Бягане за свободни хора

 Ивелина Петрова, за чието лечение бегачите събират средства

© 5kmrun

 Ивелина Петрова, за чието лечение бегачите събират средстваТате, колко още остава? – десетгодишната ми дъщеря Божана поставя ключовия въпрос още преди да сме изминали и първия от петте километра. До края ще го чуя поне още 10 пъти.


Днес съм изоставил обичайната си роля на претендент за тройката, за да я уча да бъде бягащ човек. Не бегач, а свободна личност, която знае как да се бори, осъзнава отговорността на всекидневните си решения и изпитва удоволствие от това да помага. 


Заедно с около 300 души в Южен парк, и вероятно двойно повече в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и не знам още къде, бягаме за Ивето*. За да й помогнем. Ивето има късмет. Тя е част от
социален феномен, който набира невероятна скорост в България – бягането


До преди 5 години практически не срещах други бегачи в парка, камо ли по планините, по улиците ме гледаха като местния луд, на малкото състезания у нас се събирахме по 20-30 души, затова ходех в чужбина, където често бях единственият българин…


Днес всичко това е минало. Всеки уикенд по улици, паркове и планини в България има по няколко състезания със стотици участници. От 2010 г. насам годишният ръст, както в броя състезания, така и в броя участници, следва геометрична прогресия с фактор между 1.5 и 2 и няма изгледи тази тенденция да спре.  Не, това не е плод на държавна политика за масов спорт или активност от страна на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Те нямат нищо общо. Всичко това са аматьорски бягания, организирани от ентусиасти за ентусиасти, най-често с помощта на фирмени спонсори. Голям принос за популярността има и 5kmrun – всеки уикенд само в Южен парк има поне по 10-15 нови участници. За млади, стари, жени и деца 5-те километра са вратата към света на бягането.  


- Тате, а ние това момиче като не го познаваме защо му помагаме? – на втория километър Божана започва да се съмнява и в главата й изплува добре познатият на всеки ултрамаратонец въпрос: "Защо?"


Защото държавата явно отказва да го направи? Не, не го правим, за да заместим държавата. Правим го, защото Ивето е една от нас – бяга, значи е от нашите. Защото


така функционира една истинска общност, а ние не без основание се наричаме "бегаческо общество"


Какво представлява една общност, която не може да събере 800 лв. (това е била сумата, която се е търсила, за да може да бъде преместена в друга болница - бел. ред.), за да спаси живот, а чака държавата "да си влезе в ролята", вайка се колко е зле системата и колко скапани са политиците? 


Аз всъщност не се сещам коя е Ивето. Вероятно сме бягали на едни и същи състезания – излитал съм напред и изобщо не съм я забелязвал… Вероятно е била доброволец на някой подкрепителен пункт – появил съм се, награбил съм банан, лимон, краставица и съм я помолил да ми напълни бутилката, без дори да я погледна… Ние сме такива – все дърпаме напред, разбиваме стени, преодоляваме болката, жегата и жаждата, препъваме се, падаме, ставаме и продължаваме, не поглеждаме назад и настрани… Имаме ясна цел и я гоним без почивка. Не чакаме помощ, придобивки, добавки, субсидии… Неслучайно ни викат "машините".


Ивето има късмет. Тя живее в страна, където


все повече хора осъзнаваме, че държавата няма да "влезе в ролята си"


И не чакаме на нея, а се сдружаваме, поемаме лична отговорност и намираме решения. Бягаме, падаме, ставаме и продължаваме… Ивето има късмет, защото нас ни има. Държавата няма сърце и душа. Хората имаме. Защо някои продължават да очакват, че държавата ще: "помогне", "се замисли", "бъде на мястото си"? Кога го е правила, че точно сега да се сети? Доколкото никой в държавната система не носи персонална отговорност за действията или бездействието си, държавата няма как да прояви чувства. 


Социалната държава, тази която се самоопределя като майка-закрилница, всъщност е в перманентен конфликт на интереси. Ако създаде условия да станем богати и независими, знаещи и можещи, ние няма да имаме нужда от ежедневната й грижи. Затова се налага да прави така, че възможно най-много хора да са бедни, сакати, неграмотни, неспособни… За да може после да взема от едните и да дава на другите с аргумента, че трябва да се грижи, тоест да бъде голяма и да расте, за да може да се грижи още повече... И колкото повече са нуждаещите се, толкова по-убедително звучи този аргумент. Разбира се, между актовете на вземане и даване се създава тъмен вакуум – черна дупка, която някакси изсмуква голяма част от взетото. И изведнъж се оказва, че за Ивето не остава достатъчно и тя може да бъде инвалид за цял живот. Колко удобно за държавата – още един човек, за когото да се грижи! 


 

© 5kmrun


- Тате, а ние сега добро ли правим? – Божана е съсипана и има нужда от потвърждение, че усилието, на което я подлагам, наистина си струва. 


Да, правим добро! Там, където индивидите отдават на държавата задължението да прави добро, добрината ги напуска. Там, където хората чакат държавата да се грижи за всичко, няма общност. Там има сбирщина, глутница, шайка… все думи, които по-добре описват подобна група. Точно в това превръща обществото социалната държава. "Щом е държавно задължение, а аз съм си платил данъците, значи съм добър гражданин. Оттук нататък държавата трябва да се погрижи, а аз мога да гледам отстрани…"  


Изключително важно е всеки индивид в обществото да е убеден, че държавата е единственият извор на добро, затова в България си имаме закон, според който за фирмите по телевизията поименно се казва или лошо или нищо. Няма как бизнесът да е добър. Защото може да се окаже, че изведнъж твърде много хора ще осъзнаят, че той не само създава всичко, а и измества държавата от грижата за хората. А какво ще прави тя тогава?


- Тате, а ние защо просто не оставихме парите, а трябва и да бягаме толкова много? – понякога децата поставят изумително прости, но логични въпроси. 


Да, трябва да бягаме! Защото ако тати просто направи дарение, как ще усети Божана, че реално е направила нещо? Как ще има правото тя да каже после, че е помогнала на някого? Социалната държавата се поддържа чрез илюзията, че хората имат "право на достоен живот", тоест да получават, независимо от усилията си, и тя единствена може да им го осигури. Тя реално шепне в ушите им: "Не бягайте! Няма смисъл да се мъчите. Вие имате тези права. Аз ще ви давам и без да се трепете! Вие просто ми отдайте задължението да се грижа за вас и аз ще взема от другите, дето печелят твърде много, за да сте равни."


Държавата няма полза от това да научи хората да бягат, стават и продължават


Те трябва да имат усещането, че прекрасният нов свят е възможен без особени лични усилия и отговорност. Само срещу вот! Не, ние няма да допуснем децата ни да мислят така, нито животът на Ивето да бъде загубен като страничен ефект от тази заблуда.


- Тате, сега ще оживее ли момичето? – Божана още не се е съвзела напълно от финалния спринт, с който изпреварва Дядо Христо (77 г.; 103-то участие!) и завършва първото 5-километрово бягане в живота си, а вече мисли за Ивето.


Да, ще оживее! И всички тук ще сме й помогнали по малко. Но това беше лесното.


Оттук нататък поемаме отново ние, машините – предприемачите, работещите, протестиращите, мениджърите, активистите, инженерите, мислещите, гражданите, инвеститорите – свободните личности, които движим страната напред. За да върнем доброто в сърцата на хората и Ивето не просто да оживее, а да получи живота, който имат нейните връстници там, където състезанията са хиляди, а бегачите – милиони.


Създаването на бегаческо общество у нас е лакмус, който индикира, че сме на прав път.  Смисълът на ултрамаратонските бягания е в постоянното предефиниране на понятието за "граница" на човешките възможности. Смисълът на живота на свободната личност е всекидневно да обезсмисля съществуването на социалната държава. 


 

© 5kmrun


*Бел. Дневник - Инициативата "Бягане за Ивето" е на 5km run и е в помощ на Ивелина Петрова - момичето е блъснато на 22 юни на пешеходна пътека на Самоковско шосе в София и се възстановява трудно след кома. Организаторите казват, че тя е участвала в техни бягания, била е и доброволец и затова призовават всички, които искат да помогнат по време на бягане в няколко града, което се случи на 1 август. Днес те съобщиха, че общо събраната сума от всички нас (в брой и в банковата сметка), възлиза на 4914,50 лв. и 10 евро. От 5km run съобщават още, че момичето ще бъде преместено в "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Панчарево" ЕООД и уточняват, че престоят й ще се поеме от Здравната каса, а събраните средства (освен консумативите) ще се използват за наемане на външни рехабилитатори.
Средствата се набират през сметката на организацията: 
СНЦ "5КМПАРК БГ"
Банка: Банка ДСК ЕАД
BIC: STSABGSF
IBAN: BG02STSA93000020806845

Основание: Дарение в полза на Ивелина 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бягал съм около 20 пъти на 5кмрън, но преустанових понеже сега живея в един малък град, но интересното е че и в малкия град вече се напълни с бегачи по стадиона и дори по планините.
  Моята теория е, че пълната липса на успешен професионален спорт в страната накара хората да си спортуват за здраве и да се чувстват добре за себе си

 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "Да, трябва да бягаме! Защото ако тати просто направи дарение, как ще усети Божана, че реално е направила нещо? Как ще има правото тя да каже после, че е помогнала на някого?"

  Поздравления за автора. Бягането е чудесно нещо, но не е единственият начин да направим децата си съпричастни и свободни хора.
  Всичко е въпрос на възпитание и манталитет.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Великолепен материал!
  Не случайно китайците казват ( а те са империя от 3 хил. години)
  Научи гладния да си лови риба, а не му давай даром!

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Хубаво, така стават нещата, и така се говори и ПОКАЗВА НА ДЕЦАТА !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Щеше да е достатъчно с помощта за детето! Неолибералната и либертарианска пропаганда можеше да си я спести!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Лично мнение. България не е първата, която е измислила това. И това не е нищо ново. Има един клип за един баща, който го прави за сина и толкова сърцераздирателен, че може да разплаче и най-суровото сърце. Имам го на профила си в Туитър и Фейсбук...

 7. 7 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 454 Неутрално
 8. 8 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Аз тичам на пистата в кварталния стадион, а дарения правя тук:
  http://www.save-darina.org/
  всеки месец.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Но статията ме размисли и за една странична тема. Защо "бягам", а не "тичам"?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Страхотен текст!
  И много истински!
  Бързо възстановяване на Ивето!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1162 Весело

  поулярно, щот по-евтинко... за плуване требва басейн, за колоездене - колело... а тука маратонки, шорти, тениска и си готов...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Всъщност, бягането е по-скоро вредно, отколкото полезно, но пък наистина е евтино и достъпно. Плуването е къде-къде по-полезно, а и развива тялото хармонично, но за него трябва инфраструктура за масов спорт - изграждане на плувни комплекси, но държавата предпочита да пръска милиони за професионален спорт, вместо да строи спортни съоръжения и да се погрижи за дравето на хората.

 13. 13 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#1:"zico2"]Моята теория е, че пълната липса на успешен професионален спорт в страната накара хората да си спортуват за здраве и да се чувстват добре за себе си [/quote]
  Честно казано професионалният спорт е като порното. И при двете само гледаш, а ефекта върху твоето тяло е нулев

 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А също професионалният спорт прилича и на социалната държава. Някой друг тича вместо теб. Само дето често тази държава взима пари от теб, за да субсидира него

 15. 15 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Там, където индивидите отдават на държавата задължението да прави добро, добрината ги напуска. Там, където хората чакат държавата да се грижи за всичко, няма общност. Там има сбирщина, глутница, шайка… все думи, които по-добре описват подобна група. Точно в това превръща обществото социалната държава. "Щом е държавно задължение, а аз съм си платил данъците, значи съм добър гражданин. Оттук нататък държавата трябва да се погрижи, а аз мога да гледам отстрани…" "

  Това е много точно описание на Скандинавските страни. Един вид излиза, че скандинавците са някакви злодеи, които нямат общност, а реално е точно обратното. Няма нищо лошо в това да имаш доверие на държавата, че ще поеме отговорност за обществените проблеми, докато ти си вършиш професионално работата. Напротив, това е задължително условие. Лошото идва, когато обществото не е единно.
  Инициативата е много добра.

 16. 16 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#3:"bawarec"]Не случайно китайците казват ( а те са империя от 3 хил. години)
  Научи гладния да си лови риба, а не му давай даром![/quote]

  Да, но ако плащаш на някой да ти лови риба и той не го прави, това си е кражба Иначе, да, всеки трябва да може да си лови рибата сам - всяко общество трябва да има способността да се обединява за решаване на общите проблеми.
  Всеки би предпочел скандинавския пример пред китайския, т.е. социална система, в която всички са щастливи и обгрижени, пред система, в която деца се самоубиват от отчаяние (реален проблем в китайската провинция).

 17. 17 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Не знаех за тази инициатива. Вероятно щях да си направя труда да отида до Южния парк. Но и така посвещавам моите две по 5 км от събота на това момиче. Пускам и една малка сума в помощ на родителите.

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Вчера точно прочетох в една много английска книга, че приличните общества се самоорганизират и си решават проблемите по свой начин, а лумпените смятат, че на всяка цена държавата, респективно общината, е длъжна да им осигури всичко.
  не знаех за бягането в парка. Моля, кажете кога да дойдем през уикенда и да пробягаме колкото успеем, естествено и ще дарим средства по сметката.

 19. 19 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 433 Неутрално

  НЕВОЛЬО!
  НЕВОЛЬО!
  А! То тя била тука бе.
  Само дето на някои хора им трябваха повече от 25 години, за да извадят поуката от приказката, която я имаше в читанката от І клас.
  Бегли зачатъци на гражданско общество, но все от някъде се започва.
  Дано някой от тези кълнове даде по сериозни плодове;
  Що се касае до социалната държава автора дълбоко греши.
  Това което описва не е социална държава, а едно от неизбежните следствия на липсата на истинско гражданско общество, съставено от множество малки 5kmrun, begach и т.н..
  Тъжно, но факт, за да се поправи нещо трябва да се развали докрай.
  Въпросът е сега ние Неволята ли ще викаме или ще се заемем да си поправим колата.
  Ако искаме да дадем някакъв малък шанс на Божана инейното поколение да подкарат колата, ще трябва да започнем отсега, защото както всеки който се занимава с бягане знае, хубавите неща стават бавно и с много пот.

  shemet
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Браво, прекрасен материал! И като стил и като идея. Аз всеки ден съм в Западен парк, поне 8-10км дневно и нагоре. За съжаление не мога да се включа в бягането 5kmrun защото съм зле със ставите, след като бягам ме болят, всяка крачка си е микроудар, затова използвам ходенето.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#12:"stoyanst"]Плуването е къде-къде по-полезно, а и развива тялото хармонично,[/quote]
  Умирам за плуването, навремето имаше период имахме обекти по Добруджа, цяло лято от май до септември по северното Черноморие, по мои сметки съм правил по 400-500км за лято плуване. Като вляза в морето и напред, напред около 1км така, после обратно. И така няколко пъти всеки ден.

  В басейна ми е неудобно, тъкмо замахнеш няколко пъти и опреш нос в стената. Или пък някой пред теб едва пълзи и ти разваля ритъма. Отгоре на това водата адски хлорирана и ми люти на очите.Но изглежда ще трябва да опитвам пак, няма друг начин в тази София. А пари да се забия някъде цяло лято няма, пък и то диви плажове на практика не останаха.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Искрен и вълнуващ разказ написан от душа и със сърце!

  klimentm
 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Завиждам на тези хора, аз вече много трудно бягам... ЕГН-то пречи!

 24. 24 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Какво мисля за културата на бягството

  Цивилизацията, или животът в градовете (civis) водят до промени в човешкото поведение. Подчиняването на общ закон прави родовите връзки по – маловажни и подчинени на правилата, които всички граждани са приели като общи. Скупчването на големи количества хора на едно място води до разцвет на всички форми на общуване, като музика, литература, изкуства, наука. Градският живот е триумф на разума над инстинкта и на хигиената над природните популационни регулиращи механизми. В съвремието животът в градовете става все по – конформистки, властта неусетно се отстъпва на все по – малки групи от хора, т.нар. елити, което води до промяна на идеята за развития човек. Началото на тази идея е дадено в Елада.

  Пайдея – идеята за цялостно развитата личност, в която съчетаването на интелектуални, морални и физически качества прави един човек завършен. Обучението по риторика, философия, аритметика и медицина дава широка основа на познанията за света и уменията за разсъждение, докато тренировките по гимнастика и борба дават добре развит съд, в който тези познания да се поберат. Личност с интелект без морал или със сила, но без интелект са опасни и неуправляеми величини в едно общество, което оцеляването на всички е с приоритет над оцеляването на един човек. Пример е Платон, който е олимпийски шампион по борба /"плато" означава "широк"/, но философията му е посветена на подобряването на хората и тяхното развитие.
  ...

  http://raylight.blog.bg/history/2014/08/01/civilizaciiata-i-fizicheskata-sila.1285894

  Истината е висша ценност
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Бягането е живот. Хубаво е, че повече хора се научават да разчитат на себе си и със собствени сили да се борят в този живот, а помагат и на другите. Най-малкото защото здравният министър Москов пуши като комин, ще падне на 50-ия метър и от него помощ не може да се очаква.

 26. 26 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Страхотен текст, дано повече хора го прочетат и осмислят.

 27. 27 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#11] от "tucker case":

  То много хубави неща са съвсем безплатни

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Всеки ден наблюдавам бягащи хора по алеята на Борис. И всеки ден се чудя на мотивацията им. (това е бягане между 5 колони от автомобили. за София става дума)

 29. 29 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прекрасна Ода за Свободния Човек? Един от най-добрите текстове, публикувани в Дневник през годината.

  Pivoley
 30. 30 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoyanst":

  ходи обеснявай как всички тия ще ги болят колената след време щото ставите им са се изтъркали безвъзвратно... ама "за здраве". да не говорим, че дългите бягания особено пък маратоните са вредни за сърцето... но "за здраве"

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 31. 31 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#16] от "deni4":

  Ловенето на риба всъщност е абсолютно забранено. Впрочем разрешено е след заплащане за билет и на изхода пак си плащаш рибата на горския.

 32. 32 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много от твърденията са спорни. За бизнеса се говорело само лошо - не знам какво се говори, но богаташите плащат 10% данък (не знам също дали това е бизнесът), а пенсиите се режат до 910 лв, ако ще да си внасял милиони осигуровки, т.е. пенсионерите плащат за магистралите за джиповете на олигарсите.
  Ако някой ми каже в коя цивилизована страна има такова нещо, има от мен една бутилка 12 годишно.

 33. 33 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#30] от "andthensome":

  Да не говорим за вредите върху гръбнчния стълб - все още плащаме данък затова, че сме се изправили да ходим на два крака. Над половината възрастно население страда от някакви проблеми с гърба или кръста, само защото ходим на два крака, а какво остава, когато допълнително го натоварваме с бягане...

 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#33] от "stoyanst":

  Към изброените негативи от бягането трябва да се добави и това, че питието в чашата се разплисква.

 35. 35 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 491 Неутрално

  За съжаление авторът е просто един егоист, който си е начесал егото и с материала и с всички останали действия. Това ясно личи още във второто му изречение: "Днес съм изоставил обичайната си роля на претендент за тройката, за да я уча да бъде бягащ човек."

  А представата му за социалната държава е изключително невярна и превратна.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 36. 36 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#13] от "bobix":

  А не, при порното може да освободиш напрежение, а докато гледаш спорт, особено наши играчи, може само да си създадеш напрежение.

 37. 37 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoyanst":

  Бягането е ОК, но ако се практикува правилно. На плажа или на пътека... къси спринтове, редувани с ходене и то за 5-10 мин на ден. Другото е идиотщина. Човек не е създаден физиологично за бягане на дълги разстояния. Ходене да. Къси спринтове... да. Маратоните са пълна простотия.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK