Двете Българии, играта на ДПС и изборът пред Бойко Борисов

Една от срещите на Бойко Борисов Лютви Местан и Радан Кънев за конституционните промени.

© Анелия Николова

Една от срещите на Бойко Борисов Лютви Местан и Радан Кънев за конституционните промени.Анализът е написан преди "историческия компромис" между политическите сили за промени в конституцията, засягащи съдебната реформа.


Да погледнем на споровете около "Бостан" от птичи поглед. Драмите покрай съдебната реформа са просто поредният израз на процес, станал очевиден още през юни 2012 г., при окупацията на Орлов мост с лозунгите "Долу Цеко от Алеко!".


А процесът е следният. Макар де юре да е член на ЕС и НАТО,
де факто България се намира по средата между "Запада" и "Изтока"


Ще рече, по средата между страните, в които хората са равни помежду си и съществува еднакъв закон за всички; и страните, в които хората имат де факто статута на крепостни селяни на група господари, намиращи се над всякакви закони, обикновено наричани "олигархия".


В това разкрачено положение завърши "преходът" у нас. От една страна, структурата на властта е "източна". Управлява – т.е. ползва в своя изгода ресурсите на обществото, на страната и на природата – политически разноцветна шайка, споена от алчност и от жажда за придобиване на все повече ресурси. В тази шайка има "леви", "десни" и "либерали", както и полицаи, прокурори, кметове, бирници, бандити, "бизнесмени", измамници и убийци. И малко главни редактори. В крайна сметка, повечето от "големите" в шайката са вързани някъде из сенчестите кьошета на Кремъл – т.е. на "Изтока".


От другата страна обаче е обществото, все повече мислещо себе си като сбор от равноправни граждани – т.е. ставащо все по "западно". Тези хора са напълно убедени, че живеят "на Запад" и искат този факт да проличи в целия контекст на живота им – правен, политически, икономически, образователен и пр. Затова са в настъпателно настроение – искат да премахнат шайката от власт, защото тя е "източна". Шайката обаче също е в настъпателно настроение. За да бетонира позициите си, тя иска окончателно да подчини обществените ресурси на себе си, като превърне България в класическа "държава в захват" (captured state).


Помежду тези две страни няма фиксирана граница


И не може да има, защото всяка от тях настъпва срещу другата; и демаркационна линия не е възможна, защото примирие не е възможно.


Последва през 2013-2014 г. голяма политическа турбулентност и се роди сегашният парламент, в който сред представителите на шайката се появи носител на исканията на гражданството (беше, нещо повече, роден от протестите на гражданите) в лицето на Реформаторския блок. Противостоенето между двете реалности се пренесе в парламента и оттам – в останалите сектори на властта.


Влизане на "запада" (на "Европа", ако щете) в публичната власт
промени рязко условията на играта и основно – за главния играч, ГЕРБ


В създалата се в последните години ситуация за ГЕРБ е от жизненоважно значение да може да доказва пред "европейските (и американските) партньори", че не е част от шайката. А че е легитимна, та чак дясна политическа сила, готова да разгради "източния" модел на власт в България. Оттук – непропорционално голямото присъствие на министри, свързани с РБ (и с гражданските искания) в правителството на ГЕРБ. Оттук и прехвърлянето на проблематиката на "реформата" (т.е. на изриването на шайката от властта) върху РБ, зад чийто гръб ГЕРБ успешно се криеше няколко месеца.


Само че, веднъж вкаран в публичната власт, конфликтът между двете Българии (западна и източна) нямаше как да бъде нито прикриван, нито отлаган. Защото и двете страни в конфликта запазиха своя характер – да настъпват една срещу друга, докато България не стане или напълно "западна" (гражданска), или напълно "източна" (феодално-олигархична).


Точно този конфликт доведе до инак неразбираемия танц по повод съдебната реформа от последните седмица-две.


Какво направи ДПС е лесно обяснимо.


В последния момент опита да отвлече цялата проблематика със светкавична контраатака по фланга, прилагайки класическата тактика на "отвличане на държавата"


Планът беше, под прикритие на грижата за общото благо ("да съберем мнозинство за реформите") да се постави в още по-як захват правосъдната система, чрез осигуряване на мнозинство на главния прокурор в прокурорската квота, отмяна на неговата отчетност и на явното гласуване във ВСС, отслабване на съдебния контрол и т.н.


Само че в политиката не е като във футбола. Такива светкавични контраатаки, за да са успешни, са внимателно подготвяни. Още на етап "планиране" са подредени: а/ цяла поредица светкавични пробиви, както и б/ тактики за обезвреждане на противника.


По повод светкавичните пробиви, не може да не прави впечатление, че минаха само колко часа между предложението на ДПС да се внесе за гласуване нов вариант на реформата – и появата, изневиделица, на подготвен писмен текст по въпроса. Покрай който – какво чудо! – за минути се подредиха "всички", дори Патриотичният фронт, който беше основна мишена на Лютви Местан месеци наред.


Също така светкавично, докато всички с недоумение гледаха внезапната прегръдка на АБВ, ДПС, ПФ и ГЕРБ, либералната партия на Местан внесе предложения за промени в избирателния кодекс, които да го де-либерализират, правейки невъзможно преференциалното гласуване и вдигайки прага на назначаемите селски кметове от 100 на над 300 жители.


Явно ще гледаме още светкавични пробиви, но дори тези, които вече са налице, демонстрират висока степен на решителност, отлични тактически умения и упорита неотстъпчивост


Да видим, как се развиват тактиките за обезвреждане на противника.


От гледна точка на публичната опаковка ("пиара") противникът (РБ) беше наклепан с професионалното разиграване на етикета "План Б". Създадена беше интернет страница, сетне – организация. Накрая тя беше извадена на "контрапротести" в подкрепа на статуквото и беше настанена в медиите. Които услужливо помогнаха за налагане на втория етап от "План Б": предложенията на ДПС да не бъдат наричани в публичната сфера "контрамерки" или "отказ от реформи", а "План Б". Един вид: няма отказ, просто минаваме към друг вариант на същото, защото инак няма съгласие и ще се изложим.


Не би било учудващо наесен да осъмнем с нов партиен хомункулус, наречен "План Б",
изработен в същата лаборатория като "България без цензура"


Скритото послание: Който се противи на това (РБ) е против реформите като такива, защото, ако няма "План Б" – няма нищо. За да се раздъвче това послание за нуждите на електората, беше успешно мобилизирана цялата медийна империя на #КОЙ, нейните метастази, както и основните телевизии (което пък не е често срещано явление и демонстрира извънредността на мобилизираните сили и ресурси).


Най-интересното обезвреждане на противника, разбира се, се получи по повод ГЕРБ – партията, която е най-разкрачена между това да бъде част от "шайката" и това да е легитимна европейска партия. "Обезвреждането" на ГЕРБ (т.е. връщането му в изходно положение "шайка") започна отдавна и се развиваше на политическо, на идеологическо и на психологическо ниво.


В политически план ДПС използва изминалите месеци, за да окаже демонстративна подкрепа на ГЕРБ при важни гласувания в парламента. В идеологически план Лютви Местан положи структурирани усилия, за да развие тезата си, че мнозинство трябва да бъде формирано от "системните партии" (които, разбира се, включват ДПС и ГЕРБ), като се изгонят от управлението на страната "извънсистемните" като ПФ и евентуално след съответната опаковка като "враг на реформата" – РБ.


В психологически план ДПС надмина почти всичко, което сме виждали досега


Преди няколко седмици внезапно и без видима причина Лютви Местан представи на публиката своите изчисления (напълно верни), че ако в България се въведе английски тип мажоритарно гласуване, ще се получи двупартийна система, съставена само от ГЕРБ и ДПС. Другите ще отмрат.


Това, разбира се, не беше самоцелно политологическо упражнение. То имаше конкретна цел: суетата и властолюбието на Бойко Борисов. Съобщението към него беше елементарно: "Ако седнеш и помислиш, ще разбереш, че нашите две партии могат да намерят начин да са единствените на терена – ти като голямата партия, а ние от ДПС – като малката."


На тази почва поникна подновеното уважение на Борисов към ДПС (вкл. простодушните твърдения на неговия Цветан Цветанов, че Пеевски вече не бил управлявал Цацаров); както и подновеното Борисово отношение към РБ като към неразумни пубери, които много лесно (на някакъв бъдещ етап) могат да бъдат обявени за "антисистемни" гаменчета.


ДПС са се съюзили с наистина добър пиар и с истински добър политически анализатор;
затова успя отново да поеме инициативата


Искрено ми се иска да знам кои са тези специалисти (не че в тази страна нещо остава тайна за дълго...). Това обаче е максимумът, който в момента моделът "Изток" може да постигне в борбата си с модела "Запад". Защото все пак двата модела вече не са разделени от полицейски заграждения ("Изтокът" - в парламента, "Западът" - отвън на площада) – а са във властта, едновременно.


А постигнатото е максимумът, защото в крайна сметка зависи от един фактор: РБ да се съгласи да влезе в играта. Така всички са щастливи, включително – според Бойко Борисов – и "Брюксел" (макар че там отдавна не пасат трева, както той би трябвало вече да е разбрал).


Ако обаче РБ откаже да влезе в "консенсуса",
това веднага обръща играта срещу ГЕРБ


И то я обръща по много, много лош за ГЕРБ начин.


Ако тръгне да прави съдебна реформа без РБ, но с ДПС, АБВ и пр., ГЕРБ ще се саморазкрие като част от "шайката" както пред очите на българите, така и – по-важно – на Европа, САЩ и Русия. Съюзниците ще усилят натиска България да не отплава окончателно "на Изток". От Русия също ще увеличат натиска, за да се случи точно обратното. Дърпан от две страни от Великите сили, Борисов би станал идеалният кандидат за все още и още малки наглед компромиси, които ще му бъдат предлагани по познатия напоследък "светкавичен" начин. Докато накрая не се съгласи на терена да останат само ГЕРБ и ДПС – т.нар. коалиция "Бостан".


Затова беше толкова важно РБ да откаже да влезе в тази игра


Този отказ освен другото веднага разкри слабите места в инак високопрофесионалната конструкция, сглобена от ДПС.


Отказът на секундата обърна играта. РБ успя да постави ГЕРБ в идиотската ситуация да избират – дали да внесат и гласуват собствения си (депозиран от Цецка Цачева) проект, разработен от Христо Иванов и подкрепян от РБ; или управляващата партия да внесе за гласуване опозиционния проект на ДПС, появил се в последния възможен момент. Обръщането на играта постави Бойко Борисов пред самоубийствената (засега) опция да обяви коалиция "Бостан", преди да са узрели възможностите тя да бъде солидна и трайна. Или – да застане зад РБ, т.е. да си "отреже опашката", потопена в шайката и, в крайна сметка, с връхче някъде в Москва.


Изборът "западна гражданска страна" или "източна феодална олигархия", след като успя да влезе в парламента, се настани в главата на Бойко Борисов. И той ще трябва най-сетне да направи своя избор


Дори само за това си постижение РБ заслужава всички възможни поздравления. Защото това е в дългосрочен план много по-важно от всякакво гласуване в парламента и от всякакви срокове на съдебната реформа.


Пророкувах през 2012, че започналата битка с шайката ще трае при късмет 7-10 години. Дотук са минали три, изпълнени с малки, но реални победи на нормалността срещу инак мащабните и все по-умело подреждани офанзиви на олигархията.


Погледнати в този мащаб, събитията от последните седмици не изглеждат зле за българската демокрация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дали статията е писана преди или след, няма никакво значение. Имаме тотално отстъпление на РБ и пълна подмяна! Това е положението! Ако съм на мястото на Христо Иванов си тръгвам на минутата.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  В това разкрачено положение завърши "преходът" у нас. От една страна, структурата на властта е "източна". Управлява – т.е. ползва в своя изгода ресурсите на обществото, на страната и на природата – политически разноцветна шайка, споена от алчност и от жажда за придобиване на все повече ресурси. В тази шайка има "леви", "десни" и "либерали", както и полицаи, прокурори, кметове, бирници, бандити, "бизнесмени", измамници и убийци. И малко главни редактори. В крайна сметка, повечето от "големите" в шайката са вързани някъде из сенчестите кьошета на Кремъл – т.е. на "Изтока".Браво господин Дайнов.Това е България.А лично аз чакам обясненията на г-н Христо Иванов и на лидерите на РБ,след тази уйдурма.Чакам също така и гласуването в парламента.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1592 Весело

  Направих си труда да прочета тази монументална словодиария на сър Дайнов.
  Толкова е хубаво, че е "постфактум" - просто лъсва какви глупости може да напише човек, а да няма време да им се порадва, щото отиват директно в коша.
  Надявам се да не сте му платили хонорар за това чудо.

  Доброто е заразно
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "Изтокът" се оказаха сичките ни партии без изключение. Ориенталски комунета...

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Погледнати в този мащаб, събитията от последните седмици не изглеждат зле за българската демокрация.

  Ще поживеем и ще видим!!!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":
  Ако съм на мястото на Христо Иванов си тръгвам на минутата.
  -----------------------
  Ама не си.
  Дедо Боже си знае работата......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 447 Гневно

  с днешното си "споразумение" РБ изцяло ме загубиха за избирател. аз не съм сенилен старец на 90, за да ми прилагат "гласуваш БСП, получаваш ДПС". компромиси винаги трябва да има, но някъде трябва да се тегли чертата и да застане зад принципа, а не просто сервилно да се съгласяваш с това, което ти поднесат ...

  http://postclamores.blogspot.com
 9. 9 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Свестните у нас смятат за луди!
  Така е било от доста време, така за съжаление е и сега!

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 910 Весело

  Тц тц тц тц тц тц ))))
  Общо взето статията на кратко казва следното:
  "Всеки малък реформатор мечтае като порасне голям да си направи Лаборатория" )))))

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Майстор на метафората и живописта с думи е Дайнов.
  На мен ми допада това , вкл. и смисловото съдържание на статията му.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Трябва да фалираме може би като Гърция за да ни наложи Меркел радикална реформа!

 13. 13 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Дайнов е изповядва някаква ерес , щото казва , че ГЕРБ са от "шайката".

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Статията е добра и РБ спечели срещу статуквото. Засега не всичко, но при тези сили мисля, че не е малко. Всякакво плюене по Радан или по РБ е или първосигнално, или е от подставени лица.

 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  "...Бойко Борисов. И той ще трябва, най-сетне, да направи своя избор..."

  Боце да ней жестокия Соломон...!!!
  Той е жалостив банкялия, ял мас на филия и готов да разкъса детето на две, но да няма недоволна майка...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  с лансирането на прононсирано ленинсткия идеолог Дайнов за почти водещ анализатор в Дневник Позитано удря джакпота - не че Дневник имат нещо против ленинзма де

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 17. 17 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Удоволствие за мен е да прочета статията! Голямо Благодаря!

  [quote#1:"comtec"]Имаме тотално отстъпление на РБ и пълна подмяна! Това е положението! [/quote]
  За съжаление... НО това пък е шанс, самия РБ да се определи и да се отърве от комунягите си, или да се върне в "шайката"...

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  "Дърпан от две страни от Великите сили, Борисов би станал идеалният кандидат за все още и още малки наглед компромиси, които ще му бъдат предлагани по познатия напоследък "светкавичен" начин. Докато накрая не се съгласи на терена да останат само ГЕРБ и ДПС – т.нар. коалиция "Бостан".

  Затова беше толкова важно РБ да откаже да влезе в тази игра

  Този отказ освен другото веднага разкри слабите места в инак високопрофесионалната конструкция, сглобена от ДПС.

  Отказът на секундата обърна играта. РБ успя да постави ГЕРБ в идиотската ситуация да избират – дали да внесат и гласуват собствения си (депозиран от Цецка Цачева) проект, разработен от Христо Иванов и подкрепян от РБ; или управляващата партия да внесе за гласуване опозиционния проект на ДПС, появил се в последния възможен момент. Обръщането на играта постави Бойко Борисов пред самоубийствената (засега) опция да обяви коалиция "Бостан", преди да са узрели възможностите тя да бъде солидна и трайна."

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Всякакво плюене по Радан или по РБ е или първосигнално, или е от подставени лица.
  До коментар [#14] от "stedim":

  Четеш постингите преди - повече от половината са мурзилки .НЕ съм подозирал, че ДСп имат толкова поддръжници във форума.
  За ДПС става дума, но мисля грешното по им отговаря. Във всеки смисъл!

 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 979 Неутрално

  ''...В тази шайка има "леви", "десни" и "либерали", както и полицаи, прокурори, кметове, бирници, бандити, "бизнесмени", измамници и убийци. И малко главни редактори. В крайна сметка, повечето от "големите" в шайката са вързани някъде из сенчестите кьошета на Кремъл – т.е. на "Изтока"...

  --------------------------

  ШАЙКА! Брилянтно определение за тези индивиди! ++++++!

 22. 22 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 513 Разстроено

  Объркали сте се. Изобщо, ама изобщо няма светлина в тунела. Ни влак, ни куче даже.

 23. 23 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Дайнов живее в някакъв свой,измислен свят,самосъздаден от него.
  Един от най-предубедените,пишещи тук.Всичко,направено от избраният от него любим отбор е най-правилно(въпреки,че често не е) и обратно - каквото и да сътвори всеки друг е погрешно!
  И това ако не е Абсолютен догматизъм.

 24. 24 Профил на Израел Хендз
  Израел Хендз
  Рейтинг: 389 Неутрално

  БРИЛЯНТНО!!!!
  ПОЗДРАВИ И ПОКЛОН ЗА АВТОРА.

  мореплавател, авантюрист, доносник на властите и кандидат богаташ, починал като просяк в Лондон
 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  много добър анализ.
  за съжаление РБ легитимира половин реформа...

  а трябваше да оставят Бойко да се обяснява защо бламира министъра си и приема предложенията на ДПС. всеки компромис води след себе си други компромиси.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Да ,ДПС отлично се възползва от ситуацията на разкрачения , но добре служещ им ББ .Няма какво да се залъгваме- това са добре отработени и премислен и ходове на двамата водачи на клатещите България партии/ герб и дпс/.РБ не пасе трева, но всяка малка извоювана стъпка , е стъпка напред Само, когато гражданското общество заяви ясно претенциите си към политиците и непрекъснато ги санкционира, само тогава ще можем да от воюва ме държавата си от Октопода мафия!

 27. 27 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Много образно казано и много точно видяно!
  Нещата ще започнат да се случват когато хората разберат че не им трябва супер мен с биберон в устата а кураж и вяра!

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  [quote#1:"comtec"]Имаме тотално отстъпление на РБ и пълна подмяна! Това е положението! Ако съм на мястото на Христо Иванов си тръгвам на минутата. [/quote]

  РБ направи всички възможни, разумни компромиси! Това е положението!
  Ти, можеш да си тръгнеш. Но за сега, РБ, и никой техен представител в управлението, не трябва да си "тръгва". Трябва да стоят докрай, поне до гласуването в парламента. За да се очертаят разделителните линии, между Реформаторите и "жирондинците" в Парламента!

 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дпс и Герб са се разбрали в Брюксел под надзора на шефовете си, а Реформите пищят като ощипани моми, че и те ще го направят..хаха..поредната сапунка за пред бг зрителят на която финалът е предизвестен..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нека видим дали победата на ДПС не е пирова победа.
  Освен това се съмнявам в интелигентността на българските политици и в способността им да проведат такава сложна операция. По-скоро ДПС се уплаши да не излезе, че заради него се блокира реформата. Между другото РБ също се уплаши от същото. В края на краищата ако тези договорки останат и се въведат ще имаме известно ограничаване на Шайката. Освен това ще се развие и собствена динамика, когато можеш и по-заслуги, а не с връзки да се издигнеш в йерархията на съда, която ще почне да разчиства авгиевите обори.

 31. 31 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Колебая се, дали имахме нужда от бунт срещу мафията, или компромис. Разбира се, че имаме нужда от бунт!
  Колебая се, дали РБ не си изпусна брилянтния шанс да натика, да осветли "генералските" връзки в ГЕРБ. Разбрира се, че го изпусна!

  Но си мисля - първо, че РБ за малка партия (която щеше да стане доста по-голяма ако не бяха "клекнали" направи много, и трябва да погледнем по-смирено на... мафията... , това са ... били... стъпки в правилната посока... ... - ето така ми изглежда стуацията, и какво не разбирам в позицията на РБ.

 32. 32 Профил на Васил Йорданов
  Васил Йорданов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "[...]се появи носител на исканията на гражданството (беше, нещо повече, роден от протестите на гражданите) в лицето на Реформаторския блок."

  Реформаторският блок се появи, за да влезе във властта и за нищо друго.

 33. 33 Профил на kamaitachi
  kamaitachi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-вещата партия за пореден път се оказа ДПС. Лошо...

 34. 34 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 225 Неутрално
 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#1:"comtec"]Имаме тотално отстъпление на РБ и пълна подмяна! Това е положението! Ако съм на мястото на Христо Иванов си тръгвам на минутата.[/quote]
  Чакай малко бе, пич. Законът за съдебната власт тепърва ще се обсъжда и приема. Промяната на 3 точки от Конституцията е само началото, базата, която отваря конституционният път за прокарването на всички останали промени. Христо Иванов има още много работа да свърши и ако Законът не се приеме, едва тогава трябва да подаде оставка. Засега е още в началото на пътя.

 36. 36 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Много е готино как всички камуняки и мурзилки във форума ръкоплещят на Дайнов и поддакват на обичайните му плщнки срещу ГЕРБ. Това отговаря на много въпроси

  А така наречените "реформатори" да се съгласят толкова скоро след усилията на юдайнов да съчини поредния си пасквил е мно'о гадно... ако на юдайнов му пукаше де...

  А Дневник продължава с недъгавата си политика...

  Няма шики-мики.
 37. 37 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 526 Разстроено

  [quote#35:"choss"]Чакай малко бе, пич. Законът за съдебната власт тепърва ще се обсъжда и приема. [/quote]- ти чакай да видиш крайния вариант, и малкото което е останало ще съумеят да окастрят междъ четенията..., не забравяй кой пак трябва да гласува промените на първо и второ четене - пак ДПС и ГЕРБ ще ни изиграят за съжаление....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 38. 38 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Късогледството и безрезултатността се доказаха през годините. Най-сетне ДСБ помъдря. Поздравления за Радан Кънев!

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Още Бисмарк е казал,че политиката е изкуство на възможното.Със своите 23 депутата ,толкова са възможностите на РБ.На следващите избори да им дадем по-голямо доверие,така че да зависи от тях.

 40. 40 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 739 Неутрално

  ... аз съм заложил, че на виниту ше му спрат еврофондовете...  (а му ги пуснаха единствено и само заради РБ...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 41. 41 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Борисов нали говореше, когато беше в опозиция, че БСП била изн...вана от ДПС??? Сега в ролята на БСП е ... ГЕРБ!!!

 42. 42 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#36] от "Олд Шетърхенд":

  Комуне , недъгава политика е когато дълга ти расте повече от икономиката.Толкова.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 43. 43 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Според мен Бойко Борисов има основна вина за това което се случи. Ако той беше казал - гласуваме проектозакона на Христо Иванов, такъв какъвто е - или минава или не, нещата стяха да стоят по друг начин.
  А той, започна да хули, как нищо не било свършено, компромиси, ала бала, и по този начин буквално легитимира предложението на ДПС.
  След това беше нужна само крачка, за да стане днешната подмяна. Всеки да си прави изводите за себе си.

 44. 44 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Написаната "приказка за борба м/у бяло и черно" за деца м/у 5 и 7 години, нейната елементарност, и липсата на всякакви аналитични способности у автора ЕД, обясняват сриването на СДС от над 50% доверие през 1997 до сегашното му състояние.

  Просто ЕД им е бил от най-влиятелните идеологически ментори.
  А човека нищо не разбира от това на което се казва общество.

 45. 45 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Реформаторския блок е прослойка характерна и за други по-изостанали страни, които са доминирани от т.н. Запад.

  Част от тях са компрадори, които в кооперация с Запада черпат ресурси от страната за големите западни компании, като за награда на компрадора му се оставя процент от печалбата на Запада.
  Част са направо на заплата на Запада, както са НПО организациите, които лобират за интереса на Запада - протести, натиск за закони, пречки пред местния бизнес (често скрити като екоактивисти)
  Част са заблудени хора , за които богатството на Запада, означава , че ако ги слушаме и ние ще станем като тях - явно невярно след 25 години опити

 46. 46 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Гневно

  Ей, хубаво че има едно ДПС че, да има кого да ползвате като тоалетна хартия на кирливите си задници. Нали от 135 години сте свободни и волни, какво има, като е нещо за хвалене става " НИЕ" като се осерете някъде става "ТЕ". Все някой друг ви е виновен за тъпоумието и бездарността. Поемете си отговорностите за деянията. Че, скоро няма да има кого да управлявате освен крадливите си боляри. Ей, неблагодарна работа ей!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 47. 47 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Самата теза на Дайнов, че бизнеса е България е мафиотски, в по-далечна цел иска да каже - България не задлсужава да съществува.
  Но посланието е скрито под маската на борба с "лошите"

  Само дето всичко в България се оказват от "лошите" според ЕД.
  Демек - самата България е една мафия, недостойна за съществуване.

 48. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#8:"nye"]с днешното си "споразумение" РБ изцяло ме загубиха за избирател.[/quote]и би ли обяснил за кого тогава ще гласуваш?
  да не би за Герб, който веднага клекна пред ДПС?
  или за ченгетата от ПФ?
  или за някой нов бареков?
  и аз съм разочарован, но с 23 депутата толкова!
  и макар с по-малко ентусиазъм, но пак ще гласувам за РБ. няма за кого друг!
  но и още по-активно с преференцията!
  разбира се - по вероятно е “nye" да си е тролче, със задача от уж "реформаторски" позициида плюе по РБ ! такива най често са герберски

 49. 49 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#45] от "mg.forum":

  Нищо не сме направили по западен образец през тези 25 години освен управлението от 1997 до 2001 година , НИЩО НУЛА.Днес торите в Англия приеха закон , с който намалят субсидиите на зелените централи!В България какво направиха ?Обложиха ги с 5% данък и проблема си остана.Само на приказки са европейци на действия нашите никакви ги няма.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 50. 50 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сигурен съм, че ако на ЕД му дадат тази възможност, той решително ще закрие цялата България.

  Чел съм му другите писания, в които с такава ненавист говори за средния българин - че пие ракия дори, а не по-кул уиски; че си прави компоти, че живее в панелки ... т.н.

  Може да се каже, че ЕД в един убеден българофоб.
  ТОй мрази България за това, че е такава каквато е.

 51. 51 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#49:"Tru Soulja"]Нищо не сме направили по западен образец през тези 25 години [/quote]

  Всичко сме направили по западен образец.
  Всичко е какво е на Запад.
  Описва се какво е в БГ, без прилагателни - то е същото като в Австрия като система.

  Даже сме ги надминали в някой сфери - толкова малко държавна собственост малко сържави в Европа имат.

  Това, че не било както трябва са прилагателни.
  Те могат да се слагат произволно, както го чувстваш

 52. 52 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 281 Весело

  БЪЛГАРИЯ ПАК ИЗНЕНАДА СВЕТА !

  ДНЕС, 23 ЮЛИ 2015 ГОДИНА, БСП И "АТАКА" СЕ ОБЕДИНИХА В НОВА И НЕПОЗНАТА ДО СЕГА В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

  "КОНТРАДЕМОКРАТИЧНА КОНТРАКОНСТИТУЦИОНАЛНА ТРАНССЕКСУАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ОПОЗИЦИЯ",

  А ВОЖДОВЕТЕ ИМ - СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ВЪРЛИ ВЪЗДЪРЖАТЕЛИ, СЕ ОБЕДИНИХА ПОД ДЕВИЗА :

  "И ДА ПАДНЕМ, И ДА БИЕМ, ПАК ЩЕ СЕ НАПИЕМ !"

  СЛЕД ДЪЛГО И МЪЧИТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ Е ВЗЕТО ОБЩО ПАРТИЙНО РЕШЕНИЕ, "ОТ ДНЕС ДО КРАЯ НА СВЕТА", В ПАРЛАМЕНТА ВСИЧКИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НОВАТА ОПОЗИЦИОННА ФОРМАЦИЯ ДА ГЛАСУВАТ СЪГЛАСНО КОНТРАДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРИНЦИП :

  "НЕ ЗНАЕМ И НЕ ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ЗА КАКВО ГЛАСУВАМЕ,
  НО ВИНАГИ ЕДИННИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА!"

  Заб. Политическа транссексуалност е форма на политическа идентичност, при която даден политик трайно и устойчиво външно се идентифицира като представител на партията си, а вътрешно е в състояние на перманентен политически катарзис .

 53. 53 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#51] от "mg.forum":

  Дай пример кое е като Австрия , здравеопазването примерно къде се осигуряват в Австрия в частен фонд или в държавен?Австрийците могат ли да си избират от кой да купуват ток?Сигурен съм , че могат.Не вярвай на пропагандата , при нас всичко беше имитация.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  "Партиите на статуквото са срещу съдебната реформа, включително и ГЕРБ. Не може основната управляваща партия да връзва ръцете на министъра на правосъдието и вместо да се работи върху сериозна конституционна реформа, да се имитират псевдо промени за замазване на очите на хората..."

  http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%94%D0%9F%D0%A1-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%B8-%D0%90%D0%91%D0%92-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0_536658.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 797 Весело

  До коментар [#51] от "mg.forum":

  Да ти дам пример с държавната собственост да кажем БДЖ , там един от началниците позволява да се краде гориво и след продажбата му работниците делкат с него и държавата покрива разходите , ако е частно мениджъра като види сметките ще се почуди защо толкова му излизат сметките за гориво ще направи вътрешно разследване и като види , че някой краде по веригата ще го уволни , а в държавното ще сложат друг , който също ще краде с позволение на шефовете и данъкоплатеца ще покрие загубите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  [quote#1:"comtec"]Имаме тотално отстъпление на РБ и пълна подмяна! Това е положението! [/quote]
  Не бързай толкова. Има още закони пряко свързани с реформата на съдебната система, при гласуването на които, директно ще се сблъскат същите сили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 447 Разстроено

  Проблемът не е в публичните "кафета" на ГЕРБ с ДПС.
  Проблемът е в реалното тайно пиене на ракия между вождовете!

  Какво се палим от кафетата им, като ни е пределно ясно, че отдавна си пият ракията заедно!

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#16] от "hhhuuunnnn":
  Смешко!
  Нещо по написаното можеш ли да кажеш или ще продължавате с безсмислените си мантри и лозунги?
  Между другото този маниер се забелязва у всеки агент на статуквото, бил той платен като теб или самообявил се за лидер като Гоце.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#48] от "bgpatriot":
  ако има предсрочни избори, за някоя по-малка партия, може би ДЕОС, но не съм решил още. ако няма предсрочни избори може и да съм заминал в чужбина, самолетните билети вече не са скъпи и границите лесно се преминават. с консенсус на всяка цена 20 години се влачим по един и същи коловоз - ракът не е риба, колкото и да няма риба. ако обществото не желае да разбере, че е в негов интерес да има истинска промяна и работеща съдебна система, което е сравнително явно съдейки по изборните резултати, просто ще отказважа да бъда част от това общество.

  http://postclamores.blogspot.com
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  [quote#19:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Похвално е желанието на стария ком. кадър, др. Женя Дайнов да превърне поражението пълната несъстоятелност на безумните лупинги на т.н реформатори /а всъщност обоикновени фарисеи/ за небивал триумф. [/quote]
  Отново само фрази и мантри.
  Ако са само "безумни лупинги", то защо всички червени оплаквачки се стегнахте толкова!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":
  Поне заглавието да беше прочел и да се беше замислил над него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  [quote#26:"matera"]Само, когато гражданското общество заяви ясно претенциите си към политиците и непрекъснато ги санкционира, само тогава ще можем да от воюва ме държавата си от Октопода мафия! [/quote]
  Основната санкция е на изборите. Ако народа продължава да гласува за изедниците, измамниците и крадците от БСП/ДПС/АБВ/ГЕРБ все така ще е.
  Не случайно оня ден разказах известната случка за чирака, който казал - "Майсторе три пъти го ража и все късо".
  Така са и българските избиратели. Постоянно се оплакват, че в България било много лошо, но продължават да гласуват за едни и същи мошеници.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Държавата е обсебена от една мафиотска банда и всички вие сте мишки на опитното поле. А дългът на България расте ли, расте..даже сме били на първо място по растеж на дълга! Ето едно радостно събитие, което ни изпълва с радост на почетната стълбица. Всичко това е плод на ежегодните усилия на Баце и "фамилия"

 64. 64 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#25:"полувишис"]много добър анализ.[/quote]
  Я, недоучилия, ти разбираш ли ги тези начини или бригадира ти го каза?

 65. 65 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Няма как да не се съглася. Мисля че е време да минем опозиция...
  Ако не - губите моя глас...

  За едни благата, за други ла*ната
 66. 66 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 800 Разстроено

  Нападат ад хоминем автора, защото нищо смислено не могат да кажат срещу написаното...

  За едни благата, за други ла*ната
 67. 67 Профил на gg_01
  gg_01
  Рейтинг: 8 Неутрално
  [quote#0:""]От другата страна обаче е обществото, все повече мислещо себе си като сбор от равноправни граждани – т.е. ставащо все по "западно". Тези хора са напълно убедени, че живеят "на Запад" и искат този факт да проличи в целия контекст на живота им – правен, политически, икономически, образователен и пр. [/quote]


  Това е много погрешна представа за обществото в България. Има много хора, които отговарят на описанието, но има също толкова, ако не и повече, за които е неадекватно.

  А да се основава цялата статия на твърдението, че цялото ни общество е такова е неуместно.

 68. 68 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това с Изтока и Запада е доста клиширано. Ами ако ЕС се преформатира и ние останем в Юга? Тогава кого ще заклеймяваме?

 69. 69 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Имам чувството ,че Дайнов е писал статията в кварталната кръчма след 22 часа.

 70. 70 Профил на katakachev
  katakachev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дайнов пак го е хванала логореята. Целият му псевдоанализ почива на идиотски твърдения,
  Тъпотия номер едно: деленето на "те", политиците, и "ние", гражданите.
  Политиците се избират от гражданите. Ако гражданите не харесвят някоя партия я сполетява съдбата на БСП.
  Тъпотия номер две: ГЕРБ започва да води проевропейска политика едва след появата и под натиска на РБ.
  А кой и защо свали първото правителство на ГЕРБ?
  Тъпотия номер три: само БР брани интересите на гражданите.
  А да не би за другите партии да гласуват марсианци?

  И така нататък... до край. За онзи, които има търпение.

 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Съветвам Дайнов да погледне(ако вече не го е сторил) текста на Илиан Василев. Ако го наложим паралелно на това което е "снесъл", в неговия текст силно бие на очи отсъствие на логика, която все пак е вжна за нещо с претенциите да се нарича анализ! Нямам представа дали чете подобни лекции на студентите си в НБУ, но ако отговорът е положителен, горещо бих препоръчал на младите хора да помислят за нещо алтернативно, ако ще и астрология! С гаранция ще е по-аналитично от "Дайнов продакшънс", а и парите ще са по-разумно използвани...

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#68] от "lefkovitz":

  "Ами ако ЕС се преформатира и ние останем в Юга? Тогава кого ще заклеймяваме?"

  И ти си прав. Ами ако вземат, че на Земята кацнат извънземни без акъл ти направо ще си гений! И ще ми се преформатират всички представи за нормалност.

 73. 73 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ПРОСТО СМЕ КЪСМЕТЛИИ 4Е ЗАПЪДЪТ НИ ПОМАГА ПРИТИСКА И 4ОВЪРКА
  ДО СЕГА ДА БЯХМЕ СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ БЕЗ 4ЛЕНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪУЗ

 74. 74 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 441 Неутрално

  РБ се разбраха с ДПС. Според Осман Октай ДПС участва без мисъл за съдебна реформа, а за връщане в играта. Успяха. Върнаха се в играта. Дори Местан седна да пие кафе с протестиращите срещу #КОЙ. Станалото, станало. И нямаше как иначе, щом се тръгна към промяна в конституцията. РБ как са си представяли въпросните промени без ДПС. Сега, в стил Капалъчарши, след като хората на Сараите бяха оставени да ръководят народната банка, бе торпилирана идеята за референдума, за преференциалното гласуване и пр. ДПС постигна и тайното гласуване във ВСС - важна победа. За да продължи да се вихри в съдебната власт. Доказа, че е незаобиколим фактор в българската политическа битност. Т.е. въпросната битност е все така разкрачена между изтока и запада. Сега остава да се види дали РБ държи още да "изчегърта" капиите на ДПС от властта. А ПФ? Те държат ли още на това?

 75. 75 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Видя се и друго. Защо БСП оттича в канала. Вместо да се попазарят, да дадат аванси, да отстъпят в нещо, да покажат позитивност някаква, се фръцнаха и - до там. После Миков обощи политически, че реформата се получила прасе с крака на пиуе. И толкова.

 76. 76 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "bawarec":

  +++
  Толкова е показателно, колко малко хора вдяват кое какво е, и особено, до какво ще доведе ... когато и ОС на съдиите си влязат в ролята, резултати ще има още след 1-2 години.
  Не бих имал нищо против тукашните "хардлайнери", стига да разбираха за /срещу/ какво врещят ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 77. 77 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#71] от "2.50":

  "Съветвам Дайнов да погледне(ако вече не го е сторил) текста на Илиан Василев."

  Аз те съветвам да не даваш неискани съвети, особено на хора с повече акъл. И да оставиш тази работа на онези, които не само знаят, но и имат поне малко морал.
  Това - даването на съвети - не е на магарето работа.

 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Минали сме на твърдо. Напоследък Дайновите опуси не издържат дори и 24 часа след написване. Лично мен особено ме накефи дълбоката убеденост на Дайнов, че обществото било "западно" и искало да живее като западни граждани. Тва за матряла, избрал Боко, Лютвито, Миков, Сидеров, Симеонов, Гоце... Ха-ха-ха-ха!

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3867 Любопитно

  BREAKING HISTORICAL NEWS

  Генералният секретар на КПСС с чувство на оромно удовлетворение се изказваше ласкаво за КПСС и СССР.
  Така двете се дотътриха.. чак до 1991 г.

  Руският дисидент Борис Елцин с чувство на огромно неудовлетворение се възмущаваше от КПСС и СССР.

  1991: Качествен Исторически Скок и Прелом!

  Капката преля чашата на възмущение.
  СССР се разпадна.
  КПСС падна под възбрана.

  БКП... не.
  Любов запрелива за в ссср2.

  И Гняв справедлив:
  Не! Баста! Не!

  2015: 1991 Аналогичен случай... Без прецедент:

  Борисов - оплаква се от нова Русия!
  От савецката наша - ссср2.

  "Борисов: Натискът на Русия не е срещу Гърция и Турция,
  а само срещу България"

  http://www.mediapool.bg/borisov-natiskat-na-rusiya-ne-e-sreshtu-gartsiya-i-turtsiya-a-samo-sreshtu-bulgaria-news237028.html

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  да бе да

  Диверсификация.

  Мятрял предан на Впутин... эсть такой.

  Азийски союз...
  с глава в "Стената".

  Пропука се BRICS.

  Партньор от "Стената" - Западен, Южен,
  за Реформа зове, настоява ината.

  Контри се жалват:
  Статуткаме славно.

  При комунизма е само
  всичко по равно!

  До коментар [#78] от "Lemmy":

  Минали сме на твърдо. Напоследък Дайновите опуси не издържат дори и 24 часа след написване. Лично мен особено ме накефи дълбоката убеденост на Дайнов, че обществото било "западно" и искало да живее като западни граждани.

  Тва за матряла, избрал Боко, Лютвито, Миков, Сидеров, Симеонов, Гоце... Ха-ха-ха-ха!

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3867 Весело

  Водка, водка... самогон
  е Савецки еталон

  за етилови напитки
  и метилов опиат.

  Тук и там с другар и брат
  може западно увиски

  с неизвестен произход
  да опитаме артистки

  докато играем табла
  (може тоже - на белот)

  До коментар [#57] от "Ritter 1":

  Проблемът не е в публичните "кафета" на ГЕРБ с ДПС.

  Проблемът е в реалното тайно пиене на ракия между вождовете!
  Какво се палим от кафетата им, като ни е пределно ясно, че отдавна си пият ракията заедно!

 82. 82 Профил на flymad
  flymad
  Рейтинг: 334 Любопитно

  [quote#3:"dogwoman"]Направих си труда да прочета тази монументална словодиария на сър Дайнов. [/quote]

  Как сте успяли до края?

  Този автор пише откровени лъжи, смесени с полуистини!

 83. 83 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 388 Весело

  Мокрите сънища на един....???. Вие кажете!

 84. 84 Профил на homoludense
  homoludense
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добра статия но има една много тежка фактологическа грешка. Олигархията ни е разделена просто РБ са представители на една част от олигархията тази представлявана от Прокопиев.
  Няма про-западна или про-источна олигархия и двете се борят за едно и също в този смисъл обществото няма свой представител и никога не е имало. Това което интересува най-много нашите западни партньори източването на колонията България да е само в посока Запад а не и в посока Изток, та и Юг.

 85. 85 Профил на permanent.marker
  permanent.marker
  Рейтинг: Неутрално

  Тази статия стъпва на парадигмата че ГЕРБ е част от шайката. Според мен не е. Защото когато някой член ГЕРБ бъде разкрит като част от шайката изхвърча без забавяне и разследвания.

  Заради някой от личностите в РБ, по-скоро може да се каже, че те са част от шайката. В РБ има хора които ако бяха в ГЕРБ, ББ би ги изхвърлил на секундата.

 86. 86 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В разсъжденията на Дайнов са "напипани" някои основни антагонизми в нашето общество. Обществото ни е разделено на 2 основни части. Тази, която е "за върховенството на закона" - прозападна и проевропейска се олицетворява от младите, образовани и инициативни хора. Разбира се, не само от тях. Другата, която е "за статуквото" - силно идеологизирана и политизирана по стар съветски обичай, се олицетворява от инертната, озлобена и податлива на "политическо въздейсвие" част от обществото - без разлика във възрастта. За съжаление тя е, която въздейства най-силно върху системата и "благодарение" на нея се крепи политическата класа в България. Политическите партии не са ннищо друго, освен група от хора, които чрез демагогия от сорта "ляво - дясно" налагат родово-феоалния съветски строй вече 25 години, чрез манипулиране на втората част от обществото.
  "Битката" за върховенството на закона не е вътре в Парламента. Тук Дайнов греши.
  "Битката" е извън парламента. За съжаление тя е неравна.
  Животът е твърде кратък за да го посветиш на борбата с човешката простотия, която дори Айнщайн смята за безкрайна. ТРИ МИЛИОНА българи отстояват избора си "за върховенство на закона" и справедливост в държави, където те са факт в най-висока степен.
  Проблемът е в самото ни общество. То трябва да бъде лекувано, за да бъде излекувана и политическата ни система.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#72] от info111
  Е, аз се позовавам на данни на ОИСР. Подобни мисли срещу е(вро)уфороята исказват Пол Кругман, Тома Пикети, Седрик Дюран и мн.др. Ти очевидно си привърженик на Евгений Дайнов. Няма лошо. Но темата за прекрояването на ЕС вече е обсъждана в самата ЕК. Не е лошо да има толерантност към различните мнения. Тук е най-интелигентният форум, все пак.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  На този човек просто му личи отвсякъде ниското IQ. Дълго, оплетено, претенциозно, посредствено... Препоръчва се за четене само ако имате много време да се промъквате през словесни джунгли и наслаждавате на глупости, очаквайки зад всеки ъгъл нови още по-големи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":

  Иванов каза,че ще си подаде оставката само след реформите.
  Така,че има да чакате

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 92. 92 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":


  [quote#3:"dogwoman"]Направих си труда да прочета тази монументална словодиария на сър Дайнов.
  Толкова е хубаво, че е "постфактум" - просто лъсва какви глупости може да напише човек, а да няма време да им се порадва, щото отиват директно в коша. [/quote]Това работи човека,да не говорим,че неистово мрази ГЕРБ и Борисов.Иначе харесва Серж.И е нормално-все пак Дайнов е от групичката 2-ро поколение комунета,дето са живели добре по Живково време,но сега са обърнали палачинката.Има налудната теория,че ако ГЕРб се разпадне,то ДСБ ще дойде на бял кон.И затова не спира да си пробутва помията ,която излива непрекъснато по ГЕРБ.Каквато е и въпросната статия.

 93. 93 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":


  [quote#25:"полувишис"]трябваше да оставят Бойко да се обяснява защо бламира министъра си и приема предложенията на ДПС. [/quote]Как бламира министъра си?!И изобщо какво си мислехте,че щеше да стане?!Щеше да стане следното-РБ + ГЕРБ щяха да гласуват "за" и нито една поправка нямаше да мине.Тоест щеше да има тотален провал.И той щеше да е на онези,дето лъгаха как съдебната реформа била много лесна.Щото такава реформа без необходимите гласове в парламента,просто няма как да мине,независимо какво си плямпа Раданчо.

 94. 94 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#31] от "conservamus":


  [quote#31:"conservamus"]Колебая се, дали РБ не си изпусна брилянтния шанс да натика, да осветли "генералските" връзки в ГЕРБ. Разбрира се, че го изпусна![/quote]Добре,че в Рб не са такива "брилянтни" разбирачи.Защото ГЕРБ нямаше да се коалира с ДПС,а щеше да се отиде на избори.И тогава няма да има реформатори из хасковските села,нито във врачанско,нито в кюстендилско.И РБ може и да не мине 4%,а ако мине ще е с по-малко от сега.И поне Раданчо го разбира.

 95. 95 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#40] от "o_sando":


  [quote#40:"o_sando"](а му ги пуснаха единствено и само заради РБ...)
  [/quote]Как да не?!То затова Раданчо не го пускат западно от Калотина...

 96. 96 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#43] от "grem":


  [quote#43:"grem"]Според мен Бойко Борисов има основна вина за това което се случи.[/quote]Има и хас да не е той!Няма да е онези,дето ви лъгаха за "триковете" я?!

  [quote#43:"grem"]Ако той беше казал - гласуваме проектозакона на Христо Иванов, такъв какъвто е - или минава или не, нещата стяха да стоят по друг начин. [/quote]И какво става?!Проектът не минава и толкова.И после?!

 97. 97 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#75] от "nik_177.":


  [quote#75:"nik_177."]Видя се и друго. Защо БСП оттича в канала. Вместо да се попазарят, да дадат аванси, да отстъпят в нещо, да покажат позитивност някаква, се фръцнаха и - до там. [/quote]БСП твърдо се прилепи на руската пързалка,заедно с АТАКА.Заложиха на губещия кон.И затова ще си платят.ДПС ,каквото и да правят,залагат на печелившите винаги.А това в България са ЕС и САЩ.

 98. 98 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#84] от "homoludense":


  [quote#84:"homoludense"]Олигархията ни е разделена просто РБ са представители на една част от олигархията тази представлявана от Прокопиев. [/quote]Само да допълня-ГЕРБ е посредата между двете-като между чук и наковалня и се опитва да балансира.И затова понася удари и от двете страни.А през 2013-та двете олигархии се бяха обединили срещу ГЕРБ.Искаха да разчистят терена и да си играят както до 2009-та.Затова и мечтата на Дайнов е ГЕрБ да се разпадне,та ДСБ да заеме дясното пространство.

 99. 99 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#85] от "permanent.marker":


  [quote#85:"permanent.marker"]Заради някой от личностите в РБ, по-скоро може да се каже, че те са част от шайката. В РБ има хора които ако бяха в ГЕРБ, ББ би ги изхвърлил на секундата. [/quote]Ако помните,Пръмова веднага след парламентарните избори през 2009-та се беше ходила по късна доба в Банкя да се моли да става кандидат на ГЕРБ за комисар.Борисов каза тогава,че такива кадри не му трябват,и че всяка партия,с такива,дето са готови веднага да я предадат е обречена.Затова и НДСВ се спомина.И затова РБ,където е пълно с такива е в огромен риск,докато са там такива като Пръмова,Дал ,а Костов седи в сянка.

 100. 100 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Не лош текст на Дайнов, макар и набързо написан преди "историческия компромис". С някои забележки доста точен разрез на определени тенденции тежнения в българския политически живот.
  П.с. Очевидно написаното е силно неприятно за мнозина праволинейни фенове на слънцето от Банкя,но фактите са си факти.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK