Как да си изберем кмет – наръчник на потребителя

Как да си изберем кмет – наръчник на потребителя

© Иван Кутузов"Дневник" препечатва текста от блога на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев с разрешението на автора.


"В България има двама души, от които зависи всичко – от кмета и от министър-председателя." Реплика (вероятно с копнеж) на народен представител.


"Нищо не мога да направя. Работата ми е да съм виновен за всичко." Реплика на кмет след приемен ден.
"Къде е кметът?" Реплика на гражданин.


Инженер или бивш стопански ръководител. По-рядко юрист, по-често бивш военен или полицай. Висок, с достопочтен корем, добре сресан, с идеален ръб на панталона и бяла риза. По-често с дискретен, по-рядко с юнашки мустак. Професионална усмивка в стил "ранния Софиянски". В административните граници на общината винаги и навсякъде е на мястото си. Еднакво уверен е на бюрото си, респектирайки общинския съвет, наблюдавайки пълненето на дупки или гушкайки първолаци на 15 септември. Изпускането на някоя от тези характеристики не променя субстанцията и успешно се компенсира от най-важното умение за лидера – да бъде ловец.


Това е архетип на български кмет от края на миналото и началото на новото хилядолетие.


И ако в годините жителите на някои населени места леко са се обърквали и по една или друга причина са си избирали нисък и плешив кмет, човек на изкуството или в тежки случаи са пращали в кметския кабинет да се мъчи някоя нежна душа, в последно време нещата съвсем се объркаха.


През последното десетилетие имаме както големи и здрави мъже в ролята на безпомощни кметове, така и нежни фурии (блондинки?!), които въртят администрация, бюджет, строителство със замах и успех…


Очевидно полът няма значение (или ако има, не е в полза на патриархата). Очевидно е, че и мустакът няма. Виждал съм опитни мъже да "гълтат гипса" в кризисна ситуация, както и няма да забравя как дама с тегло под 50 кг си събу токчетата, обу туристически обувки и поведе шефа на пожарната към бедствието, без да спира да строява всичко живо по телефона.


За да си успешен кмет в България, трябва да си супермен (супергърл). Изисква се такова съчетание от взаимоизключващи се качества, че притежанието им от един човек е антропологичен феномен (още по-притеснително е, ако е политически феномен). Трябва да разбираш от бюджет, от образование, от социални грижи, от отбранителна и мобилизационна подготовка, от асфалт, от бетон, от дърводобив, да си мениджър, да си политик, да може да убедиш някой министър, че си прав и че нуждата ти е безспорна. Трябва да можеш да говориш убедително на международен форум и да се разбереш с гражданин със завишена тревожност, който те е спрял на улицата. Никой не може всичко това. Затова най-важното е друго – да можеш да учиш, да знаеш какво искаш и да го искаш много, за да може да изтърпиш всичко.


Трябва да можеш да не губиш мотивация дори и след незаслужена обида, да управляваш надеждата и разочарованието.


За да се ориентираме в огромното предлагане на политическия пазар, трябва да познаваме основните типове "продукти" и основните им характеристики. Чиста типология на кметовете не съществува, както не съществуват в чист вид и видовете темперамент. В повечето случаи срещаме комбинация от отделните типове – със или без доминация на един от тях. Започваме с


Класика


има голям корем и мустаци, като и двете допринасят за авторитета му. И да не е кмет от поне 20 години, изглежда така. Говори на всички на малко име, вероятно познава лично всички в общината, дори и тя да е над 20 хил. души. Институциите и редът не са без значение, но по-важни са хората и отношенията между тях. Често е добър на терен и със спорна ефективност, когато трябва да защити позиции пред държавните институции.


Точно по причина, че е класик, модерни технологии и модерни подходи в управлението се ползват рядко. Има доверие само на финансистката Цвета и крои планове как да я задържи на работа дори и след като се пенсионира след 2 години. Класикът не е лош вариант по дефиниция. Сещам се за класици, които въпреки липсата на модерен замах лично са вадили хора от снега зимно време.


Лош е подвидът на класика, наречен


Заспа


Води се от двата основни принципа "не пипай да не се обърка нещо" и "не може да разчиташ на човек, с който не си изпил поне един хектолитър концентрат". 


Хиперактивен


Излъчва ценна енергия като ВЕИ, непрекъснато говори по 3-те си телефона, дори когато говори с теб. Не може да не прави нищо, дори когато спи. Не чака хората да го поздравят, спира и прегръща гражданите по улиците. Изглежда така, сякаш освен кмет е и юрисконсулт, строителен техник, главен архитект, счетоводител. Най-много обича да дава акъл на работниците как се слагат бордюри, редят плочки, полага асфалт, как се мете, коси и т.н. Често детайлната запознатост с всички технически процеси го лишава от възможността за стратегическа визия.


Хитрец


Знае заплатите на работниците във всяка фирма-изпълнител. Както и каква кола си е купил собственикът ѝ, както и колко е спечелил от последната обществена поръчка. Затова с него "пазарлък" се прави трудно/лесно. Политиката за него се свежда до пермутациите в общинския съвет. Агресивен, работи със замах. В по-светлата си версия може да демонстрира чувствителност към болките на хората, склонен към популизъм.


Дървен философ


Не знае колко е бюджетът на общината, нито колко струва кубик бетон, нито каква част от местните данъци са събрани до полугодието. Роден е поне за световната политика, а като компромис – за европейската. Обяснява всяко неблагополучие с рестрикциите в Европейския съюз или липса на достатъчна солидарност след/въпреки кризата в Гърция. На приемен ден, при оплакване от разбита улица, може да преразкаже за лошата инфраструктура в Южна Италия или орязаната инвестиционна програма за Испания. Въпреки своята "широка политическа култура" е опасен. Човекът копнее за "голямата политика" и приема кметската работа като временна утеха. И стигаме до


Идеалния


Преди да стигнем до това да е силен политик, голям експерт или работяга, добрият кмет трябва да е добър човек. Да не е "отлепил" или да се е прехвърлил в лигата на специалните. Последното е проблем не заради навирения нос, а заради загубата на чувствителност. Едва ли бихме искали да ни управлява човек, който да приема с "професионално" съчувствие всеки проблем или болка. Добрият политик, в това число и добрият кмет, трябва да може да се срамува. Дори и при максимум старание поводи за това винаги има. Най-тежката професионална травма на политиците е загубата на чувство за срам.


Не съм сигурен кое е по-лошо – умен и ленив или посредствен, но деен градоначалник. Сигурен съм обаче, че отстояването на тъпи решения с голямо упорство е малко по-лошо от нереализацията на някоя добра идея.


Безкрайни потребителски спорове:


Нов vs. опитен


Опитният с рутина се справя със сложни ситуации. Познава администрацията, законите, министрите. Натрупал е много полезни умения, както и лоши навици. След повече време, прекарано в кметския кабинет, става все по-трудно да реагира на непознати предизвикателства. Друг риск на дългото кметуване е "срастването" с администрацията и консервативното възприятие кое може и кое не може. На някои места наричат това явление "общинясване".


Неопитният, дори и да има визия, поне в началото няма инструментариум. По-висока е вероятността да прави грешки или да бъде непоследователен. Наред с това новото предизвикателство предполага хъс и нови идеи. Най-ценното качество на новия е, че не знае кое може и кое не може. По тази причина могат да се случат куп неща, които по принцип не могат.


Като цяло, ако харесвате вашия кандидат, не се притеснявайте от това, че е нов, нито че е понатрупал опит. Не това е най-важното.


Независим vs. обвързан


През последното десетилетие нямаме избран кмет на областен град без подкрепата на национална политическа сила. "Независимите" кметове могат и да минат за чаровен феномен, но безкрайната им маневреност не се ограничава само в смяна на политическите пристрастия, а често и във всички останали решения. Да не забравяме, че политическата принадлежност, освен вид негатив (предвид наивния копнеж да ни управляват неполитици експерти), е и дисциплиниращ фактор. Има кой да търси отговорност.


Експерт vs. политик


Преди години един познат барман сподели:


– Ако знаеш как ме измами един… дойде, поиска една каса бира и каза, че ще я плати след малко.
– А ти защо му я даде?
– Ами имаше антураж, беше много мазен и добре облечен… абе, беше някакъв голям мошеник… политик някакъв…


Все още битува митът за "лошия политик" и "добрия експерт". Поради умората от много политически разочарования хората често копнеят не за друг политик, а за човек, който не е такъв. Благоразумен професионалист, нормален човек като всички тях (каквото и да значи това).


Хубаво е един ръководител на отговорна позиция да е експерт. В местната власт огромна полза носят познанията и опитът в икономиката, правото, както и инженерните науки. Свеждането на комплексните отговорности на висшата управленска позиция само до експертиза е недопустимо подценяване на изискванията. Добре е кметът да бъде експерт в нещо, но освен това той трябва да бъде и лидер, за да може да мотивира и показва посоката на администрацията и хората. Политиката е висше управленско умение, които съчетава уменията на мениджмънта, способността да се планира стратегически с обществената чувствителност и способност да убеждават. Слабите политици трябва да ни мотивират да търсим силни политици, а не нещо друго.


Мъж vs. жена


Няма значение.


-–


Добре би било да има упътване, подобно на това с опасните Е-та в хранителните продукти, което да ни помага да открием опасните характеристики и на кметовете (и не само). Такова засега няма и, убеден съм, подобно етикетиране ще се случи трудно. Не защото в местната власт няма Е-та, а защото изследваният обект, точно като квантовия обект, се променя при всяко наблюдение. Обикновено той е това, което искаш да видиш.


Много колеги може да се засегнат или трескаво (макар и шеговито) да искат да определя кой към коя категория принадлежи. Не това е целта. Редно е да отбележа, че впечатленията ми се градят на крайно неизмерими данни и лични наблюдения, включително от времето, когато самият аз бях кмет. Ако ме питате, трудно бих казал към коя група принадлежа. И за да не предизвиквам подозрения в нездравословно фокусиране върху институцията на кмета, дължа подобен анализ и за народните представители и министрите – с единствената цел да ви предизвикам да наблюдавате, слушате и ако трябва – да питате.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-малко безсрамния!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Добре ги е подредил ,но е изпуснал сламения човек.Прилича на истински ,ама не е!

 3. 3 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Фандъкова в коя категория попада?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  Във Варна кметът вече е избран !

  [email protected]
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Томислав Дончев има какво да каже по темата поради личния си опит.

  Но е странно, че един действащ министър намира време за пространен словесен ексхибиционизъм винтернет.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Половината на скрити хотелиери. С вкус към супер луксозните автомобили

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...или бивш стопански ръководител..." Т.е.? Бивш "стопански ръководител"- директор на държавно предприятие в нрб, завършил винс "д. благоев" преди 1989г.? Или бивш мениджър/ изпълнителен директор на АД/ ООД след 1989г.? Г-н дончев защо дава съвети с неясни формулировки, характерни за езика на командната планова икономика преди 1989г.? "...За да си успешен кмет в България, трябва да си супермен (супергърл)...." Глупости- пак политиците омотват главите на наивистичните си избиратели! За да си успешен кмет, трябва да имаш преди всички благоразположението на управляващата партия/ коалиция от партии / т.е. да си от тяхната структура/, да умееш да се подмазваш,да нямаш човешки гръбнак/ т.е. независим характер/, да знаеш кога да си затвориш очите пред незаконните действия на съпартийците си и кога да дебнеш и за най- незначителните грешки на политическите си опоненти, и най- важното- трябва да знаеш кого и как да слушаш и чии нареждания да изпълняваш- всичко друго си идва само...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "..., а защото изследваният обект, точно като квантовия обект, се променя при всяко наблюдение. Обикновено той е това, което искаш да видиш...." Не съм съгласна , дончев- точно теб те питаха под 3 пъти в една пресконференция, на която присъствах и аз - "Къде са парите за електронното правителство", като едва на 3тия път каза ясно и разбираемо- "Парите ги няма и не може да се проследи кой и за какво ги е изхарчил". Е- как се променя ТВОЯ профил на наблюдаван обект след това изказване, направено рпеди около 4-5 години, до сега и как се е променил смисъла и съдържанието на изявлението ти? Намерихте ли тези 2, 5 МИЛИАРДА лева, отпуснати ни за период от 6 години? Не случайно твърдя, че с политическа дейност се занимават единствено плямпалата, които не стават за никаква друга дейност, от която да се издържат, не тежат в професията си, защото нямат достатъчно познания да я упражняват и да натрупат достатъчно професионален стаж по нея....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Весело

  Как да си изберем кмет-който лъже повече,

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "legio":
  В категория добри кметове и пак ще бъде избрана, други въпроси?

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Лъже.

  В работно време: Не за това му плащаме.

  Ако в извънработно: Шикълкави.

  Ако е кмет или кметица на София:

  Дължи обяснение на Българските Европейски Граждани
  Защо систематично служебно бездействва и толерира

  клеветническа антицивилизационна пропаганда МОЧА
  в полза на чужда, нелгитимна, престъпна и бивша понастоящем враждебна държава,

  в какофония от дизхармонични противоречия с действащи Конституционни пр. законни Евроатлантически ценности
  на Република България и на прятелски страни на суверенната държава в Европа, Америка и навсякъде по света?!?

  Защо бе, кмет или кметице?!?


  ""Нищо не мога да направя. Работата ми е да съм виновен за всичко."

  Реплика на кмет след приемен ден."

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Избрах си, кмета да е добър човек , няма човек който да знае всичко , няма човек който да не го излъжат поне веднъж . Но когато си затваря очите пред очевадните кражби , когато строи без да се съобразява с нуждите на хората а само за да се усвоят едни милиони и глупаците се радват колко много се строи без да се отчита дали това е нужно и колко време ще издържи построеното, това не е моя кмет .
  ПС. Всяка прилика с действащи лица и кметове е случайна.

 13. 13 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#7] от "logika":

  /, да умееш да се подмазваш,да нямаш човешки гръбнак/ т.е. независим характер/, да знаеш кога да си затвориш очите пред незаконните действия на съпартийците си и кога да дебнеш и за най- незначителните грешки на политическите си опоненти, и най- важното- трябва да знаеш кого и как да слушаш и чии нареждания да изпълняваш- всичко друго си идва само...

  +1

  Перфектна рецепта за кмет, министър, вицепремиер!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "franklin":
  Когато пиша, че съм аполитична и не гласувам от над 25 години на избори, знам защо действам по този начин...Отвращението ми от политиката е толкова дълбоко, че ако видя джипси в беда, ще му помогна, но ако видя политик в беда, ще го подмина като нещо неодушевено....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  Пълни глупости ! Нищо не сте написали за безсрамните коалиции от типовете "БСП-ГЕРБ", "ГЕРБ-ДПС" и т.н., само и само да се добута "правилният"! А за купения вот - нито дума ! Няма такива л@йн@ като по време на местни избори...

 16. 16 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този сегашната леля ли рекламира или нещо друго прави?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 17. 17 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 381 Неутрално
  [quote#10:"shileto"]други въпроси? [/quote]
  Хм, грубо. Звучиш ми като старшинка.
  А, във връзка с въпросите да те питам още нещо: ти от София ли си или от герб, моето момче?

  Who dares wins!
 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ако проследите изборите за кмет през годините където и да е, ще видите, че от политическите критици винаги има обвинения за корупция, манипулации и т.н. С две думи, кандидата не може да угоди на желанието на всички. Още повече, че е политическа фигура. Говоря за света, не само у нас. Най-големият майтап беше в едно балканско село, където ходехме с години на почивка. Та там се менкаха две булки, колежки от общината, като се пишеха ту БСП, ту СДС, щото такъв бил правилника. Изкараха и двете по два мандата.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Поредица: Наръчник за потребителя

  "Как да накараме Консуматор на Обществено Доверие,
  Време и с труд спечелени Данъкоплатски Пари

  редовно да се електронно и/или иначе Отчита
  за (не)изпълнение на предизборната си програма
  или каквото друго (не) изпълнява
  пред Данъкоплатците Избиратели Работодатели"


  "Как да накараме монопола Топлофикация да спазва
  Конституциони и пр. действащи законови норми на Република България и на Европейския Съюз
  в защита на Потребителя"


  "Как да си изберем кмет"


  Въпроси към (в Заявление от) кандидат за кмет:

  ...

  Какво е отношението Ви към монопола Топлофикация?

  -- Хубаво. Топло за Вашия дом! Катр сезон.
  Социално ориентиран монопол. Лицензиран и сертифициран.
  Хем държавен хем общински хем частен. Спогаждаме се.

  -- Лошо. Гнет за Гражданите и Държавата.
  Официално становище на Омбудсмана на Република България (затова му взеха омбудсманския лиценз в полза на Мая Овчаровна и монопола).

  -- Нямам мнение (подозрително, нихилистично?)


 20. 20 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#14] от "logika":

  Разбирам отвращението ти...Понякога в политиката попадат честни и принципни люде, които работят в името на обществения интерес, но - партийната машина бързо ги унищожава и ги изхвърля зад борда...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 21. 21 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#14] от "logika":

  ...ти си по-щедра - аз не бих подминала политика, а бих го натикала до дъно.
  Щото ситуацията е - или те нас, или ние тях. Засега - те нас.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И? Какво следва?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НЕМА КАК .
  ЩОТО ДРУГ ГИ ИЗБИРА.!!!!!!!
  А БУДАЛИТЕ САМО СЕ ПОДПИСВАТ.

 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#12:"lout66"]Но когато си затваря очите пред очевадните кражби , когато строи без да се съобразява с нуждите на хората а само за да се усвоят едни милиони и глупаците се радват колко много се строи без да се отчита дали това е нужно и колко време ще издържи построеното, това не е моя кмет .
  ПС. Всяка прилика с действащи лица и кметове е случайна.[/quote]
  Над кметовете са Онези с Програмите и Парите.А овластяването на всички кърлежи зависи от нашето действие или бездействие.Ама сеа пък да им четем и мислим,па и да им гласуааме...,не, сите са маскари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK