Държавата трябва да се преучреди, тази е опасна

Протестите през юли 2013 г.

© Георги Марчев

Протестите през юли 2013 г. "Дневник" препечатва статията от блога на Николай Слатински. Оригиналното заглавие е "Преучредяване на държавата – чрез преформатиране и рестарт"


Нямам засега ясен отговор какво да се прави, но все повече си мисля, че се нуждаем от нещо, което е радикално по-различно от сегашния институционално-процедурен инструментариум, който напразно се опитва да реши важните проблеми на държавата, обществото и гражданите.


Всъщност какво става безпощадно ясно?
Първо, страната затъва в простотия, идиотия, селяния и мърльотия. И те стават толкова огромни и агресивни, толкова беснеещи и арогантни, че вече са непосредствена, пряка, директна и неизбежна опасност за живота и здравето – на отделния човек и на народа ни като цяло.


Второ, институциите на властта съществуват в свой паралелен свят и водят някакъв си свой, самостоятелен и самодостатъчен живот, те симулират и имитират управление, неспособни са да решават ключовите проблеми на България, поглъщат огромни ресурси и дискредитират самата същност, смисъл и съдържание на демокрацията.


Трето, гражданското общество е безсилно да промени каквото и да е, то е допълнение към наличните партии, дори за някои от тях е корпус за бързо реагиране, прекъснало е пъпната си връв с обществото и ако прави нещо, то се определя не толкова от интересите на обществото, колкото от интересите на структурите, говорещи от името и в името на обществото, при това срещу пари, често срещу много пари и по никакъв начин неговите структури не са такива, работещи за идеални цели и водени от идеална цел.


Четвърто, в България няма общество, няма обществено мнение, няма обществено съзнание, камо ли пък обществено самосъзнание. Всичкото това, което някъде се нарича общество, у нас се е разпаднало на войнстващи групи с манталитет на секти, настървени стожери на някакви псевдополитически или най-много полуполитически принципи, идеологизирани бойци за някаква политизирана вяра, стражи на статуквото, докато то съществува, те ще бъдат актуални, поискани от дневния ред на обществото, атрактивни за медиите и живеещи с чистата съвест на фанатика, който единствен притежава истината от последна инстанция и знае какво е добро за хората и какво е добре хората да правят, за да живеят добре и да бъдат добри.


В България има катастрофа на начина, по който ние я подреждаме през изминалите 25 години. България е в политическа, икономическа, социална и ценностна несъстоятелност. В нея посредствеността е път към успеха, неспазването на правилата се възнаграждава, глупостта се плоди и разраства, а липсата на морал се осребрява.


Страната ни се намира в хаос, който ражда още повече хаос, който от своя страна ражда още повече хаос и това става не чрез събиране (да го кажем опростено 2 + 2 + 2 + 2 +…), а чрез умножаване (2 х 2 х 2 х 2 х …).


Страната ни се деиндустриализира, деинтелектуализира, десоциализира, дематериализира.


Това вече не е страна, това е територия, сива зона, в която да живееш е опасно. Да си почтен човек е опасно. Да си нормален човек е опасно. Да си обикновен човек е опасно. Просто да си - и то е опасно.


Установен е режим, който е не по-малко репресивен от предните репресивни режими. Да, те можеха да те ликвидират физически, а днешният режим те смазва психически. Да, те затваряха хората, ограничаваха свободата им, а той прогонва хората, най-вече младите, почтените, креативните, талантливите в чужбина.


В същото време произвеждащите се сякаш от нищото и от нищите духом опростачени, брутални, двукраки дегенерати с всеки изминат ден стават все по-опасни – те ни мачкат, газят, обиждат, скандализират, отчайват, обезсърчават и правят съществуването ни като български граждани неуправляем риск.


Ето защо нещо трябва да се прави. Все още, както казах, нямам ясната идея, но непрекъснато си мисля, че това нещо, което трябва да се прави, не може да се прави в сегашната институционално-процедурна рамка.


Ние трябва да си преучредим държавата. Нужна ни е нова държава, тази е опасна за съществуването на България и на нейния народ.


Трябва да се създадат условия за нов обществен договор. Може да звучи невъобразимо наивно или невъзможно осъществимо, но в момента ние като държава и общество сме жертва на институциите и законите. Това са закони и институции, които ни убиват, които ни лишават от бъдеще, които не ни служат на нас като общество и не ни гарантират сигурност – на нас като граждани и на държавата, на държавата като онзи организиращ и сплотяващ конструкт - да сме заедно, да имаме общи цели, ценности и идеали, да виждаме някакъв смисъл от това, което правим, и в това, което ни се случва.


Така не може да продължава! Не ние трябва да сме жертва на законите и институциите, а законите и институциите трябва да работят за нас, да ни дават да съществуваме и да се развиваме. Да произвеждат настояще и бъдеще за страната и нейните граждани.


Може би трябва да се започне някакъв широк, обществен разговор за пречупване на тенденцията към умиране на България. Такива могат да бъдат граждански форуми из страната, които да подложат на дисекция и дискусия накъде върви България и в каква посока тя трябва да тръгне.


Ако искаме да има народ, ако искаме да има общество, то от народа и от обществото трябва да тръгнат тази дисекция и дискусия, от народа и обществото трябва да се формулират главните ни представи и послания в каква държава искаме да живеем. И тези представи и послания трябва да се предадат нагоре като императиви, като главни изисквания и ограничители, като рамка на новия ни политически живот. А законите и институциите трябва да работят в тази рамка и следвайки тези императиви.


Зная, че всичко това е много сурово, но то се води от една мисъл – 25 години на мъчителни проби и грешки, докарали ни до катастрофа (защото съм убеден, че страната ни е в посткатастрофична ситуация), е крайно време да ни послужат като необходим и достатъчен повод за много сериозен размисъл. Този размисъл според мен трябва да е обърнат с лице към обществото и да се води от обществото – ако все още можем да сме общество и ни пука за България.


Категорично съм убеден, че ако продължаваме агонизирайки да я караме по начина, по който е конструирана сегашната ни държава (като институции) и по правилата, по които тя функционира (като закони), ние няма да оцелеем. Това е път за никъде, път в пропастта.


Необходимо е да се измисли нещо коренно различно – а то може да се измисли само ако сме народ и общество. И ако бъде измислено как именно то да преформулира правилата (законите) и да преконструира системата на държавата (институциите).


Всъщност за мен е лесно – даже нищо да не се промени в България, аз все някак ще доживея дните си в нея, ще го направя индивидуално: с много труд и много работа мога някак да оцелявам със сносен жизнен стандарт.


Студентската окупация на СУ "Св. Климент Охридски", 2013 г.

© Юлия Лазарова

Студентската окупация на СУ "Св. Климент Охридски", 2013 г.


Въпросът е за младите хора – те и само те са в състояние и със способността да бъдат движещата сила на промяната. Те могат да поискат да си преподредят държавата, така че да живеят в нея, а не да се спасяват от нея поотделно и заедно, поединично и на талази.


Но пак ще кажа – дори да поискат да си преподредят държавата, това младите не могат да направят в рамките на тези закони и тези правила.
Държавата ни се нуждае от преучредяване. Което значи от преформатиране и рестарт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Резултатът от борбата срещу БСП, т.е. срещу близкото минало, е налице!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Много добра статия....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Особено това: Първо, страната затъва в простотия, идиотия, селяния и мърльотия.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Най-върлия реформатор, десен , та по-дясно е само стената.....
  Само дето думичка не обелва за бившия си ( а дали е бивш? ) шеф Гоцэ......................

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мойсей е водил евреите 40 години през пустинята - докато умре и последния роден в робство , преди да ги отведе в обетованата земя !

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Така е, когато обществото в един момент разбере, че е дало зелена улица на мутрите. Краят е ясен. Никой никого нма да уважава, защото доверието тотално ще бъде изгубено, ако продължаваме да държим гангстери на власт.

 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  абе то държавата се прави от хората, с такива като др. Иванов, това е резултатът

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Да беше Уиндоус - да направиш Format: C , със нова инсталация.
  Ама, като диска е кракнато московско копие, пълно с вируси?
  Върви отначало уж добре......после започва да се държи странно системата и да забива...
  А, антивирусната и тя със пач.......Мъка.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Смешници .. толкова сте заблудени, че не виждате как ни водят за носа и не разбирате, че нищо, ама абсолютно нищо не зависи от нас - поне не и ако се придържат всички към правилата. Пишат си хората статии а керванът - той си върви.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Нито една партия не говори за свикване на ВНС, нова конституция и нова държава. Явно статуквото е удобно за всички...

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Отлична статия, а иначе тактиката е ясна - след нас и потоп - тактиката на опожарената земя!

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Преучредяване и рестарт на друг език означава революция, а в момента жителите на България са всичко друго , но не и революционно настроени!
  А ЧЕ УМИРАМЕ КАТО ДЪРЖАВА И НАРОД ОТДАВНА ЗНАЕМ! Дайте панацея , а не констатации!

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1750 Любопитно

  Хубава статия, но авторът сякаш изпада в противоречие. От една страна посочва, че страната затъва в простотия, идиотия, селяния и мърльотия, нормалните и почтените избягаха и няма обществено мнение, от друга казва, че трябва да направим нещо.
  Аз съм съгласна, че трябва да направим нещо. Даже май ужасно закъсняхме. Но кой да го направи като нормалните и почтените избягаха или са тук, срамежливо наврени в някой ъгъл на вътрешната си емиграция и не смеят да си отворят устата?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Гневно

  Лустрация !!!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 15. 15 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Мисля, че е прав господин Слатински. Особено за "простотия, идиотия, селяния и мърльотия", които стават нагли и арогантни. Единственото утешение, че и тези прости и арогантни, необразовани управници, бизнесмени - хотелиери и ресторантьори, и тях ще ги удари лошо по главата. Такава държава за никого не е добра.

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  мда със стари к*ви, нов бардак да направим....

  няма изход, затънали сме много дълбоко в съветското блато.
  историята покзава, че оцеляването на една държава и народ не е задължително

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "защо?" и "как?" са два различни въпроса, и авторът признава, че се е съсредоточил единствено над първия. за съжаление причините да се стигне до тук са много и често обсъждани по различни поводи, но как да се смени ситуацията не е изобщо така тривиално. няма лошо да си кажем истината - че държавата се е превърнала в кочина, но без да дадем начин да го променим, подобни текстове единствено могат да дразнят и натъжават, без да имат особено практическо приложение.

  http://postclamores.blogspot.com
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Борисов нали беше казал как се вари жаба на бавен огън...

 19. 19 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 765 Неутрално

  С всичките си резерви нъм автора, не мога да не се съглажя с по-голямата част от текста. Мотивите, които са впрегнали ръката на дългогодишния съветник на Първанов - Гоце да напише подобни истини са известни само нему. Не е ясно само, как лицето предало избирателите си, градило системата чрез работата си в Президенството не е доволно от нея. Може би, защото не е в далаверата.

 20. 20 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Изхода за всички ни е ясен - Терминал 2 и колкото може по-надалеч и за по-дълго.. без погледи назад!

 21. 21 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Незнам десен ли е ляв ли е г-н Слатински, кой му е бил шеф, но текста е много силен, поздравления!!!
  Изредени са изконните проблеми на държавата ни, и за тях няма лесно решение - много хора искат ВНС, но какво ще сътвори едно ВНС пълно със сегашните народни представители???
  В това се крие корена на проблема - трябва да напълним народното събрание с почтенни, морални хора, милеещи за родината ни, тогава и доверие за ВНС и за разчистване на кочината в която превърнаха държавата ни!!!!
  Сега, ни трябват нови будители, така че точка едно е да се дефина какво представлява народния будител - обществен консенсус за това какво търсим в избранниците си, като морал, ценностти, алтруизъм и тн.
  И точка две е да започне активното им припознаване, стига сме легитимирали разни престъпници, аморални ренегати и тн. Да потърсим истинското!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  [quote#10:"palav_nik"]Явно статуквото е удобно за всички... [/quote]
  ...които са на власт, или облагодетелствани от властта.
  Простия въпрос, на който трябва да си отговорим :
  На кого е изгодно статуквото?
  Френският посланик го каза:- на гнилите ябълки!

 23. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#8:"manu_chao"]Ама, като диска е кракнато московско копие, пълно с вируси? [/quote]

  Не само вируси и антивирусни, HD e препълнено с bad sectors. Замяна с SSD!

  Имало едно време ссср...
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Гневно

  За това, що за държава сме, говори изборът на Мая Манолова за омбудсман. Щом системата позволява един изключително посредствен, да не кажа прост, неинтелигентен и невъзпитан чòвек като нея да заеме такъв висок пост в държавната администрация, значи нещо изначално е сбъркано. Току-виж, след няколко години я направят президент. Ужас!

 25. 25 Профил на egaty_registr.
  egaty_registr.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  След няколко години румънците ще дръпнат яко пред нас. Тогава нещата ще станат очеизвадни и нетърпими. И да не искаме, ще ни се наложи преформатиране, поне на това, което е останало.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#12:"SSmart"]Дайте панацея , а не констатации! [/quote]

  Брат'чед, панацеята е:"Революция в главите на гражданите"
  Да разберат, че държавата е тяхна, а не на мутрите, управляващи сега, е основна задача на "пробудените" вече граждани!

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Как да се преучреди?Може би народът трябва да се преучреди???
  Народе????

  Tony
 28. 28 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Всичко това ние добре си го знаем. Само че защо пак знаменосците на борбата за възстановяване на държавността трябва да са от кохортата на Гоце? Големият специалист по национална сигурност няма ли да си даде мнението какъв е приносът на Гоце за разрушаването и, как и по какви критерии един бивш политически противник се извърта на 180 градуса и става секретар на един от най-големите демагози в новата ни история?

 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#19:"yorddj"]Не е ясно само, как лицето предало избирателите си, градило системата чрез работата си в Президенството не е доволно от нея... [/quote]

  А бе щом оня селски цървул, когото др. Иванов нарича Тодор Велики, каза че социализъма е недосносче, то какво остава за другите. Просто такъв е моралът на средно-статистическия българския политик.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Статията е повече в стил критически реализъм, но наистина - възстановяването на нормален политически живот минава през възраждане на Агората. Социалните мрежи предоставят идеална среда за това. Да си спомним една наскорошна статия за Швейцария - минимум 3 часа седмично отделя всеки швейцарец, за да участва в местни общности и граждански инициативи. Аз също съм решил за себе си, че няма смисъл да се работи по 10 часа на ден и накрая да ти занулят труда, както стана през 1997 г. По-добре по-малко пари в джоба, но да знам, че каквото има да казвам, съм го коментирал на видимо място и написал до институциите. Първото - за да предупредя потенциалните милиони потърпевши, второто - един ден да няма извнения, че те са били в невидение какво се случва.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Прекалено революционно.Магна Харта ,с която се ограниàва властта на краля и се създават механизми за защита на правата на гражданите е създадена не защото кралят и държавата са били добри ,а точно обратното.Възможността на държавата да вреди следва да се ограничи както и ресурс да и се позволи да отнема и преразпределя само доколкото може да го прави справедливо и ефективно

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  Интересно ми е да разбера, дали доста народ вярващ в "светлото демократично бъдеще", започва да разбира, че между така наречените "леви" и "десни" у нас, разлика няма! БКП- българска комунистическа партия, много успешно се "форматира" в БКП - българска капиталистическа партия! Бившите борци за "равенство и права на работниците" в "борци за правата и благоденствието на капиталистите"! Слатински от "седесар" се превърна в служител на "социалния" агент-президент Гоце! Ако не беше гнусно щеше да бъде смешно! За съжаление в една колония, каквато сме и ние трудно може да се направи радикална промяна без "помощ от вън" !

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#21] от "NicK":

  Току-що приключих коментара си под статията за градския транспорт в София и опитите на управляващите града да си правят зависим от статуквото електорат от мълчаливо толерирани брочлии за парно, масово паркиращи по тротоарите, собственици на бракувани трошки между блоковете и изкушените да си решат сами проблема с дефицита на детски градини, като използват измама. На национално ниво същото се прави с раздаване на пенсии за псевдоинвалиди, 3000 лева за псевдостудентка и др. такива дребни беззакония.

  Обобщено казано, насърчава се точно този начин на живот и консумация на обществени блага, за който днес се възмущаваме от ромите. Духовната нищета гарантирано води след себе си материална мизерия. Ако нищо не се промени, след още максимум 20 години ще видим и първите етнически българчета, които стоят при количките на Кауфланд и молят за "бате, дай 10 стинки!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 34. 34 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":

  Ужас е действително - само като погледна минусите накликани от чугуните на поста Ви, и за пореден път се убеждавам колко ужасно е положението!!!
  Във всяка една нормална държава Маята може само да си мечтае да остане в политиката след всички мърсотии които сътвори, но у нас я правят омбудсман....., гласували по съвест народните ни представители.....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 35. 35 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да, така е и колкото по бързо това се случи, толкова шансът за успех е по голям. Трябва ни обединено гражданско общество, то съществува, остава ни само да разберем това и да решим какво да правим.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  [quote#34:"NicK"]след всички мърсотии които сътвори[/quote]
  Мърсотиите са по-малкия проблем. Мърсотии правят и умните хора. Тя просто няма качества. Извън политиката и без помощта на партията си, тя няма да може да изкара пари за да си купи дори едни джапанки. А сега я правят висш държавен чиновник, на когото ще му плащаме заплатата, охраната, лимузината и пр.

 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Колаборационист":

  Именно!++++++
  Който някога е бил в досег до комунистите и после се пребоядисал е най-вреден за държавата. Защото такива хора винаги ще ти забият ножа в гърба.

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  Ако всеки яде повече пържоли и кюфтета, пие повече ракия и вино, по-често обръща жена си и приятелката си - ще има повече полза за държавата , отколкото ако мърмори и тропа по клавиатурите.

  [email protected]
 39. 39 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#33] от "cinik":

  Споделям напълно възмущението и опасенията Ви, когато в едно общество липсва моралния компас, резултата е липсата на дефиниция за добро и зло, за пример се дават "успели" престъпници, моделите на подражание са мутри и чалга проститутки!
  Резултата е разпад на обществото, а в едно изпаднало общество, почти всеки извършва злини - от дребни кражби и измами, до организирана престъпност и корупция!!!!
  Аз, лично за себе си отдавна съм решил, че няма да се включа в тази оргия, но доскоро гледах отстрани и дори търсех извинение за хората около мен, които извършват всичките тези прегрешения които изредихте - На него/нея му трябват пари; всички го правят; шефа му краде от него, затова той краде от шефа си...; той/тя няма друг избор...
  Докато не осъзнах, че мълчаливото съгласие и извинение ме прави съучастник, и престанах да се съгласявам и оправдавам - винаги има избор!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Гневно

  [quote#24:"Blood Red Skies"]За това, що за държава сме, говори изборът на Мая Манолова за омбудсман. Щом системата позволява един изключително посредствен, да не кажа прост, неинтелигентен и невъзпитан чòвек като нея да заеме такъв висок пост в държавната администрация, значи нещо изначално е сбъркано. Току-виж, след няколко години я направят президент. Ужас!.[/quote]
  Почти половината от коментиращите са на обратното становище обаче. Обичат си кака Мая Макърова и туй то. Е как се създава с такива лапнишарани гражданско общество?!! Терминал 2 за останалите поне малко морални и нормални.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#4:"qwertqwert"]Само дето думичка не обелва за бившия си ( а дали е бивш? ) шеф Гоцэ......................[/quote]:

  Този анализ е по друга тема, а по въпроса за бившия му шеф:

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/52394-mrasni-pari-na-polititzi-izskachat-na-svetlo-no-nyama-darzhava-nyama-narod-da-im-podiryat-smetka.html

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Безпощаден анализ на Николай Слатински.
  Ако може опонентите му да посочат едно нещо в него, което да не е вярно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  До коментар [#33] от "cinik":

  Според мен, за да се счупи клона, трябва всички маймуни да се качат на него. Няма как маймуна, да спести банан днес, и да си го запази за утре. Та е нормално, да се появи политик, който да обещае двойно и тройно повече андрешковски облаги, та да счупи клона "държавата дава" и изхода да е остане само един — нормализация с як, външен натиск. Точно както се получиха със собствената монетарна политика и валутния борд.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Няма да се уморя да повтарям, че ТРЯБВА да се върне държавноста от преди 09.09.1944г., барабар с оная конституция. Най-малкото за да възтържествува правдата! Това за начало!
  След това променяйте каквото искате.
  Разберете, България като република е обречена, така както социалзма като обществено политически строй беше обречен!
  Кога най-после ще го разберете? Кога най-после ще разберете, че републиканската форма на управление е абсолютно неприложима за българина, поради културата му(доколкото я има), поради манталитета му, поради лесната му сколнност да се корумпира и да корумпира...
  Кога най-после ще вземете да мислите за 10-15-20-50г. напред за народа си , за страната си, за децата си, а не сега на момента и най-вече за личните си търбуси?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  И кой ще състави новия обществен договор след като обществото липсва като такова с малки изключения?! Няма държава там където не искат да я има!

  klimentm
 46. 46 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Отговорът е в едно стихотворение на Вапцаров:
  " Народът прост, животът -- тежък, скучен ..."

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 47 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  общи приказки, вайкане и призив към събуждане на "народа". ако обществото имаше самосъзнание и енергия за такова пробуждане, то вече щеше да се е случило. ако ставаше с подобни прокламации...
  само да напомня, че 90% от избирателите не гласуваха за реформи, а за статуквото. вопълът на автора е глас в пустиня.
  и все пак ако искаме да сме честни гражданското общество и демокрацията ни са извървяли дълъг път от 1990 година. в момента те са в незрялата тийнейджърска възраст в България. гражданското общество и демокрацията не се постигат с революция, а с всекидневни малки крачки, тоест това е еволюция.

  Истината ни прави свободни.
 48. 48 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#5] от "bogdan.filov":

  както каъва един приятел-колега (ъа сзжаление) по неговор време египтяните са водили на книга колко хляб и бира са дали на всеки един роб а от Мойсей няма и следа в писанията

  www.soundcloud.com/x2805
 49. 49 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 231 Разстроено
 50. 50 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#45] от "klimentm":

  С една дума е време да се погребеме ли? И там е проблемът, че много хора не желаят това. Като че ли без държава и държавност им е по лесно да въртят далаверите.

 51. 51 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Въпреки резервите ми към личността на Слатински, се съгласявам изцяло със статията. Хаосът в държавата се увеличава в геометрична прогресия, гражд. общество, доколкото го има, не защитава интересите на хората, интелигентните хора са отвратени от политиката и се спасяват поединично... всичко започва от заливащите ни "простотия, идиотия, селяния и мърльотия". По-страшно е, че няма отговор кой и как ще ни изведе от ситуацията.
  Пак опираме до приказката за неволята.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#43] от "gost22":

  Да се печатат пари - не може. Да се трупат заеми - има Маастрихт, качват ти лихвите - подяждат ти от сухата парица. Банковият надзор също се затяга, пенсионните партиди - прочухме се, дойде специално искане от ЕК за контрол инвестициите в свързани лица.

  Така че, цялата държава трудно ще фалира. Става по-скоро това, за което от доста време разправям. Консенсусно се разбираме, че най-съзнателно ще изхвърляме всяка година на бунището 10-20 милиарда лева БВП за вредни политики, но вредни или добри, такива са обществените очаквания и нямаме никакви намерения да даваме козове на БСП, Атака и Бареков.

  Така и десните партии, опитвайки се се да държат широките маси надалеч от лявото, самите изпадат в капана на левичарството и етатистката простотия.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#39] от "NicK":
  До коментар [#13] от "Хриси":
  До коментар [#31] от "slonsco":

  Налице са множество малки до средноголеми групи от активни граждани, всяка от които нищи по някаква тема, но още не са набрали инерция. Най-активната, разбира се, е нашата :

  https://bg-bg.facebook.com/deos.bg

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "В България има катастрофа на начина, по който ние я подреждаме през изминалите 25 години."
  Защо все говорим за последните 25 години,а забравяме предишните 45,когато е унищожена цялата ценностна система на този народ.Когато ни управляваха прости и неграмотни,наричащи себе си борци против фашизма и капитализма.Тези 25 години са следствието на предходните 45.Когато унищожиш най-доброто от една нация,не можеш да чакаш тя бързо да се възстанови.Ще минат поколения,ако все още някой е останал на тази територия.

 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#54] от "rosiraycheva50._":

  предните 45 години не бяха катастрофа а засилване към блатото... доста здраво са ни засилили, щото имаме доста колаборатори на СССР

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  ВСЯКА държавя е опасна.
  Преучредяване - това е рестарст на същата матрица, слатински.
  Нова система на (само)управление - това е изходът, а не слатинско словоблудие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#53:"cinik"]Налице са множество малки до средноголеми групи от активни граждани, всяка от които нищи по някаква тема, но още не са набрали инерция. Най-активната, разбира се, е нашата[/quote] - добре изглежда, успех, започнах с харесване във фейса, ако мога по-нататък ще помагам

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 58. 58 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 402 Неутрално
 59. 59 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не плачете, народа си е добре!не е гладен, не е жаден.Децата са му на гурбет, пращат капиталисти че ски банкноти, строят къщи, карат коли втора употреба от Европа/не са съветски/.90% от българите имат собствен дом/някъде им е тесничко/, но пък старите да си ходят на село в бащините си домове , а не да стоят пусти и безлюдни.имало безработица статистиката, ама сивата икономика процъфтява, то бялата хич я няма, щото никой не инвестира, не възстановява,не създава ново, а чрез приватизацията си изпраха парите и ги извадиха на светло та всички ги видяхме къде са ни отишли парите от зрелия ссоциализъм.за каква средна класа се вайкаме ,та тя се убива още в зародиш със обръчи от закони и подходящи хора на подходящите места и длъжности.за децата на същия този народ оставиха мутризирането, чалгализацията, проституирането, манекенските сборища , а който изгуби търпение и вяра, духна по света.та кой да се дигне на революция и да помете цялата с волач, която граби и разграбва де що е останало.един се про викна от мутробарока, че материала бил калпав, ама точно той си го избра и сега му яде попарата -да му е Сладка! Тъжна е картинката и аз също не знам, кое ще е онова нещо, което ще извади народа ни от тази летаргия, мога само да гадая и да се надявам.

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  Държавата трябва да се преучреди. Никой няма да признае окраденото от общонародната собственост за "тяхно" на крадците. Това може и да не се казва в оìте на ''работодателите" от страх ... ама и те го знаят ... и ние го знаем. това е проблемът и опортионизмът е зверски. Докато и двете страни не получат нещо и не признаят положението = НЯМА СДЕЛКА ! ТЕ са крадци !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Напротив, обелва. Само дето Вие изглежда не сте запознат .

 62. 62 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":


  До коментар [#6] от "Сиянието на Мрака":

  Статията е по-скоро тъжна .Много от нас си мислят .че са безсилни да променят каквото и да е и ще доживеят някак дните си...Жалко за младите.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  [quote#55:"rldkfl"]предните 45 години не бяха катастрофа а засилване към блатото.[/quote]... и най-доброто за 1300 години България = време на разцвет и благоденствие !!! Ако не направим СЕГА да стане ПО-ДОБРЕ от ТОГАВА всяка битка е загубена. Толкова ли е трудно да разберете , че с вой и мантри НЯМА ДА СТАНЕ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "Необходимо е да се измисли нещо коренно различно"
  То си е измислено.Това Народно събрание гласува с обикновено мнозинство "ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ".
  Ако ли не-приятно откриване на топлата вода,г-н Слатински!

 65. 65 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Констатациите на Слатински са верни. Въпросите, които поставя са актуални. Той не знае какво "Какво да се прави?", но аз знам.
  1. Трябва да ПРИЕМЕМ ФАКТА, че проспахме времето за революционни промени. Това бяха годините 1997-2000. Имахме революционна обстановка, но не грабнахме възможността, която се откри пред нас. В този смисъл, всякакви приказки за "преучредяване" на държавата, смяна на конституцията и тем подобни са вятър и мъгла.
  2. Трябва да ПРИЕМЕМ ФАКТА, че не ни остава нищо друго, освен да заложим на ЕВОЛЮЦИЯТА. За съжаление тя работи бавно. Това води до заключението, че се налага да ПРИЕМЕМ и ПРЕГЛЪТНЕМ ФАКТА, че сме част от "изгубените поколения". Едва след като сме намерили сили да приемем този факт, ще можем да погледнем напред, и едва тогава ще видим колко лесно могат да се решат проблемите, които Слатински, пък и всички ние, изтъкваме.
  3. Решението, както казах е простичко. ОБРАЗОВАНИЕ! След 20 години доброто образование ще даде резултати. Много по сигурни и ефективни от всякакви "преучредявания" на държавата, нови конституции и пр. революционни идеи.
  ПП Ако на някой, 20 години му се виждат много, нека да се върне и да прочете т.2 и ако не е съгласен с нея, да даде идея
  ППП Разбира се, много неща трябва да се подобрят (например реформа в съдебната система), докато чакаме плодовете на доброто образование, но идеята че видите ли, сега ще сега ще направим тази реформа и нещата ще тръгнат по мед и масло е смехотворна. Всъщност, не само смехотворна, но и пагубна. Пагубна, защото дори и да я направим тази реформа както трябва, тя няма да даде резултати, докато в съда не влязат образовани хора. Т.е. пак ще останем разочаровани и пак ще търсим революционни решения и пак ще започнем да се въртим в порочния кръг.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#51:"Bramasole"]няма отговор кой и как ще ни изведе от ситуацията[/quote]
  Очевидно няма.....

 67. 67 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Любопитно

  силен текст ,точни диагнози ,за съжаление обаче днешната посткомунистческа кочина е удобна и уютна за болшинството българи

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#65:"clarkv622"]ОБРАЗОВАНИЕ! След 20 години доброто образование ще даде резултати[/quote]
  Сегашното образование НЕ е добро. След 20 години нещата ще бъдат още по зле....

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  [quote#49:"psim"]Възмутителен текст![/quote]Точна картина на задънената улица в която ни натикаха. Перспективата връщане назад я няма - историята няма заден ход. За пробив през стената няма консенсус - омразата помежду ни изгаря всичко. Без нова идея и нова доктрина сме обречени. Първо трябва да се разчисти старото и да се спре да се разделя народа с непризнаване достиженията на соца и крясъците от типа "червени боклуци". Истинският враг е ОЛИГАРХИЯТА, а не брат ви или съседът ви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#5] от "bogdan.filov":

  Добре, този коментар, с твоя никнейм...

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 71. 71 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  ...Държавата трябва да се преучреди, тази е опасна...
  За кой пореден път трябва да преучредяваме държавата? След държавата на шаячната правда, след държавата на пребоядисалите се, след държавата на реститутите, след държавата на грабителите, след държавата на кретените, каква ще я правим сега? За да има държава трябва да има законност. Къде е тази законност? Кой ще преучредява? Неграмотните свине? Не-е, благодаря. Затова, някой да отвори арсеналите и раздаде оръжието на народа и да затвори достъпа до медиите на идиоти, което значи за всички. Та и простака Ганчо да вади автомат от прозореца на колата и да участва в "управлението". След няколко годишно такова управление преучредителите да се преброят. Никаква милост за народ, който избира да го водят кретени и бандити.

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  [quote#37:"Сиянието на Мрака"]Който някога е бил в досег до комунистите[/quote]... и за половин век кой е нямал досег с БКП
  ... извънземни за сега няма и не се очакват.
  Дори ББ ви го каза "Това е материала"
  С пещерен антикомунизъм толкоз и до тук, ако продължавате ще става по-зле и по-зле ...
  Приемете миналото, бъдете в хармония със себе си с всички ваши предци в БКП и всичко ще си отиде на мястото. Иначе всичко ще е сурогат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Разстроено

  [quote#59:"matera"]Не плачете, народа си е добре!не е гладен, не е жаден.Децата са му на гурбет,[/quote]Не искаш да видиш съседите си инженери бъркащи по кофите и децата им изпъдени в чужбина със садистична безработица.
  Те такива розови мисли пораждат катаклизми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Весело

  [quote#69:"dark'star"] "червени боклуци". Истинският враг е ОЛИГАРХИЯТА[/quote]
  Тагариш, олигархията е съставена от червени боклуци. Нещо неясно?

 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]садистична безработица.[/quote]
  Тагариш, няма комунист /предпочитат частния бизнес или службата на държавни служители/, пенсиониран овенен, мюлюцюнер, пожарникар, който да е безработен. В същото време хиляди българи с дипломи от световни университети са принудени да се върнат обратно в чужбина...

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  [quote#75:"dobrich"]няма комунист /предпочитат частния бизнес или службата на държавни служители/, пенсиониран овенен, мюлюцюнер, пожарникар, който да е безработен. В същото време хиляди българи с дипломи от световни университети са принудени да се върнат обратно в чужбина..[/quote]+++ Така е ! Въпреки завидната си квалификация и стажа си и аз изкарах период на садистична безработица. Колегите ми са по Гърция, Крит, Кипър = не съм "наш човек"
  = ОЛИГАРХИЯТА УБИВА БЪЛГАРИЯ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#68] от "dobrich":
  [quote#68:"dobrich"]

  ОБРАЗОВАНИЕ! След 20 години доброто образование ще даде резултати- цитат на коментар #65 от “clarkv622”

  Сегашното образование НЕ е добро. След 20 години нещата ще бъдат още по зле.... [/quote]

  Това казвам и аз. Вместо ежедневно да хабим енергия за безсмислени идеи, трябва, като общество, да изведем на преден план идеята за добро и умно образование, което ще спаси страната. Кажете ми обаче, колко пъти сме виждали проблемите на образованието представени сериозно и безпристрастно в обществото? Дневник, например, какво прави по въпроса? Опитва се да се представи, като сериозна, обществено ангажирана медия, а на практика все по-често и по-често пуска предимно злободневни статийки с цел увеличаване на трафика. Доброто образование не може да се случи в кабинета на министъра. Трябва обществена подкрепа, за което поведението на медиите е изключително важно. Сигурен съм, че идеята ще намери такава подкрепа. Имаме си традиции в образованието. Имаме си 24 май, децата носят цветя на учителите... Това, разбира се, е просто една символика, но символите са нещо изключително потентно. Трябва да ги използваме, а за съжаление, ние сме на път да ги унищожим. Нека Дневник, ако наистина се стреми да бъде сериозна медия, да направи една постоянна рубрика ОБРАЗОВАНИЕ. Нека не жали средства и да търси мнения, на хората от които зависи образованието в страната. Нека поставя проблема БЕЗПРИСТРАСТНО. Тази рубрика и коментарите в нея ще бъдат много по-полезни от рубриката "Кризата в Русия", например (върл противник на Русия съм ) и коментарите към нея.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Разстроено

  [quote#74:"dobrich"]Тагариш, олигархията е съставена от червени боклуци. Нещо неясно?[/quote]Съседите ти и роднините ти с леви разбирания НЕ са ОЛИГАРХИЯТА Нещо неясно ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#12:"SSmart"]Дайте панацея , а не констатации! [/quote]
  Именно - "авторът" неколкократно подчертава, че тезите му са наивни, неосъществими, че не знае как би могло - НО БРЪМЧИ си нещо !!!
  Гоце пък отдавна бръмчи за президентска република, и нещата се връзват. Отделен е въпроса, че президентската република е, според мен, много по-добър формат /особено за нашия народ/ от нищо незначещата и формална, и дълбоко вредна, "парламентарна" такава !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 80. 80 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#43] от "gost22":
  Клонът почти се беше счупил около КТБ, но от ЕС забиха тревога и засега данъкоплатеца плаща "само" едни 4-5 млрд......
  Слатински е прав в констатациите, но светлина в края на тунела засега не се вижда...

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  [quote#79:"роджър"]президентската република е, според мен, много по-добър формат[/quote]И Волен бе на балотаж за Президент ... Найс , А !? Какво правим в такъв случай ? Какво правят огромните маси останали без представителство = атентати /като в Турция/ НЕ ни трябва !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Весело

  [quote#79:"роджър"]президентската република е, според мен, много по-добър формат /особено за нашия народ/ от нищо незначещата и формална, и дълбоко вредна, "парламентарна" такава ![/quote]
  хехехехе......Бат Бойко нищо не направи като премиер, та вие сега ни го пробутвате за президент на президентска република!?........Едно управление не зависи от формата на властта, ами от съдържанието. Когато ни управляват популисти, избирани от популистки настроен народ и Господ не може да ни помогне.

 83. 83 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#69] от "dark'star":

  не толкова олигархията колкото,това че самите олигарси не струват. без значение дали една държава се управлява от монарх,олигарх или чрез парламент. Ако са кофти хората, няма как да е добре. Съдебна реформа (ама читава)>прилагане на закона> край на политическия чадър над дадени олигарси> ще останат само читавите и малко по малко ще отпадат кофти хора и от други сфери в държавата.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 84. 84 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Не съм много съгласен с твърдението че: "...страната затъва в ... селяния и....". В България селяните отдавна са изчезващ вид, това стана още при комунизЪма с "изкореняването" на българския селянин от земята. Може би сега има повече селяндури, но не и селяни като съсловие. СДС се опита чрез връщането на земята в реални граници да пресъздаде класата на селяните, но през 1989 г. и след това беше вече много късно. Хората бяха отвикнали да работят земята, така както дедите им.

 85. 85 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#2] от "angevins":

  Не е толкова добра, защото не дава отговор на въпросите в нея.

 86. 86 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Реформаторите иницираха промените в Конституцията, не някой друг. Другите с много малки изключения не противостоят открито, но ще видим наесен. А БСП-то изобщо се против, да не говорим за Атака. И какво се получи, че българският избирател избра такова Народно събрание с некдърниците от БСП, Атака, ДПС-то и др. Значи българският суверен не може да избира ДЪРЖАВНИЦИ в НС.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Срещу Гоце Боце Соце?

  Безрезултатна борба.
  Затова е така.

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Резултатът от борбата срещу БСП, т.е. срещу близкото минало, е налице!

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  МОЧА имени П.Лелина

  На обикновено НС не е позволено да взима Велики решения,
  но карай да върви.

  Кой ще е премиер, княз или цар...

  НДСВ?

  До коментар [#64] от "Вячеслав Атанасов":
  "Необходимо е да се измисли нещо коренно различно"

  То си е измислено.Това Народно събрание гласува с обикновено мнозинство "ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ".

 89. 89 Профил на Georgy Palpurin
  Georgy Palpurin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Единственият шанс територията да се превърне в държава, е пълна електронизация на процесите в законодателната и изпълнителната власт. Свободни софтуерни системи и пълна прозрачност гарантирана чрез незаличими регистри.

 90. 90 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#86:"ck"]Значи българският суверен не може да избира ДЪРЖАВНИЦИ в НС.[/quote]
  Така е.
  Но вината за това не е в суверена, а в избирателната система, която не позволява мажоритарни избори. А това е изгодно за партийните лидери, които решават кой послушен некадърник да бъде включен в листите без възможност да бъде отзоваван и контролиран от своите избиратели...

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Просто гледате, песимистичеки и черногледо.

  Факт:

  Съветският пролетар е възпявал
  "Вяра бронирана здраво в гърдите".

  До коментар [#46] от "Нефертити":

  Отговорът е в едно стихотворение на Вапцаров:
  " Народът прост, животът -- тежък, скучен ..."

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Плюс

  ЕВРОСЪЮЗЕН БОРД

  Съдебен и за Избори

  До коментар [#89] от "georgi_palpurin":

  Единственият шанс територията да се превърне в държава, е пълна електронизация на процесите в законодателната и изпълнителната власт. Свободни софтуерни системи и пълна прозрачност гарантирана чрез незаличими регистри.

 93. 93 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Много революционен този Слатински! Явно изведнъж го е споходила музата и решил да започва коренни преобразования в държавата, ама не му било ясно какви точно, и как да стане
  Как се съчетават тези две изречения:
  "Четвърто, в България няма общество, няма обществено мнение, няма обществено съзнание, камо ли пък обществено самосъзнание. "
  А по-нататък:
  "то от народа и от обществото трябва да тръгнат тази дисекция и дискусия, от народа и обществото трябва да се формулират главните ни представи и послания в каква държава искаме да живеем. "
  Как обществото, което го нямало, ще оформи, инициира и осъществи тези коренни преобразования?
  Джером К. Джером има един сборник разкази "Празни мисли на един празен човек". Слатински може да издаде патетичните си статии под същото заглавие.

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Разстроено

  [quote#84:"ck"]СДС се опита чрез връщането на земята в реални граници да пресъздаде класата на селяните, но през 1989 г. и след това беше вече много късно. [/quote]Тогава ние АСП бяхме против - искахме с акции и дялов капитал като акционерни дружества със запазване на вече постигнатото, ама се наложиха другите. Резултата е плачевен. Някои не могат да разберат, че след соц никога нищо няма да се върне, колкото и садистично да притискат народа еволюцията ще продължи от там където е спряла. Историята няма заден ход.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Трябва,я!Аз като ви пиша,че революция ни трябва, не реформи,вии се дърпате...

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 96. 96 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#91:"dnevnikar"]Отговорът е в едно стихотворение на Вапцаров:
  " Народът прост, животът -- тежък, скучен ..."
  [/quote]
  Браво!Точно на място!Тъпи сме като галоши...
  Толкова вярно,колко и онази реплика на Бай Ганя: "Всички са маскари!"

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  [quote#95:"bzm"]Трябва,я!Аз като ви пиша,че революция ни трябва, не реформи,вии се дърпате...[/quote]Като каква да е таз революция ?! Социална, буржуазна, технологична, сексуална, феодална, музикална ? До сега пенсионер и ром революционер виждал ли си = ТЕ са движещите сили в България за момента. Това е материала.
  = След революция ще се узакони окраденото по време на прехода , което не изгори де! Май няма голям избор. Катаклизъм някакъв трябва за да се нулират броячите да се тръгне на чисто.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хех,отново памфлетче от силно омерзения гоцев секретар.Високо от кулата ни навиква колко сме били изпростели и деградирали като нация.Браво бе,специалист.10г ни тикаха с Гоце към Русия и руския модел,сега нещо не му харесвало на тоя памфлетчия,че дори и за избягалите зад граница отваря дума.Едва ли не,тежко го понася човечецът.Хах.Много ги обичам такива морални стожери на обществото.Само с парите,откраднати от гьола Белене можеха да се направят по два спортни центъра (като този от вчера в парк Възраждане) във всяка община.Това е едно от нещата,които решават проблемите с деградацията на държавата и нацията,които толкова много са притеснили въпросния списвач.Но какво ли разбирам и аз елементарникът,насреща имам един световноизвестен секретар по сигурността на двумандатен президент-русофил,занимавал се 10г със глобални проблеми на Дондуков.С някакви си топки и мачлета ще оправяме нацията.Елементарно,като за бистришки тигър.Друго си е да помилваш дон Цеци и да ти носи цигански гласове на партията,така се гради истинска нация.
  Всички сте за гьола,с по едно поясче и самунче хляб да ви напускат там,та белким тръгне държавата.

 99. 99 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Точна статия, ама поставя повече въпроси, нежели да дава отговори

 100. 100 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#41:"Jessika"]Този анализ е по друга тема, а по въпроса за бившия му шеф:

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/52394-mrasni-pari-na-polititzi-izskachat-na-svetlo-no-nyama-darzhava-nyama-narod-da-im-podiryat-smetka.html

  Хмм, хареса ми написаното от Слатински в линка - и мисля, че историята с този хотел трябва да е един от скандалите на годината, и че ако сега НАП, ДАНС-манс и пр. излезнат със становище, че няма нищо нередно в сделката на сина на този цървул, хората не трябва да търпят повече!
  ...
  [/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK