Гърция - от фарс към безизходица

Алексис Ципрас

© Reuters

Алексис ЦипрасСтатията е публикувана първо в "Ню Йорк Таймс", 17 юли 2015 г. "Дневник" я препечатва от портала "Култура"


Алексис Ципрас и колегите му от правителството в Атина се заявяват за марксисти, но изглежда са забравили предупреждението, че великите исторически събития и личности се случват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. Сега им е трудно да настояват, че не те са били авторите на фарса.


На 31 октомври 2011 г. гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу предложи свикването на референдум по спасителния план, предложен от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Той поиска гърците да подкрепят мерките за реформи, предложени от кредиторите, като цена за оставане на страната в еврозоната.
Този референдум не се случи: наречете го


фрустрираната демокрация


Три дни след обявяването на референдума, острата реакция от Германия и Брюксел накара гръцкото правителство да оттегли предложението, а реформите бяха гласувани от парламента. Не бе изненада, че социалистите на г-н Папандреу не само загубиха следващите избори, но и бързо слязоха от политическата сцена.


Второто предложение за свикване на референдум дойде по инициатива на г-н Ципрас и неговата партия СИРИЗА: този опит може да бъде наречен


кастрираната демокрация


Наистина гърците гласуваха на 5 юли, а голямото мнозинство от тях отхвърлиха условията на новия, трети спасителен план на т. нар. тройка, за което агитираше и правителството – но героичната им съпротива срещу кредиторите продължи само седем дни. Към понеделник на следващата седмица г-н Ципрас прие много по-тежък спасителен план и се съгласи на изпълнението на политики, които самият той малко преди това беше нарекъл "престъпни".


Временното разрешение на гръцката криза показва, че за да може общата европейска валута да оцелее, избирателите на задлъжнелите страни ще бъдат лишени от правото си да променят икономическата политика, макар и да запазват правото си да сменят правителствата. Събитията показаха, че г-н Ципрас и неговият финансов министър до 6 юли Янис Варуфакис се


бориха не толкова за политиките, предлагани от кредиторите, а за това кой да понесе отговорността


за тях.


В отговора си на бунта на Атина европейските лидери бяха изправени пред труден избор: те можеха да допуснат Гърция да фалира, но това щеше да изложи на опасност общата валута, да разруши гръцката икономика и да изпрати посланието, че в политическия съюз между кредитори и длъжници няма място за солидарност; те можеха да спасят Гърция по условията, предлагани от г-н Ципрас и така да дадат знак, че политическото изнудване е възможно, като по този начин вдъхновят популистките партии на целия континент.


Изправени пред тази дилема, европейските лидери избраха трети вариант: да спасят Гърция, но с толкова тежки условия, че никое друго популистко правителство да не посмее повече да последва този пример. Г-н Ципрас се превърна в живо доказателство за "липсата на алтернатива" на настоящите икономически политики на Европейския съюз.


Непосредственият резултат от споразумението с Гърция са спокойни пазари, победени гърци и скептични германци.


Има ли Европа повод за празнуване?


Дали европейските лидери очакват Гърция да бъде променена по начина, по който беше преобразена Централна Европа през 90-те години? Възможно ли е епизодът с референдума – довел до шумно публично "не", но последван от отстъплението на г-н Ципрас пред кредиторите – да стане повод не за унижението на гърците, а за тяхното превъзпитание?


Макар мнозина в Брюксел да се надяват, че гърците са си взели поука, по-вероятно е договореният нов реформен пакет да стане причина за по-нататъшната радикализация на определени части от европейската левица и до разрастването на апатията в Гърция.


Левият популизъм на г-н Ципрас не успя да донесе на Гърция по-добра сделка. Но реалният политически победител най-вероятно ще бъде не умереният център, а анти-европейската десница. И докато европейските лидери могат да се поздравяват, че са запазили Съюза, цената, която Европа ще трябва да плати за това, че Гърция е спасена икономически, но загубена политически, ще бъде превръщането на Съюза от проект, подхранван от надежди и стремежи, в


проект, основан на споделените страхове и опасения в името на оцеляването


Надеждата на канцлера Ангела Меркел, че Гърция може да бъде преобразена по примера на Централна Европа, се оказа погрешна – поне до този момент. Политиките на Берлин след финансовата криза от 2009 г. бяха силно повлияни от подкрепата, оказана на посткомунистическата Централна и Източна Европа в прокарването на големи икономически и политически промени, но положението в Гърция днес не прилича на положението в Полша или България през 90-те години. Наистина, по това време рецесията в повечето страни от Централна и Източна Европа бе сравнима с тази, преживяна от Гърция през последните пет години, а и много от реформите, които гърците очакват, бяха успешно прокарани от източноевропейците. Но ако съществува фактор, който ярко да разграничава европейските посткомунистически страни от 90-те години и днешна Гърция, това са обществените нагласи за бъдещето.


Въпреки че икономиките на Централна и Източна Европа бяха в разруха, гражданите на тези страни като цяло бяха оптимистично настроени: хората имаха склонност да виждат в реформите болезнен, но сравнително краткотраен етап към едно по-добро бъдеще. В Гърция обществените нагласи са доминирани от тотално недоверие и песимизъм:


на реформите се гледа като на лишаване от бъдеще


Социологическите изследвания показват, че повечето гърци очакват техните деца да живеят по-зле от тях самите.


Този контраст в обществените очаквания обясняват защо реформите в посткомунистическа Европа бяха най-силно подкрепяни от младите, докато в Гърция 85 процента от младежите между 18 и 24 годишна възраст и 75 процента от тези между 25 и 34 години отхвърлят пакета с реформи на кредиторите. На Изток политиците хвърлят вината за икономическата катастрофа върху стария комунистическия режим; в случая на Гърция старият режим е Европейският съюз. В Централна Европа на Брюксел се гледа като на приятел и съюзник; в Гърция – като на кредитор и противник.


Казано накратко, реформи, успешни във време на обществен оптимизъм, се провалят във време на публичен песимизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Всичко със соц. уклон е фарс, и задължително води до фалит.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "Надеждата на канцлера Ангела Меркел, че Гърция може да бъде преобразена по примера на Централна Европа, се оказа погрешна"

  След толкова пари, еврофондове, заеми и капиталистически идеи наляти в Гъриця, тя стигна до ляв популизъм. Има ли някой разумен който да се надява че нещо изведнъж ще се промени, освен че гърците ще грабнат още 100 млрд и ще треснат вратата?

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Любопитно

  великите исторически събития и личности се случват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс.

  В Гърция ще се случват още много пъти промени на правителства, референдуми и какво ли още не. И след като първият път е трагедия, вторият път е фарс, то, как тогава ще бъдат нарекани събитията, когато се повторят трети, четвърти или пети път?!

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  За мен, изводаът от тази статия е, чe Гърция няма място в ЕС.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  Гърция е разглезеното дете, финансов наркоман на Европа.

  Евроатлантида
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  На някой да му е мъчно за Гърция?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Дрън, дрън ярина...... Песимизъм , оптимизъм....Гърците трябва да се научат да си плащат сметките......По този или онзи начин..... ОХИ на неплащането на сметки и дългове.....

 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  Стига, де? Нали казах, даже повторих, след разговорите ми с Обама, че Гърция не е в Европа, а точно обратното. Само дето още некои "фактори"/вундабаа/, не са го осазнале

 9. 9 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  "реалният политически победител най-вероятно ще бъде не умереният център, а анти-европейската десница"

  Абсолютно вярно. Просто това решение засили всички евроскептични тенденции. Добре ще е да се публикуват резултати от допитвания преди и след решението за поредния спасителен пакет.

 10. 10 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "...да спасят Гърция, но с толкова тежки условия, че никое друго популистко правителство да не посмее повече да последва този пример."

  Това е същността, останалото е бла-бла.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Ципрас е съвременния Херострат, който иска да закопае Гърция, но да остане в историята. Но това е също втори път. И също ще бъде фарс.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "1_bulgarin":

  Нема такъф филм. Докато има Путин и заплаха от севера, демокрацията ше си е там, у Гръцко. И всички ние сме длъжни да я пазим. Иначе ше има ГУЛАГ.

 13. 13 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "Казано накратко, реформи, успешни във време на обществен оптимизъм (ПРОДИКТУВАН ОТ ЛЯВ ПОПУЛИЗЪМ), се провалят във време на публичен песимизъм.

  Имало едно време ссср...
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#6:"Депутат 241"]На някой да му е мъчно за Гърция?...[/quote]

  OXI !!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Алексис Ципрас и колегите му от правителството в Атина се заявяват за марксисти, но изглежда са забравили предупреждението, че великите исторически събития и личности се случват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. "

  Тази мисъл по погрешка е приписвана на Маркс. Авторът е Хегел!

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  проект, основан на споделените страхове и опасения в името на оцеляването

  на реформите се гледа като на лишаване от бъдеще
  ---------
  затворихме 1-4 блок на Козлодуй, като в замяна обещаваха приемане в Шенген след ФОРМАЛНО изпълнение на критериите-М.Кунева, дето води' преговорите... Правете си сметка кое Е и кое НЕ Е изпълнено! Защото ние не сме "стратегически важни" като Гърциа

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Паралелът с Източна Европа не е много точен.
  Все пак общото е че основният проблем е в главите на хората, като някой хора заради свой заблуди създават още по големи проблеми за останалите....

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  великите исторически събития и личности се случват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс.
  ________
  "Ню Йорк Таймс" пак търси обяснението с анахронизми !
  Всъщност фарса беше когато Лукас Пападимос бившия американски експерт на ФЕД и вице на ЕЦБ беше имплантиран за премиер на Гърция за да го вкара в бюджетна обсада и стотици милиарди дългове !
  След това трагедията е ясна за всички !

  "Този контраст в обществените очаквания обясняват защо реформите в посткомунистическа Европа бяха най-силно подкрепяни от младите, докато в Гърция 85 процента от младежите между 18 и 24 годишна възраст и 75 процента от тези между 25 и 34 години отхвърлят пакета с реформи на кредиторите."- аналитиците извън либертарианските лаборатории казват на това ДРЪН ДРЪН ТА ПАЛЯС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 425 Любопитно

  "...да спасят Гърция, но с толкова тежки условия, че никое друго популистко правителство да не посмее повече да последва този пример."

  И кои са тези толкова тежки условия, да започнат да си събират данъците, да не раздават 13- та пенсия и заплата и да не се пенсионират на 50 години? Горките, живи да ги ожалиш, ще се разридая

 20. 20 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 425 Неутрално

  И какъв ужЪсТ, ще трябва да си мият ръцете без бонус ;(

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Разбираемо и добре обяснено за американските читатели.
  За нас анализът е по-скоро обобщение на последните събития.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  [quote#16:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]затворихме 1-4 блок на Козлодуй, като в замяна обещаваха приемане в Шенген след ФОРМАЛНО изпълнение на критериите-М.Кунева, дето води' преговорите... Правете си сметка кое Е и кое НЕ Е изпълнено! Защото ние не сме "стратегически важни" като Гърциа [/quote]
  Ако стегнатия колан и тежките условия даваха резултат за финансово окупираните държави ние българите щяхме да сме цъфнали и вързали защото от 25 години се задушаваме във вампирската прегръдка на западните ни доброжелатели пък ставаме все по-бедни докато се цаниме за ратай в собствената си къща!
  А на младите гърци им е пределно ясно какво ще стане ако ни последват !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много обичам, когато някой ми казва с много думи в сложни изречения нещо, което отдавна знам и повтарям - това, което Запада прави с Гърция не е солидарност с Гърция, а несправедливост към Източна Европа, която търпеливо и с много лишения провежда болезнени реформи.

  От къде накъде?

  С какво гърците са повече от чехите, поляците, словаците, прибалтийците, българите , румънците и т.н.?

  Отгоре на всичко краят на гръцката трагедия, или фарс, ако предпочитате, не се вижда- Европа затъва в Гърция.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 25. 25 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не бъдете толкова сурови с гърците.И те са хора все пак.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "...но с толкова тежки условия, че никое друго популистко правителство да не посмее повече да последва този пример..." Кое им е тежкото на тези условия, след като 100% от тях всъщност представляват част от хармонизацията на ЕС законодателство със законодателството на една държава, когато тя е КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС? БЪЛГАРИЯ МИНА ПРЕЗ ТЯХ И ГИ ИЗПЪЛНИ- ЗАЩО ЗА БЪЛГАРИЯ ДА СА НОРМАЛНИ, ЗА ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС, А ЗА ГЪРЦИЯ ДА СА "ТЕЖКИ" УСЛОВИЯ?! ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ДОРИ ГПК- Т.Е. ИМА ИЗНАЧАЛЕН ПРАВЕН ПОРОК В ТЯХНОТО ЧЛЕНСТВО В ЕС, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕВРОЗОНАТА- ТЕ НЕ СА ПОКРИЛИ ДОРИ НА 40% ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "arira_rari":

  Дали са тежки - не е толкова важно - по-важното е да изглеждат тежки в очите на хората, за да не се чувстват прекарани повечето държави.

 28. 28 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#26] от "logika":

  Не пиши глупости.

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#23] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  25 години ни души БСП и нейните производни, на комунетата все западните либерали са им виновни... Къде са чехите и поляците например, защо те не пострадаха от западните "вампири"?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Казано накратко, реформи, успешни във време на обществен оптимизъм, се провалят във време на публичен песимизъм."
  Левият Ню Йорк Таймс пак се изходи по въпроса. Но без да ни обясни защо същите реформи успяха в Кипър, Испания, Португалия, Ирландия, а само в Гърция не успяват. Мързел братко, мързел. И безкрайна корупция, негодна администрация. Кипър успя само защото там администрацията е създадена от омразните на целия свят колонизатори, британците. А гръцката е останка от османската. Ирландската администрация е също британски ученик, а испанците и португалците са имали колониални империи, които без свястна администрация са невъзможни. Дори българската е значително по-свяста, защото комунистите, за да контролират всичко, също изградиха работеща администрация в България.

 31. 31 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#29] от "vesolr":

  Западните "вампири" най - обичат източноправославна кръв, насмукват се с нея и с благородни метали от златните ни залежи и после спят като къпани

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#24:"mr.wonderworld."]С какво гърците са повече от чехите, поляците, словаците, прибалтийците, българите , румънците и т.н.? [/quote]
  Гърците не са повече, те са "победители" във ВСВ, което значи "добре" с двете световни сили. Затова комунягите се опитаха да я превърнат в "ябълката на раздора" за целия ЕС, който определено клони към интересите на Съединените американски щати и е силен противник на Путин на самите му граници, които той едва успява да овладеее чрез разни непризнати "републики", преврати и открито заграбване на територии.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#24:"mr.wonderworld."]това, което Запада прави с Гърция не е солидарност с Гърция, а несправедливост към Източна Европа[/quote]
  Не мисля така, а и ми се струва, че в разсъжденията ти "балканският" начин на мислене преобладава. Всеки срещу всеки - това противопоставяне никога не е довело до нищо. В случая с Гърция има геополитически интереси, които са по-важни от всякакви национални характеристики. Затова ЕС ще продължи да я държи "над водата" със или без помощта на Щатите. Разпадането на ЕС ще доведе до противоречия в НАТО, а това няма как да се допусне, докато КГБ (планът "Путин" е в експанзия.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#17] от "Big_Villager": [quote#17:"Big_Villager"]Все пак общото е че основният проблем е в главите на хората, като някой хора заради свой заблуди създават още по големи проблеми за останалите.... [/quote] Като ги разбирате вий толко нещата, що Балгариа е на тоз хал бе? 3 птъи по-зле от Гърциа ПО ВРЕМЕ на "кризата" бе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пламен":
  Изобщо не са глупости, а реалности. Който е допуснал членството на гърция в ЕС и еврозоната, без тя да изпълни критериите за членство в ЕС, да си носи отговорността! Икономиката на гърция е командно планова, а не пазарна. Чудя се - как ЕС е допуснала това нещо!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#33:"Прогл@дна."]В случая с Гърция има геополитически интереси, които са по-важни от всякакви национални характеристики. Затова ЕС ще продължи да я държи "над водата"[/quote]

  Съгласен съм да се води целенасочена геостратегическа политика с държава, която се държи като лоялен партньор на Запада.

  Не и с Гърция, която направи пътека до Кремъл и единственото, което я спря да не забие нож на Европа е, че Путин няма пари да я купи.

  Да не говорим, че Гърция не си обслужва кредитите , а и няма шанс да почне да ги обслужва.

  Що за геополитика е тази, която предварително е обречена на неуспех?  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 37. 37 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  гърците са ориенталци, които се успяли да заблудят Брюксел, че са европейци. чиновниците в ЕС стоят в офиса по цял ден, четат доклади и взимат решения без да са наясно с елементарните културни особености и разлики ясни на всеки един дори и неграмотен балканец. сега постепенно европейците разбират това което ние тук си знаем от 1000 години.

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Гневно

  Правилен анализ! Да даваш пари на някой, който ти вика OXI е голяма глупост. След няколко години, като дойде времето да връщат тези 85-86 млрд евро, гърците ще кажат:
  - Ама ние не ги искахме! Ние гласувахме против вас и вашите кредити! Защо ни дадохте насила нещо, което 61% от населението (и то основно младите хора, които след време трябва да връщат кредитите) не искаше. Забравете да ви върнем тези пари - не сме ги искали, да не сте ни ги дали!
  Не мога да разбера, защо са толкова глупави германците? Какво стана с тази нация? Явно стотиците хиляди турци, поляци, прибалтийци, руснаци и т.н. съсипаха генетичния материал на Германия!

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#35] от "logika":
  Икономиката на Гърция нито е командна, нито е планова, ако погледнем събирането на данъци. Тя си е просто ориенталско-корупционна.

 40. 40 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#23:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]ние българите щяхме да сме цъфнали и вързали защото от 25 години се задушаваме във вампирската прегръдка на западните ни доброжелатели пък ставаме все по-бедни [/quote]

  ти не си "българите " , вие руските тролове не сте българите , вие руските тролове ставате по-Бедни щото рублата пада , хиляда пъти ви беше казано да не говорите от името на българите

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 41. 41 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#32:"Прогл@дна."]Затова комунягите се опитаха да я превърнат в "ябълката на раздора" за целия ЕС,[/quote]

  Хм, на мен ми се струва, че самите гърци искат да са "ябълката на раздора" с реверансите си към Путин.

  Искат да използват противопоставянето между Запада и Русия за свои цели- да продължат да получават пари. От лошия Запад, разбира се, не от Путин.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 42. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#25:"Пламен"]Не бъдете толкова сурови с гърците.И те са хора все пак. [/quote]
  Гърци е имало в древна Елада и Спарта - тези са византийци, т.е. пълна мешавица от народите във Византийската империя. Само езикът ги свърва с Древна Гърция. А дали византийците са хора, можеш да се допиташ в учебниците по история до цар Самуил и неговите войници! Или от по-ново време, до наследниците на бежанците от Беломорието - те много могат да разкажат за човечността на сегашните гърци!

 43. 43 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#36] от "mr.wonderworld.":

  Съгласна съм, че направиха пътека до Кремъл и нямах предвид това. Шоу-програмите с преговорите, продължили 6 месеца и "кримския" референдум "за капак" имаха за цел точно това - да накарат Щатите и ЕС да отстъпят и да опростят гръцкия дълг. Е, опростен ли беше? Ми не! МВФ не го направи, но пък посъветва ЕС да го отпише. Видя ли се, че Путин няма да им даде пари и ще остане само с изтърканата плоча за някакъв вече "Гръцки поток"?! Разбраха ли гърците къде им се иска да бъдат - в Европа или под властта на Джуджето?! Разцепи ли се "Сириза", която довчера ликуваше и събираше привърженици?! Намаля ли доверието към всякакви комунисти и анархисти, с които гърците се славеха? Ще си натиснат ли задниците съседите ни в НАТО или ще продължават да размахват съдбата на Крим като бъдеще на техните острови? Сам можеш да си направиш изводите.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  "Социологическите изследвания показват, че повечето гърци очакват техните деца да живеят по-зле от тях самите."

  То, това е сигурно и няма как да бъде другояче след като Гърция има над 300 МИЛИАРДА евро...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "Прогл@дна.":

  Съгласен съм с теб, ама нали се сещаш, че Европа ще хрантути Гърция до второ пришествие?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#45] от "mr.wonderworld.":

  По-добре да хрантути Гърция, отколкото всички заедно да хрантутим Кремъл! Светът е във война с КГБ и няма място за принципа "Скъп на триците, евтин на брашното". Нали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 47. 47 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#46] от "Прогл@дна.":

  Най- лесният начин да се спечели войната с Кремъл е да му зачислим Гърция на негова издръжка.

  Я издържат месец, я не!

  Най- лесният начин да се вразумят гърците е да бъдат оставени за месец на кремълска издръжка.
  Бързо ще им дойде акъла, поварвай ми!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "logika":

  Какво питаш?

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Даже и целия дълг на Гърция да бъде отписан,ако я оставят без външни кредити,след 2-3 години отново ще е затънала.Това е манталитет.Искаш стандарта на германците,а работата на негрите.Е,няма как да стане.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много глупости са изписани в тази статия. ЕС няма как да им предложи план, в който от днес да започне да подобрява положението на гърците. Първо трябва да изсърбат попарата, която са дробили и да свалят жизненото си равнище в пъти, в съответствие с това, което произвеждат. И оттам вече да започват да си подобряват живота със собствен труд, а със заеми отвън. ЕС не е магьосник за да им вдъхва оптимизъм. Тяхна работа да са оптимисти или песимисти, от гърците се иска едно единствено нещо, да се простират според чергата си.

 52. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ЕС има за какво да бъде критикуван и то е, че не прави нищо за да бъдат върнати изнесените в Китай производства. И това е основната причина страни като Гърция и България да страдат. Това е и пътят за излизането на Европа от кризата. Меркелица трябва да погледне нуждите на нашите страни, а не само интересите на германските компании.

 53. 53 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#52:"gozambo"]Меркелица трябва да погледне нуждите на нашите страни, а не само интересите на германските компании. [/quote]
  Ами дайте да си оправим съда и корупцията и немските компании ще се изпребият да влагат и развиват производства в България. Поради простата причина, че средните немски предприятия не могат да се оправят в Китай. А средните немски предприя са тези с до 500 работници.

 54. 54 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#53:"bawarec"] А средните немски предприя са тези с до 500 работници. [/quote]
  И те са гръбнакът на немската икономика, не Сиеменс и Фолксваген.

 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#29:"vesolr"]25 години ни души БСП и нейните производни, на комунетата все западните либерали са им виновни... [/quote]
  Брей са какво сега зорлем да ти защитавам комундетата ли ? Ок съгласен съм - лоши са !
  Комундетата ли държат всички картели и монополи у нас? Техни ли са ли са най-големите банки 3 банки ? Комундетата ли изнасят суровини , злато , камъни , дърва , проститутки ,билки и т.н.
  Единственият завод за производство на мед у нас е собственост на германци.Фирмите у нас работят
  само с вносна медна тел...И сега какво комундетата шомкари обират бабките по селата нощем и ги изнасилват или как ?
  И що либералните ентусиасти тролят за жълти стинки ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След направените'' реформи ''в източна Европа,населенито избяга на запад.България от 9 милона население остана на 6 милиона барабар с циганите,ако беше останало същото население тук безработицата щеше да е 60% и щеше да има 5 броя партий като Сириза.Населението на Гърция остава постоянно около 10 милиона и при грешни решения една безработица може да го тласне където си иска.Така че статията на Кръстев е много, много фалшива.Язък за сериозния и авторитетен вестник

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#56:"chuggun"]След направените'' реформи ''в източна Европа,населенито избяга на запад.България от 9 милона население остана на 6 милиона барабар с циганите,ако беше останало същото население тук безработицата щеше да е 60%[/quote]
  Аз пък си мислех ,че реформите не осакатяват интелектуално нацията а ще нацвъкат голямо количесто либерални ентусиасти които ще ни оправят защото западните им ментори ни мислят само доброто както МВФ на Гърция им мисли само хубави работи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  До коментар [#55] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А кой, западните вампири ли вършат тези злодеяния? Що в Полша и Чехия си вдигнаха доходите и имат работещи икономики?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  До коментар [#58] от "vesolr":
  Защото там няма чак такива либерасти а същото така и са католици !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Дайте комунизъм на гърците, щом го искат? Или не го искат, а само блъфират? Не нам!

 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  [quote#60:"volarok"]айте комунизъм на гърците, щом го искат? Или не го искат, а само блъфират? Не нам!
  [/quote]
  Да бе , кажи го това на гръцкия бизнес или средна класа която има свободни професии или свой капитали и държи хотели , таверни , магазини , рибарски корабчета и т.н. те не искат комунизъм но и не искат прогресивната либерастия на западните корпорации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#59] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защото там няма такива комунета и бяха изолирани от властта веднага след разпада на гнилия социалистически строй.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Европейският съюз просто ще бъде на 3 скорости: 1-ва са северните и някой западни страни, 2-ра са някои от бившите соц. страни и 3-та са Гърция и останалите бивши соц. страни. Но движението от 3-та към 2-ра на някои народи ще продължава и в бъдеще.

 64. 64 Профил на GR defender
  GR defender
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#35] от "logika":


  [quote#35:"logika"]Икономиката на гърция е командно планова, а не пазарна.[/quote]

  Веднага пример и източник.

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Разстроено

  [quote#34:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Като ги разбирате вий толко нещата, що Балгариа е на тоз хал бе? 3 птъи по-зле от Гърциа ПО ВРЕМЕ на "кризата" бе?[/quote]Защото Костов ликвидира промишлената и технологична мощ на България, а други национални предатели закриха 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" като източник на евтина енергия, а също и конфронтацията с Русия довела до рязко поскъпване на енергоносителите довело до ликвидация и на тежката ни химия и пазари.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  "Когато си в Рим прави каквото правят римляните"
  Това може да се осъвремени така:
  Когато си в клуб на богати дърави прави каквото правят тези богати държави.

  подпис
 67. 67 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Социологическите изследвания показват, че повечето гърци очакват техните деца да живеят по-зле от тях самите." - и как не, просто самите те добре си поживяха... на чужда сметка. Обаче като свърши сладкото вино остава горчивата утайка и някой трябва да я изпие.

 68. 68 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  ""Когато си в Рим прави каквото правят римляните"

  Това трябва да го проумеят всички левичари и всички напиращи имигранти от бедни или раздирани от омраза държави. Имигрантите и държавите напиращи да ги приемат в ЕС не бива точно те да се опитват да променят ЕС, защото ще го променят към лошо. Единствен принос от имигранти и от нови държави може да бъде нещо в сферата на изкуствата, спорта и гастрономията.

  подпис
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Разстроено

  [quote#66:"Иван К"]"Когато си в Рим прави каквото правят римляните" [/quote]Отиваш в банята и си режеш вените
  ... когато потънеш в дългове.
  ... само че когато нямаш вина , а други са те поставили в тва положение излизаш на площада и се самозапалваш по български ... като при ББ1

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#66:"Иван К"]"Когато си в Рим прави каквото правят римляните"[/quote]Когато потънеш в дългове - лягаш във ваната и си режеш вените по римски ... ама когтото нямаш вина, че друг те е поставил в това положение излизаш на площада и се самозапалваш по български като при ББ1

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Гърците май още не са наясно, какво им се случва.

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Плоска статия, която един американец - съавтор на други статиии на този , е пробутал в Ню Йорк таймс :)
  Преди всичко - Гърците НЕ искат да напускат ЕС и НАТО- заради 'силните ' се антиевропейскинастроения ...Статистика ?? Няма я ..)
  Гръцкият 'антиевропеизъм" се е базирал на тема - ЕДИН икономически , кредитен, проблем , задлъжняване с милиарди ...Той НЕ е базиран на политическа основа ..
  Те намразиха Германия - защото не им прави парични, кредитни отстъпки, но НЕ мразят Испания, Италия , останалата част от Европа , с две думи :))
  Акцентът тук е - икономически- борчове с две думи ..
  Гърците НЕ искат напускане на ЕС - дори и да нямаха тези борчове ,, Има си хас - младите гърци да искат "затваряне" на страната - с визи, или отнемане на възможноста да учат, работят , пътуват безвизово из цяла Европа :)) !!!?????
  Емоционално гласуване - с цел показване на 'величието " си и толкова ...
  Никакви антиевропейски партии няма да увеличат влиянието си в Гърция ..Пикът им МИНА ..:) Но икономическите им проблеми - ще се увеличават ...
  Антигермански настроения , НЕ значат и не са - антиевропейски ..:))
  Винаги са твъдяли , че са ЧАСТ от Европа и разни популисти НЯМА да ги отвлечат в сферата на влияние на Империята на злото ..Както, между другото и подобни лумпени - се опитват да го направят и у НАС ..:)
  С две думи , ЛИПСВА дълбочина в разсъжденията на аФтора ..Не е достигнал -до същността на проблема - а той е икономически, "кредитен ", паричен ,
  но НЕ и антиевропейскли - в цялост , като проблем ПОЛИТИЧЕСКИ ...))
  Плоски твърдения в статията ... ...:)).
  КАК ще останат Румъния и България в ЕС - а НИЕ да го напуснем ??- говореха "великите", самозабравили се ..гърци ...)
  За тях това Е абсурд и популистите няма да могат да ги хлъзнат по тази ..писта ...))

  BIG AL
 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално


  "Алексис Ципрас и колегите му от правителството в Атина се заявяват за марксисти, но изглежда са забравили предупреждението, че великите исторически събития и личности се случват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. Сега им е трудно да настояват, че не те са били авторите на фарса."

  Изглежда , че Кръстев пък е забравил , че предупреждението за фарса не е по повод на някакви "велики исторически МАРКСИЧЕСКИ събития ", а велики ИСТОРИЧЕСКИ събития и личности . Каквито Ципрас и референдума , предизвикан от него не са . И пришиването им към категорията им е просто опит да ги пасне към теорията си . Като определя първия опит за референдум по повод извиването на ръцете гръцки , като фрустрация . Защо не ОСУЕТЯВАНЕ ? Ами защото веднага изниква въпроса - от кого е фрустриран - осуетен ? . Кръстев дава отговора - от ГЕРМАНИЯ и Брюксел . И веднага още едно въпросче - Германия и Брюксел не п...ят ли в едно гърне ?
  И как така причинители на осуетяването изведнъж се оказват гръцките държавници , на които е отнето правото на НАЙ- ДЕМОКРАТИЧНИЯ лост за управление - референдума ? И ако това е ТРАГЕДИЯ , кои са автора и режисьора ? Ами Кръстев ги е посочил поименно . Въпреки това , продължава манипулацията - Ципрас повтарял ОПИТА за референдум, този път като кастрирана демокрация . Ами Ципрас не повтори ОПИТА за референдум - той ПРОВЕДЕ референдум . С определени резултати . На който Иванчо отново дава определение - фарс . В смисъл на комедия , цирк , грубо казано . Но думата фарс има още и други значения . Едно от които е - Нещо , нагласено , подменено , скалъпено . И точно това значение БИ ПАСНАЛО точно на другото определение за този фарс - кастрираната демокрация , според автора . И пак възниква въпроса - кой е ветеринаря , дето кастрира и този опит за ДЕМОКРАЦИЯ ? Е , не е Ципрас . Ветеринарите пак са първите двама Германия и Брюксел . И добре е политолога да не търси теле там , където има други неща .

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#71:"volarok"]Гърците май още не са наясно, какво им се случва.[/quote]Това е поредната Гръцка криза - гърците са наясно, но Европа не е наясно = изход няма ако няма Перестройка на ЕС - Федерация или конфедрация - това е въпросът ... и преформатиране на ЕС от съюз на банките в съюз на хората както каза на ЕС Ципрас.
  ... Държавата не е кафене и законите на макро икономиката са съвсем различни, освен това Гърция и ние сме на портите на Европа срещу милиард ислямисти ... и те напират към Виена

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално


  Чувствам се разочарован от решението на Брюксел ! Продължавам да настоявам Гърция да бъде изритана от ЕЗ ! Ако това беше направено :
  1. Гърците щяха да поемат собствената си съдба в свои ръце .
  2. Щяха да се научат на труд и уважение към труда и ръката, която ти се протяга в труден момент .
  3. Щяха да бъдат господари на собствената си държава, а не както е сега - миза на покер .
  4. Всички народи в Европа, щяха много внимателно да си направят изводите по отношение на левица и популизъм .
  Все си мисля, че не всичко се казва на журналистите, което значи, че не всичко стига до нас . Мисля си още, че след година, днешният проблем, отново ще легне на масата в Брюксел .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Иване, за пореден път си написал страхотна статия, разглеждаща нещата от фундаменталната им страна. Но само една мъъъъничка грешчица си допуснал, а тя е грешка предположение. Навремето ЕЦБ "профука" €700 млрд., за да спасява банките. Изход ог гръцката криза има и той е следният. ЕС отписва, т.е. опрощава €320 млрд. и казва така: "Хайде, оправяйте се с наличните си средства." Това може да се направи лесно. Още в древността най-големите финансисти - древните юдеи опрощавали дълговете с много хитра презумция:"Дал съм му пари срещу 7% лихва. Той ми е върнал цялата сума плюс половината лихва. Така той ми е пазил парите, а и с лихвата съм живял. На 7-та година ще му опростя всичко." Така е направил Солон. САЩ през 1953 г. опрощават всичко от т.нар. "land-lease". Германия през 1952-54 изпада в такава жестока криза, че им опрощават всичко. Нещо повече - агресивните търговци от други държави спират да продават стоките си с мъдрата идея, че когато немците се замогнат, ще атакуват пазарите отново. В случая Йерун Диселблум, Шойбле и Меркел правят от глупави по-глупави грешки, просто защото служат чинно на 10-12 фамилии от световната финансова олигархия.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В момента работя с колеги от цял свят, Европа, Азия,Америките, Австралия и т.н. Та ясно се открояват гърците с мързел, мрънкане и опити за тарикатлък. В това отношение само сърбите са им конкуренция.

  chavo64
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  [quote#75:"niksan1"]Продължавам да настоявам Гърция да бъде изритана от ЕЗ ![/quote]Ами продължавай, ама зависи от далеч по-умни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#34] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  " Като ги разбирате вии тлкова нещата що Балгария е на този хал бе "


  БЪлгария е на този хал, защото има такива като теб, гласуващи за БСП и ДС-мафията, изнесли / ограбили повече от 100 милиарда долара за последните 25 години, докато в същото време на Гърция бяха дадени повече от 300 милиарда евро !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#47] от "lottalove":

  " Най-лесният начин да се спечели войната с Кремъл е да му зачислим Гърция на негова издръжка "


  Разбирам, че докато си го написал това, вероятно си се усмихвал ... Жужан не е умник, но не и толкова глупав, че да си вземе Гърция ! Той с един Крим не може да се оправи, камо ли с такава ламя, каквато са комшийте ни . На Жужан Гърция му е нужна САМО като троянски кон в ЕС и ... нищо повече !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  [quote#79:"niksan1"]БЪлгария е на този хал, защото има такива като теб, гласуващи за БСП и ДС-мафията[/quote]Получаваш втори (+) и то след като бях седмица в бан ... Проблемът е "номенклатурата на БКП" прерастнала в олигархия и пуснала метастази във ВСИЧКИ партии - мафията цвят и партия няма = има далавери и интереси.
  ОЛИГАРХИЯТА УБИВА БЪЛГАРИЯ !!!
  ... а нашето делене на сини и червени й помага

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#78] от "dark'star":

  " Ами продължавай, ама зависи от далеч по-умни "


  Тези по-умните поне работят, като и аз, а ти ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Циреят се лекува като се пробие! Гърция трябва да приеме реалностите и да обяви само фалит. Да си стои в Евро Зоната и ЕС, но в качеството на фалирала държава и да се оправя сама и с малко хуманитарна помощ. На нас кой ни помогна в 1996 година и нататък докато почнаха предприсъединителните плащания на ЕС.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Аууууу

  че в политическия съюз между кредитори и длъжници няма място за солидарност;

  Човек за каква солидарност говориш във финансовия свят! Там солидарността е харакири!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#72] от "BIG AL": "Гърците НЕ искат напускане на ЕС - дори и да нямаха тези борчове ,, Има си хас - младите гърци да искат "затваряне" на страната - с визи, или отнемане на възможноста да учат, работят , пътуват безвизово из цяла Европа ) !!!?????
  Емоционално гласуване - с цел показване на 'величието " си и толкова ...
  Никакви антиевропейски партии няма да увеличат влиянието си в Гърция ..Пикът им МИНА .."

  Точно така!

 86. 86 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#15:"EU defender"]Тази мисъл по погрешка е приписвана на Маркс. Авторът е Хегел! [/quote]
  Маркс заимства идеи от идеалиста Хегел (диалектиката) и ги каращисва с материализма на Фойербах. Така се пръква едно недоносче с безброй малформаци. Социалните експерименти след т.нар. ВОСР (за по-младите: Велика Октомврийска Социалистическа Революция) доказват това.

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  [quote#82:"niksan1"]Тези по-умните поне работят, като и аз, а ти ? [/quote]това ли измисли като отговор на коментар по гръцката криза ?! Щом поддържам същия стандарт без да работя за друг ... ясно колко са "по-умни" или поне "красиви" по форумите като какички накацали по мантиненелата да работят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#5] от "sa6":


  До коментар [#2] от "sa6":

  ++++
  Каква е тая метаморфоза у тебе, бе Саше?
  И двата твои коментара са верни!

  Да разлая троловете!!
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  [quote#25:"Пламен"]Не бъдете толкова сурови с гърците.И те са хора все пак.[/quote]Гърците са хора. Политиците им са ги набутали с кредити. Тук хора не търси ... и да има няколко = банват ни редовно, системно, целенасочено

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#64] от "GR defender":

  Това е съвсем ясно. Имат огромни държавни предприятия. Солунското пристанище е държавно. Много, ако ли не и всички пристанища са частни. Железницата е държавна, както и у нас. А банките - държавният сектор ми се струва много голям.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 91. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "arira_rari":
  "Тежките"условия включват приемането на ГПК,вдигане на ДДС до 23 процента,деполитизиране на държавните чиновници и гарантиране обективността на статистическата служба.Не знам да има цивилизована държава където тези условия да не са изпълнени.Гърците пак ще гушнат едни 100 милиарда евро,а сметката ще я платят европейските данъкоплатци.

 92. 92 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 433 Неутрално

  С реформирането на Сърбия,която до скоро бе "Велика Сърбия,маскирана като Югославия" и Гърция-които представляваха привилегированата буферната зона,гълтаща щедрите финансови инжекции на богатата западна Европа, чертаеща границата между изтока и запада,се премахва последното разделение между комунизма и свободния свят.

 93. 93 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#21:"Jessika"]Разбираемо и добре обяснено за американските читатели.
  За нас анализът е по-скоро обобщение на последните събития.[/quote]

  ++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 94. 94 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Фарса в брюксел отдавна вече е факт... а брюкселската безизходица тепърва предстои

 95. 95 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Гърция е една черна дупка, в която потъва всякаква (финансова) материя.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 96. 96 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Готови пари най-лесно се харчат. Само след година-две пак ще има инфарктни срещи, преговори, разговори, референдуми в Гърция и... нов спасителен план....
  А здравият разум???? Къде остана????
  А отговорността на ЦЯЛОТО общество?

  Какво става по дяволите?
  Значи принципите на ЕЗ са: "Харчи колкото можеш, ние ще те спасим от фалит"???

  Гърция трябваше да бъде оставена гордо и демократично да решава съдбата си!

  Доста отдавна беше, един сериал за един космат дребен извънземен, Алф.
  Когато гледаха дебатите на кандидатите за президент единия започна витиевато да разтяга локуми на тема бюджет. Извънземния се изказа по въпроса:
  "Глупости! Бюджет се балансира като харчиш по-малко отколкото получаваш"
  На това трябва да се научат не само гърците!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 97. 97 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  в щатите си имат Луизиана.
  в ЕС си имаме Гърция.

  който не работи, ще яде малко.
  ето толкова е просто.
  защото в противен случай ще се нароят всякакви комунисти, руснаци, пеевци и друга мързелива измет, която да живее на гърба на работещите. а това не е справедливо.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 98. 98 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Ципрас прие много по-тежък спасителен план и се съгласи на изпълнението на политики, които самият той малко преди това беше нарекъл "престъпни".

  Но никъде не се е отрекъл от тези си думи .

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#93] от "sto67nes":Има ли линк към статията в NYT,та да погледна и реакцията на читателите? Сигурно е в секцията за Мнения, но не я намирам засега...Определено не е сред най- четените 20 обаче.

 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Непосредственият резултат от споразумението с Гърция са спокойни пазари, победени гърци и скептични германци."

  Непосредствения резултат е , че гърците си опекоха отново чевермето . Радостта на сеирджиите от "победата " над гърчулята , е радостта на бедуин в пустинята от мираж на оазис . Падат пенсии , вдигат се данъци , налагат се ограничения , извършва се приватизация - гърците бълха ги ухапала . Стандарта пада толкова , колкото се увеличава на българите - незабележимо . Тревогата е по - голяма у нас , отколкото у комшиите . Макар че на държавническо ниво това не личи . Но не и според родопските гурбетчии .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK