Страната ни се разпада на петна от локално беззаконие

Страната ни се разпада на петна от локално беззаконие

© Георги КожухаровКоментарът на политолога Огнян Минчев е предизвикан от случилото се в Лесидрен, когато заради незаконно автомобилно състезание две деца загинаха, а други две - пострадаха. Той е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва със съгласието на автора. Заглавието е на редакцията


Беззаконието в България не е от вчера. То отразява практическата липса на ефективни държавни институции, които да гарантират сигурността, правата и свободите на гражданите. Ние забравихме простата истина, че за да има някой права, друг трябва да има отговорности.


Организираната престъпност, функционираща като посткомунистическа олигархия, завладя напълно държавата още в началото на настоящия век и употребява държавните институции изцяло само в своя полза и по задачи, определени от политико-икономическите кланове на власт.
Трудно ще ви бъде да си спомните кога за последен път сте получили съдействие от правоохранителните органи. За фарса, наречен правосъдие, не искам дори да споменавам.


Имаме само два пътя. Първият - да възстановим властта на обществото над окупираната от мафията държава - нещо, което ще стане трудно и ще изисква практически нова политическа революция. Второ - да се примирим с разпада на българската нация и държава и да изградим свой оазис от минимални гаранции за сигурност и възможности за препитание - било в България, било в чужбина.


Страната ни се разпада на петна от локално беззаконие, произвол и отсъствие на цивилизовани институции. Най-лошото е, че липсата на институции се допълва от една масова обществена среда на взаимна омраза, гняв, страх и подозрение. След разпада на ценностната общност на българите днес се разпадат основните социални връзки на съвместния ни живот. Ако този процес не бъде спрян - чрез някаква форма на по-бърза морална еволюция, няма да ни помогне нищо, дори и една нова политическа революция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 709 Неутрално

  А народът прост, животът тежък,скучен.Това си е, прости сме и сами не можем.Все друг трябва да ни оправя.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  КОЙ иска България разединена, разделена и опустошена?
  КОЙ иска да открадне тая земя?
  КОЙ иска България без българите?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Като падне русия ще може да си подредим къщичката наново. Тогава може и да хвръкнат главите на някои видни, угоени държавници.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Така е. Мутрокапитализмът, съчетан с посткомунистически мечти ще ни докара до взаимно избиване. Нещо като по пътищата, но в организирани групи от взаимно мразещи се и оскотели от беззаконието граждани.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Беззаконието е крайъгълен камък в стратегията на отдел Агитация и Пропаганда - Спомнете си скъпи съграждани за закона за тютюнопушенето в заведенията, който БСП и ДПС толкова упорито насаждаха в главите на гражданите - Закона да си гледа работата!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Неутрално

  За работата на вътрешните органи може да се съди по резултата - справка / поглед в тоалетната чиния /.

  [email protected]
 7. 7 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "Never surrender":

  Проблемът ни не е Русия ( защо си я написал с малка буква, не ща и да се замислям ), а КГБ и останалите им служби...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Страната ни не се разпада, тя отдавна се е пазпаднала и само наивни оптимисти ил напълно луди могат да мислят, че нещо добро ни чака!

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Всяка болест се лекува докато е все още излечима. Туберкулозата в началото се лекува лесно, но мъчно се познава, а след време, щом не е била позната и лекувана, лесно се познава, но мъчно се лекува. Същото нещо наблюдаваме и в държавните работи — когато болестите, които се раждат в държавата, се предвиждат (нещо, което е дадено само на мъдрия), те се лекуват лесно, но когато поради неумението да се предвидят се оставят да се развият дотолкова, че всеки да ги вижда, няма вече никакъв лек против тях."

  Николо Макиавели, „Владетелят“

  TAKE THE RED PILL!
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Гневно

  -А добър ден! Този сега ли се сети, че страната ни се разпадала?!? През последните 25 години той да не би да е живял в Япония или Австралия??? Или може би е живуркал в Антарктида та сега е комунето е открило, че се разпадаме???

 11. 11 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  „Да се превърне едно нормално общество в комунистическо е като да направиш от яйца омлет. Обратното е по-сложно – то е като да направиш от омлет яйца.“

  Юрий Карякин

  TAKE THE RED PILL!
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Някаква форма на по-бърза морална еволюция"

  Един преход през пустинята. Останаха само още 15 години...

 13. 13 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 217 Неутрално

  " Първият - да възстановим властта на обществото над окупираната от мафията държава - нещо, което ще стане трудно и ще изисква практически нова политическа революция."

  Това трябваше да стане или 89 или 97-ма. В момента е трудно да има истинска революция от очистващия и животворен за държавата и обществото тип. Никой няма да ни позволи, най-напред съюзниците ни. Но някой ден може и да дойде видов ден и тогава трябва да грабнем дървото и бой.

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Още не съм прочел статията, но одобрявам заглавието. ДЪРЖАВАТА е пред закриване до 30 години. В даден момент ще стане необратимо. Мафията и слугите й не осъзнават, че изкуствено създаваното беззаконие ще се обърне срещу тях и мафиотските им фамилии.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  [quote#3:"Never surrender"]Тогава може и да хвръкнат главите на някои видни, угоени държавници. [/quote]
  Държавниците са само върха на айсберга наречен ДС-мафия. Те са марионетки, които изпълняват нарежданията на големите риби криещи се дълбоко в подмолите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#7:"forum_terrorist"]КГБ и останалите им служби...[/quote]

  КГБ са собственици на Русия (пиша я с главна буква, прав си - правилата не е хубаво да се нарушават)

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 17. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 780 Любопитно

  Ами прав е Минчев, но кой да я извърши тази "морална революция"? Олигархията си мисли,че ще векува и не позволява никакви политически и съдебни реформи,Църквата е овладяна от ДС кадри,а истинските свещенници и монаси натирени, т.н. средна класа не е готова за барикади из София, в провинцията още по-малко...."Всички искаха,но нямаше кой"....

 18. 18 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ... Ние забравихме простата истина, че за да има някой права, друг трябва да има отговорност.


  За съжаление държавата не си е на мястото ,защото все повече няма такава...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 19. 19 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Без помощ от ЕС / Германия нищо няма да стане.

 20. 20 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От прочетените тук-там публикации на този нечистоплътен в политическото си битие човечец, бях останал с впечатлението, че е най-върл адепт на сегашната власт. Да не би силното августовско слънцегреене да е отключило у това лице някаква политико-аморална шизофрения.

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  А най-лошото е, че животът ни мина в тази помия. Редица изгубени поколения, които нищо не направиха, за да променят нещо. НИЩО НЕ НАПРАВИХА! Овце!

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Без държавници нема как да има държавност. Това е простата истина...

 23. 23 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не е известно защо отново намесвате Русия КГБ и нещо подобно. Кой е виновен за разпада. Има само един и той е народът български! Той си начерта мутренския път, той обсебен от алчност и жлание да пре.. другарчето, върши всеки божи ден простотия след простотия! И така ще е докато не се унищожи напълно сам без чужда намеса!

  ура и да живей!!!
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  И за това масово беззаконие никога никой не е виновен. Най-вече се измъкват от отговорност институциите, които трябва да съблюдават реда

 25. 25 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Трябва ни съдебен борд - 10 години германски съдии и прокурори да заменят нашите почитатели на кошници с плодове. И наистина ще имаме шанс да настигнем Германия.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 26. 26 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Революцията идва. Рано или късно бурето със сух барут ще избухне. Ако лошите успеят да насочат натрупания народен гняв към удобен "враг" - цигани, бежанци, НПО-та, то тежко ни и горко. В този случай ни чака сценарий като сръбския.
  Ако обаче се случи другия вариант - народът правилно да оцени КОЙ е причината за сегашното положение - тогава има надежда. Това също няма да дойде лесно, обаче. Гответе се за война с мафията, защото друг начин освен да си ОТВОЮВАМЕ държавата обратно -няма.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Глупости. Беззаконието е пряко следствие от законието на едрите мутри, по чиято поръчка лобистите в парламента пишат всичките закони, а тия закони забраняват на гражданите сами да вземат мерки.
  Минчев волно или неволно пак хленчи за тоталитарна държава, ама някаква утопична, която не върши произвол, обличайки го отново в закони.
  Минчев, вземи си спомни какво е писал Ботев за законите и правителството!
  Или, ако скришом мразиш Ботев, сети се за тезиса на Жан Жак Русо, че неодобрен от народа закон не е закон.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз полицай който да не се държи като мутра не съм виждал.

 29. 29 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  написаното от автора е най-точния и кратък анализ за състоянието на обществото и държавата.

  наистина сме докарани до там да търсим "собствен малък оазис" на спокойствие и сигурност в държава член на Европейския съюз, с демократично население и европейска култура, на територията на Европа.

  Срам за управляващите последните 25 години.

 30. 30 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#27:"Николай Теллалов"] Беззаконието е пряко следствие от законието на едрите мутри, по чиято поръчка лобистите в парламента пишат всичките закони, а тия закони забраняват на гражданите сами да вземат мерки. [/quote]

  Така де. Техния 'закон' е беззаконие за нас. Въпрос на тълкуване на термина.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [#26] добре започна, но зле завърши - хлътна в клишетата.
  Държава и мафия са синоними.
  Ако искаме промяна, нужна ни е пряка демокрация, не нова версия на държавността (която е идеята малцинство да властва, това е държавност) или капитализма (нито частен, нито държавен по образец на СССР и НРБ)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Това "локално" беззаконие е следствие на "държявното" такова, наложено от СИКаджията премиер

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [#30] както и да тълкуваш, терминът ЗАКОН има едно значение: приемат го привилегировани, останалите се подчиняват.
  Самообразовай се. Със старите клишета по-далеч от блатото на демагогията не ще стигнеш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 34. 34 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#14] от "Дундурук":
  А бе 30 години е много време..

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#23] от "cucing":
  Защо говориш глупости!?
  Престани да обвиняваш българския народ!
  От монета да освобождаването от турско робство до сега Русия/СССР/Русия непрекъснато се навесва в българските работи!
  На Русия и е изгодно България да има слаба държава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Перфектен анализ, както винаги! Браво!
  Във всеки регион има местни мутри, вече наречени "бизнесмени" които кадруват във властта и издевателстват над района.
  Това е трансформираната политическа власт на ченгета и комунистическа номенклатура в икономическа. Бадева гладуваха 39-те... Лустрацията не стана конституционална практика.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 37. 37 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Огнян Минчев призовава за революция, но и сам не си вярва, че е възможна. стига вече с мита за добрите хора и лошите управници. народът напълно си заслужава управниците, даже бих казал, че те са представителна извадка.
  достатъчно е само да погледнем резултата от последните избори, за да разберем, че народът си харесва кочинката. или пак ще кажете, че народът е бил излъган. ами докато загрее постановката която се играе (или пък спре да му харесва), постановката ще я повтарят (реалноста ще остане такава каквато е). някои напуснаха салона отвратени (емигрираха), а други не я гледат (не се интересуват от политика), трети се надяват на шанса и те да се качат на сцената поне за малко и завиждат на актьорите, а има и такива които ръкопляскат възторжено (платено или безплатно), но билети плащат всички, даже и тези дето не гледат.

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#25:"Never surrender"]Трябва ни съдебен борд - 10 години германски съдии и прокурори да заменят нашите почитатели на кошници с плодове. И наистина ще имаме шанс да настигнем Германия. [/quote]
  Абсолютно подкрепям! Заявявал съм го многократно па много поводи. В правосъдието е нужен правен борд. Съдии от Ес да гледат делата и съдии от Ес да са втора и трета инстанция. Толова!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  Ми тя Русия беше толкова у нас, колкото и в Полша, Унгария и Румъния. Ей ги тумънците, вече са с най висок икономически растеж в Европа през второто тримесечие. Защо?. Това че ние си избрахме руския олигархичен модел на управление сме си виновни ние и никой друг. Това, че не можем да спрем източването на държавата си, това че премигвахме на парцали и не реагирахме при фалита на КТБ, от където се свиха милиарди, това че не умеем да си контролираме управниците и те си правят каквото си искат с нас. Разбира се, че ние сме си виновни и вместо да питаме кой ни сра в гащите е по добре да си върнем държавата. Как? Нямаме избор, трябва да се научим как.

 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Весело

  коментар [#39] от "baxter":

  Много ще ги объркаш така

 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  В началото на този век се появи .....Бойко Борисов.
  Който от го вази на царя и бай Тошо, през 2001 година, стана го. секретар на МВР

 42. 42 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Повтарям по-горе написаното не от мен-НА РУСИЯ Е ИЗГОДНО ЕБЪЛГАРИЯ ДА ИМА СЛАБА ДЪРЖАВА!Вижте националния предател Волен Сидеров и други лизачи на Путин.Мълчи глухо робът като в Лесидрен и после вие и се оплаква.Мафията и олигархията са сътворение на ДС която беше подчинена на КГБ.

 43. 43 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хеле и Минчев го разбра!

 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Германци биха нормализирали нещата "за една кристална нощ" , само че няма воля, защото ВСИчКИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма оправия в тази държава останаха 2 варианта революция или имиграция.

 46. 46 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  "Организираната престъпност, функционираща като посткомунистическа олигархия, завладя напълно държавата още в началото на настоящия век". Т.е от когато докараха Симеон Втори и НДСВ-то. Симеон вместо да застане твърдо срещу проруските слоеве у нас започна дребна игра с тях за да си върне имотите. Оказа се НЕ на висотата за която го смятхме, че е.

 47. 47 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Маса народ избяга физически. Друга не по- малочислена маса се "спаси" в цифровия свят. Фрагментацията е пълна. Балканизация в България... Сериозната политология на Минчев, особено локалната остава без предмет. (я, Кръстев как се пренасочи) Всъщност остава само това, което четем напоследък, във фейсбук.
  Поглеждам навън - небето още не е паднало.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Много тъжни изводи.Обаче на нас не ни пука.Всеки се затворил в своя кръг и гледа на него да е добре..Но на другите като е зле,как на нас да е добре.

 49. 49 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#17] от "thepirineagle":

  Младите, лудите глави... поколението без комплекси и с планове и идеи...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 50. 50 Профил на Angelov
  Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Трябва ни съдебен борд - 10 години германски съдии и прокурори да заменят нашите почитатели на кошници с плодове. И наистина ще имаме шанс да настигнем Германия. - цитат на коментар #25 от “Never surrender”

  От 25 години подържам тезата, че управление от немски комисари или превръщането ни в немска провинция ще реши всички проблеми. Лошото е, че няма как да се организира една нова партия с подобна политическа платформа - убеден съм, че ще спечели не по-малко от 60-70% в едни евентуални избори.

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трудно е в една толкова кратка статия, написана от шеф на мозъчен център, да се допуснат толкова грешки, колкото е направил авторът на коментираната статия.

  Да започнем с неговото твърдение, че ≪Ние забравихме простата истина, че за да има някой права, друг трябва да има отговорности≫, което е абсалютно погрешно. Защото разделя правàта от задълженията (отговорността). Всъщност принципът, защото това е основен принцип, е: МЕЖДУ ПРАВÀТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЕДИН ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМА ПЪЛНА И ОБРАТИМА ВЗАИМНА ЗАВИСИМОСТ. Иначе според ОМ излиза, че е правилно стотиците хиляди лумпени да имат своите неотменими човешки правà, но не те самите, а обикновените хора от народа да носят задължението да работят за тях, за да могат тези права да бъдат погасени. Което е пълен нонсенс. Докато принципът за пълната и обратима взаимозависимост между права и задължения изисква всеки управляващ да притежава точно толкова и такава власт, която му е необходима, за да може да изпълни своите управленчески задължения. И да получава от обществото за това възнаграждение, което е пропорционално на реалната полза, която със своите действия е допринесъл за обществото.

  Второ, колкото и да е виновна, не така наречената от ОМ посткомунистическа престъпност на олигархията е най-виновна за дереджето, в което сме сега. ОМ няма как да не знае правилото, шеговито появило се под името Законът на Мърфи, че когато има възможност нещо лошо да се случи, то непременно се случва. Така че организираната посткомунистическа олигархична престъпност се е появила само защото някий е допуснал нейната поява. Защо, вместо да пише без да мисли, ОМ не ни каже, кой е този НЯКОЙ, който ѝ даде възможност да се появи? И кога (и защо) стана това?

  Трето, доколкото законите на една държава определят какво може и трябва да се прави, а какво не може и не трябва да се прави в държавата, очевидно е, че една държава е такава, каквито са нейните закони. Което означава, че ако в държавата ни върлуват безнаказаното беззаконие, безнаказаната корупция и олигархизацията на управлението, причината очевидно е в това, че нашите закони (законовата ни система) са пропрестъпнически, прокорупционни и проолигархични. Те обаче не са наследени от комунизма, а са създадени, без конституцията, основно след 1996 година. Защо ОМ не ни каже, кога, защо и от кого са създадени тези закони? И каква е връзката между лидерите на партиите от РБ и партиите, създали тези закони?

  Четвърто, може ли ОМ да ни каже кога, според него, обществото в България е притежавало властта (управленческата власт) над държавата, за да може сега да си я възстанови, както ни съветва той? Кога? При Луканов, Попов, Ф. Димитров, Беров, Жан Виденов, Иван Костов, Царя, Първата тройна, ББ, Втората тройна или сега? И възможно ли е в една представителна демокрация народът наистина да поеме управленческата власт в държавата, както е записано в член 1, алинея 2 на лъжливата ни конституция? А ако е възможно, къде в правната литература е описана процедурата, по която то може да бъде направено?

  Всъщност истината е, че народът нито пряко, нито косвено, не може да управлява държавата. Единственото нещо, което по принцип може той, е да контролира реално управленческата власт чрез някаква институция, подобна или еднаква с институцията на трибуните в древния Рим, в периода от нейното създаване до смъртта на Гракхите. Но неолибералната представителна демокрация няма как да се съгласи с реалното създаване на подобна институция. Защото това е изцяло елитарна демокрация, а не демокрация за обикновените хора от народа, при която създаването на подобна институция е възможно.

  Така че да говорим за това, обществото (народът) да си ВЪЗСТАНОВИ никога не притежаваната от него власт, е все едно да говорим за задгробния живот. Кой знае, там това може и да е възможно.

 52. 52 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Както винаги, Минчев пише за да припечели някой лев. Защо този всезнайко не пише нищо за Сабри бей и как го посрещат на събрания на младежкото ДПС ???... Не му стиска. Защо не пише за Хюсеин Хафъзов и какво говори пред "своите" избиратели. Разпада на държавата започна с етно-религиозното капсуловане. Експроприация / за каквато си мечтаят мнозина във форума/ в наше време е абсурдна. За секунди парите ще изчезнат някъде. Социално-икономическата революция ще разпокъса държавата. Тя ще бъде удобен момент за реализиране на мераците на едни други,но не и на Русия. Тези ,които сочат Русия или са болни, или го правят съзнателно ,за да ни заблуждават. В началото всички си мечтаеха да станат богати и затова скачаха. "Кой не скача е комунист." Сега болшинството скачащи си седнаха на д...о и тъжно сложиха глава в длани ,или хукнаха навън... Чакали да се оправят нещата и тогава щели да се върнат. Ами чакайте си,тези ,които са тук да го н...т ,че да дойдете и да седнете на готово...

 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "thepirineagle": ≪...средна класа не е готова за барикади из София, в провинцията още по-малко.≫.

  Не се самозалъгвайте и не се надявайте на средната класа да оправи политиката на България, а и самата държава да извади ог пропастта, в която се е сринала. Това важеше за старата средна класа, тази от преди Втората световна война. Но не и за сегашната.

  Основните качества, които правеха средната класа основен стожер на сигурността в държавата и на държавата в миналота, бяха три: Първо, тяхното имуществено състояние не беше нито много високо, нито много ниско, поради което техните интереси частично съвпадаха с интереса на богатите, а частично с интереса на бедните, поради което винаги можеха да прокарват своите управленчески решения, подкрепяни или от ляво (бедните), или от дясно (богатите). Второ, тя беше относително многочислена и обхващаше над 50, че и до 75% от гражданите на държавата. И дори още повече. И трето, тя беше икономически независима от богатите (има си достатъчно собствени доходи от своята частна дейност), а не зависеше и от бедните, защото или не ползваше чужд наементруд, или го ползваше в минимални количества.

  От тези три качества съвременната средна класа притежава само едно: Нейното имуществено състояние е средно по големина (нейните доходи са средно големи). Но тя е относително доста малобройна и пряко или косвено, но изобщо не е икономически независима от едрия и от наднационалния бизнес. Защото хората от тази социална група или са били наети на сравнително високоплатена работа и зависят от своя работодател, или са дребни бизнесмени, чийто бизнес в повечето случаи не е самостоятелен и зависи от едрия търговски и индустриален бизнес.

  Това не са безпочвени спекулативни мисловни упражнения,а жива реалност. Спомнете си лятото и есента на 2013. След като необмислено се разграничиха от обикновените хора от народа (които вече не са част от средната класа) с натякванията си, че те били млади, хубави, умни и богати, а народът не бил, Протестна мрежа никога не можа да изкара на улиците на милиониполовинната София над 30, е, нека от нас да мине, над 50 хиляди протестиращи. И това е София, в която живеят вероятно над 50% от хората от средната класа у нас.

  С такива ограничени потенциални възможности в областта на политиката да се разчита на тази класа в тази област значи не да правим, а да си играем на политика. Средната класа като стабилизатор на политическото положение в държавата е просто един останал от миналото политически мит, който няма никаква перспектива да се превърте в политическа реалност.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#53] от "glog":
  Да, до голяма степен имаш право, и затова и няма да видим барикадите. Фрагментацията в българското общество е в напреднала фаза. И няма обединяваща организирана сила в момента,която да ангажира достатъчен брой хора за да оказват общ натиск върху управляващата олигархия за промени.
  П.с. Не мога да се съглася, обаче за участието в протестите през 2013-та. Имаше от всякакви прослойки. Но явно във всички слоеве има някаква апатия или неразбиране/нежелание за участие в обществени прояви. Вижда се и по време на избори. Не споря за това, че голяма част от политическият "елит" е затънал в евтини популистки обещания и безпринципност, но и без по-активно обществено участие е фантазия,че нещо изобщо някога ще се промени.
  Не по-малка илюзия е,че ситуацията ще се измени радикално само с натиск откъм Запад. Този натиск винаги го е имал, иначе сега щяхме да сме като Молдова и извън НАТО и ЕС, но това е много далеч от достатъчно.....

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#54] от "thepirineagle": ≪Не мога да се съглася, обаче за участието в протестите през 2013-та. Имаше от всякакви прослойки. Но явно във всички слоеве има някаква апатия или неразбиране/нежелание за участие в обществени прояви.≫

  Така е, имаше! Но лидерите на ПМ (Протестна мрежа), които бяха организатори на тези протести, се ръководеха от идеи, които бяха погрешни и тактически, и стратегически. Преоценявайки силата на политическото си влияние, те на практика започнаха борба едновременно срещу целия останал спектър от политически партии, която нямаше как да завърши с победа. С лозунга си, че те били млади, красиви, богати и умни, а обикновените хора от народа не били, те отблъснаха основната част от народа от участие в тяхната борба за власт. А и действаха до голяма степен конспиративно, като не застанаха открито с имената си начело на борбата, а народът не вярва на хора, които с действат подмолно, криейки се от него зад гърба на другите. И очевидно не познаваха особеностите на народните движения. На движенията на неорганизирани маси, на неорганизирани социални групи и прослойки. Не знаеха, че участниците в масовите движения срещу някаква враждебна организирана сила, които не притежават своя собствена управленческа организация, са борбени само докато борбата има успехи или поне няма тенденция за спад и не търпи поражения. И че ако борбата спре уж за малко, с намерение да бъде възстановена след известно време, тя всъщност заглъхва, ако не се появят нови, но вече по-сериозни причини за нейното възстановяване.

  И, последно, те очевидно не знаеха, че непритежаващите собствена управленческа организация участници в такава борба сравнително бързо се обезверяват, изморяват и отказват, така че непрекъсната борба до дупка, до победен край, на практика може да води само една организирана политическа сила, но не и една група от лидери, която разчита основно на участието на неорганизирани народни маси или на неорганизирани социални групи и прослойки. А веднъж обезверени, хората, участвали в борбата, трудно могат да бъдат убедени да се надигнат отново под ръководството на същите лидери.

  Има и още. Но хайде да не задълбаваме повече и да спрем до тук.

 56. 56 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Мноо сме прости, дума да не става!
  Одеве гледам едно говедо си фърля боклука в канавката точно след българо румънската граница! Прос народ ееей!

 57. 57 Профил на rbh56471738
  rbh56471738
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#10:"vagabond66"]През последните 25 години той да не би да е живял в Япония или Австралия[/quote]
  Какви последни 25 години... Все едно преди това шумкарите и селяндурите, сганта, долнопробната селска измет и подчовеците, уродите и тн. издигаха обществото на висота?

 58. 58 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, "страната ни се разпада на петна от локално беззаконие". Прав сте и с констатацията (в предишната Ви статия), че се "формира съюз на статуквото с ядро ГЕРБ - ДПС". Как позволихме да се стигне до раздвоение на управлението на официална коалиция, за която са гласували избирателите - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, за пред Брюксел и фактически съюз на властта по оста ГЕРБ - ДПС?
  Относно мнението Ви, че имаме само два пътя на изход, мисля следното: Не мога да приема, че народът ни ще позволи разпад на бълг. нация и държава. Приемам за възможен първия Ви вариант - да възстановим властта на обществото, над окупираната от мафията държава. Усеща се вече известна "морална еволюция", в търсене на законни пътища и почтени управляващи, за възстановяване на нормалния живот в страната ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK