Може ли да се вярва на България?

Може ли да се вярва на България?

© Надежда Чипева, Капитал 
Ако се възстанови доверието на българина към собствената му държава, към нейните администрация, образование, здравеопазване, правосъдие, ще се възстанови и доверието към страната отвън, пише Г. Папакочев в анализа си за "Дойче веле".
 

Непосредствено преди ключовите за Гърция преговори в неделя германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че липсва най-важната валута - доверието и надеждността. При това посланието ѝ не беше предназначено единствено за колабиращата балканска длъжница. То трябваше да бъде чуто от всички държави, за които доверието и надеждността се превръщат във все по-дефицитна валута не само в техните международно-икономически отношения, но и във вътрешнополитически план. Тъкмо този "златен резерв" автоматически предполага наличието на достойнства като стабилни демократични ценности, политическа и икономическа предсказуемост, неотклонно спазване на законите и най-вече респект към собствената държава и нейните институции.


"За съжаление нямаме пълно доверие"


От влизането си в ЕС досега България всячески се опитва да гради доверие, но все още усилията ѝ не носят осезаеми резултати. Пример за това е трайната неохота на страните от Шенген да приемат страната и нейната северна съседка Румъния в зоната без граници. Въпреки усилията на вицепремиерката Меглена Кунева да представя аргументи, за да може "доверието към България да бъде силно", и въпреки настояването ѝ, че механизмът за оценка на съдебната система и влизането в Шенген не бива да се разглеждат като свързани въпроси, европейските страни продължават неизменно да държат на своето - промени в съдебната власт и реорганизация на нейните институции.
Още в началото на 2011 година холандският вътрешен министър Херт Леерс предупреди българските си партньори, че макар София и Букурещ да изпълняват техническите критерии за прием в Шенген, за неговата страна това не е достатъчно: "Трябва да има и доверие. Борбата срещу корупцията и престъпността трябва да е добре организирана, така че да имаме доверие, че ако дадем ключа си за границите на цяла Европа на България и Румъния, те ще се грижат добре за него", заяви тогава Леерс. Малко по-късно финландската вътрешна министърка Пяйви Рясянен каза същото: "Ние нямаме пълно доверие в способността на тези страни да защитават външните граници на ЕС, между другото и заради корупцията". В хора на опонентите беше принудена да се включи и тогавашната еврокомисарка по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом: "Знаем, че допускането в Шенген се базира не само на технически критерии, но и на доверие. За съжаление това доверие още липсва."


"Избягвайте правителствените институции!"


В началото на тази година БНБ констатира, че доверието на чуждестранните инвеститори към България е "на едно от най-ниските си нива в историята". Тази оценка беше потвърдена и от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който посочи конкретно проблемите с притока на чужди капитали в страната: "Има оплаквания заради корупцията и неизвършената реформа в съдебната система, както и конкретни опасения, че може да се въздейства върху съда", призна министърът. А през миналия месец постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън заяви, че ако чуждите инвеститори искат да имат успех в страната, те трябва "да избягват правителствените институции, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции", каза Томпсън.


КТБ и доверието


Покрай фалита на КТБ през миналата година България бързо и успешно разруши имиджа си на страна, която - макар и бедна, дотогава се славеше с относителна банкова и макроикономическа стабилност. "Доверието в надзора на българските банки, градено от 1997 до миналата година, бързо рухна покрай казуса с банката на Цветан Василев. Сега трябва да си оправим двора и да възстановим трудно спечеленото доверие", казва в тази връзка анализаторката от ИПИ Десислава Николова. Тя обяснява бързането на сегашния кабинет за влизане в еврозоната с автоматичното членство в Единния надзорен механизъм, който е допълнителна гаранция за доверие и надеждност на българската банкова система. И четиримата кандидати за управител на БНБ се обявиха за възстановяване на доверието в надзора на централната банка, а новоизбраният управител на банката Димитър Радев в интервю за печата дори наблегна върху необходимостта от "стрес-тест на активите на банките, за да се възстанови доверието в цялата система".


Властта се взима, доверието се печели


През 2011 година, в хода на президентската кампания, кандидатката за поста и пръв български еврокомисар Меглена Кунева каза нещо много важно: тя припомни на колегите си политици, че "властта може и да се вземе, но доверието се печели". Както и, че "дори да манипулираш в печеленето на властта, не можеш да манипулираш в печеленето на доверие".


Четири години по-късно най-новото социологическо изследване на агенция "Галъп" констатира, че доверието към българските институции продължава да е много ниско. Сегашното правителство се "радва" на едва 30 на сто доверие срещу 60 на сто недоверие; показателите за парламента отново са под 20 на сто доверие срещу 70 на сто недоверие; а президентската институция не може да надхвърли заветните 30 на сто доверие и да промени нагласите на почти 60 на сто скептично настроени към нея. Песимистите за развитието на държавата към по-добро са над 60%, а 40 на сто от анкетираните българи очакват икономическата ситуация да се влоши още повече.


Така става ясно, че запасите от доверие и надеждност, тази дефицитна за България валута, си остават критично ниски, като най-тревожни са изводите за съмнителния авторитет на политиците, за зависимостта на съдебната система, за корупцията и отклоняването на публични средства, за пълната липса на респект към институциите. Затова едно постепенно възстановяване на доверието на българина към собствената му държава, към нейните администрация, образование, здравеопазване, правосъдие, може да се окаже първа крачка към възстановяване и на доверието към страната отвън. И ако това някой ден се случи, Шенген, еврозоната, чуждестранните инвестиции и така мечтаният подем на икономиката може и да се превърнат в реалност. Това впрочем е въпрос на избор. Екзистенциален при това.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1092 Гневно

  Към здравеопазването НИКОГА няма да се възстанови доверието! Нито към енергевтиката! Има огромни интереси да се краде от там! Васил Велев: Всяка година от енергетиката се краде 1 милиард лева-не по малко се краде и от здравеопазването! Част от парите отиват в политиците, които си купуват медиен конфорт, за да ги избират. Затворен порочен кръг!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Доверието се гради то не се подарява нито се получава току тъй с мила усмивка и сладка муцунка....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2467 Разстроено

  [quote#0:"Статията"]... България всячески се опитва да гради доверие, но все още усилията ѝ не носят осезаеми резултати.[/quote]
  Ами какви резултати очаквате, когато НИКОЙ не върши нещата така, както трябва, а само манкират, за да заблудят всекиго - и българите, и европейците?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По-важният въпрос е може ли България да има доверие на Запада? Според мен очевадно не.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Констатацията е вярна , но вече не ни грее, причините са отдавна известни , следващият път изберете отново ББ или някой подобен.

  klimentm
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Въпреки усилията на вицепремиерката Меглена Кунева да представя аргументи, за да може "доверието към България да бъде силно", и въпреки настояването ѝ, че механизмът за оценка на съдебната система и влизането в Шенген не бива да се разглеждат като свързани въпроси, европейските страни продължават неизменно да държат на своето - промени в съдебната власт и реорганизация на нейните институции.
  _____
  Тези текстове в коя лаборатория за либерални ентусиасти се съчиняват ? С влизането в ЕС сме затворили всичко по преговорната глава "правосъдие"! С друго всичко си ни е ок проблемите в икономиката са на от европейските доброжелатели които постоянно правят интервенци и превземане на пазарни дялове. Факта ,че европейските корпорации за интегрирането им в периферни колонии получават над 50 % грант и почти нулеви лихви е повече от показателно ! Защото у нас от 15 години за бизнеса са 10-15% за това или EС трябва да промени или да се спасяваме от него !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Богат на беден не вярва.
  Хубави са всичките тези неща, за които говорят, но се достигат толкова лесно. Ако така се правеше съдебна реформа - с два-три доклада и един министър.
  Както се казва - пътят е дълъг, но за сметка на това е труден.
  Поне да не залитаме в дългова криза като гърците.

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  НЕ може да се вярва на членове на СИК, занимавали се с "дейности" присъщи на тази "организация"

 9. 9 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 497 Весело

  Май е български израза "юнашко доверие". При нас е тъй. Иначе как бихме се увътрили отново и отново!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Миналата година по индустриален маниер за 2-3 месеца бяха откраднати фирмите на около 50 чужди инвеститори. Превеждах част от документи по 3 от тези случаи - бъдете сигурни, че скоро нови инвеститори от това кьоше няма да дойдат.

  Въпреки че случката има почерка на фабрична работа - по едно и също време, един и същи начин - явно са работили "екип" от десетки квалифицирани хора - адвокати, вероятно бивши и настоящи служители на съдебната власт, още не сме чули за нито един заловен и наказан.

  Изобщо няма да ме учуди, ако това е дело на някой партийно-касов спонсор, който след като е бил лишен от обещаната плячка в РВД, митниците, Марица-Изток или АЕЦ-Козлодуй, накрая да са му казали: "Бате к*ре, всичко е раздадено. Неъ къде ъ те сложнем - че требе сам ъ си измислиш нешо, а ние неъ ъ те пипаме!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#4] от "42":

  Същото мислят и тези в Гърция нали?
  Че Запада е длъжен да осигурява благополучието им.

  klimentm
 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 465 Гневно

  Пресния пример с новия управител на БНБ Димитър Радев - толкова време натиск за оставка на Искров за промяна в работата на БНБ и успяхме (или поне така си мислехме..) - нов управител, с дългогодишен опит от МВФ, гласуваха му доверие и депутатите, а и хората като цяло мисля, и какво? - старите подуправители остават, работата на БНБ няма да се променя....
  А като запознат мога да ви кажа, че никой инвеститор не вярва на отчетите на банките, които БНБ трябва уж стриктно трябва да следи. Единодушно мнение е че БНБ е най-лошия банков регулатор на балканите..... СРАМ.. ГЕРБ са за линч, защото с решенията си рушат и малкото останало доверие на хората за промяна!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Весело

  Аз не съм вярваща и не вярвам на вярващи като:

  Прокурори, Б.Б., Мар. Поп., Б.Б., Сл. Бин., Б.Б., Светещият синод, Б.Б., съдии, бизнесмени, кметове, Б.Б. и прочие.

  А и на какво да повярвам, на лъскави одежди, кожен салон или, може би, че космосът е нечие царство.

  Не, не. Не вярвам на вярващи. Ама никак.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Нито на лъжлив дедо повЕрвах нито на гавазина му камо ли на главния банкерин .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  [quote#4:"42"]По-важният въпрос е може ли България да има доверие на Запада? Според мен очевадно не.[/quote]
  +++
  България няма никакво основание да вярва на запада при положение ,че ни разграбва всичко а не ни дават нищо освен политици които минават на следдипломни квалификации и обучения в техни лиебертариански лаборатории както г-жа Кунева. На всичко отгоре госпожа Кунева нали беше и министър по европейските въпроси и сама ги е затваряла преговорните глави с брюкселските административни паразити??? Трябва да сега Кунева трябва в качествеото си на български вицепремиер да се изправи срещу европейските канцеларски мушмороци да им каже ясно ,че е обратното- България не трябва да има доверие на БундеСССР!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Може ли да се вярва на България?

  И аз това питам. Отговарям си сам - не, не може да и се вярва. Защо? Държавата се представлява от институциите, институциите чрез хората в тях, хората в тях чрез главата. Е, дойдохме си на думата. Всичко се вмирисва откъм главата. Години наред е така. В момента същата история - един плъх и един мишок размножават простотията и неадекватността си из света. Неадекватност и некомпетентност, които са добре дошли за тези, които ни критикуват. В статията се цитира ежегодна кражба на около милиард от енергетиката. Факт, но не се цитира, че тази кражба е почти институционална - за преференциални изкупни цени по ВЕИ-та, "американки" и български тарикати продаващи скъпо собствената произведена енергия и купуващи от кюпа евтина ел.енергия за собствени нужди. Колко милиарда изнасят на година честните западняци базирани в България? Далавераджии по водите, големите хранителни вериги, нефтопреработката, електроразпределителните дружества, ... И при най-малка критика последните дрънкат оръжие и плашат със западните мама и тати.
  [quote#4:"42"]По-важният въпрос е може ли България да има доверие на Запада?[/quote]
  Присъединявам се - НЕ!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2189 Весело

  [quote#11:"klimentm"]Същото мислят и тези в Гърция нали?
  Че Запада е длъжен да осигурява благополучието им. [/quote]
  А защо запада мисли ,че периферните колонии трябва да приемат всички реформи без простест и без разноски като длъжици в гетото към лихварите мутри !?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Много точно го е написал Георги Папакочев.Как да ни вярват отвънка като самите ние не вярваме на нашите институции защото са пропити от корупция.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Глупости на либерал.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Ако можеше,щяха да ни вярват.Явно,не може.

 21. 21 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#7:"theanalyser"]Поне да не залитаме в дългова криза като гърците. [/quote]
  Засега!

 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Весело

  Аме как да вярвам на Пеевски и мамчето? И на големите им пари?

 23. 23 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  За да има доверие в БГто , всички комунисти и техните производни трябва да се лустрират , ама не за 5 а за 15 години напред и да дойдат , ако няма българчета има европейчета да поемат лостовете за управление на държавата . Е те тогава , че си имаме доверие и шанс за излизане от блатото в което ни катурнаха дрУгарете и ДПС.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 24. 24 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поддържам умението никога да не казвам никога. Няма нищо вечно. Може да бъде толкова добро, колкото сами го направим. И наистина няма да стане само с критика.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1092 Весело

  На България може да се вярва повече, отколкото на Гърция. Но като цяло важи кръчмарския девиз: "Уважение - всекиму, вересия - никому".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 505 Неутрално

  вътре в държавата доверието отдавна е изгубено и никоя институция не работи за да го върне, поне частично.
  Всички вкупом работят срещу народа си, срещу пчеличките, срещу гласоподавателите, а уж заради.Фактите говорят.


  Прав е автора, няма как липса на държавност да предизвика доверие навън.

 27. 27 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Винаги може да се вярва на България.... че ще се оплете като пиле в кълчища. Ние сме предвидима държава с предвидим народец.

  Свобода за Надежда Савченко!
 28. 28 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#4] от "42":

  Много правилен отговор !

  Само от мен имаш три плюса !

  ))

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  ".... финландската вътрешна министърка Пяйви Рясянен каза същото: "Ние нямаме пълно доверие в способността на тези страни да защитават външните граници на ЕС...."

  Я си пазете границите бе, ние да не сме ви граничари!

 30. 30 Профил на ivanof
  *****
  Любопитно

  А може ли да се вярва на Меглена Кунева?

 31. 31 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да внимават да не ги заразим като им покажем как се правят нещата, че тогава Европейксия Съюз отива на кино ... България си остава страната на неограничените невъзможности и няма изгледи това да се промени в обзоримо бъдеще.

 32. 32 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Bulgaria as of right now, is going through series of trials. But I believe in triumph, and tribulations are around the corner. Keep calm and carry on.

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Всякакви въздишки и кършене на пръсти на неудовлетворени интелектуалци от атмосферата в кочината имат основание дотолкова, доколкото се сравняваме с най-високите образци на този свят. От друга страна сравнението с Гърция е плод на дълбок комплекс. Когато ние бяхме на гръцкото дередже доброволно приехме и валутния борд, и наложената бърза и безогледна приватизация, и Фонда, и бедността... И до днес на Костов затова му ядат цървулите, а не на уродите от кабинета Виденов. Но начинът, по който преминахме през шока е повод за гордост. И е ужасна патетика твърдението, че България не се ползва с доверие. Индикатор - кабинетът с едно щракане с пръсти получи 16 млрд., а имаше заявки до 90 млрд. Папакочев, засрами се.

 34. 34 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 455 Неутрално

  На българите като цяло не може да се вярва, като имам в предвид че за БСП, ДПС, ББЦ, Атака и АБВ гласуват около 50% от нашите сънародници. Какво доверие да им имаш....какви 5 лева?!?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Когато една държава я управляват комуняги, независимо в какви кожи се обличат, за какво доверие може да говорим?! Каква нормалност можем да изградим, когато интересът на комунягите е само и единствено да крадат......

 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#25:"stein"]На България може да се вярва повече, отколкото на Гърция.[/quote]
  Ха-ха-хааааааа...мислите ли?!

 37. 37 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Доверието е загубено завинаги:
  1. Всеки от властта гледа да гепне нищичко: КАТ, Ченгетата, общинарите. На по-високите нива: държавна поръчка, европейски парички, ВЕИ, комисонна, рекламка....
  2. Заменките, господа, заменките...
  3. Всеки иска да се докопа до държавна службица, а? Къде отиде инициативността и трудолюбивостта на българина, а?
  4. Кражби, набези, наглост, побоища, феодалщина
  5. Лекарите, и те горките гледат да те цакнат, па и големи грешки допускат....
  6. Убиеш човек на пътя - условна присъда /Ставийски/, откраднеш завод или банка - човек на годината. Не платиш тока - веднага го спират...
  Така мога да карам дълго...
  Така се загуби доверието и всички бегат надалече, ЗАВИНАГИ И БЪЛГАРИЯ НЕМА ДА Я БЪДЕ, ЖАЛКО..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK