Ненаситната ни памет

Момент от поставянето на паметника на цар Самуил до църквата "Света София"

© Юлия Лазарова

Момент от поставянето на паметника на цар Самуил до църквата "Света София" 
Арх. Емил Коцев е роден през 1950 г. в София. Завършил е архитектура във ВИАС (днес УАСГ). Напуска България през лятото на 1989 г. и след престой от 17 месеца в бежански лагер в Австрия заминава за Канада, където живее със семейството си. Там специализира "Морфология на градската структура" и се заминава с научна работа в Университета Лавал, Квебек. До 2006 г. има частна практика и строителна компания в провинция Квебек и Онтарио. Работи по проекти в България и Франция.
"Дневник" препечатва статията му от портала "Култура"


В средата на 50-те в кварталната градинка имаше един фонтан от времето на цар Фердинанд, една чешмичка с витошка вода и една морена с бронзово козле, скрити под елите. В средата на 60-те за една нощ до тях щръкнаха три бронзови бюста. На никому известни комунистически герои. Партията вече бе бетонирала властта си и се зае да зида липсващото й героично минало. В края на 80-те то вече овладя градовете и селата на България. Площадите, парковете и кварталните градини бяха задръстени от тоталитарен бронз и камънак. Не бе пожалена дори и дивата природа. На святия за българите връх Бузлуджа кацна една тава с петолъчка.


Откриването на всеки паметник беше съпроводено с речи, клетви и тържества – ленти, менчета и ръченици. Сеирът се хареса на хората. Той лекуваше смачканото самочувствие и за момент те забравяха своето нищожество. Политическите дивиденти от подобни ритуали бяха оценени от новите-стари политици и те ги запазиха и след 89-та година. Единствено кръстенето пред попа замени клетвата за вярност към партията. На гузната съвест и парвенющината беше необходимо героично минало, за да престанат да бъдат такива.
***
Провалът на кандидатурата на София за Европейска столица на културата беше звучен шамар по авторитета на столичната администрация, но тя направи всичко необходимо той да не бъде забелязан, анализиран и обяснен. А тогава беше най-подходящият момент да се разделим с допусканите досега грешки в изграждането на градската среда на София. Момент, след който обществените й пространства можеха да се планират и реализират съобразно изискванията на съвременното градоустройство и градския дизайн.


Вместо това настървената арогантност зелените обществени пространства на София да бъдат оползотворени за политически цели (спомнете си прословутите чешмички на НДСВ) и прикрити меркантилни интереси, продължи с неотслабващи амбиции. Последните примери бяха кампаниите за възстановяване на Мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове (засега неуспешна) и за издигане на паметник на цар Самуил (успешна).


Известна реална представа за това, какви са последствията за средата, която обитаваме, от провежданата през последните десетилетия градоустройствена политика, могат да ни дадат резултатите от един сравнителен анализ на функциите, т.е. използването и физическото състояние, т.е. "обзавеждането", на някои от обществените пространства в центъра на града.


Анализът
За всички е известно, че Париж и София трудно биха могли да бъдат сравнявани, но в градоустройството винаги могат да се намерят сходни критерии – административен статус, близка по размери площ, генезис, брой и типове на обществените пространства и пр., чрез които един сравнителен анализ може да бъде направен. В случая за база е избран Париж, защото той е един от еталоните не само за градовете в Европа, но и по света.


Резултатите от подобен анализ биха дали отговор и на някои други въпроси, несвързани пряко с проблемите на градоустройството, защото то създава, гради и управлява средата, сред която преминава по-голямата част от живота ни – с всички негови дейности и нюанси.


Париж
Париж възниква като гало-римски военен лагер върху един издължен остров на река Сена. Сега тази част от града носи името Ил дьо ла Сите. Площта, която тя заема, с малко надхвърля тази, която ограждат булевардите "Цар Освободител", "Дондуков" и "Васил Левски" върху територията на днешна София. Ил дьо ла Сите е люлката на Париж – неговият исторически и урбанистичен център. Тук са разположени множество сгради паметници на френското архитектурно-историческо наследство: катедралата Нотр Дам дьо Пари, кралската църква Сент Шапел, където през вековете са коронясвани френските крале, Съдебната палата на Париж и пр.


Съвременната структура на Ил дьо ла Сите разполага общо със 7 обществени пространства; два площада – Анри IV и Дофин, един предкатедрален площад – Нотр Дам дьо Пари, един пазарен площад – Луи Лепин (Пазар на цветята) и три градски градини (тип скуер) – Жан Галан, Йоан  XXIII и Ил дьо Франс. Паркирането в тях е забранено изцяло. Освен бреговете на Сена, територията на всички тези пространства, с изключение на пл. Анри IV , са озеленени и принадлежат изцяло на гражданите.


Монументалната украса на тези обществени пространства се състои от два паметника – на кралете Анри IV и Карл Велики, два фонтана с тематични скулптурни композиции, една декоративна чешмичка и един мемориален комплекс – на жертвите на Холокоста, или общо 6 обекта, свързани с пластичното изкуство. Ако изключим по-авангардния стил на Мемориалния комплекс, който при това е и трудно забележим, защото комплексът е разположен под нивото на терена и в най-отдалечения край на острова, останалите творби са изпълнени така, че създадат хармоничен градски ансамбъл със заобикалящите ги сгради. Мащабите са човешки, липсват самоцелната монументалистика, натрапчивата героизация и най-вече евтиното лустро. И в двата паметника националната памет е деликатно величествена в своята дискретност и патина. Точно тази култивирана с векове изящна дискретност, с която в Париж е пропито всичко и която ще остане вечно непонятна за лумпена и парвенюто.


София
Очертаната по-горе територия на София също би могла да се определи като съвременна люлка и център на столицата. Тук са разположени най-емблематичните и представителни нейни сгради – бившият Царски дворец, Народното събрание, Светият синод, катедралата "Св. Ал. Невски", базиликата "Св. София" и др. Тук са и три от най-известните софийски площади – "Цар Освободител", "Ал. Невски", "Ал. Батенберг", и едно малко площадно пространство (тип пиацета) пред паметника на Иван Вазов. Сега всички те само условно могат да се нарекат обществени площади, защото територията им е превърната в паркинг (платен!), т.е. те са ИЗГУБЕНИ за обществото. В тази зона са разположени и пет градски градини – едната около сградата на бившия Царски дворец, другата до Руската църква, третата пред базиликата "Св. София", четвъртата, разположена приблизително огледално на третата, и последната – градинката пред Университета. Освен тях пространството около пл. "Ал. Невски" също е озеленено, но е невъзможно то да бъде квалифицирано поради променящите се и аморфни граници, разпокъсаната от транзитното движение територия, неустановените си функции и пр. Тези характеристики го превръщат също в изгубено обществено пространство. Т.е. от общо 10 обществени пространства в центъра на София само 5 принадлежат на гражданите, а останалите са изгубени!


В същата зона гражданската инициативност и страстта към културно-историческото наследство са създали три нерегламентирани "пазара" – на плетива, на икони и картини и на сувенири. Поради ред причини не би могло тези обществени пространства да бъдат квалифицирани като пазарни площади и са някакъв тип, който само общината би могла да определи.


За разлика от скромната изява на национална памет в центъра на Париж, в този на София тя е в изобилие. Тук административната и артистичната инициативност, подкрепяни от вечната признателност на гражданите, са струпали цели 29 обекта на национална гордост – паметници, възпоменателни плочи, чешмички, вечен огън, инсталация за жертвите на Холокоста и пр. И ако донякъде това е приемливо за пространството около бившия Дворец, по-късно Национална художествена галерия, където са разположени 10 паметника, то всички останали са наблъскани хаотично в пространството около пл. "Ал. Невски".


Естествено е при това имане тематичният и стилов избор в центъра на София да е значително по-неограничен, отколкото в Париж. Тук пиедестал до пиедестал се извисяват царе, светия, възрожденци, опълченец, слепи войни, летец с перка, поет с лопата, майка със щастливо дете в ръце (от кръста нагоре), бунтовен селянин, партизанка, писатели, художници, трабант, кон, лъв, пръски от фонтан, витошка морена, светещи очи, дантели, карета, плетени вълнени чорапи, икони, картини, ордени, тирбушони, самовари, матрьошки…, извинения за пропуснато.


Паметник на българските опълченци участвали в Руско турската освободителна война

© Юлия Лазарова

Паметник на българските опълченци участвали в Руско турската освободителна война


За някои това изобилие от памет може би е достигнало апогея си, но се лъжат. Според една нова инициатива тук е мястото и на един паметник на цар Борис Първи. Следвайки логика, би могло да се предположи, че той ще се извиси накъде около сградата на Светия синод, отляво на матрьошките и самоварите, но извън лъчистия взор на цар Самуил и далеч от "брюкселските" дантели и вълнените родопски чорапи.


И за каймак ни обещават в близко бъдеще около катедралата "Св. Ал. Невски" да бъдат набити десетки светещи пилони. Те ще озаряват нощем не само струпаното тук имане от национална памет, но и инкрустираните в паважа позлатени павета с имената на достойни българи – нов вид хоризонтална национална памет! Бедни ми Париж, кой невеж те нарече "Град на светлината"?


(Между другото, на въображението на организаторите на спектакъла със святкащите очи на цар Самуил, които озаряват празните дупки от извадените очи на войните му, би завидял и д-р Менгеле.)


Равносметката
Париж никога, ама никога няма да бъде Европейска столица на културата, защото всяка година неизменно е световна столица на културата – на изкуствата и музеите, на джаза и шансона, на модата и кулинарията, на класическата и съвременната архитектура. Той е еталон и за това как един съвременен град трябва да се планира, строи, развива и управлява. За това какви трябва да бъдат и на кого принадлежат обществените му пространства. (В огромната зелена градина около Айфеловата кула няма нито един количка за сладолед, паметник или дори паметен знак!) В Париж зелените обществени пространства принадлежат безусловно и само на гражданите му и на техните гости. В тях отдавна вече не се търкаля паметта на нацията. Тя грижливо е събрана в Пер Лашез и в Пантеона на вечната слава. Там в благоговение французинът се прекланя пред нея.


София също никога няма да бъде Европейска столица на културата. Не защото сега нещо е сбъркана, а защото отдавна всичко е сбъркано. Административната безотговорност, партизанщината, интелектуалната егоцентричност, творческа безскрупулност, непоносимостта към ред, закон и чуждо мнение обезобразиха обществените пространства на столицата ни. Те сега не принадлежат на хората, а са гето на урбанистичен кич и парвенющина. В София площадите са паркинги, на пазара между карантията, картофите и чесъна ни пробутват картини и контрабандни цигари, а парковете и градините са килер, в който складираме обремененото ни от парвенющина национално достойнство. Всичко това може би е някакъв вид култура, но трудно се възприема за европейска. А без да има такава, София няма как да бъде столица на европейската култура!


П.П. Готов съм да се обзаложа, че дори и стопанката на София, г-жа Фандъкова, не знае колко обекта, свързани с някаква памет, има пред сградата на НДК, защото, ако знаеше, трудно би се съгласила, че там има място и за още един – Мемориала на 1-ви и 6-ти полкове. Тук освен паметника "1300 години България" са разположени в безпорядък още 9 паметника, скулптурни пластики и възспоменателни плочи в различен стил и тематика. Към тях прибавете 3 водни огледала с фонтани, един параклис с 3 чешми, една мемориална стена на жертвите на комунизма, една широкоплощна детска площадка и един амфитеатър, преустроен в лятно кино, а по-късно в бар(?), за да осъзнаем сред какъв урбанистичен, "паметен" и естетически тюрлюгювеч газим. Четирите кафенета и 10-те бараки за сладолед, варена царевица и ход-дог не се броят! Те са в графата преместваеми обекти. Доходоносни за общината и собствениците им. Майната им на архитектурата и естетиката, би казал някой!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Весело

  Каква е тази нинджа на първата снимка.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1251 Разстроено

  Освен "прочетете го пак", нямам какво да кажа за написаното.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Комунистическите паметници трябва да бъдат премахнати и сложени в музей за да се показва на поколенията как едно две поколения бяха коварно баламосвани.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Стигнах до това, че гражданската инициатива за възстановяване на Мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове била пример за настървено арогантна кампания с политически цели и прикрити меркантилни интереси, и не намирам смисъл да дочета дългия текст.

 5. 5 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Разбирам защо арх.Е.Коцев е пожелал да престои 17 месеца в бежански лагер пред кариерата в архитектурно бюро някъде в София .Само по този начин е могъл да съхрани свободния дух !

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Абсолютно вярно за София.Вчера пък професор Янакиев описа какви неща се вършат в България под вещото ръководство на Божидар Димитров.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Съгласни ли сте арх. Емил Коцев да е главен архитект на София?

  + ДА
  - НЕ

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Много премерен и на място коментар! Политическият хамелион дето се е окупирал в длъжноста "главен архитект на София" да веземе и да прочете тези истини!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Съдейки по статията трябва да разкараме всички паметници и да ги преместим в гробищата

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В средата на 60-те за една нощ до тях щръкнаха три бронзови бюста. На никому известни комунистически герои
  ================================
  Още в началото, макар и без никаква връзка със статията, авторът показва че е на правилни политически позиции за изграждането на либералната демокрация в нашата страна и против реакционната върхушка на прогнилия и отхвърлен от историята социалистически строй. Нищо че е завършил безплатно образоването си и се е оформил като архитект именно с парите на този "строй". С други думи - активно е строял безкласовото общество. И по нататък в статията - разсъждения в стил ранния Александър Йорданов - падне ли "комунизма" София веднага става Париж, че и отгоре. Ама нещо не стана. Ура, др. Коцев.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Дааа...
  Хем тъжно, но и смешно като капак.
  След Стуци Янев из града се разшета и Диков. Заедно с новите културтрегери и вечно гладните "творци".
  Пак добре, че арх. Коцев не се е разходил и по емблематичната Витошка, която със златни и сребърни павета да я бяха застилали през последните 15 години, щеше да ни излезе по евтина, а може би и по-малко кичозна...
  Дали нещо може да се каже и за езерото Ариана и битпазара около него, служещ за компенсиране на "инвестицията" в...
  Упссс.. Подаръкът за "колегите" от Син Сити направен от ББ не прави впечатление на "софиянци", щото те са си от другаде.
  Как беше?
  "Тук пиедестал до пиедестал се извисяват царе, светия, възрожденци, опълченец, слепи войни, летец с перка, поет с лопата, майка със щастливо дете в ръце (от кръста нагоре), бунтовен селянин, партизанка, писатели, художници, трабант, кон, лъв, пръски от фонтан, витошка морена, светещи очи, дантели, карета, плетени вълнени чорапи, икони, картини, ордени, тирбушони, самовари, матрьошки…, извинения за пропуснато..."

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  С всичко се съгласих, освен с позицията за паметника на полковете.
  Ако искате махнете всичко друго изотпред на НДК, пето ...ника на първо място, но плочите си бяха там, когато бях дете и трябва пак да бъдат там.
  Проклет е тоз народ, който гази паметта на тези, които са си дали кръвта за него.
  За всичко останало авторът е прав до кръв.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  Не мога да съдя за способностите на един човек само от една статия.
  Пламенните речи са едно, делата съвсем друго..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И тази статия е толкова точна и премерена , че няма място да се добави нещо или да се тълкува ! Остава само опорната точка - ако авторът е завършил висше образование по време на комунизма (с парите на "социалистическата държава" ) ,има право само да пише оди за възхвала на Партията - известно е коя !

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Малко сложно написана статия, с чиито изводи съм съгласна.
  Единственото, което не подкрепям е мнението за войнишките плочи.
  Те са част от историческата ни памет и възстановяването им е наше задължение и възстановяване на историческата истина.
  Проблемът не е във връщането им, а в премахването им от комунистите, които се стремяха да подменят историята.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  "С всичко се съгласих, освен с позицията за паметника на полковете. "
  Аз също. Май покрай някои наистина кичозни паметници пак се пробутва идеята пето....ника да остане, а Мемориалът на полковете да не се възстанови. Не видях и мнение на арх. Коцев за ПСА - трябва ли да се махне или не?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  София не е България.Културното наследство не е съсредоточено само в София.Радвам се,че Пловдив спечели.Заслужават го,много повече от София.

 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Истинският проблем на София са маргинализираните комплекси-спални. В Дружба, Люлин, Младост, Надежда, Обеля кината, театрите, паметниците, църквите, паметниците са рядкост или липсват. Той е породен от пренаселяването на града ... Светлина в тунела е строителството на метрото, което ги прави бързо достъпни. Там трябва да се изграждат и поддържат хубави паркове и градинки, за да се облагородят и да имат по-естествен вид.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Човека малко се изхвърля, но това е нормално - въпреки че живее в чужбина си има Българска закваска и както си му е редно, старателно плюе и обяснява колко сме зле. Кандидатстването на София за културна столица пък си е мениджърска грешка и само показва неистовия копнеж на "новите" столичани да концентрират всичко там. Иначе беше ясно от самото начало, че формата на тази инициатива изключва столиците и е насочен към по малките градове на Европа

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  За лош късмет, в центъра на София останаха само 3 градинки на кръст на фона на професионална скулптурска гилдия от примерно 200 човека, които всеки ден стават в 8 часа и чоплят по нещо. Чисто математически, кой каквото работил цяла година, вероятността накрая да го видим при останалите е много сериозна.

  За НДК и аз се чудя, кому се стори привлекателно на фона на възръбестата сграда и правоъгълната водна каскада да прави първо параклис на жертвите на комунизма с ранновизантийски купол, после докараха и онзи казан за ракия, наречен "паметник на буквите". След това отново едно ръбест парче от берлинската стена....

  Но големият скандал си остава "транзитната комуникационна ос Обеля - Горубляне", която цепи точно през жълтите павета. Последните - със статут на паметник на културата и кандидат за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Колко е "комуникационна" може да видите на кръстовището на университета, където от другите 3 страни постоянно кесят за зелен сигнал по 6-7 рейса и тролея, за което най-голям принос има вливането от "транзитната ос".

  Предложил съм, ако и занапред потокът ще се ниже пред парламента, на регулировчика да сложим една бяла униформа със златни лампази и широки джобове, шапка с козирка, тъмни очила-пилотки, черен кобур на кръста със сребърен пистолет в него и когато минават колите, да му пускат по 2 лева в в джоба.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Освен това сравняването на София с Париж е абсолютно неудачно. Преди 135 години Париж е световна столица, с вече утвърдени градоустройствени идеи и планове, а София, въпреки древната си история, е едно малко селище, без план, затънало в кал и мръсотия. Чак при Фердинанд се оформят някакви идеи за устройството на града, и се построяват някои от знаковите сгради и улици.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Много добра статия! Обобщението е турлюгювеч с чалга.

 23. 23 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#9] от "agl52316780":

  Някой беше казал, че от толкова много паметници градовете ни ще заприличат на гробища.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добро, въпреки че изводите понакуцват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Браво, много добър анализ! Това обобщава всичко:

  ''София също никога няма да бъде Европейска столица на културата. Не защото сега нещо е сбъркана, а защото отдавна всичко е сбъркано. Административната безотговорност, партизанщината, интелектуалната егоцентричност, творческа безскрупулност, непоносимостта към ред, закон и чуждо мнение обезобразиха обществените пространства на столицата ни. Те сега не принадлежат на хората, а са гето на урбанистичен кич и парвенющина.''

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  " Не защото сега нещо е сбъркана, а защото отдавна всичко е сбъркано"

  Съгласен !

 27. 27 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#13:"rapidfire"]Не мога да съдя за способностите на един човек само от една статия. Пламенните речи са едно, делата съвсем друго.[/quote]

  По принцип сте прав. Но когато и да съм чул/прочел нещо от Диков се хващам за главата.

 28. 28 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 848 Неутрално

  А пък за делата на Диков най-добре да да не започваме темата...

 29. 29 Профил на metachrom
  metachrom
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "В огромната зелена градина около Айфеловата кула няма нито един количка за сладолед, паметник или дори паметен знак!" Така е. Затова пък е пълно с разни съмнителни субекти дето разнасят хладилни чанти или кофи с лед и в тях бутилки бира. Има и други с "тука има тука няма" и "я, златен пръстен! Искате ли да ми дадете половината и е ваш". В метрото очевидно се води "битка" с някои "нередовни пътници" и всичко е съобразено с това, а не с естетиката. Софийското метро е много по-красиво от парижкото. За София добре би било да се премахнат откритите паркинги и да има повече пешеходни зони в центъра с повече зеленина и цветя.

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#29] от "metachrom":

  +++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Преди време някой беше написал, че София е едно голямо село, а камо ли столица.И тя ще продължава да бъде такова село, докато не спре партизанщината и надпреварата за нейното съсипване на идеологически припцип.Срамно е за нас като българи да нямаш какво да покажеш от една столица на гост от чужбина , а да го развеждаш из цяла България, ако можеш да си го позволиш.Не искам да съм аз човека, който плюе по нашата столица, но съгласете се, че от нея лъха на провинциализъм в най лошия му вид.

 32. 32 Профил на Константинъ
  Константинъ
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Ха, няма нужда да се сравняваме с Париж! Нека да погледнем дори столиците на другите балкански държави и ще видим, че те са много по-напред от нас и имат много по-голямо право да претендират за европейски столици на годината! Вземете Белград или Любляна например - красиви градове със запазени сгради, зелени пространства и гостоприемни хора. Дори "селското" Скопие е по-зелено, по-чисто и по-поддържано от съвременна София, въпреки етническите сблъсъци, които често настават там.

  Жалко, на снимките от преди 1944 г. се вижда един съвсем друг, истински европейски град. Но с недомислиците на комунизма, както и с днешното произволно строителство на авангардни и безвкусни сгради, съчетано с оставянето на сгради-паметници на културата на произвола на съдбата, какво друго може да се очаква...

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#32] от "Константинъ":

  Дори тяхната 'турбо-архитектура' е за предпочитане пред нашия 'мутро-барок'.

 34. 34 Профил на K.A.
  K.A.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Отлично, таварищ! Така трябва светкавично да се реагира на всеки соросоид и безродник, ял хляба на социализма, а сега - ясно какво!

  K.A.
 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1046 Разстроено

  А сега ...в момента се замазва по безподобен и кокошкарски начин цялото пространсво пред т.н. НДК.
  Ужъсът предстой!
  Кичозността на бул.Витоша след откриването на реиновиораните площи около НДК, ще бъде като утешение.Слегането на бял мрамор от сега е компроментирано. Фасовете на "майсторите" от вече бележат неизтриваеми жълти като "попикано" петна.
  Но ...кой пък ще се интрерсува от мнение на граждани ,това не е никак конвертируемо.

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  “Естествено е при това имане тематичният и стилов избор в центъра на София да е значително по-неограничен, отколкото в Париж.”

  Хахаха, а какво би се получило, ако в анализа беше включен и Скопие?!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Доста безпощаден анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Връзката с паметника и статията е, че един човек носи отговорност за всичките гафове и това е Зам.кмета по културата Т.Чобанов. Отговорността е обаче за хора с морал, така че оставка няма

 39. 39 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#10:"Каишков - Гласът на Америка"]завършил безплатно образоването си и се е оформил като архитект именно с парите на този "строй"[/quote]
  Уважаеми г-н Каишков, от "безплатното образование" компартията, не българската държава, взимаха от всеки (до гроб) стотици процента лихви, които ги раздаваха на "братски революционери" или купуваха съветски стоки. Фактически ставахте роб на съветската геополитика. Ако се опитате да се махнете от соцрая, ще ви застрелят на границата, а при късмет влизате в затвора.
  Ако искате и сега можете да отидете в Северна Корея или Куба, където е "безплатно", а мизерията е бонус.
  "Ако искате да строите социализъм, изберете държава, за която не ви е жал." Ото фон Бисмарк.

 40. 40 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  предложението ти най-накрая ми харесва. а предвид на това, че от тази година има вече законово задължение на КАТ да подава инфо до общините за промените в собствеността на МПС (което, ако не греша, беше твое предложение от преди), има и вероятност да се случи, след няколко години ....

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  [quote#40:"stoner_boner"]предложението ти най-накрая ми харесва. [/quote]

  И аз си го харесвам. Представи си точно цялата гледка, която ще включва сградата на БАН, австрийското и италианското посолство - ще стане точно като Ел Салвадор или Санто Доминго, с колониална архитектура на заден фон.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Страхотна статия! Винаги съм уважавал колегите, които имат сериозна теоретична подготовка, дълбоки познания за историята на апхитектурата и които, най-важното, могат на тази база да правят качествен анализ!

  Браво!

  ПС: Най-вероятно този колега не е участвал в никой от "конкурсите" за ЦГЧ. Не би имало смисъл, такива хори "не покриват заданието".

 43. 43 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#41] от "cinik":

  Аз обещавам да пускам петарка като мина!...

 44. 44 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Още на описанието на градинката Мадара знаех, че арх.Коцев си заслужава да се прочете.

 45. 45 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Исках да допълня, че миналия август в Париж паркирах съсем близо до Нотр Дам. Лесно се паркираше и много близо до Версай и на Монмартр ( не знам дали защото колата ни беше с парижка регистрация). Бяхме много приятно изненадани от това, че през август паркирането в Париж е безплатно.

 46. 46 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#29] от "metachrom":
  Не виждам какво общо имат хората, които обикалят около Айфеловата кула с градоустройството, за което става дума в статията. Париж е космополитен град и като такъв няма как да избегне смесицата на всякакви хора. Така е и в Лондон, и в Ню Йорк.. Колкото до метрото на Париж, съгласен съм, че не е най-естетичното място в града, но то съществува повече от век и превозва на ден над 4 милиона пътници (същата таз смесица).

 47. 47 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#27] от "Калник":

  Слънце, анкетата ти не беше за Диков, нали?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK