Кой изплиска в Плиска и защо Божидар Димитров трябва да си върви

Божидар Димитров

© Анелия Николова

Божидар Димитров"Дневник" препечатва текста от блога на Константин Павлов-Комитата с позволението на автора. Запазено е оригиналното заглавие.


В този блог сме се възмущавали още преди години, че дори в качеството си на министър Божидар Димитров не би трябвало да се произнася по автентичността на мощи и проявленията на "чудотворност" на различни физически обекти, защото църквата и държавата са разделени и действат в различни светове - министърът действа в света на материалното, тоест  борави с факти и  служи на гражданите (поне на теория), а църквата действа в областта на чудотворното и свръхестественото - в царството Божие, което не е на земята, и където вместо с факти борави с вяра и се грижи за душите на вярващите.


Заемайки последователно различни обществени длъжности - общински съветник, министър, директор на Националния исторически музей (НИМ), Божидар Димитров не чувства проблем да прескача от единия свят в другия и да използва авторитета на светската си длъжност, за да пропагандира суеверия и да прави религиозна пропаганда.
През последните седмици състоянието му се обостри – през ден бълва прозрения - ту за чудотворната ракия, помогнала на българите в борбата срещу османците през XIV век (така хубаво помогнала, че махмурлукът траел 500 години - КП), ту за поръчението на Ванга да възстановява "държавни църкви", ту за лековитата вода в Плиска, ту за правото на малоумни футболисти да дращят глупости по исторически паметници...

 
Ако Божидар Димитров с такава лекота прескача от физичното в метафизичното и злоупотребява толкова сериозно с общественото си положение, време е да си зададем един много прост въпрос – професионално пригоден ли е за поста си Божидар Димитров?  И да продължим – неговото присъствие в музея дали вреди или помага на българското общество? И след като толкова дълго заема директорския пост (16 от последните 20 години), дали това е правомерно?


Първо, да си припомним как попадна той там


Теоретично, тоест по закон, директорското място се заема след конкурс. За пръв път Димитров става началник на музея през 1994 г. , но тази дата е преди началото на масовото разпространение на интернет и не можах да открия данни за конкурс. След това са налични сигурни сведения за проведен такъв конкурс през 2001 г., когато Димитров е отново назначен след кратка пауза и казват, със силен натиск от страна на току-що избрания президент Георги Първанов.


Налична е и обявата за провеждане на конкурс от 21 септември 2007 г. по смешната наредба Н-4 от 14.06.2007 г. (според която министърът определя кандидатите, продължителността на мандата им и разяснява процедурата на конкурса), докато министър на културата е Стефан Данаилов. Да, но не откриваме следа за реално приключил такъв конкурс!


Предполагам, именно заради тази неяснота народният представител Иван Иванов задава въпрос на министър Рашидов за датата на конкурса, чрез който Божидар Димитров е избран на поста си, и получава следния уникален отговор:


"Проф. Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап и изключително отговорно ръководи най-големия национален музей в страната. До настоящия момент не са постъпвали сигнали за нарушения или оплаквания, които да поставят под съмнение изключителния професионален опит на директора на НИМ по отношение на дейностите и отговорностите по опазване и представяне на културното наследство на страната ни. НИМ организира ежегодно стойностни временни експозиции в България и чужбина, които популяризират историята и културата на страната ни и привличат повече туристи и посетители в националната музейна мрежа.


Разбрахте ли? "На по-ранен етап"! Всичко се изясни!


В Закона за културното наследство, който регулира заемането на директорските постове в държавните музеи, присъства следният чл. 28 с алинеи (5) и (6):


(5) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Директор на държавен, регионален или общински музей може да бъде лице:


1. с висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност от съответното професионално направление и


2. с професионален опит:


а) за държавни и регионални музеи - 5 години професионален опит в съответното професионално направление;


б) за общински музеи - три години професионален опит в съответното професионално направление.


(6) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Правоотношенията с директорите на музеи по ал. 5 възникват въз основа на конкурс за срок от 5 години, освен в случаите, когато в специален закон е предвидено друго. Конкурсът се провежда от комисия, назначена по реда на Кодекса на труда, в състава на която се включват и представител на Министерството на културата и двама музейни експерти.


Тук много ми се иска правистите и ресорните журналисти за Министерството на културата да ударят по едно рамо и да успеем заедно да получим отговор на въпроса кога всъщност е бил последният конкурс, с който е назначен Божидар Димитров за директор на НИМ (за да разберем откога текат петте години на правоотношения на БД с музея) и действал ли е по същото време специален закон, в който е предвидено нещо друго?


Защото може да се окаже, че той заема сегашния си пост НАПЪЛНО НЕЗАКОННО! И че неговото несигурно законово положение би могло да бъде желязната хватка, с която той бива държан непрестанно в шах (от кого?), тоест в зависимост.


А един зависим директор на НИМ може да направи множество поразии, примерно да помага за легализирането на иманярски находки.


Данни за такава легализация нямам, разбира се, но ситуацията е сериозна – иманярите в България вилнеят в особено големи размери, и то не от вчера.


В този смисъл ролята на НИМ за спиране на иманярството и съхраняване на националното археологично богатство е изключително важна.


Например при официалното представяне на изложбата "Тракия и древният свят – колекция Васил Божков" в музея българската държава застана с целия си авторитет зад законността на предметите от тази изложба, по този начин вдигна драстично стойността им и изчисти всякакви съмнения за законността на придобиването им.
 

Как да разберем #кой и защо държи Димитров на този пост толкова дълго време въпреки очевидните фалове и репутационни щети?

Два факта ми правят впечатление:


Първият е разговорът с гражданката Вангелия Пандева Гущерова, която възлага ремонта на "четири държавни църкви" на бъдещия директор на музея.


Вторият е почетната професура от Университета по библиотекознание и информационни технологии.


Съветът на една гражданка, пък била тя и популярната Вангелия Гущерова, не може да е достатъчен аргумент за пренасочване на сериозен обществен финансов ресурс в реставрация на църкви (защо не примерно за реставрация на синагоги и джамии?). Защо точно църкви и защо точно "държавни"? Ванга като аргумент за мен означава злоупотреба със служебно положение в полза на частни интереси.


Не може директор на национален музей, който трябва да е страж на науката, да бълва непрекъснато суеверия и чалга митове, с които да се опитва да баламурка обществеността, за да припечели по някой лев от билетчета и сувенири.


Не може да се допусне планомерното унищожаване на археологическото наследство на България чрез строеж на чисто нови крепости и църкви уж под предлог "реставрация".


Не може да се допусне шеф на национален институт да произвежда непрекъснато дипломатически скандали и да ръси цинизми по медиите.


Този човек просто трябва да си върви.


Явно не съм сам в усещанията си, защото вече има подписка за пенсиониране на Божидар Димитров. Можете да се запознаете с мотивите и евентуално да подпишете ето тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  АНКЕТА
  Да си върви ли Б.Д. ?
  ДА +
  НЕ -

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  В областта на Науката, България все още не е излязла от модела на Съветистан. Там е същата чалга!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Божо професора действа във всички светове.От света на Ванга,през милиционерския свят и светския свят до света на дядо Николай.При Божо професора няма тънга -мънга.Всички които имат различно мнение от неговото са шибани.Просто изби болшевишкото в него и е време да си почива.

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И да не забравяме Б.Д. е агент на ДС.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Отдела, ще го гоните ли Божо?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Всеки,който е навършил години за пенсиониране,да бъде освобождаван,независимо каква длъжност заема.Може да е чистач,може да е директор.
  Това се отнася най-вече за героя в статията.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам номинация за божовата служба ако се оваканти - Роси -то Райчева. Много ерудирана, мноо начетена...а бе с една дума страотна!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Ха, ха - Дневник пак е в основата на лайнометката срещу БД

 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Хайде стига с тези Б.Димитров и Плиска!Оказа се,че най големия проблем на България е Б.Димитров.Не съм му фен,но е явно,че бойната тръба изсвири и заваляха коментари.Кой по ред е този материал за Б.Димитров за днес?И забележително все едни и същи наблягат в писането.Много важно!Важно е не Б.Димитров,Плиска,вода,подписки,а да върви трафика.

 10. 10 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Има ли отлики в манталитетите на БД и ББ?

 11. 11 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  един зависим директор на НИМ може да направи множество поразии, примерно да помага за легализирането на иманярски находки.

  Данни за такава легализация нямам, разбира се, но .....

  *****************************************

  Хахахахахаххххххххххххх - доносническа класика

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2275 Весело

  мястото на бай божю е в музея ,в музеят на тоталитарното изкуство ,като експонат

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Явно 70-те години на БД са си казали думата.Време е да дойдат по-млади.

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  " професионално пригоден ли е за поста си Божидар Димитров? "

  Очевидният отговор го знаем всички.
  Никога БД не е бил пригоден, но напоследък чашата на търпението преля.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Весело

  Току -що шиб@ният Божо обяви ,че ще направи конра подписка.Сигурно иска доживотно да е шеф .Като папа.

 16. 16 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#2] от "vhv":

  Каква наука е историята?

  BohrMottelson
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Новата стара кампания на Дневник "Стани, та да седна". Този път заради неправилното определяне на състава на водата в един историчèски обект.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#8:"nenad"]Ха, ха - Дневник пак е в основата на лайнометката срещу БД[/quote]

  Хм, напротив, ла**ата БД си ги забърква собственоръчно; той даже е един невиждан ла*но-генератор, който постепенно ще потопи в ла*на културно-археологическото ни наследство. Засега ги мята предимно в медиите, но тепърва ще се установява цялата степен на поразията, която ще нанесе сензационисткият му маркетинг!

 19. 19 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Божо да се таксува, като Пътник...

  Форумът е в будна кома...
 20. 20 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  "ту за правото на малоумни футболисти да дращят глупости по исторически паметници"
  ...
  Будко от Бистришките тиграци да не са е разписал некъде?

  пп: Дневник, ..ама такъв постинг ще ми го изтриете веднага, .. и ще дебнат още 3-ма модератори да докарат нормата за едномесечен бан.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 21. 21 Профил на Lyudmil Georgiew
  Lyudmil Georgiew
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Уволнение по взаимно съгласие само така ще бъде наказан Жреца на кладенеца, защото ако бъде уволнен ще ожалва и не само ще се върне със съдебно решение но и обезщетение ще му платим ведно със законната лихва и разноските по делото а ако го пенсионират ще трябва пак да му броят минимум 6 брути заплати а при взаимно съгласие кой от къде е и да си къркат с министър Веждю на спокойствие.
  Подписах петицията, защото съм дълбоко убеден, че такива като четворният ДС агент - Богдан, Кардам, Тервел, Телериг нямат място във властта които да определят Бъдещето на поколения Българи а трябва да отговарят за действията си преди 1989 година.
  Мнението ми е че трябва да се извърши Пълна Лустрация както във всички посткомунистически страни даже и Румъния а Германия увеличи срока на действие до 2019 година за това трябва да се доразвие в тази насока все още действащият ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.


  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание

  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

 22. 22 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Отказвам да коментирам малоумния Божидар Димитров без препратка към малоумния му Началник!
  пп: Държа да отбележа, че думата "малоумен" е употребена в публикацията.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "Lyudmil Georgiew":
  "Жреца на кладенеца"
  ...
  Водния дух съвсем се разПлиска.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Не може директор на национален музей, който трябва да е страж на науката, да бълва непрекъснато суеверия и чалга митове, с които да се опитва да баламурка обществеността, за да припечели по някой лев от билетчета и сувенири.


  Не е вярно, че не може. Може и го прави последователно. Очаквам не след дълго да започне да ни убеждава, че и гробът на Александър Велики е някъде в България - що пък да не?

 25. 25 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "gobay":

  Напротив - точно той и мнозина като него са главния проблем. Когато такива идиоти могат да станат директори, кметове, министри започваш да гледаш неща като светосване на мин.пред. със свещена вода, ръсене на захар по пътищата, гонене на зли сили, талъсъми, самодиви и пр.
  Ето затова днес четем в друга статия как Румъния има най-големия икономически подем в Европа; България не беше спомената, а и няма причини да бъде.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мани (опозиционер)":

  Както знаем, началника му е компетентен по всякакви въпроси...! Естествено, защото е учил в милиционерско училище! Учудващо е, че не е взел отношение по въпроса с изцепките на толкова видни ГЕРБ-аджии...! Или просто ще снеме политическото доверие и все едно нищо не е било, мат`риала помни има-няма три дена...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Да, де, съгласен. Ама кой ще дойде? Комитата ли? Той разбира ли от история?

 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1009 Разстроено

  До коментар [#25] от "6u6umigo":

  Къде дремеше "будната съвест" 26години?Сега ли реши,че проблемът е Б.Димитров?Да ви имам разбирането,което се формира от медиите!!!

 29. 29 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Вгледайте се в "псевдорелигиозния" език за чудесата на маркетинга, мениджмънта и икъномикса. Там явно е новата религия.

 30. 30 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Божидар Димитров с помощта за църкви не може, но Господинов с "историята на кенефа" е гений за Комитата и Дневник.

 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1009 Весело

  До коментар [#17] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Доживях да ти пиша плюс.Ама при тази политика от Дневник може и на Миков да му пиша плюс.

 32. 32 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "gobay":

  Специално за него си изградих мнението що за специалист е когато ми попадна негова научна творба преди около 15 години. Беше История на България (естествено) и книгата беше впечатляващо непрофесионална. Обидното е, че точно такива "специалисти" градят успешни кариери в Бг. Този е подобни като него са ярък пример за баналния израз "изтичане на мозък от България". Когато подобна креатура ти е началник просто си грабваш шапката и се омиташ оттук. Та затова считам, че този е част от проблема. А за медиите - нормално подобен индивид да бъде разпънат на кръст (всъщост проблемът на медиите е, че те са горе-долу на същото интелектуално ниво; в друга държава този щяха да го унищожат години назад). Всяко изречение излизащо от устата на БД е пълен фарс; според теб какво трябва да е отношението на медиите към него?

 33. 33 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Хубава туристическа атракция щеше да е тая "чудотворна вода" ама всичко хубаво в тая държава трябва да се оплюе и унижи.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 34. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  А проверена ли е водата от кладенеца дали не е радиоактивна?

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Спрете се лайномети! Надминавате Бареков.
  Стига с това БД-ченге, доносник, ДС..
  Като млад асистент го пращан във Ватикана да подрежда фотокопията от исторически документи касаещи България. Документите ги вадят от библиотеката служители на Ватикана, снимките ги правят техни фотографи... БД само номерира и описва поредноста на снимките. Естествено в тях години няма как да си командирован на Запад без инструктаж, картонче, да напишеш отчет.... Нека хората родени преди 1960 г да кажат така ли беше.
  Кое от казаното от БД за историческите факти не е вярно? Това как един български цар дава сестра си за жена на султана, сродяват се и взима султански войски да заграби земите на другия си брат? Или как заради еврейката Сара бащата разкъсва царството на три за да има за всяко от неговите и нейните деца?
  Божо си плещи глупостите по ТВ защото това искат журналистите и пазара!!!
  Спомням си някъде в средата на 80-те, когато УБО и някои от членовете на Политбюро и ЦК иманярстваха в Странджа....вечер на маса все бъзикаха А. Фол /беше им нещо като консултант/- ние славяни или прабългари сме? Отговора винаги беше- траки сме, траки!!! Да сте го видели по ТВ или в пресата? Цензура братя, цензура имаше.
  А какъв беше размаха на иманярството ви е бедна фантазията, филмите на Тадаръкова нямат нищо общо с истината!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#25:"6u6umigo"]Когато такива идиоти могат да станат директори, кметове, министри започваш да гледаш неща като светосване на мин.пред. със свещена вода, ръсене на захар по пътищата, гонене на зли сили, талъсъми, самодиви и пр. [/quote]

  Точно затова Божо трябва да бъде разкаран. Народът, като всеки друг народ, може да е прост, но е важно какви са лидерите. Важно е кои са хората които задават посоката и смисъла на развитието. Накъде водят, какви критерии създават и как изграждат ценнстната система на обикновените хора. С думи прости - искаме ли Божовци да ни водят по картата на Ванга и мощите на ненамкой си или ни трябват съвременни авторитетни личности да изведат народа от Средновековието?

 37. 37 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#36] от "puknatastotinka": Възразямам, защото не сме прост народ. А напротив, живееме примитивно, въпреки умствените си възможности и реалния ни капацитет.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#37] от "Nazlim S":

  Според Баце "и вие сте прости и аз съм прост"...

  Иначе, всички народи са еднакво "прости" според наблюденията ми.

 39. 39 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#38] от "puknatastotinka": Пускай народите по наблюденията Ви. Междувпрочем, Вие глагола 'прост' ли спрягате? Както следва:
  Аз съм прост.
  Ти си прост.
  Той е прост.
  Ние сме прости.
  Вие сте прости.
  Те са прости.

 40. 40 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  ПП: Аз, ти, той, ние, Вие, те - са лични местоимения.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Весело

  МОЧА имени П.Лелина

  Такова нещо не смущава колеги.
  В нужда се познават.

  Чистителна вода продават
  в защита от големи нужди

  (големи и не наши - чужди)

  коментар [#8] от "nenad":

  '''... лайнометката срещу БД"

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Болшой Куклен Тиатр

  Точно така.

  Нелегитимната държавна сигурност разчита на
  несигурност, неопределеност, мъгла.

  РЕШЕНИЕ:

  Гонка по устав!

  В духа и буквите на закони, алинеи и параграфи

  "Защото може да се окаже, че той заема сегашния си пост НАПЪЛНО НЕЗАКОННО!

  И че неговото несигурно законово положение би могло да бъде желязната хватка,

  с която той бива държан непрестанно в шах (от кого?), тоест в зависимост.

  А един зависим директор на НИМ може да направи множество поразии, примерно да помага за легализирането на иманярски находки."

 43. 43 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 381 Неутрално

  а бе амсалаци не виждате ли БД прави само едно и то е популяризиране на Бг история и обектите свързани с нея. . Кой друг прави това?Боже каква маса нихилисти.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Чебурашка,
  болшевишкият навлек агент Телериг е узурпатор
  на държавна длъжност Директор на Български Национален исторически музей.

  В предишния кабинет на ГЕРБ беше министър "без портфейл"
  и изгонен затова че причини други скандали.

  Престъпникът злоупотребява с обществено и служебно положение като генерира дезинформация, суеверия, опасна търговска реклама за "питейна" вода и т.н.

  Крайно време е чуждият агентурен трол да си ходи
  в родната "страна на Ленин".

  При кабинета на Костов няколко такива бяха изгонени от Република България.

  До коментар [#17] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Новата стара кампания на Дневник "Стани, та да седна".

 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#25:"6u6umigo"]светосване на мин.пред. със свещена вода[/quote]
  Със свещена вода не сме гледали, в случая го светосаха с пикня.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#32:"6u6umigo"]Специално за него си изградих мнението що за специалист е когато ми попадна негова научна творба преди около 15 години. Беше История на България (естествено) и книгата беше впечатляващо непрофесионална.[/quote]

  И на мене ми бяха подарили една подобна (може и да е била същата) книга. Главаната и' особеност беше ЛИПСАТА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ и НАУчНОСТ. И тъй като много хора вярват на 'историческите' детски приказки на Димитров, той е вреден и опасен за обществото ни.

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  ''Безочието на Божидар Димитров'' от Недялко Йорданов:

  http://www.standartnews.com/mneniya-komentar/bezochieto_na_bozhidar_dimitrov-289922.html

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#8:"nenad"]Ха, ха - Дневник пак е в основата на лайнометката срещу БД[/quote]
  А пък гербавите мурзилки се поставят в защита на протежето на Гоце Първанов, дружката на батю им Бойку.

 49. 49 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 584 Неутрално
 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Гласът на Америка"]Новата стара кампания на Дневник "Стани, та да седна". Този път заради неправилното определяне на състава на водата в един историчèски обект.[/quote]
  Не ще да е баш затуй, Каишка.
  Мога ти отпера една хипотеза за това, как приблизително са се договорили да се случат нещата около историческия обект.
  Божо ''професора'' към Бойку - Шефе, аз ще пусна партенката, че Ванга предсказа светли бъднини за България, след като в Голямата базилика бликне чудодейна вода, а след откриването на Бойколината ще прескочиш до Плиска, където лично ще те полея със свещената вода за берекет на народ и Родина. Това ще е един добър ПР за теб и добра реклама на ''обекта''. Медиите също че се включат в разгласата, даже Славка Бозукова ще ''подари'' 10000 флакончета от светената вода на купилите си съботния "Стандарт". Ти, шефе, от своя страна ще отпуснеш допълнително едни 130 бона за реставрация и консервация на Базиликата, които аз /Божо/ ще дам на приятелите ни от "Армира 2013" без обществена поръчка, ей тъй на по приятелски, да могат да ''армират'' по-здраво бетона на финансовите си темели. Момчетата са яки, няма се изложат, вече 3-4 пъти им възлагам разни задачки, да ги проверя бива ли ги. К'во ще кажеш, а? Аре де, не се назлъндисвай, какво са 130 бона за бюджета, пък и ще има за всекиго по нещо!

 51. 51 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#27:"marmalad68"]Да, де, съгласен. Ама кой ще дойде? Комитата ли? Той разбира ли от история?[/quote]
  Е, аре сега, свършили се професорите по история в България.

 52. 52 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#28:"gobay"]Къде дремеше "будната съвест" 26години?Сега ли реши,че проблемът е Б.Димитров?[/quote]
  Ти чете ли статията бе, мурзилке гербава?

  "Налична е и обявата за провеждане на конкурс от 21 септември 2007 г. по смешната наредба Н-4 от 14.06.2007 г. (според която министърът определя кандидатите, продължителността на мандата им и разяснява процедурата на конкурса), докато министър на културата е Стефан Данаилов. Да, но не откриваме следа за реално приключил такъв конкурс!

  Предполагам, именно заради тази неяснота народният представител Иван Иванов задава въпрос на министър Рашидов за датата на конкурса, чрез който Божидар Димитров е избран на поста си, и получава следния уникален отговор:"

  Иван Иванов знаеш кой е, нали - тогава депутат от ДСБ и Синята коалиция, настоящ Председател на КЕВР.
  Та, имало я е БУДНАТА СЪВЕСТ.
  Но е имало и УНИКАЛЕН гербав отговор -
  "Проф. Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап и изключително отговорно ръководи най-големия национален музей в страната. До настоящия момент не са постъпвали сигнали за нарушения или оплаквания, които да поставят под съмнение изключителния професионален опит на директора на НИМ....."
  Разбрахте ли бе, мурзилки гербави? "На по-ранен етап"! Всичко се изясни!
  Майната му на Закона за културното наследство, който регулира заемането на директорските постове в държавните музеи, майната му и на чл. 28 с алинеи (5) и (6) от Закона, които регламентират продължителността на мандата от 5 години на Директора на НИМ, в резултат от този конкурс.
  "Чл. 28, ал.(6) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Правоотношенията с директорите на музеи по ал. 5 възникват въз основа на конкурс за срок от 5 години, освен в случаите, когато в специален закон е предвидено друго. Конкурсът се провежда от комисия, назначена по реда на Кодекса на труда, в състава на която се включват и представител на Министерството на културата и двама музейни експерти."
  Божо ''професора'' обаче е перфектен, ''не са постъпвали сигнали за нарушения и оплаквания'' и за награда Бойку го оставя на поста пожизнено.

 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  [quote#35:"chichka"]Божо си плещи глупостите по ТВ защото това искат журналистите и пазара!!! [/quote]

  А най-паче - матряла!

 54. 54 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Абе не пишете "Свещената вода" - няма нищо свещено - може тоалетна или умивалня да е било! Многото нитрати и анаеробни бактерии говорят за това, че в нея се е пишкало и акало! поне слагайте Свещената вода в кавички!
  Е да - на божо-ченгето му се развали далаверата - сигурно доста парици е смятам да изкара от пикливата вода! щом се опита да накара бойко да ЗАБРАНИ анализите на водата (поне докато не продаде 10000 флакона! ако болната крава с антракс бе на Божо щеше да поиска от ББ да не я изследват докато не я продаде!). Божо дори използва ББ за рекламната кампания! Някой депутат да пита какъв процент е дал божо на Боко за участието му в рекламния клип!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK