Войната на ценностите

Войната на ценностите

© Анелия НиколоваПрез XVII век Османската империя въвежда системата на илтизама, при която правото на събиране на данъци все по-често се преотстъпвало от султана на негови наместници по места. Това неминуемо водело до забогатяване на наместниците и по-тежко данъчно бреме върху българите. Навярно оттогава данъците се възприемат като бич за данъкоплатците и каца с мед за управниците на България. Както отбелязва половин век след Освобождението философът Найден Шейтанов: "... данъкът не се схваща като лепта за обществото, а като робско даждие (б.а. - налог), произвол в чисто азиатски смисъл. Властта, и особено административната, е най-висше и най-могъщо понятие в психиката на селянина, па и на българина изобщо. Да се достигне тя - се смята за най-голям и най-смислен идеал в живота... Понятието "държава" е най-отвлечено в съзнанието на българина. Той се намира или над нея като някакъв азиатски деспот и разполага с всичките й средства, или пък е под нея като роб и очаква всичко от държавата."


И днес отношението към държавата не се е променило. Дали то е дълбоко вкоренено в нашата народопсихология, или просто държавата го предизвиква е спорно. Но е безспорно, че е свързано с възприемането на властта като източник на обогатяване. Този вековен пиетет към нея като замяна на личното усилие за успех се е превърнал във висша ценност и формула за бърз успех в живота, в доминантна културна парадигма. Доказателство за нейната виталност са политическите назначения през целия преход, напомняйки османското преотстъпване на власт срещу пари. В сегашния й вид


държавната администрация е фундамент на узаконен "бизнес модел",
чрез който политиците осигуряват печалба на предизборните инвестиции в държавни постове
Това става чрез няколко вида назначения. Ако през съответната позиция "текат" многомилионни парични потоци, тя се заема от проверен човек с мисията да изгради канал за отчисления към назначилия го политик. Това е честа практика в ресори като митници, еврофондове, обществени поръчки, приватизация и др.  Друг вид позиции се пласират на "специализирания пазар" на близки, приятели, колеги или просто платежоспособни срещу твърда сума. Такива са местата за посланици, търговски и военни аташета, както и в административни органи с регулаторни и надзорни функции. Трети вид са чисто партийните назначения като изпълнение на предизборни ангажименти, осигуряващи устойчивост на политическия модел. Има и четвърти вид места в администрацията, на които са пласирани несменяеми кадри директно от задкулисни кръгове за специални поръчки или достъп до поверителна информация. Такива са секретарите на министерства, началници на кабинети или отдели, парламентарни секретари и др. Разбира се, така описаният "бизнес модел" не означава, че всяка една позиция винаги е предмет на търговия, а че процъфтяват лоши практики. 


За радост този "бизнес модел" е под цивилизационния натиск на Европейския Съюз, като


най-видната битка е в съдебната система, където моделът е най-ефективен


Съпротивата срещу тези практики се засилва и заради чисто ценностната промяна, която носи със себе си поколението, започнало своята професионална кариера в годините на прехода.  Срещу него на ключови позиции е огромната част от управленския, стопанския и академичния елит с формиран манталитет и трудови навици при комунизма, когато овладяването на държавата от тясно партийна клика и респективно отчуждение от нея достигна своя апогей. В този контекст съпротивата срещу промяната е в голяма степен поколенчески конфликт между ценности. 


Това може да бъде илюстрирано чрез една въображаема координатна система, показана по-долу*:  


 

© Евгений Кънев


* На абцисната ос са годините на начало на професионална кариера, а върху ординатната ос – заетите в частния и публичния сектор. В центъра е 1990 г., когато се появява частният сектор и в него се преместват част от заетите в публичния сектор. Наляво отиваме до 1965 г., след която започналите професионална кариера са още в активна трудова възраст, а преди нея вече са пенсионери. Надясно пък стигаме до 2015 г. като последна година, в която са започнали кариера младите професионалисти. След нея са следващото поколение - учащите и децата на България


Двете трудово активни поколения – на възраст 25-50 и 50-75 г.  - са разделени в четири квадранта според участие в частния или публичния сектор и начало на трудова кариера. На тази база в съответния квадрант е изведен типичен за групата поведенчески профил. Така в Група 1 са ангажираните в частния сектор, които преди 1990 г. са работили в публичния сектор; в Група 2 са заетите и днес в публичния сектор, започнали работа преди 1990 г,  а в Група 3  - след нея. И накрая в Група 4 са заетите в частния сектор с начало на трудов стаж след 1990 година.


Днес Група 1 продължава да има доминантни позиции в частния сектор като индустриалци, търговци и мениджъри, а Група 2 в публичния сектор  - като политици и чиновници на високи постове в държавната администрация и академичните среди. 


Те имат решаващо влияние върху формиране на дневния ред на обществото


Мирогледът на това поколение, започнало професионалната си кариера след 1965 година, е оформен в условията на патриархално-грижовната държава. Вероятно затова в частния сектор често разбират бизнеса като "грижа" на държавата за тях, която се купува. Заетите пък в публичния сектор предлагат такава "грижа" с ясното съзнание, че трябва да върнат направената в тях инвестиция. Тясното взаимодействие между тези групи е на база договорки, често в нарушение на законите. То се простира от финансиране на политически кампании до връщането му с печалба през обществени поръчки, еврофондове, приватизация или други публични ресурси. В този "бизнес модел" Група 1 получава готов бизнес, ресурси или протекции от публичния сектор, а  Група 2 получава дял от печалбата на частния сектор и увереност, че ще се задържи за максимален срок на своите позиции. Така


този обръч изглежда неразбиваем и всякаква надежда за промяна илюзорна


На това сме свидетели и днес, когато почти всяка заявка за реформа среща явна или неявна съпротива. Общественият профил на Група 1 и Група 2 е формиран от трудови навици, манталитет и светоглед в огромна степен повлияни от правото на силата, типично за комунистическия режим. Службата в частна вместо публична полза се разпростира по върховете на почти всички държавни институции. Тя е причината да се говори за България като "похитена държава".


Заетите в Група 3 и Група 4 не носят баласта на стария режим в тази степен, макар мнозина от тях да са били формирани като личности в онова общество. Когато се случиха промените, те получиха възможност да се адаптират към новото време чрез обучения в западни университети, добри практики или просто съвременни учебни програми. Така осъзнаха, че успехът на западните общества е във върховенството на закона, уважението към силата на правото. Днес обаче това поколение трябва да се справи с остатъчните тумори на комунизма, които интоксикираха обществото и бизнес средата, превръщайки грабежа на публични ресурси в начин на оцеляване на старото поколение в първите две групи. Като резултат в публичния сектор лошите практики на Група 2 бяха инфилтрирани в Група 3, в която отдавна се назначават децата на роднини, приятели и политически другари, а напоследък това стана масова практика. Така бяха погребани милиони левове похарчени за обучение на професионална администрация от началото на прехода.


Днес надеждата за модерна държава и установяване на силата на правото е в Група 4, макар немалка част да е вече заразена от рецептите за бърз "успех" на частниците от Група 1. Различната ценностна система и усвояването на добри бизнес практики от младите професионалисти предполагат съществено по-малко търсене и съответно предлагане на корупционни услуги. Репутацията и получаването на възнаграждение чрез професионални умения, а не кражби е тяхната мотивация. За съжаление огромният властови ресурс на старото поколение силно влияе на поведенческите стратегии на младото поколение и битката за България минава през осъзнаване на това пагубно влияние.


Според психолога Росен Йорданов "...в нашето национално съзнание е заложен голям антагонизъм. То е между хората, които са се опитвали по някакъв начин да съграждат, където личната отговорност е поставена по-високо. От другата страна са хората, които формират едно раболепно отношение като към император. Тези две тенденции постоянно са в някаква борба."


Бъдещето на България ще бъде предопределено от изхода на битката между два типа мислене.


*Авторът е инвестиционен консултант и автор на книгата "Публично-частно партньорство".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Според психолога Росен Йорданов "....в нашето национално съзнание е заложен голям антагонизъм. То е между хората, които са се опитвали по някакъв начин да съграждат, където личната отговорност е поставена по-високо. От другата страна са хората, които формират едно раболепно отношение като към император. Тези две тенденции постоянно са в някаква борба."
  Грешно!Не-научно.Исторически необусловено.

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Леле...не знаех, че типовете мислене на цяла България били само два.. Доооста голямо Опростяване..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Поведението и нагласите на обществото трябва да се изградят на база:
  Европейски протокол
  Европейски ценности
  Европейско право
  Защита на човешките права.

  Всичко останало е местен фолклор.

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "То е между хората, които са се опитвали по някакъв начин да съграждат, където личната отговорност е поставена по-високо. От другата страна са хората, които формират едно раболепно отношение като към император."

  Първите са хора с дясно мислене, а вторите - с ляво.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Тая звезда на снимката е рубинена, правена от руснаци, много е ценна, цената и расте и по абциса, и по ордината, и да няма война за нея трябва да се знае къде е и кой я пази.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#3] от "М.Георгиева":

  А ти защо мразиш толкова силно родината си България!?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#1:"Вячеслав Атанасов"]хората, които са се опитвали по някакъв начин да съграждат, [/quote]
  Стамболов и привържениците му (за съжаление малцина)...

  [quote#1:"Вячеслав Атанасов"]хората, които формират едно раболепно отношение като към император[/quote]
  Т. Живков, Б. Борисов и подобни с привържениците им (за съжаление мнозина).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Перфектна статия! Сбито, но без да изпуска същественото, описва действителността на прехода в България.

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#6] от "ostin22":

  Не мрази България. Мрази болшевишките ценности, с които ни/ви пълниха главите 45 години.

  Every cradle is a grave.
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Населението на България на възраст между 25 - 49 години е най-голямата група и представлява цели 35.5% от цялата популация. Това са хората, които според автора, не са засегнати от соц-патриархата и са започнали да се трудят при демокрацията. Докато по-възрастната група между 50 - 64 години са само 21.1% от населението. Логиката на автора издиша, доколкото виждаме дори по-масово присъствие на андрешковци при уж незасегнатите от миналото млади българи, отколкото при възрастните. Ето статистиката:
  http://www.nsi.bg/bg/content/11488/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Разбира се, че има война на ценности. А всичко се свежда до духа на законите, т.е. етиката.
  Педофилът Мохамед и неговия господ Аллах са като пладнешки разбойници сравнени с учението на кроткия и любвеобвилен Исус.
  Първите учат да се тормозят и убиват "подчовеците" (неверниците, гяурите, куфАрите), да се грабят и мачкат. Самият Мохамед е бил доста войнствен.
  Вторият (Исус) учи на прошка, смирение и любов ДОРИ КЪМ ВРАГОВЕТЕ.
  И както всички знаем, крушата не пада по-далече от дървото. Т.е. каквато ти е религията, такива ще ти са и ценностите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Авторът е в голяма грешка. Бъдещето на България (или която и да било политическа структура) никога не се е определяло с мислене. Ако ставаше с мислене, то Платон, Аристотел, Питагор, Ератостен, Евклид и Птолемей щяха да са осигурили светло бъдеще на Гърция и Египет. Да, ама не!

 13. 13 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  ТИН ХАТ ФОЙЛ ФОР ОЛЛ!

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Добра статия. Общо-взето, авторът е напипал народопсихологията на българина. Изключенията просто потвърждават правилото.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "ostin22":

  Не мразя Родината. Не понасям измамниците, тарикатите, "търтеите", използвачите, закононарушителите и приматите.

  Ако в България действаше европейска социална категоризация, най-извисени щяха да бъдат личностите, които са принесли най-голяма полза за хазната и социалната същност на държавата.

  Освен това сматам, че опитът да се свърже набожността с понятия като морал, човещина, трудолюбие и фундамент е дълбока заблуда, спъваща оформянето на европейски манталитет сред населението.
  Убедена съм в това, че тези, които се възползват от вярващите, независимо от формата, са престъпници.

 16. 16 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Положението на гр.4 е безнадежно....
  Всеки гледа да се откъсне и да вземе добри бизнес практики от чужбина, но е мачкам и унижавам.. казва му се пред колеги " абе ти нямаш достатъчно опит"... разбива се авторитет.
  Така, че или седиш и мълчиш и се усмихваш или не си част от екипа. НЯМАШ ЕКИПЕН ДУХ (не работиш в екип)...
  Унижение пълно... докато се предадеш/отдадеш на "съблазните", ама пак си никой, защото не си от тяхната "соя"...
  И те го знаят и ти го знаеш... И накрая се прибираш в къщи и казваш да сме живи и здрави ... ( и в лошия случай пиеш една ракия )

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  В страната има икономически и политически сили, които сериозно осъзнават ,че досегашния модел, наследен и визпроизвеждан от комунистите и техните наследници, води Родината до катастрофа. Липсващата средна класа, ще престане да бъде липсваща. Просто в държавата няма повече нищо за крадене, от Европа ни гледат настръхнало, а и Путин не тъп, че да дава на пари на вятъра. Скоро това поколение ще поеме съдбата на България в свои ръце, а това са хора, които са преглътнали вече горчивия хап. Друг изход няма, от нас зависи всичко.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#13] от "Трезвен":

  Тин фойл или не, но 500 г под турско/мюсюлманско/Аллахско/сатанинско робство не могат да не оставят траен отпечатък върху психиката и манталитета на един народ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Весело

  До коментар [#9] от "Ватник":Не мрази България. Мрази болшевишките ценности, с които ни/ви пълниха главите 45 години.
  Сериозно? Че то половината й постинги са като преписани от "Наръчник на атеиста"!

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#2:"ostin22"]Леле...не знаех, че типовете мислене на цяла България били само два.. Доооста голямо Опростяване.[/quote]
  От гледна точка на държавното устройство,те наистина са само два.Но не тези,които ни се пробутват в тази статия.

 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Общо взето правилни разсъждения.
  Не е взето под внимание пагубното влияние на православието върху оформянето на подчинен светоглед.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#18:"Bulgarische Motoren Werke"]но 500 г под турско/мюсюлманско/Аллахско/сатанинско робство не могат да не оставят траен отпечатък върху психиката и манталитета на един народ.[/quote]

  Да, естествено, че има такова влияние, но има още нещо, което почти никой не го споменава. Именно светогледът ни на несвободни хора води до това 500 г. да сме под властта на империята. Чак когато се е пробудил устремът ни за свобода, сме успели малко или много да предизвикаме събития довели до възстановяването на българската държавност.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и днес и йощ Балканът,щом Буря зафаща
  спомня тоз ден Бурен шуми и препраща
  славата му дивна като някой ек,
  от урва на урва и от век на век...
  за някои промени са нужни хора- за други -векове..
  питам се кога отново в България промените ще се случват
  отново за дни???прехода продължава вече26 години...

 24. 24 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  В България, където почти всичко е объркано може и да е така. В цивилизования свят, хората с леви убеждения са хората на свободата и тези, които се борят с авторитетите на съвремието си и така водят света по пътя на развитието и прогреса. Тези хора правят реформацията, тези хора правят буржоазните революции и националните движения за освобождение, тези хора се борят за социална справедливост и точно тези хора са гонени и потискани от всички власти и режими, като най-голямото им преследване идва от тоталитарните държави на СССР, третия райх, Италия на Мусолини, Испания ан Франко, Чили на Пиночет, Саудитска арабия, Северна корея и т.н. и т.н. Гореизбоените държави никога не са били с леви убеждения! Може да са използвали лява пропаганда за да дайдат на власт, но те са точно обратното на прогресивното свободно мислене за демократичност, справедливост, равенство пред закона, и др.
  У нас нещата, както винаги са с краката нагоре. Прогресивните, които искаха промяна бяха предимно от СДС (често с леви убеждения, мислещи че са с десни) и ретроградните от БСП с лява риторика и десни действия. Побъркаха хората, че и до сега не могат да се ориентират. Затова и до сега нямаме нормално ляво, борещо се за социална справедливост, защитаващо хората на наемния труд и дребните бизнеси и нормално дясно, борещо се за интересите на едрите собственици на средства на производство. Затова нямаме и нормален обществен договор.

 25. 25 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Пример за спъване на европейското ни развитие.

  Москва залага на историческите връзки в региона, на „братството“ между православните народи, на своите огромни природни ресурси и внедряването на своите тайни служби.

  Източник: Дойче веле
  http://www.dw.com/bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-18595483

 26. 26 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Никаква надежда не виждам в Група 4. Те са продукт на средата, отглеждана и култивирана от другите групи. Тази по-млада група в обществото пак по традиция носи историческия манталитет на "преклонена главичка сабя не сече".
  Освен това тази четвърта група бързо деградира, понеже е лишена от качествено възпитание и обучение. Хората с амбиции в нея не остават тук да се борят, а се образоват в чужбина и/или емигрират.
  Истината е, че критична обществена маса за промени у нас няма и няма и да има. България не е прецедент в този смисъл - например съседката ни Гърция е на същия хал.
  Т.е. моделът може да се промени само силово - под брутален външен натиск, комбиниран с тежка вътрешна финансово-икономическа катастрофа. Всъщност целият ни преход доказва това с двете негови ключови събития през 1989-1991 и 1995-1997 г.

 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#22] от "simval":

  А възможно е Османската империя да ни държала твърде силно под крака си, за да можем да се противопоставим. Чак когато запада през 19 век, става възможно за всички поробени народи на Балканите да се освободят от тая хищническа захапка.
  Но най-лошото е, че днес армиите на мрака отново са в настъпление и тоя път не само към нас, а и към цяла Европа. Като за последно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#15] от "М.Георгиева":

  Ама това европейска ценност какво е за теб? Такова определение ако кажеш на германец, французин,англичанин или поляк все ще го разберат различно.. А "европейските ценности" налагани от Брюксел пък са най-измислени и нереални..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И да допълня, лявото не е отнемане на частната собственост и диктаторска държава, това са болшевишки дивотии, често повтаряни и днес. Лявото е - създаване на условия за развитие на дребен и среден бизнес с намаляване на намесата на държавата и данъчни облегчения, създаване на добри условия на труд и жизнен стандарт на наемния работник с възможност за преминаването му (ако иска) в кръга на дребния бизнес. Регулации и контрол на едрия бизнес, който често е от значение за националната сигурност и общ национален интерес.
  Прогресивно облагане (На когото много е дадено, от него много и ще се изисква - Нов завет). Ниска тежест на ДДС-то (плащано предимно отмасовия потребител, който е предимно наемен работник), по-високи данъци на стоките на лукса (плащани предимно от богатия) и намаляване на данъчните ставки на стоките от първа необходимост). Осигуряване базирано на правилно разпределение между личния принос и интерес (капиталов модел) и солидарна част (защото на всеки може да се случи, болест, инвалидност, смърт на близък и др.).
  Стимулиране на инициативността и предприемачеството (който не работи, той и да не яде - нов завет), чрез облегчения, програми за помощ и съдействие, ограничаване на помощи за трудоспособни лица, на които е предложена работа и др.
  Стимулиране на кооперативното сдружаване във всички области на икономиката и неправителствения сектор (това е единствената форма на сдружаване на собствеността/капитала с демократично управление и справедливо разпределение на благата, не последващо преразпределение, както пропагандират днешните социалисти, макар и това да има своето значение, нов отределени рамки, а справедливо СЪЗДАВАНЕ на блага, още при източника).
  Но ,както казах, у нас много са объркани нещата в главите на хората.

 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Отговорът на много въпроси е пределно прост!

  В Западна Европа 18-19 век е имало наред с индустриална революция и дисциплиниране на населението с много крути мерки. Този които са успели да избегнат бесилката са били депортирани. Така са били заселени новоткритите Америка, Австралия, Нова Зеландия - главно с хора с присъди. Така е било създадено общество с принципи и добри основи, което доста е забогатяло.

  Противно на възприетите легенди за турското робство в България подобни процеси не е имало. Индустриалната революция закъснява фатално. Фаталният 1944 поставя кръст на европейското развитие на България и я превръща в изостанала азиатска държава. Огромни маси мигрират от селата в градовете, а след краха на соца остават без работа и без финансов фундамент. Всичко започва отначало, но не знам кога и как ще завърши.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#28] от "ostin22":

  Доколкото си спомням, въпросът беше за отношението ми към България. На това съм дала отговор.

  Що се отняся до европейската ценностна система, има много възможности да се запознаете, но не като отидете на църква. Успех.

 32. 32 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#12:"john_3volta"]Бъдещето на България (или която и да било политическа структура) никога не се е определяло с мислене. [/quote]
  Състоянието на всяка държава се определя от настройката на нейните граждани и какъв подход те предпочитат при решаването на проблеми. Ако хората са недоверчиви един към друг, усилията са разпокъсани и неефективни. Коруптивни практики се поддържат от чисто недоверие. Прецакай преди да бъдеш прецакан.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#33] от "kki":

  Уви, така е.

 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Трети вид са чисто партийните назначения като изпълнение на предизборни ангажименти, осигуряващи устойчивост на политическия модел.
  ================================
  Авторът има предвид назначаването на фризьорка в демократичното военно министерство. Така отбраната на страната пред военната заплаха е гарантирана. Поста на министъра също.

 36. 36 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lemmy":

  всъщност, май това е целта на комбината Турция-Русия, които вече 25г. работят прилежно по прилагане на този сценарий, а постоянството им в ограбването на българите чрез банковата система и подтискането им чрез икономически методи и разбито образование дават перфектен резултат! Мразя ги с всяка клетка на тялото ми, защото това което правят си е геноцид, покрит с копринен воал от демокрация.

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Т.е. времето ще ни излекува. Не бива да се осланяме на това, а да отслабваме всячески квадрантите 1 и 2.

 38. 38 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВРЕМЕТО е в НАС и НИЕ СМЕ във ВРЕМЕТО...то нас обръща и ние него...
  преди няколко дена празнувахме рождението на АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ...колко жалко други незаслужили да празнуват твоето рождение,след като си им подарил целия си живот....

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Любопитно

  Времето не ни е излекувало 1300 години, няма да ни излекува и сега! Така ли в Полша, Унгария , Чехия и Словакия нямаха хора от група 1? Защо подобна схема работи успешно у нас?

  klimentm
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Разстроено

  Истината е трудносмилаема. Особено, когато си уморен. Има доста точни тълкувания, има и спорни. Но темата трябва да остане отворена, докато обществото ни избере градивното. То е бавно, изисква усилия и жертви, но ще ни възроди. Апатията убива мъчително.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#5] от "man_un":

  не е рубинена - прос джам - в момента е в музея на соцпростотията.

 42. 42 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 798 Весело

  дрън-дрън - така наречените юпита на крадливия кобург кога са се формирали? качакова и малкия мук? това са глупости, които кънев каканиже.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Стари демагогски дъвки. При все че има бледи и редки проблясъци у автора, като цяло е безнадежден.
  Механичен подход и обичайната каша в терминологията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вячеслав Атанасов":

  те за тва сега соцьофилистицие викат "Ние градихме!" а аз им вика "Като сте градили що оставихте да бъде разграбено?"

  www.soundcloud.com/x2805
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Освен спахийската система на плячкосване по политически канали, съществуват постоянни опити големи групи от обществото да бъдат направени част от матрицата. Типичен пример: получаване на място в детската градина само чрез симулантство, подкупи и документални измиами. Друг типичени пример: усложнено трудово и данъчно законодателство, тип "нали знаеш, че винаги ще ти намерим нещо". Трети пример: дребни благинки на битово ниво, като например да не те гонят за обичайното паркиране върху тротоара и ползването на бракуваната трошка като улично мазе. Четвърти пример: всеки 4-ти възрастен - инвалид.

  Така огромни части от обществото са изпаднали в зависимости, които ги правят "част от играта". Въпреки че резултатът е, че цялата държава прилича на свинска кочина, те си лягат удовлетворени, че са прецакали системата да ги компенсира с някой пиклив лев или безплатна благинка като детска градина за 30 лева и безплатно паркиране върху общинския тротоар. Това е напълно достатъчно, да не гласуват на изборите за партии, които афишират скоростна европеизация на държавата. Ще вземат да се разтърсят за нередности, да искат София да прилича на Виена, ще те хванат в крачка...И така, вместо да има импулс, накрая става: "Системата ни работи нас, ние глеъме ъ си го върнеме, 5 за 4 - живее се!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  *Авторът е инвестиционен консултант и автор на книгата "Публично-частно партньорство"

  >>> Да издадеш такава книга е като да си купиш фабрика на 8 септември. ПЧП-тата са инструмент за замаскиране на държавни дългове, където вместо "теглиш заем и ми го дължиш на вноски с лихвата в тях" имаме "подписваме договор за ПЧП и ми дължиш такса към частния партньор". Западна Европа е затънала така здраво, че от м.г. Евростат пуска за първи път отделна статистика за contingent liabilities.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#31] от "М.Георгиева":

  #игнорирайтрола

 48. 48 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#41] от "aceton":

  С решение 648 от 25 юли 84 г. ЦК на БКП правят поръчка на руснаците за нова звезда, подобна на кремълските. Изработена от синтетичен рубин, диаметър 3 м. и 5 000 в. осветление. Златното покритие на рамката е изработено в з. Комуна, Сопот.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#24] от "anarhochristian":

  На млади години, да бъдеш десен е парадокс. На зряла възраст , да си ляв е престъпление.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  И какво остава от сблъсъка на поколенията.Нищо добро за народа.Затова ще се чака едното поколение да си отиде по естествен път.Но дали тогава няма да е късно и за другото.

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  [quote#45:"cinik"]тип "нали знаеш, че винаги ще ти намерим нещо".[/quote]

  Във връзка със съседната статия се сетих, че декларацията за придобит апартамент включва раздели като "ремонтиран ли е покривът на имота", "има ли теракотна настилка", "климатик да/не" и така който си изкърпи течащия покрив или сложи климатик, трябва да отиде в общината, да подаде нова декларация и да плаща по-висок данък. Ето, още един аргумент да си траеш, "да не вземат да ти се заядат". Сегашните не се заяждаха - ще гласуваме за тях, да ни е сигурно!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 53. 53 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#51] от "rosiraycheva50._":

  Вече е късно. Колко млади хора познаваш с 2 или 3 деца? Колко млади хора познаващ без деца или такива, които отлагат до 35-40 г възраст, за да родят единственото си дете?
  За сметка на това, едни други етноси се плодят като мишки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#50] от "grand funk railroad":

  Тази стара мъдрост на един французин повторена и от Чърчил я знам. И за онези разбирания е доста вярна. Но все си мисля, че при преразглеждане на понятията ляво-дясно, модерният човек би могъл да запази едновременно чувството си за справедливост заедно със стремежа си към личен интерес. Всъщност става дума все за личен интерес, но когато се схване, че обществения интерес в крайна сметка кореспондира пак с личния, и то само в условия, при които е наистина така. Общество, при което общия интерес кореспондира с личния би било успешно.

 55. 55 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хубава статия!
  Лично аз, на база опит и преки наблюдения виждам, че в публичния и частния сектор доминират лошите практики. Получава се порочен кръг, в който младите хора влизат и трябва или да се нагодят към статуквото, или да си заминат. Все още не са критично голям брой смелчаците, които да успеят да обърнат тежкия файтон на комуно-практиките.
  Единствено, може би, в сферата на ИТ, която е запазена за младия дух и оптимизъм, нещата вървят по-добре.

 56. 56 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#54] от "anarhochristian":

  Не става въпрос за личен интерес, а за лична отговорност. Тя е тънката, разделителна линия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  “държавната администрация е фундамент на узаконен “бизнес модел”, чрез който политиците осигуряват печалба на предизборните инвестиции в държавни постове...”

  Къде по света не е така? Гърците са същата стока!
  Изобщо на Балканите навсякъде е все същото... Просто, семейните връзки и отношения много по-лесно се проследяват в по-малки общества.

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  [quote#6:"ostin22"]А ти защо мразиш толкова силно родината си България!?[/quote]
  Вероятно е от поколението, формирало манталитет след 1980, но преди 2007 г. или е от семейна среда на номенклатурчици. И в двата случая чувството към собствеността, лична и чужда, е притъпено. Мантрата "с грижа на добър стопанин да се управлява всяка собственост" беше деформиране при социализма на "общонародната собственост е наша и можем да си я ползваме както намерим за добре".
  Лично, не смятам, че 1990 е вододелът. Такъв вододел трябва да е промяната към собствеността - уважение на всяка собственост (частна, държавна, общинска, кооперативна), което още, май не се е случило. Има наченки, но ... като започнеш от етажната собственост, където едни разходи за общата (кооперативна) собственост като асансьор не могат да се решат, минеш през общинските съвети, където не знаят каква собственост имат, та стигнеш министерския съвет и парламента, където с "чужди пари помен правят" (КТБ, БНБ, еднократни помощи за "измиване на ръцете" и др. простотии). И най-вече Съдът - виж ония "социално-слаби" върховни съдии как посегнаха на чуждата собственост - била общинска. К'во толкова!?
  Лишените от чувство за собственост и грижата на добър стопанин компенсират със сляпа вяра в някакви чужди ценности - очакват все някой друг (Бог, ЕС, ФЕД, Путин и т.н) да им реши проблема, да потекат "реки от мед и масло", дори не знаят какво точно искат. Например, никой не е искал затварянето на АЕЦ Козлодуй (първите четири блока), пък ги затворихме и сега се чака чудо - я Белене, я Уестингхауз, я хъб или поток.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  [quote#33:"kki"]Точно и за това смятам, че трябва революция иначе България е отишла тотално на кино.[/quote]
  Революцииите в България винаги са били инспирирани от Руската сатрапия, затова на българите е нужен един български Пиночет, за да изчисти червената антибългарска зараза.

  Пазете се от доносника vesolr
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Любопитно

  Капитализма не е алтернатива след социализъм = това доказва статията ... не зная какви трябва да дойде, но отживелица като капитализма доказано не вирее. А сега на къде ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  [quote#60:"GreenEyes"]на българите е нужен един български Пиночет[/quote]На някои и психо - терапевт им стига ... за да не плещят глупости. Помните до къде води "белия терор" - до снимки на църкви на първа страница и след години до посещание на островите под охрана - вече пробвахтеПак ли това искате?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  [quote#59:"bodysoft"]с фашиста найден шейтанов... дневник, готови сте да приемете всякаква фашизоидна теза[/quote]За нормалните тук се предлагат редовни банове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  [quote#55:"Orchid"]сферата на ИТ, която е запазена за младия дух и оптимизъм[/quote] Можеш ли сравни младите ИТ със "старите"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  [quote#51:"rosiraycheva50._"]ще се чака едното поколение да си отиде по естествен път.[/quote]... а следващото поколение дали ще се гордее точно с вашите постижения ? Дори нашите соц постижения още не сте достигнали за 26 години

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на bodysoft
  bodysoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ето още за феновете на шейтанов

  "Нещо по-друго стана в Италия, която лежи на предела между западните сили и Изтока. Там се извърши, в средата на миналия век, освобождение и национално обединение - почти едновременно с възраждането и обособението на южните славяни. Някакви горяни, карбонари - “въглищари” - организираха в градовете борбата срещу господството на останалата западна Европа в Апенинския полуостров. Знаят се напр. подвизите на епичния Гарибалди. Подир световната война, същите почти карбонари, като светски черноризци - “фашисти” - смело и вещо се противопоставиха на разрушителните течения в страната. Снопът копия, що древните римляни носеха пред държавния глава, стана за фашистите символ на вътрешен ред и на широки световни идеали - Италия се готви за империя. Така, на стария Капитолий като че възкръсна духът на Цезаря - национално-римски и всемирен. Всъщност, едно чисто съвременно знаме възсия в ореола на славната страна и Италия, от второстепенна национална държава, възлезе в ареопага на световните сили."

  http://liternet.bg/publish10/nsheitanov/svetovna.htm

  дневник, поръчайте на тоя кавал евгени кънев да напише статийка и за публично-частното партньорство по времето на мусолини. има впечатляващи постижения. сигурно щот са се отървали навреме от "туморите на комунизма"...

 67. 67 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  [quote#62:"dark'star"]На някои и психо - терапевт им стига ... за да не плещят глупости. [/quote]
  Бай Таньо, вместо да сънуваш тодорживковският социализъм и да събираш нощем чаршафите от страх да не би капитализмът да те изяде жив, да беше си потърсил работа. Колко време си безработен вече? Аз откакто съм в гнилия капитализъм успях да си построя нова къща по мой план, да сменя няколко коли, последната е Тесла (скоро нямам намерение да я сменям ), обиколих половината свят, живях на 3 континента, вероятно след 25 години, когато се пенсионирам, с няколкото си пенсии ще продължа да пътувам и да се наслаждавам на живота. И това всичко с работа и пак работа, а не с хленчене....Ето и затова отчасти беше по-горната статия, която другари като теб трудно ще разберат.

  Пазете се от доносника vesolr
 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  [quote#65:"dark'star"]Дори нашите соц постижения още не сте достигнали за 26 години[/quote]
  В кварталния магазин има почти всичко (и не връщат дъвки вместо пари) от Кореком-а през соца. Целогодишно при това... Дай, Боже никога отново да не стигнем соц постиженията на дефицитните стоки, сезонни стоки (примерно червени домати през зимата), "връзките" за да ти запазят продавачките някаква стока, опашките, "пуснали са", кльона, местожителството, заплатите по ЕЩТ (единна щатна таблица), 10-15 години чакане за калпаво возило и точкова система за жилище, задължителното ходене на работа и 5-3-2те години губене на време в "родната армия"... Щастлив съм, че не строим такива неща и не ми липсват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#66] от "bodysoft":

  Браво, че си го изнамерил! Не го знаех, че съществува това. Голяма глупост наистина

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 71. 71 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като цяло глупости като тоя "анализ" не ми се четат, но от коментарите ми прави натрапчиво впечатление нещо друго...

  Някак си в последно време фразата "европейски ценности" леееекинко и неусетно започна да измества далеч по-често използвания в близкото минало термин "демократични ценности". Защо ли?

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 72. 72 Профил на bodysoft
  bodysoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#71:"Союз Нерушимый"]фразата "европейски ценности" леееекинко и неусетно започна да измества далеч по-често използвания в близкото минало термин "демократични ценности".[/quote]

  хаха, точно! особено покрай гръцкия референдум

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#71:"Союз Нерушимый"]леееекинко и неусетно започна да измества далеч по-често използвания в близкото минало термин "демократични ценности". Защо ли?
  [/quote]
  Ами много просто русофилче! Защото ние се отдалечихме от европейските ценности (предстои ни отделяне от Румъния), и вече борбата е за запазване на някакви елементарни демократични ценности.
  Ти какво европейско виждаш в русофилите при положение, че с Русия от доста време не другарува с европейци? Стрелянето с ракети по пътнически самолети - това си е традиционна руска практика (е има един случай и на Кадафито, но той вече е на небето).

 74. 74 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тези мечтаят за СССР, ти за Европа им говори...


  Слабаците искат тотална държава, някой да ги пасе,пои, варди, че по лесно. Ама забравят доенето и стриженето....

  Bodysoft, ако те острижат че си с дълга коса насред улицата или да ти намалят поведението, че си идвал с дънки на училище, ЩЕ ТИ ХАРЕСА ЛИ?

  За едни благата, за други ла*ната
 75. 75 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#26:"Григор Лилов"]Т.е. моделът може да се промени само силово - под брутален външен натиск, комбиниран с тежка вътрешна финансово-икономическа катастрофа.[/quote]
  И резултатът от такива "брутални" промени е днешния ни хал.

  Апокалипсисите са поле за изява на пророците, а за да заработи и у нас една сносна демокрация трябват няколко прости реформи – в съдебната власт, в държавната администрация, в образованието...

  Усилията за тях са вече в ход. Истериите на засегнатите от порива към нормалност са всеки ден пред очите ни.

  Революциите са "опиум за народите".
  Във Великобритания и Швейцария си позволяват подобни , романтични ексцентричности веднъж на триста години, че и по-рядко.

  Що се отнася до традиционният, български консерватизъм, то той по-скоро е национално богатство, което бе изхарчено на безразсъдно от неграмотни, политизирани бюрократи.

  За да нямат отново те думата е необходим регламент, не революции.

  Съзнанието на разбунтуваната маса се редуцира до интелектуалното ниво на най-екстремните ѝ представители.

  Гърция е красноречивият, пресен пример за това. Доста горчив пример, за съжаление.

 76. 76 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star":

  Да се присвояват постиженията оставения половин век без политическа алтернатива, ограбен народ е типична , комунистическа наглост.

  Какво от постигнатото през за тези изгубени години българският народ нямаше да постигне без вас?

  Провалът на комунизма е единственото значително, комунистическо "постижение".

 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Весело

  До коментар [#76] от "Боян Павлов":

  В историята няма "АКО" ! Преживяхме соц и бяхме на върха на Света и на върха на технологиите ... За разлика от сега . Никой не е виновен, че бездарни капиталисти не могат да се мерят дори със соца нито по роботи, ни по компютри, ни по космонавти, ни по мотокари. Какво е можело да бъде е въпрос на фантастика.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#77] от "dark'star":

  На какъв връх сме били вече е ясно за всички – на върха на абсурда. Дори нашите съветски ментори не можеха да създадат една що годе свястна технология и всичко ценно крадяха от Запада.

  И днес вие, заедно с православните, руски нацисти, покорявате на-високите върхове на безмислието: избивайки украинците, унижавайки и унищожавайки всеки свой потенциален съюзник.

  Но злото няма бъдеще. Затова отровното руско "възраждане" няма шанс да надживее дори бащицата Путин.

  За бездарните днешни капиталисти ще научите повече от архивите на ДС и от милионерите във висшия партиен съвет на БСП.

  Какво трябваше да постигнем в светлото бъдеще го има в един специфичен фентъзи-жанр – тезисите на др. Т. Ж..
  Но паметта за обещаното не е най-силната страна на комуниста.

  Неговата сила е в гъвкавостта на гръбнака му. Тъкмо с благословията на вашите лидери България влезе в клуба на капиталистите – в НАТО и омразния Европейски Съюз.

  Та, ако ви тежи да градите капитализЪма за благото на охранените си лидери – сърдете се на себе си, не на мене.
  Аз не гласувам за тях.

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1824 Весело

  [quote#74:"Ivayloto бе"]Слабаците искат тотална държава, някой да ги пасе,пои, варди, че по лесно. Ама забравят доенето и стриженето.... [/quote]
  А-а-а и чевермето забравят. Ха някоя овца нещо настрани от стадото или вземе че попита нещо и... "Язе имам два въпроса. Кой крадне от складо на ТКЗС-то, и къде е Вуте, дека лани попитА, кой крадне от складо..."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK