Градоустройство и политика

Паметникът "1300 години България"

© Георги Кожухаров

Паметникът "1300 години България"Дискусиите за градоустройство у нас често се ожесточават и добиват някакъв остро политически характер, което на практика ги прави невъзможни.


Когато става дума за политически монумент, за Паметника на съветската армия например, съвсем естествено спорът е политически. Но това, че аз, както и много други хора, не харесвам новата пешеходна зона на булевард "Витоша" в София няма нищо общо с политиката. Все пак, за моето мнение, че новата пешеходна зона никак не изглежда добре, бях наречен от някои интернетни форумници "комуняга". Гласувал съм за Реформаторския блок и подкрепям управляващата коалиция. Харесвам и кмета на София Йорданка Фандъкова. При това управление на ГЕРБ се направиха много важни и хубави неща като метрото, асфалтирането на булеварди и улици, нови надлези. Но положителното ми отношение към други неща, съвсем не означава, че съм длъжен да харесвам новия скучен и провинциален вид на булевард "Витоша".


Градоустройство и политика са различни неща и е глупаво да се смесват по елементарен начин. "Партийно" се мислеше за градоустройството по комунистическо време. Аз не бих писал против нещо построено по време на 16-годишното управление на БСП или на 45-годишната диктатурата на БКП преди това, ако ми харесва като дизайн. Това, че се възхищаваме на Колизея например не значи, че одобряваме робството и гладиаторските борби.
Новата пешеходна зона на булевард "Витоша" в София изглежда зле


Скучен старомоден дизайн, без капка въображение. Освен това изпълнението е некачествено – плочките са не само грозни, но и криви и неравни. Настилката вече почва да се разпада. Лампите са също безвкусни – някаква седемдесетарска стилизация на старинни улични лампи. Не можеше ли поне да бъдат истински стари лампи и настилката да е най-обикновени (но добре наредени) павета? Щеше да е далеч по-красиво! И едва ли щеше да е по-скъпо. Или можеше да има някакви по-модерни лампи, като тези на входа на Южния парк например, или в Докторската градина. Нямаме ли достатъчно архитекти с въображение, вкус и модерно мислене? Сигурен съм, че имаме. Защо някой от тях не бъде нает да се заеме с вида на центъра на столицата?


Други форумници казват – колко хубаво е, че няма вече трамваи по булевард "Витоша" и можем да се разхождаме спокойно! Наистина, хубаво е, че ги няма грозните скърцащи трамваи от комунистическо време, които впрочем вече се заменят с модерни по някои линии. Но мисля, че едно


малко старинно трамвайче


като едновремешното боянско, същото като това по търговската пешеходна улица "Истиклял" в Истанбул, от "Св. Неделя" до НДК щеше да стои доста по-добре на "Витоша", отколкото тези огромни, безформени и скучни пространства от грозни, вече хлопащи плочки. И нямаше да пречи на пешеходците, а напротив.


Бул "Витоша"

© Георги Кожухаров

Бул "Витоша"


В един пост на стената си във "Фейсбук" употребих израза "провинциално, без въображение" за новия дизайн на булевард "Витоша". Думата "провинциално" обиди някои хора и аз им се извиних, макар че бях използвал тази дума за една софийска улица в европейски контекст. Бих добавил, че


София е най-зле осветената европейска столица


което също я прави провинциална. (Това, разбира се, не е нещо ново и се надявам скоро да се промени.) Припомних на обидените коментатори и често повтаряния цитат от Хемингуей, че всичко, което е далеч от морето е провинция. София е далеч от морето. Но не само по тази причина главната на Бургас не ми изглежда толкова провинциална...


***


Съвсем друг е случаят с паметниците. В тях често има политически смисъл.


Например Стефан Стамболов беше пренебрегван по комунистическо време, за разлика от Георги Димитров. Естествено, нямаше паметници на жертвите на комунизма, но имаше многобройни паметници на Ленин и на съветската армия. Паметниците на Левски винаги са имали патриотичен символен смисъл – дори по времето на комунизма. (Разбира се, един грозен паметник на национален герой може да направи много лоша услуга на националната кауза.)


Отрицатетното ми отношение към Паметника на съветската армия в София е по политико-патриотически, а не по естетически причини. Нормално ли е паметник на една чужда окупационна армия да се извисява точно пред Университета, в центъра на града, над покривите на всички околни сгради?


В градоустройството нещата трябва да се правят с вкус. Добре е да си пазим миналото.


Съгласен съм, че не трябва да се разрушават паметници. Но могат да се местят.


В близкото минало бяха махнати без много шум паметниците на Ленин. Може да се направи един нов парк извън града (или да се ползва паркът на резиденция "Бояна" например), където да се изложат всички пропагандно-политически статуи и паметници от комунистическо време – на Сталин и Ленин, на Димитров и Коларов, на съветската армия. Алтернативно, може в близост до паметника на Съветската армия в София да се изгради един равностоен по величина паметник на жертвите на комунизма. Въпросът в този случай, отново казвам, е чисто политически. А паметниците на Съветската армия в България са многобройни.


***


Метафори и митове доминират нашето съзнание.


Те са по-образни и емоционално ясни, по-лесни са за асимилиране от историческите факти. Затова са идеално средство за властов контрол, за промиване на мозъци. Разбира се, метафорите и митовете имат важна роля и за изграждането на националното самосъзнание. Често паметниците имат такова предназначение. Казвано е, че катедралите са били Библията на неграмотните. Паметниците пък са изразявали националната идеология.


Разбира се, когато националното съзнание е крехко и недооформено или се доминира от комплекси,


резултатът може да бъде пародиен


Такъв, уви, е случаят с новия център на Скопие, с триумфалната арка, с гигантските статуи на Александър Македонски и цар Самуил и с гора от статуи на моста, включително на Вапцаров, целящи да се изграждат национално съзнание.


Граждани снимат паметника на Цар Самуил със светещи очи пред църквата "Света София"

© Велко Ангелов

Граждани снимат паметника на Цар Самуил със светещи очи пред църквата "Света София"


Неотдавна си позволих да кажа, че паметникът на цар Самуил в София (който сам по себе си е старомоден в лошия смисъл на думата) не стои толкова зле, колкото очаквах, на мястото, на което е инсталиран; не се бие директно с каменния лъв на Андрей Николов край Вечния огън, нито със Самуиловите войници на Любомир Далчев от другата страна на улицата, които са значими произведения на българското изкуство. (Споменах паметника на Самуил и известната на всеки ученик история с неговите ослепени войници като израз на балканската ретроспективна и песимистична мечта – мечта по трагично изгубеното минало величие.) И без да се усетя стъпих в минно поле: бях обвинен за сподвижник на Божидар Димитров и дори, че съм бил обвинявал критикуващите паметника в естетически снобизъм (което не съм правил, напротив и аз самия съм бил обвиняван в естетически снобизъм по други поводи).


Вследствие на това мое несъзнателно въвличане в една остра интернетна полемика около паметника на цар Самуил в София, художникът Чавдар Гюзелев ми обърна внимание на нещо, което не бях забелязал:


едно нелепо джудже със самарско знаме


което е инсталирано зад скулптурната група на Далчев, и което превръща цялото пространство в близост до "Александър Невски" и "Св. София" в ужасен скулптурен битпазар. След това художникът Камен Старчев ми обърна внимание на медийни текстове относно идеята за някаква си


Алея на хановете срещу Двореца...
Боже, пази България!


Старомодна умереноголяма статуя на един знаков (по трагичен начин) цар е едно, но Алея на хановете пред Двореца – това е нещо съвсем друго. Това е симптом за мечтата на някои хора да превърнат София, по модела на Скопие, в един кичозен балкански Лас Вегас. (Макар че кичът в Лас Вегас има съвсем друга, чисто развлекателна функция, която го прави далеч по-симпатичен.)


Пред Двореца, там където беше мавзолеят на Георги Димитров, вместо "Алея от ханове", могат да се възстановят паметните плочи на загиналите в Балканските и Първата световна война бойци от Първи и Шести пехотен полк.


Не мисля, че е уместно тези плочи да се възстановяват на оригиналното си място, защото това място не съществува: сега там е НДК. И в близост до тази доминираща сграда класицистичният военен мемориал ще изгуби церемониалния си смисъл. На площад Княз Александър 1 могат да се правят военни паради, а и стилистично там мемориалните плочи ще бъдат в хармония с околната среда. Пространството около НДК сега има съвсем друга стилистика. Колкото до паметника "1300 години България", моето мнение за него съвпада с мнението на изтъкнатия специалист проф. Уве Брюкнер. Но защитата ми за ремонтирането и обновяването този паметник също предизвика силен гняв и бях обявен за "комуняга".


***


Като говорим за национални метафори и митове, една метафора, която според мен в момента играе по-скоро негативна роля е "турското робство".


Естествено, ние не сме били роби в буквалния смисъл на думата по време на Османското господство. И най-малко през 19 век, когато роби (или крепостни) е имало в САЩ и в Русия, но не и в Османската империя. Внушението, че сме били пет века роби, буквализирането в българското национално съзнание на тази възрожденска метафора, е нелепо и вредно. Метафората за робството е изиграла своята роля по време на националното освобождение, но днес тя е само израз – и генератор – на национални комплекси. Сърбите и гърците не наричат себе си роби, макар че са имали сродна историческа съдба.


Но трагична национална митология имат и другите южнобалкански народи. Има една сръбска народна песен за принц Лазар, който преди битката на Косово поле видял орел с гълъб в човката да лети към него. Оказало се, че това не било орел, а архангел и не било гълъб, а писмо от Богородица, което Архангелът носел. Богородица му пишела: "Лазаре, земното царство ли предпочиташ, или Небесното?" Принц Лазар отвърнал: "Небесното." А Богородица му казала: "Е, добре, тогава днес на Косово поле ще те убият, ще станеш мъченик и Царството небесно ще бъде твое."


Това е една прекрасна песен, но и един прекрасен пример за


балканската песимистична и ретроспективна мечта (за разлика от американската мечта)


Ние уж вървим напред, а все гледаме назад. Мечтаем за някакво минало величие – на цар Симеон, прабългарските ханове, тракийските царе. Но преди всичко обичаме да възпяваме националните си трагедии. Някак дори се гордеем с тях.


Затова и цар Самуил с ослепените войници е толкова знакова фигура и у нас, както в Македония. Не искам да обсъждам естетическите качества на паметника пред "Света София" – да, старомоден е, не може да се сравни с Далчевите Самуилови войници отсреща. Но има доста паметници в София, например аматьорската статуя на Георги Марков на пл. Журналист, които са още по-грозни. Все пак аз искам големият писател-дисидент Георги Марков да има паметник. За разлика от мои приятели-художници, не харесвам и паметника на Стамболов в градинката пред Военния клуб. Но все пак искам най-големият български политик Стефан Стамболов да има паметник.


***


Паметниците в един град имат исторически смисъл, те са нашата колективна памет (или колективно умопомрачение).


Въпросът с паметниците е много деликатен. Не трябва да се подхожда към тях с тясно-партийна политическа мотивация, нито с административно плиткоумие. Не трябва постоянно да се рушат или местят стари паметници и да се строят нови, които след това се оказват по-лоши от старите. Както вече казах, един нескопосан, несъразмерен или смешен паметник в крайна сметка ще изиграе лоша шега на каузата, която претендира да обслужва. А добрият паметник надживява политическата си функция.


Градът ни трябва да има естетичен вид, трябва да ни бъде приятно да се разхождаме по улиците му, на нас, както и на гостите. Всяко пространство трябва да има своя специфичен характер. Трябва да запазваме, или да реставрираме автентично, без грандомански измишльотини и пубертетски съновидения, старото.


Трябва да съчетаваме умело старото с новото, античното с модерното


С тази задача би следвало да се занимават добри специалисти по архитектура и градоустройство.


Не може да се иска от всеки гражданин да разбира от банково дело и да дава съвети на управителя на БНБ. (Макар че за всеки гражданин е ясно, че първата крачка към стабилност и просперитет на страната е да има надзор и власт на закона и крадците да отиват в затвора.) По същия начин трябва на всички жители на града да е приятно да живеят в него, но не може да се иска от всеки градски жител да разбира от градоустройство.


Може би мнозина биха били доволни по булевард "Витоша" да има мегафони с чалга-музика, мечкари с танцуващи мечки, сергии с националистически фланелки и павилиони за кебапчета и бира. Не трябва главният архитект на града да се съобразява непременно с масовия вкус.


Но това не променя факта, че новата пешеходна зона на бул. "Витоша" в София, е скучна, направена е без въображение, с грозна и некачествена настилка. И тук не става дума нито за партийна политика, нито за национална идеология.


Политиката и националната идеология имат някакво отношение към градоустройството, но само когато дискутираме паметници и мемориали. Все пак и в този случай липсата на естетически критерии води до обратни резултати, до фарс и съсипване на града.


А видът на улиците, площадите и парковете трябва просто да бъде такъв, че да ни е приятно да се движим в нашия град.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 796 Весело

  Е, София е западният квартал на Бургас. Сродихме се...

 2. 2 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  За ремонта на бул. "Витоша" съм съгласна с Владо Левчев. Идея има, изпълнението ... под всякаква критика. От птичи поглед е добре. Стига да не се заглежда човек в детайлите. А особено кошмарно става когато трябва да се бориш със сервитьорите от заведенията за пътечка за преминаване ...

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 3. 3 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#1] от "raven":
  [quote#1:"raven"]Е, София е западният квартал на Бургас. [/quote]
  Дрънни една жица на Димитър Николов да се погрижи и за крайните си квартали.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 4. 4 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#3] от "staska":

  Ша имам грижата. Човекът е отгворен и всеотдаен.

 5. 5 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#4] от "raven":

  Хахаха много добре, нека има повече такива градове в България...

 6. 6 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Донякъде е прав автора относно паметниците. Обаче там трябва да се пипа внимателно, обмислено и да не се прибързва. Деликатна тема е .

 7. 7 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  София се преправя от провинциалисти за вкуса на провинциалисти.искат си хората да им е като в родното място
  кича е навсякъде, панаир до панаира, будка до лафка, магазин до сергия.Отврат.като селски събор - търговия кипи и празно няма и нови и нови павилиони и сергийки на всяко възможно място

 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Левчев има интересни мисли, но не ми допада как целият му текст по-горе е вдъхновен от някакви коментари под статии или някакви забележки,които са му правили на страницата във Фейсбук и т.н.
  Това не са сериозни неща. Не може върху това да стъпваш в нова статия, за това, какви били коментарите под старата ти статия. Това просто не е сериозно!
  Дневник, хайде и вие мааалко да се научите да изисквате повече от авторите,които ви изпращат текстове!

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#6] от "jovanoty":

  С паметниците - да. С нищо незначещите склуптури може и по-смело.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Споделям мнението на Левчев за Витошка - изключително некачествено и грозно, видимо плочките са слагани от случайни хора, нарочно не употребявам "редени", защото са криви и на "вълни". Ремонтът на НДК продължава много дълго време - явно и там се прави по схемата: Главен изпълнител, който не плаща на подизпълнители, но взел парите и дал комисионните. Оставам с убеждението, че в София корупционните схеми са в действие. Фандъкова не е нито политик, нито кмет, а просто една послушна смъркаща жена, която е добре пазена от скандали.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  В общи линии Левчев казва това ,което си мислят повечето софиянци. Плочки , кич и тук-там по някой цар и над всичко автомат.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#10] от "soave":

  Трябва да си покажем отношението на изборите

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Скучен старомоден дизайн[/quote]
  Признавам си. Не съм ходил до там, но от снимка 2 видях една права пешеходна алея с поставени от страни магазини и дървета.
  А какво пречеше да се разхвърлят малко нещата? Защо винаги всичко трябва да бъде право и безапелационно?
  Искам да ходя по слънцето хоп - по средата, ако искам да ходя на сянка хоп - от страни.
  Ами ако искам да ходя на шарена сянка? Ако искам да се чувствам не в централна част на града а като в парк?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  Толкова много пространство и така некадърно изхабено!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  [quote#8:"Додо"]Дневник, хайде и вие мааалко да се научите да изисквате повече от авторите,които ви изпращат текстове! [/quote]
  Бих желал да знам дали има място в дневник, където пишещите тук да могат да се поразпуснат в писането и да изкарват по-разширени и по-задълбочени мисли, "драски и шарки" дето е казал човекът.....
  Нека под едно такова по-разширено....писание да има място и за разисквания.
  Мисля че там биха се намери доста интересни и доста полезни мнения и мисли.
  Всеки случай много по-желани и интересни от......"Ръкописът" на БНТ например!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  да, така е, нашето основно средство са изборите, добавям и протестите, но малко хора си задават въпроса при този голям бюджет на София защо тротоарите са разбити и т.н и колко се плаща за тези некачествени ремонти. Когато правят интервюта с Фандъкова, нито един журналист не пита: "Колко и защо струва толкова?"

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  това не ми изглежда нма статия,
  а на разговор в бара.
  разхвърляни тези,
  малко миш-маш работа.

 18. 18 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мен "Витоша" не ми притеснява. Притеснява ме, че навсякъде из града има попаркирали автомобили, че на всеки два метра има кофа за боклук, в която рови някаква бабичка, или представител на една определена етническа група, че не може да минеш 500 метра, без някой да ти иска пари за нещо... Това са ми доста по-сериозни проблеми от тези дали цвета на плочките на "Витоша" е пенсионерски или не. И това, че откакто направиха ремонта на улицата не може човек да се размине от разхождащи се, може би трябва да ви подскаже, че на този град просто му трябва пешеходна зона (дори и "провинциална" и с много "неизползвани" пространства).

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Докато стигнем до паветата, плочките, паметниците, скулптурите и скулптурните композиции трябва да се извърви един естествен път, който го няма в главите на 90% от общинарите и 80% от архитектите.

  Първо: свободни площи за пешеходно движение
  Второ: вертикална планировка, озеленяване
  Трето: скулптури, фонтани и пр.
  Четвърто: надграждане до цели композиции

  Ние в момента сме на точка първа: ще ли остават сергиите по Славейков, ще ли свързваме Ломско шосе с Цариградско шосе през жълтите павета, ще ли остане пазарът до Св. Седмочисленици? Битката е още на това ниво. Да обсъждаме дали Витошка или Пиротска са по-добре изпълнени е само загуба на време и пилеене на обществена енергия. Да чуем мнението на г-н Левчев по тези теми, не да се опитва да яха вълната на недоволство, разпалвана от десетките архитектурни колективи, които биват отстранени от конкурсите за стрителство и за паметници, по простата причина, че победителят винаги е един.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  корекция: не отстранени, исках да кажа класирани на 2-ро и нататък места

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#16] от "soave":

  Бюджетът на София наистина е голям гони 1.5 милиарда лева. Но една голяма част от този бюджет са пари, които идват по европейски програми, като това за метрото например. Като извадиш тях всичко се спихва и тогава разбираш, че всъщност Фандъкова и сие се харесват само благодарение на усвоените пари отвън. Тогава разбираш и защо всичко извън няколко големи столични булеварда изглежда зле.
  Иначе Левчев е донякъде прав. Всъщност е доста мек в оценката си за ГЕРБ и Фандъкова. Има неща в София, за които се хвърлят милиони , а естетическата стойност на направеното е много спорна.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lord":

  "Оставете клошарите на мира, те засега са единствените, които събират разделно!". Подписвам се под този лозунг с 2 ръце. В моя квартал жълтите кофи са разположени на растер през 2 преки в двете направления, да може камионът да ги обходи по еднопосочен маршрут, от която и страна да пристигне. Ако във Виена пред блока имах 3 кофи за рециклируем отпадък и 2 - за остатъчен пред блока, то в София съотношението е 3 кофи за остатъчен пред всеки блок и общо 3 жълти кофи за целия микрорайон.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSS":

  А защо това е така? Аз съм казал нещо и го напомням. Хърватия има 61% от средния за ЕС БВП, ние сме на 47%. Съотношението е 3:4. Затова, като сравняваме София със Загреб, давам автоматично аванта на всеки опонент в размер на 1/4 , или 33% ако го смятаме "1-ца върху". Хайде сега, сядаме на на гугъл стрийт вю и почваме да цъкаме из Загреб и София едновременно. За всеки 3 трошки на трупчета, мернати в загреб, ще приема да видим 4 такива в София, защото нали беднотия, БВП-тата 3:4, разбираемо е да сме по-назад. И същото - за всяка дупка, всяка кола по тротоара, всяка счупена лампа, всеки метър издълбан тротоар напълно ще реабилитирам софийското градоначалство, ако това съотношение е налице. Обаче ако в София бракмите са дюс по тротоарите в целия град, а в Загреб не можеш да видиш нито една, значи не е до пари работата. Ако беше до пари, 3:4 е съотношението. До управленски "умения" е, или както ми е казвано многократно в прав текст, "мнеъме ги ората за т'киа моерни раоти, къде си ги гледАл у Лондон и Виена"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Да, забравих и Славейков, там нищо не се прави. Страх ме е даже и да си помисля какво му е в главата на Диков. А за тази Алея на хановете нямам думи. По-добре да дадат пари за написването на нормален учебник по история, отколкото да изсерат няколко некадърно направени паметника.

 25. 25 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  А, разбира се, че не е само пари.. Но изглежда от Загреб на Изток нещата не стават по хубави. Култура, манталитет и още много неща. Колко по прости и красиви решения има по европейските столици - да има кой да ходи и да ги види. Ами , ето, пловдивското стъргало е в пъти по готино от софийското..Твърде много селяния управлява София.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#24:"SSS"]за тази Алея на хановете нямам думи[/quote]

  А аз искам да видя парковото ообновяване на градската градина, поне на нивото на Симеоновата в Пловдив, с интегриране на петното на мавзолея и задния му двор. После, жълтите павета бяха обявени за културно наследство на Юнеско още миналата година. Това да се поддържат паркинги и транзитни транспортни артерии върху тях в моите очи е някакво не много далечно подобие на действията на Ислямска държава и афганистанските талибани спрямо културните паметници, които им попаднат в ръцете.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "София е далеч от морето. Но не само по тази причина главната на Бургас не ми изглежда толкова провинциална..."
  Но централният площад изглежда толкова грозен... А улиците в града - толкова задръстени с коли, тръгнали за южното черноморие, защото няма един нормален обиколен път извън града...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 28. 28 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#23:"cinik"]Съотношението е 3:4. Затова, като сравняваме София със Загреб ...[/quote]
  Бюджетът на Загреб го сметнах 2200лв на човек, на София 1150. Като се прекара през паритета на покупателната способност се получава 40% отгоре, или между 2:3 и 3:4

 29. 29 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#7] от "ana_ni":

  Очевидно не сте ходили никъде в страната, където има прекрасни примери за пешеходни улици - правени с мисъл и най-важното - след истински конкурси.

  Относно бараките - те са си софийски "специалитет" още от края на соц-а и началото на демокрацията. В доста "провинциални" градове отдавна са премахнати. Кметът на Добрич го направи преди 10 години.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  "Политиката и националната идеология имат някакво отношение към градоустройството, но само когато дискутираме паметници и мемориали."
  Хайде, авторът зачеркна историята. Тъй де, за какво ни е. Току виж някой я изопачил - да твърди, че демокрацията се е зародила в Елада при свободната търговия на роби и в същото време да твърди, че България била под Османско робство, когато търговията на роби е била контролирана от империята (а не свободна като в САЩ), но пък за сметка на това са процъфтявали "свободните феодални отношения".

  "Ние уж вървим напред, а все гледаме назад. Мечтаем за някакво минало величие – на цар Симеон, прабългарските ханове, тракийските царе"
  Трудно е да се каже, че вървим напред с оглед демографската катастрофа (такава не е имало по времето на Балканските войни) и четвъртвековната стагнация на икономиката (тая година паритетнета покупателсна способност на работната заплата беше възстановена до нивото на 1988 г., но пенсиите още не са), но вглеждането в миналото е резултат на половинвековните комунистически заблуди (морета от славяни; прабългари-монголи; избити траки, ако и в продължение на три века да са били римски императори) и някои чужди национални доктрини, къде "висша раса", къде "братски" славяни.
  Диренето на историческата истина ще продължи дълго и трудно, докато не измрат сегашните "отрицатели" на историята, близка и далечна. Отрицатели само заради това, че някогашната идеология не им пасва на временните модерни ценности.

 31. 31 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ''Другарю Живков,никой не може да ми попречи да ви обичам!""=''Гласувал съм за Реформаторския блок и подкрепям управляващата коалиция''.Кой те пита за кой си гласувалбе,мазник?Защо не анализираш по същество?Защото не можещ,затова.ВсичколоК,обади се на Кьосев да си гукате общи приказки!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  Заповедайте у Хасково да видити градоустройство, да видити наредба! ... ум да ви зайде!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 33. 33 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Съгласен съм единствено по въпроса за изпълнението - качеството е под всякаква критика, както обикновено се случва с всеки ремонт в София. При добро качество на изпълнение този вид на булеварда е съвсем приличен.

 34. 34 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#31] от "hmc12310991":

  Това за другаря Живков ти ли го казваш? Щото Владо Левчев не е казвал подобно нещо. А някакво отношение към дискутираня в статията въпрос - за вида на улиците на София и за паметниците – имаш ли? Или само те ядосва това, че автора никога не е членувал в БКП, за разлика от баща му? На теб харесва ли ти новия вид на булевард "Витоша"? А Паметника на Съветската армия?

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Кой има интерес от пешеходната зона на Витоша ? Кичовските заведения на такива като Ричард Алибегов, авер на Пешо Сумиста. Интересно е да се чуят имената и на другите собственици формалини и реални на тези заведения на Витошка, разпрострели масите си по тротоарите, за да стане ясно кой толкова се загрижи да стане пешеходна зона.
  http://www.mediapool.bg/kesteni-na-stolichniya-bul-vitosha-se-okazaha-prechka-za-tenta-news237174.html

 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 809 Неутрално

  стига с тази опорна точка " паметници не се махат". махат се ако са неадекватни!
  не се махат ако са си български, а не сложени от окупатор -виновен за хиляди убити
  я си представете че турците във всеки град бяха сложили паметник на турски войник вдигнал ятаган! да ги оставяме ли? всъщност оставили са десетки джамии, и повечето българите сме ги преустроили! Дори и на църкви!
  поне да почнем с нещо малко - караславов от борисовата, ами асен златаров не се отличава от стотиците други наши учени! Има паметник само защото по време на най големите репресии е хвалил сталинския режим! ( спел чека иска да го поправи на сатанинския)

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Витошка беше перфектен кандидат за улица за разходка и забавления както е търговската улица в Санта Моника - магазини и заведения и по средата водни огледала и зеленина и място за сядане или за улични музиканти.
  http://www.friends4expo.org/images/promenade-800.jpg
  Или пък Сантана Роу в Силикон Вали където има магазини, бутици и ресторанти по тротоарите, има по една лента за коли които се движат много бавно а в средата на улицата има малки пространства за почивка, игра на огромен шах, барове за вино или коктейли, всеки 20 метра има нова обстановка. И всичко е потънало в зеленина. Разбира се първата паралелна уличка е се състои от редица от поне шест, седем - 5, 6 етажни паркинги които са безплатни и побират хиляди автомобили:
  http://www.listingproducer.com/Uploads/67/75/26775/62723/Photos/Santana_row_street.jpg
  http://agirlintransit.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/photo-33.jpg
  Това ресторантче с жива мужика е по средата на улицата и от двете страни си има по една лента за движение на коли. НО!! Колите пълзят с 4км/ч.
  https://c2.staticflickr.com/8/7243/7155405847_c9c4ac8ce5_b.jpg
  Вотошка е дълга улица. Спокойно можеха да я разделят на 7, 8 карета. В едно да има по средата на улицата Азиатски ресторантчета и да беше оформена като Японска градина с кой-понд и заиатски орнаменти. В друго каре да имаше типична Българска кухня .. ако щете с гайди с мини тепавица или друго водно съоръжение. В трети да беше направен Френски ресторант с типичните за Париж Арт Новуо орнаменти. Друга да е Бритиш пъб. Да има един "тропически остров" с Тики Бар и мини лагуна с чадъри и пясък. Може да има и детска зона където в заградено, безопасно и охранявано място да можеш да си оставиш детето за 3, 4 часа докъто ти и приятелите ти си пиете бират в ресторанта. Хем детето няма да полудява от скука и да дразни целия ресторант, Хем бие ще си имате спокойствието да си разкажете по някой мръсен виц. Такива детски градини на час има навсякъде в цивилизования свят.
  Трябваше поне една сграда в близост да се преправи в многоетажен гараж така че всеки да може да дийде с колата си и да си паркира безплатно.
  Разбирам че може би не всички идеи са постижими и вероятно на някои хора няма да им харесат но ... плочник и лампи само?
  Хайде поне можеше да направят един "музей" на трамваите - да сложат десетина стари трамвай от началото на века до около 70те години и да ги направят на кафенета. Пак по-добре от селския плочник. И това в центъра на града където всеки ден могат да се изкарват стотици хиляди левове и да се облагат с данък за общината? Толкова са ни силиците - стигат само за един голям тротоар? Главния архитект е абсолютен селянин!

  California Über Alles
 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2263 Любопитно

  Значи така, Левчев, МОЧА не го харесваме само по политически причини, инак чисто естетически викаш солдатинът е хубав, а? Виждаш ли защо ти викат комуняка. Вероятно етикетите ти лепят необременени хора, които изпитват отвращение от уродливите руски истукани - естетически, политически и епидермално.

 39. 39 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Рядко София е изглеждала толкова зле колкото напоследък, и става все по-зле. Просто се разходете из града

 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#32] от "Je suis Haskovo":

  Хаха, нимой така, щото алюзията е точно с цветните павенца с които кмета Иванов ремонтира център на Хасково преди 10-ина и повече години. Островчетата с "пейки" също.
  На мен Витошка пък ми харесва, ако изключим наистина кичозния клинкер (за незапознатите, това е материала от който са направени паветата. За повече инфо, има търсачки), който беше сложен в първата част на пешеходната зона. Първо е в много крещяш цвят и второ - глетчосан, което при дъжд си е вече опасно. За радост в по-новите участъци тези недостатъци ги няма.
  А, да, и натовския герб също не ме хвърля във възторг.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#39] от "Радио Юпитер":

  Дбре ще е и ти да се разходиш по София преди да пишеш. Сигурно не си го правил поне от 1995 година насам....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#37] от "Pontif А":

  И като се събудиш, поглеж, ръкатат ти се плацика във фонтанчето на Витошка.....
  Аман от мегаломански идеи.... у шопето......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":

  На мене ми е все тая. Аз у Софето и при шопето я отида още два, три пъти до края на живота си я не. Ти ще рупаш ряпа там.

  California Über Alles
 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#43] от "Pontif А":

  Ами като ти е все тая, какво дуднеш тогава и трескаш "мегаломански идеи" за София на килогарим?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Велик е Владо Левчев ! Аз честно се гордея с него.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 46. 46 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  София е изключително посредствен град, поне от европейска гледна точка. Може би е сравнима само със столици като Тирана и Скопие. Един Белград, един Букурещ имат далеч по-европейски облик.
  1. Какво правят разни знакови лъскави сгради-небостъргачи в края на София, недалеч от съборетините покрай бул. "Цариградско шосе" в частта около Горубляне например? Подобно съжителство е безподобно грозно!
  2. Какво прави Националния исторически музей в Бояна и кой ще отиде да го посети там? Мястото му естествено е в идеалния център, където туристите могат да отидат от едно място до друго пеш, и където са концентрирани всички забележителности.
  3. Какво прави в стратегическия център на София една голяма запусната ерия, превзета от африкански и азиатски нелегални имигранти? Имам предвид района около "Мария Луиза", зад халите ( "Пиротска", както и района около пазара "Г. Кирков".
  Там именно беше мястото да се оформи някакъв бизнес център с по-лъскави сгради, шадравани, кафенета, места за отдих и пр. А не да се превръща в свърталище на цигания.

 47. 47 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pontif А":

  Бобито рупа ряпа в село Буковлък, Плевенско.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK