За "гръцкото нещастие"

Сблъсъци в центъра на Атина, докато гръцкият парламент одобрява сделката с Европа

© Reuters

Сблъсъци в центъра на Атина, докато гръцкият парламент одобрява сделката с Европа 


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Съществуването на "национален характер" е нещо спорно, макар на Балканите на него да се гледа, общо взето, като на безспорен факт. Как иначе, щом то предлага повече от удобно извинение за всевъзможните глупости и грешки, с които една нация сама обременява себе си, гордо вирвайки глава с думите: "такива сме и не можем да бъдем други…" Сякаш така се оформя тази невидима ос, по която един народ върви към бъдещето си и комуникира с него. Френският политически философ Реймон Арон дори вменява в дълг на ангажирания национален наблюдател "да се вслушва в шумовете, да регистрира виковете, да усеща по тласъците накъде клонят хората".
Прочитът на националните комплекси със сигурност е ползотворен. Особено когато това е поглед "отвътре", искрено и загрижено формулиращ чертите на националното поведение. През очите на другите често се вижда повече, ала има неща, които чужденецът не може, а и не бива да изрича. Вътрешният човек, напротив, е длъжен да ги изкаже и ясно да ги формулира: той носи тази отговорност пред националната си общност. Колкото и подобни обобщения, пак повтарям, да са условни, доколкото подобни прекомерности често са валидни не само за даден народ, а и в не по-малка степен за неговите съседи.


За щастие или разочарование на нас, българите, не ние в момента сме в центъра на световното обществено мнение. В кривото огледало на световните медии и политика се кипри хиперболизираното изображение на нашите съседи гърците, като всеки втори анализ започва с "гръцката трагедия" (съвременната, не античната), "гръцкото вироглавство" (днешното, не онова от времето на Байрон и "Филики етерия"), гръцкото "Не" (сегашното, не онова при Термопилите) и т.н.


Ала доколкото "гръцкият дебат" под някаква форма започна да става и "наш", а все повече гласове (на самородни "ципраси") неуморно ни повтарят:  "ето, гърците имат достойнство, а ние…", може би си струва да се опитаме да прочетем случващото се на юг от нас през една дълбинна "вътрешна" гледна точка. През погледа на един от най-ярките съвременни гръцки мислители и публицисти – Никос Диму, автор на забележителната по своята проницателност книга "Нещастието да си грък" (писана през 1975 г. и претърпяла оттогава десетки нови издания). Днес Никос Диму е на осемдесет години, но продължава да е ангажиран с политиката. Неотдавна кандидатурата му бе издигната за евродепутат, дори за кратко бе сред учредителите на проевропейската и центристка партия "То Потами" (Реката), ала бързо се отдръпна и се върна в ролята си на "ангажиран наблюдател". През 1997 г. на български език се появи наистина разтърсващата му книга "Нещастието да си грък" в блестящ превод на Калина Гарелова. И тогава, а и днес, много от нейните редове звучат пророчески и са посветени на всички гърци – на тези, които проблематизират съществуването си, както и на онези, които не го проблематизират.


В какво според Никос Диму се състои основното "гръцко нещастие" – гръцката прекомерност?


Аксиома: Един грък прави каквото може, за да уголеми процепа между желанието и действителността. 


Това го постига или увеличавайки – в немислима степен – изискванията си, или разрушавайки – колкото се може по-добре – околната среда. 


Гъркът живее циклотимично – в постоянен възторг или спад. Едно последствие: абсолютна невъзможност за самокритика и самопознание. 


Дали именно тук не се крие отговорът на бързо сменящите се и трудно проследими обрати в гръцкото обществено мнение? Как иначе да си обясним защо след еуфорията на "не"-то дойде оставката на Варуфакис (с Grexit) и е съвсем видима депресията, а парламентът в Атина днес е заставен да приема далеч по-болезнени мерки по новото споразумение с кредиторите, в пъти по-безжалостно от предходното? Политическата логика в случая, доколкото въобще я има, определено напуска "златната среда" на Аристотел. И ако има някакво обяснение на днешното гръцко поведение, то би трябвало да се корени най-вече в неговата непоследователност.


Какво ни казва за това Никос Диму? Пак припомням, книгата е писана през 1975 г., ала изводите й са смайващо актуални:


Принципно, гъркът пренебрегва реалността. Живее два пъти над финансовите си възможности. Обещава тройно повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил. Чувства (и преживява) петорно повече, отколкото реално усеща. 


Пренебрегването на реалността ли е ключът към това защо трябваше да се изчака най-лошото, за да се наложи да се приватизира публична собственост за 50 милиарда евро под зоркото око на кредиторите? И дали тройно по-големите обещания (от възможното) на Ципрас & Co могат да са пример за друго освен за тази прословута прекомерност, пример как лесно се стигна до ново дъно, за да се превърнат вече понесени лишения в нов спад?


Прекомерността не е само национален недостатък. Тя е координата на националния характер на гърците. Тя е основната причина за нещастието им, но и за голямата им слава. Защото като самосъзнание прекомерността се нарича честолюбие. Като поведение прекомерността се нарича юначност. 


Нещо, което се вижда с просто око и отвън. И то буди много симпатии "вляво", не само в българското ляво. Сиртаки с националното знаме, "не" на капитала, на всички и на всичко, упорство, в което едни съзират "национален характер", а други "национално безразсъдство", след което всичко стихва като пред нова 24-часова стачка. И сетне – нов взрив на възмущение и нова горчива равносметка.


Отново Никос Диму:


По странен начин гъркът е свързан с нещастието си. Затова и изживява най-добрите си моменти, когато страда или когато е застрашен. Отрицанието става утвърждение.


ОХИ! НЕ и пак НЕ!


За гърка отрицанието е утвърждение. Така че когато има позиция, я отрича, за да започне пак с отрицание.


И пак отначало. Преговори, отрицание. И пак отначало, докато гърците не останат сами със себе си. Диму нарича това "хипербола на злочестието".


Зад което се открояват две емблематични фигури.


Не на Ципрас и Варуфакис, съвсем не, нека не ги надценяваме.


Първата от тях е на Карагьозис, на гръцкия Хитър Петър. Главен герой от гръцкия театър на сенките, забавен, многословен, хитроват, безотговорен. Винаги го бият, поради което, в края на краищата, прибягва до силни покровители. Но никога не си го признава.


А вторият важен герой в този политически театър на сенките е Хадзиаватис – черногледец и мърморко, вечно недоволен от постигнатото, отказващ се винаги и от всичко в последния момент. Вечният мърморко.


Две емблеми, в които Никос Диму съзира дълбокото основание на множество национални несрети и най-вече на вечното "гръцко мрънкане". Терминът е пословичен в разговорната реч. Той означава не просто мърморене, а непрестанно оплакване и безспирно натякване, извиращи от дълбоката убеденост, че си най-нещастен в света, че вечно си изигран и минат, какъвто и да е резултатът от сделката.


Това е "вербалният мазохизъм на гърка", който е в основата на "нещастието да си грък".


Нещастие, нека кажем, напълно споделимо и с други балкански съседи, но със съответната пропорция в мащабите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Проверка на ОЛАФ в Гърция показа, че дори Сизиф е симулирал работа"......

  Имало едно време ссср...
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Едно последствие: абсолютна невъзможност за самокритика и самопознание. [/quote]
  Освен гърците, има още един народ с подобни въжделения на Балканите - на запад от нас.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  - К'во праиш?
  - Ами гърча се.
  - В смисъл?
  - Плащам си кредитите.
  - А ти к'во праиш?
  - Гърчея се.
  - В смисъл?
  - Ами не си плащам кредитите.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Гръцките олигарси са "спестили" над 360 млрд € в чужди банки!
  оТО ТОВА СА НЕдоволни гърците, че те обикновените плащат всичко, докато другите са на сухо!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изрази надежда, че страните от еврозоната ще се съгласят да облекчат дълга на Гърция "по един или друг начин", както е поискал от тях МВФ, предаде Франс прес.-16.07.2015
  Гърция ще има нужда от много по-голямо облекчаване на дълговото бреме, отколкото партньорите й от еврозоната са готови да обмислят, заради краха на икономиката и банките й през последните две седмици. Това сочи поверителен доклад на Международния валутен фонд, до който Ройтерс е получил достъп.-14.07.2015

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Не биха задържали вниманието на света, ако не бяха на такова стратегическо място и ако не бяха си приписали /им приписали/ миналото на елините. Дори и явно умен човек като Никос Диму не желае да признае този факт.

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дрън, дрън......Гърция е неспасяема. Фалит на банките...Вън от еврозоната.... Драхма ... Който дал заеми...дал...Да си търси парите....Гърците колкото искарат да си ги харчат....

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Едно последствие: абсолютна невъзможност за самокритика и самопознание. .." Горко на народ, който не може да бъде самокритичен и е спрял да се развива, изключвайки самопознанието от ценностната си система...За наша радост, българите не притежаваме тези "качества" в достатъчно масов вариант , както е в гърция..."...Принципно, гъркът пренебрегва реалността. Живее два пъти над финансовите си възможности. Обещава тройно повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил. Чувства (и преживява) петорно повече, отколкото реално усеща..."Е- мерси- трябва да благодаря изключително много на Природата, че не съм гъркиня...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Вигор Ламеция
  Вигор Ламеция
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Въпросът е,че с византийските си номера се борят за всяко процентче на ДДСто,за всеки камък,за всяка маслинка ! А ние като големи благородници си плащаме като попове,храним си малцинствата и се мислим за европейци ! ГОЛЯМ ПРАЗ !

  Аз съм един от съвременниците на юбилейните шест :)
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  "...За гърка отрицанието е утвърждение. Така че когато има позиция, я отрича, за да започне пак с отрицание...." Мале, мале- това е симптом на циклофрения/ шизофрения/...Вместо да изказваш ясно убежденията си и да ги защитаваш/ да се бориш за тях, да се отричаш от тях , за да "кривнеш" там, откъдето идват парите за издръжката ти, като се надяваш тези пари никога да не бъдат поискани обратно Не- не мога и не искам да разбера гръцката народопсихология- не страдам от циклофрения и не искам да страдам от това заболяване...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ще живеят като нас в периода 1989-1996 г. и после ще започнат да подобряват стандарта си.
  Както се казва - след трагедията пак ще има комедии.
  Сега приближават най-ниската точка на виенското колело.
  А токът за придвижването му (не)внезапно спря...

 13. 13 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Да са зле, да са зле, колко да са зле. Купуват плазми на поразия!
  Явно, за да гледат какво говори по телевизията техният любимец!

  In the middle of the financial crisis, Greeks have been buying big ticket electrical items such as large screen TVs, writes Shane Hickey.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  За 180 години Европа даде незаслужено много на гърците и те се качиха на главите всички. Освен една шепа левичари, които вече са отвратени и от Ципрас, не виждам кой нормален човек може повече да подкрепя гръцката държава, управлявана от анархисти...

 15. 15 Профил на baj_hari
  baj_hari
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво бе, намерихте кого да цитирате. Изкуфял 80 годишен атеист, нагаждач и слагач на германците. Тъпомерът му клони към безкрайност, както и на тези които му се кефят. Впрочем какво ви е отношението към онази Мартина Балева, която отрече Баташкото клане, защото и тя е на същата хранилка.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#15:"baj_hari"] Изкуфял 80 годишен атеист, [/quote] Какво имате против атеистите? И аз съм атеистка, а Вие пишете в български форум, а не в гръцки православен форум...Та- какво за атеистите? Да не ни приравнявате на терористи, случайно?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Гърците са като някое разглезено дете,на което някой дава и дава,а то просто харчи парите и се цупи,ако не му отпуснат достатъчно пари.Просто са имали късмета след ВСВ да застанат
  на праволената страан.след това през 1981г влизат в ЕС и върху Гърция се изсипва дъжд от благоденствие.За 35 години гърците са получили като средства от фондовете на ЕС,заеми и помощи над 1 трилион евро.Те много умело спекулират с факта,че са наследници на древните елини.А дали са такива е много спорно-единствено езика ги свързва с древните гърци.Те наистина смятат,че целият свят им е длъжен заради този факт.Съвременният грък може да се обобщи с няколко думи-нагъл,крадлив,мързелив и постоянно мрънкащ и просещ.Не знам как ,но номерата винаги им минават-ето вече се говори за трети спасителен пакет.При предишните два им се отпуснаха пари,които изядоха и изпиха и не направиха никакви реформи.Сега пак ще се налеят едни пари от сметката на европейските данъкоплатци.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#13:"Додо"]Купуват плазми на поразия! [/quote]
  Купуват, за да не им изгорят парите във фалиращите банки. Плащат с карта и така прехвърлят вземането в търговеца, който от своя страна ще се чуди как да си вземе парите от банката.
  А купуването на "плазми" показва в каква безизходица са, защото това е един от най-глупавите начини да си "инвестираш парите" - в стока, която се обезценява с 50% за 2 години!

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#15] от "baj_hari":Балева се смята за спец по художествена критика.Да напомня ,че в ЛУВЪРА виси една картина на Йожен Делакроа :" Клането на остров Хиос " където нейните приятели турците , са изклали 8000 мирни жители.

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Може би някои си спомнят, че след 1990 г. ггръцки преприемачи отриха шивашки цехове по селата. Жените им работеха като робини по 10- 12 часа, не им даваха и до тоалетната да отидат, бяха наели наши еничери да ги бият, не им плащаха /да не говорим за осигуровки/ и в някоя тиха нощ си събираха машините и си отиваха. Разбира се, че не всички гърци са такива, но това трябва да се помни.

 21. 21 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Доста от характеристиките, дадени от Никос Диму на гърците, важат и за нас, българите. Особено онова, че знаят четири пъти повече, отколкото са учили, и че намират щастие в страданието и заплахата. Както и за бягството от реалността.
  По завист и злоба ги бием обаче, в това отношение никой не може да ни изпревари.

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Гъркът живее циклотимично – в постоянен възторг или спад. Едно последствие: абсолютна невъзможност за самокритика и самопознание. "Вече ще се наложи да се самоопознаят какво представляват.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "По странен начин гъркът е свързан с нещастието си. Затова и изживява най-добрите си моменти, когато страда или когато е застрашен. Отрицанието става утвърждение."
  Тогава,да ги оставим да страдат.Защо да им отнемаме единствената радост.

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1596 Весело

  До коментар [#20] от "stedim":

  Сложи "предприемачи" в кавички.
  За днешните "елини"и "гордост" така трябва да се пише

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Условието е да се стабилизира икономиката и политиката на Гърция. Всички сме съгласни и дори спорим за това как да се направи. Но каквото и да става гръцката икономика ще продължи да пада поне още няколко години.
  Неолибералната икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят. Това е основния принцип базиран в политиката на която се базира монетарната зависимост и господство.
  Както и да го въртим и сучем облагите са за върхушката, плаща народът, защото там е концентрирана най-масовото събираема част.

 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Стига си лъгал!
  Дай два линка за потвърждение.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#13] от "Додо":

  За твое сведение плазмите от няколко години не се търсят, а ги разпродават.
  Иде реч за 4К LED TV
  Загубен в превода..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Философско есе с много истини,но къде е гръцката интелигенция!Нали, когато посредствеността превземе масите тя е на ход. Или просто няма такава.Вече ми е много гневно с тия *горди*гърци ,които са си живели много време за сметка на чужда софра и сега отново от гордост продължават да просят за сметка на останалите държави.Идват ми много цинични думи на ум но ще си ги спестя......

 29. 29 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#21] от "murttle":

  [quote#21:"murttle"]Доста от характеристиките, дадени от Никос Диму на гърците, важат и за нас, българите. [/quote]

  Съгласен!
  Но освен Карагьозис и Хадзиаватис, ние си имаме и Тонис Николаос и подобните му остриета на либералната съпротива, които са готови за всяко нещо да намерят подходящ цитат, с който да защитят каквото има да се защитава по проекта.

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  ...............................
  Принципно, гъркът пренебрегва реалността. Живее два пъти над финансовите си възможности. Обещава тройно повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил. Чувства (и преживява) петорно повече, отколкото реално усеща
  ..................................
  Не виждам нищо лошо във всичко разказано по-горе, даже напротив!
  Алтернативата е "человек в футляре" - "човекът в калъф", описан от гениалния Чехов - човек, който вечно си прави сметката "да не стане нещо", вечно се свива и съобразява с някакви дребни еснафски съображенийца и реално живее с душевността на червей, убивайки всяка мечта и полет над реалността.
  Предпочитам "нещастието да си грък" пред нещастието да си "човекът в калъф", абстрахирам се от актуалната обстановка около Гърция.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#5:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Гръцките олигарси са "спестили" над 360 млрд € в чужди банки!
  оТО ТОВА СА НЕдоволни гърците, че те обикновените плащат всичко, докато другите са на сухо! [/quote]
  И какво - да вземат останалите страни да им плащат това, което техните си олигарси са "спестили"? Ами хайде и ние да искаме така, те и нашичките доста са поспестили за сметка на обикновения човек, нека Европа да плаща за тях! И като цяла Европа го каже това, ще се окаже, че няколко скандинавски страни ще се наложи да платят за спестяванията на олигарсите на страни, които не са в състояние да си ги контролират. Не разбирам как разумен човек може да предложи нещо такова.

 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не се гневете, защото няма да е далеч времето, когато и нас ще се наложи да ни "спасяват". Баце и неговите юнаце ни водят към гръцкия сценарий. Лека-полека. Всяка герберска година във властта носи нови заеми, ново увеличение на външния дълг на България. Досега нито веднъж не са показали растеж, с който могат да плащат заемите. Което автоматично ни отвежда в познатата пътека - нови заеми, с които да плащаме старите. И дългът на държавата расте ли, расте... Малко са хората като Иван Костов, Милен Велчев, Пламен Орешарски, които през всяка своя година на управление успяваха да реализират нужния растеж. При Милен Велчев и Орешарски този показател достигна небивалите 5-6%! Сега е друго. Сега чакаме края на годината, за да се оправдаем за некадърността си. Интересно ми е какво точно са родили гениалните гербави глави в свое оправдание за поредния дефицит, с който ще се "похвалят" в края на годината? Сигурно ще е е Гърция. Нема друго да е. Не съм виждал подобни некадърници, чесно. Окото ми са уплаши))

 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Да, от давна дойдох до извода, че ако искаш да разбереш манталитета на една нация, трябва да прочетеш нещо от фолклора й. И ние имаме Хитър Петър, интересно, че не открих подобен герой в немския фолклор.... За какво ли говори това?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#7:"nonsens2"]Дори и явно умен човек като Никос Диму не желае да признае този факт.[/quote]
  Вие вероятно сте доста по-умна от Никос Диму. Какъв пропуск, че досега не сме чули нещо за Вас извън този форум...

 35. 35 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Любопитно

  [quote#33:"Алф"]Хитър Петър, интересно, че не открих подобен герой в немския фолклор...[/quote]
  Въглищарят Петер Мунк?

 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  За един истински Грък граница е само Хоризонта !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  До коментар [#6] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Да беше прочел статията.
  Тя има коренно различни цели и внушава коренно различни идеи, в сравнение с лозунгите, които си изтупанил!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#37] от "himler":

  Аааахахахаха............

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  Може, не зная. Все пак, това го казва собственик на най-голямата верига за техника в Гърция...
  Което ме навежда на мисълта, че човекът все пак знае кое от нещата, кото продава се продава най-много!

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#36] от "EREBUS":


  [quote#36:"EREBUS"]За един истински Грък граница е само Хоризонта ! [/quote]
  Това е добро!

 42. 42 Профил на Timur&commandos
  Timur&commandos
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Статията е интересен поглед към нещата, но може да се допълни с нещо много важно - спомнете си феномена "Бог от машина" от древногръцката драматургия. Още преди хилядолетия гърците са приели като част от мисленето си, че когато нещата се оплескат прекалено, от небето ще слезе бог с машина и ще оправи всичко. Само че напоследък май и на бога взе да му идва малко в повече...

  www.timurcommandos.blogspot.com (или просто напишете "Тимур" в полето за търсене на Гугъл)
 43. 43 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#36:"EREBUS"]За един истински Грък граница е само Хоризонта ! [/quote]

  По-скоро собствената му глупост.

 44. 44 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "EREBUS":

  Ти не си имал късмета да се родиш грък, защото да си грък се оказва нещастие. Но да се смяташ късметлия е също нормално, защото ти липсва способността за самопознание. Така е според Диму. Та май ще се окажеш нещастник, който се смята за щастливец.

 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#43] от "BoKa":
  До коментар [#44] от "BoKa":

  Забавляваш ме.....продължавай !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 779 Неутрално

  както авторът сам посочва, наличието на национален характер е нещо меко казано спорно. Да предполагаме, че някой е успял да изучи това спорно нещо и да го опише в книга е адски съмнително. А да използваме хиперболи и лафове от тая книга, с които автора и илюстрира някакви свои тези, като едва ли не факти общовалидни за цяла нация, е най-меко казано доста фриволно.
  Ако давате на едно дете всичко което поиска, оставите го да прави каквото си иска, и не ви пука спазва ли правилата които сте му наложили, не ви пука, че ви лъже и дори краде - не след дълго ще стане нетърпим лигльо, а след още малко и нещо по-лошо. Веднъж изпуснато, да го направите на човек е почти невъзможна задача. А при сблъсък с реалния живот от такова дете ще излезе или негоден за нищо планктон, или престъпник. При всяко положение - аутсайдер.
  Та гърците са изпуснати. За тях лъжите, кражбите, неспазването на правилата, дребното шмекеруване, неплащането на данъци и тарикатщината са вече нещо като гравитацията. Битие без тях е немислимо и е невъзможно дори да си го представят. Това не са национални черти на гърците, всеки в подобни условия би станал подобен. И при всеки изпуснат, нормализиране е изключително трудно и възможно след много страдание. Затова, опитите да се помага на гърците насила и против волята им са обречени. Трябва да бъдат изоставени, да си изстрадат комунизма, и сами да стигнат до прозрението, че са вървяли по грешен път. Само тогава има шанс да се оправят.

 47. 47 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  когато парите се изпарят празни приказки колко искаш.

 48. 48 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Наглите просещи фанариотчета отново нагазиха нашия форум.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 49. 49 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Образцов пример за неототалитарна пропаганда и агитация.

  Първо, има един гръцки автор, за който Тони Николов сигурно е чувал поне веднъж в живота си.

  Той се казва Одисеас Елитис и е написал едно произведение, което се казва "Достойно ест". Това е произведение, в което се възпява щастието да си грък.

  За това произведение Одисеас Елитис и то точно за него получава Нобелова награда за литература.
  Преведено е на български от Владимир Левчев и Цветана Панициду.

  Има и други поети и писатели, които са получавали големи международни литературни награди, и които не са били нещастни, че са гърци. Напротив.
  С всичко, написано от тях, възпяват страната си, нейната история, природа и култура. Някои са християни, други са атеисти.

  Но за целите на неототалитарната пропаганда и агитация в рупора на виртуалната шпицкоманда се оказва Никос Диму, а не Одисеас Елитис, не Сеферис, не Казандзакис дори...

  Между другото, Никос Диму за малко беше член и даже миналата година беше избран за депутат в гръцкото НС не от коя да е партия, а от "То потами"!

  Но напусна или по-скоро са го помолили да напусне заради ексцентричните му текстове...

  Знаете ли каква партия е "То потами" и каква идейна платформа заема?

  Давай още по-смело, Тони, с пропагандата!
  Така ще те сложат за главен редактор на още няколко издания и още няколко лекционни курса ще ти бъдат възложени във ФФ.

  димка гочева
 50. 50 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#32:"Сиянието на Мрака"]При Милен Велчев и Орешарски този показател достигна небивалите 5-6%! [/quote]

  ... това според беге-СТЪКМИСТИКАТА ли е (или по данни от росстат)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 51. 51 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Зад което се открояват две емблематични фигури.
  Първата от тях е на Карагьозис, на гръцкия Хитър Петър.
  А вторият важен герой в този политически театър на сенките е Хадзиаватис – черногледец и мърморко,

  А при нас се открояват емблематичните фигури на Тримата глупаци.

 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  Бахмаааму! Гръцко нещастие..ц..ц..ц.. Дай Боже всеки мизирабълнаму балгарину подобнаму нещастиему! Амин!

 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#27:"Captain Shakespeare"]За твое сведение плазмите от няколко години не се търсят, а ги разпродават.
  Иде реч за 4К LED TV
  Загубен в превода.. [/quote]
  една определена прислойка неизкушена от техниката нарича плазма всички LCD,TFT и LED телевизори и монитори, по принцип повечето са от проблемния етнос в Гърмен и Столипионово

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 388 Весело
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Дреме им на гърците какво мисли този и онзи от българите за тях.... Те имат грижата да не си оставят магарето в калта, а останалото са просто приказки

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е една от най-засуканите хули за гърците, които излизат с купища напоследък. Колко са лоши, тъпи и неправилно мислещи. Е няма как да са други, след като се опънаха на "международните" "финансови" кръгове. И за какво се опънаха - за това че им вземат държавното имущество за 50 милиарда. На нас пък ни взеха за 100 милиарда. Срещу дългове от 12 милиарда. Така че - браво комшии. Може да падаш, може да ставаш, но най-важното е да се бориш, а не да се слагаш !

  stankow
 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Гърците дали разбират, че за първи път от близо 200 години насам са на път да застанат от неправилната страна на барикадата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK