Нов прочит на българската история

Войн от "Музея на света" в Ново село, община Стамболийски

© Видка Атанасова

Войн от "Музея на света" в Ново село, община СтамболийскиИроничният текст на журналиста Петър Къдрев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го помества с разрешението на автора. Оригиналното заглавие е "Нов прочит на българската история по Божидар Димитров". Акцентите са на "Дневник"


"Кладенецът е имал чудодейни сили - лекувал е болести, правил мъжете непобедими, "изчиствал" лошите мисли на хановете и царете и ги подтиквал към правилни решения, поради това България била силна държава", казва директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в интервю за "Телеграф" за свойствата на наскоро разкопания кладенец край Голямата базилика в Плиска, водата от който ще бъде предлагана заедно с в. "Стандарт" в павилионите "Лафка". Мнозина не приемат сериозно тези исторически обстоятелства, но при по-задълбочен прочит те хвърлят една изцяло


нова светлина върху развитието на България още от Ранното Средновековие,
та чак до наши дни

 

Хипотезата на проф. Димитров осветлява не само корените на величието на Първата българска държава до Х век, но и подсказва причините за нейния бърз залез в края на същото столетие и началото на следващото. Учените отдавна се мъчат да установят какво се пречупило в България, та нейната източна половина пада под византийска власт през 971 г., а западната – през 1018 г. Причините пак се крият в държавническите решения на цар Симеон Велики, както допускат мнозина историци, но не както казват те – в изтощителните войни, а съвсем другаде. Симеон преместил столицата в Преслав и понеже тогава там нямало "Лафка", той бил лишен от редовни доставки на чудодейната вода и нещата постепенно, от цар на цар, тръгнали на зле. А пък когато киевският княз Светослав взел златото от покрива на Кръглата църква в новата столица на България, вече нямало какво да предпази главата на нещастния цар Петър от космическите лъчения и Преслав паднал в ръцете на византийския василевс Йоан Цимисхи. И цар Самуил не успял да се ориентира правилно каква вода да пие и взел, че пил от нездравите води на Преспанското езеро, които още тогава били заразени с гръцка, арумънска и шиптърска гнилоч, която, съчетана вече с малко сръбска пропаганда, и до днес ражда зловонието на македонизма.
На пръв поглед тази хипотеза е в противоречие с една друга теория, също представена от директора на НИМ, а именно, че "докато има ракия, България е непобедима". Това изказване той направи наскоро във връзка с открит в крепостта Лютица край Ивайловград фрагмент от казан за варене на ракия от ХІ в., което според него показва, че "ракията сме я измислили поне три века" преди останалите народи. Разбира се оценките на проф. Димитров са твърде консервативни – настина находките са от ХІ в., но успехите на българите на бойното поле доказват, че изобретяването на ракията трябва да е станало много по-рано.


Привидното противоречие на двете тези - за чудодейната вода и за ракията


може да обърка обаче само някой днешен недостоен и непиещ потомък на гордите ни предци, защото истинският пиещ българин знае, че ракията трябва да се разрежда, за да не те повали и да станеш за резил като някакъв абитуриент. Не да се разрежда директно в чашата, не ме разбирайте погрешно, но след всяка ракия, изпита, както подобава, на екс, истинският българин знае, че трябва да пийне водица – не някакво сладко безалкохолно за женчовци, а кладенчова вода, за предпочитане от чудодейния бунар в Плиска. Така хем спиртът има в какво да се разреди във вените, хем магическите сили на двете напитки се съчетават и умножават.


На това място някой многознайко ще каже: да, ама един наистина велик българин, кан Крум Страшни, безспорно непобедим и силен, е бил известен с нетърпимостта си към пиянството и даже заповядал да бъдат изкоренени всички лозя. Явно тези хора не са се научили да четат правилно и критично изворите, които, както знаем, са предимно гръцки – т.е., от една страна, злонамерени, а от друга страна – със сигурност зле осведомени за дестилационния процес, изобретен от старите българи.


Очевидно военните и политическите успехи на Крум доказват по един несъмнен начин, че той е познавал силата и на ракията, и на водата от Плиска и че ги е употребявал редовно и обилно. Така че явно борбата на Крум не е била срещу употребата на спиртни напитки изобщо, а е била насочена конкретно срещу употребата на вино – напитка, която в нейния ромейски исторически контекст е била свързана с всякакви пагубни за душата и тялото удоволствия и други явления – симпозиуми, хетери, лежанки, безделие, разгул, разврат, педерастия, гинекомастия, импотентност, подагра, гастрит, колит и хемороиди. Така че в твърдението, че Крум заповядал да се изкоренят лозята, не трябва да разчитаме някакъв порив към трезвеност, а можем с голяма сигурност да установим, че


още в началото на ІХ век българинът, лишен от лозя, категорично се е ориентирал
към изконната форма на нашенската ракия – сливовата


Това ни позволява да преосмислим и едно друго сведение за Крум – а именно, че е пил вино от черепа на византийския император Никифор. Тази информация отново показва, че гръцките източници така и не са разбрали процеса на производството на ракия и погрешно са решили, че Крум е пил вино, докато той несъмнено е пил от черепа на императора именно сливовица.


Това са само някои от историческите заключения, които можем да направим от тезите на директора на НИМ Божидар Димитров. Те могат да бъдат продължени, но във всеки случай със сигурност след тях


историята няма да бъде това, което беше


Школата на проф. Димитров тепърва ще обърне знанието ни за миналото из основи, като здраво стъпва на установените нови движещи сили на историческия процес. А те могат да бъдат обобщени с принципа: В историята важно е какво (и колко) се пие. Другото са детайли.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на briket
  briket
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Божо да спре да пие или поне да мези , че виж какви ги е сътворил.
  За мен по- зло нещо от алкохолика няма, дори за наркозависимия има повече надежда, тъи-като тои е социално отхвърлен и има повече шанс да се осъзнае, докато пияницата се приема от обществото снизходително и винаги се намира кои да те почерпи "по още едно" ....

 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Този на снимката ET ли е?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Браво на автора.Пак ще цитирам думите на Никола Гешев-Вие(комунистите)ще спечелите войната,тогава да ви видя как ще управлявате с кундурджии.Ами 70 години вече доказваме,че не можем да управляваме държавата си.Нивото на кадрите ни е на нивото на Божо-професора.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Светлина! Светлина лее директорът на НИМ, драги съотечественици! И то не къде да е, а в тъмните мозъци на "шибаните" трезвеници!
  По-голямата част от българите нямаме нужда от тази просвета!!!

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  То и Кубрат видял, че само на ракия няма да прокопса, та пратил синовете да търсят свещенното аязмо....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Божо ви габарка, някои се връзват.... покрай археологията ако не се завърти търговия, покрай какво друго ще се завърти?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Вие точно не можете и затова мъркате, има обаче и такива, дето могат и управлявляват... както казал Гешев, кучетата си раят, керванът си върви!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Стига сте наричали този човек "професор".Не е такъв, научен сътрудник е някаква степен там.

 9. 9 Профил на nihao
  nihao
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#1] от "briket":

  Алкохолът, кофеинът, кокаинът, марихуаната, никотинът...всичко е наркотик.
  Не виждам защо има такива двойни стандарти.
  Или пълна забрана или пълна свобода.

  ПП Аз лично повече харесвам някаква напушилка, която си седи кротичко и единственото зло което прави е да напада кутийка прингълс, отколкото някакъв алкохолик, който се прибира и пребива от бой жена си, защото любимият му Лески/ЦЕЦЕКА е паднал.

 10. 10 Профил на paradi9
  paradi9
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#8] от "ivenco":Ама той "научен сътрудник" ли е? Нищо, аз ще го от уча.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Има много митове създавани от дядо Божо: 1/ Не сме губили битки през войните, дипломатите ни опропастявали всичко. Всъщност и битки сме губили и дипломатите ни не са били читави. 2/ България била 6-та по икономика в Европа преди ВСВ. Всъщност истината е, че сме 6–ти по темпове на развитие, което е различно. 3/ Издаде книга Българите – първите европейци!? Македония се българизирала с бързи темпове и до няколко години ще си дойде при нас - казано в началото на този век!?....Списъка може да бъде продължен.....Крайно време е този исторически чалгар да се пенсионира!!!!...........

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако не беше толкова жалка тази история щях да се пръсна от смях.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"] много митове създавани от дядо Божо[/quote]
  Когато един народ или държава са в криза, търсят успокоение в "славното" минало. Най често тази приспивна песен успокоява, но не решава проблемите на страната и хората...

 14. 14 Профил на paradi9
  paradi9
  Рейтинг: Весело

  На Боко трябва вече да му е проникнала гъста грива на темето.Нали го поляха с "жива вода".

 15. 15 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Със всички забележки съм съгласен, само едно не разбирам. Какво общо има "началото на тоя век" с Македония ?! Македония винаги е била българска, сегашното БЮРМ е една комунистическа креатура. Това че нашите дупедавци я признаха, не значи, че и българският народ признава съществуването на отделен, македонски народ.
  Македония е българска!

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ама един наистина велик българин, кан Крум Страшни,
  ============================
  Българин в какъв смисъл - пишел на кирилица, говорел език, който съвременните българи разбират, бил възпитан в духа на "ако те ударят от едната страна..." на християнската култура и споделял евро-атлантическите ценности, заедно с прогресивното човечество отвъд океана?

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#15:"Alkizeer"]Македония е българска![/quote]
  Съжалявам, но изказването ти е емоционално. БЮРБ е наименованието на държавата, в Скопие живеят и управляват най големите антибългари в сравнение с всички останали балкански столици, които се имат за по близки с живеещите в Пакистан хунзи...

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#15:"Alkizeer"]Македония винаги е била българска[/quote]
  Българска държава няма в Македония от 10 -и век. С изключение на три години военно присъствие 1941 -44 г. с немска и италианска помощ и то само във Вардарска област

 19. 19 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alkizeer":
  [quote#15:"Alkizeer"].........Македония е българска! [/quote]

  Ако това те успокоява нека е така .
  По-лошото от това Македония да не е българска за мен е ,че България става все по-малко българска .
  Без да съм специалист моето скромно мнение е ,че така наречения професор нанесе огромни щети в българската историчеса и археологическа наука.
  Не случайно всички доказани историци много ,много рядко се явяват в предавания в които участват агенти Богдан, Кардам, Тервел и Телериг

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 20. 20 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 591 Весело

  [quote#2:"Алф"]Този на снимката ET ли е?[/quote]
  Не!

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Войн от "Музея на света" в Ново село, община Стамболийски"

  воЙн ?!?

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#19:"navy"]така наречения професор нанесе огромни щети в българската историчеса и археологическа наука. [/quote]

  Слава Богу, с наивното си буботене, той не може да промени истинската история! Наивно-популистките му приказки хващат место само в мозъка на привържениците на Атака и най-простите слоеве от населението.
  За другото съм съгласен.

 23. 23 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 891 Любопитно

  До коментар [#22] от "Alexander97":

  Замислял ли си се какъв % от живущите в страната са тези "най-простите слоеве от населението" ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поздравления за автора!
  Нека погледнем шеговито на този прочит а ла Б.Д.

  Tony
 25. 25 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Така е за антибългаризма , но интересното е ,че всички тези управляващи знаят много добре, че имат български произход! А хората са добре разположени към нас и ни разделя антибългарската пропаганда там и безхаберието и безгрижието на нашите "политици"!!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "...историята няма да бъде това, което беше ..."
  Тя бъкгарската история отдавна не е това ,което беше,още с появата на комунистите,но Божидар и сложи капака.

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#23:"navy"]Замислял ли си се какъв % от живущите в страната са тези "най-простите [/quote]

  Прав си отново! На всички избори ги виждаме. Все се надяваме вкъщи, че ще тръгнат след 5-те % разумни, както е във всяка нормална страна, ноо тук.... А бе не сме нормална страна!

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално
 29. 29 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Какъв прочит - то половината чалга историци не могат да си прочетат етикета на ракията
  До коментар [#7] от "boby1945":

  Наскоро имаше филм за него и при споменаване да името имах чувството че някои дрОгаре се оглеждаха за продукти на памперс . Ама малко ги е трепал дрОгарите!

  www.soundcloud.com/x2805
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#25:"SSmart"]всички тези управляващи знаят много добре, че имат български произход[/quote]
  Не знам дали е важно какво знаят и какво не? Но политиката, която правят не е добра за двете държави....

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#18:"Каишков - Гласът на Америка"]Българска държава няма в Македония от 10 -и век.[/quote]
  Виж картата на България при Иван Асен от 13в.
  Освен Македония в нея са Епир, Тесалия, Морея, Арнаутско и половин Влашко...

 32. 32 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Божидар Димитров може и да е прав за въздействието на изворна вода върху мислите на човека. Както металите така и водата имат памет.Така се твърди от науката поне засега.Няма още изследовател който да е доказал въздействието на записа на водата върху интелекта на човек,освен въздействие върху здравето му.Така че големия сваляч на младини още като е пиел вода в Созопол от определено място може да е направил откритието съобразно успехите в секса.
  За падането ни от турско робство със сигурност знаем че е използвано психотронно оръжие срещу подчинените на царя.Няма документи ,има повторение на историята с леко завъртане на пространството.

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  :-) забавно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#31] от "palav_nik":
  От XIII в. са минали 700 години все пак...а за 1300 г. големи части от Македония / никога цялата / не са били в границите на някоя от българските държави за общо повече от 150 години....
  Иначе можем да вземем пример от Божо и да си повтаряме "Македония е българска" до припадък

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#34:"thepirineagle"]От XIII в. са минали 700 години все пак...а за 1300 г. големи части от Македония / никога цялата / не са били в границите на някоя от българските държави за общо повече от 150 години....[/quote]
  Верно е.
  Но всеки трети род по нашенско е свързан с Македонията. И там за България винаги са казвали - Горната земя.
  Повече по темата - Талев...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK