Съдебната реформа: историческият компромис и историческият малшанс

Радан Кънев, Бойко Борисов и Лютви Местан след първата среща за промените в конституцията в парламента

© Анелия Николова

Радан Кънев, Бойко Борисов и Лютви Местан след първата среща за промените в конституцията в парламентаПостигнатото споразумение между Реформаторския блок и ДПС с отстъпки от двете страни и внасянето със 180 гласа на нов конституционен проект с "трите безспорни точки" (по премиера Борисов) е успех, който очевидно не е могъл да бъде по-голям - при това съотношение на парламентарните сили.


В него се запазва прекият избор на членовете на съвета от съдийската и прокурорската квота на принципа един магистрат един глас.


Запазва се и основният акцент на изтегления проект: разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара, за да се отхлаби кадровата и дисциплинарната примка от съда, преметната от формирани по невидими договорки лобита и кръгове във ВСС сред видимата обаче хегемония на главния прокурор. 
И двете промени са фундаментални, за тях настояваха години наред съдии при различни политически мнозинства, но вместо да бъдат чути, най-високопоставени политици, които днес провеждат реформата, ги наричаха престъпници, а съответните им лобита във ВСС се хвърляха в плонж да изпълнят мръсните поръчки - елиминиране на непокорните. (Та нека сме по-сдържани в признанията на позитивите на политическите водачи, моля...)


(Пропускам третата "безспорна точка" - увеличените правомощия на Инспектората към ВСС (ИВСС). Напомням, че РБ и ДПС наистина увеличиха правомощията на този ключов орган, но изключиха реформирането му, което ще създаде проблеми, вместо да ги реши - но плюсовете и минусите  на приетите и отхвърлените точки от първоначалния проект ще бъдат предмет на отделен анализ).


Исторически компромис - в смисъла на успех - да, ще отвори пътя за реформа на съдебната власт в самата й сърцевина - независимост на съда


А независимост на съда означава подчиняване единствено на закона - нека подчертаем това за широката публика, която като чуе независимост, се разгневява. Независимост на съда е невъзможна с назначаване и наказване на съдии и председатели на съдилища под хегемонията на главния прокурор. Затова реформата няма как да не започне от "главата" и нейното разделяне - за сведение на опонентите, чиято пропагандна опорна точка "това ли е най-важното" продължава да отеква - с лека девалвация на ефекта.


Независимост на генералния арбитър - съда, означава справедлив процес - а тази е мярката на "всички неща" в човешкия свят.


Исторически компромис - в смисъла на неуспех - също да, защото прокуратурата не е пипната на конституционно ниво


Понятието "исторически" носи не само позитивен смисъл. Друг шанс за конституционна промяна на безграничната и безконткролна власт на главния прокурор (който и да е той), въртящ държавата и обществото на пръста си, скоро няма да се появи.


А гражданите, фирмите, бизнесът голям и малък, преди да стигнат до съда, всекидневно работят, конкурират се, борят се за правата си, спазват и нарушават закони и правила  под зоркото око на прокуратурата. Както и борбата срещу корупцията на високата и местната власт.


Да припомним, че главният прокурор формира и антикорупционното звено за борба с корупцията по високите етажи между прокуратурата, ДАНС и МВР, без дори да минат през ВСС посочените от него прокурори, поне да им видят кадровиците CV-тата, та в тази специализирана и натоварена с огромни вътрешни и външни очаквания структура влязоха и негови подчинени с професионално-етични дефицити, с имидж на "изпълнители на поръчките на прокурорския връх".


Тази прокуратура, която се е самодискредитирала чрез доказана конюнктурност в избора към кого и кога да насочи вниманието си, ще противостои ефективно на най-високата корупция? Наистина ли? И това го говорим и на чуждестранните посланици - те може и да вярват... Но няма да бъде банализирано от повтаряне поне онова ярко доказателство за прокурорската самодискредитация: подновяването на делата срещу Борисов и Цветанов, когато са в опозиция и са бойкотирани от ДПС/Пеевски, и прекратяването на делата им (на прокурорско равнище), когато  са отново на власт и в спокойни отношения с ДПС/Пеевски.


Намаляване на 7-годишния мандат на главния прокурор, а ако се налагаше - заедно с мандатите на другите  "двама големи" - председателите на двете върховни съдилища, очевидно е било изначално изключено от параметрите на промените. Както и редуцирането на срока на действие на ВСС от 5 години на три.


Правителството публикува стенограмите от заседанията си, за да докаже, че работи прозрачно. Но никога няма да ни каже


как и от кого бяха договорени първоначалните рамки на реформата, в които е залегнало условието   прокуратурата и главният прокурор да останат недосегаемите


Когато осветим този въпрос или когато РБ го освети публично, едва тогава ще говорим за "изумителен успех" и ще признаем заслугите на премиера Борисов.


Някой да е чул изявление от премиера и президента, че прокуратурата се нуждае от реформа?


Чувахме друго - гръмотевиците на  войната срещу промените, която се водеше на всички фронтове - от мнозинството "Цацаров - Колев" във ВСС, през медийната империя "Пеевски" и вестниците, дължащи кредити на КТБ,  през изливащи хейтърска злост всяка седмица мастити коментатори с непреходна слава, но също тъй непреходно зависими от всеки главен прокурор, до професионалните партийни демагози в парламента, които се надяваха Христо Иванов да не издържи и да им хвърли оставката си. (Тази сутрин чух по телевизора Румен Петков (АБВ) да казва, че премиерът умишлено елиминирал от преговорите правосъдния министър, което било знак, че трябва да си ходи. Та и той потвърждава 100 процента коментара ми.)


А премиерът Борисов припозна Христо Иванов за "свой и техен" министър - на ГЕРБ, едва при риска от провал на поправките в конституцията и оставка на правосъдния министър, за да защити реформаторския имидж на кабинета си и за пред европейските партньори.


Във всеки случай


успехът/компромисът не бе неочакван - ДПС просто чакаше своя час


както написа "Дневник" още в първия анализ "Конституционни игри". В добавка ДПС/Пеевски пренави пружината на съпротивата срещу реформирането на съдебната власт. И медийно-пропагандната, и непублично водената война счупи всички печални рекорди за последните 25 години. Стигна се до предела, в който на ДПС му беше необходима реабилитация като "евроатлантическа партия" чрез връщане на топката в реформаторското поле. И влезе в ролята на... реформатор.


Историческият компромис обаче стъпи върху изначално договорения. Затова историческият успех е паралелен на исторически малшанс: най-сетне се появи министър на правосъдието с воля и подготвеност за реформа - и беше спрян от конюнктурата, която действа като тоталитарен политически, икономически и медиен капан.


Малшансът е във времевото съвпадение на волята на конкретен министър с реална противостояща конюнктура


- Христо Иванов нямаше видима от обществото, действена, активна, работеща политическа подкрепа от най-високото място, докато съгласуваше с главния прокурор проектпромените в съдебната власт. Тази е темата табу в сегашната бодра говорилня за постигнатото съгласие.


Нямаше и как да има - политическата власт в лицето на всички парламентарни партии, без оглед дали управляващи или не (неслучайно не ползвам думата опозиция), през това време очакваха от главния прокурор и председателя на Върховния административен съд да прегазят върховенството на закона, за да приключат по-бързо със скандала КТБ, като омъглят и покрият отговорността за колосалния грабеж.


Дано съдбата на българската съдебна реформа, която все още остава неясна,  ни даде да разберем, че без истински граждански натиск промяна е невъзможна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Самия факт, че се налага компромис показва колко зависими са съдът и прокуратурата от ДПС и БСП. ДПС се опитват да се докарат на електората си като все пак правещи реформа не осъзнавайки, че с компромиса си просто показват, че съда и прокуратурата са зависими от тях. А БСП са директно против реформата. Те пък осъзнават, че техните корумпирани кадри може да отлетят от позициите си и са категорично против. А компромис се налага, защото много от българите не гласуват. Ами като си седите вкъщи ще ви управляват корумпирани хора. Много пъти съм казвал, че този който не гласува е безгласна буква. Нямало за кой казват. Ами тогава #КОЙ ще ги управлява.

 3. 3 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело


  Не е ясно защо така предложените административни промени се наричат ''съдебна реформа''.

 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Дано съдбата на българската съдебна реформа, която все още остава неясна, не ни даде да разберем, че без истински граждански натиск промяна е невъзможна."
  Тук е заровено кучето!

 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  "...успех, който очевидно не е могъл да бъде по-голям - при това съотношение на парламентарните сили."

  Без коментар.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 706 Неутрално

  интересно защо стрелите все се насочват към реформаторите? нали Бойко беше готов на много по слаб вариант! а радан успя да се пребори за няколко неща.
  значи бойко бе готов да клекне на ДПС, докато Рб се бори до край. И с 23 депутата РБ постигна повече отколкото ГЕРБ с 84
  А като не сте доволни от компромиса -действайте така че следващия път Рб да има поне 50 депутата, а БСП и ДПС - под 30!
  И Атака и АБВ да не влязат в НС.
  тогава реформите ще са много по сериозни

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  аФторе, днес по едно предаване през деня показаха някакъв резултат от тяхно питане в мрежата дали хората знаят какви промени се предвиждат в конституцията (които странно защо се наричат съдебна реформа ..). 46% от запитаните отговарят, че нямат представа. Аре опитай се другия път като пишеш статия да седнеш, да прочетеш и да дадеш накратко основните промени, които се предвиждат (аз съм ги чел), но не да ги преразкажеш и да направиш изводите (да смелиш по твой вкус) предварително, а да го направиш като журналист - даваш текста и казваш - до сега беше еди как си, с тая промяна се случва еди какво си (примерно: до сега мандатът на ВСС беше 5 г. - промените предвиждат да са 4 г. - т.е колкото на народните представители) Щото да ги смиламе и да правим внушения е едно, а да информираме е друго.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Буламач.
  Преди 2 дни Борисов беше виновен , че реформата зациклила, щото късно се намесил.
  Сега в статията всъщност тоя компромис бил изработен само от ДПС и РБ.
  Обаче все пак на Борисов ще му дадем тиквен медал, ако РБ осветли процеса ( Кунева, Лукарски )
  През цялото време наричаме "реформа" нещо, което е една първа стъпчица по един дълъг път. И което ако спре до тук - ефекта ще е нулев. Освен за някои хора, които бързичко ще се издигнат по служебната стълбица.
  За П.В. & Спонсоршип навярно върхът на "реформата" е Цацата да си отиде. За нормалните хора това е просто една брънка в дълга, дълга верига.
  За капак ни в клин, ни в ръкав метнахме една бомбицка по случая КТБ - няма как, корпоративните интереси трябва да се бранят.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Позицията на г-жа Владимирова по въпроса и особено когато става дума за Борисов е добре известна и тук дори е леко смекчена. Но освен изказаното предположение и дори увереност за задкулисни договорки ( не твърдя че няма, но няма и никакви доказателства за тях), някак удобно се пропуска, че не без помощта на непрекъснати и последователни писания на достатъчно авторитетни хора, в течение на години, че и този и онзи са маскари, че и тези (пак) нищо няма да направят и че едва ли не сме обречени, го добутахме до там, че да гласуват 50% от хората, с което много облекчихме задачата на Доган, Първанов и дори и на Сидеров.
  С това позволихме парламента да се напълни с куцо, кьоровао и сакато, но добре мотивирано с черни и задгранични пари, а след това искаме пълноценни реформи.
  Може ама ...друг път.
  Така че, идват едни избори, догодина други и току виж и парламентарни, та не е зле от сега да си насочим мерника и да мислим поне малко дали да гласуваме или не и ако да, за кого.
  Едва след като създадем поне минимални условия за извършване на реформи, ще имаме пълното право да искаме и наказваме тези които не ги правят.
  И още нещо, днес и сега, когато се решават толкова важни неща, е редно да реагираме поне като на назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, с което ще окажем реална подкрепа на Иванов и реформаторите и със сигурност ще затрудним, тайните и явни противници на реформата.

 10. 10 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Дано съдбата на българската съдебна реформа, която все още остава неясна, не ни даде да разберем, че без истински граждански натиск промяна е невъзможна."

  Граждански натиск трябва да има, но с настоящия "политически елит" ще продължаваме да живуркаме в блато някак си. Нов политически проект, който да има за основна цел приемане на нова конституция - мисля, че това е решението. Излишно е да споменавам, че този проект трябва да бъде излъчен от гражданското общество.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  ПетяВ - авторът де отдавна е известна с антиГЕРБ писания (даже по едно време я бяха изловили как се пеняви във ФЕЙСА) !

  Ама не може да и се сърдим - тежки времена и всеки гледа да си заработи по някакъв начин - в случая , да превъзнася "лабораторията" !!!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":


  [quote#1:"niakoi_si"]Довчера автора громеше Борисов, че саботирал реформата и се сдружавал с ДПС, това беше антиреформа и т.н. . Днес когато любимците реформатори клекнаха и приеха абсолютно [/quote]

  Не знам дали това не е една от целите или резултата е случаен, но и всяко положение, за противниците на промените, реформата или както искате го наричайте е в противопоставянето, на тези които с или без желание, но все пак правят някакви реални неща.
  Така че, който е за РБ, да си стои зад него и да гласува, който е за ГЕРБ също, но да се борят едни срещу други, означава директно да се помага на ДПС,БСП,Атака и кой лие не още а ла барековци и прочее паразитни образования. В този смисъл, нека имаме едно на ум, кой е основната причина и едва след нейното елиминиране, да си търсим кусурите.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Петя е най-добрият съдебен репортер и би могла да помогне с въпроси,с осветляването на проблемите и пропуските,между първо и второ четене.Вместо да прави политически ретроспективни коментари,които и без това си ги знаем.

 14. 14 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всеки път започва с първата направена крачка...Успех желая за всички българи!

 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Аз да си призная съм от тези, които смятат тези промени за прах в очите. Този коментар на г-жа Владимирова, обаче ми дава малко повече повод за оптимизъм.
  Все още, обаче, мисля, че трябва да има изборно начало за прокурорите и полицейските началници.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Каква реформа, какви 5 лева?
  Утре, като се видят резултатите от тази "реформа", пак ще са ви виновни БСП и Атака.

 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  [quote#13:"Вячеслав Атанасов"]Петя е най-добрият съдебен репортер и би могла да помогне с въпроси[/quote]

  Подкрепям. не знам кой ви слага "-"-четата.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "най-сетне се появи министър на правосъдието с воля и подготвеност за реформа - и беше спрян от конюнктурата, която действа като тоталитарен политически, икономически и медиен капан."

  +++++++++

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Весело

  [quote#13:"Вячеслав Атанасов"]Петя е най-добрият съдебен репортер и би могла да помогне с въпроси,с осветляването на проблемите и пропуските,между първо и второ четене[/quote]
  Освен това е фенка на царо, както и ти.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Без реформа на прокуратурата ,всичко ще е половинчато.

 21. 21 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 894 Неутрално

  ДПС-то щи подкрепя реформите и в бъдеще, защото има фундаментален проблем и той е етническият характер на електората й. За да го прикрие Доган - Сава издига за депутати и др. хора нарушили закона и/или без морални ценности, които са изхвърлени от проевропейските партии (Бисеров, Цонев и др.). ДПС-то ги пази чрез прокуратурата, а те служат на ДПС-то. ДПС-то е фактически в капана на етническия характер на електората си, това е слабото място място на "движението". РБ и Радан Кънев очевидно са разбрали това, разбрали са и необходимостта на ДПС-то от проевропейско действие, затова ДПС-то подкрепи и промените на Конституцията. И тъй като проблемът остава и в бъдеще ДПС-то ще е склонно да подкрепя проевропейските реформи.

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Аз запомних думите на господин Радан Кънев-Ако не се изметнат.Никаква реформа не е е почнала още и не се знае още какво ще се реже.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Всичко написано от Петя е вярно.Но промени ще има ,когато изберем 160 депутата от РБ.Сега с тези ,толкова

 24. 24 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 233 Неутрално
 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Слабичко, абе като за Петя бива.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Мисля че когато си пред пропаст не можеш да я прескочиш с малък скок, а правиш голям! Мисля също че както винаги ще си останем с голите обещания!

  klimentm
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  И още , реформата трябваше да започне със Цацаров.

  klimentm
 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3147 Разстроено

  [quote#12:"tsvetko_51"]Така че, който е за РБ, да си стои зад него и да гласува, който е за ГЕРБ също, но да се борят едни срещу други, означава директно да се помага на ДПС,БСП,Атака и кой лие не още а ла барековци и прочее паразитни образования.[/quote]

  Колега, още от случаят с Костинбродските бюлетини го пея тоз рефрен

 29. 29 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Безкрайно странно ми е като чуя как следващия път ще имаме 100+ депутата(важи за всички малки партии и коалиции).И как ще стане това като избирателнта активност ще е под 40%,а оттяк над половината ще са малцинства.И това езаради изпълнените обещания(трикове).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разочарован съм вече от Петя Владимирава. И затова смятнам, че горе стоят много майсторски думи и нищо повече съществено и вярно.

 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 689 Любопитно

  Нека бъдем реалисти. Не е по силите на 23-мата депутати от РБ да наложат реформаторската си доктрина на 100% над останалите 217 депутати. Все пак вратата е открехната. За да бъде надеждно отворена за по-широки промени в съдебната система е необходим упорит системен натиск на професионалните гилдии и гражданското общество !
  Упорит системен натиск !

 32. 32 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 507 Неутрално

  А къде е административната реформа? Трябва да се знае кой, с какво образование, с какъв стаж и с какъв конкурс е заел позиция в държавната администрация. Какво прави Съветът за административна реформа? Той не е ли по-задръстен от Висшия съдебен съвет? Как може за главни секретари на министерства да се назначават психиатри, филолози, изпаднали служители от други министерства и прочее?

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#31] от "objective":

  Като не им е по силите не трябваше да разбъркват изобщо това нещо, а честно да кажат" не можем нямаме подкрепа, никой друг не иска реформа" така легитимираха сега и ГЕРБ че и ДПС като реформатори.

  klimentm
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Това не е никаква реформа. За историчност изобщо не може да се говори. За да наречеш исторически панаирджийския пазарлък разиграл се пред очите на цял народ трябва да си доста елементарен. И смешен. И той действително е смешен мишок пъчещ се пред камерите за да прилича на батко. Медиите помагат, системата успешно лансира некадърници и бълнуванията им.
  Проблемът не е в правосъдната система. Проблемът е в хората, които я олицетворяват. В тази връзка проблемът не е главният прокурор, а лицето Цацаров, проблемът не е във ВАС, а в колевци и други "перфектни" юристи, назначени от простотията, проблемът не е СГС, а приятелката Янева и такива като нея.
  Един сатрап е бил прав: "...кадрите решават всичко..."
  Когато начело на държавата стоят нечисти персони, не може да има чистота в правосъдната система. А тези нечисти персони са избирани от народец, чиято хигиена, в пряк и преносен смисъл, явно също липсва.
  Дрън-дрън! Историчност? Палячовци.

 35. 35 Профил на Hristo Blagoev
  Hristo Blagoev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  „Но никога няма да ни каже

  как и от кого бяха договорени първоначалните рамки на реформата, в които е залегнало условието прокуратурата и главният прокурор да останат недосегаемите”

  Най-напред – Браво за авторката.
  В резюме:
  1. Задкулисието съществува и определя рамките на всички „реформи”, не само тази в правосъдната система.
  2. Поради горната констатация, всички „реформи” са обречени. Надежда всяка оставете. Особенно пък за „граждански натиск”.
  Дори и тази безсъмнено компетента авторка е избегнала генералната констатация – Пост-комунистическа България е в прегръдките на „Институцията БКП/БСП/ДС”. Отрочетата на тази „Институция” играят в два отбора; отбора на „Рубладжиите” и отбора на „Евро-авджиите”. Двата крачола на партията. На Българската политическа сцена други играчи освен „отрочета” на „Институцията” няма. Просто не са допуснати. „Реформатори” ... дръжки.

  Както трябва и да се очаква, освен констатация, няма и препоръка за лечение. А то е пределно ясно – Лустрация и Генерал-Губернатор. От Европа. Поне за следващите 10-ина години. Защото .... хм... „чипът на Българите е повреден”. Съзнателно. От „Институцията”.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  няма такава Антиконституционна

  Политическата власт - Контра против обществото.
  Прокурорска - Арбитаж над съдебен.

  Горкото...

  "Христо Иванов нямаше видима от обществото, действена, активна, работеща политическа подкрепа от най-високото място,

  докато съгласуваше с главния прокурор
  проектпромените в съдебната власт.

  Тази е темата табу в сегашната бодра говорилня за постигнатото съгласие.

  Нямаше и как да има -

  политическата власт в лицето на всички парламентарни партии, без оглед дали управляващи или не

  (неслучайно не ползвам думата опозиция),

  през това време очакваха от главния прокурор и председателя на Върховния административен съд да прегазят върховенството на закона, за да приключат по-бързо със скандала КТБ, като омъглят и покрият отговорността за колосалния грабеж.

  Дано съдбата на българската съдебна реформа, която все още остава неясна, ни даде да разберем, че без истински граждански натиск промяна е невъзможна."

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4486 Любопитно

  Реформа
  на заседнали в съдебна и пр. власт
  (още)

  Как се избират Съдебни заседатели?

  До коментар [#32] от "moon744":

  А къде е административната реформа?

  Трябва да се знае кой, с какво образование, с какъв стаж и с какъв конкурс е заел позиция в държавната администрация.

  Какво прави Съветът за административна реформа?

  Той не е ли по-задръстен от Висшия съдебен съвет?

  Как може за главни секретари на министерства да се назначават психиатри, филолози, изпаднали служители от други министерства и прочее?

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  Само на теб не е ясно

  С подходящи законови промени за Администрация
  може да се постигне добра Съдебна реформа.

  Например, да се задължи главния прокурор да си седи в канцеларията вместо да се развява по медиите.

  Изрична забрана да стъпва в Съдебна палата и въобще в съдилище, освен ако не е призован от Съд
  в качество на свидетел, изпълнител на разследвате,
  асистент на Съда или на страна в Съдебен процес.

  Във всички други случаи да си разследва, досъдебно "произвежда" и т.н. Вън от Съда.

  още:

  Във Всички официални съобщения да се прави ясна разлика
  между Съдийска Съдилища власт (с пълни и точни данни)
  и каквато и да е друга (също с пълни и точни данни).

  До коментар [#3] от "kotrag":

  Не е ясно

  защо така предложените административни промени се наричат ''съдебна реформа''.

 39. 39 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  +++++За статията! "...политическата власт в лицето на всички парламентарни партии, без оглед дали управляващи или не (неслучайно не ползвам думата опозиция), през това време очакваха от главния прокурор и председателя на Върховния административен съд да прегазят върховенството на закона"
  И после не били ВСИЧКИ "партии" в парламента мимикрия на червената комуноидна мафия бкп....Та те действат КАТО ЕДИН, за да пазят блатото в което се хранят, и което вече не ни остави въздух за дишане !

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Има един въпрос, на който Бравопетя няма отговор. Става дума за т.нар. разделяне на ВСС. При сегашния състав магистратската квота е съставена от 6 съдии, 4 прокурори и 1 следовател. Но освен нея имаме и парламентарна квота, в която са избрани 8 (осем) съдии, 2-ма прокурори и 1 следовател. В крайна сметка във ВСС са представени 14 представители на съдийската гилдия плюс двамата големи, срещу 6 прокурори, 2 следователи плюс Цацаров. Пита се как при огромно съдийско мнозинство от 2/3 може с лекота да се твърди, че всичко е "под хегемонията на главния прокурор"? И понеже това е абсурд, стигаме до извода, че имаме класическо упражнение по подмяна на персонала с нови и удобни храненици.

 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на Петя за чудесния материал ! Но на мен този компромис за събирането на 180 подписа ми прилича на сделка между господа и дявола ! Та точно ДПС са олицетворение на всичките недъзи на съдебната система у нас, а изведнъж едва ли не те се оказват мотора на съдебната реформа ! Това е нонсенс ! А и самата рамка около която се обединиха за мен не е никоква реформа, дори и начало на реформа не е , а само факт, че се работи за пред хората по въпроса ! Истинската реформа трябва да се заложи в Нова Конституция , но ако пак тези настоящите юристи ще я пишат и нея, нищо кардинално няма да променят ! У нас проблема не са предимно калпавите закони, а неспазването им от магистратите ! И кой, като са независими, с имунитет, безотговорни и несменяеми щи ги накара да работят като западните им колеги ? Съвестта им ? Те такава нямат ! Моралът им ? Стига шеги ! Трябва им не независимост, а при тях да действат правилата на пазарната икономика - пряк избор, ежегоден отчет, рейтинг и според него парите, а който е некадърен или корумпе- веднага да се отсвирва ! При съмнение за корупция или нерегламентирани доходи - светкавична проверка на магистрата и цялата му рода , магистрата-задължително на полиграфа и ако се издъни - конфискация, шут от съдебната система и публично заклеймяване ! Без КС , без имунитети ! Главния прокурор и омбудсмана да се избират от народа пряко заедно с президента ! Тройно съкращаване на сроковете за съдопроизводство !
  Ето тези и подобни принципи не залегнат ли в новите правила за съдебна система такава ще си имаме само на хартия ! Българинът не го ли контролират изкъсо той си прави каквото си иска , а когато е с тога е особено опасно и престъпно !

 42. 42 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар №40:"Lemmy" "с лекота да се твърди, че всичко е "под хегемонията на главния прокурор"? И понеже това е абсурд, стигаме до извода, че имаме класическо упражнение по подмяна на персонала с нови и удобни храненици."
  И по нашата конституция кой ще санкционира Цацата , ако всеки ден реши да си спряга подобни на Костинбродската , КТБ или други самодейни гафове ? Кой ? Няма такъв ! Той е хванал господ за шушлека и над него е само господ ! Разчита се нашия главен прокурор да е морален, честен, решително прилагащ еднакво за всички закона ! А ако не е такъв ? Затова трябва да може да бъде контролиран и сменян , но не от депутати и магистрати , а от народа ! Целия народ няма как да го заблудиш или подкупиш !

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#42] от "mils5656":

  Ми да го контролират бе, сладур. Никой не възразява на това. Но при наличието на 16 съдии срещу 8 прокурори в сегашния ВСС да виниш само Цацаров че бил хегемон на съвета, граничи с безумие. Ако приемем че е така, или Цацаров наистина е бог със свръхестествени способности, или във ВСС имаме не 16 съдии, а 16 парцала.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4087 Неутрално

  [quote#1:"niakoi_si"]Довчера автора громеше Борисов, че саботирал реформата и се сдружавал с ДПС, това беше антиреформа и т.н. . Днес когато любимците реформатори клекнаха и приеха абсолютно същите параметри - това вече е успех, който не можел да бъде по-голям. [/quote]
  Доста тъпо изказване!
  Ако Борисов не се държеше толкова предателски, нямаше да се стига до такава отстъпка.
  Не може да имаш такива големи изисквания към 23 депутати при положение, че всички останали не желаят пречистването на съдебната система....
  И после, виж този цитат - "Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие."
  Това са думи на министъра на правосъдието Христо Иванов.
  Хайде да видим какво ще б ъде сложено върху този блат и тогава да коментираме......
  И пак казвам - Ако герберите отново се проявят като мека Мария, резултатът отново няма да бъде красноречив.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#44:"Храбър"]Ако Борисов не се държеше толкова предателски, нямаше да се стига до такава отстъпка. [/quote]
  ББ се изявява кат истинцки дипломат. Личи си школата на Румяна Бъчварова

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4087 Неутрално

  [quote#41:"mils5656"]Но на мен този компромис за събирането на 180 подписа ми прилича на сделка между господа и дявола ! Та точно ДПС са олицетворение на всичките недъзи на съдебната система у нас, а изведнъж едва ли не те се оказват мотора на съдебната реформа ! [/quote]
  Това е защото ГЕРБ (или по-точно Борисов) им я отстъпи. Защо той не взе участие в разговорите между Радан Кънев и Местан? Защото, също като БСП не пожела и реши да заеме изчаквателна позиция. Да види какво ще се случи, което не попречи на герберските оплаквачки да ревнат в един глас, че това била реформата на Борисов видите ли!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 856 Весело

  Лидeрът на десния "Реформаторски блок" e облечен като ляв популист от "Сириза"? В професионалната политика, и облеклото, и закопчаването на сакото, и възелът на вратовръзката и т.н. са послания. Интересно какво ли послание би трябвало да дава, в случая, стилът shabby chick (небрежно елегантен) на десния лидер?

 48. 48 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lemmy":

  По принцип изборът на т.н. парламентарна квота ( 11 магистрати, избирани от парламента) е едно от най-уродливите неща в съдебната система. Защото се погазва тотално принципа на разделение на власттите. Парламент да избира в т.н. парламентарна квота действащи магистрати - това е пълен абсурд! Така се създават зависимости и взаимовръзки между политическата и съдебната власт, така се формират мафиотски центрове на влияние.
  Парламента трябва да избира единствено външни на съдебната система юристи . Това могат преподаватели по право, експерти-прависти от неправителствения сектор, юристи от изпълнителната власт и парламента. Това е необходимо по няколко причини - външен контрол върху съдебната система, премахване на всякакви възможни капсулации на ВСС, прекъсване на злокачествената връзка политици- действащи магистрати и пр. Но не чух някой да е обелил и думичка за това. А трябваше в конституционните поправки това да бъде записано - парламентарната квота не включва действащи магистрати. Кратко и ясно!

 49. 49 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нищо особено, Петя - опитът помага на хората да не извършват една и съща грешка за десети път ...
  Едва в началото си биваме ...

 50. 50 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#48:"kirsner"]Защото се погазва тотално принципа на разделение на власттите.[/quote] Принципът на разделение на властите не е абсолютен, съществуват така наречените в САЩ "checks and balances".
  "To prevent one branch from becoming supreme, protect the "opulent minority" from the majority, and to induce the branches to cooperate, government systems that employ a separation of powers need a way to balance each of the branches. Typically this was accomplished through a system of "checks and balances", the origin of which, like separation of powers itself, is specifically credited to Montesquieu. Checks and balances allow for a system-based regulation that allows one branch to limit another, such as the power of the United States Congress to alter the composition and jurisdiction of the federal courts."

 51. 51 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#48] от "kirsner": На "второ четене" видях, че си имал нещо друго предвид .

 52. 52 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#43:"Lemmy"]Но при наличието на 16 съдии срещу 8 прокурори в сегашния ВСС да виниш само Цацаров че бил хегемон на съвета, граничи с безумие. [/quote] В сегашния ВСС има 8 съдии и 6 прокурори. Но от съдиите двама не са избирани от гилдията.

 53. 53 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Историческа? Скромността не е порок!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  След днешната издънка с референдума думите РЕФОРМА и РЕФЕРЕНДУМ станаха думи без съдържание. Надежда всяка оставете.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 55. 55 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#51] от "fec32306340":

  Това, което съм има предвид, е "външен" контрол на системата. Чрез избор във ВСС не само на действащи магистрати ( съдии, прокурори и следователи), но и на "външни" за системата лица - преподаватели по право, експерти-прависти от неправителствения сектор, прависти от законодателната и изпълнителните власти. Имах предвид и т.н. парламентарна квота да няма право да избира действащи магистрати за членове на ВСС, защото така се създават зависимости между политическата власт, от една страна, и съдебната власт, от друга. Магистратите сами да си избират свои представители ( 11 човека) във ВСС. Останалите 11, избирани от парламента, да не бъдат действащи съдии и прокурори, каквато практика има досега.

 56. 56 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мърмор":

  Проблемът е точно главния прокурор и недопустимото смесване в един върховен орган на (ВСС) на съдии, прокурори и следователи.
  Каква независимост на съда може да има след като главния прокурор (страна в производството) назначава съдията?

  Все едно аз да назнача ревизор във фирмата си и след това да очаквате, че той ще бъде независим?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 57. 57 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#55] от "kirsner": Интересна идея.

 58. 58 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#50] от "fec32306340":

  Обясни фразата си от хамерикански, за "чекинг на баланса", като Проверка на отговорността в политиката и управлението и бъди сигурен, че не си сбъркал ...
  За жалост, темата за Отговорност в нашия политически живот е по-специфична бира ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK