Блокиралото общество

Бойко Борисов и Лютви Местан след среща за конституционните промени

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Лютви Местан след среща за конституционните промени"Дневник" препубликува текста на Тони Николов от портал "Култура":


1. Когато едно общество не е в състояние да реформира съдебната си система по начин, че гражданите да имат усещането дори за минимална и все пак ефективна справедливост, то е блокирало. Терминът е на френския социолог Мишел Крозие и идва да покаже в каква степен такова общество, в което няма автентичен социален диалог и то се управлява по вертикала – често сумрачно и от задкулисни играчи – няма как да не спре да работи. Най-точният негов образ като че ли се съдържа в един виц от края на комунизма, сиреч от времето на т. нар. брежневско-живковски застой спускаме перденцата на спрения от движение влак и за да имитираме пътуване (цел и посока) от време на време го клатим от различни страни. А животът продължава.


Проблемът на днешното българско общество е, че то все повече се побира в характеристиките на "блокиралото общество", описано от Мишел Крозие още през 1971 г. Обществото "блокира", щом спрат работа неговите основни системи. Не непременно икономиката – редица авторитарни държави са пример за това как относително добър икономически растеж може да се осъществява в условия на обществена парализа и при погазване на човешки права. При демокрациите обаче е по-различно. Там не може да се управлява с декрети и "доброто управление" наистина предполага добро функциониране на основните кръвоносни системи на обществото – правораздаване, публична администрация, образование, здравеопазване.
Те са свързани помежду си и ако една система блокира, останалите също забавят ход и престават да работят. И все пак най-рисково е, щом се скапе правораздаването – никой не може "ръчно" да "влее" справедливост в останалите системи, които тутакси стават подвластни на корпоративни или сенчести интереси. Българският случай изцяло потвърждава анализа, защото всеки е наясно, че не може да се възпре корупцията в администрацията, щом няма правораздаване (кой ще отсъди и ще накаже?). Същото е валидно и за здравеопазването, и за образованието, дори там да работят множество всеотдайни и безкористни хора. Все в един момент ще се стигне до фалшиви клинични пътеки или просто печатане на нереални дипломи, за каквито през ден ни съобщават медиите.


2. Как обаче се деблокира едно общество? Възможно ли е неговата съдебна система да заработи чрез постигането на някакъв, макар и минимален, политически консенсус?


Честно казано, анализът на Мишел Крозие не дава отговор на този въпрос, въпреки че в него се стига до прагматиката на консенсуса между политическите елити. Ясно е, че в даден момент напрежението в блокиралата обществена система става драматично, доколкото (формално) налаганите политически мерки влизат в пълно противоречие с реалностите и желанията на гражданите. Първо заскърцва на едно място, сетне на друго: напреженията са ту социални, ту етнически, ту локални. И за да не последва социален взрив, трябва да се намери "социален отдушник" (това вече е термин от времето на комунизма).


В един момент става необходимо да се намери нов баланс на силите, а и на интересите, макар за отделни политически играчи (като ДПС) и за отделни сфери на правосъдието (като прокуратурата) това да изглежда като кощунство, защото ги лишава от добре опредметени позиции.


3. И все пак, под натиск отвън и ропот отвътре, промени няма как да не се случат, те са неминуеми.


В българския случай, в който групово-корпоративните интереси са винаги по-важни от обществените, въпросите са два: как ще се случат нещата и кой ще отстъпи. Освен това очакванията са споменатият "кой" този път наистина да се препокрие с "Кой?", а това не е никак лесно.


4. Затова наблюдаваме многоходови и на пръв поглед противоречиви пренареждания, пристъпи и отстъпи от съдебни реформи.


А всъщност нещата се подреждат по един относително ясен начин с оглед на удържането на статуквото и на допустимата (според някои) промяна.


Отвън погледнато, съдебната реформа в България е неминуема, тя изисква приемането на важния проектозакон за съдебната власт, който пък задължително минава през промени в Конституцията. Тоест политическите сили трябва да постигнат консенсус, защото Брюксел показва все по-голямо нетърпение и видимо раздразнение поради липсата на реформирана съдебна система в България.


Дотук добре, но как да стане това и кой да отстъпи?


От името на правителството министър Христо Иванов подготви законовите промени, след което се разрази истинска буря (от всевъзможни места) и го изкараха направо луд. А главният прокурор Сотир Цацаров едва ли не му обяви война. В същото време и Реформаторите, и ГЕРБ бяха принудени да признаят, че предложенията за съдебна реформа са минимални, а не радикални. И те мъчително започнаха да търсят депутатска подкрепа на парче из всички парламентарни групи със заветната надежда да съберат 160 гласа за промяна на Конституцията.


Всуе. Докато (очевидно) последва още по-силен сигнал отвън, който отекна като предупредителна камбана даже в ушите на ДПС. Тогава Лютви Местан, който досега казваше категорично "не", започна да казва, "да, но…"


Въпросът за "редакцията", предложена от ДПС, обаче е важен и той не е чисто експертен. Това е въпрос за политически "запазените позиции" в правосъдната  система, един вид отстояване на изконни "ловни полета", които не се сдават без бой. Ясно е например, че не е все едно дали важните решения в съдебната система се взимат с тайно или явно гласуване и че ако тази "тайна" се запази, нищо вътре в системата няма да помръдне.


Затова Реформаторите подкрепят единствено първоначално внесения проект, президентът – също, а ГЕРБ се впуснаха в сложни маневри между първия и втория проект за промени в Конституцията в търсене на някакво мнозинство за "консенсус". Ала възможността за маневри не е голяма: без подкрепата на Реформаторите промяната е невъзможна, а с "редакцията" на ДПС реформата е имитативна.


За ДПС и за главния прокурор залогът е наистина решаващ – независимо от външния натиск или възможния граждански протест – да не сдадат "позиции", които гарантират удържането на системата чрез неизбежните й "блокировки".


Затова те са склонни да тръгнат само на "дирижирани реформи". Тоест предпочитат да се съгласят с нещо (частично), отколкото да отстъпят под натиск (за нещо по-голямо), защото това би ги дестабилизирало "в системата".


Всяко отпадане на "блокировки" в "блокиралото общество" е повече от опасно за "системните играчи", които се припознават като такива.


Ето защо въпросът не е само ще има ли "някакви" съдебни реформи – наесен или по-късно.


Въпросът е ще могат ли те, дори частично, да деблокират българското "блокирало общество".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Когато едно общество не е в състояние да реформира съдебната си система по начин, че гражданите да имат усещането дори за минимална и все пак ефективна справедливост, то е блокирало. Терминът е на френския социолог Мишел Крозие.Видимо блокирало е,ама има хора които искат то да е блокирало.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Политиците не искат реформа, защото всичките са за бай Ставри.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Дааа... Въпросът определено не е само ще има ли "някакви" съдебни реформи!!!
  Много е важно да не позволим имитация на реформи и замитане под килима за пред гостите!

  Или предложените от Хр. Иванов промени, без една променена запетая! или нищо!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 690 Неутрално

  въпрос - има ли разлика между "блокираЛо" и "блокираНо"?
  ние по-скоро сме второто...

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално


  " За ДПС и Главния прокурор залогът наистина е решаващ ..."


  Не само за тях ! Една читава съдебна реформа ще удари всички - ВСС, Конституционния съд, ДАНС, МВР, където " ни обгрижват " преди всичко ДС-функционери !

  " Изчистете съдебната система, а тя ще изчисти всички други "
  Моника Маковей

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Реформите в съдебната система се свеждат до две важни точки:

  1. Да бъде даден ясен знак на обществото за справедливост и възмездие.

  2. Прекратяване на бавното съдопроизводство и отлагане на важни и значими дела за неопределено време.

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 759 Гневно

  До коментар [#2] от "442":


  [quote#2:"442"]Политиците не искат реформа, защото всичките са за бай Ставри. [/quote]
  Еййй ама как ми писнало от такива като тебе.
  Как пък не ви омръзна това "всички са маскари" бе. Колко години загубихме и колко идиоти ни управлявахме, защото разни такива го повтарят всеки път, когато някой иска да направи нещо.
  В момента има политици, които явно искат реформа.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Моето мнение е че автора е казал нещата пределно ясно и няма какво да се допълни.Така че, все пак нещата остават до натиск и реакция от ДПС и Ко, което излезе по силно, това ще се случи, така че има терен и за нас, в смисъл на съучастие към натиска.

 9. 9 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Слава Богу ,че блокирахме.Щото като общество досега се намирахме в състояние на свободно падане,като в падащ асансьор.
  Блокирана мафиотска държава е знак за промяна към по-добро.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "За ДПС и за главния прокурор залогът е наистина решаващ – независимо от външния натиск или възможния граждански протест – да не сдадат "позиции", които гарантират удържането на системата чрез неизбежните й "блокировки"."

  Напълно съм съгласен, явно натискът отвън трябва да се засили, защото на вътрешния натиск се отговаря с контра такъв /колкото и да е жалък/

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]...макар за отделни политически играчи (като ДПС) и за отделни сфери на правосъдието (като прокуратурата) това да изглежда като кощунство, защото ги лишава от добре опредметени позиции.[/quote]
  Готин лаф - "опредметени".
  А между политическите играчи не бива ли да се постави акцент и на "столетната" партия и да не се пропускат случаи на "опредметяване" и от други отделни единици?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Блокиралото общество не започва от вчера. Нито започва от съдебната система. Нито ще завърши с нея. За да не се разпростираме много, някой помни ли яростната съпротива на матряла против матурите - един доказан инструмент на цивилизованост. А т.нар. суверен случайно да ревеше против продажбата на земя на чужденци? Ами реакторите в Козлодуй? Ами "окупаторите" от НАТО? Ами бежанците? Десетки индикатори сочат, че менталната блокировка се крие не другаде а в дебелите балкански кратуни. И ако елитите се опитват да ръчкат нещата в определена посока то трябва да бъде с подходяща за усвояване от матряла скорост.

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ако някой каже че желае да "РЕФОРМИРА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА" значи не желае да направи НИЩО.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Гневно

  Нкакви имитации! Или реформа ,или избори!

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  нищо не е блокирало.
  десе мафиотите в народното събрание
  са в паника, че не могат да лъжат и да
  прикриват криминалните си опити за
  запазване на чадъра над организираната от тях
  (дпс, бсп, герб, абв) мрежа от престъпни схеми,
  като контрабанда на цигари, наркотрафик, източване на ддс,
  завземане на бизнеси, чрез продажни съдии и т.н.

 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Комунягите няма да отстъпят и крачка назад! Жалко за огромните усилия, положени от РБ!

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Темида е в тежка зависимост от политиците и се грижи за тях, а не за гражданите. Козметичните промени с нищо нема да променят положението...

 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#7:"Dexx"]В момента има политици, които явно искат реформа. [/quote]
  А колко процента са според вас? 1%? Не бива да забравяме, мимикрията на комунягите във ВСИЧКИ партии в парламента, дори в РБ, което ще ни помогне да разберем случващото се...

 19. 19 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Сега е момента наистина РБ да бъде подкрепен от голяма част от обществото, иначе просто си оставаме държавата на ДС и нейната производна мафия. ДПС, АБВ и Патриотите са най-ярките представители на ДС и те държат здраво кокала.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Сега вече на сладващите избори до снимките на много от кандидат-депутатите ще може да се сложи бележка "Гласувал против реформата и за мафията".

 21. 21 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Тия двамата на снимката са за разстрел.

 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 528 Неутрално

  За блокажа на обществото най-голяма вина има електоратът на ДПС-то. Вижте, от където мине кадър на ДПС-то и се "размирисва", толкова надалече, че даже лидерите на Европейския съюз не искат да комуникират с Доган, Местан, Хр. Бисеров, Пеевски и всяка друга отре*ка за която може да се сетите. Същото важи и за Атака.

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Б.Б. да не заиграва с Местановци, защото това няма да е здравословно нито за съдебната система, нито за ГЕРБ, нито за имиджа ни пред ЕС.

 24. 24 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Явно няма да мине през парламента тази реформа. Не си струва и да се прави компромис с ДПС и БСП. Може би най-доброто е на референдума да се гласува за задължително и мажоритарно избиране на депутатите и следващия парламент да е по-изчистен от ретроградни сили.

 25. 25 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Доган е новият Живков, а ДпС + ГЕРБ, АБВ+ПАРИЧНИЯ ФРОНТ са метастази на БКП... Колко многоо сме ВСЕ ОЩЕ далече от новия 10 ноември?!... В момента дори не е премахнат сегашният член 1 от Конституцията - че ръководната роля в държавата е на Доган...Изобщо - докато Доган не е станал затворник за кражбите си - в Белене, примерно... НИЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е ПРОМЕНЕНО, първата стъпка към това е НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА И НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР!

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  апропо

  Запек имало едно
  "Восточное" общество.

  Запек КП на СС.

  Облекчило се оттатък,
  но останал зъл остатък

  и блокирал на отсам
  ЕС източно едно...
  две...

  Големо зло.

  "Блокиралото общество"

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Под Игото

  Няма как...

  Коя е "Людмила" Доганова?

  Чий е "мултимайчин" агент Павлик Местан?

  Защо "съдебната палата" е узурпирана от савецки номенклатурки
  и Не е Български Национален Музей?

  Вместо Българска Култура в ЕС и Свободен Свят...
  с БКП номенклатура в СС2... Анти, контра и назад.

  # ОСТАВКИ !
  # ЛУСТРАЦИЯ !
  # РЕФОРМИ !
  # СЪД !

  # ЗА ДЕМОКРАТИЧНА И СИЛНА ЕВРОСЪЮЗНА БЪЛГАРИЯ!

  До коментар [#25] от "rosko11":

  Доган е новият Живков...

 28. 28 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  +++++++
  Право в десетката!

 29. 29 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 548 Весело

  Добре, е че все повече хора "узряват" какво ни е причинил чипът на комунизма .И същите хора продължават да упражняват същите прийоми .

 30. 30 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ПОНЕ ЕДНО СТАНА ЯСНО ПОВЕ4Е ОТ ВСЯКОГА А ИМЕННО КОЙ ТО4НО СТОИ ЗАД СТАТУКВОТО И НЯМА ИНТЕРЕС ОТ ПРОМЕНИТЕ
  ЛЪСНА НА ПОВЪРХНОСТТА МАФИЯТА ОКУПИРАЛА СИСТЕМАТА
  И КАК ЗАРАДИ МАЛЦИНСТВО ОТ МАФИЯ СТРАДА ЦЯЛА НАЦИЯ ОТ МНОЗИНСТВО

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  апропо

  Савецкия "атлантик" ДПС Местан
  Не изглежда да е на почит във Вашингон, Брюксел... НАТО.

  С партия политическа... етническа... ислямистическа:
  Некоректен политик за разкол "мултимайчин"... и язык.

  До коментар [#23] от "proza":

  Б.Б. да не заиграва с Местановци, защото това няма да е здравословно нито за съдебната система, нито за ГЕРБ, нито за имиджа ни пред ЕС.

 32. 32 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Споделям оценката на автора...
  Промяна трябва да има, но за да има тя смисъл, трябва всеки да изпие поне по едно кафе пред НС...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 33. 33 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#12:"Lemmy"]Десетки индикатори сочат, че менталната блокировка се крие не другаде а в дебелите балкански кратуни. И ако елитите се опитват да ръчкат нещата в определена посока то трябва да бъде с подходяща за усвояване от матряла скорост. [/quote]

  Не съм напълно съгласен. Съпротивата срещу матурите, продажбата на земя на чужденците... беше от една част от обществото, не цялото общество. Вярно по-голямата, но не от всички. Така че блокировката е в чугунените глави, а не в балканските. Мисля, че след събитията в Гърция имаме достатъчно причини за повече самочувствие и не бива да обобщаваме по този начин.

  И за скоростта на реформите не съм съгласен. Ако в един клас учителят се води по нивото на най-слабите/неинтелигентни ученици, ще повлече надолу и добрите, а резултатите за всички ще са плачевни. Освен това България няма време - нещата са достигнали до точка, която ако се премине, стават необратими. Напоследък се питам дали вече не е премината.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Яваш-яваш...

  Элитные балкан кратуни
  такие номенклатур чугуни

  рахат-рахат да изучават прочитават и договедят
  что т.нар. знанье Конституцията съдържава.

  Ако рахата ущетява - немедленно риформи нови
  елитя да дозащитят. Полека лека за да може
  да изучава Конституцията и наставлява.

  По 20 лева да раздава на контри смели "на калпак".
  На секи чуждозем-скептик и антибългарски юнак.

  Статуквото да вечно става
  Тъй както ставало е, става.

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Десетки индикатори сочат, че менталната блокировка се крие не другаде а в дебелите балкански кратуни. И ако елитите се опитват да ръчкат нещата в определена посока то

  трябва да бъде с подходяща за усвояване от матряла скорост.

 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Отличен анализ.
  Реформаторите не трябва да отстъпват, дошло е времето за решил ст.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  решителност

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  "...да не сдадат "позиции"
  Това вече и слепите и глухите го разбраха.Едните с кръв вземат и с кръв дават,другите задкулизно вземат и по никакъв начин ,не дават.

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Заслугата на Христо Иванов и на РБ е, че успяха да изведат от многото предложения един ясен и разбираем минимум необходими промени в Конституцията и полека-лека да обяснят на хората за какво става дума. Това обяснява и маневрите на засегнатите. Те не могат да застанат на светло и да отхвърлят промените, а се мъчат да ги кастрират. Затова се гърчи и Борисов. Или не може да разбере нуждата от истински промени, или не иска да има истински промени защото задкулисието го държи за топките.

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Интересна позиция в една не много интересна статия. поиция, която може да се илюстрира с три изречения от статията. Те са:

  ≪И все пак, под натиск отвън и ропот отвътре, промени няма как да не се случат, те са неминуеми≫ и ≪Ето защо въпросът не е само ще има ли "някакви" съдебни реформи – наесен или по-късно. Въпросът е ще могат ли те, дори частично, да деблокират българското "блокирало общество≫.

  А сега няколко глупави въпроса, на които умните хора, кой знае защо, не могат да дадат отговор.

  ПЪРВО, при представителната демокрация, която си внесохме безплатно от Запада, основни са не интересите, а ценностите. Всички европартии у нас са демократични, поради което всички те имат еднакви ценности, така че би трябвало при решаването на важни принципни проблеми, какъвто е проблемът за реформата на съдебната система, да стоят на еднакви или поне на приблизително еднакви позиции. А те са на принципно различни позиции, и то по такива въпроси, които на практика не са от принципна важност. Които са на практика ситуационни, тъй като се необходими само защото една партия е завладяла прокуратурата и чрез нея налага партийната си воля на държавата по втория начин, тоест, в разрез със законите. Защото така диктуват нейните и на лидерите ѝ партийни и лични интереси.

  Та въпросът е: Кое определя политиката на българските партии – ЦЕННОСТИТЕ ли или ИНТЕРЕСИТЕ? И то личните и тяснопартийните чисто материални интереси?

  ВТОРО, ние сме демократична държава. Така поне ни казват. И доколкото зная, никой не е отменял член 1 от Конституцията, в която народът е определен като единствен суверен на своята държава. На какво законово основание тогава някой друг отвън ще ни казва дали и как да си решаваме нашите законодателни промени, включително и за промени в конституцията?

  ТРЕТО, пак според член 1 от конституцията, народът може, когато си поиска, да разпъди своите управляващи, да поеме властта в своите ръце и да направи това, което смята за необходимо. След което може спокойно да предаде властта на управляващите и да ги остави отново да го управляват. Според статията народът иска такива промени в конституцията, каквито предлага РБ. Защо тогава реформаторите не кажат на народа как той да вземе властта според разпоредбите на член 1 от конституцията, да направи необходимите поправки в нея, искани от РБ, да върне властта на управляващите и да ги остава спокойно да продължават да го ограбват? Извинете, да продължат да го управляват?

  ТРЕТО, как нещата стават така, че народът масово гласува за ГЕРБ, но сега иска това, което иска четвъртата по брой на изборни гласове партия (РБ), а не това, което иска спечелилата изборите партия? Кой, кога, къде и как е доказал истинността на това социалполитическо чудо? Или, може би, това не е нужно, защото още баба Ванга го е предсказала?

  ЧЕТВЪРТО, когато стане дума за сегашното управление на държавата и за голяяяяямата роля на РБ в него, не знам защо се сещам за две позабравени вече народни поговорки – поговорките ОРАЛА МУХАТА НА ВОЛА НА РОГАТА и ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОПИТОТО НА ВОЛА, И СИ ВИРНАЛА КРАКАТА И НЕЯ ДА Я ПОДКОВАТ.

 40. 40 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Е, не всичките, но поне 95% са за там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK