Гръцката драма и българският ѝ прочит

Гръцката драма и българският ѝ прочит

© Reuters 

Гърците били разгромили неолиберализма и били показали какво е демокрация: дни наред българските социалисти заливаха публиката със своя прочит на гръцката драма. Само че този прочит няма нищо общо с реалността коментира Ясен Бояджиев за  "Дойче веле".

Няколко дни поред българските социалисти заливаха публиката с ликуващи изявления и декларации за гръцкия референдум, повтарящи в общи линии тезите на крайнолевите от гръцката СИРИЗА: резултатът от този вот бил поражение, удар и провал за неолиберализма и победа за демокрацията. Гърците се противопоставили смело на "несправедливия неолиберален модел", "който води до увеличаване на дълговете и страдание за народите"; противопоставили се също на големите финансови институции, "които с поредица от кредити изтощават икономиката на Гърция"; противопоставили се и на европейската бюрокрация, "която по инерция не следи за интересите на европейските граждани". Така те показали "колко важна може да бъде пряката демокрация за определяне на хода на историческото развитие на една държава", както и че "идеята за солидарността все още може да е по-силна от неолибералния индивидуализъм". Което давало "надежда за възраждането на социална Европа".


Неолиберализмът - главният губещ?


В последните години т.нар. неолиберализъм е модерно обяснение за всякакъв вид икономически провали и несгоди навсякъде по света. Използващите го обикновено не си правят труда да кажат какъв точно смисъл влагат в това понятие и говорят най-общо за някакъв нарушен баланс между пазара и човека, между икономическата свобода и държавната намеса, като те винаги са на страната на човека и на държавата.
Само че във формулата на успеха или неуспеха на обществата има много други фактори. Животът е доста по-сложен и разнообразен от идеологическите клишета. И често ги опровергава.


Така и неолиберализмът (какъвто и смисъл да влагат в него хората, които го размахват като плашило) има малко общо с гръцката криза. Тя не е дело на "невидимата ръка на пазара", защото там тази ръка беше и в голяма степен продължава да е вързана. Обратно - гръцката криза е следствие от прекомерна намеса на държавата. Държава, управлявана и непрекъснато раздувана от корумпиран политически елит, който за да се възпроизвежда, на практика корумпираше цялото общество с фантастични социални придобивки и привилегии, драстично несъразмерни с икономическата реалност. Държава на процъфтяващите лъжи - "на едро" (при приемането на страната в еврозоната, а и години наред след това правителството разпространяваше лъжи за размера на бюджетния дефицит) и "на дребно" (като например инвалидните пенсии на т.нар. Остров на слепците и масовото неплащане на данъци). Именно това "благоденствие", финансирано в продължение на десетилетия в голяма степен с чужди пари, е в основата на двуцифрените дефицити и многомилиардната задлъжнялост на Гърция.


Исканите от кредиторите ѝ реформи също нямат много общо с неолиберализма. Те са просто опит всички тези безумия да бъдат отстранени и сметките да бъдат вкарани в съответствие с реалните възможности на гръцката икономика. През последните пет години тези реформи срещнаха огромна съпротива, многократно бяха отлагани и натаманявани, някои от тях така и не бяха изпълнени. И въпреки това (противно на разпространяваните твърдения) те дадоха резултат - миналата година икономиката и заетостта започнаха да растат, бюджетът излезе на излишък, а страната се върна на международните финансови пазари. Когато обаче СИРИЗА дойде на власт, посоката отново се обърна. И сега всичко трябва да започне отначало. Жертвите (каквито и да са били) се оказаха напразни.


Тъй че не неолиберализмът претърпя поражение на гръцкия референдум. Главният губещ е просто здравият разум. Което се потвърждава и от факта, че отхвърлените на референдума условия на кредиторите после бяха представени като план на гръцкото правителство.


Демокрацията - главният победител?

Казват, че главният победител на референдума била демокрацията. Тази победа пък дава основание на гръцкия премиер Ципрас да настоява за солидарност "на основата на европейското обединение и принципи, на взаимното уважение и равенството". Гърците обаче явно са по-равни от другите и имат право на повече демокрация, солидарност и уважение. Защото последните 240 милиарда кредити не са платени от "големите финансови институции", от някакви кръвожадни банкери и финансови изедници, а от данъкоплатците в другите европейски държави. Защо да не им се даде и на тях демократичното право да кажат дали са съгласни тези кредити да бъдат отписани? Защо не бъдат попитани например преминалите през същите (ако не и по-големи) страдания испанци и португалци? Или пък трите балтийски републики, чиито икономики за година се сринаха с двуцифрен процент (най-много в ЕС), но след много лишения и бързи реформи само за две-три години започнаха да растат с 4-5 на сто (най-бързо в ЕС)?


Победител в гръцкия референдум е не демокрацията, а заблудата, че катастрофата може да се размине по някакъв магически безболезнен начин. Победител е безотговорно поддържащият тази заблуда хулигански популизъм. Защото какво друго освен хулиганство е да наричаш терористи тъкмо онези, за чиято сметка живееш и въртиш политика, докато ги шантажираш и рекетираш отново да ти платят сметката?


Баналната истина


Разбира се, на обикновените гърци никак не им е лесно - те заслужават съжаление и съчувствие и в края на краищата ще получат подкрепа (изразяваща се включително и в някаква форма на "подстрижка" на дълга). Да, част от причините да се стигне до тази криза са и в институциите, лидерите и правилата на еврозоната и ЕС. Европа очевидно има сериозни проблеми, чието решаване е въпрос на политически дебат и сблъсък на идеи.


В момента обаче тече нескопосан опит гръцката драма да бъде натикана в някакви кухи идеологически доспехи, за да се прикрие същността ѝ, която впрочем е съвсем проста и банална. Това е драмата на изправилия се пред болезнения сблъсък с реалността човек, свикнал с илюзията, че може да живее охолно, харчейки чужди пари, и че винаги ще се намери някой, който да му плати сметката. Тази илюзия е заразителна и Гърция не е единствената европейска държава, поразена от нея. Мнозина така са свикнали с разточителната социална държава, че вече я възприемат като нещо дадено от Бога, при това завинаги. Тя обаче е въпрос на много пари, а не на всенародни допитвания.


Затова поражението на здравия разум и победата на хулиганстващия популизъм на гръцкия референдум могат да имат опасни последици. Те не само не дават "надежда за възраждане на социална Европа", но дори заплашват самата идея за обединена Европа. А това е перспектива, която в най-голяма степен застрашава страни като България.


Колкото до БСП, истината е още по-проста и банална - изпаднала в безпътица, изпразнена от смисъл, тази партия се опитва да се прикачи към "победата" на СИРИЗА. И далеч не е единствената.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Всеки нормален прочит показва, че популистите (социалисти, неофашисти) в Гърция, много лесно успяха да излъжат заблудения гръцки народ, и логично докараха държавата до фалит. Сега народа дълги години ще плаща грешката си да повярва на тия мошеници. Дано поне другите народи в ЕС да си вземат бележка!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Много добре казано. Популизмът е много опасно нещо. Досега в историята винаги се е връщал като бумеранг и е удрял по главите не само малоумните политици, които го създават, но и обикновените хора.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Весело

  Наще комунета се беха фанали за тази Сириза като слепец за тояга...

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 909 Неутрално

  А истината както винаги е някъде по средата , няма как само повишението на данъците да доведе до повече пари в страна, в която да не се плащат данъци е гордост а не престъпление .Само когато данъците са по ниски и се плащат от всички има надежда че в държавата ще има пари , друг е въпросът как и за какво ще се харчат приходите .И не ми е ясно защо разни журналисти се опитват да възкресят БСП , възкресението е било само едно преди 2015 години и втори път никога няма да се повтори .Затова колкото по бързо забравим че във България някога е съществувала такава партия на крадци и национални предатели ,толкова шансът ни да заживеем по добре е по голям.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Колкото до БСП, истината е още по-проста и банална - изпаднала в безпътица, изпразнена от смисъл, тази партия се опитва да се прикачи към "победата" на СИРИЗА. И далеч не е единствената.[/quote]
  Напразни усилия!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Едно нещо разбрахме със сигурност - гърците са най-големите ревльовци, живели някога. Горди клоуни.

 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Само да питам.. походно легло за Ципуракис в министрството приготвиха ли ? Лютата му съпруга се изхвърли, че ще го изрита, ако подпише съкращения. Вземам да се притеснявам за тоя човек.

 8. 8 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 731 Неутрално

  За съжаление, у нас в момента отново е предизборна обстановка и много наши малки ципрасчета сипят върху ошашавените гласоподаватели популизъм, като често преднамерено и умишлено обещават дори откровено противозаконни неща, само и само да излъжат колкото се може повече хора.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ъ, БСП? БСП-ту едно време се възхищаваше на Милошевич, на Ево Моралес, на Чавес сега на Ципрас. Няма по-безлична партия от тази

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#6:"koz"]Горди клоуни.[/quote]
  Горди са по една причина "вече сме по-добре от вулгарите". Обаче се оказа за кратко

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Струва ми се, че след няколко дена видеоматериалите ще вземат превест, над скучните коментари които ни заливат за Гърциял

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ето следствието от цялото това театро в една друга, испанска посока

  Biggest winner out of the crisis is Rajoy. Podemos is now polling at 13% while the PP has a firm lead at 31%.

 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ципрас просто излъга избирателите си, че ще успее да излъже кредиторите.

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  комунистите по света един вятър ги вее. Вижте този боливийски идиот какво подарява на папата миналата седмица:
  http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2015/07/12/91a47b1a91e73cd43761330f2c9f07f0.jpg

 15. 15 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  > .. БСП ...- изпаднала в безпътица, изпразнена от смисъл, тази партия се опитва да се прикачи към "победата" на СИРИЗА.

  иронично, както понякога се случва в живота, до местните избори има точно достатъчно време за да могат българските гласоподаватели да наблюдават внимателно последиците от "победата" на СИРИЗА.
  и тези последици ще са доста поучителни, независимо дали предложенията на еврогрупата бъдат приети от "гордите" гърци или не...

 16. 16 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1127 Весело

  "...Няколко дни поред българските социалисти заливаха публиката с ликуващи изявления и декларации за гръцкия референдум..."

  Къде ги видяха тия български социалисти? Къде им съзряха трибуна за декларациите?

  Пропагандният шаблон, предъфкан и от Ясен е обидно изтъркан: гърциТЕ от сутринта пият узо под маслините, като се уморят да подскачат сиртаки, а препотени европейски бачкатори в туй време неспирно се трудят за им плащат масрафа.

  Има ли още глупаци с промити мозъци да се хващат отново и отново на същата тая кука?
  Ами, има, като чета по-горе.
  Пиши им, Ясене, пиши...

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  ".... Държава на процъфтяващите лъжи - "на едро" (при приемането на страната в еврозоната, а и години наред след това правителството разпространяваше лъжи за размера на бюджетния дефицит) и "на дребно" (като например инвалидните пенсии на т.нар. Остров на слепците и масовото неплащане на данъци)..." Чудя се -как изобщо гърците живеят като човешки същества? Как се влюбват, как сключват бракове, как имат деца, как ги възпитават, след като всички тези дейности са несъвместими с лъжата, с измамата, с човешкия начин на живот и с човешкото битие? Отделно- продажността им- бяха готови да се продадат на путлер и на всеки, който е готов безплатно да ги храни...Гърция е държавата на ЛЪЖЦИТЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Защото какво друго освен хулиганство е да наричаш терористи тъкмо онези, за чиято сметка живееш и въртиш политика, докато ги шантажираш и рекетираш отново да ти платят сметката?.." Абсолютно вярно! Много обективна статия- много ми хареса.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хакуна Матата ! За пореден път стана ясно, че на комунисти и Станишеви социалисти не може да се вярва ! Чудя се само защо ЕС отново се прави че им вярва и отново ги спасява !

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Весело

  До коментар [#17] от "logika":
  [quote#17:"logika"]Държава на процъфтяващите лъжи - "на едро" (при приемането на страната в еврозоната, а и години наред след това правителството разпространяваше лъжи за [/quote]

  Вие черпите свежи и сочни сведения от една етническа група в България, променяйки само мащаба на финансовите транзакции! Моят пост е само една шега! За да не наричам нещата със собствените им имена ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#12] от "Додо":
  Колежката "Барселина публикува линк за демонстративното обръщане на гръб от Ципрас на водача на ПОДЕМОС. Имало е доста сериозно "конско евангелие" от Тройката към Ципрас по повод "левичарството като детска болест на Европа".

 22. 22 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#16:"D-r D"]Има ли още глупаци с промити мозъци да се хващат отново и отново на същата тая кука?[/quote]
  А ти виждаш ли, че на твоят пост. на теб никой не вярва?

 23. 23 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#22] от "petyo9":

  Ами значи допускането ми, което цитираш, се потвърждава.
  Не че го искам...

 24. 24 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  100% е имало "изясняване" на поциции

  Ето нещо интерсно :

  Two officials who observed Tsipras at the Brussels showdown independently described him as a “beaten dog”

  Tsipras Moves From Predator to Prey at Euro 'Torture' Summit
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-13/tsipras-moves-from-predator-to-prey-at-euro-torture-summit

 25. 25 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 233 Неутрално
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Гърците обаче явно са по-равни от другите и имат право на повече демокрация, солидарност и уважение."
  Досега беше точно така,докато не писна на европейските данъкоплатци.Сега всички говорят,че има споразумение.Но мисля,че е рано да се каже.Все пак,всичко договоремо в Брюксел,трябва да се проема и от националнитъе парламенти.А ако не се приеме.Ако по-бедните страни в ЕЗ откажат да плащат за мързела и нахалството на гърците.Така че,нищо не е договорено,докато всичко не е договорено.

 27. 27 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Добра статия, но много мека. Червената пропаганда от дипломация не разбира. На комуноидните политически и икономически ''експерти'', които сипеха словоблудства трябва по- ячко да им се ''набие'' канчето. Най-малкото да се припомнят поименно.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#24] от "Додо":

  Май се научи след толкова бой как да се моли за пари, но 82 милиарда си струват да яде от "скромната баница".

 29. 29 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 468 Неутрално

  При цялото ми уважение към редакцията - тази статия е явен пасквил и дребно злобеене. г-н Бояджиев е склонен да прости лудостта на цял един народ за да накаже социалистите.

  После що ви се смеят.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#23] от "D-r D":

  Социалисте, веднага продавай БМВ-то! Него са го правили точно тези терористи, които си искат обратно заемите, дадени на прекрасните гърци!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#27:"yorddj"]Добра статия, но много мека. Червената пропаганда от дипломация не разбира. На комуноидните политически и икономически ''експерти'', които сипеха словоблудства трябва по- ячко да им се ''набие'' канчето. Най-малкото да се припомнят поименно.[/quote]
  Цоционалиста Сайпрас явно е успял да убеди Тройката, че положението у Греция е тежко и само с 13 млрд. нема да стане, както беше пазарлъка преди охирендума. Демек - луди сме, ако не се реже от корен ни отписвате, дайте кинти за да се намери устойчиво решение с необходимото технологично време

 32. 32 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":

  Те му готвят кръст за разпъване , ти за походно легло мислиш.

 33. 33 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Додо":

  Този коментар съдържа обиди към кучетата. Защитниците на животните ще се включат и ще те обвинят ,че унижаваш гордостта на кучетата сравнявайки ги с Ципрас.

 34. 34 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#26] от "rosiraycheva50._":

  Съгласен. Но малките страни ще ратифицират. А как гърците ще изпълнят това вече ще е нов и напълно различен сериал. По мое мнение ще гледаме безкраен саботаж на реформите.

 35. 35 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Иглесиас е същият като Ципрас, но доста по-интелигентен. Да не говорим ,че Варуфакис нарече кредиторите "терористи" точно през испанския вестник Паис и това определено беше направено, за да се подкрепи "Подемос".

 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Държава, управлявана и непрекъснато раздувана от корумпиран политически елит, който за да се възпроизвежда, на практика корумпираше цялото общество с фантастични социални придобивки и привилегии, драстично несъразмерни с икономическата реалност

  Първата част на това изречение с пълна сила важи и за нашите ,,политически елити". Втората част показва защо все пак гърците като общество са по-богати от нас. Просто техния политически елит присвоява 50% и раздава 50%. Нашият ,,политически елит" присвоява 95% и раздава 5%.

 37. 37 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  Кое от двете?

 38. 38 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 458 Неутрално

  колкото да са зле ще са с пъти по добре тук ни третират кат пумияри и си мълчим трябва да се събудим от тиранията на корунпираните управници

  Welthauptstadt Germania
 39. 39 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1127 Весело

  До коментар [#38] от "bayern":

  Пич, ти на български ли пишеш?
  Някой те учи да пишеш? Да ходиш да си вземеш парите обратно - не те е научил...

 40. 40 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#33] от "drake":

  Е, аз само цитирам
  Но може и да пострадам, прав си

 41. 41 Профил на boflute1
  boflute1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#38] от "bayern":


  [quote#38:"bayern"]колкото да са зле ще са с пъти по добре тук ни третират кат пумияри и си мълчим трябва да се събудим от тиранията на корунпираните управници [/quote]

  #искам образователен минимум за троловете!

 42. 42 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#41:"boflute1"]#искам образователен минимум за троловете![/quote]
  LOL
  И аз, но след спада в цените на петрола работодателя им не може да си го позволи Да се отнесем с разбиране

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK