Не е сигурно, че този опит за спасяване на Гърция ще сполучи

Канцлерът Меркел и финансовият министър Шойбле на заседанието на Бундестага, който вчера одобри започването на преговори за трети спасителен пакет за Гърция.

© Axel Schmidt, Reuters

Канцлерът Меркел и финансовият министър Шойбле на заседанието на Бундестага, който вчера одобри започването на преговори за трети спасителен пакет за Гърция.Възможно ли е все още Гърция да бъде спасена? Германското правителство смята, че опитът си заслужава, а Бундестагът реши да го последва. Има обаче и недоверчиви, отбелязва в коментара си за "Дойче веле" Сабине Кинкарц, кореспондент на медиата в Берлин. Заглавието е на "Дневник". Оригиналното е "Гърция: рискът е голям, но опитът си заслужава!"


Гърция не е функционираща държава. Нито пък е била някога, откакто е членка на валутния съюз. В такава държава всеки силов опит отвън за налагане на реформи и саниране с помощта на нечовешки лишения, е също толкова непосилна задача, колкото и да се изчисли квадратурата на кръга. Който иска да е част от еврозоната, той трябва да отговаря на определени условия. Напълно правилно. При тези условия обаче да искаш да се измъкнеш от блатото би означавало и да обречеш хората в Гърция на безкрайни мъки.


Нежеланият "грексит"
Германският финансов министър Волфганг Шойбле знае това отлично. Самият той твърди, че се измъчва и непрестанно се бори за намиране на решение, което да проработи. Той смята, че едно такова добро решение би било временното излизане на Гърция от еврозоната. Сигурно чувството му казва друго, защото познаваме Шойбле и като убеден европеец, който милее за европейското единство. Жалко за него сега, че план "Б" (временен грексит) не можа да събере мнозинство в ЕС. Засега. Или все още не. Защото знае ли някой какво ще стане след две или след четири седмици?! Възможно е например в процеса на преговори по новата спасителна програма за Гърция да възникнат непреодолими пречки. Например ако зейне огромна пропаст между изискванията към гърците и техните реални възможности за промяна.


Всичко това предстои да разберем скоро. И въпреки това повечето са на мнение, че опитът си заслужава. Включително в Германия. За човещина при одобряването на третия помощен пакет за Гърция призова вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел. А канцлерката Меркел се показа такава, каквато сме свикнали да я виждаме - разумна, спокойна, сдържана и делова. Нито думичка за някаква драма, за хаос или насилие.


Габриел подходи по различен начин - той обрисува гърците като съседи, при които германците почиват през лятото, и припомни, че хиляди гърци живеят и се чувстват в Германия като у дома си. "Не можем да оставим тези хора сега в беда", призова той и обрисува една нежелана картина на гладуващи гръцки деца, просещи по улиците пенсионери и дълги опашки пред социалните кухни. В същото време обаче той подчерта, че Гърция се нуждае от дълбоки структурни реформи. Казано беше и това, че корупцията, укриването на данъци и клиентелизмът означават унищожение.


Какво ще последва?


Зигмар Габриел не обещава, че този опит за спасяването на Гърция ще сполучи. Но е убеден, че той си заслужава. Във всеки случай вицеканцлерът звучи доста по-убедено от финансовия министър Шойбле. Но по въпроса за това как трябва да се процедира с Гърция оттук нататък, двамата министри (на финансите и на икономиката) се оказаха на по-близки позиции, отколкото понякога това е изглеждало.


Никой не може да предскаже дали ще бъде успешна третата спасителна програма за Гърция. Същинската работа тепърва започва, а пътят ще бъде много труден. Накрая той все пак може да завърши с "грексит" - излизане на Гърция от еврозоната. И ако това се случи, ще бъде грешно за това да се обвиняват само гърците. Отговорност носят преди всичко онези, които въведоха еврото, без преди това да са създали един общ икономически и социален съюз. Но това е минало. Днес търсим решенията на последиците от тези грешки. Колкото и трудни да са те.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Не че Вие не си знаете, ама е аз да Ви кажа, НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ, хората се капсулираха и нямат никакво намерение да плащат, за нищо няма да платят, камо ли данъци. Колкото до парите, които ще им се дадат, ще потъват като вода в пясък. Гърците трябва да се оставят да се варят собствен сос, докато уврат за реформи.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Спасиха ЧАСТНИТЕ банки, кредиторки на Гърциа, това беше важното! Сега горещият картоф на гръцките дългове е в държавни ръце! При това далеч не само от Германиа и Франциа-чържавите, чийто частни банки бяха ЕДИНСТВЕНИТЕ спасени с тези "спасителни" програми!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хубава статия, ама финалът убива доброто впечатление.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 4. 4 Профил на The Power
  The Power
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма да сполучи. Не можеш да накараш някой да работи, след като той е свикнал цял живот да живее на муфта.

 5. 5 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Трябваше да ги оставят да фалират и да започнат на чисто.

 6. 6 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Спасиха ЧАСТНИТЕ банки, кредиторки на Гърциа, това беше важното! [/quote]

  Разбира се , че ще ги спасят!
  Това да не би да е нещо лошо?

  Целият проблем е в гърците, не в тия , които им дават пари.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  На 20 ти ако отворят банките ще ги напъплят като буболечки, ще си дръпнат кой колкото има, ще продължат да си живуркат, както до сега и през ум не им е ни за данъци, реформи, затягане на коланите и каквото и да било. Всичко ще им стане ясно, след свършване на средствата.

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  ЕС явно трябва да има правителство. Единна икономика, финанси, отбрана, полиция и емиграционна стратегия. Иначе сигурно ще се почви втора Гърция.
  Лично аз не виждам как Гърция ще се оправи. В еврозоната.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Весело

  Измислената държава Гърция никога не е била функционираща...

 10. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Абе, все си мисля, че не Гърция, ами Германия трябва да излезе от Еврозоната...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  "Гърциа, Германиа, Франциа" ?????

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Сигурно е, че няма да сполучи, ама не мисля, че и някой е имал подобна цел

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Насила хубост не става.Като излязат от валутния съюз и после доброволно решат пак да влязат ,сами ще се реформират.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Ами това беше целта - да не се позволи на Гърция да отпише дълговете си като Исландия. Втората се измъкна по терлици, ама Гърците ги усетиха навреме и прехвърлиха дълговете им, така, че да не могат да се изсулят.

  Което е и правилно. Като ядат кифтетата не реват. Сега и да реват... все тая.

 15. 15 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Гърците няма никога да се оправят, ако не бъдат заставени да се спасяват сами. Досега са свикнали други да работят за тях, но най-лошото е, че не искат да го осъзнаят. И за какви просещи пенсионери ми говорят, като средната пенсия в Гърция (без бонусите) е 1000 евро? Та ние трябва да нададем вой до небесата, нашите да станат поне такива! Гърците са по-различни само с това, че като византийци успяха 35 години да смучат европейски пари. Стига толкова!

  vesela
 16. 16 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какво значи временен Грексит?
  Тя веднъж да напусне еврозоната, пък чакай после да влезе пак.

 17. 17 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Ако гърците бъдат оставени сами за себе си, "българизацията" ще им се види розов сън.

  vesela
 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Пътят към Ада е осеян с добри намерения...

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  цитат:
  ...изискванията към гърците и техните реални възможности за промяна......
  ------------

  Какво означава това?Подарък - трети спасителен план,естествено неуспешен?
  Значи се съзнава,че възможност за промяна при тях е немислимо.Защо се отпускат пари тогава?За да се приберат лихви ли?
  На гърците не се помага.И те не могат да си помогнат.
  Вземат ги на ишлеме,с бюджетен борд или каквото друго се сетят,показват им какво да се прави и.....това е.За тях друго няма.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Може пък да са първата държава която ще фалира и ще я купят за един долар.Ще видим.

 21. 21 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не няма, ще бъде по-просто едно моментно "решение" на проблема, чиято природа е ендемична на текущата идеология и политика на централизирана-държава-власт и колективизм.
  Истинското му решение изисква нещо по-дълбоко и по-всеобхватно: възраждането на класическия либерален идеал на индивидуализма и икономика на свободният пазар.
  Европейският елитарен социализм е провал, но елита, големите след военни поколения от пенсионери, както и измислените социални институции, са добре и го поддържат.

 22. 22 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ==Нежеланият "грексит"==
  Не е ли "грекзит"?

  Спасяването на Гърция може ли да се разбира като инвестиция със двойна гаранция.Гръцките банки , гръцки ли са от утре ?
  Като са им заложени активите мисля че вече не са гръцки.
  Утре ще има изненада. ще могат да се тглят по 20 евро , вместо по 60.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Еврото беше въведено предварително и прибързано защото нямаше време.
  Като резултат от глобализацията и технологиите в индустрията джуркаща кинтите стотици милиарди почнаха да вършеят денонощно около земното кълбо.
  Мениджърите на многомилиардни фондове можеха да засилват спекулативно десетки милиарди за една нощ и нито една от големите европейски държави можеше да им устои сама.
  За малките с независими валути щяха ди си ги отстрелват като врабци.
  Единната валута консолидира европейските финанси, ама битката още не е свършила.

 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гърция не е функционираща държава.

  Само това е достатъчно!
  Какво повече има да се мисли и говори?
  Как такава държава може да бъде задвижена , реформирана и най-важното- ка ще управлява дадените ѝ пари така, че да стане нормална държава?
  Ми не става- та Гърция не може да направи най-важното- да си събира данъците, за да може да финансира дейностите си. Затова през няколко години остава без пари, тегли заеми, парите от тях потъват и после пак...и пак..и пак.
  А Европа я държи на системи- в будна кома.
  Единственият начин е Гърция да бъде оставена сама на себе си, да огладнее, за да се задейста инстинкът за самосъхранение и оцеляване.

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1131 Неутрално


  "Гърция не е функционираща държава."-Това се опитвам да кажа от няколко дни.
  Щом гърците са я докарали дотам държавата само да дава,без да взема,проблемът става много сериозен.

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#о:"Дневник"]Гърция не е функционираща държава. [/quote]

  Е, сиртаки; узаки; сувлаки!
  Това им се отдава!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Весело

  "Никой не може да предскаже дали ще бъде успешна третата спасителна програма за Гърция."

  Глупости. Мога веднага да се предскаже. Дори за това как ще завърши и четвъртата.

 28. 28 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#24:"marsena"]Как такава държава може да бъде задвижена , реформирана и най-важното- ка ще управлява дадените ѝ пари така, че да стане нормална държава? [/quote]

  Ми така предполагам .
  Парите се дават на банките , а те вече не са гръцки,и самите банки регулират заплатите и пенсиите. Предполагам чче това ограничение ще е 3 пъти. С това ще живеят гърците ако искат повече да си събират данъците и да си плащат каквито искат пенсии и заплати.

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#16:"mahjongg"]

  Какво значи временен Грексит?
  Тя веднъж да напусне еврозоната, пък чакай после да влезе пак[/quote]
  За влизане в Евро-зоната има критерии,които Гърция за 5 години не може да покрие.Ако все пак ги покрие,възниква въпросът защо да влиза в Евро-зоната,ако извън нея е успяла да свали дълга си на 60 % от БВП и дефицитът й е по-малко от 3 %?Не само че няма смисъл да влиза,но и дава знак на други държави"Излезте от Евро-зоната,за да си решите проблемите!" Шойбле за нещо специално ли е говорил?

 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Всъщност големият проблем на Германия е как да не каже на собствените се данъкоплатци, че има една сметка от 68.2 милиарда (до момента) за гръцко узо която трябва да платят. И сега ще ритнат канчето надолу към някое следващо правителство.

  Положението в Европа е меко казано отчайващо. Технологично изостава с ужасни темпове, а Азия и САЩ се откъсват смело напред. Дълговете на Португалия, Испания, Италия и Гърция са (според мен) на ръба на пропастта. Англия вече вижда на къде отиват нещата и гледа да дръпне шалтера преди да е късно. За това къде е на като единно общество няма да коментираме.

  Та не знам Меркел колко е спокойна, ама каруцата се клатушка много здраво.

 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  "При тези условия обаче да искаш да се измъкнеш от блатото би означавало и да обречеш хората в Гърция на безкрайни мъки."

  Избор на обществото е дали мъките ще са безкрай. Полша, напримр, избра да стегне коланите за няколко години и се изправи. Изходите са два:

  1. Постепенно привеждане на държавните финанси в ред и дълга рецесия под благовидния предлог, че държавата се грижи за гражданите. Това е мъки без край.
  2. Дали ще е излизане от еврото или рязка реформа на държавните финанси и орязване на разходи е все едно. Мъките ще са много болезнени, но сравнително краткотрайни, при условие, че се преструктурират държавните разходи и икономиката. Последното означава законодателни промени за насърчаване на бизнеса.

  Номерът е, че политиците трябва да извършат ритуално самоубийство във втория случай. Затова и рядко се практикува.

 32. 32 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Според мен имат по-големи шансове от нас "да се оправят". Защото не са в ситуация като нас да се опитват да излюпят пиле от пържени яйца.
  Не мисля, че са по-големи мързели от нас. Впечатленията ми са единствено като турист, но все пак... А примерно Кока Кола, Нестле, Икеа, у нас се управляват от гърци. Има още хляб да ядем, преди да се имаме за нещо повече от гърците. Засега все още се опитваме да ги догонваме, а в това време ни изпревариха румънците

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 33. 33 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#31:"puknatastotinka"]ритуално самоубийство [/quote]

  Даже не е ритуално, а си е истинско политическо самоубийство

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 34. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  Банките и другите частни кредитори бяха подстригани при първото преструктуриране със 75% от номинала на гръцкия дълг,който притежаваха.След което побързаха да се отърват от каквото беше останало от гръцките си експозиции.
  Запази си революционния патос за някой друг случай...

 35. 35 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "Не можем да оставим тези хора сега в беда", призова той и обрисува една нежелана картина на гладуващи гръцки деца, просещи по улиците пенсионери и дълги опашки пред социалните кухни.
  ------------
  След всичко случило се около Гърция, ако не друго, такива като нас поне прогледнаха. ЕС може и да има бъдеще, но ние нямаме бъдеще в него. Не че сме втора ръка хора. Просто не ни смятат за хора изобщо. Очевидно е. За тези, които ги смятат за хора може да се излива, без изобщо да са покривали НЯКОГА критерии за членство дори в ЕС, не само в ЕЗ. На такива като нас се казва, че просяците и нищожните пенсии са наш проблем (което е вярно). За хората нещата стоят по друг начин. Те са хора и ще им се помага винаги и при всякакви обстоятелства. Гледката на бедните хора е покъртителна. Това е без ирония.

 36. 36 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#35] от "zg":

  +++++++++ ! Аферин бе, аркадаш, само си забравил да покажеш и верния път, ако има такъв...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Неутрално

  До коментар [#35] от "zg":

  Ако си спомняте имахме дискусия по този въпрос дали ЕЗ ще бъде принудена да финансира гръцкото "народно пиянство". Сега пак ще споделя една непопулярна теза: Фокусът върху Германия, а не ЕС, като "лошите германци, които отдавна искат да унищожат Гърция" е част от плана за политически натиск който цели да се опрости значителна част от Гръцкия дълг. " Свободният гражданин" Варуфакис е популярен адвокат за нищожността на плана като икономически модел. Медиите с удоволствие поемат тона за "глуум анд дуум", като естествено Меркел и Шойбле са лошите. И накрая Лагард призовава към опрощаване на по-голямата част от кредитните задължения на Гърция - хайде да помислим защо и откъде идва тази промяна в нейната позиция.

 38. 38 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#37:"daskal1"]Медиите с удоволствие поемат тона за "глуум анд дуум", като естествено Меркел и Шойбле са лошите. И накрая Лагард призовава към опрощаване на по-голямата част от кредитните задължения на Гърция - хайде да помислим защо и откъде идва тази промяна в нейната позиция.[/quote]

  Значи, първо Меркел и Шойбле имат различно виждане по въпроса. И докато Шойбле подсказа решение, продиктувано от обективната икономическа реалност, Меркел заложи на политическо решение. Колкото до позицията на МВФ (Лагард е де факто само говорител, но не и определящ политиката му) и за слепите е видно, че там дори обзорните доклади се правят под диктовка. Не на Меркел, а още по-малко на Шойбле. Натискът на щатите беше очеваден. Меркел не се поддаде на натиска (засега), но въпреки това смятам, че правилното решение беше товаа на Шойбле. Поне изхождаше от ПРАВИЛА (априори, валидни за всички). Политическото решение просто зася тонове евроскептицизъм.

 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "zg":

  Причините за изливането на пари в гърция са съвсем други, а за такива като теб, които не се смятат за хора, препоръчвам да направят нещо за травмираното си самосъзнание, вместо да правят подобни обообщения.
  Аман от лузъри.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Неутрално

  До коментар [#38] от "zg":

  Именно. Просто ме е страх да помисля за момента в който се създаде Трансатлантическата Икономическа Зона - при сегашната структура Европейската система няма практически никаква защита от подобни ингеренции.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":


  [quote#2:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Спасиха ЧАСТНИТЕ банки, кредиторки на Гърциа,[/quote]Това какво значение има?!Викаш-нямаше проблем Гърция да измами един частни банки,сега и е трудно да измами цели държави,а?!Проблемът е не на кого Гърция дължи пари,а че не иска да си ги връща.

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":


  [quote#14:"niakoi_si"]Ами това беше целта - да не се позволи на Гърция да отпише дълговете си като Исландия.[/quote]При Исландия гръмнаха банки,които си бяха частни.В Гърция гръмна самата държава.банките им още са цели...

 43. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#39:"marsena"]Причините за изливането на пари в гърция са съвсем други, а за такива като теб, които не се смятат за хора, препоръчвам да направят нещо за травмираното си самосъзнание, вместо да правят подобни обообщения.
  Аман от лузъри.[/quote]

  Скъпа, такив като мен се снятат за хора. Хората умеят да приемат реалността, такава, каквато е. Това е и първата крачка към свободата. Не съм сигурен, дали схващаш. Така, че лекцията за самосъзнанието, едва ли би ти помогнала. Аман от "правилно клявкащи" пуйки...

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  В наш български национален интерес
  е този опит да бъде успешен.
  Нека сполучи!


 45. 45 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#4:"The Power"]Не можеш да накараш някой да работи, след като той е свикнал цял живот да живее на муфта.[/quote]

  Да ти кажа от личен опит - гладът променя хората неузнаваемо. След три-четири години на драхми, като им кажеш "Работи за ей тия евро", гърците ще питат "До колко часа да работя? Така или иначе искате нещата? Да измета ли най-накрая?"

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Ако Европа е виновна за нещо,това е,че не са гледали под лупа,както нас,дали Гърция е изпълнила критериите, за влизане в ЕЗ.Но гърците са по-виновни,защото са знаели,че не отговарят на условията и са излъгали.Освен това,от пет години симулират реформи и се оплакват,без нищо да са направили и продължават да получават пари.И сега германците да се хващат на въдицата,че гърците ще станат много бедни и ще просят по улиците ,си е направо наивно.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Тепърва Гърция ще продължава да "опъва" нервите на Германия и нейните партньори в ЕС.Византийците ще "опукат" поредната многомилиардна инжекция и пак ще плачат за нова порция милиарди.

 48. 48 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 372 Весело

  Не е сигурно, че този опит за спасяване на Гърция ще сполучи

  ма пак е сигурно че няма да сполучи....

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#35:"zg"]Гледката на бедните хора е покъртителна. Това е без ирония.[/quote]И тази гледка е едно..дежавю, както го показаха преди десетина дни в NYT:
  http://www.nytimes.com/interactive/2015/07/09/business/international/is-greece-worse-off-than-the-us-during-the-great-depression.html
  Is Greece Worse Off Than the U.S. During the Great Depression?
  By LIZ ALDERMAN etc, JULY 9, 2015
  Не само паралелно дадените снимки, но и сравнителните графиките за безарботицата и др. икономически показатели
  на двете страни са учудващо близки...

 50. 50 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#45] от "Never surrender":
  Остава само да обясним защо всеки, който що-годе става за нещо, бяга усвет от тука, без да се обръща.
  Дори поемат още след гимназията.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 51. 51 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Не, сигурно е, този опит няма да сполучи...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  От пусто в празно! Гърция пак оправи ЕС и най-вече Германия, но това няма да оправи нея, просто ЕС ще загроби още 84 млрд. европейски пари незнайно къде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на evsg
  evsg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През 90-те години в статия в сп. "Паралели" имаше изказване на всеки от външните министри на страните членки на ЕС за останалите страни (по това време бяха 12 или 15 страни членки). Тогава датския външен министър (ако не се лъжа) беше казал, че (перефразирам) напускане/изключване на някоя страна от ЕС е малко възможно, но ако това се случи най-вероятно ще е Гърция. (по това време още нямаше еврозона).
  Дали е бил толкова прозорлив този външен министър или просто нещата са били същите по отношение на Гърция.

 54. 54 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Заглавието е в съзвучие с цялата статия, че:

  "Не е сигурно, че този опит за спасяване на Гърция ще сполучи."

  Аз обаче съм абсолютно уверен, че със сигърност НЯМА ДА СПОКУЧИ, нито този, нито следващият, ако изобщо има такъв. И съм го посочвал и напомнял доста пъти!. И съм посочвал защо.
  Не виждам нито един от сериозните аргументи и фактори, предопределящи поредния гръцки провал да са изчезнали или пременени съществено.
  Някои лица и среди от ЕС, Тройката, САЩ (за Гърция да не споменавам) са изпаднали в състояние на обърканост, денайал (отрицанеи на действителността), или съзнателно се представят така по вече не толкова сложни за разгадаване причини, ЗЗНО ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ НЕЩАТА!

  Не може да помогнеш някому стабилно и решаващо да стъпи на краката си, АКО ТОЙ САМИЯТ НЕ ИСКА, НЕ МОЖЕ И НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ НАУЧИ И ДА НАПРАВИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО УПОРИТО УСИЛИЕ!
  А най-голямата ирония е, че Гърция - народ и управления, от една страна, и останалият свят ИМАТ СЪВСЕМ РАЗЛИЧно, БИХ КАЗАЛ ПРОТИВОПОЛОЖНО И ОЧЕВИДНО НЕСЪВМЕСТИМО РАЗБИРАНЕ ДОРИ ПО НАЙ-ОСНОВНИЯ ВЪПРОС: "КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА "СПАСЯВАНЕТО" НА ГЪРЦИЯ!" Респективно как може да бъде постигнато то И КОЙ ДА ПЛАТИ ЦЕНАТА!

 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  "Отговорност носят преди всичко онези, които въведоха еврото, без преди това да са създали един общ икономически и социален съюз. Но това е минало. Днес търсим решенията на последиците от тези грешки. Колкото и трудни да са те."

  Демек, от умрял писмо! Същото изречение вероятно ще четем и след десетина години, когато пълничаката вече екс-канцлерка пълни памперсите в някоя гериатрия!

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 511 Весело

  Може да се приказва много за Гърция, но там за реформи, които те да искат да направят не се говори, а се говори само за интереси на инвеститорите и съкращения и лишения, което води обикновенно до социален протест и смяна на правителства както в Италия.

  Ако Германия не поеме пасивите, както поема активите в ЕС, то упражнението спасяване ще се повтаря докато ЕС не се умори както се умори СС.

 57. 57 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 395 Весело

  Напротив, сигурно е..........................че няма да сполучи. Какво се заблуждаваме не може да се съживи мъртвец!?

 58. 58 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1185 Весело

  Пари за нищо ... гръцки кавър

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Любопитно

  ,,Не е сигурно, че този опит за спасяване на Гърция ще сполучи,,

  Гърция, която от 1966 година е научена да харчи около два пъти повече от това което произвежда. Не може да бъде научена да харчи толкова колкото произвежда. Затова ЕЗ ще се принуди да изкара Гърция от ЕЗ, защото продължи ли да налива пари в Гърция, това ще доведе до безредици в самата ЕЗ

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3188 Любопитно

  [quote#53:"evsg"]Дали е бил толкова прозорлив този външен министър или просто нещата са били същите по отношение на Гърция.[/quote]

  Просто е знаел, че Гърция харчи около два пъти повече от това което произвежда и все някога на Гърците ще трябва да им се каже да почнат да харчат толкова колкото произвеждат

 61. 61 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 961 Любопитно

  Просто ЕС отлагат проблема с 2-3 години. Гърците нямат възможност да върнат дори половината дълг и те си го знаят.
  Ще направят козметични реформи, ще въртят и мотаят и ще гледат само да смучат пари ...накрая ще кажат отново...ми нямаме, не можем, не искаме да връщаме!

 62. 62 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И докато нвкои се чудят дали този пореден опит за спасяване на Гърция ще направи чудото и Гърция "ше се спаси" - КАКВОТО И НЯКОИ ДА РАЗБИРАТ ПОД ТОВА - да видим горе-долу как ще се развият нещата о тук нататък.
  Ципрас вече изчерпа торбата с лъжите и виновните. Сега вече да псува и критикува ЕС и Тройката много не върви, а и резултатът му е болезнено известен, и не само на него - и гърците, макар и много бавно, разбрахе, че след ОХИ и песните и танците може да дойде врме и за ОХ, болИ! Те масовите полудявания и радости, масовото опияняване и аху-ихи не са лоши, но лошото на всяко по-голямо пиене и оливане е, че след това неизбежно идва махмурлукът и понбякога много боли главата, а и други части...
  Със започването на първите реални стъпки на опитите за реални реформи в Гърция съпротивата и размириците срешу тях ще растат, респективно сблъсъците, разрушенията и инцидентите. Това ще доведе до допънително изостряне на ситуацията и конфронтация, до допълнители загуби и разрушения. И последнит глупак или невежа там ще иде да си изтегли и последното евро от банките. И ще бяга далеч от тях!
  Впрочем разделението и в самата Сириза вече започна - редица членове и активисти на Сириза, както и някои министри си заминават. Следващата вълна вероятно ще принуди и Ципрас да си замине.В една такава ситуация единственото спасение и на някакви финанси и банки (да работят), и на икономика е САМО И ЕДИНСТВЕНО ИЗКУСТВЕНОТО ДИШАНЕ С ПОМОЩИ ОТВЪН!
  И забележете - тук изобщо не става дума за заеми - КОЙТО И КОГАТО ОТ ЕС ИЛИ КРЕДИТОРИТЕ ИЗОБЩО ИЗПОЛЗВА ТАЗИ ДУМА - ЗАЕМИ, ЗНАЧИ ОТКРОВЕНО ЛЪЖЕ - И ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ОПИТИТЕ ДА СЕ УСВОЯВАТ ГАРАНЦИИТЕ ПО ТЯХ, ТОЕСТ ГРЪЦКИ АКТИВИ, КОЕТО ЩЕ Е НАЧАЛОТО НА ХАРД ЧАСТТА НА ТОВА ИЗПЪЛНЕНИЕ - РЕВОЛЮЦИЯТА И ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В НЯКАКВА ФОРМА, ИЛИ ЖЕСТОКИ СБЛЪСЪЦИ, В КОИТО ДАЖЕ И НА ГЪРЦИТЕ НЯМА ДА Е ЯСНО КОЙ СРЕЩУ КОГО ТОЧНО И ЗА КАКВО СЕ БОРИ, А И НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ВЕЧЕ...
  Армията на протестирщите и революционно настроение в Гърция ще се засилва и увеличава в геометрична прогресия, право пропорционална на реформите, респ. на съкратените държавни служители, една огромна маса от 800,000 човека, която автоматично минава (със семействата си) на другата страна на барикадата, най-отпред и ангажирано!
  Тези, които сега са настовали и подкрепяли помощите и новите заеми за Гърция ще се спотайват и измъкват тихомълком, а други ще се чудят как да вадят горещите камъни от огъня.
  Диспут за това дали Гърция да остане в ЕС или не ТОГАВА ВЕЧВ НЯМА ДА СЕ ВОДИ, защото този въпрос вече няма да стои, ЩЕ СЕ КОМЕНТИРА КАК САМИЯТ ЕС ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА! И КОЙ, КАК И ЗАЩО ВЗИМА ГРЕШНИ И/ИЛИ ИЗМАМНИ И НЕЧЕСТНИ, НЕСПРАВЕДЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ РЕШЕНИЯ ТАМ, И КАКВИ СА ОТГОВОРНОСТИТЕ И ПОСЛЕДСТВИЯТА - И ЗА НЕГО (ТЯХ)!
  (сега по този въпрос все още се ослушват и опитват да го заметат под килимчето, но това няма винаги да е така...)

  И затова ми е много интересно СЕГА да чуя имената на "оптимистите" сред европейските политици и банкери, а и световните, защото тук думата оптимист всъщност не е най-точната.
  А коя е, всеки сам може да помисли и прецени, да си избере...

 63. 63 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Дълбоки структурни реформи",които трябва да се случат в Гърция са равносилни на революция,след която троцкистко-маоисткия и марксистки социализъм на гърците, да бъде заменен с реална демокрация,която в Гърция така се перчат,но не познават.

 64. 64 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пламен":

  И след фалит задълженията остават! Така че не е възможно започването на чисто. Ще става все по-мръсно от това протакане...

 65. 65 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  тези финансисти и политици май не разбират, че проблема им не е в числата в компютрите на банките ... проблема им е в калибъра

 66. 66 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#2:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Спасиха ЧАСТНИТЕ банки, кредиторки на Гърциа, това беше важното![/quote]
  Чии пари са изобщо в банките? Основно на вложителите. Огромният брой от тях са обикновени хора, спестяващи "бели пари за черни дни". Този огромен брой хора, някои от които дори бедни, бяха немски и френски граждани. Първото задължение на едно правителство е да се грижи за благоденствието на своя народ. И те се погрижиха. Какво са сбъркали? Какво лошо са направили на народа си, част от който е имал спестявания в тези частни банки? Аналогични са разсъжденията за държавните банки.

 67. 67 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#63:"demos"]троцкистко-маоисткия и марксистки социализъм на гърците[/quote]

  по тези въпроси може да питаш маоиста барозо ... марксистко-ленинските бивши апаратчици в ЕК .... или троцкистките бюрократи в брюксел

 68. 68 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#66:"BoKa"]Чии пари са изобщо в банките? Основно на вложителите. Огромният брой от тях са обикновени хора,[/quote]

  изобщо не е така ... структурата е в полза на няколкото процента на върха, които намаляват все повече особено последните години
  - а за финансовата система на "частично резервиране" да си чувал!

 69. 69 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]Насила хубост не става.Като излязат от валутния съюз и после доброволно решат пак да влязат ,сами ще се реформират.[/quote]

  ++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 70. 70 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Колкото и различни, неподходящи, дори и безумни да изглеждат ситуациите и сравнението между тях, помислете си тук под тази статия как на времето Джордж Буш нападна Ирак и заяви, че - наред с всички останали лъжи и даже откровени простотии - че ... Америка ЩЯЛА ДА ОСВОБОДИ ИРАКЧАНИТЕ И ДА УСТАНОВИ ДЕМОИКРАЦИЯТА ТАМ, И ЧЕ ВСИЧКИ ХОРА В ИРАК ЩЕЛИ ДА РАДВАТ И РАЗВЯВАТ ... АМЕРИКАНСКИТЕ ЗНАМЕНА!!!
  И наистина - много иракчани, и то от всички възможни враждуващи групировки развяваха американски знамена, всички гледахме кадрите - В ПЛАМЪЦИ! ГОРЯХА ГИ!!!

  Тогава се оказа и доказа един много прост урок, който очевидно някои от великите политици и управници в Америка (или поне както ги преставяха и продаваха за пред хората и света) не неха и не разбираха или не искаха да разберат:

  " ЧЕ НАСИЛА ОТ ЧОВЕК И НАРОД МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ, НО НАСИЛА НЕ МОЖЕШ ДА МУ ДАДЕШ!"
  И че любов с пари не винаги и непременно се купува! Че ако някой не иска или не разбира демокрацията по начина, по който ти я разбираш, или не иска да я разжбира, ИЛИ ДОРИ НЕ Е ДОСТИГНАЛ ДО ОПРЕДЕЛЕНО НИВО НА МИСЛЕНЕ И СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, НА ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНИОШЕНИЯ, НА БАЗАТА, РЕСП. НАДСТРОЙКАТА (МИНАЛ ГИ Е ИЛИ Е НАЗАД), ТО КОЛКОТО И ПАРИ, ВОЙСКИ И РЕСУРСИ ДА ХВЪРЛИШ НЕ МОЖЕШ ДА ГО НАКАРА ДА ... ЖИВЕЕ СВОБОДНО ПО ТВОЯ НАЧИН НЕПРЕМЕННО!?!?!? Така, както ТИ си го представвяш. Не можеш да очакваш той да има твоята ценностна система, религия, приоритети, мечти, представи...
  А ако искаш да му наложиш твоите, и то бързо, ТО ТОВА Е ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И СВОБОДНО, ТЕОСТ ДЕМОКРАТИЧНО!?!?!
  Тези неща вземат време, много време, дълго време, години и десетилетия...
  Аз горе припомних какво обешаваше уверено ня времето Джордж Буш за Ирак и демокрацията в него, а всеки може да се убеди какво стана.
  А дали това има някаква връзка със статията и събитията И БЪДЕЩЕТО НА ГЪРЦИЯ, всеки сам може да избере и прецени!

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Решението относно Гърция показва как ЕС , от икономически съюз се превръща в геостратегически а това не е добър признак. Термина е по вече военен отколкото цивилен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Bukalemun
 72. 72 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Гърция не е функционираща държава"
  Това е вярно, както е вярно. че България не е функционираща държава..На такава държава не могат да се наложат реформи отвън, така че има да чакаме за реформиране на съдебната система и много други области на обществения живот.

 73. 73 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Не е въпроса за Гърция или за Гермния а за целия дисбаланс предизвикан от единна валута и различни икономики. Сами си го казват: "Отговорност носят преди всичко онези, които въведоха еврото, без преди това да са създали един общ икономически и социален съюз. Но това е минало. "
  В един момент това трябва да се реши.

  California Über Alles
 74. 74 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 804 Неутрално

  1. Да ме прощава г-жа Сабине, ама много едностранно е разгледала проблема. То ако беше само между Гърция и Германия, щеше да има една седмита пата-кюта и после щеше да настъпи тишина. А не като сега вече шест месеца циркове.
  Проблемът за поставянето на Гърция на мястото и нарича Франция и най-вече това, че арогантните, тъпи и доста мързеливи французи не успяха да си преструктурират експозициите в Гърция за 5 години.

  2. Гърция няма никакъв шанс да се промени. Защото не желае. Турците добре са го казали: Насила хубост не става.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 75. 75 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В крайна сметка вижте какво се получи досега. След дълги и унизители преговори (но не само и толкова з гърците, а и за другата страна, наричана от Ципрас и Варуфакис престъпници и терористи... - и то настоятелно и многократно - ЕС, МВФ - нелегитимни и пр.), след поредица от циркове, лъжи и лупинги двете страни обявиха, че се били споразумяли.
  НО...От ЕС много трезви гласове саявиха не само скептицизъм (тоест реализъм), но и ясна тотална липса на доверие, както заяви в прав текст и Меркел.
  Ципрас от своя страна веднага след споразумението отиде и обяви в гръцкия парламент, че е подписал ... СПОРАЗУМЕНИЕ, В КОЕТО ЛИЧНО ТОЙ НЕ ВЯРВА! А точно той трябва да го изпълнява - поне засега.
  На всичкото отгоре само преди няколко седмици станахме свидетели и на реферндум, на който достатъчно категорично преобладаваща част от гърците казаха твърдо не на реформите, и то на по-лекия от договорения вариант!
  При това положение аз бих запитал всеки от ЕС, тройката и МВФ, който подкрепя наливането на нови и нови десетки милиарди от парите на европейския данъкоплатец НА КАКВИ ХАПЧЕТА Е! И на коя планета?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK