"В България все още е много, много по-евтино"

"В България все още е много, много по-евтино"

© ReutersВисока бизнес-температура по българо-гръцката граница. Гръцки капитали и бизнес бягат в България – от няколко седмици тази тема привлича вниманието на международните медии, коментира "Дойче веле".


"Дойчландфунк" и "Шпигел" в Германия цитират един и същи източник - президента на сдружението на гръцките работодатели Василис Коркидис, който огласи тревожно предупреждение. 60 000 гръцки фирми могат да напуснат Гърция, ако не се подобрят рамковите условия в страната, каза Коркидис, а българските медии охотно публикуваха изявлението му. И това не е случайно.


"Само в края на юни в Гоце Делчев бяха сключени сделки за осем недвижими имота. Купувачите бяха гръцки бизнесмени", казва Васил Велев от сдружението на българските работодатели. Откак гръцкото правителство временно беше затворило банките и постави под контрол капиталовите потоци, много гърци отвориха сметки в български банки.
"През последните месеци интензивно се откриват банкови сметки и се регистрират гръцки фирми, особено в граничния регион. Но този процес тече от 2009 година насам. Оттогава расте и броят на гръцките фирми в България", обяснява пред "Дойчландфунк" Красен Станчев от института за пазарна икономика в София.


Ако всеки грък изнесе по 14 хиляди евро седмично


И "Шпигел" цитира Красен Станчев. Изданието твърди, че капиталовият контрол в Гърция е принудил местните предприемачи масово да изнасят капиталите си в съседни страни - и по-специално в България и Кипър, където "емигриралите" фирми вече наброявали 70 хиляди. В публикацията се посочва, че теоретично всеки грък може на седмица да прехвърли до 14 000 евро в банки в България. Това се правело не само от обикновените граждани, които откривали сметки на свое име, но и от компании, които или вече са отворили филиали, или прехвърлят бизнеса си на българска територия, пише "Шпигел".


Красен Станчев обяснява, че преди кризата, която продължава вече пет години, в България е имало около 1500 гръцки фирми. Днес те са десет пъти повече - около 14 000. Тези фирми, които работят главно в туристическия бизнес, търговията, недвижимите имоти и финансовите услуги, са създали 70 000 работни места. "България е привлекателна за тях поради изгодните икономически рамкови условия", допълва Красен Станчев.


"Обикновените хора и фирмите усетиха преди кредиторите, че на практика Гърция е във фалит. В замяна на това, банковата система в България е стабилна. Капитализацията на българските банки е два пъти по-голяма от средната за ЕС. Друг фактор са данъците. Условията в България са сравнително прозрачни в сравнение с тези в Гърция, а данъците - ниски. От 2008 година ДОД и корпоративният данък са 10 процента", допълва специалистът. В България една фирма с печалба от 50 000 евро плаща около 10 000 евро по-малко данъци, отколкото в Гърция. А това е силен аргумент, който подтиква много предприемачи да изнасят дейността си в България.


Големите пари не се насочват към България


България обаче не получава очакваните изгоди от истински големите гръцки пари, смята шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. "Големите капитали, които бяха изнесени от Гърция преди въвеждането на контрола върху движението на капитали, се насочват към големите финансови центрове и офшорните зони, а не към България", категоричен е Хампарцумян.


За високата бизнес-температура около гръцко-българската граница пише и реномираното издание "Политико", което връща историческата лента и по-назад: "Навремето тук Гърция – а това означава и НАТО – се срещаше с Източния блок, с Желязната завеса и Варшавския договор. Но България от 2007 година вече е член на ЕС. Тук, на границата между двете страни, "старият ЕС" се среща с една от най-новите си членки. Не всичко обаче се e променило. Да, Гърция е в криза, но България все още е по-бедна – нейният БВП е два пъти по-малък от гръцкия. В България все още е много, много по-евтино."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цената на труда е много ниска, това е причината за евтиното. И наистина е много, особено за услугите.

 2. 2 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Един вид се превърнахме в офшорка. Добре е да си желан. Само едно съветче към гърците - избягвайте да си имате работа с държавния ни апарат, че взимат държавна такса, ама не я връщат, дори да не извършат услугата.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Е хубаво,евтино е.Гърците го знаят отдавна и откриваха шивашки цехове.
  Дали започнаха да плащат нормално?И да спазват 8 часовия работен ден?
  Имам спомени за оплаквания,та питам.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  "България все още е по-бедна – нейният БВП е два пъти по-малък от гръцкия"

  Е, ако България беше получила от Европа за 30 години 600 милиарда, нещата щяха да изглеждат различно...

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  [quote#2:"Never surrender"]Само едно съветче към гърците - избягвайте да си имате работа с държавния ни апарат[/quote]
  И едно съветче към българите, правете бизнес с грък, само след като си е платил...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Тия хора не знаят къде искат да отидат! От трън,че на глог....,че на по-дълбок!
  Като почне едно НЕ връщане на ДДС,като продължи с едно надписване на електромери,телефони сметки...."рекет" от всевъзможни инстанции.... съжалявам ги чак!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Голяма част от българската икономика работи за износ,който непрекъснато се увеличава,главно за ЕС.Не вярвам нашите стоки там да се продават в пъти по-евтино.Защо тогава българските работници получават в пъти по-малко,защо са толкова алчни българските бизнесмени,остава загатка.И колкото и да се хвалим с ниски данъци и евтина работна ръка,големия бизнес ни заобикаля.Защото хората искат сигурност,правосъдие и работеща администрация.

 8. 8 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 306 Весело

  "В замяна на това, банковата система в България е стабилна."
  Много стабилно откраднаха едни 4 милиарда от целокупния плебс!Големи икономисти, големи капацитети...

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#7:"rosiraycheva50._"]Защо тогава българските работници получават в пъти по-малко[/quote]

  Защото работят за износ!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#4:"palav_nik"]нещата щяха да изглеждат различно... [/quote]

  За кого? Нашият капитализъм е съвсем различен от гръцкият.
  Нашият е мутро-капитализъм! Пишман вариант. Щяха да си ги преберат разни тимаджии,сикаджии...ментаджии,соколаджии,... край нямат (и не виждам да се очертава край)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Големите капитали, които бяха изнесени от Гърция преди въвеждането на контрола върху движението на капитали, се насочват към големите финансови центрове и офшорните зони, а не към България"

  да не би защото големият капитал и там е с неясен произход от съмнително законен бизнес?

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 787 Неутрално

  В България е много, много по-евтино, защото в България доходите са много, много по -ниски, защото дори и в Гърция след войната икономиката се развиваше по други правила отколкото в България и така натататък приказки без начало и без край.

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много съм против този приток на гръцки фирми,които разчитат на ниските данъци,на ниските заплати,освен това тези фирми по правило плащат безумно ниски заплати на българските работници,на това отгоре с месеци не си получават заплати.
  Така че да се говори за добър бизнес климат в България ,е силно преувеличено.Дори смятам,че Гърция повлича и България надолу.

  Tony
 14. 14 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Пълни глупости.Поне Хампарцумян е с акъла си , гърците си изтеглиха парите , защото Ципрас им спечели време , плюс това Гърция почна да спазва уговорките с кредиторите си и икономиката им бележи ръст.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Заради такива мошеници като Цветан Василев хората избягват България. Избягват я най-вече заради липсата на правораздаване, заради корумпираната съдебна система и администрация,заради организираната престъпност, заради всички тези неща, които ни се напомнят доста често от ЕК.

 16. 16 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 450 Неутрално


  БВП на България за 2014 г. е
  82.16 млрд. лв. или 42 млрд. евро.

  БВП на Гъ̀рция за 2014 г. е
  179,1 млрд.евро.

 17. 17 Профил на ofamanaman
  ofamanaman
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#14] от "Tru Soulja":

  Кога, казваш, стана това?:
  [quote#14:"Tru Soulja"]плюс това Гърция почна да спазва уговорките с кредиторите си и икономиката им бележи ръст. [/quote]

  F***Y**!!!
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Добре , а като се подобрят рамковите условия , след като гърците спазват уговорката с кредиторите , тогава какви ще ги пишете?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5477 Любопитно

  много ми е интересно дали в Гърция има откраднати фирми и колко и ако има дали прокуратура и съд ги гонят или казват, че не виждат престъпление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Евтинко си е - просто ни грабят. Който не се е парил от далавери с гърци и евреи ... има да подсмърча-а-а-а!

 21. 21 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#17] от "ofamanaman":

  ДДС вече им е 23% без стоките от първа необходимост , плюс това вече са отворени за падане на лицензионните режими както искат кредиторите.Да сега има несигурност , но тя е до време , гърците ще изплуват и ще се завърнат в родината си.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 22. 22 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#17] от "ofamanaman":

  ДДС вече им е 23% без стоките от първа необходимост , плюс това вече са отворени за падане на лицензионните режими както искат кредиторите.Да сега има несигурност , но тя е до време , гърците ще изплуват и ще се завърнат в родината си.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#16] от "rio":

  Чел си отчета на гръцката статистика, а на нея дори гърците не вярват. Реално пак според гръцката статистика 75% от гръцкия БВП се прави в сферата на услугите....
  Аз лично предполагам, че ако се махнат от статистиката за приходите безвъзмездните помощи от ЕС, наричани заеми, Гръцкия БВП ще е не повече от 100 млрд евро. При положение, че Гърция е 11 милиона, а България 7 милиона, цифрите за БВП са съпоставими...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#21] от "Tru Soulja":

  Още нямат даже мерки за балансиране на разходите в бюджета. Говоря за съкращения на държавната администрация, приватизация, облагане с данъци на имотите на църквата... А трябва да изкарат за следващите години профицитен бюджет...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  И да си признаем за заплатите под масата.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Кризата в Гърция отдавна е преодоляна, но някои простовати хорица на чужда издръжка продължават да ни занимават с розовите си сънища /кр. ст./
  Ако се гледат цените, сигурно има много африкански държави в които е по-евтино. Ма нещата не са тръгнали нещо

 27. 27 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 450 Неутрално
 28. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Ще му дойде времето , и като го направят ,какво ще стане?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":
  [quote#7:"rosiraycheva50._"]Не вярвам нашите стоки там да се продават в пъти по-евтино.Защо тогава българските работници получават в пъти по-малко[/quote]

  Скъпа Роси, обикновено споделям Вашето мнение, но се страхувам, че тук грешите. Стоките навярно не се продават в пъти по-евтино, но заплатата на работниците зависи не от продажната цена, а от това колко работници са я произвели. И затова българските работници получават в пъти по-малко - защото производителността на труда им е в пъти по-ниска. Не само, но и поради лоши трудови навици и ниска квалификация.
  Между другото пише се "загадка", а не "загатка". Не се заяждам - просто един пример.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5477 Разстроено

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  значи ако гръцките шивачки шият по 20 ризи на ден нашите жени шият само по 2 за същото време - ВЕРВАМЕ ТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА": Нашите 'жени' са им ОТК.

 32. 32 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#25] от "Алф": Да няма земетресение?

 33. 33 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#25] от "Алф": Да няма земетресение?

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nazlim S":

  Ми нали сме си в сеизмича зона....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#27] от "rio":

  Данните за Евростат са подадени от гръцката статистическа служба, т.е. не са достоверни. Затова едно от условието за предния план беше да се реорганизира гръцката статистика.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 36. 36 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 270 Неутрално

  В Бългаия не е така ефтино,както се говори.Например, пържола от свински врат струва 13 лева,в Западна Европа цената е 5 евро и много други продукти,само хляба е по евтин,който няма нищо общо с този в Западна Европа.Не се знае как живеят хората с 150-200 лева.Много по често се виждат хора да търсят храна в кофите за изхвърлени боклуци.

 37. 37 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Данните на Красен Станчев не само не са коректни, но са и напълно грешни. Единствено вярно е твърдението, че напливът (изключвайки големите компании, които дойдоха по-рано) стартира от 2010 г. Но тогава не са достигнали 1500, а 2074 фирми (ако се доверим на масивите на НАП) Следващата година скочиха рязко на 3780, но повече този скок не се повтори. През 2014 са 5473 и въобще не може да става и дума за 14 000.
  Всъщност повечето фирми са на гръцки студенти (по някои данни към десетина хиляди у нас), които по този начин се опитват да припечелят по нещичко.

 38. 38 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 389 Весело

  България не можа да се справи дори с един габровски,мустакат тарикат,а в Гърция,такива мустакати тарикати като Ц.В.се срещат във всяко село. В момента гърците разполагат с над 60-70 милиарда € в брой и се чудят как и къде да ги скътат.

 39. 39 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 389 Любопитно

  За 1 година,ЕЦБанка ни спретна има-няма окло 20% инфлацийка,тъй,че който държи пари в брой.....

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]Гърците го знаят отдавна и откриваха шивашки цехове. Дали започнаха да плащат нормално?[/quote]
  Преди време четох статия за една конференция на гръцки бизнесмени. Та там един започнал да съжалява, че навремето не са експлоатирали достатъчно българите, можело повече. За негово нещастие присъствал български журналист и го попитал какво иска да каже, та се намерил в небрано лозе.

  Така че аз лично не се радвам на наплива на гръцки бизнесмени, те са такава порода че добро от тях няма да видим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#29:"Един препатил"]И затова българските работници получават в пъти по-малко - защото производителността на труда им е в пъти по-ниска. Не само, но и поради лоши трудови навици и ниска квалификация. [/quote]
  Поредната лъжа в стил ИПИ. Я да ми отговорите нещо което отдавна питам такива като вас. Защо когато отидат българите в чужбина ВЕДНАГА започват да получават поне 4-5 пъти по-високи заплати? Как така буквално за дни им се повишава квалификацията?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#10:"Без соц"]Нашият капитализъм е съвсем различен от гръцкият. Нашият е мутро-капитализъм![/quote]
  Нашите че не са цвете е факт. Но и гърците са подобни че и много по-лоши. Това да излапаш някъде към 500 МИЛИАРДА без да си развиеш държавата и икономиката си е "постижение".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "batgosho": Бъйъка.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#41] от "Fred":

  Защото в чужбината минималните ставки за труд и за най-ниската квалификация са в пъти по високи от тези у нас... Минималната заплата, например, в САЩ преизчислена в левове е поне 2400 лв/месец при 8 часов работен ден... а цените на консумативите и живота са близки (тока) или сравними.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не вярвам гръцкия БВП да е по-голям от нашия - в Гърция, освен туризъм и държавен сектор, друго няма.
  И не знам как ги изчисляват тези показатели и какво слягат в "кюпа", ама БВП на глава от населението на Гърция е 2 пъти по-висок от този на Турция, а всички знаем , че в Турция е фраш със заводи, а и хората са много по-работливи!!!

 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]Защо когато отидат българите в чужбина ВЕДНАГА започват да получават поне 4-5 пъти по-високи заплати? [/quote]Ами защото за ниската производителност на труда в България не са виновни работниците, ами българските "мениджъри" (и го слягам в кавички не случайно). Фирмите, в България, които имат западно европейци за мениджъри, винаги оценяват и заплащат квалификацията и на работниците МНОГО по-добре! Има и кадърни български мениджъри де, но са единици - и те също плащат добре!

 47. 47 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "но България все още е по-бедна – нейният БВП е два пъти по-малък от гръцкия."

  Според мен това не е вярно. Българският БВП е около 40 милиарда евро, а гръцкият е около 240 милиарда евро - 6 пъти по-голям. Двете икономики са несравними по този показател. Ако се сравнява обаче този показател на глава от населението по паритет на покупателна способност, то тогава средния грък и два пъти по-богат от българина.

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#17] от "ofamanaman":

  Не "кога", а "къде" — в документите е станало, а на подходящи цифри в документите, гърците са царе...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitko11":

  Възможно е да манипулират информацията но
  по-добре някаква информация от колкото никаква информация.
  Всичко друго са предположения.

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#26:"Хи-хи"]Кризата в Гърция отдавна е преодоляна[/quote]
  аха да личи си професоре

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#47:"nothing_else"]а гръцкият е около 240 милиарда евро [/quote]
  според тяхната статистика обаче

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#44:"boby1945"]Минималната заплата, например, в САЩ преизчислена в левове е поне 2400 лв/месец при 8 часов работен ден...[/quote]
  Т.е. американският капиталист успява да накара българина с цитирам "лоши трудови навици и ниска квалификация" да произвежда за ПОНЕ 2400 лв/месец /често доста повече/ + съответната печалба а българският капиталист го не може това. Или го може но от тези 2400лв си прибира 2000 в джоба. Какви са изводите?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#46:"cristo_n"]Ами защото за ниската производителност на труда в България не са виновни работниците, ами българските "мениджъри" [/quote]
  Това НИКОГА няма да го чуеш от ИПИ и поклонниците им.

  [quote#46:"cristo_n"]Фирмите, в България, които имат западно европейци за мениджъри, винаги оценяват и заплащат квалификацията и на работниците МНОГО по-добре![/quote]
  Отначало в първите години на "демокрацията" ни заплащаха дори ДОСТА, поне двойно че и повече спрямо българските работодатели в съответният отрасъл. След това обаче се ориентираха какъв е ТРУДОВИЯТ ПАЗАР при нас и разликата започна да се свива. Имам дълбоките подозрения, че някой от българите им е дал този съвет "Шефе, защо да им плащаме по 1200, ето тук съседа им дава по 600. Дай да им я намалим заплатата на 800лв, знаеш ли каква печалба е?". И бонусче е получил за това.

  Това е другото голямо престъпление на българският "капиталист", освен че сам плаща малко той дава възможност и на чужденците да дават ниски заплати, такова ниво на заплатите е установил и измъкването от него е страшно трудно. Всички вече са си направили бизнес сметките при ниските заплати и реват като заклани за всеки лев повече който трябва да дадат. Нищо че няма да фалират защото в други страни на същият работник дават 5-6 пъти повече.

  [quote#46:"cristo_n"]Има и кадърни български мениджъри де, но са единици - и те също плащат добре! [/quote]
  Има но са малко, масата са мутро-капиталисти. Говоря за едрите, не за дребният собственик който едва оцелява. Защото хората нямат пари да си купят стоката му.

  Тези мутро-капиталисти ще се осъзнаят чак когато останат съвсем без работна ръка. Започнало е вече. Тогава ще започнат да вдигат заплатите в опит да намерят работници но няма да ги намерят. Защото всичко вече ще е емигрирало и никой не е луд да се връща от нормалният свят в държава която те са превърнали в кочина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  Колега, винаги съм се чудил, що не наемате германци, или швеци...които имат най голямата производителност в ЕС и да просперирате !!!

 55. 55 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Весело

  В България все още е много, много по-евтино--Браво България стана Бангладеш
  на Балканите и в цени и работна ръка и в прословутите "Европейски ценности"-браво на неспособните европейски и български политици

 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#20:"ИванКар"]Евтинко си е - просто ни грабят...[/quote]

  Точно на тебе някой ще ти вземе флашката. Силно се съмнявам, че някой грък ще се заеме да хвали Батюшка от сутрин, до вечер, за някое друго рубле. С тайната надежда да върнат ТКЗС, леенето на чугун и партийните секретари по месторабота.

 57. 57 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#29:"Един препатил"]българските работници получават в пъти по-малко - защото производителността на труда им е в пъти по-ниска. Не само, но и поради лоши трудови навици и ниска квалификация[/quote]

  Това, че производителността в Германия е по-голяма, не означава, че немеца е пет пъти по-бърз с кирката. Над един милион българи се трудят в чужбина и голяма част от тях получават колкото западните си колеги. Колко български бизнесмени имат бизнес на Запад? Работник е като като гайка, където го завиеш там ще работи.

  Проблемът на България е, че в негодната схема на червената мутромашина какво и да сложиш, нищо не става. Това е една ламя, която лапа долари и с.ре л.йна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK