносрочен план. Но най-важното сега е да оправим собствения си двор и да възстановим загубеното доверие", казва Десислава Николова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Весело

  Добро е еврото, колкото повече, толкова повече

 2. 2 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ми да питаме гърците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 3. 3 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Естествено че е добро !!!

 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 610 Неутрално

  В момента го отнасяме по най-лошия възможен начин.
  Все едно сме в Еврото - ама не можем да се възползваме от позитивите ... а отнасяме само негативите.

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#2:"Саранди Говедаров"]Ми да питаме гърците. [/quote]

  Ми питай ги 500 Милярда Евро прилапаха заради Еврото и продължават.

 6. 6 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1031 Весело
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  В страна в която няма реална икономика?!

  klimentm
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  Ханке изглежда добре е опознал балканските нрави в политиката. Мисля, че има право. Може да се сложат някой ограничения за дълг, дефицит и подобни изкушения за всяко правителство в конситуцията. Тогава опасенията му няма да имат основание.

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Добро е, още повече както сме във валутен борд не можем да си девалвираме валутата, и наистина отнасяме всички негативи заедно със страните от ЕЗ, но не можем да се възползваме от позитивите. Но да наглеждат какви ги вършат нашите политици!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak Рейтинг: 19 416":

  За крадците е отлично!

  klimentm
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Права е Десислава Николова.

 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  България е във валутен борд, лева е вързан към еврото. Т.е. теоритичните предимства от национална валута ги няма - напр. не можем да провеждаме парична политика, лева не може да девалвира с цел да бъде стимулиран износа и т.н. В същото време остава теоритичния риск валутния борд да падне или да бъде променен курса/въведен плаващ валутен курс. От тази гледна точка няма съмнение, че е по-добре да въведем еврото, колкото може по-скоро. Самото ни участие ще бъде свързано с определени разходи, произтичащи от задължителното участие в общи механизми на еврозоната като European Stability Mehanism (ESM). В същото време обаче има и много ползи, като напр. възможността за кредитор от последна инстанция в лицето на ЕЦБ. T.e. позлите са поне равни на разходите, а по лично мнение, много по-големи. Така че, колкото по-скоро, толкова по-добре.

 13. 13 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Естествено,че е по-добре да сме в еврозоната.
  Определено не е едно и също да имам 100 000 лева или 50 000 Евра в банка при валутен борд.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 14. 14 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Най малкото лихвите по кредитите ще са значително по ниски което би трябвало да е добре за икономиката.
  Този ефект някак си никой от горните не го вижда?

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  При въвеждане на еврото, цените в много страни скочиха ДВОЙНО! Иначе би намалило лихвите и валутния риск. И би освободило валутният резерв, за да могат политиците да го прахосат, по начин, че да получат комисионни. От пътища или покупка на оръжие например.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Ако имахме политици на които може да се вярва, одавна можеше да махнем тоя камък от шията си и да си имаме истинска наша си валута. И ние като хамериканците щехме да си печатим "количествени облекчения" или да променяме паричното предлагане в услуга на експорта или ....... Ех мечтиииии...

  Американската пропаганда трие мозъци!
 17. 17 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За борда говоря горе ако има някой неразбрал

  Американската пропаганда трие мозъци!
 18. 18 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Неутрално

  за борда говоря горе ако има неразбрали

  Американската пропаганда трие мозъци!
 19. 19 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Тази статия да не е платена от банковата асоциация?

 20. 20 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Абе нещо рефреша......

  Американската пропаганда трие мозъци!
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#4] от "eyd13372645": не съвсем - [quote#4:"eyd13372645"] най-лошия възможен начин. [/quote]
  Словения например взе пари от пазарите при по-висока лихва, от колкото ги даде на Гърция. Сега всички държави с € за официална валута, ще трябва да опорщават част от заемите, които са дали на Гърциа! Вкл не особено богати като прибалтийските, португалиа, словакиа и словениа

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Всъщност истината е че на старите членове на еврозоната Еврото им се отрази толкова добре, че решиха, че са хванали бога за шлифера. От там почнаха и проблемите - апетитът идва с яденето.
  Въпреки всичко Еврото е фунаментално много по здраво от долара най малкото защото печатницата се пуска по трудно

 23. 23 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Цялата Мара станала, евро ще въвеждаме...

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  БГ ще влезе в ЕЗ . всички деривати трябва да бъдат изкупени . спешно ще влезем , споко . дори с лека промяна още в чакалнята ще купим 5-8 млрд .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#16] от "Whiskey&Gunpowder":

  можехме, ама трябваше да сме с едно 100 млн население и по не 2та армия в света в добавка на добрите плитици

 26. 26 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#14] от "Big_Villager":

  Ще бъде по-ниска лихвата за банките, които ще се кредитират от ЕЦБ, но дали до потребителите ще стигнат тези ниски лихви, аз не се наемам да твърдя категорично, защото според мен и в момента е възможно да ги свалят, просто не искат. Сега изчакват да видят какво ще съберат от голямото даване през периода 2006-2008.

  Иначе по темата за ЕЗ. Ползи много, минусите си ги носим с нас - политическата безотговорност и корумпираност.
  За сега преди да прочета достатъчно аргументирани тези най-много ми допада следното : "По-доброто решение е да се направи Asset Quality Review - това е преглед на качеството на активите на банковата система, и след това да бъдат предприети нужните стъпки, включително и промени в Закона за БНБ, за кандидатстване в Единния надзорен механизъм без членство в еврозоната. Това ще донесе репутационни ползи за страната, а печалбата на фона на всички рискове и притеснения, които имаме сега, ще бъде голяма"

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 27. 27 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Англичаните що не са с Евро...???
  И да не би да са зле...???

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 28. 28 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело


  Пак не стана ясно какви точно са ''ползите от еврото'' ?

 29. 29 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Въвеждането на ойрото в България е МНОГО ВАЖНО, понеже ще лъснат нещата.

  Сега който продава, обявавява в евраци, а който купува в левчаги. Да, лесна е сметката, но сапиенсите надценяваме способността си за 'рационално' мислене. Пример:

  - Добре, харесваме Ви. Предлагаме заплата четри бона лева и стандарт при който ще си живеете добре като фукате хиляда евро.
  - Добре, харесваме Ви. Предлагаме заплата два бона евро и стандарт при който ще живеете добре като фукате две хиляди лева.

  Еми, ся нека секи си сложи ръка на сърцето и да си признае при иначе еднакви условия, коя оферта ше приеме

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  За мен не е добро. Обичам българският Лев, каквото и да се случва с него...

 31. 31 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#15] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Какво предлагаш като алтернатива славянска рубла с православно покрите?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 32. 32 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "Big_Villager":

  Ами не е така. Японците такава армия нямат , а са баш шампиони по печатане.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Категорично трябва в момента да се отдръпнем от Еврозоната.
  Има известни ползи.
  Ако сме в Еврозоната - лихвите по кредитите могат да намалеят, но това зависи от хищните родни банки. Едва ли ще решат в полза на кредитополучателите.
  Обаче фалита на Гърция обръща каруцата. ЕЦБ е закупила около 160 милиарда гръцки облигации. Тези пари ще се поемат от данъкоплатците в Еврозоната. Ние няма за какво да плащаме.

  Трябва да се чака още много, докато Еврозоната стане по-зряла и отговорна с парите си!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колебанията дали България да приеме еврото са като колебанията на интимна двойка дали да се оженят или не. Има и плюсове, и минуси, но плюсовете са повече. Гръцкият синдром беше вледеняващ за страните от еврозоната и много институции взеха проблема достатъчно сериозно за да не се повтори. А по отношение на възможностите за инвестиции, България болезнено се нуждае от гаранции. След разчистването на сметки между ДП и ЦЦ, които без угризения заложиха на изпитание финансовата стабилност на държавата като хладнокръвни покерджии, единствената възможност да се върне доверието на инвеститорите е гаранция извън България. Ако некадърни български политици гледат пред носа си дали догодина за България ще е по-добре с евро или с лев, в перспектива еврото би дало увереност на инвеститори. За сегашните руски и турски инвеститори левът е изгоден, защото дава възможност за рушветчийство. Можем и без евро, както и без боеспособна армия, без инфраструктура, без справедливо правосъдие. Но това не е живот а оцеляване.

 35. 35 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Все още сме във валутен борд,но рано или късно ще приемем еврото.В това отношение съм оптимист.

  Tony
 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ще има ново обедняване

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "buran":И няма да го има политическият риск, който сега оскъпява кредитите.

 38. 38 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#35] от "Free person":

  Абе уж свободна персона се пишеш, а пък искаш някой друг далече от тук да определя стойността на хартийките в джоба ти.
  Колко да си свободен в главата щом си навит друг да решава вместо теб?
  Аз искам сувернитет за страната си не всеки път нови господари.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 39. 39 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Появи се Дянков и пак размъти мозъците на всички.

 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Насила се тикаме в шамарите. Това че някой се е чудил какво по-впечатляващо да вкара в резюмето си за централен банкер не променя фундамента, а той е че в момента не сме нито готови,нито облагодетелктвани ако влезем в еврозоната.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 269 Неутрално

  БГ нс евро!? - НА ГОЛ ТУМБАК, ЧИФТЕ ПИЩОВИ!!!

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Темата се вплита в нашата всякак Готовност за Шенген ...
  Нека не се надлъгваме, замитайки проблематиката на вътрешното
  ни Политическо общуване в нормално Общество ...
  За чий чеп говорим Реформа, Дами и Господа многоумници ???
  Чешем се, където ни сърби и толкоз ??? ...
  МХТИ премина в СХТИ и не го сеща дори ...
  М- Млада, С - безвъзвратно Стара, хинтелигенция ...

 43. 43 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Рано ни е още за евро. Само някои среди у нас биха спечелили от въвеждането му, като цяло е над възможностите на икономиката ни. Имам чувството, обаче, че някой от върховете в ЕС е обещал под сурдинка на някого от върховете у нас някакви благинки, затова е тази агресивна кампания срещу Гърция по медиите и затова се извади от килера идеята за влизането ни в еврозоната. Нашите политици, ако имат поне малко държавническо мислене, да не се поддават на илюзии, защото нищо от реалността не сочи, че ние можем да спечелим от краха на Гърция. Напротив, приемем ли еврото, можем да затънем още повече, докато някои олигарси, подобно на гръцките, забогатяват още повече.

 44. 44 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#30:"palav_nik"]За мен не е добро. Обичам българският Лев, каквото и да се случва с него...[/quote]

  За теб специално ще оставим няколко левчета. Ще си ги гушкаш, нищо че няма да можеш да си купиш нищо.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  А дали не бързат,защото тогава ще отпадне Валутният борд и няма да има нужда да поддържаме резерв от мин.4,5 млрд.Тогава Борисов и приятели ще си го изхарчат с кеф.Има да строят зали и стадиони,нищо че няма футбол.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Еврото е добре, когато си добре. Закъсаш ли, обаче, да ти е здраво Дто и страва страшно. Еврото е грешна конструкция .

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КОЛКОТО НОВОРОДЕНО Е ГОТОВО ВЕДНАГА ДА ПРОХОДИ ТОЛКОВА ГОТОВИ СМЕ И НИЕ
  ПОЛИТИЦИТЕ ПРОСТО СИ 4Е6АТ ЕЗИЦИТЕ. ЗА ДА ОТБИВАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ВАЖНИТЕ НАЛЕЖА6ТИ НЕ6ТА

 49. 49 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 766 Неутрално

  А некои у Перник па сме решили ако вие приемете еврото ние да си пуснеме собствена валута.
  Сега тражиме печатница дека че ни напечати копюрите от 1, 2 и 5 вимкеуа по-евтино.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#45] от "rosiraycheva50._":

  ТОВА е самата истина!
  Днес тези около 7 милиарда евро, са доста пари и този "резерв" неминуемо ще влезе в джобовете на управляващите, защото в един момент ще се окаже свободен, докато след известно време той ще се обезцени.

  Затова се бърза!

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#34] от "ddemivor":

  БЪЛГАРИЯ е много нищожна за стратегически инвестиции, няма нужда от тъпи спекулации, а разработване на продаваем национален бранд, който да се търси и продава безотказно, носейки приходи на нацията.

 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2686 Весело

  [quote#8:"puknatastotinka"]Може да се сложат някой ограничения за дълг, дефицит и подобни изкушения за всяко правителство в конситуцията. [/quote]

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  ++++++++++++ Отличен коментар!!!

  Това е най-смисленото мнение във форума! С една дума от валутен борд във евро юзди! И в парламента да се постави на видно място един огромен камшик, който да се използва в случай, че популисти решат да променят закона!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Няма решение без плюсове и минуси, но в името на т.н. самостоятелна финансова политика, да ни правят на за кой лим път на маймуни, за мен не е полза. Вярно сега борда пречи за това, но не бяхме ли много близо до неговото падане миналата година с аферата КТБ, а според мен това беше и далечната цел на тази операция.
  А ползите да имаш стабилна валута, ниски лихви за бизнеса и гражданите е според мен очевадна.

 54. 54 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#52] от "vxa15365434":

  По принцип сте прав, но какво се случи със САЩ като имаха ограничение? Гласуваха и го махнаха. Дали е трябвало да се направи е друг въпрос, но у нас и да трябва и да не трябва ще променят закона след време и пак няма да има "юзди".

  Дори и референдум да се свиква за промяна или не, то как ще образоваме народа? Да дадем право на глас само на хора с висше образование?

  Трябва да има отговорни политици, но и народът да е "буден" и да ги "съветва".

  Един Българин
 55. 55 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един Българин":

  [quote#54:"Един Българин"]По принцип сте прав, но какво се случи със САЩ като имаха ограничение? Гласуваха и го махнаха. [/quote]

  Аз точно това имах предвид когато написах, че ограниченията трябва да са в Конституцията - все пак трябва ВНС за промяна.

  Но пък народът като иска да му отпусне края нищо не може да го спре. Виж Гърция. Всъщност не е народа, а лидерите, които го манипулират.

 56. 56 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако изпълняваме задължителните Маастрихтски критерии, и ние ще сме добре дошли - нямаме проблеми с дълга и няма да имаме нужда от спешно финансиране в средносрочен план. Но най-важното сега е да оправим собствения си двор и да възстановим загубеното доверие", казва Десислава Николова.
  "Абсолютна глупост"--каза ivanbaraban Защо България държи да бъде васал на някой "турското робство им липсва"или просто носталгия
  "След решаването на гръцката криза еврото действително има всички шансове да се превърне в сериозен съперник на долара, а никой не обича конкуренцията", посочва Димитров.
  "Абсолютна глупост"--каза ivanbaraban г-н Димитров е забравил да посочи валутите на БРИКС -рубли юани и тн

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK