Последните проблясъци на политиката

Последните проблясъци на политиката

© ДневникСпоред най-елементарното описание на политиката в демократични условия тя е набор от публично огласени цели, решения и действия, които включват също и стратегия и тактика, и се осъществяват - също публично и по определен ред - от представителствата на партиите, излъчени с избори и носещи отговорност пред избралите ги.


Какво показа обаче финалът на политическия сезон в България?


Отхвърляне на публично огласени цели
- Няма да има референдум с три въпроса - за преобладаващо мажоритарен избор, задължително гласуване и електронно гласуване въпреки събраните 570 хиляди подписа. И въпреки че и ГЕРБ, и Реформаторският блок предизборно се клеха, че са за референдум.


- Избор на същите подуправители на БНБ, тоест отхвърляне на фундаменталното условие на демократичната държава - че се носи отговорност за действия на институциите (а те се представляват от лица, не от абстрактни образи). Безумно е да ни уверяват, че в България няма двама или трима  добри финансисти, които не са управлявали БНБ, когато тя е обявявала КТБ за четвъртата по големина банка в България, а Цветан Василев за първи банкер, и когато е поискан специалния надзор на КТБ. Понеже двата факта не могат да бъдат верни едновременно, да избереш същите подуправители е разголване на същината на скандала - а именно, че БНБ е била пионката в ръцете на тайната власт, която е вземала решенията извън централната банка.


- Изборът на Мая Манолова за национален омбудсман - разграничаването на ГЕРБ и РБ от вота  е комично. Използването на тайното гласуване в парламента, за да си прехвърлят отговорност  е циркаджилък от най-долна проба, който може да бъде коментиран единствено като фактор за тотално отвращение от управляващата каста на всички българи с ум в главите. Общо от ГЕРБ и РБ участваха в гласуването 102-ма депутати, а Константин Пенчев събра 82 гласа и 12 недействителни бюлетини. Както и да го усукват, не излизат 8 гласа, които са отишли за Мая Манолова.


- Отхвърлянето на антикорупционния закон - под формата на тревога, че законът ще доведе до лов на вещици (по Лютви Местан) и че се нуждаел от усъвършенстване (по Цветан Цветанов), и ДПС, и ГЕРБ, и малките сателити, дадоха да се разбере, че борба с високата корупция в България е нежелана.


Вторият белег на подменената политика -


непубличност на мотивите на партиите, която те елементарно ни пробутват за надпартиен консенсус в обществен интерес


в името на обществено-полезни национални цели. Но мотивите на партиите не могат да бъдат публични, защото са диктувани от интереси, които не са за пред хората ("не искаме промени, така ни е добре"). Конкретиката от последните седмици е убийствена за онези, които с нашия глас сме изпратили да управляват.


Хронологията на събитията подсказва, че


коренът  на проблема си остава съдебната реформа


Първо лидерът на ДПС се договори с лидера на ГЕРБ (и премиер) за промените на Конституцията. Договорката (за трите безспорни точки, които единствено можело да влязат в конституционния проект) бе просто сведена на Реформаторския блок и той бе оставен без полезен ход освен да приеме. Спасява се (все още хипотетично)  минимумът промени на конституцията в частта за съдебната власт срещу легитимирането на ДПС като явен фактор в политичесикя процес, какъвто то е било и досега, но непублично.


Добавката "АБВ" на Георги Първанов, която за разлика от ДПС вече публично се беше заявила не само на думи, а и фактически като говорител на съпротивата от страна на съдебната върхушка срещу съдебната реформа чрез внасяне на паралелен законопроект за съдебната власт през юни, трябваше да придаде широта на политическия съпротивителен спектър. (Известно е, че внесения от АБВ проект отразяваше идеите на прокуратурата за съдебна реформа.)


Така се формира новата тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и АБВ


(за отделен коментар е БСП), които впоследствие и вкупом логично сложиха най-отличителните знаци на парламентарната антиполитика: и в отхвърлянето на двете точки на референдума, и в избора на подуправителите на БНБ, и в лъжите около избора на националния омбудсман, и в демагогияга около отлагането на антикорупционния закон.


Къде е Реформаторският блок? Той излъчва последни издихания на партийност и политика и затова трябва да бъде "дисциплиниран".


Вътрешните противоречия, а оттам и нестабилност на РБ, които ДСБ и ДБГ с комично усърдие замазват, бе не само улеснителят, но и ускорителят на прегрупирането в парламента. В последния парламентарен ден Радан Кънев излъчи политическо послание от чужбина - че  е възможно да се наложи предоговаряне на коалицията и че ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, "трябва да сме готови за нови избори".


Светкавично Цветан Цветанов отвърна, че сред ГЕРБ се долавяло недоволство от големия брой министри на реформаторите.


Разменените реплики щяха да изглеждат безобидни, ако Реформаторският блок беше единен и мотивите и действията на всички бяха публични. Неудовлетворени желания вътре в блока улесняват най-сериозната съпротива срещу реформата на съдебната власт, а тя вече публично се легитимира откъде идва: категоричното отрицателно становище на прокуратурата срещу промените в Закона за съдебната власт, което беше официализирано миналата седмица от главния прокурор, го показа. Нещо повече - слухът, че се е целяло - и че целта е още актуална -


да бъде взета главата на правосъдния министър и да бъде заменен със сговорчив реформаторски човек в името на консенсуса за ревизия на съдебната реформа


се подкрепя от настойчивата и свирепа пропаганда срещу Христо Иванов от страна  на малкия партньор АБВ в новата тройна коалиция. Георги Първанов все по-гласовито нарича "калпава" реформата "на министъра на правосъдието", а Румен Петков, без нито един съдържателен аргумент, като същински агитпропчик, определя по телевизията Иванов за "слаб министър". В понеделник r и вторник сутрин Георги Близнашки (в момента изявяващ се като съветник на ДПС) възобнови пледоариите си директно "срещу министъра" в стила на  Румен Петков - без нито един аргумент в подкрепа на декларацията "Христо Иванов е един провален министър, не само заради съдебната реформа", а изобщо и по принцип. Така Първанов, Петков, Близнашки вършат онази нелицеприятна дейност за пред публиката, която ДПС и прокуратурата не си позволяват публично: да бъде обезсилен, ако е невъзможно да бъде сменен, правосъдният министър, защото ни трябва реформа, но друга. Странно съвпадение на тази линия с интервютата на Даниел Вълчев от РБ - реформа да, но не тази. Каква, не казват.


Такава глобална цел - отстраняване на правосъдния министър - надали е по силите на ДПС, Първанов и Румен Петков, дори и взети заедно. В нашата държава по силата на устройството на трите власти и безграничната власт на прокуратурата,


има друг фактор - извън партийните, който може да принуди всеки премиер да извърши много неща - главният прокурор


Повтарям - по силата на устройството на държавата, тоест нямам предвид само съпротивата в конкретния момент на конкретни прокурори. (Устройство, което никоя партия не желае да промени, защото им е изгодно да се ползват от модела.) И ако Борисов знае как да устоява на партийните водачи, надали смее да пречупва хатъра на главния прокурор (потретям - няма значение как се казва той, така са свикнали у наос т. нар. политически водачи). Достатъчно е да бъдат гръмотевично обявени две-три прокурорски проверки срещу двама-трима министри едновременно и... отиде та се не видя предизборната стабилност на управлението. (Забравихте ли светкавицата "Костинброд" в деня за размисъл през 2013...)


Но къде е опозиционната БСП? С изумителното си политическо бездарие


БСП изигра ролята на сводника за грехопадението на ГЕРБ и ДПС

Самоубийствено нелепото поведение на БСП по отношение на съдебната реформа - отказът да я подкрепи, създаде благовидния предлог/възможност да си легнат в една постеля ГЕРБ и ДПС.


Към бездарието спадат смешните сметки на лявата партия (на която само преди година се възлагаха надежди за смислена реална опозиционност сред тоталния срив на ценности и доверие). Не е лишена от логика хипотезата, че и БСП се е "сложила" на ДПС с надеждата да й "пусне" поне едно кметско място в областен град, дори се чува че възможният град е Шумен или Враца. За да може да живне и да се похвали не само с поста на националния омбудсман, спечелен естествено и с приноса на ДПС. Ефектът е постигнат - отклонено бе вниманието от съюза ГЕРБ - ДПС. Тази е цената, срещу която БСП би получила някоя троха от договорките зад завесата.


Да виждате някаква партийност и политика в поведението и мотивите на споменатите дотук партии (за малките сателити на ГЕРБ не остана време).


Другото име на политиката може да е изкуство на възможното, но за да имаме политика, задължителен елемент от нея е публичното вземане на решенията и носенето на отговорност за тях. Полит-прокурорско-корпоративният мегаскандал "КТБ", прераснал в тих грабеж на активи и безнаказано неплащане на задължения, сложи края на политиката в България в нейния класически смисъл и я вкара в коловоз, от който излизането е проблематично в обозримо време.


Така че, задават се избори в специфични (или за нас напълно естествени) условия:


Вместо партийност, безпартиен корпоративен строй


в който се долавят слаби акорди на политика - проблясват опитите на Реформаторския блок  да напомни, че управляващата коалиция е имала пулично обявени цели и те трябва да бъдат изпълнени. Потушаването на тези проблясъци е в ход. И само гражданите с натиск могат евентуално  да го спрат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на imotilux
  imotilux
  Рейтинг: 221 Неутрално
 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Разстроено

  България.............
  "Златно жито зрее! Прост народ живее!"

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Докато има РБ,има някаква смътна надежда,че нещо може да се промени към по добро за гражданите.Натиска обаче срещу РБ е изключително силен и без помощ от гражданите няма да стане.На есен пак ще трябва да се ходи около НС и да заявим гражданската си позиция,че искаме реформи,а не партийни договорки.

 4. 4 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 488 Неутрално
 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"] и без помощ от гражданите няма да стане.[/quote]

  И какво по точно прави РБ за да привлече обикновения гражданин към идеите си ,защото имам чувството ,че на обикновения гражданин се гледа от високо ,а без него РБ си остава едно снобско дружество.

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1918 Разстроено

  Трябва повече хора да гласуват за РБ, иначе излизане от блатото няма.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Отново в центъра!
  За съжаление вече е почти необратимо...
  Не искам да бъда песимист, но ламята вече е много пораснала, главите се преконфигурират....
  Много трудно ще бъде....
  РБ, вземайте се в ръце! Във Вас е едничката надежда

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 394 Разстроено

  Владимирова както винаги назовава нещата с истинските им имена и без заобикалки. И усеща инертността на народа да се изправи срещу царуващата грабителска система, тихо надявайки се стадото да схване докъде е било докарано, което засега не може да се гарантира, че ще стане.
  Жалко, много жалко...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Циркаджилък от най-долна проба".

  Те това е.

  Браво на нас, че оставихме дебили да ни "управляват" 45+ 25 години вече.

 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2791 Неутрално


  " И само гражданите с натиск могат евентуално да го спрат "


  Дано, но лично аз се съмнявам ... Защо ? Онези, непримиримите които бяха по улиците и площадите по времето на Луканов и Виденов, отдавна са в чужбина . В България останаха доволните и безразличните към себе си и децата си . Съзнавам, че коментара ми е остро критичен и, че няма да се хареса на много хора, но пък съм прав . Изгърмя КТБ, от гърба на народа ще се вземат откраднатите пари, а реакция ... само на страниците на Дневник, народните ни избраници запушиха устата на българите за референдума, а реакцията - същата, по силата на задкулисни договорки бе избрана за омбудсман една явно компрометирана и агресивна жена, а в отговор 150-200 човека пред НС, също толкова и в защита на съдебната реформа .
  Е, Петя за мен това не е натиск, а за теб ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Петя Владимирова е третият анализатор, който в прав текст казва, че само с политически средства, а те са само от страна на РБ, сиреч много слаби и без граждански натиск, промени не могат да се случат. Преди това Евгений Дайнов и Огнян Минчев стигнаха до същия извод.

 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  " България
  Златно жито зрее ! Прост народ живее ! "


  " Глухо и тъжно кънтят окови ..."

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#7] от "serafin":

  " РБ, вземайте се в ръце ! Във Вас е единичката надежда ! "


  Положението е много, много сериозно и от партийни клишета няма полза . Ако хората в България чакат РБ " да се вземат в ръце ", ще има много да чакат, а по-вероятно е въобще да не дочакат .
  Единствено и само безкомпромисен уличен натиск е спасението, но натиск от хиляди !
  Без борба няма победа !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#5:"aboto"]И какво по точно прави РБ за да привлече обикновения гражданин към идеите си ,защото имам чувството ,че на обикновения гражданин се гледа от високо[/quote]
  Какви са ти очакванията бе, "aboto"? Гледали били "от високо". Да тръгнат, кат батю ти Бойко, по села и паланки да режат лентички, посрещнати с пити хляб и сол, да ходят по манастири да си сверявата часовниците с "Началника", по базиликите да ги ръси със "светена вода" Божидар Димитров? Това ли е да се гледа на гражданите "от ниско"? Това е и ниско и низко, някакви рецидиви от времето на бае ви Тодар, който така добре лежи на сърцето Бойково.
  Рб са политици - интелигентни, скромни, опитващи се да си свършат работата с политически средства. Не очаквай от тях да станат копие на Бойко Методиев Борисов. Напротив, негов антипод са. Това, което в такъв случай остава е вие, "обикновените" граждани, да станете "необикновени" граждани, сиреч такива, които мислят с главите си преди да отидат до урните.

 15. 15 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#9:"tily_lily"]Браво на нас, че оставихме дебили да ни "управляват" 45+ 25 години вече.[/quote]
  Не слагай всички през тези + 25 г. под един знаменател. Сред управляващите ни имаше и демократи и държавници. Малко бяха, но ги имаше и сега е пак така - малко са, но ги има.
  Въпросът е ние да станем повече, за да им дадем шанса да ни управляват пак демократи.

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#15] от "choss":

  " Въпроса е ние да станем повече, за да им дадем шанса да ни управляват демократи "


  А, според мен по-важно е да излезнат хората на улицата и да отвоюват държавата от мафиотите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Наистина без уличен натиск няма да стане, особено ако поискат да сменят Хр.Иванов.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Фирмата или фермата,все тая.В цялата си история не ни е управлявала по-голяма мафия.Но всеки народ си заслужава управлението.

 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#14:"choss"]които мислят с главите си преди да отидат до урните.[/quote]

  Как мислиш ,като му казваш на обикновения човек от когото чакаш подкрепа ,че е тъп, тъп та вдлъбнат ,той с радост да гласува за теб ?
  Хора като теб ,мислещи се за последна инстанция и не приемащи друго мислене са отблъскващите успеха на РБ.

 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Страхотен анализ показващ изцяло горчивата действителност.
  За огромно мое съжаление, няколко зрънца почтеност в този парламент и управление няма да могат да се преборят с олигархично-политически-аморфно образование представено от сериозна част от герб, бсп, дпс, абв, юруш, пф

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Браво на Петя Владимирова! До същите изводи бях стигнал и аз, както предполагам и всеки друг нормално мислещ човек, но казани директно по електронна медия те звучат безмилостно точно.

 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#16:"niksan1"]А, според мен по-важно е да излезнат хората на улицата и да отвоюват държавата от мафиотите ! [/quote]
  Повечето хора не искат да отвоюват държавата от мафиотите, а да са част от мафиотите. Българинът не мечтае да живее сред норми и правила, които се съблюдават без изключение за никого. Защото тогава може да успее само ако е инициативен и положи много труд.
  Българинът мечтае някак си да се намърда до кацата с мед. Затова гласува за тези които ще го оправят, или ще му построят магистрали, дадат помощи, разпределят европейски фондове.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#16:"niksan1"]" Въпроса е ние да станем повече, за да им дадем шанса да ни управляват демократи "

  А, според мен по-важно е да излезнат хората на улицата и да отвоюват държавата от мафиотите ! [/quote]
  Не виждам противоречие между написаното от мен и от теб.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Разстроено

  До коментар [#22] от "The Dark Prince Of Bankya":

  За съжаление си прав.Момчетата искат да са мутри ,а момичетата мутреси.

 25. 25 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Така се формира новата тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и АБВ".
  То това си беше крайната цел на ББорисов.
  Целият анализ на автора е много точен, както винаги!

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":

  Естествено. Това са модели, които постоянно им се натрапват. Колко предавания има по телевизиите или новини по медиите за собственици на наистина успешни бизнеси като Телерик или Уолтопия? И колко за долнопробни певачки и ъндърграунд герои?
  Колко оперни, театрални или кино знаменитости са били гости на дивана в кабинета на Борисов? Там където посрещна Цеца Величкович?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Повсеместна чалга.В буквалния и преносния смисъл.

 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#19:"aboto"]Как мислиш ,като му казваш на обикновения човек от когото чакаш подкрепа ,че е тъп, тъп та вдлъбнат ,той с радост да гласува за теб ? [/quote]
  Пич, ти да не се припозна като "обикновения човек ...."?
  Споко, на никого, вкл. и на теб, няма да му се налага да гласува за мен, щото не съм кандидат за никакъв пост.
  Друго - това, което ние дращим тук из форума не обвързва по никакъв начин водещите фигури от реформаторския блок, а аз не съм чул никой от тях да си е позволил в публично говорене да се обръща към гражданите с "мат'риал", да ги характеризира като "прости" и т.н.
  Единственият, който си позволява такъв "хащлашки" синтаксис - "аз съм прост и вие сте прости, ще се разберем" и когото съм чувал "по телевизора" е вождя ви Бойко Методиев Борисов.
  Не съм чул НИКОЙ друг политик да се обръща така към гражданите, ама ти щом си решил да го приписваш на РБ ....
  Не бъркай публичното говорене с писането във форума. Ние тук просто заимстваме риториката на Бойку, за да онагледим правопорционалната зависимост между разбирането му за "мат'риала", който му гласува и заблудеността на гербавите избиратели за "качествата" и почтеността на Слънчото. Белким най-сетне се освестите, че не ние от РБ, а бат'ви бойку ви прави на маймуни.

 29. 29 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#21:"petyo9"]Браво на Петя Владимирова! До същите изводи бях стигнал и аз, както предполагам и всеки друг нормално мислещ човек, но казани директно по електронна медия те звучат безмилостно точно.[/quote]
  за съжаление не й дават много трибуна извън "Дневник". След гласуването за промените в конституцията я гледах в един диспут в Нова ли беше, в БТВ ли, с оная комунистка, дето уж беше социоложка, пък депутатка /забравих й името, да не се ровя сега/ - направо я разби, Владимирова беше също така убийствено точна.
  Свободата и независимостта на медиите е може би най-важния фактор за правилното функциониране на демокрацията. Не случайно България се срина до 102 място по свобода на медиите. Та те са единици в изтерзаната ни Родина. Откъде природонаселението да научи истината, да се информира обективно и да гласува разумно, за да не допуска такива задкулисни ДС-арски недоразумения, като герб/ДПС/АБВ да ни управляват непрекъснато?

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "Потушаването на тези проблясъци е в ход. И само гражданите с натиск могат евентуално да го спрат."

  Де ги тези граждани?
  Срещу позорния избор на Мая Костинбродска за омбудсман, протестираха едва 200 души, вместо да има изригване като при избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Толкова ли сме вече умирени, примирени, апатични от безобразията на политическата ни класа!?
  Очевидно - да.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#28:"choss"]Пич, ти [/quote]

  Като как го виждаш с това размахване на пръст от НЕ обикновен (като теб) човек , да съберете повече от 23 депутати и да прокарате реформите ,които ги има само в заглавието ви.

  [quote#28:"choss"]Не бъркай публичното говорене с писането във форума. [/quote]
  На хората въобще не им пука кой колко добре може да избира думите ,а кой какво може да направи за тях и помнят миналото,защото ,ако през 90-те не се бяха разделили на по-умни ,по-силни сега нямаше въобще да си мерим думите.
  Страх ги е хората ,излъгаха ги.
  А между другото направи си усилието да провериш ,дали за ГЕРБ гласува простолюдието ,или гласуват стари седесари излъгани от вашия "силен демократ"

 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Доста отблъскващо. И ГЕРБ, и РБ се изложиха

 33. 33 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#29:"choss"]да не допуска такива задкулисни ДС-арски недоразумения, като герб/ДПС/АБВ да ни управляват непрекъснато?[/quote]

  Ами ,Защо за пълен мандат Костов не направи и опит за лустрация ,не отвори докрай досиетата на ДС...ЗАЩО ,ЗАЩО !!!
  Сега щеше да се говори в минало време за ДС (както е даже в Румъния) и нямаше да има Воленовци ,Барековци ,Местановци ,а вече кълнят нови ,ЕНЧЕВЦИ ,Трифоновци и т.н. и др. и да умуваме КОЙ е по-малко крив .

 34. 34 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Вместо политика има договорки на тъмно между мутри и ченгета.

  Стадото търпеливо чака следващото стригане.

 35. 35 Профил на mano
  mano
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ама защо всички ни залъгват ? Партията, която управлява е една. Част от нея се казва ГЕРБ, част ДПС, част БСП... (има само няколко непослушковци от РБ, ама и на тях ще им намерят цаката).
  И тази една партия решава, че няма да подкрепи съдебната реформа (и не я подкрепя), решава да си избере Мая Манолова за омбудсман, и си я избира...
  за пред хората се играе театър :
  - пултовете в НС са виновни.
  - ГЕРБ иначе са десни, и подкрепят реформата, ама ... гласуват против нея.
  - БСП се правят на опозиция.

  и така нататък ...
  captured state.

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Гневно

  До коментар [#33] от "aboto":

  Защото Конст. съд отмени закона за лустрацията! Затова! Четете бе хора! Само с „Винету“ не става!

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Нещата не са от вчера, умния български избирател в първите свободни избори през 1990 за ВНС избра БКП , мисля че няма подобен прецедент в посткомунистическите държави, така бяха заложени основите на безпроблемно властване на ДС и сивите кардинали. Слугите обслужващи интересите на Русия също спъват развитието на страната. Днес сме стигнали до там че някаква мижава промяна на конституцията наричаме "риформа" и историческо решение.

  klimentm
 38. 38 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#33:"aboto"]Ами ,Защо за пълен мандат Костов не направи и опит за лустрация ,не отвори докрай досиетата на ДС...ЗАЩО ,ЗАЩО !!! [/quote]
  Нидейй рива кът ни знайш!!!! И това направи. Казвам "...и това..." защото обикновено опорноточкаджиите с лустрацията опонират, че правителството на Костов е единственото което изпълни всичките си предизборни обещания. И понеже това е факт, единственото с което се хващат е лустрацията. Истината е че внесоха законопроект за лустрацията и както имаха конституционно мнозинство като нищо щяха да го прокарат. Но КС спря закона. От там нататък лустрацията спря да зависи от желанието на правителството, на ПГ на ОДС и лично от Иван Костов. Те направиха възможното.

 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#33:"aboto"]Ами ,Защо за пълен мандат Костов не направи и опит за лустрация ,не отвори докрай досиетата на ДС...ЗАЩО ,ЗАЩО !!! [/quote]
  Човек, не ме вкарвай в дебат, който тук се е водил хиляди пъти. В края на краищата не сме длъжни на всички разбрали-недоразбрали да повтаряме едно и също нещо. Вземете пък се понапънете и прочетете, какво точно е станало, документите поне са публични.
  Правителството на Костов изработи и НС прие Закон за досиетата /най-кратко казано/, част от който беше и раздела за лустрацията. Законът бе атакуван от ДПС в Конституционния съд и той отмени лустрационните текстове като противоконституционни. Освен това ограничи действието на закона, като разшири кръга от хора, за които бе забранено да се разкрива принадлежност към бившите служби.
  Правителството освен това изготви Списък с абсолютно всички кредитни милионери - физически и юридически лица, направи го публичен, така че всеки и сега може да го намери и прочете, представи го на Прокуратурата, но никой от там и от следствието не си мръдна пръста да направи каквото и да било.
  Само не знам това непрекъснато припяване на тая толкова вехта опорна точка, от уж "гледната точка на стари седесари", от незнание ли е или от тролене.

 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#31:"aboto"]Като как го виждаш с това размахване на пръст от НЕ обикновен (като теб) човек , да съберете повече от 23 депутати и да прокарате реформите ,които ги има само в заглавието ви.[/quote]
  Нищо не ти размахвам, с думи прости се опитвам да ти отворя очите - на теб и на хиляди като теб заблудени последователи на Буда, че това миризливо нещо, което ДС-мармотите увиха церофан, не е шоколад. Втори мандат вече го предъвквате това менте и направо ви се чудя, как още не сте го разбрали по миризмата.
  Що се отнася до реформите, те само на РБ ли са или са част от общата Програма за управление на РБ-ГЕРБ? Или вие, гербавите последователи, не ги припознавате като общо дело, идващо в НС от Министерски съвет вкл. с подписа на Бойко Методиев Борисов. Подкрепата/не подкрепата, окастрянето в Пленарна зала е друга песен де.

 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":
  До коментар [#38] от "petyo9":
  Понеже репликата беше отправена към мен, се почувствах длъжен да отговоря, преди да прочета, че вече сте го направили.

 42. 42 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Първанов след днешния гастрол по БТВ е най-добре да се скрие в миша дупка, поне за една година! То бива тъпотии, ама тези надминаха по гьонсуратлък и ДПС.

 43. 43 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#9] от "tily_lily":

  45+26=71 години вече.

  2015-1944=71 години.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 44. 44 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#7] от "serafin":

  РБ, вземайте се в ръце! Във Вас е едничката надежда...

  ---

  Абе, надеждата не е единствено в тях, даже по-скоро - вече не е и в тях!

  Разочароваха много свои избиратели, а надали са очаровали много нови хора, които да ги припознаят за свои представители във властта.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#1] от "imotilux":
  Бих добавила изключително ОТКРОВЕН анализ, който е рядко срещано явление в днешния ден в т.н. българска журналистика. За съжаление няма толкова откровенни и принципни политици.
  Факт: реформата и надеждите за минимални положителни промени в обозримо бъдеще оттекоха в канала на политико-икономическия корпоративизъм от мафиотски тип. Единствено гражданско неподчинение и масови улични протести могат да променят статуквото.....

 46. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "ISTORIK":

  Всъщност да.

 47. 47 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  "Самоубийствено нелепото поведение на БСП по отношение на съдебната реформа - отказът да я подкрепи, създаде благовидния предлог/възможност да си легнат в една постеля ГЕРБ и ДПС."

  От прегръдките на Бочко и Местаня се роди едно недъгаво политическо образувание, което се пръседини към останалите комунистически метастази в българското общество. Между другото, кога ще се появи политик, който като Петя Владимирова ще каже голата истина за задкулисните политически прегръдки и родените от тях антибългарски компромиси?

 48. 48 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#29:"choss"]Свободата и независимостта на медиите е може би най-важния фактор за правилното функциониране на демокрацията.[/quote]

  Това е истината на истините!!!
  Медиите в нашата клета България с много малки изключения са главното оръжие на политическата мафия за лумпенизирането на "матриала".
  Докато не се разринат тези авгиеви обори наречени български медии, "Хаир няма да видим", както казваха старите хора.
  Освен това си мисля че факултетът по журналистика е един комунистически бастион. Не съм запознат със състава на преподавателите но като виждам производството им (младите журналисти) не мога да не си мисля горното.
  Това сякаш е учебно заведение за жълта журналистика.

 49. 49 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#44:"ISTORIK"]Разочароваха много свои избиратели,[/quote] ти от тях ли си? съмнявам се! Но ако си - поне обясни - с какво точно са те разочаровали.
  И по важно - кажи за кого според теб ще гласуват тези -разочарованите? напр. ти! ЩОТО И АЗ СЪМ МАЛКО РАЗОЧАРОВАН (основно от министрите - че много се слагат на ББ) АМА като няма за кого - пак за РБ ще гласувам. Е, с преференция!

 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#10:"niksan1"]непримиримите които бяха по площадите по времето на Луканов и Виденов, отдавна са в чужбина. В БГ останаха безразличните към себе си и децата си .[/quote]Така е. Непримиримте няма да се върнат, но ако се облегчи гласуването в чужбина поне с вота си ще могат да помогнат. Именно затова дистанционния вот е единствената надежда за изход от тази безизиходица. Апропо "дистанционен" и "онлайн" не е едно и също - дистанционният вот може да е и по пощата - както е от десетилетия на Запад. Така, че няма никакви оправдания от "техническо" естество.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Добър анализ... с една-две забележки.

  Няма "безпартиен корпоративен строй".

  Има корпорация БКП и дъщерни (ком) партии,
  доминирани все така от "страната на Ленин".

  Има номенклатура БКП БСП, БКП ДПС, БКП ГЕРБ, БКП АБВ... Атака.

  Вкл. агент Гоце "на всеки км", почетния лидер на ДПС агент Сава и актуално предкулисие-на-задкулисие агент Павел.

  # ОСТАВКИ!

  # ЛУСТРАЦИЯ!

  "БСП изигра ролята на сводника за грехопадението на ГЕРБ и ДПС"

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#14:"choss"]Да тръгнат, кат Бойко, да ходят по манастири да си сверявата часовниците с "Началника", по базиликите да ги ръси със "светена вода" Божидар Димитров? Рб са политици - интелигентни, скромни, опитващи се да си свършат работата с политически средства. Не очаквай от тях да станат копие на Бойко Методиев Борисов. Напротив, негов антипод са. [/quote]Човек не е нужно да стане копие на Боко за да стане разбираем за обикновените хора. Апропо, като говориш за скромност и интелигентност предполагам нямаш предвид Лукарски.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3738 Гневно

  Ставате за омбудсманка... на мафия.

  Вървете си там!

  До коментар [#18] от "rosiraycheva50._":

  Фирмата или фермата,все тая.В цялата си история не ни е управлявала по-голяма мафия.

  Но всеки народ си заслужава управлението.

 54. 54 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#40:"choss"]на теб и на хиляди като теб заблудени последователи на Буда[/quote]

  Човеко ,ясно е ,че и двамата еднакво искаме да се отървем от комунизма и комунистите ,но като футболните запалянковци избираме да се бием по между си вместо да имаме общи цели.
  Аз за себе си знам ,че ГЕРБ в никакъв случай ,ама в никакъв ,не са това което искам да ме представлява ,но бях (меко казано) разочарован от роенето на СДС-тата и за това давам своя глас за ГЕРБ ...а не бих искал .Но кажи ми защо да гласувам за сбор от нереализирани или отпаднали от политиката политици ,докарали моите надежди до 23 депутата ,но с много претенции и не знам до къде чисти амбиции.
  Колкото до конституционния съд и лустрацията - мисля ,че всички разбраха за уговорката при Стоянов - Добрев връща мандата - Костов не пипа "нашите" ,а съда знаем ,че може да гласува както гласува и за Пеевски.

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4028 Любопитно

  [quote#11:"choss"]и без граждански натиск, промени не могат да се случат. Преди това Евгений Дайнов и Огнян Минчев стигнаха до същия извод. [/quote]

  Ееех умните ми те. Не виждате ли, че комунистите с техните слуги онолизатори и журналисти ви подтикват към въстание, което те ще възседнат и вие умните пак ще останете с пръст в устата но. Народът вижда това нещо и ви оставя да се преброявате по улиците, викайки оставка, народе вдигай се. Народът разбра, че по добре е да остави историята да оправи нещата отколкото революцията да изяде децата. Ето на народът на запад отдавна е разбрал, че след революция винаги народът живее най бедно и децата му биват изяждани от революцията, затова остави историята да си върши работата. И както виждаме стандартът на живота на заподноевропееца значително се повиши, след последната революция с Ваймарската република.
  Само един пример ще дам, през 70-тте години на МВ, златното време на комунизма в България, когато в България средната работна заплата беше някъде около 220 лева, средната работна заплата на западноевропееця беше около 450 долара. Така че вие умните си правете революциите с вашите си бир такси инсанлар и оставете народа на мира, да се порадва на свободата да псува кога му се припсува, без да се обръща наляво и надясно

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4028 Весело

  [quote#40:"choss"]Програма за управление на РБ-ГЕРБ? Или вие, гербавите последователи, не ги припознавате като общо дело, идващо в[/quote]

  Май само ДСБ-арите не припознават програмата за управление за общо дело, докато всички останали, всеки със своите си критики към тази програма я признават за общо дело и искат поне част от заложеното в нея да се случи, както се вижда, че ще се случи

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Като ретроспекция - добре. После? Улицата? Наивно. Едно не е казала в "прав" текст Владимирова, а именно че в България управлява престъпна клика, защото няма интелигенция. Няма го моторът на всяка промяна. Българската интелигенция предпочита да стои комфортно в посраните памперси на властта. Е, да стои там. Промяна не се прави на улицата, а въпреки нея.

 58. 58 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#55] от "сидер":

  Философе...е..е

 59. 59 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Плетат си другарите сценария,както винаги досега,но трябва да им го развалиме.Поне да опитаме,длъжни сме.А разни учени-граматици,както е казал Бенковски,се опитват да ни обясняват колко е безнадеждна ситуацията и с това не помагат нито на себеси,нито на обществото.

 60. 60 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2836 Весело

  Вече никакви писания не са в състояние да спасят това, което "реформаторите" се опитваха да представят за живо, мислещо, действащо,можещо! То се оказа такова,каквото повечето хора предполагаха- само говорещо. И алчно за власт!
  ПС. Някой да очаква утре "реформаторите" да предприемат стъпки към нови избори? Питам, защото това е единственото, което все още може да спаси поне малко от прогнилия им авторитет.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Много точно! Подписвам се под този анализ!

 64. 64 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgpatriot":

  Аз не съм бил очарован от тях, че сега да съм раз-очарован.

  Но мои приятели са разочаровани от псевдо реформаторите, при това - много. И дори премного съжаляват, че са агитирали да се гласува за тях.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 65. 65 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Колкото до това, за кого да се гласува... Бих могъл да кажа, но ще пропусна възможността да правя политическа агитация.

  Като съвет бих могъл да кажа следното...

  Гледайте политическите програми и уставите на партиите! Определете си няколо сфери (аз гледам следните - наука, образование, култура) и открийте партията, която има най-добрата програма в сферата/сферите, която/които ви засяга/т пряко. Ако нейните кандидати за властта ви допадат като личности и като експерти (харесвайте такива, които имат вид на честни хора, които биха могли да ви научат на нещо, което не знаете или не умеете), гласувайте за нея.

  Имаше едни сайтове:
  - гласоводител и гласоследител
  http://www.glasovoditel.eu/
  http://bg.votematch.eu/

  Хвърлете едно око и на тях, но не се предоверявайте на резултата!

  Гласувайте, правейки информиран, честен и съзнателен избор!

  И се надявайте вашите избраници да не предадат доверието ви!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 66. 66 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Още нещо - информирайте се за миналото на партията и на нейните кандидати. Историята ще покаже коя партия какво е натворила в миналото - открийте нейните действия и бездействия, резултатите от нейните минали пребивавания във властта. Вижте кандидатите във вашето селище дали са били в ДС, дали са сменили няколко партии, били ли са на власт...

  Не гласувайте за някого, само защото сте видяли физиономията му на някакъв плакат или на билдборд!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 67. 67 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  И - последно... Възползвайте се от преференцията, дайте шанс на вашия човек!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 68. 68 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#65] от "ISTORIK":
  [quote#65:"ISTORIK"]Гледайте политическите програми и уставите на партиите![/quote]

  Човек гласува за някого – доверява му се – не защото е чел програмите му, а защото му се струва, че другият прилича на него.

  Всеки избира себе си! С вота си ние заставаме зад житейските принципи, с които редим собствения си живот.

  Това, че никой от нас не харесва избраните да го управляват не е парадокс. Кой от нас е 100% доволен от себе си? И, по-важното, колко от нас са готови да си признаят, че вината може би е в самите нас?

  По отношение на "другия, който прилича на нас", но не е "ние", ние проявяваме един поведенчески стериотип, който психолозите наричат "проекция":
  лошото винаги върши "другият", той е "виновният" – толкова повече, колкото по-ни е близък.

  И тук е отговорът на въпроса "кога ще се оправим":

  Никога, щом повечето от нас избират между "ние" и "те".

  В момента "ние" сме (и, едновременно, не сме!) Борисов, Местан, Първанов, Сидеров, Симеонов, Радан, Кунева...
  Ние си избираме представители и пак ние сме готови да се отречем от тях.

  Точно по същия начин, когато нещо не се получава в живота ни, е виновен някой друг.

  Та, неутешителният извод е, че ще се "оправим", когато принципите според които редим живота си отговарят на моралните принципи с които сме подредили държавата си.

  Тоест, когато демокрацията не е за нас някаква "мода", внесена от вън, а е наше, вътрешно кредо.

  В обозримото бъдеще няма шанс това да се случи.
  Но кой е казал, че бъдещето принадлежи точно на нас?

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Лошото е че още в началото РБ отстъпи от главното си условие да влезе в коалиция с Герб - Борисов да не бъде премиер.
  А една от големите грешки на ДСБ е че допусна СДС в РБ по настояване на Кунева, след като много добре знаеше що за стока са.

 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":


  " Единствено гражданското неподчинение и уличните протести могат да променят статуквото ..."


  Ако прочетеш мой коментар 10 ще видиш, че с други думи пиша същото .
  За сега сме двама - ти и аз ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK