Защо няма смисъл законът за НСО да бъде обсъждан от експерти

Бойко Борисов и гардове

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов и гардове 
Така се получи, че тези дни на три пъти отказах на медии да коментирам закона за НСО - службата за охрана. Очевидно има някаква тръпка из медиите относно този закон. Може би някоя от тях е пуснала мухата и всички са се затърчали след нея… Така започва коментарът на Николай Слатински - експерт по национална сигурност, публикуван в блога му.  "Дневник" го препечатва с незначителни съкращания. Ето и обяснението 


Защо и в този случай експертите няма смисъл да участват в дебата


1. Защото за пореден път се прави нещо не от гледна точка на националната сигурност (тя е на следпоследно място в перфидните и недобронамерени мотиви), а в името на лични, частни, групови, корпоративни и олигархични интереси. Поради това в дебата нека да се включат политолози, журналисти, специалисти по Пи Ар, началници на политически кабинети, политици. Ако се включат експертите, това само ще легитимира някак намеренията на властта – тя ще каже: ами ето тези и тези експерти участваха в дискусията, законът бе подложен на експертно обсъждане.
Така при предния мандат на ГЕРБ бе заповядано на някои висши учебни заведения да обсъдят едни подобни дълбоки интелектуални напъни, свързани с националната сигурност. На дискусиите с много намръщени (внимавайте в картинката!) физиономии участваха водещи фигури на властта, седящи до ректорите, които бяха взели мерки да се изкажат надеждни хора, за да не подведат съответното висше учебно заведение. Резултатът - властта чу това, което искаше да чуе – колко е мъдра и загрижена, можеща и знаеща. После тя каза, че документът е минал широко експертно обсъждане.


2. Проформа НСО остава засега към президента като утешителна награда и захарче, че ще му отнемат НРС - разузнаването, но по същество тя си се командори от притежаващите реалната власт в държавата. А те, като всеки поредни управляващи, постоянно концентрират силовите ресурси. И това е тенденция, която не е променена с нито един закон, така че най-много и тук да се изкове някакъв исторически компромис, който да хвърли пясък в очите на обществото.


Експертите работят в сферата на това кое е най-добро за националната сигурност, политиците – кое е най-добро за тях. Експертите мислят над това как да се оптимизират нещата, политиците – как те, политиците, да се договорят помежду си. В този смисъл всичко, което се прави с НСО е в полза на властта и привилегиите на политиците, а не в посока на укрепването на националната сигурност.


3. Тук има един много сериозен концептуален проблем. А той е, че в България има установено постпреходно статукво и от десетина години политическата каста работи за неговото стабилизиране. Вече е ясно, че е издълбана огромна пропаст между властта и обществото. Затова силовите структури са ресурс, който гарантира непроменимостта на статуквото. Те работят не толкова за сигурността на държавата, колкото за сигурността на режима, установен в държавата и за сигурността на тези индивиди и общности от индивиди, които персонализират и олицетворяват този режим.


С други думи, НСО, още повече такъв и е замисълът, и тя си остава едно полузаконно родено дете на УБО /службата при комунистическия режим е част от Държавна сигурност - бел. ред./, е служба на режима, в служба на режима и служи на режима. Затова режимът я моделира във вид, който му е най-удобен за нейното употребяване – пак казвам – да му служи, да го обслужва, да му слугува. И след като тази философия не само не се променя, а се разширява и задълбочава, няма смисъл от хабене на енергия за производство на експертни думи за закона за НСО, защото той просто продължава тенденцията за превръщането на НСО в охранителна фирма на олигархията и текущите нейни марионетки, облечени с външните форми на властта (защото вътрешната форма на властта, нейното съдържание и същност – това е олигархичната мрежа, захлупила и владееща България).


4. Не виждам никакъв смисъл да се включвам в дебат за някакъв си пореден закон, който продължава работата на парче. Да, на парче, независимо, че се говори за пакет от закони, дори за "рамков закон за националната сигурност". Преди доста време намирах сили и виждах някакъв смисъл да коментирам този "пакет", той след орешарското безвремие отново е изваден от фризера, "пипнат" тук-там и сложен на парламентарния тезгях.


Няколко парчета си остават парчета – като белязани зарчета те са хвърлени така, че да се падне това, което трябва да се падне.


И добре закърпеното от парчета одеяло пак си остава закърпено одеяло – от втора ръка и за втора употреба…


В България по принцип в националната сигурност се работи само на парче


– знам го от личен опит и от лични неуспехи да променя нещо в тази насока. Властта не гледа на националната сигурност чрез и през оптиката на стратегия, визия, кауза, мисия, система.


Властта даже преназова общността от структури в националната сигурност от система на сектор, а секторът е нещо частично, ситно и дребно като камилче, за което се отделят внимание и ресурси на принципите: Колкото – толкова, Куцото пиле и Господ го пази, На нас това не може да се случи, България е била и ще бъде, а ние сме сега и само сега…


Властта има други приоритети и те са толкова константни, постоянни и инвариантни, че остават при всяка власт. Затова поредната власт работи именно на парче, без да съзнава, че Системата за национална сигурност са оголените нерви на държавата, без да си дава сметка, че това е именно система и в нея пипнеш ли нещо, пипаш всичко. И какъв е смисълът тогава да се включваш в общия хор на говорещите за поредното законче, писано на коляно, с почесване по оплешивяващото теме, с плюнчене на химическия молив и с тревогата – как да се подредят и обвържат нещата така, че Господарите да са доволни, а и те, днес-властващите да имат шанса още някоя и друга година, някой и друг мандат да ползват толкова приятното и придаващо им усещане за значимост обслужване на НСО – обслужване за тях, за техните деца, за техните любими и любовници, за техните приятели и приятелки, изобщо – за безценните им телеса и нямащите цена щения, заради които цената на националната сигурност на България е грош цена…


Именно заради такова отношение към НСО като към слугиня на властта, НСО днес е доста и доста по-голяма и с повече задачи от онова митично УБО, което тогава обслужваше една почти постоянна тоталитарна номенклатура, докато сега контингентът на обслужваните расте не в аритметична, а в геометрична прогресия.


P.S. 1. Не оспорвам, че има политици, които се опитват да внесат здрав разум в делата на властта. Но моето лично усещане е, че макар те да дразнят властта (бидейки някак и част от нея), тя им се радва, защото по този начин й придават някакъв по-приемлив образ, слагат й грима на прореформено настроение, пръскат я с одеколон, ухаещ на демократичност и тя толкова силно се харесва тъй гримирана и парфюмирана, че има претенциите да е такава и преди всичко такава…


P.S. 2. Тук нямам никакво намерение да подценявам и обезценявам труда на момчетата (и момичетата!) от НСО – знам колко им е тежко, че са подложени на безпощадна експлоатация и ВИП-персоните пет пари не дават, че тези момчета (и момичета!) имат семейства, деца, стареещи родители, банкови заеми. И понякога до късни вечери и цели нощи стоят около колите си и чакат. Чакат докато ВИП-персоните (разбира се – не всички, но все пак немалка част от тях) се налудуват и напалуват или просто нарадват на живота, наричайки някои от неговите прелести – важни държавни дела…


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2673 Весело

  С два P.S-а идва края на мисълта.

 2. 2 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Слатински пак е наточил перото си, но с право.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 3. 3 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Почти няма какво да се добави ! И бойко е същия мизирабъл ! Затова трябва да му развалим рахата , като постоянно му искаме оставката и го замеряме с домати ! Инициативата е на Босия !

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  НСО е слугинаж на парвенютата докопали се до властта,

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  НСО трябва да се закрие!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  много мутри - много охрана !!!! а аз си мислех,че мутрите са смели,много храбри и от нищо нямат страх .....

 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Николай Салтински толкова добре и на място е казал нещата, че аз няма какво да коментирам.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  А бе то реформата в тази сфера е много лесна , но няма да я направят. Определят се тия десетина души които реално имат нужда от охрана - прецедента , председателя на т.н. Народно събрание , изпълняващия ролята резач на лентички министър-председател и още 5-6 други , определя се колко души им трябват за охрана , а на останалите им се връщат трудовите книжки с четвъртит печат.

 9. 9 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Охранителят иска да бъде охраняван от народната любов!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 10. 10 Профил на whyman
  whyman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не мога да приема, че НСО трябва да се обсъжда толкова много. Работата им е ясна, когато превишават правата си просто да има наказани и това е.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  "...НСО като към слугиня на властта..."
  Не съм чула някой от тази служба да се оплаква от новия закон.Явно ,ролята на слугиня им харесва.

 12. 12 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, и на Слатински вече му е омръзнало да говори напразно!
  Развитието на нещата води до забележимо нарастване на критичните настроения на коментаторите.
  Дали наближава едно по-радикално обединение на нормални хора за реална промяна?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 13. 13 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "mils5656":

  ... в очакване на Годо, да дойде Гоце или наместника от Цараите....
  Изключително Умен!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 14. 14 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  "....Проформа НСО остава засега към президента като утешителна награда и захарче, че ще му отнемат НРС - разузнаването, но по същество тя си се командори от притежаващите реалната власт в държавата. А те, като всеки поредни управляващи, постоянно концентрират силовите ресурси...."

  Такава охрана с подобни безподобни правомощия за тормоз на "простолюдието" има само около главатарите на Камората и други подобни мафиотски формирования. Просто се официализира публичната тайна, че живеем в страната на победилата Мафия, законен наследник на старата партийна номенклатура. Тогава имаше УБО, а сега нещо още по-свирепо, че и закон му измислиха...

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  [quote#8:"ahasver"]Определят се тия десетина души които реално имат нужда от охрана - прецедента , председателя на т.н. Народно събрание , изпълняващия ролята резач на лентички министър-председател и още 5-6 други , определя се колко души им трябват за охрана[/quote]
  И ги пращат където им е мястото - СЦЗ...

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  "...да му служи, да го обслужва, да му слугува..."

  Съгласен съм със Слатински - има го този момент на гювеч за държавна сметка. Но според мен има и друго - НСО служи на властимащите да отработват дълбоко подтиснатия си комплекс за малоценност.
  Чрез НСО те си създават илюзията, че представляват някава ценност, каквато вътре
  в себе си те панически осъзнават, че не са.

 17. 17 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Една диктатура се крепи на някаква социална база и прослойка, които се ползват с някакви привилегии, за да имат интерес и защитават диктатурата - в случая на мафията, на чевената олигархична ДС-КГБ мафия, И ОТ ... РЕПРЕСИВНИ ОРГАНИ, КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР, МВР, ДАНС, СЛУЖБИ,..., НСО.
  Колкото повече се разкрива зловещото, истинското лица на диктатурата и мафията, толкова по-репресивни стават и съответните им опори, защото страхът и паниката ОТ ВЪЗМЕЗДИЕТО ЗА ЩЕТИТЕ И ЖЕРТВИТЕ ОТ БЕЗОБРАЗИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, КОИТО ТЕ НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ И ПОЗНАВАТ, ЗАЩОТО СА ГИ ПЛАНИРАЛИ И СТОРИЛИ, се увеличават!
  Аз вече не съм умерен оптимист, че ще се намери мирно решение от тази дилема - вече нямам илюзии за някакъв здрав разум в босовете на тази мафия, те се доказаха твърдо като убедени българомразци и непукисти за страданията на хората и съдбата на държвата, а и с не особено голям умствен багаж, за да разберат, че така и те ще страдат, и то много, колкото и д не им се вярва (на нито един диктатор не му се е вярвало, че ще дойде ден да го бият и убиват тълпи с камъни, или с ритници, или да го разстрелят като куче и пр...)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK