Данък "вредни храни" – тънката червена линия на един син избирател

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаЗам.-здравният министър Адам Персенски обяви през февруари идеята за данък "вредни храни". През юни се появиха изчисления, че ако ставката е 10%, приходите годишно ще са между 150 и 200 млн. лева, а здравният министър Петър Москов защити предложението като обясни, че те ще отиват за профилактика и превенция. "Дневник" ще провери до къде е стигнала идеята на ведомството. Публикуваме мнението на Боян Рашев по нея. 


Мина повече от половин година откакто гласувах – за реформи в съда, за конкуренция и лична отговорност в пенсионната система, образованието и здравеопазването и най-важното – привлекателна и справедлива бизнес среда и никакви нови данъци, такси и осигуровки. Вече се бях примирил, че няма да видя нищо качествено ново по най-важните точки – нали все пак на власт са тези, които вече бяха там няколко години подред – когато изникна неочаквана "иновация". На някого, когото съм подкрепил не само с гласа, а и с парите си (имам разписка за дарение към Реформаторите),


му хрумна, че съм неспособен сам да решавам как да се храня
и затова имам нужда от икономически стимул да правя по-здравословен избор – под формата на данък върху шоколада, безалкохолните, сладоледа, чипса...


Тоест, Министър Москов реши, че аз, който съм гласувал за него, не съм достатъчно интелигентен и имам нужда от неговия ежедневен експертен съвет дали да пия кола, вода или бира. И ако направя "вредния" избор ще трябва да му плащам малко отгоре, за да налива той в Здравната каса, само и само да не се забелязва пробойната, която зее на дъното й. 


Разбира се, любимите политици, експерти и медийни всезнайковци се хвърлят да ме убеждават колко е здравословна за мен и децата ми тази идея, че и по-висока ставка да искам – ефект да има! "Ще спасим теб, семейството, близките и всичките ти фейсбук приятели от затлъстяване, високо кръвно, диабет, безсъние…"


В момента, в който някой обяви, че благородно ще ме спасява от нещо, започва да ми мига червена лампичка – придобит рефлекс от работата в опазването на околната среда, където всяко издевателство върху личната свобода и частната собственост се аргументира със "спасяване" на нещо. А като се добави и условието, че трябва само да се съглася да плащам съвсем мъничко, от 3 до 10 процента, в зависимост от нуждите на нацията (разбирай, НЗОК), лумва пожар. 


Но да видим от какво и как точно ще ме спасяват


Първата и най-голяма мъка на здравното министерство е затлъстяването, затова се съсредоточавам върху нея. Логиката на държавата е следната: нацията страда от епидемия от затлъстяване, разболява се и така изпразва НЗОК, следователно трябва да й намалим добавената захар, тоест да обложим "вредните" продукти: безалкохолни напитки, шоколад, сладолед. Разбира се, описаната логика не е подкрепена с никакви реални данни, затова се налага да извадя някои такива.


Да, в много страни затлъстяването е сериозен проблем. България обаче е сред държавите с най-ниско ниво на затлъстяване (Индекс на телесната маса > 30) в ЕС, а според тази прекрасна визуализация на Institute for Health Metrics & Evaluation, затлъстяването у нас намалява от 1980 г. насам. Това е логично, тъй като днес сме страната с най-нисък калориен прием на човек в съюза, а консумацията на захар устойчиво намалява от 80-те години успоредно с големия спад в потреблението на хляб и домашното производство на компоти (по седем лъжици на буркан, нали така беше?). Затлъстяването у нас е концентрирано сред най-възрастните и най-малоимотни хора, които не е като да преяждат ежедневно с шоколад или да се напиват с кола, нали? Добавената захар допринася само 6-7% от калорийния прием на учениците, а данните подкрепящи тезата за "епидемия от затлъстяване" сред тях, също съвсем не са еднозначни. 


Водещите причини за затлъстяване в България и не само тук, очевидно са другаде:


липсата на физическа активност, заседналият начин на живот, липсата на хранителна култура и невъзможността на хората с най-ниски доходи да се хранят правилно. Давам само три елементарни факта. 78% от българите признават, че никога не се занимават със спорт – безапелационен рекорд по активен мързел в Европа. В същото време българите прекарваме най-много време пред телевизора – средно по 4:08 часа на ден, а спецификата на модерните работни места не предполага чести разходки в останалата част от деня. Проучване сред страните от ОИСР (най-богатите страни, в които няма значими разлики в калорийния прием) показва силно изразена корелация – 10% ръст на инвестициите в информационни технологии води до 1.4% ръст на затлъстяването. Стана ли ясно къде е проблемът? 


Най-жалкото е, че министерството на здравеопазването демонстрира пълно невежество за безсмислието на подобни политики. Например в Дания има данък върху добавената захар в безалкохолните напитки от 1930 г., който по никакъв начин не ограничава ръста на затлъстяването и съответно през 2014 г. най-сетне бива отменен. Но защо да ходим толкова далеч – най-облаганият продукт в България е алкохолът, чието потребление въпреки това не е мръднало и милилитър надолу – даже си расте благодарение на бирата. 


Намирам за изключително странно масовото убеждение, че днес се храним много "по-нездравословно"


от преди и разбира се основни виновници са индустриализацията и капитализмът. Никаква статистика за удвоената продължителност на живота не може да убеди стожерите на вярата в човешкото падение, движено от собствената ни свободна воля (тоест свободния пазар). И тъй като приемам за напълно валидна връзката между качеството на храната и физическото ни състояние, ще дам само един пример, който ясно показва колко сбъркана е тази масова психоза. 


През 1896 г. в Атина се провеждат първите съвременни олимпийски игри, а маратонското бягане (40 км., тоест с 2.2 км. по-късо от днес) е короната на състезанията – привлича най-добрите бегачи на времето. Печели го грък с време 2:58:50 ч., а само 8 (от 17) мъже го завършват. Днес десетки хиляди мъже и жени – абсолютни аматьори, които никога не биха употребили стимуланти – практически всяка седмица участват в маратони и ултра-маратони във всички кътчета на планетата и не само завършват, но и постигат по-добри времена от атлетическия елит от преди век. Ако можех да се върна назад във времето, щях да стана олимпийски шампион в маратона през 1896 г. 


И тук следва логичният въпрос: Ако днес масово сме толкова по-издръжливи от топ-атлетите в миналото, може ли да се твърди, че се храним по-нездравословно и с "вредни" храни?

 
Но да се върна там, откъдето тръгнах: Моят син глас може да промени цвета си на идващите избори, ако избраниците ми пресекат тънката червена линия на пряка намеса в личния ми живот и ограничаване на свободния ми избор. Идеята за данък "вредни храни"


е обида за всеки човек, който има глава на раменете и държи да живее според собствените си решения


А при мен те се основават на проста формула: Ям и пия, каквото ми харесва и смятам за правилно, без да прекалявам с нищо и изборът е лично мой! Така или иначе се движа достатъчно, за да изгоря всичко! 


Защо Министерството на здравеопазването не погледне от другата страна на монетата и вместо да наказва спортуващите, че ядат шоколад, не помисли как активно да насърчи неспортуващите да се размърдат? Защо вноската за здравно осигуряване да зависи от дохода, а не от съвсем обективни фактори, като Индекса на телесната маса и потреблението на алкохол и цигари например? 


Защото единственият пряк път към работеща здравна система минава през личната отговорност. 

Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Идеята за данък "вредни храни"

  е обида за всеки човек, който има глава на раменете и държи да живее според собствените си решения."Аз съм съгласен с автора,така както не приемам идеята за задължително гласуване.

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3581 Весело

  Трябва да сложат данък и върху телевизията и киното! Нещо населението напоследък много се филмира и това влияе вредно на нацията!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Типично по левичарски.
  Винаги се намират "услужливи" хора, които се втурват да ни помагат, я за здраве, я за образование, я за спорт, стадиони и пр.
  сякаш ние сме безпомощни и лекомислени хлапета от детската градина.
  Тънката лайстна тук е, че за всичко това винаги се харчат все наши пари.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Идеята за данък "вредни храни"
  е обида за всеки човек, който има глава на раменете и държи да живее според собствените си решения."[/quote]

  Това, че има разумни хора, не означава, че болшинството са такива! По голямата продължителността на живота се дължи предимно на по развитата медицина, а не на здравословното хранене! Целта на данъка вредни храни е преди всичко да финансира здравеопазването с тези които потенциално представляват заплаха за по големи разходи!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  Отлична статия. Аз се солидаризирам с автора и мога да предложа на всички един научно-практически експеримент в продължение на един месец с личното участие на всеки говорещ или близък член (без свекърва и тъща), който да докаже от видовете храни ли се затлъстява или от количествата храна и други фактори като например стреса .Най - вредни са цигарите НЕКА ЗАБРАНЯТ производството им и криминализират пушенето !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  колкото акциза в горивата финансира пътищата. аман от лъжи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#3] от "simval":

  така е . всеки спасява съседа от жена му а никой не го спасява от тъща му !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#3:"simval"]Типично по левичарски.
  Винаги се намират "услужливи" хора, които се втурват да ни помагат, я за здраве, я за образование, я за спорт, стадиони и пр.
  сякаш ние сме безпомощни и лекомислени хлапета от детската градина.[/quote]

  Има много случаи когато потребителят наистина е безпомощен или поради липса на информация или поради нуждата на обработка на много информация.
  Пример за това е ХЕИ. От както в развития свят има агенции, които следят за обществената хигиена на публичните кухни или производителите на храни, масовите зарази са голяма рядкост. Ако отидеш в Африка или други места без добре работещо ХЕИ заразите са ежедневие..

 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  истината е ,че едно младо поколение ,което сега е от 10 до 18 е крайно затлъстяло , не е вярно ,че не са затлъстели ,занимавам се точно с това ,те не се хранят с друго освен с тестени закуски ,чипс ,кола или сладки сокове ,има необходимост от контрол на тези храни ,защото тези деца не са яли никога друго ,просто родителите не могат да им осигурят нормална храна в обществото и дома ,защото са достатъчно заети и модерни , това довежда именно до затлъстяването ,а какво ще помогне ,ако се вдигнат точно тези храни никак не мога да се сетя

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Авторът явно е зелен още, та си е мислел, че гласувайки за реформаторите, гласува за "лична отговорност в пенсионната система, образованието и здравеопазването и най-важното – привлекателна и справедлива бизнес среда и никакви нови данъци..." Няма такова нещо. Хората не само не са десни, но в определени области яко ги тресе троцкистко сектантство. Затова неистово искат задължително гласуване - за да впримчат мислещите като Боян Рашев. Докато те не си ударят камшика окончателно.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  Когато изкарваш от по-глупавите, по-необразовани и по-бедни от теб пари, трябва да не минаваш една тънък граница, след която вече си на загуба.
  Ако позволим на неграмотните да се тъпчат с трансмазнини, захар, глутамат, и всякаква друга смъртоносна химия, разходите за лечения ще надвишат приходите от техните продажби и данъците от фирмите, които ги произвеждат.
  Даже по-голямата част от производството им е извън България, веригите не плащат корпоративен данък.
  За нас остава само лечението на инфарктите и рака.
  В Холандия, където трансмазнините са забранени над 2% мисля или има някаква сериозна рестрикция, сърдечно-съдовите заболявания са намалели в пъти.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ал Бънди":

  ти нашата агенция ли хвалиш ? Разсмя ме ужасно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  Мога и по-просто да го кажа, от продажбата на тази химия печелят няколко световни корпорации, Нестле, Юниливър, например.
  Приходите са за тях, а разходите по лечението, за нас.

 14. 14 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#5:"КМЕТ В СЯНКА"]който да докаже от видовете храни ли се затлъстява или от количествата храна и други фактори като например стреса .[/quote]

  Има достатъчно научно обосновани проучвания, че прекомерното приемане на захар, сол и т.н. предизвикват една камара болести. Няма нищо лошо в това по здравословните храни да станат относително по евтини спрямо по нездравословните.

 15. 15 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#12:"КМЕТ В СЯНКА"]ти нашата агенция ли хвалиш ? Разсмя ме ужасно !!! [/quote]

  Да, включително и българската! Масови зарази от храни в България са рядкост, докато ако отидеш в центална и северна Африка или в Индия заразите от храни са правило и само по изключение може да имаш късмет да ти се размине ако се храниш в хотели, които приготвят храната по европейски стандарти за хигиена.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това са избирателите на РБ.Хора мислещи,които лесно могат да бъдат разочаровани,дори потресени от популизма на хората,за които са гласували.
  Този стремеж да добавиш към просветените си избиратели още други,непросветени и лесни за манипулиране индивиди,само защото гласовете от от първият вид не са достатъчни за повече власт,ще изиграе много лоша шега на РБ.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ал Бънди":

  точно потвърди моята теза за количествата. но не е ли по-просто и ефикасно да се ЗАБРАНЯТ вредните храни и се наказват производителите им както производителите на наркотици ???м Сегашното си е чиста ДЕМАГОГИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 509 Неутрално

  И защо така автортът не изразява недоволство срещу акциза при цигарите например?

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  До коментар [#15] от "Ал Бънди":

  РЕДОВНО има случаи в България с масови разболявания на ДЕЦА от алчни и недобросъвестни хотелиери. ПОСЛЕДСТВИЯ И НАКАЗАНИЯ НИКАКВИ !!! ЗАЩО ЛЪЖЕШ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Епидемията от затлъстяване в световен мащаб е факт. Ведно с последващите диабет, сърдечносъдови и какво ли още не. Да се лъжем, че ще ни отмине, щото сме намалили компотите е шокираща наивност. Хората по света са все по-еднакви.

  Това, което ме дразни е, че още никакви реформи не са станали, а вече вдигат два данъка - лихвите и шоколада. И вече смятят колко милиона щяла да спечели хазната. Моля ви, не тръгвайте по лесния път - води надолу.

 21. 21 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 615 Весело

  Няма по-сигурен начин да ядосаш едно прасенце от това да му посегнеш на копанката.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 22. 22 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Не знам откъде авторът черпи данните, които цитира. Всеки от моето поколение знае каква е истината. Просто гледайте филми от 50те, 60те и 70те, независимо от къде идват - исток или запад. Дебели хора няма. Още по малко дебели млади хора. Захарта е отрова. Нейните заместители дори повече. Но хората не гладуваха. Нямаше и фитнес. Това което хранителната индустрия вкарва в телата ни е отрова. Не по-малка отколкото алкохола и цигарите. Не знам дали това ще помогне, колкото е помогнало с цигарите и алкохола, но със сигурност е справедливо да се налагат същите акцизи както при бирата, не е по вредна от безалкохолните напитки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  Ню-Йорк е града, където в ресторантите е забранено използването на химически обработена мазнина и има таван на % сол.

 24. 24 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#17:"КМЕТ В СЯНКА"]точно потвърди моята теза за количествата. но не е ли по-просто и ефикасно да се ЗАБРАНЯТ вредните храни и се наказват производителите им както производителите на наркотици ???м Сегашното си е чиста ДЕМАГОГИЯ !!! [/quote]

  Когато проблемът е количеството как ще го решиш със забрана? В малки количества и захарта и солта са супер полезни! Единственият начин да им ограничиш употребата е с повишаване на цените!

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ако една храна е доказано вредна,трябва да бъде забранена за производство.
  А какво ще пия и ям е наистина личен избор.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ал Бънди":
  тролиш ! захар и сол има достатъчно в полезните храни. много си неподготвен. рафинираната захар и сол да се забранят !!! цената ще позволи само на богатите да се разболяват и ще пази стадото за да работи според теб . ДОСТА ФАШИСТКО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#19:"КМЕТ В СЯНКА"]РЕДОВНО има случаи в България с масови разболявания на ДЕЦА от алчни и недобросъвестни хотелиери. ПОСЛЕДСТВИЯ И НАКАЗАНИЯ НИКАКВИ !!! ЗАЩО ЛЪЖЕШ ? [/quote]

  Какво разбираш под това редовно? Има по 5-10 случая на година! Отиди в Африка или Индия, яж в заведение на улицата и нека пак си говорим! Там заразите не са 5-10 на година, а са ежедневие! Не е случайно, че и средната им продължителност на живота им е много по ниска!

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  [quote#4:"Ал Бънди"]Това, че има разумни хора, не означава, че болшинството са такива![/quote]

  А защо трябва да се "спасяват" неразумните?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Държавата ако е толкова загрижена за нашето здраве да забрани палмовата мазнина в сиренето. Гаранция, че ефектът ще е много по-голям отколкото от предложените данъци. Ама сиренето щяло да стане над 10 лв. - ами здравето е скъпо.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  До коментар [#25] от "xmm":

  [quote#25:"xmm"]Ако една храна е доказано вредна,трябва да бъде забранена за производство. [/quote]

  Ами да почнем с ракията, а?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#26:"КМЕТ В СЯНКА"]До коментар [#24] от "Ал Бънди":
  тролиш ! захар и сол има достатъчно в полезните храни. много си неподготвен.[/quote]

  Проблемът не е в наличието им, а в количеството! Ако поскънат подсладените напитки има по голям шанс децата да пият просто вода. В Унгария от както въведоха данък върху напитките с повишено съдържание на кофеин, производителите вместо да плащат данък намалиха съдържанието на кофеин. Това спасява живота на поне 20 млади хора годишно, които преди това загиваха от свръхдоза енергийни напитки!

 32. 32 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 752 Весело

  Рашев, внимавай какви идей даваш! Искаш вноската за здравно осигуряване да не зависи от дохода, а от Индекса на телесната маса, или от употребата на алкохол/тютюн? Чудесно, ама тогава изродите ще ни треснат задължително ежемесечно даване на кръв (и мерене на ръст/тегло), което не е безплатно. А пък и ние като теб не обичаме задължителните неща и допълнителните данъци и такси

 33. 33 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#28:"simval"]А защо трябва да се "спасяват" неразумните? [/quote]

  Трябва да се спасяват по две причини:

  1) За да не създават допълнителни разходи за здравеопазване на разумните.

  2) Ако все пак продължат да създават допълнителни разходи, тези разходи да си ги финансират те!

 34. 34 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Автора изобщо не е схванал идеята за акциз на определена група храни.С тази мярка се прави опит да се намали производството на споменатите храни,защото те ще загубят своята конкуретност и ще се стимулира производство на здравословни такива.Доколко ще успее това пазара ще го реши.Иначе съм съгласен с него ,че всеки който има глава на раменете си и може да направи своя избор.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ал Бънди":

  да се забранят и трансмазнините и ГМО храните а производителите им по китайското правосъдие . ЗАЩО например ни заливат с реклами за маргарини и вредни вафли на НЕСТЛЕ И ДРУГИ подобни корпорации ??? А кренвиршите "ОТ МЕСО", колко са полезни???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#30] от "simval":

  Страничен пример - азбеста е доказано вреден.Но ще му сложим допълнителен данък,та ако някой все пак реши да си купи,да вземем и пари от данък?

 37. 37 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#25:"xmm"]Ако една храна е доказано вредна,трябва да бъде забранена за производство.
  А какво ще пия и ям е наистина личен избор.
  [/quote]

  За съжаление светът не е черно-бял както си го представляват повечето хора! Солта например в малки количества е много полезна и нужна на организма! Прекомерното приемане на сол обаче, чрез чипс или други подобни храни, може да предизвика една камара болести! Същото е и със захарта, кофеина и т.н.

 38. 38 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#35:"КМЕТ В СЯНКА"]да се забранят и трансмазнините и ГМО храните а производителите им по китайското правосъдие . ЗАЩО например ни заливат с реклами за маргарини и вредни вафли на НЕСТЛЕ И ДРУГИ подобни корпорации ??? А кренвиршите "ОТ МЕСО", колко са полезни??[/quote]

  Трансмазнините в много държави вече са забранени, но за ГМО например няма еднозначни доказателства, че са вредни, дори обратното. За сега единственото което е научно доказано, че повечето ГМО продукти имат главно позитивни ефекти. При ГМО се ползват по малко пестициди, гориво, човешки труд и т.н.

 39. 39 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#37] от "Ал Бънди":

  Е и?
  Една обществена столова с полезна храна и ние на опашка с канчета?

 40. 40 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#36:"xmm"]Страничен пример - азбеста е доказано вреден.Но ще му сложим допълнителен данък,та ако някой все пак реши да си купи,да вземем и пари от данък? [/quote]

  Азбеста е добър пример и затова той е забранен! Има обаче много продукти, като солта, които в малко количества са много полезни, а в големи количества вредни. При тях забраната би била много вредна, защото целта е не да се забрани, а да се намали потреблението. Увеличението на цената по всички учебници по икономика води до намаление на потреблението!

 41. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ал Бънди":


  [quote#40:"Ал Бънди"]целта е не да се забрани, а да се намали потреблението.[/quote]

  Всеки средноинтелигентен човек ще прецени какво да консумира.
  За останалите е все едно - или не могат да четат,или нямат средства за по-скъпото.

 42. 42 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Откакто започнах за се придържам към принципа "не е важно колко калории приемам, а колко изгарям" станаха чудеса с тялото ми.
  "Загубих" 35% от теглото си, ям каквото ми се яде, като все пак много внимавам да не прекаля, изгарям всичко и се чувствам добре. Защо трябва да пращам на държавата допълнително за това?
  Гласувал съм не само за Реформаторите, направих така, че да гласувам лично за Петър Москов, но някои неща, които предлага, не ми харесват и не съм съгласен с тях.
  Нека да опитат по трудния начин да решат проблемите и със затлъстяването (повече спорт за всички), и с бюджета на здравната каЦа (запушване на дупките и стягане на обръчите).

  No Pain No Gain
 43. 43 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#39:"xmm"]Е и?
  Една обществена столова с полезна храна и ние на опашка с канчета?[/quote]

  В поне 30-40% от обществените столови в ЕС вече има директиви за здравословно хранене, като за училищата са и задължителни. Пробивът обаче е много труден, защото учениците си искат храните с наблъскана захар и подобрители.

 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Ама автора май действително живее с илюзията, че някой се опитва да направи вместо него правилен избор на безвредни храни. Всъщност единствената цел на политиците са повечето пари в хазната - всичко друго е за замазване на очите на електората. Управлението е лошо и наблюдавам как всички, дето събират някакви глоби, такси просто са озверели и нахъсани да приберат всеки лев, който може да бъде прибран.

 45. 45 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  "Москов реши, че аз, който съм гласувал за него, не съм достатъчно интелигентен и имам нужда от неговия ежедневен експертен съвет"

  Не. Москов не е решил това за хора достатъчно образовани да напишат статия като автора а за други..

  подпис
 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1588 Весело

  Хахаххаха....Москов и подобните десни, са големи галфони! Човекът се пише за десен, но иска повече данъци. Най-лошото е, че безпросветникът ще обрули по-бедните и необразовани граждани. Само за сведение, помня подобна идея преди години беше предложена в Канада и не беше приета, защото точно най-бедната прослойка щеше да бъде обрулена - хората, за които Макдоналдс е това което могат да си позволят. Те за повече все едно нямат. Заможните и образованите и без това избягват подобна храна, т.е. налага се данък върху бедните. В Канада оттеглиха предложението, но в България, където бедните носят бремето на данъците, нищо чудно да мине. После не се чудете, че няма дясно и върлуват носталгични партии от типа на БСП и Атака. Наред с традиционните ценности за свобода на личността и по-малко държава в живота на хората, истинското дясно е състрадателно и съпричастно към съдбата на бедните и слабите. У нас си караме с балканските политически нрави - десните подритват бедния електорат, а левите го манипулират за да се обогатяват.

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  До коментар [#20] от "Whoops":

  Да обложиш с данък вредните храни не е "лесния път".
  Той е единствения, който ще проработи.
  Ако маргарина струва колкото маслото, всички ще изберат масло, или поне значителна част.
  Много по-ефективно е да наложиш данък, отколкото да забраниш нещо.

 48. 48 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  "И тук следва логичният въпрос: Ако днес масово сме толкова по-издръжливи от топ-атлетите в миналото, може ли да се твърди, че се храним по-нездравословно"

  Тук авторът се опита да ни подведе. Днешните атлети не са стандартните днешни хора дебели, обездвижени, мърморещи, ....
  Атлетите от древността не са били професионалисти а орачи, пастири ...

  подпис
 49. 49 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 503 Весело

  Знанието без мисъл е загубен труд, а мисълта без знание е опасност. Това е от Конфуций, макар че честно казано не виждам с какво Конфуций би намерил автора за опасен. В неговите "разсъждения" няма почти нищо вярно, а това с маратоните определено беше весело. Препоръчвам на автора да се опита да пробяга поне 10 километра, най-малкото за да разбере каква мега глупост е издрънкал

 50. 50 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1588 Весело

  [quote#47:"hope"]Много по-ефективно е да наложиш данък, отколкото да забраниш нещо. [/quote]

  Значи, да очакваме Москов да намали данъка на презервативите!...

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  АЛБЪНДИ - във всеки зеленчук има и сол а дори и в някои от плодовете ! стига си писал глупости и коя рафинирана захар е полезна и за какво. Аман от неграмотни нахалници и платени писачи. ВСИЧКО Е САМО ЗАРАДИ ПАРИТЕ !!! АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#25] от "xmm":

  Де да можеше така. Много по-честно е, ако нещо е вредно, да се забрани, а не да се облага. Обратното е йезуитско.
  И цигари и алкохол трябва да бъдат забранени, вместо облагани.
  Но има и "но", както винаги. Сухият режим в САЩ е докарал повече вреди, отколкото ползи.
  Не мисля обаче, че изкуствените мазнини, които са доказано вредни, не могат да бъдат преборени без забрани или данъци.
  Могат да задължат производителя да слага на 1/3 от опаковката ярък надпис, че съдържа някаква гадост или твърде много сол или много мас и субпродукти в колбасите.
  Както направиха с цигарените опаковки.
  Когато една майка види такова нещо на опаковка бисквити, тя няма да предпочете да я вземе за семейството си. Но... при крайна бедност може и да я вземе, ако е по-евтина... А ако има данък, няма да е по-евтина - и т. н.
  Нещата не са прости, определено. Когато има желание, обикновено се намира и начин. Данък за вредни храни е доста йезуитски начин.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 53. 53 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#42:"tokkay"]Откакто започнах за се придържам към принципа "не е важно колко калории приемам, а колко изгарям" станаха чудеса с тялото ми.
  "Загубих" 35% от теглото си, ям каквото ми се яде, като все пак много внимавам да не прекаля, изгарям всичко и се чувствам добре. [/quote]

  Затлъстяването е само един проблем! Спортът не може да реши проблема с прекомерното приемане на сол, кофеин или трансмазнини!

 54. 54 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Здравната каса е пробита отвсякъде и има хиляда начина за източването й чрез фиктивни здравни услуги. Министъра е решил да пълни бездънна яма - колкото и пари да измисли, чрез тъпи допълнителни данъци, те пак ще изтекат. Просто теча ще стане още по-голям - като видят повече пари в касата, като хиени ще се нахвърлят да опоскат всичко, което е събрано там, чрез постъпленията от нови данъци. Ред трябва да се въведе в здравеопазването, не нови данъци.

 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Очевидно Москов няма идея какво да направи в здравеопазването - единственото, което му хрумва е как да събере от хората повече пари, срещу които съм убеден, че няма да има повече здравеопазване. Единствено живота ще стане по-скъп - бремето на живота и без това вече е непосилно за много хора - всеки ден има по няколко самоубийства.

 56. 56 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Очевидно въздухът в големите градове е по-замърсен, отколкото в селата. Ако Москов въведе "Данък дишане на вреден въздух", това ще накара много хора да отидат по селата (или в чужбина) - хем ще дишат здравословен въздух, хем няма да плащат данъка.

 57. 57 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Вярно е, че невежи експерти са сервилни към всяка власт, а всяка новоназначена калинка е още повече, че и с арогантна пропаганда заблуждават всички и само от менторите им зависи дали електоралното тяло ще изпитва удовлетворение от управлението. Но, такива са НИ властниците, гледащи само в бъдещето, а невиждащи какъв хаос е настоящето.

  Коментиране на анализираното, вече...
 58. 58 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#52:"metalogy"]Нещата не са прости, определено. Когато има желание, обикновено се намира и начин. Данък за вредни храни е доста йезуитски начин. [/quote]

  Какво точно му е Йезуитското? От една страна признаваш, че бедните избират точно тези продукти, но от друга страна не подкрепяш данъка.
  Проблемът обаче не е само с бедните. Повечето вредни продукти са и по вкусни. Хората се пристрастяват към солта, захарта, кофеина и т.н. и трудно се отказват от тях.
  В момента вредните продукти са хем по вкусни, хем по евтини. С данъка поне второто ще се промени!

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  Ако се забраняват или по-скоро ограничат трансмазнините трябва да е за целия ЕС. Резултатите в Холандия се коментират в европейския парламент и комисиите за здравеопазване вече няколко години.
  Няма как да се забранят само в България.

 60. 60 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#51:"КМЕТ В СЯНКА"]АЛБЪНДИ - във всеки зеленчук има и сол а дори и в някои от плодовете ! стига си писал глупости и коя рафинирана захар е полезна и за какво.[/quote]

  Може ли да четеш или само си се научил да пишеш? Проблемът не е в солта и захарта, а в тяхното количество! С една подсладена безалкохолна напитка или едно пликче чипс поемаш толкова захар и сол, колкото не може да поемеш и с изяждането на 20 килограма плодове и зеленчуци!
  В малки количества и рафинираната захар е полезна по проста причина, че е съдържа бързо разградими калории!

 61. 61 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Някой няма ли да каже нещо за ниските данъци дето плащаме. Всъщност България е една от страните с много висок данък за обикновените хора. Като си получите заплатата първо плащате 10 % плосък данък и част от осигуровките. След това при всеки похарчен лев плащате ДДС - 20 %. Като се добавят и местните данъци и такси и теглите чертата ще забележите, че от всеки лев който получавате държавата си прибира 1/3 или малко повече под различни форми. Данъка може и да е нисък за чужди фирми като топлинните счетоводители, Лукойл или американските марици, дето счетоводно винаги са на загуба и не дължат данъци, но за обикновения човек данъчното бреме е огромно. А сега тръснете и още един данък.

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  До коментар [#60] от "Ал Бънди":

  ако изядеш един чувал зеле няма да ти стане нищо от солта и от 20 ананаса захарта няма да ти навреди но ти си евтина радиоточка !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  До коментар [#60] от "Ал Бънди":

  умна главо защо тенисистите ядат банани а не смучат бучки РАФИНИРАНА захар . МНОГО СИ ЗЛЕ И вече всички го разбраха. Тотален илитерат и то доста воинстващ- ОТВРАТ пишеща за пари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Гневно

  До коментар [#59] от "hope":

  за данъци може а за трансмазнини не може - смешник си ти Андрешко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#60:"Ал Бънди"] Проблемът не е в солта и захарта, а в тяхното количество! С една подсладена безалкохолна напитка или едно пликче чипс поемаш толкова захар и сол, колкото не може да поемеш и с изяждането на 20 килограма плодове и зеленчуци! [/quote]
  А ти знаеш ли колко е вредно излагането на кожата на слънце и колко случаи на рак на кожата предизвиква. А пък от друга страна лекуването на рака е изключително скъпо. Що министъра не предложи "данък плаж"? Ако трябва да се мислят безумия, може да се предложат много повече от "данък вредни храни".

 66. 66 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#53:"Ал Бънди"]Затлъстяването е само един проблем! Спортът не може да реши проблема[/quote]
  Разбира се, данък затлъстяване може би...

 67. 67 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#18:"gogo2011"]И защо така автортът не изразява недоволство срещу акциза при цигарите например?[/quote]
  Трябва да потърсите официална справка за приходите от акциз върху цигарите след 2010 година,например,когато този акциз беше драстично увеличен.Ако има увеличение в приходите,съпоставимо с увеличението на акциза,добре.Тогава трябва да отчетете и факта,че половината пушачи започнаха да си свиват цигари,доставяйки си тютюн в противоречие със закона.Добавяте и завишените разходи на Агенция Митници да гони Михаля и т.н.

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Разстроено

  Закон на МОСКОВ - "НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЪБЕРЕ С ДАНЪЦИ ТОЛКОВА ПАРИ КОЛКОТО МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#65] от "teridan":

  то и от аспирин се умира при големи дози !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  Чуя ли данък и си представям една каца, където влизат тези пари и не се знае след това къде ще бъдат използвани.
  Акциза е вид данък заради вредата на продукта който се ползва! Вредата може да е екологична, здравословна или друга общоприета. Пропан-бутанът има акциз, защото е продукт от преработката на петрол. Защо обаче има акциз на природната газ? Защото сме свикнали да плащаме и има повишаване на потреблението. Пълни се бюджета и се разполага с едни пари! Няма нищо общо с причиняването на вреда!
  Нали повишиха акцизите върху спирта и тютюневите изделия. Мантрата тогава бе - ще отидат за здраве! Да си чул този акциз да е постъпил в здравната каса! Драстично да е спаднала консумацията на спиртни напитки и тютюневи изделия?

 71. 71 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Весело

  [quote#69:"КМЕТ В СЯНКА"]то и от аспирин се умира при големи дози !!![/quote]
  Данък "вредни лекарства", какво толкова има да се умува.

 72. 72 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ал Бънди":

  Има известна логика в доводите ти, но въпросът отново опира до границата. Къде е границата, "тънката червена линия", до която намесата е разумна и откъде започва злоупотребата с идеята? Кой ще е този дето ще сложи границата? Господ - Бог не му се занимава с подобни несъдбовни въпроси, а всичко под него са все хора, с техните неизменни лични интереси. Готови да изтълкуват (и много често да извъртят и преиначат) всичко, винаги в лична изгода.
  При което досега винаги се случва едно и също - искахме да изпишем вежди, а избодохме очи.
  И как да се съглася (опазил ме Бог, чак толкоз наивен не съм), че този път вече ще бъде различно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ал Бънди":

  С една подсладена безалкохолна напитка или едно пликче чипс поемаш толкова захар и сол, колкото не може да поемеш и с изяждането на 20 килограма плодове и зеленчуци!

  ти знаеш ли в колко ПОДСЛАДЕНИ напитки има захар или само си ломотиш?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#46:"puknatastotinka"]защото точно най-бедната прослойка щеше да бъде обрулена - хората, за които Макдоналдс е това което могат да си позволят. [/quote]
  Ти ме разсмя.Макдоналдс е скъпа верига за българина и повечето от българите не могат да си го позволят.

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#71] от "teridan":

  а пък за всички удавени е доказано, че са прекалили с водата - данък вода !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  втори за-кон на Москов ОБЛАГА СЕ С ДАНЪК ЖИВОТА - Статистиката и науката са доказали, че животът е най-вредното нещо - всички , които са се родили ЖИВИ са умрели 100% рано или късно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1588 Весело

  [quote#61:"teridan"]Като се добавят и местните данъци и такси и теглите чертата ще забележите, че от всеки лев който получавате държавата си прибира 1/3 или малко повече под различни форми.[/quote]

  Много точно си забелязал, но има и друго. Онзи нещастник дето трябва да си храни дечицата с 1000 лева, няма къде да отиде и ще плати като поп 20% ДДС плюс 10% ДОД. Другият юнак с 10000 лв доход ще изяде и изпие 3000. Следователно, ще плати 1000 данък (10% ДОД) и още 20% ДДС (600 лв). Общо 1600 лева данъци е платило момчето. Да, ама това са 16% от доходите му! А, на нещастника са 30 %. Якооооо!

  Нооо.... За тази грижа за бедните можем да благодарим на Сатаниш и кликата му!...

 78. 78 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#72:"simval"]Има известна логика в доводите ти, но въпросът отново опира до границата. Къде е границата, "тънката червена линия", до която намесата е разумна и откъде започва злоупотребата с идеята?[/quote]

  Това, че в България всяка идея може да се изроди, не означава, че в света трендът не е в тази посока! Границите са относително лесни за слагане! СЗО има препоръки за дневното консумиране на захар, сол, кофеин и т.н. Има данни и за реалното средно потребление на същите в България. Ако чрез увеличение на данъци и други рестрикции успеем да приближим средното потребление на тези продукти до средното препоръчано от СЗО значи сме достигнали границата!

 79. 79 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#9:"edin drug"]а какво ще помогне ,ако се вдигнат точно тези храни никак не мога да се сетя [/quote]
  С нищо няма да помогне!
  Родителите просто ще заделят 3-10% по-вече пари за дневни!
  Проблемът както посочва автора в края на статията е, че тези "деца" не изгарят енергията натрупана от тези храни.
  Преди десетилетия учебните часове започваха с кратка сутрешна гимнастика - за разкършване, осаферване, дори за събуждане!
  Сега дори това малкото физическо натоварване го няма. Преди десетилетия децата не си пишеха домашните защото бандата на двора ги привличаше с топката. Голяма част от тези деца в момента като възрастни отново отделят време през седмицата да се съберат и да поритат или поне да потичат.
  Пътувайки от Русе за Търговище се минава покрай базата за тренировки на Лудогорец. Бях иненадан когато видях група от около 15 мъже над средна възраст да гонят коженото кълбо. Не бяха с екипи на Лудогорец
  Аз не чувам топка да топа на двора - това е проблема!

 80. 80 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Спомням си преди години мaтрялa , изпaднa в пaникa , че вдигaт цигaрите с 40 ст. От 1.20 нa 1.60 е вече сa 5 левa и нямa никaкъв ефект.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 81. 81 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#73:"КМЕТ В СЯНКА"]ти знаеш ли в колко ПОДСЛАДЕНИ напитки има захар или само си ломотиш?!?!? [/quote]

  Всички сладки безалкохолни напитки, които не са лайт или зеро са подсладени със захар, но и останалите са подсладени с аспартам, който не е по малко вреден в големи количества.

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ал Бънди":

  ами тогава какво ни досаждаш цяла сутрин с драсканиците си за захарта троле?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#80:"Tru Soulja"]Спомням си преди години мaтрялa , изпaднa в пaникa , че вдигaт цигaрите с 40 ст. От 1.20 нa 1.60 е вече сa 5 левa и нямa никaкъв ефект. [/quote]

  От както в Европа почнаха да слагат акциз върху цигарите и да водят кампания против тютюнопушенето броят на активните пушачи е спаднал с повече от 50%. Това е дълъг процес, който изисква десетилетия за да доведе до трайни промени!

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ал Бънди":

  и по този въпрос си много бос. Има и други видове напитки но трябва да четеш книжки. Не само да пишеш лъжи и недомислици !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Авторът и всички в този форум са умни и красиви, които имат достатъчно акаъл да не поемат вредни продукти! Какво тогава ви интересува, че ще обложат с данък, нещо което не потебявате?

 86. 86 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#84:"КМЕТ В СЯНКА"]и по този въпрос си много бос. Има и други видове напитки но трябва да четеш книжки. Не само да пишеш лъжи и недомислици !!! [/quote]

  Ти като много разбираш защо не боравиш с факти като мен, а само пълниш форума с безмислено празнословие. С какво точно са пълни подсладените напитки, които пие 90% от населението на България ако не със захар и аспартам?

 87. 87 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#78] от "Ал Бънди":

  Разбирам, но когато сложа на везните евентуалните ползи от намесата и евентуалните вреди, които може да се причинят, моята везна натежава определено в една посока. "Не" на намесата на чиновника, Господ е дал акъл на всеки един от нас, всеки сам да ползува акъла си за негово добро. Цялата доброродетел на световното чиновничество вкуп не я слагам на дланта на едната си ръка за да я сравня с моята си мисъл за мене си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Весело

  До коментар [#86] от "Ал Бънди":

  изплю ли камъчето ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ал Бънди":


  [quote#85:"Ал Бънди"]Авторът и всички в този форум са умни и красиви, които имат достатъчно акаъл да не поемат вредни продукти! Какво тогава ви интересува, че ще обложат с данък, нещо което не потебявате?[/quote]

  Защото харчат моите пари за техни си цели прикрити зад омайни приказки как се грижат за здравето ми.
  Ай сифон бе, лимонадо...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ал Бънди":

  защото данъчното бреме става по-голямо от през турското робство и защото парите се крадат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Едно от малкото смислени предложения на РБ бива оплюто от симпатизантите им. Малко е е смешно, но повече е тъжно.

  Москов трябва да си го вземем в ГЕРБ, струва ми се

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 92. 92 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Предния ми коментар беше по повод коментарите. Статията е една гола риторика без грам логика.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 93. 93 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#89:"simval"]Защото харчат моите пари за техни си цели прикрити зад омайни приказки как се грижат за здравето ми.
  Ай сифон бе, лимонадо... [/quote]

  Защо да харчат моите пари за здравеопазване за разни идиоти, които се пълнят със захар и сол? Аз съм за принципа всеки да си плаща за собственото здраве, а не аз да субсидирам нездравословния живот на други!
  Ай сифон бе, лимонадо...

 94. 94 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иван К":

  [quote#45:"Иван К"]Не. Москов не е решил това за хора достатъчно образовани да напишат статия като автора а за други..[/quote]

  Не знам. Разсъжденията на автора върху маратона поставят под съмнение както интелекта, така и образованието му:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Spyridon_Louis

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#93] от "Ал Бънди":

  колкото и "умно" да живееш и ти ще умреш и няма да живееш 200 години и не ти пожелавам да се разболееш ти или твой близък от болест като рак , за която парите ВИ няма да ти стигнат. ЯВНО си още МНОГО млад и зелен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 415 Неутрално

  [quote#85:"Ал Бънди"]Авторът и всички в този форум са умни и красиви, които имат достатъчно акаъл да не поемат вредни продукти! Какво тогава ви интересува, че ще обложат с данък, нещо което не потебявате? [/quote]
  Аз защитавам свободата по принцип.

 97. 97 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#91:"impala"] Москов трябва да си го вземем в ГЕРБ, струва ми се [/quote]
  Ха-ха. Но не знам дали при вас в ГЕРБ има значение, че за тая работа, както и за оная, трябва и двете страни да го искат.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 98. 98 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#96:"fec32306340"]Аз защитавам свободата по принцип.[/quote]

  Пълна свобода може да има само когато и последиците от твоите решения си ги понасяш лично ти! При положение, че разчиташ на общественото здравеопазване и моите вноски за да си лекуваш допълнителните болести, това не е свобода, а зависимост!

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  До коментар [#98] от "Ал Бънди":

  ти ли лекуваш българите бре ? ДА ти имам самомнението !!! Това и Боико и Москов не са си позволявали да го изрекат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3288 Неутрално

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защото е трудно технически бе господин кмете
  Няма граници. Те с едни цигари не могат да се справят !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK