Замълчаване

Замълчаване

© Портал"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"
 
Всеки ден умират хора, но срещата със смъртта винаги е ужасяваща. Дори от гърдите на Христос в предсмъртния Му час се изтръгна стон: "Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил?"


Ненадейната смърт на сина на президента разтърси съзнанието на хиляди хора, които никога не са познавали детето. Предизвика безброй коментари. Всеки коментира, както разбира и чувства. Някои изливат злобата и злорадството си. Повечето хора са нормални и изразяват съчувствие и съболезнования. Не за пръв път сме стъписани, че много хора използват една семейна трагедия, за да оголят публично оскотелите си души. Правеха го и когато почина дъщерята на президента Желев, и когато почина синът на премиера Сакскобургготски. Някои прикриват злорадството си зад примитивни кармични теории, изказват се от името на "висшия разум". Други не сдържат гнева си пред тази арогантна пошлост. Толкова много страсти предизвика смъртта на това невинно дете.


Едва ли има по-голяма трагедия от смъртта на дете в едно семейство. Липсата на съчувствие в най-голямата трагедия е най-голямата деградация на човещината. Емпатията е основата, върху която се гради всяко общество. Нейното отсъствие е признак за разграждане и падение. Хората, неспособни на елементарно съчувствие към болката на другия, са същите хора, които най-яростно нападат политиците, че те не са съпричастни към техните проблеми. Но и политици, и граждани, всички ние сме членове на едно и също общество, на един и същ организъм. Всички сме скачени съдове. А липсата на емпатия както в едната, така и в другата посока е пагубна.
Затова прави толкова хубаво впечатление, когато встрастени политически противници изразиха съчувствие към трагедията на бащата Росен Плевнелиев. Да не бързаме да наричаме това политическо лицемерие. Да му се радваме. Защото пред лицето на такава трагедия човешката съпричастност човещината е единствената малка радост.


Пред смъртта човек най-ясно изразява себе си, същността си. Както когато е изправен пред своята собствена смърт, но не по-малко ясно и когато се срещне със смъртта на друг. И особено пред смъртта на едно невинно дете. Възможностите не са много – или проявяваме състрадание, или злорадство, или безразличие. Но и в трите е нашата същност. Смъртта е отвъд предела на разума. Разумът я обяснява само частично. Същността се изразява през сърцето. Пред смъртта ние или имаме сърце, или нямаме сърце. А това означава, че или сме човеци, или не сме.


Отношението към смъртта характеризира както отделната личност, така и обществото. В хилядолетната си история човешките общества са изграждали различна култура на смъртта, по която днес съдим за тяхната цялостна култура и за цялостния им живот. В християнството основен стълб на вярата е възкресението на Христос, чрез което смъртта е победена, затова отношението към възкресението е мерило за цялостната вяра – "…ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра". Скръбта сломява и най-крепката вяра, но все пак апостол Павел ни увещава: "да не скърбите, както и другите, които нямат надежда". Да скърбите, но не като другите, които нямат надежда, защото вярата без надежда е празна. Вярата не е опиум.


Пред смъртта човек може да разсъждава само в кротост и смирение. Пред смъртта не може да не се разсъждава, макар да съзнаваме, че и мислите ни, и думите ни са безсилни. Когато сърцето спре, трябва да спрат и приказките. Замълчаването казва повече.


Само животът е по-силен от смъртта. Животът продължава дори с огромна рана в сърцето.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Много добре написано, наистина това, което най-много липсва на сегашното ни общество, е човещината и съчувствието към чуждата болка!
  ++++++++++++++++

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  С всичко съм съгласен , но не разбирам защо вместо българското съчувствие се използва чуждицата "емпатия"?!?! Не допринася , а по -скоро в е ущърб на тезата!

 3. 3 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2866 Разстроено

  Бог да прости невинната душичка и да НЕ прощава на тези ,които могат да злобеят...

 4. 4 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Пред смъртта човек най-ясно изразява себе си, същността си."

  За съжаление през последните дни адски много скотове изразиха себе си виртуално. И твърде много медии се държаха като скотове и не благоволиха да изключат коментарите по форумите си, за да не се дава трибуна на човешките отрепки. Това е възмутително!

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Дочакахме "Дневник" да публикува про-христиански материал.

  Само как се връзва това с другата политика - за възхваляване на гейовете?

  П.С. Изцяло споделям написаното в текста. Моите съболезнования на семейството.

 6. 6 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  За да звучи наукообразно

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Както се казва в статията: По добре замълчи отколкото да ръсиш простотии. Или мълчанието е злато.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#2:"SSmart"]С всичко съм съгласен , но не разбирам защо вместо българското съчувствие се използва чуждицата "емпатия"?!?! Не допринася , а по -скоро в е ущърб на тезата![/quote]

  Масово разпространено е, че емпатия означава съчувствие.

  Емпатията е термин от психологията и накратко означава активно съпреживяване и е много голяма разликата със съчувствие.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Текстът не ми хареса.
  Може би Теодора Димова трябваше да послуша сърцето си и също да замълчи. 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1076 Разстроено

  Нека се смирим пред мъката на родител надживял своето дете.
  Научавайки страшната вест и желаеики да изкажа саболезнования на господин президента в този ужасен за всеки родител миг.
  Влезнах в страницата на президенството но се оказа че по стар наш обичай да се снишим да се стайм такава възможност не е предвидена.
  Ми какво да се направи все пак живеем в България.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Въпроса защо хората са лоши е банален. Дали са гени или идва от детството? Децата се отглеждат от държавни институции от две до 6 годинки, после половин ден на училище, другата половина сами, я пред телевизора, я пред блока. Бият се, псуват.
  В 90% от училищата ежедневно стават побои! Защо не попитат същите тези деца, колко от тях са бити в къщи. Двама пребиха до смърт 3 годишно дете, един в Перник разфасова съученик и го навря в чували... Какви възрастни да станат?
  В обществото липсват ценности. Държавата е поставила учителите на колене пред децата.

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2720 Разстроено

  Преди 10 години ни напусна малкия ми син, а бе само на 22 . . . .
  Тогава разбрах какво е мъка , която никога не те напуска .
  Тогава разбрах , че за загубата на дете , народо творците НЕ са и поискали даже да сътворят дума !
  Като загубиш родител си сирак,
  като загубиш другар/ка си вдовец/а,
  НО като загубиш дете си никой. . . .
  Толкова е гадно и лошо ,
  че няма дума !

  ИЗВИНЕТЕ . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "...Затова прави толкова хубаво впечатление, когато встрастени политически противници изразиха съчувствие към трагедията на бащата Росен Плевнелиев. Да не бързаме да наричаме това политическо лицемерие...." Защо, г-жа Димова? Ако обикновен човек изкаже съчувствие, е разбираемо- това наистина е израз на човешка емпатия. А политикът върши изказването на съчувствие по протокол- формално! Тази прослойка е лишена от човешки морал, човешки чувства, да не говорим за елементарна емпатия. Колко деца почиват в България в следствие на това, че за заболяването им здравната ни каса не поема лечението, то е скъпо струващо и не е по финансовите сили на средностатистическото българско семейство? Нима тези трагедии не са човешки трагедии и защо семейството на един политик да е по-важно от семейството на един обикновен гражданин?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1423 Гневно

  "...Но и политици, и граждани, всички ние сме членове на едно и също общество, на един и същ организъм. Всички сме скачени съдове...." НЕ! Не познавам толкова изродени в морално и интелектуално отношение обикновени граждани, колкото са нашите политици! А съм живяла с момичета от най- малките селца на България! НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗНАК НА РАВЕНСТВО ИЛИ ЕДНАКВОСТ МЕЖДУ ПОЛИТИЦИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ БГ. ГРАЖДАНИ- ДЕЛИ НИ НЕ ПРОСТО ПРОПАСТ, А ОКЕАН! ТЕ УНИЩОЖАВАТ НАШИТЕ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ, ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЯМА КАК ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ И НАСИЛА ДА ИМ "ВЯРВАМЕ"! НЕ ПОЗНАВАМ ПО-ГОЛЯМО ИЗВРАЩЕНИЕ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ И ДЕМАГОГИИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Г–жа Димова е била ръководител на поетическия кръжец, който посещавах 3-4 пъти. Имах различно мнение за нея, което мнение в момента търпи огромна промяна.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8842 Неутрално

  Може ли да се нарече човек този,който не може да изпита съчувствие и състрадание към болката на другите,които и каквито и да са те.Ако не можеш да ги утешиш,поне мълчи.

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1028 Разстроено

  [quote#4:"blame"]За съжаление през последните дни адски много скотове изразиха себе си виртуално. И твърде много медии се държаха като скотове и не благоволиха да изключат коментарите по форумите си, за да не се дава трибуна на човешките отрепки. Това е възмутително! [/quote]
  Напълно съм съгласен с теб Имаше медии, които публикуваха новината, и затвориха статията за коментари (Дневник в това число). Други позволиха коментари. Прочетох само част от тези във Вести (там имаше и малко повече подробностти относно смъртта на детето)...

  УЖАС!!! Към четвърт от коментарите бяха...меко казано-неуместни То не бяха пЦувни и попържни по президента, то не бяха обидни и нецензурни епитети от най, АМА НАЙ ниското ниво А най дразнещото беше че подобни коментари имаха по няколко одобрения, повече от нормалните изказващи съболезнование

  Права е авторката: Едва ли има по-голяма трагедия от смъртта на дете в едно семейство!
  До коментар [#4] от "blame":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2545 Разстроено

  Надявах се да излезе такъв материал(благодаря на Теодора), за да мога по човешки простичко да изразя дълбокото си съчувствие към президентското семейство! Нека почива в мир детето ви!

  " Липсата на съчувствие в най-голямата трагедия е най-голямата деградация на човещината. Емпатията е основата, върху която се гради всяко общество. Нейното отсъствие е признак за разграждане и падение. Хората, неспособни на елементарно съчувствие към болката на другия, са същите хора, които най-яростно нападат политиците, че те не са съпричастни към техните проблеми. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Когато прочетох новината тук останах без думи. Искрени съболезнования на президента, на семейството му и близките им, а на детенцето - светла му памет. Едва ли има нещо, което да повлияе на огромната болка, която изпитват в момента, но разбиране, подкрепа и съчувствие може да им вдъхнат поне малко сили. А на тези, които са злорадствали, които са се радвали и са сипели хули и обиди в този смазващ за хората момент ще кажа само едно - когато се насмеете и злобата ви е " понахранена " от злорадството си спомнете, че и вие имате вероятно деца и близки, а живота за никого не е гарантиран на 100%. Докато днес се радвате на чуждата болка, утре може да срещнете вашата.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  Наистина, нека замълчим.
  Пред такава огромна мъка, думите са излишни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  За трагедията, болката и огромната мъка смятам всички в този форум сме наясно, че е неизмерима и трудно даже аз лично бих намерила думи, с които макар и малко да успокоя човек, загубил детето си.......
  Авторката обаче повдига въпроса за празните души, които явно живеят сред нас. Те са до нас на опашката в магазина, в автобуса.
  Колко са, какво работят, какво образование имат, деца раждали ли са, отглеждали ли са, как ги възпитават, религия, малцинствена група? Трябва да знаем кои са тези хора. Трябва да познаваме обществото ни.
  Дали съм стъписана? Отвратена съм.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Твърде много и твърде излишни думи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [#9] +

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1115 Разстроено

  Моите искренни и дълбоки съболезнования към семейството на момчето!

  Изглежда Дневник е достоен сайт. Нивото на коментарите е високо, е има и някои, но ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  Попитах жена, изгубила единствения си син на млада възраст как се преживява такава загуба и как след това е могла да продължи да живее. Тя ми отговори: "Не се преживява". И добави: "Аз съм на доизживяване".
  Когато си спомните как сте страдали когато детето ви се разболее помнете, че това е малка част от страданието на родител, изгубил детето си завинаги.
  Съболезнования на семейството и нека да знаят, че много хора са съпричастни към болката им на родители.

 26. 26 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 404 Неутрално

  ПРОЧЕТОХ МНОГО ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА НА МНОГО ЧИТАТЕЛИ ОТНОСНО СМЪРТТА НА ДЕТЕТО НА ПРЕЗИДЕНСКОТО СЕМЕЙСТВО.ПОВ ЧЕТО ПРОСТАШКИ НЕНИЯ СА НА РЗАВИТЕ ЧИТАТЕЛИ.ТЕ СЕ ЗАХРАНВАТ С ЗЛОБААТА И ОМРАЗАТА.ТОВА Е ЗАЛЕГНАЛО В ТЯХНАТА ИДЕОЛОГИЯ /ДА МРАЗИШ ВРАГА И ВРАГА С ПАРТИЕН БИЛЕТ./ПРИ ТЯЪХ,ЧОВЕЩИНАТА Е ПАРТИИНА/,КЛАСОВА.НЕ ГИ МРАЗЯ А СХЖЕЛЯВАМ .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK