Съмненията за дистанционна намеса в разпределението на дела в СГС - от години

Бившият председател на СГС Владимира Янева и екипа й

© Анелия Николова

Бившият председател на СГС Владимира Янева и екипа йПрепубликуваме статията от сайта "Съдебни репортажи" заради съмненията за "достъп отвън" до деловодната система на Софийския градски съд и до разпределението на делата - за които Висшият съдебен съвет продължава да мълчи.

Въпросът беше поставен с цялата му острота от новоизбрания председател на СГС Калоян Топалов, но ВСС не зададе нито един въпрос.


Значимостта на проблема, игнориран от ВСС, въпреки че години наред редовите съдии алармират, и въпреки че подкопава общественото доверие в ключовия съд и в съдебната власт, дава отговор защо реформата на съдебната система трябва да започне от нейния висш административен орган.


Заглавието и вътрешните акценти са на "Дневник".
В края на юни членовете на ВСС без много шум гласуваха доверие на единствения кандидат за председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. Изборът беше важна новина, но в заседанието


новият председател произведе и друга, също толкова съществена новина за гражданите и националната сигурност


която обаче не привлече полагаемото й се внимание от кадровиците, които в нормална ситуация би следвало да реагират спешно и с радикални мерки.


Съдия Топалов обяви, че първата му работа ще е да деинсталира софтуера за случайно разпределение на делата през лятната вакация. Поне два пъти той каза, че съществува


необходимост да отпаднат съмненията за "дистанционен нерегламентиран достъп до деловодната система на СГС и дори до системата за случайно разпределение на делата"


В СГС се използва най-разпространената програма "LawChoice", чиято ненадеждност отдавна е известна и потвърдена от външни компютърни специалисти. В края на миналата година ИТ-експерти дадоха заключение, че манипулациите на случайното разпределение през този софтуер са не само напълно възможни, но и осъществими с елементарни команди.


Досега обаче не е бил повдиган публично въпросът дали е възможно програмата да има скрита функционалност, която позволява някой отвън да разпределя делата, а формалното натискане на копчето в СГС само да извиква вече направения избор.


Точно шест месеца по-рано членовете на ВСС твърдяха, че са изненадани от констатациите за пробойните в сигурността на случайното разпределение, но оттогава досега съществени промени не настъпиха. Изказването на Топалов също не предизвика спешна реакция.


Ден по-късно министърът на правосъдието Христо Иванов заяви: "Надявам се, че ВСС вместо да посвещава час и половина на една моя фраза, да се посвети на истински сериозните неща, предният ден – в сряда кандидатът за председател на СГС спомена поне два пъти за сериозен проблем с дистанционната намеса по разпределението на делата. Това на заседание на ВСС е споменавано поне за четвърти път, ВСС обаче не трепна, не бе зададен нито един въпрос".


Нуждата от въпроси няма необходимост от специална обосновка, защото реалната възможност в съда, в който се разглеждат дела с интерес за милиони левове, които определят развитието на цели сектори от бизнеса, както и процеси за корупцията по високите етажи на властта и срещу лица с имунитет,


да функционират канали за криминално манипулиране на избора на съдии е въпрос от национално значение не само за съдебната система.


Че не става въпрос за невинен пропуск на членовете на кадровия орган поради моментно разсейване, е пределно ясно. В концепцията на съдия Топалов, която е депозирана пред съвета поне месец преди заседанието, същият въпрос е централна тема.


В анализа си на заварените проблеми кандидатът припомня, че въпреки многобрайните подобрения през годините на софтуера "LawChoice" в очите на обществото


"продуктът е трайно дискредитиран и общото мнение е, че може да бъде манипулиран".


" В тази връзка следва да се посочи, че и направените от Временната комисия (във ВСС, която извърши проверка на системата за случайно разпределение –б.а.) изводи, на база извършените от нея проверка и анализ, са, че външните специалисти, осъществяващи абонаментното поддържане на компютърните системи в съда, са познавали по-добре програмата за разпределение на делата от ИТ-специалистите на същия. Това прави вероятно твърдението, че тези външни специалисти са упралявали разпределението на делата в системата на СГС", пише съдия Топалов.


По-нататък посочва, че деловодната система на съда се поддържа, но не се развива в зависимост от необходимостите на съда. "Това налага чрез различни, понякога съмнителни фирми да се разработват допълнителни проложения, които да обхванат по-пълно деловодния процес и движението на преписката. Подобни "кръпки" увеличават вероятността данните да не бъдат коректно отразени в деловодната система", обяснява съдия Топалов.


Съдия Топалов поставя с острота и трети проблем – "огромен риск носи методиката, по която съдиите публикуват актовете си"


тъй като "се изполват споделени папки с права за модифициране от всички потребители". "Така актът лесно може да бъде преправен от всеки съдия или служител преди качването му в деловодната система и в този вид да бъде представен в публичното пространство, без авторът му да подозира за промяната", алармира магистратът.


Той открива и още едно "слабо звено" в деловодната система на съда – разработеното по ОПАК приложение, чиято цел е да прехвърля данните от софтуера за случайното разпределение на делата в деловодната система, не винаги коректно пренася информация. "Съмнително е дали тази разработка не влияе по някакъв начин на самото разпределение, а по този повод досега не е правена проверка от създателя на"LawChoice", казва съдията.


А за да бъде хаосът със сигурността пълен, "техническото оборудване за достъп до интернет е било изцяло под контрола на външна фирма, без достъп на ИТ отдела до него".


С други думи - вероятността всякакви данни да бъдат източени от сървърите на съда е повече от реална


Тук деликатността на съдия Топалов отстъпва пред очевидно необходимите и тежки заключения.


"Поради некомпетентност, неразбиране на опасностите или други причини, постоянен администраторски достъп до всички ресурси на съда вероятно е бил предоставян от началника на ИТ отдела и на други фирми. Дори и в момента не е напълно сигурно кой и как може да "рови" в компютрите на съда. Липсата на вътрешна концепция и самоинициатива само влошават ситуацията", пише съдия Топалов.


И предлага няколко решения – сигурността на програмата лесно може да се обезпечи чрез прехвърлянето й на сървър с ограничен достъп, софтуер за мониторинг върху папката и ежедневно архивиране, трябва да се извърши проверка на сигурността на компютърната система, както и да се предприемат ефективни мерки за защита на сървъра на СГС.


Съмненията за "похитената система" за разпределение на делата на СГС, разгледани


с друг голям проблем в съмнителното управление на предишното административно ръководство начело с Владимира Янева – този на командироването


превръщат в химера основното изискване на Европейската конвенция за правата на човека делата да се разглеждат от "съд, създаден в съответствие със закона".


Съдия Топалов отбелязва:


"От една страна се наблюдава командироване на определени съдии в продължение на години, въпреки че междувременно са проведени няколко конкурса за повишаване в длъжност и преместване, което, освен че противоречи на изготвените от ВСС Правила, определящи командироването като временно и по изключение изпълнение на служебните задължения, поставя въпроса за необходимостта от командироване конкретно на тези съдии".


Наистина какво друго обяснение има за многогодишното командироване на съдии, които или не се явяват на конкурс за повишение или не го печелят?


"Проблемът бе задълбочен допълнително, когато бяха обявявани конкурси за повишаване в длъжност и преместване за бройки по-малко от свободните, като спечелилите конкурса съдии не бяха назначавани на състави, заети от определени командировани съдии. Последното от своя страна поставя основателния въпрос, а и съмненията за причините, поради които тези съдии са били командировани", допълва тежките констатации съдия Топалов.


Всъщност думите на новия председател на СГС са


тежка диагноза  за два поредни Висши съдебни съвета,   които отгледаха и поддържаха тази некомпетентна система на управление на делата и кадрите с привкус на криминалност


а не само диагноза за предишните съдии заемали високите административни позиции.


И това продължи с години, въпреки многократните алармирания за проблемите й от редовите съдии.


Съвсем наскоро, макар и по друг повод, представляващата ВСС Соня Найденова призна, че кадровият орган не е напреднал и "крачка" по проблема със случайното разпределение на делата от декември насам.


Поредното мълчание на кадровиците показва, че нищо не се е променило


Докато навярно не стане нов скандал (като "Белведере") с участие на чужденци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  естествено ,че има намеса ,както в приемането на съдиите още откакто са учили право , след това назначението по места в съда и прокуратура ,след това естествено ,че някой ще им нарежда кой какво да прави ,защото са се клели за вярност на червената партия и затова са там .

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Това е Български съд, всичко е възможно

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Няма случайни хора във ВСС.Затова и в съдилищата няма случайно разпределени дела.

 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Интересно, към хотел "Берлин" ли водят следите ?

 5. 5 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Съмненията за дистанционна намеса в разпределението на дела в СГС - от години"

  това като във вица, който някой беше напислал тези дни тук:

  мъжа се прибира по рано от командировка и хваща жена си на калъп с любовника, а жената отегчено и ядосано казва:
  -ох, сега като започнат едни догадги, едни съмнения

  Cogito ergo sum :)
 6. 6 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Търси се Сноудън. Ама надали, нали после ше трябва да бяга фросия.

 7. 7 Профил на Николова
  Николова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  така, така! най-накрая се намери човек, който да разрови вонящото бунище в съдебната палата. публична тайна е, че сървърите, администраторите и IT специалистите, управляващи мрежите и В С И Ч К И компютри са в ръцете на частна фирма, воглаве с един много, ама много съмнителен господин Андреев, който и нагло е назначен на началник информационните масиви във ВКС...с кабинет, секретарка, служители...забележете - НА ЧАСТНАТА МУ ФИРМА, която продаваше и продължава да продава цялата компютърна техника- принтери, сървъри, че дори и консумативи за всичко това. и това не е от година и две, а от началото на 2005 година. това е най-малко, което може да се каже за чуждата намеса в компютърните системи, програми и мрежа. само ВКП съумя да формира IT звено и чуждо око не може да надникне в системите им.

  И това ще мине
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  СГС е един голям „батак„ ,който явно е изгоден на няКОЙ

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#8:"hodounski"]СГС е един голям „батак„ ,който явно е изгоден на няКОЙ[/quote]

  Милка Итова от СГС се намърда във ВСС и вече втори мандат мисля е там а имам дело дето ми е решавала с мотиви точно в обратните на закона и естествено беше отменено от по - горна инстанция. Янева също ми е гледала дело и съм го спечелил о тя тогва беше пом. съдия и как само за 5 - 6 години от които и по майчинство е била стана корифей та баш на Председател я '' сложи '' Цецерон !
  Има много кадърни съдии но тези ги мачкат с компромати и откровенни набедявания и то защото знаят, че имат гръб.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Имитация на демокрация.

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "С други думи - вероятността всякакви данни да бъдат източени от сървърите на съда е повече от реална"

  И ти чакай от правораздавателната система справедливост!

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Боже, пази ме от българския съд!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Съмнения няма и не е имало. Всичко се контролира от един център, независимо дали се нарича просто ДС или сарайско-библиотекарска мафия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK