ВаруЕxit и бъдещето на Европа

Янис Варуфакис

© Francois Lenoir, Reuters

Янис Варуфакис"Дневник" препечатва статията от портала "Култура"


Вместо Гърция – излезе Варуфакис. И това е добра новина за всички, включително за него. Стана ясно, че огромното мнозинство от гърците не виждат бъдещето си извън ЕС и еврозоната. Стана ясно също така, че изваждането на дори малка икономика от еврозоната има непредвидима цена, която никой не иска да плати. И накрая, Варуфакис – финансовият министър на малка държава – се превърна в най-коментирано име в световната политика в драматични времена. Само през последните седмици – докато той не слизаше от първите страници на световните издания – китайската фондова борса загуби една трета от стойността си. А да успееш да се наредиш до такива събития, дори за малко да ги засенчиш, си е постижение, което говори за сериозен политически талант.


Този талант най-вероятно ще има път обратно в гръцката политика, така че Варуфexit е по-скоро временен – за увеличаване на драматичното напрежение.
Греферендумът – последният пирует на Варуфакис – обаче няма да остане в световната история като гениален политически ход. Напротив, всички – най-вече самите гърци – вече се чудят какъв бе смисълът да отхвърлиш нещо с над 60% народен вот и веднага след това да го приемеш като правителствено предложение, подкрепено от парламента. Очевидно, ако логиката е била повече демократична легитимност, този референдум дава точно обратния резултат – той е пример за малозначителността на народния вот.


От гледна точка на междупартийната надпревара обаче референдумът имаше смисъл. С него СИРИЗА зашлеви шамар на останалите партии и Нова демокрация по-специално, чийто лидер правилно подаде оставка. Защото референдумът показа едно: гърците вярват много повече на СИРИЗА, отколкото на останалите партии. Дори в много тежка за страната ситуация – по време на банкова ваканция – те гласуваха така, както поискаха Ципрас и Варуфакис. А това не е малко постижение. СИРИЗА изглежда имаха нужда от нов и еднозначен израз на тази подкрепа, за да приемат впоследствие тежки за изпълнение договорености с ЕС. Така, парадоксално, екзалтираното "ОХИ" всъщност се превърна в одобрение за начина, по който гръцкото правителство проведе преговорите, както и на техния неизбежен финал. Защото ако 60% не искат остеритет, а 84% не искат да излязат от еврозоната, логичният резултат е този – "ОХИ"+ споразумение с кредиторите.


Какво ще стане с Гърция?


Гърция беше спасена от много сериозна катастрофа. Споразумението вече се очертава и то най-вероятно ще бъде прието. За съжаление, ситуацията в страната се утежни още повече с въвеждането на банковата ваканция. За да се стабилизират банките и да спре масовото теглене на депозити и прехвърлянето им в чужбина, ще се наложи сериозна подкрепа от страна на ЕЦБ, а може би и национализация на някои трезори. Подкрепата няма да затрудни особено ЕЦБ, тъй като сумите са сравнително малки за мащаба на еврозоната. Но отново ще става дума за щедри кредитни линии от около сто милиарда евро за търговските банки в страната (тези суми по програмата ELA – Emergency Liquidity Assistance – са извън помощта от 53 милиарда евро, която Гърция иска за следващите три години). Да се надяваме, че магията на Марио Драги от 2012 г. ще проработи. Тогава едно негово изречение – че ЕЦБ ще направи "всичко, каквото трябва", за да избегне банкова криза – беше достатъчно да успокои световните пазари. Най-малкото подобно изречение ще бъде необходимо и за гръцките банки сега.


Ще продължи ли Гърция да се срива икономически? Това вече зависи и от самите гърци. Те ще получат помощта от ЕС, но ако продължат с идеи като банковата ваканция, ако продължи спадът в събираемостта на данъците – няма как икономиката да почне да расте. Тъжното е, че през 2014 г. те бяха достигнали стабилна земя и започваха да се оттласкват от дъното. Сега обаче изкопаха ново дъно и е вероятно скромният растеж от 2014 г. да се превърне в спад, ако не се вземат енергични мерки до края на годината.


Макар че гърците изнервиха и вбесиха своите партньори, макар че загубиха приятели в ЕС, шансовете за облекчения на дълга им не са се изпарили. Тези облекчения ще идват по-скоро под формата на разсрочване – ако икономиката им не се стабилизира скоро. Дори сега Гърция плаща по-малко лихви, отколкото държави с по-малък от нея дълг (като съотношение спрямо БВП). Разсрочването всъщност е равносилно на редукция, защото тежестта на дълга като годишни плащания значително намалява. А след 20-30 години, инфлацията ще го е "изяла" по естествен начин.


Какво ще стане с Еврозоната?


Ако имаше нещо позитивно в греферендума, то е, че европейската и националната политика се преплетоха по изключително ясен начин. Хората получиха шанс да се замислят за това, какво е ЕС, накъде се е запътил, траен ли е, справедливо ли е организиран… Макар че гърците поставиха тези въпроси от тяхната, национално-егоистична перспектива, все пак упражнението беше полезно. Изводите от него са следните:


– Никой към момента няма интерес от напускане на еврозоната;


– Напускането на малка страна не би било фатално, но репутационната му цена е доста висока;


– Еврозоната има механизми за корекция на политиката, макар те да са тромави и междуправителствени.


В сегашното състояние на нещата, в случай на финансова криза в периферията, еврозоната реагира по следния начин.


Първо, има стабилизационни фондове (от около един трилион евро общо), от които закъсалите държави могат да получават нисколихвени кредити. За случаи като Гърция тези фондове са повече от достатъчни, но ако проблемът се разпростре към Испания или, недай Боже, Италия (чийто дълг е над два трилиона), нови мерки биха били необходими.


Второ, в най-драматични ситуации ЕЦБ може да даде обещание за неограничена ликвидност на търговските банки (както Драги направи през 2012 г. със заявлението "каквото трябва"). Това би означавало разхлабване на валутната политика и евентуална инфлация. А при инфлация дълговете и спестяванията се топят – т.е. става трансфер от кредитори към длъжници.


Тези механизми зависят от два фактора: съгласие на националните правителства и парламенти и решението на ЕЦБ. И в двете области най-тежката дума е на Германия, макар че решенията могат да бъдат саботирани от по-малки държави. Не е изключен, да речем, референдум за отпускане на помощ от страна на Словакия или Финландия. Ако е ясно, че Германия се колебае по темата, подобни референдуми са много по-вероятни. Същото е и по отношение на действията на ЕЦБ. Основният опонент на ЕЦБ и Драги са немският парламент и немският КС. Ако той не се съобразява с тях, много вероятно е Германия да втвърди своята позиция, дори да заплаши с излизане от еврозоната, което би било краят на целия проект.


Т.е. механизмите на еврозоната за реакция са ограничени по обем, междуправителствени по характер, и в тях най-голяма тежест има Германия, което е нормално с оглед на икономическия й принос и големината на страната. Има и ядрена опция – "да се направи каквото трябва" от ЕЦБ – но този бутон може да се използва само в изключителни обстоятелства, когато под заплаха е еврото като такова (както в 2012 г.). Германия се е съгласила да предостави такива гаранции (за които тя плаща и би платила най-много), но само ако другите обещаят да са финансово дисциплинирани поне за в бъдеще – фискалният договор скрепява формално това обещание.


Това състояние на нещата не е идеално, но то дава отговор на най-важните въпроси. Чрез него са възможни и опрощаване на дългове, и разсрочването им, и прехвърляне на тежестта от периферия към център – в ограничени размери. Това състояние на нещата може да бъде определено като "неформален фискален федерализъм" по немски образец. Германия – по конституцията си – изисква от своите собствени федерални единици строга фискална дисциплина и балансирани бюджети. Този модел сега се разпростира и над останалата част от Европа.


Както този модел проработи при ГДР, надеждата е, че той ще проработи и с Южната периферия: в части от Централна Европа – като Словакия и Естония – той вече е дал добри резултати.
Греферендумът показа, че засега друг модел няма. Take it, or leave it.


Демокрацията


Много се изговори за това, че този модел не е демократичен: той оставя твърде много власт на правителствата на силните държави от центъра, както и на административни структури като ЕЦБ и ЕК. Този аргумент обаче е сбъркан. Вярното в него е, че "неформалният федерализъм" не създава паневропейска демокрация. Нямаме власт, концентрирана в Европейския парламент, който да излъчва федерално правителство, овластено да изготвя общ за всички бюджет, на базата на общи за всички данъци и общи публични облигации. Европа е много далеч от такъв тип федерална уредба. За нея се изискват радикална промяна на договорите, за което няма политическа воля нито в центъра, нито в периферията към момента.


СИРИЗА не е партия, която да подкрепя такъв тип федерализация на ЕС: в крайна сметка на нея й се радват Фарадж и компания, които искат точно обратното – дезинтеграцията на съюза. Хипотетично, ако паневропейска демокрация се създаде, тогава Варуфакис или негови съмишленици от Подемос и пр. могат да се опитат да спечелят изборите в ЕС и да получат управлението. Тогава – от Брюксел – те ще могат на воля да опрощават дълговете на закъсали периферни държави. Но демокрацията предполага несигурност на резултата – финансов министър може да се окаже и човек с профила на Симеон Дянков, което ясно показва, че паневропейската демокрация не е автоматичен отговор на мечтите на СИРИЗА. Затова тя не действа в полза на такова решение – напротив, с поведението си го прави по-малко вероятно.


Ако тази обща демокрация е по-скоро утопия, значи ли, че сегашното състояние е недемократично? Не, просто решенията днес зависят от демократичните решения на всички национални парламенти, референдуми и пр. И тук беше основната грешка на СИРИЗА – те не се съобразиха с демократичните решения на немското, френското, италианското… и т.н. правителства и парламенти. Не може една държава да "диктува" решения на останалите.


Да, ти можеш да даваш мандат за преговори на своето правителство с демократично решение – но оттам нататък всичко зависи от тези преговори, от умението да убедиш другите, че си прав. С греферендума гърците не убедиха почти никого, че са прави, но демонстрираха, че силно желаят определени неща. Парадоксалното е, че в една сложна система – като ЕС – силното желание може да доведе до определени компромиси от страна на другите. Ако е изразено прекалено арогантно обаче, то може да има и обратен ефект. Гърците като че ли не намериха точната мярка.


Бъдещето на ЕС


Това бъдеще е отворено. Съюзът е по-стабилен, отколкото изглежда отвън, поне що се касае до еврозоната. Следващото голямо предизвикателство ще е Обединеното кралство и там нещата ще са още по-драматични.


Големият въпрос е дали неформалната федерализация ще може да бъде удържана и задълбочена. Юрген Хабермас видя в тази неформална, "екзекутивна" (чрез правителства и ЕЦБ) федерализация заплаха за демокрацията.


Всъщност, проблемът не е в демокрацията – както стана ясно – а в ефективността и стабилността на конструкцията. Това, което я удържа засега, са два фактора. Първо, във вътрешен план гръцката драма показа, че полза от излизане на държави всъщност няма никой. Второ, в глобален план ЕС е необходим като стожер на световната икономика. Един негов разпад би вкарал в криза останалите големи икономики, много от които едва се удържат над водата под тежестта на собственото си дългово бреме.


Да не забравяме, че САЩ са в по-трудна фискална позиция от еврозоната като публичен дълг: за да се справят с трилионите, САЩ имат нужда от дълъг период на необезпокояван растеж. Същото се отнася за Русия, която би пострадала тежко от световна рецесия и спад на цените на петрола, както и Китай, чиято икономика зависи драматично от търсенето в еврозоната и САЩ.


Така че шансът ЕС да излезе от кризата си по традиционния начин – с "повече ЕС" – не е никак малък.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И Херострат е световно известен...

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Четири пъти четох думата ВapyExit, докато разбера смисъла й. Сетих се как един англичанин ме питаше какво означава думата "пехтопахт" ("РЕСТОРАНТ" и защо всички настояват, че се произнасяло "ВАРНА", след като на табелата на града ясно пишело "Бафа".

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#0:"Смилов"]Стана ясно също така, че изваждането на дори малка икономика от еврозоната има непредвидима цена, която никой не иска да плати. [/quote]

  Накратко, ЕС = п.т.ки

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Затова.....
  Далече от Еврозоната!
  Като Дания!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Споразумението вече се очертава и то най-вероятно ще бъде прието.

  Ами, снощи и аз така си мислех, но като гледам сега какво излезе от немските медии ( FAS), мисля, че споразумението въобще не се вижда на хоризонта.
  Аз съм за втората опция

  "These proposals miss out important central reform areas to modernise the country and to bring economic growth and sustainable development over the long term," the FAS quoted the ministry as writing in a position paper.

  Instead, the ministry set out two alternative courses for Greece. Under the first, Athens would improve its proposals quickly and transfer assets worth 50 billion euros ($56 billion) to a fund in order to pay down its debt.

  Under the second scenario, Greece would take a "timeout" from the euro zone of at least five years and restructure its debt, while remaining a member of the European Union.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Когато тръгнат нещата назад става страшно. Гръцките "управляващи" успяха да уплашат хората до степен да си изтеглят спестяванията и да си ги прехвърлят в сигурни европейски банки, с което влошиха нещата двойно, един път оставиха страната без пари и втори път с това, че техните пари банките ще върнат в Гърция, но като кредитни линии. Майка им жална.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 965 Весело

  Оценката на кредиторите е, че по линията на Европейския стабилизационен механизъм, Гърция трябва да получи не 54, а 84 милиарда евро. Мизата се вдига непрекъснато...

 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Истинска случка от преди няколко години. С едни приятели сме на ресторант в София. В ресторанта келнерите носеха на ревера закачени малки табелки с имената им. Само че, по западен тертип, малките имена. Единият приятел от компанията по едно време не се стърпя и попита нашия келнер: Ивинете, вие чех ли сте? Не, защо? Ами с това име - Поцех, ми приличате на чех! Но аз съм Росен, господине!
  Голям смях падна!

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Току що излезе, че Германия няма да подпише споразумението, и предлага 5 годишното замразяване на членството на охитата в ЕЗ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Изпреварващо от ЕС: 100 процента сделка с Гърция и веднага след това избори

  Има "да" за трети спасителен финанасов пакет за южната ни съседка


  Публикувано: 11 юли 2015, 17:44
  Източници от ЕС са заявили пред излизащия в Гърция вестник "Български новини", че положителната оценка е факт по отношение на последната молба за трети спасителен пакет за Гърция Тя предложи спасителен кредит от 53,5 милиарда евро, заедно с някои опрощавания на дългове под формата на пакет заем от 3 години.
  Налице е “100% шанс” за сделка, казват от там. Същият източник се посочва, че Гърция ще се отправи към избори веднага след като сделката се сключи.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "Blood Red Skies":
  Стават много смешни комбинации понякога. Между другото може би и с гръцкия важи, когато е с печатен шрифт, вероятно пада силна обърквация кое как се чете сред използващите латиница.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Абе прочетох го аз това, но нещо много "ангро" ми звучи, честно казано. То така става - 1 източник, пък 100% сигурност, та и чак избори в Гърция да обяви. На партенка ми мяза.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#12] от "dogwoman":


  [quote#12:"dogwoman"]На партенка ми мяза. [/quote]
  Много противоречиви и разнопосочни информации ? ? ?
  Абе както казваме ние шопЕто :
  - Не се знае - знае ли се . . . .
  И руската : Поживьом - увидем !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Изтласкването на Русия от Европа върви с пълна сила. То не бяха санкции, то липса на купувачи за петрол и газ на руските мурзилки, а сега ги изхвърлиха и от банковата система на Европа. На края ще стъпят и в суровиинната база на Русия , както го започнаха 1941 г. , но сега в друга конфигурация - САЩ, Китай и ЕС. Само с милиционерски номера не става трябва и акъл !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  А ето и какво казва във фейса

  Grigor Lilov :

  - Има нещо, което никой, ама абсолютно никой не анализира покрай гръцката криза. Освен опасността за еврото и ЕС, сривът на гръцкото национално стопанство носи тежки, а може би напълно съпостави загуби на ... американски компании и инвеститори. В капитала на гръцките банки има достатъчно такива пари, всички големи щатски компании - от Макдоналдс до Кока-Кола и Пепси-Кола оперират на Балканите, а отчасти и в Украйна и Прикавказието чрез своите гръцки партньори и гръцкия франчайз. Гръцките банки печелеха главно от операциите си в САЩ и там са големите им активи (а и достатъчно депозити). Евентуалният фалит на техните поделения там ще причини несъизмеримо повече загуби, отколкото фалита на поделенията им на Балканите и на централите в Гърция и ще удари тежко задокеанската икономика и финанси. Американски рискови фондове държат гръцки държавни облигации по дълга им, които не струват в момента колкото ролка тоалетна хартия. Та затова позицията на Вашингтон, на американските делови среди, на американската научна общност (вкл. и Нобелови лауреати), както и на толкова уважаваното и много близо до Белия дом и конгреса сп. Foreigndffars e толкова избирателна и пълна със симпатии към Гърция. Нали не мислите, че най-силният капитализъм в света може да питае симпатии към ляво правителство?! Както многократно съм казвал, част от истината е равнозначно и на умела лъжа

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 965 Весело

  И какво като има нови избори в Гърция.
  Има ли гаранция, че Сириза отново няма да спечели. Или че една нова коалиция ще почне да прави реформи, да спазва едно евентуално бъдещо споразумение и да си изплаща дълговете...

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#2:"dogwoman"]

  Четири пъти четох думата ВapyExit,[/quote]
  Аз 14,но едва от Вашия коментар разбирам къде съм се подвел.Голям бъзик си е направил Даниел Смилов да смесва кирилица с латиница.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Начало / Икономически новини /
  Берлин обмисля временно излизане на Гърция от еврозоната за пет години, според европейски източник - АФП
  11 юли 2015 / 20:14 http://www.bta.bg/bg/c/IK/id/1120390

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Вождовете на "гордите" сега ще целуват ръка на Шойбле, ще му се извинят, ще се поклонят ниско и ЩЕ МОЛЯТ ЗА ПОМОЩ!!!, а следващият път като решат да поискат среща в Брюксел - ще попрочетат какво значи "норма на поведение" (още повече на длъжник) - ще си купят костюм, ще си сложат вратовръзка.

  Няма по-големи идиоти от ципрас и измислените му "министри"

 20. 20 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ТЕЗИ ПРОМИТИ ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ ОБИЧАТ САО СЪВЕСКИЯ/СЪЮЗ А НЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ.НЯМАТ Н КАКВО РАЗВИТИЕ.БЕТОННИ ГЛАВИ.СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ НО ТЕ НЕЕЕ.НИКОГА НЕ СА БИЛИ НАЦИОНАЛИСТИ/НЕ КАТО ДРУГИТЕ СОЦ СТРАНИ КОМУНИСТИТЕ ИМ БЯХАИ ПАТРИОТИ,А НАШИТЕ САМО ПОДЛОГИ А ЧУЖДА ДЪРЖАВА.

 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Гърците май си намериха техния Путин. Каквото им каже - все са съгласни. Каже "не", гласуват "не". Каже "да" - парламентът гласува "да", а на улицата мирно и тихо. Магьосник им трябвал, а не политик.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.


  На германците им писна от пиявици

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Наивитетът на гърците може да бъде обяснен и простен! От него ще има да си патят години наред. Наш ред е да се възползваме от падението им, както те се възползваха от нашето в миналото.

 24. 24 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#14:"RED MAFIA"] в друга конфигурация - САЩ, Китай и ЕС[/quote]
  2.2 млрд. умници срещу 0.090 млрд. пияни мурзилки с милиционерски дух, в случая оръжието и употребата му е излишно пред световният мозък когато е срещу теб си смазан

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#22] от "mititu":

  Доста интересен вариант са предложили!

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#25] от "dogwoman":


  [quote#22:"mititu"]Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г. [/quote]

  [quote#25:"dogwoman"]Доста интересен вариант са предложили! [/quote]
  Дето 5 , там и 50. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 952 Неутрално

  "... и в тях най-голяма тежест има Германия, което е нормално с оглед на ..."

  "И в двете области най-тежката дума е на Германия ..."

  "Това състояние на нещата може да бъде определено като "неформален фискален федерализъм" по немски образец."

  "Германия се е съгласила да предостави такива гаранции (за които тя плаща и би платила най-много) ..."

  Най-голяма тежест - Германия, най-тежката дума - германската, федерализъм по немски, Германия дава гаранции и плаща най-много щот най-богата, Германия това, Германия онова.
  Какво става, бе хора? Нали Жуков влезе в Берлин, Германия беше размазана, 70 години Победа.
  Всичко гледа и чака какво ще каже Германия, а победителят СССР го няма, Русия се самонавря в ъгъла и подсмъча като сърдито гаврошче.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Германия никога няма да напусне ЕС.Това,което Хитлер не можа да направи със сила-да завладее нови пазари за развиващата бързо германска икономика,сега го направиха политиците по мирен път...Големите европейски държави се държат с по-малките,като техни колонии,на които много не им се чува думата в ЕС.Ако моята теза е вярна,ще си проличи,когато Борисов поиска конпенсации за загубите от руското ембарго,ако му бъдат отказани такива...

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#25] от "dogwoman":

  Това пък сега го прочетох,хвърлят ни ту у лево , ту у десно :

  Атина опровергава: Няма германски план за изваждането ни от Еврозоната

  Според държавния министър Никос Папас предложението на немският финансист №1 Шойбле "не съществува"

  Публикувано: 11 юли 2015, 21:32
  Представители на гръцкото правителство опровергават информацията за план на Волфганг Шойбле за изваждането на Гърция от еврозоната за срок от пет години, съобщи изданието Naftemporiki. По-рано днес германският вестник Frankfurter allgemeine Sonntagszeitung съобщи, че на срещата на Еврогрупата министър Шойбле е отхвърлил последните предложения на Атина за споразумение с кредиторите и е поискал от Гърция радикално да ги подобри или да напусне Eврозоната поне за пет години.
  Държавният министър на Гърция Никос Папас опровергава тази информация, съобщава електронното издание. В отговор на журналистическо питане Папас казва, че такова предложение на Шойбле „не съществува“. „Всичко ще мине добре“, подчертава той.

  Информацията опровергава и началника на пресслужбата на гръцкия премиер Теодорос Михопулос.
  „Изцяло опровергавам публикацията на FAS", съобщава той в „Туитър“.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  http://rssnovini.dnes.bg/link.php?id=2725183 тук е цялата идея на Германия само де чудя защо е няма в дневник

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 31. 31 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Чардо повече вярвам на германците от гръцките източници ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#29] от "Чардо":

  Да ти кажа, повече бих вярвала на Frankfurter allgemeine Sonntagszeitung, отколкото на член на гръцкото правителство, воглаве с премиера

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#31] от "mititu":

  Не ти прочетох коментара и го повторих

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#33] от "dogwoman":

  няма нищо той Чардо няма да разбере и 100 човека да му кажат

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 35. 35 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#24:"Jorro Jorrov"]пияни мурзилки с милиционерски дух[/quote]
  Комунисти, социалисти и милиционери се вързаха на номера "парите са всичко" и изгоряха. Парите са всичко, Да ама Не както казва дедо Петко Бочаров. Когато нямат подкрепа са нищо, както стана 1938 г. с райхсмарките на Хитлер след като долара от САЩ спря подкрепата на райхсмарките и те се обезцениха до 4.2 трилиона райхсмарки за 1$ куфари с безполезна хартия . Путин май вече усети това и е готов да каже знаменития израз " Милиционера е Гол" !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#21:"simval"]Гърците май си намериха техния Путин. [/quote]

  По-скоро, мисля, си "намериха майстора"

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  На гърците толкова пари не трябва да се дават.Те трудно си правят сметката.

 38. 38 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "А след 20-30 години, инфлацията ще го е "изяла" по естествен начин."

  Коя инфлация, бе Смилов?? Двата процента ДЕФЛАЦИЯ от които отношението дълг към БВП на Гърция допълнително се увеличи през 2014 въпреки мижавия ръст на реалния БВП, който превъзнасяш като "оттласкване от дъното"?? Смилов, Смилов, то е ясно че декламираш тезиси, които изобщо не схващаш, ама поне малко от малко се замисли бе. Нали си учЕн уж? Циркаджия!  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#34] от "mititu":


  [quote#34:"mititu"]няма нищо той Чардо няма да разбере и 100 човека да му кажат[/quote]
  В случая не разбралия си ти !
  Толкова ли е трудно да забележиш , че споделям информация на копи от други места , за да има повече информираност ! ! !
  И това което споделям като инфо В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ Е И МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ !
  Моето лично мнение съм го казал доста по-горе :
  [quote#13:"Чардо"]Много противоречиви и разнопосочни информации ? ? ?
  Абе както казваме ние шопЕто :
  - Не се знае - знае ли се . . . .
  И руската : Поживьом - увидем ! [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  - Браво Дани => Чудесна статия !

  - Поздравления !!!

  След > ВаруExit >

  Предстои => ЦипуpExit

  поради нестазване на > OXI-Рендума ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 41 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Доста неточни констатации и изводи.
  Първо - няма никакво преобладаващо народно "охи"!
  Спрямо броя на избирателите с "Охи" гласуваха 40% от населението. 35 % не гласуваха - явно счетоха, и то с основание референдумът за чист популизъм. 25% гласуваха с "да" - приемане на мерките.
  Така че не бива да се абсолютизират резултатите, както правят всички наблюдатели.
  Оценката за Сириза е неточна. За механизмите на ЕС - също.
  Прогнозите също са тривиални (и неточни).

 42. 42 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#40:"barcelonski"] ЦипуpExit [/quote]
  и RusExit ...от Сибир и Кавказ и от Източна Европа шпиони

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "...този референдум дава точно обратния резултат – той е пример за малозначителността на народния вот." /Цитат /

  Народният вот не е "малозначителен"! Той става такъв, ако управниците и опозицията го игнорират - както става в България. Но в една реална демокрация като Швейцария Е ЗАДЪЛЖЕТЕЛЕН КАТО РЕШЕНИЕ! Въпрос на законодателство - което е проблем в България.
  Гръцкият, за който става дума, нямаше никаква легитимност спрямо ЕС и кредиторите. Това е истината. Затова и няма друго, освен вътрешнополитическо значение.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Любопитно

  Две неща бих искала да коментирам по текста на Смилов,който е доста интересен.
  1. Демокрацията каквато я познаваме отича в канала,ако се запази тенденцията към "неформална федерализация" и сегашното устройство на ЕС,както и "липсата на политическа воля както в центъра,така и в периферията" за истинско преустройство на федерален принцип. Това ще засилва евроскептицизма,освен ако масите не бъдат "купени" от елитите с безпрецедентен икономически просперитет / но и това ще е до време /. Демокрацията ще бъде сведена до, така да се каже общинско или областно ниво,като важните политически и икономически решения ще бъдат взимани от един център,който ще обезсилва повечето прерогативи на местните парламенти, на които ще бъде оставено правото да се разпореждат почти и единствено по локални въпроси. Реално Европарламентът ще си остане говорилня с ограничени пълномощия и ще се установи една анонимна елитокрация / не ми хрумва друг термин сега / - безотчетна и неконтролируема от гражданите до голяма степен...
  2. Не виждам при сегашните нагласи в Гърция и при управлението на СИРИЗА как страната ще остане в ЕЗ. Не виждам и как просто ще им бъдат просто оставени над €50 млрд. просто така. Този път "гордите елини" ще бъдат принудени на извършат радикални реформи и да отчитат всяко изхарчено евро или да напуснат ЕЗ, но пак строго контролирано / и във втория случай продължават да им недостигат пари /. Ясно е иначе,че ще останат в ЕС....

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Оставането на Гърция в еврозоната и отпускането на нов спасителен заем заедно с големия гратисен период и разсрочване представлява голям морален риск. Първо, евролидерите показаха, че няма принципи които да не могат да се погазят заради някакви имагинерни "единство" и "солидарност". При създаването ба еврозоната нямаше изисквания едни държави да плащат заради други. Второ, показа много ясно, че държави с добри финансови баланси винаги са в губеща позиция, защото винаги може да се окаже, че трябва да плащат за някой друг. Колкото по-добро е финансовото им състояние, толкова повече ще плащат за чужди грешки. Трето, показа че спазването на договореностите има само пожелателен характер и важи само за добросъвестните длъжници. Те отново са на страната на губещите защото са предприели тежки мерки и са ги изпълнили, докато имитиращите реформи и лъжците получават отписване, разсрочване и облекчаване на дълга, т.е. по-благоприятни условия....
  И т.н. и т.н.... Не ми се пише повече, дотолкова съм отвратена от липсата на каквато и да е принципна основа за тези преговори.

 47. 47 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":

  Споделено отвращение. За съжаление политическата изгода надделява над справедливостта и порядъчността в сделките. Гърците пак са върхът на сладоледа. Умеят да се пазарят и да си купуват подкрепа в чужбина. А и Европа е заложник на Америка и в крайна сметка се съобразява с мнението и внушенията от там.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 48. 48 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако гърците получат помощ срещу обещания, които е ясно, че няма да изпълнят, а ще стачкуват до дупка против съкращаване на пенсии, заплати, администрация, то трябва сериозно да се замислим какво правим в такъв "съюз" където "болен здрав носи" и как полека да се поодръпнем!

 49. 49 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Стана ясно също така, че изваждането на дори малка икономика от еврозоната има непредвидима цена, която никой не иска да плати.
  ---
  не знам от къде автора разбра това. Много по-точно е да се каже, че оставането на държава-паразит в еврозоната има лесно предвидима огромна цена, която никой нормален не иска да плати, и малцината политици които все още искат да спасяват паразитите би трябвало да се съобразяват с това. Защото ако в момента в европейските страни се направи референдум дали да продължават да се хвърлят на вятъра колосални суми в Гърция, резултата ще е много по-голямо от 60% ОХИ.

 50. 50 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Досегашните събития, включително и референдума, показаха едно - Европа няма полезни ходове за да изключи Гърция от Еврозоната защото следващият ход е предвидим: Гърция излиза от Европейския съюз на база резултатите от допитването. Кой ще пресметне какво ще се случи с така наречения "европейски" съюз при отсъствието на южната ни съседка?

 51. 51 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#50:"pc"]Кой ще пресметне какво ще се случи с така наречения "европейски" съюз при отсъствието на южната ни съседка?[/quote]
  Аз го пресметнах, отговора е - ще се случат само положителни неща. Гърция не е някаква неоценима основополагаща част от ЕС, напротив - промъкнали са се в ЕС с измама, и от тогава паразитират върху него. Ако от теб извадят кърлеж - определено се чувстваш по-добре. Ако от ЕС извадят Гърция - това ще е чудесно за всички извън Гърция.

 52. 52 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гръцкият борч е неизплатим. Какъв смисъл има да изплащаш стари заеми с нови такива?

 53. 53 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#4] от "lone_wolf":

  ... но с протегната ръка..../с отвращение?!/

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 54. 54 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#50] от "pc":

  Глупости делени на Нула!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK