Класирането след края на сезона

Снимката е от откриването на 43-ото Народно събрание в края на 2014 г.

© Анелия Николова

Снимката е от откриването на 43-ото Народно събрание в края на 2014 г.Редакцията публикува текста на Даниел Смилов от портал "Култура"


Един горещ политически сезон приключи и това дава възможност за частична равносметка на управлението от момента на неговото създаване през есента на миналата година. Позитивите са най-вече в плахото съвземане на икономиката и възвръщането на доверието от страна на европейските ни партньори.


По отношение на позиционирането на отделните играчи в таблицата по-долу са включени най-емблематичните политики и въпроси, които са изисквали парламентарно гласуване. Единица получават партиите, които са успели да наложат предпочитанията си на останалите (на тези, които са изпаднали в малцинство или са гласували против първоначално заявените си позиции). Тази таблица, разбира се, опростява значително по-нюансираната реалност, но дори от нея е видно, че по ключово важни въпроси ДПС се е оказало в по-изгодна позиция от формалните коалицонни партньори на ГЕРБ. Дори да отчетем развитието около конституционната реформа като еднозначен успех на РБ (което е малко пресилено), дори да сложим в тази категория и блокирането на първоначалните идеи за частните пенсионни фондове на министър Горанов, отново ДПС завършва сезона малко по-напред от основния коалиционен партньор на ГЕРБ – реформаторите.
Класирането след края на сезона


Разбира се, никой не може да забрани на една опозиционна партия да гласува с мнозинството. Но тук случаят е различен – ДПС, която номинално трябва да е опозиция, успява да се вмъкне в това "мнозинство" на мястото на някой от официалните партньори на ГЕРБ. Губещите от това вмъкване най-често се оказват РБ и ПФ.


Вторият характерен момент е липсата на изявен лидер в първенството. Борисов и ГЕРБ предпочитат да запазят ролята на арбитър между определени инициативи. В поне два случая важни правителствени проекти са били "бламирани" от страна на НС. Антикорупционният закон – макар и временно – бе блокиран от парламента в инфаркния последен ден на сезона. В една нормална парламентарна демокрация това би било сериозен повод за притеснение за кохерентността на управляващото мнозинство. Друг емблематичен случай бе де факто отхвърлянето на референдума на президента, зад който ГЕРБ официално стоеше. В този случай заедно с казуса "Манолова" става по-скоро дума за известно политическо лицемерие от страна на ГЕРБ. Те така подкрепяха определени идеи, че дори пултовете им се развалиха от положените усилия, а партийни ръководители, силно изкушени в работата със СРС-та, не успяха да разберат как са гласували подопечните им депутати. Това лицемерие има функционално значение обаче: ГЕРБ иска да изглежда не като еднозначен спонсор и генератор на решения, а по-скоро като кадията, който има последната дума в споровете между правоверните (и не дотам такива).


Политическият модел, който има опасност да се наложи, може да бъде определен като "парламентарен промискуитет", при който няма постоянни партньори, а най-потентният актьор се ползва и с най-голям избор на валенции. Въпреки че в парламентарната теория на съвременната парламентарна демокрация такова чудо няма, в нашата политическа среда такива чудеса имат исторически корени. Директният прецедент е първото управление на Борисов, когато той беше реализирал "управление на малцинството" с подкрепа на ралични играчи и кооптирани депутати от разпаднали се групи. От тази амалгама постепенно израстна доста хомогенно и дисциплинирано ново мнозинство с неопределена идеологическа идентичност. Това изглежда е "идеалът", който вдъхновя и днес Борисов и който му беше завещан от първия му политически патрон – Сакскобургготски.


Основният въпрос


Дали Борисов ще успее в окончателното налагане на този модел? По този въпрос се оформя нова разделителна линия: ГЕРБ, ДПС и АБВ, срещу РБ и донякъде ПФ. Борисов няма изгода от едно формализиране на коалиция с ДПС и АБВ. Това ще е въщност краят на ГЕРБ като "десен" проект, с цялата условност на тази констатация. Нещо повече, липсата на идеологическа близост между тези партии ще извади на показ нещо, което мнозина подозират – тайни и неясни връзки, зависимости и любезности между ГЕРБ и ДПС.


В този смисъл, от рационална гледна точка, РБ имат сериозни козове в отношенията си с Борисов. Едно евентуално тяхно излизане от коалицията ще вкара ГЕРБ в губещи формати, от които единствено ДПС и сателитите им (АБВ се налага в тази роля) биха имали полза.


Реформаторите обаче не могат да заплашват с излизане от коалицията при всеки повод. В крайна сметка това е "ядрената опция", с която разполагат, и ако я вадят с повод и без повод, тя би се обезценила поне като драматичен ефект. В този смисъл, за да възпрепятстват налагането на "парламентарния промискуитет", РБ имат следните опции:


- Да искат ясен списък с приоритети и график за тяхното приемане в следващите шест месеца, на базата на вече приетата управленска програма. Отклонения и забавяния в тази програма не бива да се допускат;


- РБ да се превърне в далеч по единен и дисциплиниран субект. Тук не става дума вече за единно лидерство, което по една или друга причина се оказва невъзможно, а за добра координация между двата основни субекта – ДСБ и ДБГ. Общата регистрация на местните избори е абсолютно задължителна, както и строгата забрана за сепаративни преговори с ГЕРБ и други партии. Учудващо, досега РБ удържа фронта доста ефективно, въпреки многобройните прокоби за раздори, разпад и пр.;


- Арбитражната позиция, която Борисов заема, лишава ГЕРБ от кауза. В крайна сметка строенето на магистрали е хубаво нещо, но то не е нито визия, нито идеология, нито гражданска позиция. Посланието, което Борисов иска да изпрати, е "ефективност" – ГЕРБ дава "резултати", може да управлява. Това послание, обаче, не може да компенсира дефицитът на идеи на тази партия. Всички съдържателни политически инициативи са прехвърлени на РБ: от съдебната система до здравеопазването и антикорупцията (а пенсионната реформа беше концесионирана на Калфин). По този начин ГЕРБ се разтоварва от рисковете на непопулярни или трудни реформи, но пък си създава и сериозен съдържателна празнота. Едно оттегляне на РБ би направило този вакуум изключително видим. В този смисъл РБ трябва непрекъснато да акцентира ролята си на генератор на идеи, да използва всички възможни форуми за тяхното обсъждане, да налага ясни и разпознаваеми говорители по ключови теми, да не се бои от дебати и т.н. Всъщност дори и определени идеи да бъдат отхвърлени, РБ не губи автоматично от този факт, ако в процеса са се родили нови решения. А и браненето на статуквото – както казусът със съдебната система показа – е обществено неудържима позиция;


- Все още РБ се ползва с едно предимство – близост до автентични граждански групи със сериозна енергия. Макар и ситуацията да не предполага масови протести, натрупването на скандали от последните дни енергизира мнозина. Тази енергия е полезна, защото тя чертае виртуални червени линии, отвъд които "парламентарният промискуитет" не може да преминава. Макар тези линии да остават неясни, те все пак действат като ограничител.


Компромисите


Разположението на силите демонстрира, че и оттук нататък решения ще се вземат трудно, понякога хаотично на повърхността и на базата на компромиси. Въпросът е дали тези компромиси си струват. От гледна точка на модела "промискуитет" – всеки компромис е добър. Колкото повече компромиси, толкова по-солидни стават неговите основи. Противниците на модела – РБ основно – би трябвало да имат друг, съдържателен подход. Ясно е, че ако в обозримо бъдеще съдебната и антикорупционната реформа не минат, ако продължава тупането на топката около КТБ и стоварването на цялата вина върху Цветан Василев и един подуправител на БНБ,промискуитетът е получил пълна победа.


Факторите тук са два: съдържание и време. По отношение на конституционната реформа компромис по съдържанието беше неизбежен, защото гласовете на опозицията бяха необходими. Оттук нататък обаче е ключово важно повече съдържателни компромиси да не се правят, както и да не се разсрочва процедурата във времето. Маневри с КС и други спънки сигурно ще има, но изгледите на този фронт са по-скоро добри.


Антикорупционното законодателство също трябва да мине при започването на сезона. Негови детайли могат и да се усъвършенстват, но като цяло идеите са защитими и полезни. Основният проблем, разбира се, ще се окаже КТБ. Тук парламентът вече се препъна и излезе с един ялов доклад, който не дава нужната перспектива за адекватна промяна на институциите. Докладът всъщност даде индулгенция на КФН и прокуратурата. Ревизирането на тази индулгенция би трябвало да е абсолютна кауза за реформаторите – кауза, с която не може да има компромис.


Изборите


Местните избори не могат да легитимират "парламентарния промискуитет" като модел. Вярно е, че при едно лошо предствяне на РБ, алтернативата на този модел просто би изчезнала и той би се наложил по default. Това е всъщност реалната опасност, която би трябвало да се избегне. А това зависи от ръководството на блока, кампанията и т.н. Организационно задачата не е нерешима, макар че работата за вършене е много.


БСП


Трябва да се спомене и тази партия – основно от уважение към историята й. В момента тя се е маргинализирала като втора Атака и анализът може спокойно да мине и без нея. Избирането на Мая Манолова за омбудсман е по-скоро ефект на промискуитетния модел, отколкото някакъв белег на жизненост на столетницата: просто Борисов отваря една евентуална валенция като допълнително размива границите между управляващи и опозиция.


Новият сезон


Усещането е, че въпреки натрупаните точки всички започват във "В" окръжна след пълен или частичен фалит.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Това правителство изгуби всякаква легитимност.Остването му на власт ще коства много на ПФ и РБ.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  От цялата таблица и класиране разбрах едно нещо.
  Всички българи изпадат в А окръжна...

 3. 3 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Бостан" управлява България!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Сезона ще започне нормално.Ама пролетния не е сигурно как ще започне.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Ядоха, пиха и се веселиха, матряла плащаме, нЕма проблеми.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Леле...промискуитет тук,промискуитет там... и едно нищоговорене се превръща в дълбокосмислен анализ на вариации и комбинации..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално


  Промискуитет се нарича практиката на безразборен избор. Най-често терминът се употребява засексуалните контакти и означава безразборно избиране на интимни партньори.

  Понятието сексуална активност варира в различните култури. Думи като „женкар“, „фустогонец“, „Дон Жуан“, „Казанова“, „плейбой“, "курвар", "играч" и др., характеризират този вид поведение при мъжете. За жените — „мръсница“, „курва“, „кучка“, „мъжеядка“, "шаврантия", "парясница", "мастия", "парцал", "тандръмия", "курвентия", "миндил", "гювендия" и др.

  При животните това е често срещано явление.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Губещите от това вмъкване най-често се оказват РБ и ПФ.

  Естествено. Логично
  Слабите и безпомощните губят. Това е естествения подбор и липста на обществено доверие.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Весело

  [quote#8:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Естествено. Логично
  Слабите и безпомощните губят. Това е естествения подбор и липста на обществено доверие.[/quote]
  От липсата на обществено доверие най-много страда Позитано. И на местните избори нищо чудно Патриотичният фронт да има много повече кметове от Позитано. За палячовците от Атака да не говорим...

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Публично доверие Х Х Х Х Х

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Но тук случаят е различен – ДПС, която номинално трябва да е опозиция, успява да се вмъкне в това "мнозинство" на мястото на някой от официалните партньори на ГЕРБ. Губещите от това вмъкване най-често се оказват РБ и ПФ.[/quote]
  По-скоро причината е, че ГЕРБ зарязва партньорите си и се съобразява повече с желанията на ДПС...
  Вие си правете по нататък заключенията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Политическият и интелектуален лидер на този парламент е Реформаторския блок.

  Дори само злобата и омразата на лекето Гоце го доказва.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#8:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Естествено. Логично
  Слабите и безпомощните губят. Това е естествения подбор и липста на обществено доверие. [/quote]
  Да ти припомням ли че ГЕРБ са в коалиция с РБ и ПФ, а не с ДПС умнико?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#0:"статията"]ГЕРБ иска да изглежда не като еднозначен спонсор и генератор на решения, а по-скоро като кадията, който има последната дума в споровете между правоверните (и не дотам такива).[/quote]
  Крайно време е герберите да разберат, че народът иска промени, реформи водещи към по-добър живот, а не себе-спасяващо рефериране. За тази работа обаче се искат "топки" както казват хората. За съжаление ГЕРБ все още не са показали такива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  За мен и този анализ и последните анализи на Смилов са много добри и само се надявам, някой в ГЕРБ и РБ да ги чете.
  Друг постоянно добър анализатор е Илиян Василев.
  Така че, поне според мен, ако някой иска да се ориентира добре в ситуацията, тези автори са много подходящи.

 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Една забележка. На АБВ резултатът относно референдума е Х, а не 1. Те гласуваха за референдум и по двата въпроса които отпаднаха. Освен това обявиха че са за смесена изборна система 120 мажоритарни - 120 пропорционални.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#0:"Д. Смилов"]В този смисъл, от рационална гледна точка, РБ имат сериозни козове в отношенията си с Борисов. Едно евентуално тяхно излизане от коалицията ще вкара ГЕРБ в губещи формати, от които единствено ДПС и сателитите им (АБВ се налага в тази роля) биха имали полза.[/quote]
  Тук не съм съгласен със Смилов.
  Едно излизане от коалицията (в случай че герберите продължават да се съобразяват само с ДПС) би било най-добрия ход за Реформаторския блок. То би разбило безполезния авторитет на ГЕРБ и би върнало РБ на подобаващото му място. уж-дясното мюре ГЕРБ би било изместено от истинското дясно и страната би се върнала в нормалното политическо състояние на борба между политически идеи и цели, а не фалшиво биене по гърдите като маймуните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#16:"emil (МЕРЗАВЦИТЕ ВКУПОМ ПРЕЦАКАХА РЕФЕРЕНДУМА!!!)"] Освен това обявиха че са за смесена изборна система 120 мажоритарни - 120 пропорционални. [/quote]
  Аз харесвам това предложение на АБВ. Освен това то е най-близко до това, което искаха от РБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  [quote#17:"Храбър"]Едно излизане от коалицията (в случай че герберите продължават да се съобразяват само с ДПС) би било най-добрия ход за Реформаторския блок[/quote]
  Нали? И да се наредят до БСП(к) и Атака. Гениално!

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":
  До коментар [#13] от "Храбър":

  Само съм цитирал доброъвестно казаното от автора/когото уважавам много/. Ако не сте съгласни - обърнете се към него.
  Или не го уважавате?
  Същата теза разви днес и П. Москов - най успешния министър на слабата и немощна РФ. И тя е: в момента РФ за нищо не става.
  ВземЕте се разберете с партийното си ръководство и тогава реагирайте неадекватно. Аз вярвам на ръководството на РФ. Ок?

  До коментар [#9] от "palav_nik": А за това колко % вода има в краставиците , ще ме осведомите ли? Не че ме интересува, но от уважение към Вас..

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Весело

  [quote#20:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Не че ме интересува, но от уважение към Вас.. [/quote]
  И какво предлага Позитано на слабите и безпомощните, освен една гола вяра в Путин и Матушката. Като няма с какво друго ще ги храни с вяра в бъдещата победа на комунизма. А през това време такива като другарят-свинар Гергов си броят пачките...

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  "Арбитражната позиция, която Борисов заема, лишава ГЕРБ от кауза."
  Борисов избира винаги лесното,да е арбитър.Само че,неговата роля на мининистър председател трябва да е далеч по-отговорна.Но за нея трябва да си много по-подготвен,а при него това липсва.Затова държавата е в застой,а ГЕРБ ,без кауза.Ма те пък никога не са имали такава.

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":
  А аз най-много харесвам 100% мажоритарен избор. / С което правя своя личен исторически компромис с ДПС/.
  Защото неминуемо и неизбежно РФ ще спечели заради ценните си и неотразими кадри: Танев, Ненечев, Лукарски, Кунева, Москов и всички останали.
  Без изключение

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Весело

  [quote#22:"rosiraycheva50._"]Само че,неговата роля на мининистър председател трябва да е далеч по-отговорна[/quote]
  Всъщност неговото амплоа е на добър и щедър цар от времето на Средновековието. Без съмнение щеше да има голям успех, а и Началникът МУ помага...

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#19:"Blood Red Skies"]Нали? И да се наредят до БСП(к) и Атака. Гениално! [/quote]
  Доста смешно опонираш на моето мнение.
  Значи който не е с ГЕРБ е с БСП и Атака ли?
  Хиляди пъти съм казвал че света не е само черен и бял. Той е шарен.
  И защо реши, че де се колаборираш с ДПС е добре?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  От всичко написано разбрах, че единствените губещи са тия по трибуните...но не парламентарните...!!!

  Форумът е в будна кома...
 27. 27 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#21] от "palav_nik":
  Разбирам напълно гнева Ви.
  /както го е казал великия Омир - цитирам :"....... гибелний гнява, о , сине Пелеев..."?

  Но все пак, нищо не споменахте за водата в краставицата?

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  [quote#18:"Храбър"]Освен това то е най-близко до това, което искаха от РБ. [/quote]

  До коментар [#18] от "Храбър":

  За съжаление не е. РБ са против да има дори и 1 избран мажоритарно. Лилков даже обяви че имало "ужасяващи" планове да се въведе смесена система 120/120.

  Проблемът е че те даже не поискаха да питат какво мислят хората. Иначе са в правото си да имат мнение, но трябваше да ни питат. Те ни отказаха и това е обидно.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  [quote#28:"emil (МЕРЗАВЦИТЕ ВКУПОМ ПРЕЦАКАХА РЕФЕРЕНДУМА!!!)"]За съжаление не е. РБ са против да има дори и 1 избран мажоритарно.[/quote]
  По-силната преференциалност не е ли едни вид мажоритарно избиране?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Весело

  [quote#27:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Но все пак, нищо не споменахте за водата в краставицата?[/quote]
  РБ и ПФ имат шанс да се измъкнат от блатото като напуснат управлението. За БСП и такава надежда няма.
  Това за партиите.
  А за България като цяло, бъдещето е пред тези, дето ще изгазят целия преход през пустинята. Останаха само 15 години...

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбирам Ви напълно.
  И даже съм съгласен с Вас.
  РФ имат всичките шансове на света. Особено с личности с огромен обществен авторитет като Танев, Ненечев, Лукарски, Кунева, Москов и всички останали.
  Без изключение.
  И прекрасните и неотразими "исторически компромиси" и сладките лъжи....
  А като добавим благотворното влияние на агентите от ДС от Предателския фронт - ммм..., положението наистина става неспасяемо

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Гневно

  Новата политическа система измислена от БоБо и менторите му е "политическа гювендия"!

  klimentm
 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  [quote#29:"Храбър"]По-силната преференциалност не е ли едни вид мажоритарно избиране? [/quote]

  Ако е, тогава защо не гласуваха за референдума?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  От цялата работа печеливш е ДПС. Видно е едно твърде подозрително разбирателство между ГЕРБ и ДПС по важните въпроси. А, не за това гласуваха избирателите на ГЕРБ.
  Лошо впечатление направи и РБ - по въпроса за референдума, както и публичното одобрение/във фейсбук/ на някои депутати на манолова за омбудсман. Каквото и да говорят, изложиха се.

 35. 35 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ДПС няма принципи, освен един. Да е на държавната трапеза. С този си принцип и с неграмотните си и заробени избиратели, те могат да подкрепят каквото и когото си искат. Очевидно е, че за Борисов те са алтернативата за да притиска РБ. По всеки важен въпрос РБ трябва да докарва нещата до там, че нито ГЕРБ, нито ДПС да смеят да са против. Единственото нещо от което те се страхуват е да ги изкарат антиевропейски партии.

 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Класирането е с валидност до местните избори ...

 37. 37 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Бе, Смилов, ГЕРБ оставал без КАУЗА! А какво е КАУЗА не щеш да кажеш... И да не би останалите партии да нямат/имат такава? Хайде, да не изработваме дефиниции на понятието, дай поне пример за КАУЗА - на РБ или АБВ.... Араламбенето му е майката!

 38. 38 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#35] от "bawarec":

  "ДПС няма принципи, освен един. Да е на държавната трапеза. "

  Така е, но за съжаление се оказва, че и тези, на които се надявахме да натиснат за някакви промени - РБ, също отиват към този принцип.

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  " Да искат ясен списък с приоритети и график за тяхното приемане в следващите шест месеца, на базата на вече приетата управленска програма. Отклонения и забавяния в тази програма не бива да се допускат"...Безмислено - Боко и сие ще шикълкавят до последно, за да осуетят всякакви промени. Нима не е ясно?

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  "Всички съдържателни политически инициативи са прехвърлени на РБ: от съдебната система до здравеопазването и антикорупцията. По този начин ГЕРБ се разтоварва от рисковете на непопулярни или трудни реформи, но пък си създава и сериозен съдържателна празнота" - Не можах да разбера защо РБ влезе точно в този герберски филм?! Беше ясно още в миналия Боков мандат, че той рИформи НЯМА да прави!!!! И че ще си търси мюрета, с които да оправдава негативите от управлението...

 41. 41 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Пред коалицията РБ има три пътя:
  - оставане във властта и продължаване на опитите за провеждането на реформи;
  - излизане от коалицията с ГЕРБ и от властта;
  - една част от партиите в коалицията РБ да останат във властта, а други - да напуснат коалицията РБ, коалицията на РБ с ГЕРБ и властта.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 42. 42 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Има и една друга възможност - част от партиите в РБ да се разцепят, да има "мравки", "люспи" и "кинжали", каквито някога имаше в коалицията СДС (през 1991 тя се раздели на цели 4 различни коалиции, а през 1994 пак имаше някакво разцепление).

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 43. 43 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Странно, че в анализа липсва образователната реформа.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 44. 44 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Вероятно тя не е изгодна никому и поради неяснотите в анализа вместо + или -, трябва да има ? ...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 45. 45 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Една много интересна и прелюбопитна статия в дошълнение към тази:

  http://economix.bg/reformite

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#3:"Веселин"]"Бостан" управлява България![/quote]

  +++ ГЕРБОСТАН.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  Чкам статия от Дневник! за пореднио бисер на Бойко Елмазений! където хули Орешарски за заем от 1 милиард, чийто лихви в размер на 44 милиона щял Той да плаща. И нито дума за 16 милиарда заем...гьонсурат, та дрънка)))))))

 48. 48 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Напротив, Борисов държи козовете, а РБ не разполага с нищо. Още утре ще предизвика предсрочни избори и РБ отича в канала, техните депутатски места ще отидат при ГЕРБ.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#48:"Stanislav Kalchev"]РБ отича в канала, техните депутатски места ще отидат при ГЕРБ[/quote]
  Имаш мнооого здраве от арменския поп. Никой гласувал за РБ няма да си даде гласа за ГерБорисов!!!! Боковата камарила ще има поне 20 дупИтата по малко в сравнение с последните парламентарни избори.....ПроЗд народ, слаба държава!..........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK