Безпаметството ни

Алея на творците на Централните софийски гробища

© Велко Ангелов

Алея на творците на Централните софийски гробищаТекстът е от портала "Култура"


Паметта ни прави истински човеци. Колкото повече помним, толкова по-издигнати сме в интелектуално и в духовно отношение. Когато посещаваме някоя чужда държава, това, което ни привлича, е паметта на тази нация. Паметта е съхранена в музеите, в галериите, в библиотеките, но и на всяка крачка по улиците. Запазването на автентичния вид на една стара сграда, поддържането й – всичко това е памет. Както и паметните плочи по фасадите, че в тази сграда е живял някой забележителен човек, който е оставил трайна следа в историята и културата на този народ. Площадите и улиците на градовете са изпълнени с паметници – някои са грандиозни, други са само един бюст, но всичко това е памет. Паметниците не са правят, за да привличат туристите, туристите да се фотографират пред тях и да носят печалба в хазната. Паметниците се поставят, защото тези хора имат памет, живеят с паметта и паметта е съществена част от техния живот.


Когато обикаляме улиците, площадите и парковете на забележителните европейски градове, ние не преставаме да се удивяваме от историята на тази държава, на този народ и неволно съпоставяме всичко с нашата история и с нашето настояще. И изводите ни най-често са доста печални. Защото имаме забележителна история и забележителни личности, но нямаме памет. И
в резултат на това безпаметство, държавата, в която живеем, е изостанала, хаотична, унила


и до такава степен непривлекателна дори за собствените си граждани, че все повече от тях я напускат и търсят препитание в други държави, които отдавна сме приели да наричаме нормални. Когато търсим причината за нашата изостаналост, в разсъжденията си най-често стигаме до икономическите обяснения. Не се замисляме, че онези държави, които ни привличат и като туристи, и като емигранти, са икономически проспериращи, защото имат памет, тачат историята си, уважават личностите си, които са градили историята им, обществото им и в края на краищата – и икономиката им. Защото икономиката на една държава не се създава само от икономистите или от политиците, а и от хората на духа – писателите, художниците, композиторите.


За да бъде изградена една сграда, са нужни много средства, но е нужен и добър архитект и добри строители, нужно е да се поддържа през годините с труд, с грижовност, с вкус. За да внушава респект у туристите, към нея и към нейната история трябва да се отнасят с респект тези, които я поддържат.


Същото се отнася и за една художествена галерия. Тя се създава освен с пари, освен с ентусиазма на нейния основател, но също с труда, грижата и респекта на реставраторите, разпоредителите, електротехниците, чистачките.


Преди година Людмил Димитров и Людмила Димитрова издадоха книга за живота на Елисавета Багряна в Словения, за връзките й с най-изявените личности на духа на тази страна между двете световни войни. Създаването на тази книга им е коствало огромна проучвателна работа сред архивните материали, а тази работа предполага и огромна любов, за да бъде извършена. Години наред те са били потопени в паметта на Словения, която пази и паметта за Багряна. Един специалист по словенска културна история на XX век, казва за техния труд: "Книгата е изключително изследване, което систематизира огромно количество информация, спасява от забрава особено ценни документи… читателят има възможността да усети духа на времето и емоционалните му измерения в междуличностните отношения." Още много съвременни словенски интелектуалци оцениха труда на авторите за запазване паметта за голямата българска поетеса и очертаващ автентичната картина на живота в нашите две страни през XX век.


Присъствах на премиерата на книгата в София, но си припомних всичко това, когато наскоро минах покрай гроба на Багряна в Централните софийски гробища. От гроба лъха забрава, немара и униние. Малкото паметниче е повече от скромно, направено е бедно, сякаш с подръчни материали. Двата му горни ъгъла са отчупени и после залепени с бял цимент накриво, грубо и непохватно. Паметник на българското безпаметство. Паметникът се поставя, за да пази паметта, а паметникът на нашата най-голяма поетеса говори за нашето безпаметство. А


безпаметството говори за духовна нищета и бездуховност


Защото не само паметникът на Елисавета Багряна е в такова жалко състояние. В съседство с нейния гроб е погребан Елин Пелин, неговият паметник е килнат на една страна и също тъне в забрава. В близко съседство са гробовете на още много личности, вписали имената си в българската духовна история, но сега потънали в забрава, изоставени и сякаш ненужни.


"Вечная памят" са последните думи на молитвата, която се пее, когато изпращаме покойник. С тези думи ние се молим духът му да бъде приет в рая, защото раят е мястото на вечната памет у Бога. От това следва, че адът е мястото на безпаметството, на забравата.


Посещението на гробищата е винаги тъжно. Но още по-тъжни бяха моите размисли, когато с сблъсках с безпаметството към Багряна, към великите ни писатели, погребани покрай нея. Сблъсках се с нашето национално безпаметство. Чрез националното ни безпаметство до голяма степен си обясних защо държавата, в която живеем, толкова много прилича на ада и защо толкова много млади хора се стремят да напуснат този ад и да живеят в нормалните държави, които имат памет и я съхраняват и градят съвременния си живот върху паметта, а не върху безпаметството и нихилизма. Гледката на софийските гробища е подтискаща, както гледката в цялата ни държава – редуват се кич и разруха, помпозност и забрава, витае мерзостта на запустението.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Не гробовете обезсмъртяват, а оставеното от тех. Фетиша си е плебисцит.

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Много силни думи и констатации, но не приемам обобщението, че сме безпаметни и нихилисти. Много ан'гро и без вкус.

  "Гробищната култура" се възпитава много бавно и системно.
  По врене на Соц.-просташкият период дори гробищата бяха "държавни", надгробните плочи унифицирани, надписите и шрифтовете стандартизирани ....... каква "Гробищна културна памет" да имат едно-две загубени поколения + техните деца ... ??!

  След още 20 години ще се промени и тази "паметност".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нали преди около месец се чуха някакви идеи за поддръжка на гробищата от страна на фирма, срещу което за гроб трябва да се плати 210 лв. годишно. Това е чудовищно!!! В Нови Сад се плаща 1200 динара (20 лв.) годишно и гробищата са абсолютно подредени, чисти и поддържани.
  Заключение - лакомията на някои българи е безгранична и ако тръгнат да прокарват тази идея, аз ще бъда първият, който ще инициира подписка срещу нея.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "безпаметството" е необходимо на управляващата каста, за да може да ни прекарва по един и същи начин, колкото пъти си иска.

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Относно другата "памет", обаче ...
  за паметниците от Соц.-а говоряааа ..... >
  = > ни-ка-къв компромис !!!

  Специален гробищен парк
  за Соц.-просташката естетика
  и Соц.-просташкото изкуство.

  "Паметниците" > полегнали, клекнали или просто складирани.

  Трудно подвижните
  Соц.-просташки "паметници"като >
  Моча, Альоша, Тигана и Скелето пред НДК =>

  демонтирани и дезинфекцирани ВЕДНАГА !!!
  По примера на Мавзолея на Гошо Тарабата.

  NO MERCY !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Ами ,ко искате от мат'рял да помни ли ?
  Между другото това са новите тенденции , изграждане на безмозъчен (и безполов) индивид (човекоподобно) , което да живее и съществува само в настоящето , да няма какъвто и да поглед към бъдещето или миналото и само да консумира ,колкото се може повече и повече , да бъде с празен поглед и промит мозък
  Това е ''новият'' човек мечта

 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  мн. плебисцити, (два) плебисцита, м. Всенародно гласуване по важен въпрос; снм - референдум.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Днес бяхме на гробищата със съпругата ми.Преляхме двата наши гроба и още 2-3 на познати.Няма драма.

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Авторката може да отиде и сама да почисти подреди и разхубави един такъв паметник или да основе фондация и набере средства..
  .. така стават нещата ..
  .. не е само да се пишат лигави статийки тук там..

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Многото помнене, ако не е съпроводено с правене на изводи за настоящето и не поражда мечти за бъдещето, е просто бреме, нещо като тежък куфар без дръжка - неудобен за носене, ама свиден за хвърляне.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  С баща ми винаги като ходим на гробището

  почистваме, оплевяваме и поливаме съседните гробове и още няколко по-отдалечени, на негови колеги и познати.
  Те като видят, че някой друг се е погрижил за техния гроб правят същото и за съседните около тях гробове .....
  Така се създава и предава тази култура.

  - Авторката поразчисти ли наоколо или само констатира ?!
  Както обичат да се оправдават в "журналистиката" > ние не правим лошите новини, а само ги отразяваме. Ами спрете да ги отразявате на всеки час, поразчистете около Вас и след известно време няма да има лоши новини и нелицеприятни гледки.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#2] от "barcelonski":

  Тия дето са ти сложили минусите сигурно чакат държавата да се грижи за гроба на близките им

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#12:"madridchanin"]Тия дето са ти сложили минусите сигурно чакат държавата да се грижи за гроба на близките им[/quote]

  Да така е
  а авторката пише мат'ряли
  за нихилизма и си мисли, че създава култура и не-нихилизъм.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Не харесвам обобщения, в които българите се третират като едно цяло и то винаги най-лошото по света. Това, че гробищата не се поддържат е едната страна. Второто е, че хората също не си поддържат гробовете.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4191 Любопитно

  Oт къде идва у нас този култ към гробищата и ритуалите там?

  klimentm
 16. 16 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Може да не харесваш, но обобщенията водят до изводите...
  А ти и тебеподобните, като сте малко на брой ще се подчинявате на мнозинството, което е съставено от прости, неуки, мръсни, крадливи и мързеливи. Те не се интересуват от нищо, камо ли от памет...
  Като си от малкото, ще си чистиш около теб, ще чистиш за другите, ЩЕ ИМАШ ПАМЕТ / даже и погрешна, като на авторката/ и ще пишеш по форумите.
  Просто е...

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ биват частни и общински.

  Този централния в София е общински, а като гледам всеки иска да го подържа както може.
  Затова хаосът е неизбежен, а резултатът негативен и неясен.

  Колкото до гроба на Елисавета Багряна, разбиването на паметната и плоча е дело на войнстващи БКП членове, в защита на комунопоета Вапцаров, за да унижат паметта и приноса и в мерената реч, а да пребъде паметта на техния фаворит вдъхновил ги да обосноват неистовите си престъпления, за които българското общество ги прокле и наказа завинаги.
  Затова паметния знак на Гроба е залепен по този начин, за да напомня, на духовните изроди, за анормалното им деяние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK