Меркел vs. Хабермас

Ангела Меркел разговаря с френския президент Франсоа Оланд

© Hannibal Hanschke, Reuters

Ангела Меркел разговаря с френския президент Франсоа ОландПрепубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура". 


Гръцката драма съживи дебатите по темата за "федерализма" в Европа и даде шанс на Юрген Хабермас – най-авторитетния защитник на наднационалната интеграция – да влезе в остър спор с канцлера Меркел. Неговото обвинение бе, че тя рискува да разруши проекта за обединена Европа, който е резултат от усилията на следвоенните поколения. Да сложи край на една мечта за свят, в който национализмът е заменен със сътрудничество и солидарност.


Наистина гръцкият епизод беше маркиран с грозни сцени. От една страна, Варуфакис и компания демонстрираха непозната в ЕС арогантност в желанието си да наложат собствените тези и по този начин успяха да вбесят абсолютно всички. Това пък
създаде един лагер на "отмъщението", чийто лидер се оказа немският финансов министър Шойбле


Този лагер очевидно държеше на някаква форма на "ритуално наказание" спрямо Гърция, което дойде под формата на "приватизационен фонд" от 50 млрд. евро и някои други екстри, демонстриращи липсата на доверие в настоящото гръцко правителство. Нещо повече, освен разменените тежки думи остана и усещането, че демокрацията в задлъжнелите страни от периферията няма особено значение. В крайна сметка те имат само един избор: да останат в еврозоната или да излязат. Ако решат да останат – каквото безспорно е гръцкото решение – те трябва да се съобразяват с исканията на кредиторите. По този начин се налага немската "хегемония".


Федералната утопия


За Хабермас това е краят на мечтата за федерализирана, солидарна Европа. Това, което се получава, е "технократизация" на властта и изпразване на демокрацията от съдържание. Решенията се вземат от финансови институции ("тройката"), а не от демократични представителства. Алтернативата според Хабермас е федерализирането на ЕС – създаването на общо федерално правителство, общ бюджет, обща външна политика, отбрана и данъци. Тогава според него проблемите в периферията ще се решават по паневропейски начин, с всеобщо гласуване. Европа – като едни гигантски европейски щати – би могла и да се противопостави на глобализационния натиск на пазарите: да спре изтичането на работни места към Китай, да защити по-добре социално-икономическите права на гражданите си и т.н.


Мнозина обвиняват Хабермас в утопизъм – дори негови съмишленици вляво. И наистина решението, което той предлага, не се приема от почти никого в Европа. Вярно е, че френски политици – последно Франсоа Оланд – излизат от време на време с идеи за общи управленски структури в еврозоната: финансов министър, бюджет и т.н. Йошка Фишер преди години също бе произнесъл магическата дума "федерализъм". Но обикновено това са изолирани изказвания, които не водят до реални стъпки в политическият процес. Големият страх всъщност е, че дори правителствата на страните да се разберат за подобен план (което е малко вероятно), той би пропаднал на поне някой от неизбежните ратификационни референдуми в страните членки. Кошмарът с "Конституционния договор" от 2005 г. – когато на референдуми във Франция и Холандия той беше отхвърлен – преследва привържениците на идеята за политическа интеграция на континента. А да не говорим за евентуалните референдуми в страни като Великобритания например.


Нещо повече, примерът с Гърция показва, че дори периферни страни не биха изоставили суверенитета си лесно – СИРИЗА е всъщност партия със силен анти-ЕС заряд. Няма никакви гаранции, че едно паневропейско гласуване би дало като резултат решения, приемливи за СИРИЗА. Много е вероятно в такава ситуация тази партия да запази антиевропейския си профил, да се настрои по-радикално срещу ЕС.


Парадоксално позицията на Хабермас, която е всичко или нищо, не прави добра услуга на федерализма в Европа. Като утопия тя има силен критичен заряд – дава ни да разберем колко сме далеч от една формална, завършена федерация. Но същевременно и отлага до безкрайност реализацията на по-тясната интеграция – оставя я със статут на непостижима мечта. Благодарение на такъв тип мислене и говорене федерализмът се е маргинализирал и се е превърнал в начин да се омаловажат и дори отрекат днешните европейски институции. Доколкото нямаме истинска федерация, останалото – като еврото, общият пазар, четирите свободи, институциите – са просто дефектни и обречени на провал форми.


Федералната реалност


Истината е обаче друга. Европа продължава и днес своята политическа интеграция, макар и не по начина на Хабермас. Методът "Меркел" може да изглежда нестроен, опортюнистичен, "на парче" и неформален, но той има едно основно предимство: реален и работещ е за разлика от разни утопии. Критиците на настоящото състояние например казваха, че при един валутен съюз без общ федерален бюджет няма да е възможно да се избегне фалитът на държави и тяхното излизане с гръм и трясък от еврозоната. Чудо на чудесата, обаче досега еврозоната избягва успешно предричаната катастрофа. Мерките, които бяха взети след 2011 г., са следните:


- Създадоха са "стабилизиращи механизми" – общи фондове с размер над един трилион евро – които могат да бъдат използвани за страни, изпаднали в беда. Гърция ще се възползва от около 100 млрд. от тези фондове през следващите три години;


-  ЕЦБ – в случаи на системна опасност за еврозоната – започна да действа като "кредитор от последна инстанция". Или поне заплаши, че ще действа така, когато Марио Драги заяви през 2012 г., че ще направи "каквото трябва", за да не останат европейските търговски банки без ликвидност. Т.е. – в краен случай – ЕЦБ ще завърти реалните и виртуални преси и ще предотврати колапс на банковата система в ЕС. През 2012 г. дори не се наложи пресите да се използват – самата заявка на Драги успокои пазарите;


- Приет беше "Фискален договор", който засили контрола и санкциите върху държавите членки, неизпълняващи изискванията на еврозоната за дефицити, дълг и т.н.


Тези решения може да изглеждат половинчати и недостатъчни, но засега те работят учудващо добре. Нещо повече, през януари 2015 г. ЕЦБ започна амбициозна програма от типа "quantitative easing" в размер от около 1 трилион евро. Това е програма, при която ще се изкупуват от ЕЦБ (най-вече индиректно през търговски банки) дългови инструменти на публични структури в еврозоната. Грубо казано, ЕЦБ вече изкупува публичен дълг в огромни размери – достатъчни да покрият бюджетните дефицити на страните в еврозоната. Политическият ефект от тази програма е "федерализиране" на част от публичните дългове в еврозоната. Това, което страните са натрупали досега, си остава техен национален дълг, но те могат да го обслужват с нови заеми, част от които вече са общи за цялата еврозона (влизат в активите на ЕЦБ).


Парадоксално кризата се оказва период, продуктивен за евроинтеграцията


Както Моне и Шуман са си представяли, икономическите императиви – финансовата криза от 2008 г. в нашия случай – започват да оказват натиск за интеграция, която прелива (spill over)от сектор в сектор. Валутният съюз по необходимост води до федерализиране и на фискални политики, но това не става чрез нови договори и конституции на най-високо политическо ниво, а на малки стъпки. Решенията са вземани дори на подправителствено ниво понякога, като в случая с ЕЦБ.


Демокрация, технокрация или хегемония


Хабермас е противник на този процес. Той го критикува или като недемократичен "екзекутивен федерализъм" (федерализация чрез изпълнителната власт), или като доминация на "технокрацията", която изпразва демократичната политика от съдържание. Нещо повече, мнозина – Варуфакис например – виждат в този процес на "неформална" и "непълна" федерализация всъщност смокинов лист за прикритие на хегемонията на силния – кредитора, или Германия най-вече. Това са сериозни възражения, в които има доза истина, но проблемът е, че за целите на политизацията на въпроса и Хабермас, и Варуфакис го хиперболизират и изкривяват.


По принцип няма лошо в това европейската левица да се опитва да превърне този проблем в централна своя стратегия. На пръв поглед той е подходящ, защото комбинира традиционни нейни приоритети, като солидарност, антиостеритет, европейска интеграция. Всъщност обаче задачата за политическото му инструментализиране е по-трудна, отколкото изглежда. Дори и невъзможна, защото не отчита следното:


- Демокрацията е инструмент за вземане на решения, но за да е успешен, трябва да има институции, които да структурират избора, да гарантират, че алтернативите, между които хората избират, са смислени. Иначе лесно можем да попаднем в ситуация, при която, да речем, мнозинството предпочита: а) край на остеритета пред членство в ЕС; б) членство в ЕС пред оставане в еврозоната; в) членство в еврозоната пред край на остеритета. Всъщност СИРИЗА изправи гърците точно пред този избор и затова референдумът се оказа безсмислен: оказа се, че а >б>в>a, а това е просто логически невъзможно. Така се получава, защото хората предпочитат едновременно остеритета пред ЕС и еврото пред остеритета.


Теорията на рационалният избор отдавна е показала, че без структуриране на дебатите, демократичната процедура може да изпадне в лоши цикли, при които се нарушават базови принципи на логиката – като този на транзитивността, например. Когато те се нарушат, излиза, че мнозинството не знае какво иска – лута се измежду предпочитания. Голямата задача на демократичните партии в Европа е да не допускат подобен тип лутания, които обезсмислят самата демокрация. От тази гледна точка Меркел по-добре изпълнява своите функции от героя на левицата Ципрас: тя, например, не попита немския избирател иска ли той да плаща дълговете на гърците или не. Нещо повече, цялата еврозона се въздържа от подобен род референдуми и това се дължеше не толкова на политическите убеждения на Робърт Фицо или Истинските финландци, а на влиянието на Меркел. Ако това е хегемония, то тя е безспорно само от полза за демокрацията;


- Вярно е донякъде, че важни решения се прехвърлят на "технократски" институции като ЕЦБ. Но всъщност Марио Драги не може на своя глава да взема решения, без да отчита политическия отговор на държавите членки. Формално решенията са негови (на ЕЦБ), но де факто най-важните стават с открита или поне мълчалива санкция на основните държави. Тук ролята на Германия е наистина огромна и тя я засилва като непрекъснато поставя ЕЦБ под натиск. И чрез представителите си, и чрез конституционния си съд, и чрез жалби до съда в Люксембург. В крайна сметка, по този начин претенциите на Германия до голяма степен се вземат по внимание. А какво става с интересите на малките и периферията? Истината е, че в крайна сметка и тези интереси се отчитат. Въпреки шумутевицата около Гърция, тя получи своето. Дългът й вече бе намален на половина и разсрочен до почти плюс безкрайност; нови разсрочвания като награда за успешна политика са много вероятни, а и достатъчно средства са отделени за да може тя да си обслужва дълговото бреме през годините. Какво повече би могла да даде една формално федерализирана Европа на Гърция?


Да продължи да й дава безконтролно заеми в същите обеми като до 2010 г., докато те станат 300% от БВП и докато два милиона души започнат да работят за гръцката държава? Очевидно Гърция не би могла да се надява на много по-голяма щедрост при алтернативни сценарии, колкото и утопични да са те. Това означава, че в крайна сметка "технокрацията" е силно чувствителна към политическите и демократични процеси в страните членки. Всъщност, самите демократични правителства делегират определени въпроси на технократски структури. Идеята, че капиталът чрез технокрацията ограничава демокрацията е идеологема, в голяма степен – поне в ЕС контекст;


- И накрая, поставянето на дилемата – или политически федерализирана Европа сега, или нищо – позиционира левицата заедно с най-тежките евроскептици. Тъй като официална федерализация сега е така или иначе утопия, явно следва нищото, което е всъщност ре-национализация на континента. Не случайно Фарадж се радваше на Ципрас, защото вижда в него добър инструмент за разбиването на Европа. "Немската хегемония", "технокрацията" са други подобни инструменти за делегитимация на сегашното състояние;


В заключение, дебатите за бъдещето на Европа предстоят. Сблъсъкът между Меркел и Хабермас е показателен за опитите и на лявото, и на дясното да се позиционират в този дебат. Не бива нещата да се опростяват обаче. Гръцката драма ясно показа, че юнашките противопоставяния между капитал и солидарност, демокрация и "технокрация" лесно могат да се изродят във фарс. Да, имаме различни визии за демокрацията на континента; да, възможни са различни решения. Но преди да се превърнат в партизирани клишета, те трябва да бъдат промислени във всичките им разнородни аспекти и последствия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Казано с една дума - да бъдем послушни на големите батковци в ЕС. Те да решават, ние да слушкаме.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Да сложи край на една мечта за свят, в който национализмът е заменен със сътрудничество и солидарност."Да ама гърците разбират сътрудничеството и солидарността като банкомат.Всички трябва да плащаме техния измислен стандарт на живот защото те са горди.Сега ще си плащат стандарта на живот сами и ще си връщат борчовете.Сътрудничеството и солидарността има и задължения и респект към всички държави от общността,а не само да цоцаш пари.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Какво попречи на федерализма в САЩ това, че Калифорния фалира? 6-7 години програма за икономии, сега отново са на крака.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Казано с една дума, демокрацията не може да отмени обективните закономерности. Или както го е изразил нашенецът, приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Ако искат Европейски съединени щати политиците трябва да попитат първо народите на референдум. Съмнявам се, че народите на държавите-донорки ще гласуват за такава стъпка.
  От една страна левичарите като Хабермас критикуват ЕС за липса на демократизъм, т.е. не изпълниха наглите претенции на гърците, подкрепени от референдума в Гърция, но същевременно забравят, че никой не попита държавите от еврозоната искат ли да плащат за Гърция или не.
  Идиотските идеи за обединена европз ще я разделят на продуктивни държави и рентиери. Кой от държавите рентиери ще иска да развива индустрия след като ще получават субсидии? Каква е ползата на германци и холандци да плащат данъци, които ще отиват директно в джобовете на гърците?
  Държавите в ЕС не могат да решат вътрешните си проблеми и разделения (Каталуния в Испания, френска и фламандска част в Белгия, дори Северна и Южна Италия), какво ли остава да направят федерация, от която всички ще са доволни.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]Какво попречи на федерализма в САЩ това, че Калифорния фалира? 6-7 години програма за икономии, сега отново са на крака. [/quote]
  Тука става дума за една нация, а не за 19 различни държави (еврозоната), а вътре в тях още по-голямо разнообразие от малцинства и етноси.

 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  ЕС е замислена с цел да няма война в Европа, главно между Германия и Франция. Не е мислено за икономическото равновесие и интензивно развитие. Еврото е първа стъпла в тази посока. Сега следва да се орежат социалистическите аванти, социалните дарения и да се пристъпи към нещо като японизация или американизация. Американският модел е пред очите на всички - свиреп капитализъм, работохолизъм оромни инвестиции в наука, изследователска дейност и образование.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  [quote#6:"socialen"]Европа беше смачкана от Неолиберализма и финансовия капитализъм. [/quote]
  Смачкани са тези, които се прилапаха повече заеми, отколкото можеха да плащат. Тези, които живеят според възможностите си не са.
  Ако не беше в еврозоната, Гърция щеше да фалира още през 2008 г.
  Пък като гърците не искат да ги мачкат, пътят за излизане от еврозоната е отворен.

 11. 11 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  .. И Рим не е бил изграден за един ден.. в исторически план обединена Европа е пеленаче..
  .. Ще стане.. ако зависи от свестните хора..
  .. ако зависи от разни комунистически, фашистки , демагогски и прочие тъпаци - пак е ясно какво ще стане..

 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Нещо повече, цялата еврозона се въздържа от подобен род референдуми и това се дължеше не толкова на политическите убеждения на Робърт Фицо или Истинските финландци, а на влиянието на Меркел. Ако това е хегемония, то тя е безспорно само от полза за демокрацията"

  Всичко звучеше убедително, докато не стигнах до този пасаж. Авторът, който иначе заявява такава привързаност към логиката, по коя логика решава, че подминаването на волята на народа е от полза за демокрацията? Кое точно в случая е демокрация?

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  [quote#12:"murttle"]Авторът, който иначе заявява такава привързаност към логиката, по коя логика решава, че подминаването на волята на народа е от полза за демокрацията? Кое точно в случая е демокрация? [/quote]
  Когато гърците гласуват на референдум да не плащат дълговете си, това е демокрация, но ако не питат другите народи те какво искат, това също било демокрация?!
  Извратена левичарска логика! За тях демокрацията е избирателна, т.е. само когато се получи изгодният за тях резултат.

 14. 14 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 751 Весело

  "Алтернативата според Хабермас е федерализирането на ЕС – създаването на общо федерално правителство, общ бюджет, обща външна политика, отбрана и данъци. Тогава според него проблемите в периферията ще се решават по паневропейски начин, с всеобщо гласуване..."

  Един вид всички думкат тупана, играят сиртаки, Германия плаща парсата...
  Идеална система обаче за България, където може би ще е възможно накрая съдебнополитическата мафия да бъде изрината и пратена при ставри...

 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Подкрепяме ембаргото точно защото загубите за България са малки, а за останалите от ЕС големи! Размяната на санкции трябва да се задълбочава.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":


  [quote#6:"socialen"]Хабермас е велик! Европа беше смачкана от Неолиберализма и финансовия капитализъм. Това, което всеки чувстваше, се видя при преговорите в Гърция. Демокрацията и Суверенитета са смачкани. ЕС се превърна в СССР с Германия като водеща сила. [/quote]

  Ами по-"добър" коментар от този трудно може да се измисли, няма нужда и да се опонира.
  Вкарваш опорните точки на фаражовци, ципровци ( да не забравяме и главния спонсор, др.Путин) и всичко е ОК.
  Иначе по същество, необходима е интеграция, тя така или иначе си върви, но се иска узряване на идеята.

 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Хабермас маа пръжки с мас. Типичния левичар-въздухар, само красиви и безсмислени приказки. Абсолютно неприложими и неработещи или по-лошо, работещи във вреда на хората. И мътещи главите на матр'яла, дето мечаата му е някой да му пълни картата с евра, а той само да ходи да тегли и да харчи.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Любопитно

  Само на мене ли мисе струва,че това животно "50-млрд приватизационен фонд" ( и е изброено какво влиза в него) е някаква пушилка!
  Ами ако купувачът каже, че това не струва 50 млрд, а само 5 млрд?
  Ко' пра'им тогава?

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Алтернативата според Хабермас е федерализирането на ЕС – създаването на общо федерално правителство, общ бюджет, обща външна политика, отбрана и данъци. Тогава според него проблемите в периферията ще се решават по паневропейски начин, с всеобщо гласуване.."
  С други думи едни държави ще изкарват парите, а всички ще гласуват как да се харчат! Много демократично, няма що!

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Този лагер очевидно държеше на някаква форма на "ритуално наказание" спрямо Гърция, което дойде под формата на "приватизационен фонд" от 50 млрд. евро.." Пълни глупости! През 1997г. МВФ да не би да отмъщаваше на България, след като поиска също приватизация? Тук какво пише?
  http://www.capital.bg/vestnikut/kapital_light/tema_na_broia/1997/03/24/863234_sporazumenieto_s_mvf_privatizaciia_liberalizaciia/
  Споразумението с МВФ: приватизация, либерализация, валутен борд 24 мар 1997.. За да се иска приватизация и изграждане на приватизационен фонд в гърция, значи приватизация изобщо НЕ Е ПРОВЕЖДАНА в гърция и гръцката икономика НЕ Е ПАЗАРНА, а командно административна планова икономика! Питам- защо при фалита на банки в България ние не възприемахме приватизацията като нещо недобро / принципно/, а гърците сега реват?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Квото и да "църтате" тука и да се изживявате на големи евро-германски разбирачи и дойче-гъзолизци, мерхел не е нищо друго освен немския вариант -путин, не напразно същия полит произход, комсомолка от активен тип, щерка на ддр червена номенклатура... та и не може друго виждане да има освен як диктат, свиване на разходи за другите и собственно величие!! Новия германски райх.Като не става с война -да става с пари, ама ако не бяха американците да плащат за противостоянието към ссср-то(планове маршал, опрощаване на дългове и репарации...), сега още щяха да се уригват на лихви и проценти по заеми и дългове ,бетер гърците.А вие, като добри въспитаници на куманизЪЪма, продължавате верно да служите на същите теа червени мафиоти, пребоядисали се като берта мерхел на капиталисти.Та и минусите ви са от същото това лумпен верую във власта и реда(райха) хаха ха ха ...

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#4:"bawarec"]демокрацията не може да отмени обективните закономерности[/quote] Бихте ли посочили какво недемократично има в суверенните държави? [quote#21:"maane"]Новия германски райх[/quote] Лъжа! Ако беше "новият германски райх", гърция трябваше да даде като обезпечение Акропола, понимаеш? Федерализацията не е нужна на България, но е изключително изгодна за гърция и нашите паразити от бсп, абв и атака, които масово са в нетрудоспособна възраст , пенсионери и чакат ДРУГИТЕ да им изработят пенсиите...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#20:"logika"]Питам- защо при фалита на банки в България ние не възприемахме приватизацията като нещо недобро / принципно/, а гърците сега реват?![/quote]

  Отговарям : защото българите сме по-смотани, и не знаем/можем как да си защитим националния интерес.

  Доказателство: средна работна заплата
  Гърция : 1500 евро
  България: 400 евро

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#24:"mg.forum"]Отговарям : защото българите сме по-смотани, и не знаем/можем как да си защитим националния интерес.[/quote] Не- това не е вярно! Идеята за приватизацията принципно е отлична идея, и обичайно се реализира при преход от планова към пазарна икономика. Така, че - не съм съгласна с Вашето твърдение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "logika":

  дорогой,"гърция трябваше да даде като обезпечение Акропола, понимаеш?" ми като ще смятаме така,не е ли по добре германия първо да върне Пергамон-ът, вратата Ищар, Нефертити ... или поне да ги плати! Франция, англия също, ако знаеш за кво става въпрос.

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#24:"mg.forum"]Доказателство: средна работна заплата
  Гърция : 1500 евро
  България: 400 евро[/quote] Това не е никакво доказателство, а показва единствено ЛЪЖАТА за гръцкото БВП! АКО гърция не беше на външно финансиране от ЕЦБ, какъв е БВП, който СЕ ИЗРАБОТВА ОТ САМИТЕ ГЪРЦИ, а? Не повече от 700 евро средна работна заплата- според мен! Гърция НЯМА високоразвита икономика, която да изработва стоки/ услуги с висока добавена стойност. Така, че- отворете си очите и не се поддавайте на гръцките лъжи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "maane": Когато Франция закъса и обяви дефолт, да- може да се поиска и Лувъра като обезпечение,само, че случаят не е такъв , "дорогой товарищ"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#25:"logika"]Идеята за приватизацията принципно е отлична идея,[/quote]

  Иди го кажи това на Фолсваген, в която един от най-големите (или най-големия) акционер в провинцията в която е щаба на Фолсваген.
  И където едни от най-големите банки са обществени, общински по -скоро , не държавни. Както и железницата, и т.н. ..
  Или в на Норвегия, където държаната Станоил,оперира находищата на нефт и газ в Севрерно море.
  И хилади други примери.

 30. 30 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#27:"logika"]Това не е никакво доказателство, а показва единствено ЛЪЖАТА за гръцкото БВП![/quote]

  Това е доказателство, че Гърция знае какво прави, а България - не.

  Теб ако те поставят на власт, с детинските си представи за света ще докараш Бг до просешка тояга. Не че сега не е де.

  Навремето баламурника Филип Димитров сипраше военни заводи, щото войната била лошо нещо. Интерсно, че докато баламурника правеше това в БГ, нито на САЩ, нито на УК, Германия, Русия, ... - не им минаваше през ума да се борят за мир като си спрат военните заводи.
  Ето това е какво значи да следваш " принципите" на чужди сили.

 31. 31 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#28] от "logika":
  Четейки съфеския ти маниер на мислене и здравата кгб логика плус познанията ти по съвеския език, стаа ясно за произхода ти т.е. както беше казано по -горе: ти си точно от тези : пременил се Илия - па у тия. аре изчезни, писнали са ми бивши черено- кафеви.

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#30:"mg.forum"]Това е доказателство, че Гърция знае какво прави, а България - не. [/quote] Така ли? Като знае гърция какво прави, защо гърците СЕГА- В ТОЗИ МОМЕНТ- не могат да си изтеглят депозитите от банките,м? Гръцката държава е паразит, но всеки паразит- като всяко живо същество - има естествен край, биологична смърт, колкото и това да не им се ще на социалистите и комунистите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#31:"maane"] стаа ясно за произхода ти [/quote] И какъв ми е произхода,м? Който не е с комунягите и цоциалистите, непременно е нацист- на това ли ви учат в масква? Хахахаха

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#30:"mg.forum"]Теб ако те поставят на власт, с детинските си представи за света ще докараш Бг до просешка тояга. [/quote]
  Моите "детински' представи включват успешно издържани изпити по икономикс, финанси, право и т.н. А твоите представи какви са?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#32] от "logika":

  Напиши си нормата от коментари, и отчети утре в НПО-то работа, вземи новия грант или транш от гранта, и бегай на море.

  Само да питам вие с Нормат ГРАНТ в едно НПО ли сте?

  И двамата сте печени НПО мразилки, но ми е интерестно в едно НПО ли сте.

 36. 36 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#34:"logika"]А твоите представи какви са?[/quote]

  Борба за жизнените интереси на живот и смърт !!!

  С проливане на пот, кръв и други телесни течности.

  Както фунцционира света от хиляди години

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#34:"logika"] успешно издържани изпити по икономикс, финанси, право и т.н.[/quote]

  Я с твоите велики познания да ми обясниш следния факт:

  Преди около 2 хиляди години в Европа е властвала Римската империя. И е имало закон, които казва , че границите и са нерушими.
  Въпрос: е как така сега, 2015, няма Римска империя след като е имало закон за границите и , и е било НЕЗАКОННО да се променят свещените граници на империята?

  Да не би да е , о боже, нарушен ЗАКОНА?

 39. 39 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Въобще имам един атлас на Европа, исторически от Елада до към 2000 година, и там границите на страните са се променяли непрекъснато.

  Въпрос: е как са се променяли тези граници, като за всяка от тези граници е имали закон?
  Е, то какво излиза, че в Европа постоянно се е, о боже! , НАРУШАВАЛ ЗАКОНА, цели 2000-3000 години !!!!??/

  Че то Европа е едно гнездо на без-законието тогава

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#29:"mg.forum"]И където едни от най-големите банки са обществени, общински по -скоро , не държавни[/quote] А знаеш ли какво е "приватизация"? Май не Ето ти уикито като начало:"...Приватизацията (на английски: privatization или privatisation) е процес на трансфериране на собствеността на бизнес, предприятие, агенция, публична услуга или недвижимост от публичния сектор (ДЪРЖАВНИЯ) към частния сектор (бизнеси, които оперират с цел печалба).."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Последните дни гледахме началото на края на немската хегемония в Европа. САЩ се събудиха !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"mg.forum"] че едва ли и 1% от товите коментари, са извън темите за РУсия? [/quote] Точно така- темата за руската агресия в Украйна и незаконната руска окупация на Крим, както и незаконната руска анексия на Крим е основната тема, която ме занимава.. Следва ли, че съм трол? Ако ти напиша 10тте международни договора и част от украинското национално законодателство, което русия наруши, дали ще можеш да ми отговориш на същото ниво- т.е. с юридически аргументи, че русия не е нарушила тези договори и чуждото национално законодателство?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#42:"EREBUS"]САЩ се събудиха ![/quote] Да, де- нали за това вашите/ т.е. гърците/ току-що, днес, ПАК поискахте нов заем от МВФ? Да видим- дали МВФ под влиянието на САЩ ще ви отпуснат нов заем, след като преди 15тина дни поискаха от вас първо да си изплатите ВСИЧКИ задължения към МВФ и чак тогава да искате нов заем...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#41:"mg.forum"]Само по теми за Русия пишеш, което иде да рече че имаш служебен ангажимент, [/quote] Хахахаа- не е истина Доста опростенческо мислене имаш- направо посредствено

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Солидарността е хубаво нещо, но не може да бъде еднопосочна.
  Не може да функционира, ако едни работят, а други играят сиртаки.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Разстроено

  Доста джафкане на този форум без дискусия за типовете федерализъм, за положителните и отрицателните страни на Европейската федерализация и подхода лъм нея (например по аналогия със САЩ кои държави ще са щати и кои територии като предварителен етап, в какво ще се изразява федерализацията на различни национални структури и т.н.). Дори обсъждайки личностите на Хабермас и Меркел дискусията е като в селска кръчма.

 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Казано с една дума - да бъдем послушни на големите батковци в ЕС. Те да решават, ние да слушкаме.
  .................
  Или по друг начин казано, нека да се разделим, всяка държава за себе си, със своя валута, митници, граници и всякакви възможни пречки да се влезе в нея.
  В същото време доларът си връща значението отпреди ерата на еврото, а САЩ и Русия продължават да си играят игричките на добро-лошо ченге, а задкулисно да си стискат ръцете и поздравяват за двуполюсния модел на световно господство и за това изклатиха Европа от играта.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 49. 49 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Гръцката драма ясно показа, че юнашките противопоставяния между капитал и солидарност
  .............
  Ало, ончо, ако ти влзеш в Медицинския Университет с пищови на приемните изпити и след като си вече втори курс се изпуснеш и споделиш, няма ли да ти покажат вратата?
  Гърция влиза в Еврозоната с манипулирани статистики за икономиката си, лъгала е като разпран циганин, измамила е всички европейци. Тази държава няма място в Еврозоната, влязла е в нея чрез измама, за каква солидарност говорим тук, табани трябват, комбъли и много люти шутове по мързеливото ду..це.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 50. 50 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Любопитно

  До коментар [#21] от "maane":


  [quote#21:"maane"]щерка на ддр червена номенклатура.[/quote]


  Я, пак????

  Да разлая троловете!!
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  Гърция фалира 2008 година. Последните 7 години са удължаване на агониите в полза на финансивия сектор и банките, и доближаване до тотална катастрофа, защото Германия и Франция национализираха загубите на частните кредитори с парите на Данъкоплатеца си и самите те станаха кредитори на Гърция.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Започна дезинтеграция благодарение на неолибералите в Брюксел. Великобритания прави референдум. Дано да се оттеглят от неолибералния ЕС, смачкан от Германия. Англичаните са последните, които ще се примерят с немската хегемония.
  Всички страни като Великобритания, Швеция, Норшегия и Дания, където Суверенитета и Демокрацията все още означават нещо, не въведоха Еврото и хич и не помислят да го въведат, защото не искат да минат под немския валяк. Швеция проведе Референдум и Еврото беше отхвърлено с мнозинство. Шведите и останалите като тях се оказаха много дълновидни и интелигентни, и не се подадоха на корупцията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Швейцарската Централна Банка отхвърли връзването към твърдия курс на Еврото, защото сама се убеди, че това е в ущърб с монетарния и суверенитет.

  Неолибералите, финансовият сектор, банките и корпорациите разбиха Европейската Идея за 30 години Неолиберализъм и върнаха Европа във времето на Популизма, Бедността, Неонацизма, Национализма, масовата Безработица и Безперспективността.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#21] от "maane":

  Бащата на Меркел е бил пастор, т.е. доста далеч от номенклатурата. Реално тя излиза на политическата сцена като прес секретар на последния премиер на ГДР по време на прехода. Колкото до членуването в комсомола кой по това време не е бил автоматично регистриран като член на FDJ? Как иначе би могла да следва? Хайде без изхвърляния, а?

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  форумни маанета.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdelhaqq":

  По-лошо, чалга

 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Много приказки за нищо. Ако я нямаше кризата, федерализациятя отдавна да е факт. Сега страни, като Гърция се пазарят за всичко, от което в крайна сметка ЕС едвам се държи на повърхността, камо ли да може се постига някакъв напредък.

 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#53] от "socialen":
  Като разбираш толкова от монетарни системи, я ми кажи- защо ТВОИТЕ бсп, абв, атака и абв НЕ ИСКАТ въвеждането на пряка демокрация в България по швейцарски модел, защо НЕ ИСКАТ да имаме швейцарския неутралитет, а ни тикат към излизане от ЕС и НАТО, само за да влезем в евразийския и одкб,м? Швейцарския неутралитет включва неучастие във военни и политически съюзи- тогава - какво ТОЧНО искат твоите хора? Искат прекратяване на съществуването на Третата българска държава и възникване на задунайска губерния българия в състава на рф? Знаеш ли, че ако дядо ми беше жив, за тези ваши щения щеше да ви скъси с по едни горни глави, а? И да не се объркаш- дядо ми е чист етнически българин, не българоруснак!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#58] от "logika":

  Какво общо има монетарната с-ма с пряката демокрация? Централната Банка е независима и не е под демократично влияние. След 26 години Неолиберализъм демокрация няма. Ще има прек, директен Неолиберализъм, който окончателно ще убие демокрацията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#59:"socialen"]Какво общо има монетарната с-ма с пряката демокрация? [/quote] Пак си проличава незнанието ти. Има- напр. държавите от еврозоната НЯМАТ монетарен суверенитет, НЯМАТ фискален суверенитет и това не са празни нищо незначещи думички като твоя "неолиберализъм"! Т.е.- държавите от еврозоната ОТДАВАТ 100% от монетарния си суверенитет. Да не говорим, че не ми отговори на въпросите- защо твоите хора от бсп, атака и абв тикат България и българите към РАЗРУШАВАНЕ на суверенната държава България и възникването на задунайска губерния с име българия в състава на русия? ЗАЩО? Вие нямате ли майки и бащи- българи, те не искат ли да живеят в своята си държава- държавата на българите, а не в руска република?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "СДС":

  +++++++++++++++++++++++++++++

 62. 62 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#50] от "lone_wolf":
  точно така! а иначе легендите за попската дъщеря са за лумпените

 63. 63 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":
  Както вече го казах: дъщеря на пастор са легендите за лумпен избирателите.

 64. 64 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Любопитно

  До коментар [#63] от "maane":

  Her father Horst Kasner, son of a Berlin police officer, had finished studying theology and was needed by the church.

  http://www.bloomberg.com/bw/articles/2013-09-19/angela-merkels-early-years-in-east-germany-shaped-her-crisis-politics

  Блумберг е лумпенска формация, нъл'?

  Туй maane, от циганско маане ли произлиза?

  Да разлая троловете!!
 65. 65 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#64] от "lone_wolf":
  Та да ти потретим, шото явно като здрав балкански субект от раз не вдеваш: Както вече го казах: дъщеря на пастор са легендите за лумпен избирателите, па дори в блумбергски вариант. А колкото до наивнияти въпрос"Туй maane, от циганско маане ли произлиза?" Не, от турско е та така и ще се чувстваш по близко до корените си(500г си е бая време за гена ти), па и белким сванеш разликата, че нема разлика ,освен в обременената ти от куманизЪЪма култура на виШ Се същество.

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "оказа се, че а >б>в>a, а това е просто логически невъзможно. Така се получава, защото хората предпочитат едновременно остеритета пред ЕС и еврото пред остеритета."

  Само където Гърците живяха така, толкова дълго, че сега иди им обяснявай, че е логически невъзможно...

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да създадем копие на СССР ли ни предлага? Този филм вече сме го гледали!

 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#65:"maane"]Не, от турско е та така и ще се чувстваш по близко до корените си(500г си е бая време за гена ти), па и белким сванеш разликата, че нема разлика ,освен в обременената ти от куманизЪЪма култура на виШ Се същество.[/quote]

  това четливо като манускрипт от 11 век. "о, неразумни юроде"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  " Казано с една дума, да бъдем послушни на големите батковци от ЕС "


  Викаш, по добре беше да си бяхме останали послушни на изкукуригалите старци от Политбюро на ЦК на КПСС ? Е, да, ама това СССР, СИВ, Варшавски договор, Социалистически лагер, се оттекоха в канализацията !
  Днес България е суверенна държава, не мирише на руски сапог, а ти не получаваш АБПФК -пенсия !
  От утре се очертава поредната хубава седмица ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  тоя Хабермас е някакъв хибрид между германски Ципрас (ако приемем, че съществуването на подобен урод е теоретично възможно) и форумния ни колега "социален".
  Т.е. защитник на тезата, че на паразитите по право им се полага да паразитират, и това право е по-свещено и от най-дебелата свещена крава в Индия.
  Е, за радост, въпреки огромните усилия в тая насока, Европа все още не се управлява от паразитите. Но ако продължава така, скоро безполезните, паразитите, ципрасите и чегеварите ще ни налазят наистина сериозно.

 71. 71 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"pamela"]Ако искат Европейски съединени щати политиците трябва да попитат първо народите на референдум.[/quote]

  Това с референдумите е въдица за балъци.
  Даже в страната на референдумите (Швейцария) има желязно ограничение кое може да бъде подложено на референдум и кое не, а също кой има право да гласува на референдум.
  Като пример у нас мога да ви дам референдума за Белене на мошениците Гоце и сие на който неадекватни баби и дядовци и неграмотни цигани трябваше да решат ядрената стратегия на Бг.
  Хайде стига с тези референдуми. Историята ни е показала в България какво означават те. Припомнете си референдума за република, конституцията на Т.Живков и изцепката на Гоце.
  КАТЕГОРИЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!! Или ако има такива трябва да бъдат наложени ограничения за право на участие.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  [quote#5:"pamela"] Съмнявам се, че народите на държавите-донорки ще гласуват за такава стъпка. [/quote]
  Ще са съгласни. Така ще има една обща, но по-слаба валута, която би им оправила износа. Е ще дават пари на закъсалите, но една федерална организация не би допуснала такива глупости като гръцкия референдум "няма да плащаме". Народа също би бил доволен, щото правилата ще са добри, а не като у нас (една реформа в съдебната система, дето се точи от години). За акъла на богатите държави, може да съдиш по швейцарският референдум, дето отхвърли "инициатива 1 към 12".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  " Няма как да се съживи трупът на ЕС, по-добре да се направи анализ и да се погребва "


  Постави цукалото по-далече от леглото си да не стане беля ... При тези кошмари, които сънуваш, вероятно махаш и с ръце и ... все пак нека да е по-далече ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#21] от "maane":

  Първо се Управи с кюрдите, след това с външния дълг и накрая с пантюркмизма и пак заповядай....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 75. 75 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "socialen":

  БНБ е строго в рамките на Фискалния борд и въобще не може да влияе на българския финансов пазар.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Така си е.

  Който е малък и виновен...

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Казано с една дума - да бъдем послушни на
  големите батковци в ЕС. Те да решават, ние да слушкаме.

  Засега нямаме ясна предства за случилото се,
  но е виновна Русия. Дж. Псаки

 78. 78 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  [quote#23:"mg.forum"]Кой (Кой, кой ???) е автора Даниел Смилов?

  Къде е учил, какво работи?[/quote]

  До коментар [#23] от "mg.forum":

  И какво, ако НЕ е учил и ако НЕ е работил?
  Можеш ли да противопоставиш някаква разумна идея срещу написаното от Смилов или по комунистически ще "громиш автора".

  ПП: Ти какво си учил и какво си работил, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#75] от "Captain Shakespeare":

  Също загуба на Суверенитет И Демокрация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Кризите водят до по-дълбока интеграция. Има го и в този анализ. Отделно - една интеграция или се задълбочава, или буксува и отмира. Обективен процес. Навремето, при европейската икономическа общност /ЕИО/ един студент предположи в работата си, че икономическата интеграция неминуемо ще доведе до политическа, включително общ парламент, нещо като общо правитество и пр. И трябваше да го обоснове с многонационалните монополи, за да мине идеята. С тях или без тях се случи точно това. И предстои федерална Европа. /Или стопиране и отмиране на процеса/.

 81. 81 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Противопоставянето на идеите за федерализацията на Европа и днешните реални проблеми с които се справят/или не съвременните политици на Европа е, меко казано нелепо. Всъщност ЕС върви към все по-голяма федерализация/конфедерализация,но процесът е обективно възпрепиятстван и забавян именно поради респекта към демокрацията и сувренитета на отделните страни-членки. Формално в един идеален свят ЕС отдавна трябваше да бъде федерация и механизмите за взимане на решения в Брюксел да подлежат на по-открит и директен контрол от избирателите, но именно всъщност т.н. национален суверенитет ограничава тези процеси засега.
  Идеята, че крайнолевите като СИРИЗА могат да бъдат в някакъв смисъл проевропейски е смешна и абсурдна. Също както и крайнодесните изцепки из различните страни на ЕС

 82. 82 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По онова време /ЕИО/ вече имаше някакъв бутафорен парламент без влияние. Разделен с желязната завеса, т.н. Общ пазар бе твърде абстрактен за нас, но като икономика - поразително успешен. Удивителен ръст. Наченката на парламент подсказваше, че щом го има, макар и формално, ще се развива и ще еволюира. Че ще се роди и нещо като правителство с голямо влияние в държавите от общността. Роди се и е с влияние. Питайте магистратите. Че ще паднат границите и ще се въведат общи правила, не само за търговия, а същинска конституция.Впрочем, имаше и политически момент да се мисли за федерализация /още тогава/ - заплахата от СССР и подопечните му. Търсили са общ отпор. За какъвто военно-политическият блок е бил недостатъчен. Финансова и икономическа стабилност, също. Рухването на един води до рухването на всички. Нещо такова казва Аденауер в зората на евроинтеграцията. Затова ли спасиха Гърция?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK