Как масовото конспиративно мислене подпомага възхода на популизма

Карикатурата на Иван Кутузов е публикувана в "Дневник" за първи път на 18 февруари 2010

© Иван Кутузов

Карикатурата на Иван Кутузов е публикувана в "Дневник" за първи път на 18 февруари 2010Авторът д-р Кирил Аврамов е политолог, главен асистент в Новия български университет /НБУ/


На хоризонта отново се задават решаващи избори и политици, социолози и политолози за сетен път се стараят да отгатнат какво се случва в масовото съзнание, за да се изпълнят замислените предизборни стратегии и да получат максимално добри изборни резултати. Дотук - нищо необичайно или непознато. Необичайно ниски, с малки изключения, обаче са нивата на доверие в официалните институции, както и в елитите начело на водещите политически партии.


Има перманентен дефицит на доверие в собствените силни на деня, поради съмнения за споразумения, компромиси и игри на тъмно, не без сериозно основание. Конвенционалната мъдрост на социалните науки гласи, че здравословните дози скептицизъм всъщност са добри за демократичния процес, понеже би следвало да служат като един вид антидот срещу всякакви екстравагантни и демагогски идеи, способни да докарат обществата си до ръба на пропастта. В нашенската действителност обаче съществува друга "невидима" опасност, която следва да тревожи всички нас, които искаме обществената траектория да бъде предвидима и прозрачна или с други думи - стабилна и еднозначна в посока реформиране и осветляване на най-тъмните кътчета от местната обществена среда.
В какво се състои тази "невидима" опасност?


Става дума за комбинацията от отчайващо ниското доверие в политическата класа и ръководените от нея институции, скъсването на живата връзка между елити и не-елити и търсенето на алтернативни обяснения за случващото се наоколо от страна на обикновените граждани. С други думи, подобна комбинация води след себе си реалната опасност от масово разпространение на теории на конспирацията сред не-елитите, с цел изграждане на собствена обяснителна координатна система за случващото се.


Основният аргумент в тази посока е, че при наличието на уникална ерозия на общественото доверие, ниско качество на демокрацията и управление, както и липсата на ангажимент и систематични усилия от страна на политическите и икономическите елити да развенчават тези теории ставаме свидетели на т.нар. ефект на разлива (от англ. spillover effect) върху широките слоеве на обществото, а не само до ограничените маргинализирани групи, както се смяташе досега.


Освен това подобен "разлив" дава отражение и върху политическата социализация и поведение на тези, на които предстои да застанат пред урните за първи път, както и на тези, които отново ще предпочетат да отидат за гъби. Това е влиянието на опростенческите и бомбастични пропагадни наративи тип "черно и бяло", "добри и лоши", "чистият и непокварен не-елит и корумпираната върхушка", пакетирани в


едропанелни и лесносмилаеми послания


Те неминуемо се превръщат в огромно изкушение за подкрепа на вилнеещия популизъм във всичките му разцветки и обертонове или подтикват към усилено търсене на нови разновидности на Boletus edulis (обикновена манатарка) в изборния ден с цел вътрешна миграция или бягство от реалността, "за да не се легитимира статуквото".


Когато разглеждаме генезиса на т.нар. теории на конспирацията, трябва да отбележим, че в по-ранни изследвания от 70-те и 80-те години на миналия век, провеждани сред обществата в Западна Европа и САЩ, се наблюдават резултати, които подкрепят извода, че конспиративните теории са психологически проблем, който всъщност засяга една сравнително малка фракция от съответните общества. Тази фракция винаги е била склонна да вярва, че заобикалящите сложни политически, социални и икономически феномени могат да бъдат най-ефективно обяснени с добре прикритите от широката публика машинации на малка и невидима група, която контролира не само националните, но и световните дела.


Поредицата от "виновниците" е безкрайно дълга и пъстра, но само за илюстрация ще споменем


илюминатите, евреите, йезуитите, Трилатералната комисия, Билдербергите, съветските,
израелските, английските и разбира се американските тайни служби


Не бива да забравяме института "Тависток", рептилите, анунаките и разбира се масоните. Впоследствие масовата поп-култура успява сериозно да капитализира върху тази митология (справка Дан Браун и подобни нему напр.), но не само издателствата и Холивуд напипват пулса. Същото се случва и с радикално настроени политически контра-елити които капитализират популистките си идеи върху все по-масовите "обществени истерии" за да се изкачат на политическата авансцена.


Едва в началото на новия век става ясно, че разпространението на подобни "всеобхвхатни теории" обясняващи всичко в два слогана, и "очевидни истини" е достигнало далеч над предела на нормалната патология и се е превърнало в


патологична нормалност


(по перифраза на политолога Кас Муде), като "бръснача на Окъм" е започнал сериозно да ръждясва.


Сега обратно към по-близки нам ширини, при сходни изследвания за разпространението на теориите на конспирацията сред населението в Централна и Източна Европа преди две години, резултатите демонстрират, че в сравнение с тези в Западна Европа, при нас преваленцията и обхватът са меко казано смущаващи. С други думи, бръснача на Окъм е направо пред счупване.


Бедата в случая не са самите резултати, а опасността от приемането с широко отворени обятия на "съпътстващи" идеи и идеологеми, свързани с радикалния популизъм като ксенофобията, антисемитизма и ислямофобията в "пакет", елегантно поднесен на разочарованите електорални единици от политически опортюнисти украсени в различни партийни разцветки.


В българския случай добавете и прословутия нашенски фатализъм и ще получите


масово разпространение на обяснителните "опорни точки"


предавани от уста на уста по пейките в парковете, обясняващи намеренията и действията на вилнеещите "соросоиди", съсипания климат заради кемтрейлс и HAARP, методично следвания план за унищожението на българите "Ран-Ът", детайлите на тайните операции на МОСАД / ЦРУ / КГБ в Лудогорието примерно, ГМО-заверата за изтравянето на почвата, крипто-комунистите съсипващи всичко, дори и нередовното подаване на ток и вода с цел саботаж на местните жители.


Всичко това би изглеждало комично, по смисъла на пре-предаването на информация по схемата ЕЖК ("една жена каза"), "монументалните" литературни творби, пълни с "прозрения" на Волен Сидеров от типа "Бумерангът на злото" и "Българофобия" и закритите събрания на партийните ядки по села и паланки, но как ви изглежда следното твърдение: "...Кандидатирам се, защото се смятам за човек с ресурс. София е бастион на конформизма. Ние, за да имаме успех, трябва да се преборим с тази психология. Популисткият десен конформизъм, който ни залива от 90-а година насам. Идеологията на реститутките и антикомунистите, на новата уж демократична буржоазия. Конформизъм на армията от чиновници, които просто си пазят местата.  Армията от политически активисти на всички партии, които са срещу БСП.
 Армията на прозападните, проамерикански и просоросоидни фондации.
Битка за масовия работещ човек, който иска да живее подредено и сравнително сигурно....", изречено от....софийския кандидат-кмет Михаил Мирчев, номиниран от...Българската социалистическа партия, която в своя Устав приет и допълнен на 48-ия си Конгрес през април 2015 година, в чл. 8 твърди, че е "...масова партия, която обединява единомишленици - социалисти от всички социални слоеве, независимо от социално, образователно и имуществено положение, пол, етнос и вяра". С други думи, масова партия претендираща да бори популизма?!


Апропо, помните ли изводите направени по-горе за "ефекта на разлива"?  


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Добър материал.
  На слабите хора по принцип все някой друг им е виновен за провалите в живота. Така де, къде-къде по-лесно е да обвиниш някой друг, бил той човек, организация, държава, етс. за всички злини по света и специално за несгодите в личния ти живот, отколкото да се погледнеш, да поработиш върху себе си и да преодолееш всички трудности?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  "виновниците": илюминатите, евреите, йезуитите, Трилатералната комисия, Билдербергите, съветските,
  израелските, английските и разбира се американските тайни служби, института "Тависток", рептилите, анунаките и разбира се масоните..... в българския случай добавете и прословутия нашенски фатализъм на вилнеещите "соросоиди", съсипания климат заради кемтрейлс и HAARP, методично следвания план за унищожението на българите "Ран-Ът", детайлите на тайните операции на МОСАД / ЦРУ / КГБ в Лудогорието примерно, ГМО-заверата за изтравянето на почвата, крипто-комунистите съсипващи всичко, дори и нередовното подаване на ток и вода с цел саботаж на местните жители".....Бих прибавил и оправдаването ВИНАГИ с "дългата ръка на Сопола и Дпс", особено когато става дума да финансова далавера....А бат Бойко оправдава бездействието си с факта, че на изборите имало ....голям брой негласуващи!?

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Има перманентен дефицит на доверие в собствените силни на деня, поради съмнения за споразумения, компромиси и игри на тъмно, не без сериозно основание.[/quote]
  Да, наистина има такъв дефицит и да бъде той поправен ще трябва да минат години на правилно управление.

  "Дневник", май че единият член в заглавието му идва в повече.
  [quote#0:"Статията"]Как масовото конспиративното мислене...[/quote]

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Ха-ха, добре написано, изводите са съвсем верни, заради постоянно затъпяващото население/има изтичане на критична маса мислещи хора навън/, което безкритично вярва на "пейките по парковете"..Но тук трябва да се прибави тъпата телевизия със зомбиращи новини, евтини вестници, бълващи ужасна информация за бъдещето на нацията и света и не на последно място нереформираното образование.
  А Мирчев е само част от тази картина..

 5. 5 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Щом хората вярват на всякакви врачки, гледане на кафе, боб, Ванга, Божидар Димитров и какви ли не откачени ритуали (а за жалост мнозинството в България е точно такова), то е съвсем ествествено да вярват и на конспирации. И когато се вземат решения на база такива "суеверия" става много лошо не само за мнозинството, но и за всички - включително и малцината, които са разумни.
  Най-интересното е, че същите тези хора, които вярват на гледачки, на Ванга, на Дънов и т.н. се пишат и вярващи християни. А Християнството е забранило и се бори срещу всякакви такива суеверия. Освен това то не е кутия с бонбони "асорти" да си вземаш който бонбон на теб ти харесва. Който е решил да следва тази религия, би трябвало да према и нейните възгледи за тези неща.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  ..... си реалната опасност от масово разпространение на теории на конспирацията сред не-елитите, с цел изграждане на собствена обяснителна координатна система за случващото се."А какво друго остава на нас от не-елита(вероятно визирате народа) освен сами да да си обясняваме нещата с конспиративни теории когато виждаме,че законите не важат за всички еднакво.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  "съпътстващи" идеи и идеологеми, свързани с радикалния популизъм като ксенофобията, антисемитизма и ислямофобията в "пакет"
  ___________
  Ако това което се случва в ЕС Ви притеснява значи изпадате в конспиративни теории противоречащи на либералните устои , толерастията и духа робското мислене и виждате "невидима" опасност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Умният, силният, амбициозният, разполагащият с ресурс все някак ще се оправи.

  На лузъра все някой ще му е виновен.

  Старо е като света, но социализмът го превърна от изключение в норма.

  Въздишащите по "всеобщото равенство" на панелните гарсониери, москвето "дванайсетка" и картата за Момин проход - това са опасните ГМО, които дърпат нацията назад. Тук Монсанто няма пръст - виновна е Москва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Най-често използван слоган в описаното обществено явление е: "Събудете се"!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#5:"kazushi"]Най-интересното е, че същите тези хора, които вярват на гледачки, на Ванга, на Дънов и т.н. се пишат и вярващи християни. [/quote]

  Винаги съм казвал, че нашето "християнство" няма нищо общо с религията - то си е 50% езическо суеверие и 50% бутафорен ритуал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1418 Весело

  илюминатите, евреите, йезуитите,

  Алллооуу мурзилажа - цяла статия специално за вас написана Тъпанарът винаги трябва да има някой, който да му е виновен за неуспеха в живота. Дето викаше Венчето - "душко на теб май и пишката не ти става заради евреите"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#9:"ivant88"]Най-често използван слоган в описаното обществено явление е: "Събудете се"! [/quote]

  + Мисли българино, мисли!////Хора помислете!!!??!?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  не знам за соросоиди и рептили
  но тези са съвсем реални оператори:

  http://rusofili.bg/

  http://www.kazakhunion-bulgaria.org/

  ВТФ - казаци???

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Учудващо е какви глупости могат да се напишат за един жалък хонорар!

 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  [quote#13:"rldkfl"]http://rusofili.bg/ [/quote]

  Отварям да видя тоя фамозен сайт с 350 посещения месечно и ...

  виждам НОВИНА - август 12, 2015 at 9:08 am Зловещата връзка Сирия – Украйна - където се обяснява за ТАЕН ПЛАН да се вкаравт войски от Сирия в Украйна(?!?) с цел да извършат най-малко две убийства на невинни граждани(!!!)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#13:"rldkfl"]ВТФ - казаци???[/quote]

  Поредната мимикрия на националните изменници. От комунисти-интернационалисти се пребоядисаха на православни "ристиени" и "славяни", сега са "казаци", утре - "чеченци", вдругиден - ИДИЛ...

  Всичко друго, но не и спазващи закона европейски граждани с европейска ценностна система.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  А на теб кой ти е виновен? Мая Манолова, БСП, ДПС, Атака, ДС?

 18. 18 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Упс, забравих Русия и Путин.

 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  Г-н аФторе, ако искате да ни внушите, че чужди тайни служби НЕ оперират в България, няма да ви повярвам.

  Достатъчно е да почетете коментарите в този форум, за да ви стане съвсем ясно кой каъв е и кои са му опорните точки.
  Друг е въпросът, че един добре образован и най-вече научен да мисли човек НЕ кълве на правото на бастуна.
  Но за всички тайни служби, по всички земни кълбета такива хора не са удобни, защото трудно се управляват.
  Популизмът и мисленето са смъртни врагове. И поради това доброто образование и обучението в мислене са трудно достъпна и слъпо струваща стока по всички земни кълбета.
  ТОВА е горчивата истина.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#17:"dvemnv"]А на теб кой ти е виновен? Мая Манолова, БСП, ДПС, Атака, ДС? [/quote]

  Никой, мило! Аз си държа живота в ръцете и се оправям чудесно, не се оплаквам, не мрънкам и не се налага да виня когото и да било за каквото и да било.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Всичко е свързано с интелектуалното ниво на нацията,който може, го използва.

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#19:"rapidfire"]ако искате да ни внушите, че чужди тайни служби НЕ оперират в България, няма да ви повярвам. [/quote]

  Никой не внушава такова нещо, ясно е, че всяка държава си разпраща службите по другите държави с различни задачи, това, което казва авторът е, че е дивотия бай Пешо от с. Таратанци да си въобразява, че ЦРУ, МОСАД, КГБ, М5 и прочие са виновни, че той едва оцелява със заплата от 100 лева, примерно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#17:"dvemnv"]А на теб кой ти е виновен? Мая Манолова, БСП, ДПС, Атака, ДС?[/quote]- определено, и това не е конспирация, простотиите си ги правят пред очите ни!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  При положение,че 20 банки са се събрали на една маса и са решили,че лихвите по кредитите няма и няма и няма да паднат, трите мобилни оператора са св договорили за цените, не виждам защо да е невъзможно 200 милиардери да се съберат и да решат нещо си. Примерно за затриеане на нечия стоманодобивна индустрия, избухване на "демократични" протести и т.н.
  Сбирките им са факт.Нали не мислите,че се събират за да си лафят на кафе за гаджета?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  "огромно изкушение за подкрепа на вилнеещия популизъм във всичките му разцветки", всъщност - простотия, в най-чист вид!!!

 26. 26 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  Да не забравяме, че "слабите хора", за които говориш (предполагам, че ти се числиш към силните...

  са онези хора, които са предпочели да не те смачкат
  като им се появиш на пътя, а да видят в теб човешко същество.
  Надявам се не искаш това да ти се случи...

  Вече свикнах да ме трият без причина
 27. 27 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  +++

  Библията стои на рафтове във повечето български домове, но далеч от българските умове.

 28. 28 Профил на Dob Ri
  Dob Ri
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Човека много хубаво го е написал, подкрепил научно - изобщо много добре издържан анализ....НО с един доста голям проблем - самокритиката и едностранчивостта на анализа, което го прави автоматично просто изразяване на мнение подкрепено с факти. Преекспонирането на "конспиративните теории" е най добрия инструмент за превръщането на една истина в "конспирация", просто защото сама по себе си на фона на масовото двуличие и медийна пропаганда изместила почти напълно журналистиката, я прави абсурдна. Абсурдната действителност в която живеем е всъщност това което наричаме "нормално" и автоматично всичко което не отговаря на нея става "ненормално" и абсурдно - това бинарно закодиране с огледлен ефект (бялото всъщност е черно, а черното винаги си е било бяло) прави най просто казано изказвания като "царя е гол" една мръсна конспирация. Когато така наречения "елит" се е самодискредитирал до нива в които е невъзможно мислещия човек да му има доверие, е най лесно да почнем да маргинализираме всяка истина, като в същия момент пропагандната машина на "елита" сее всякакви абсурди под формата на "конспиративни теории" докато човек не толкова стане неспособен да разграничи истина от лъжа, а просто стане резистентен, пренаситен и удавен в потока от дезинформация като спокойно потъне в блатото апатията. Това е поне мовро скромно мнение.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Русия е много типичен пример , всички неуспехи се обясняват със заговори, планове на лошите отвън и вътре в страната, христоматиен пример!

  klimentm
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 856 Весело

  Роналд Рейгън - враг номер 1 на Тутраканската селищна система

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 856 Любопитно

  Ама все пак как да окачествим събитията около фалита на КТБ и принудителната емиграция на Цветан Василев и най-вече загубата на около 4 милиарда лева. Най-удобно е да кажем неволна грешка на чистачката. Имала е несподелена любов с г-н КОЙ!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Според мен основната причина е липсата на информация на всички нива. Когато всяко решение на администрацията се обявява публично и се публикуват публично мотивите за него, как ще се финансира, както и кой го е взел и носи отговорност за него, тогава нещата ще се променят.

  Докато съществува моделът "КОЙ" и решенията се вземат от неясни хора, с неясни мотиви предимно с желание за лично обогатяване, положението ще се влошава.

 33. 33 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След тази статия се разкайвам и заявявам, че вече ще вярвам, че камилари са яхнали Боинзите и са срутили кулите и са направили 3 метрова дупка в Пентагона, след което самолетчетата са се изпарили! И в други работи ще вярвам - за църквата, Християнството, че Земята е плоска и каквото ни кажат по телевизоро!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Всичко това би изглеждало комично,
  ..........
  ако елита ни на 90 % не беше съставен от бившата номенклатура (БКП и ДС).
  Гешев изтреби комуно-елита, интелигентните, но простаците забрави, те взеха властта и те са до ден днешен на власт.
  Това не е конспиративна теория , а реалност.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  [quote#11:"Youtube.Пу"] Дето викаше Венчето - "душко на теб май и пишката не ти става заради евреите"
  [/quote]
  То лузърството върви в комплект с параноя: ще ти обясни как му подслушвали телефона и го облъчвали дистанционно по не-знам-какъв-си-начин, как го следели и активно му пречели да си подреди живота.
  Срещенеш ли такъв, бягай далече от него!

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  "На лузъра все някой ще му е виновен."
  Хм, като виновен му я Масква, я Путин или китайския юан (бил се бил обезценявал ... как рубла, ама за разлика от рублата забавял "световната" икономика).

 37. 37 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1699 Весело

  До коментар [#28] от "Dob Ri":

  Повечето конспирации биват обявени за конспиративни теории за да бъде дискредитиран отпора. Никой не може да ме убеди че комунистите-масони се събират на масонско-партийните си събрания да пият кафе и да " правят благотворителност" (само че тайно защо ли?" ) След като знам че обвързват т. Нар. Си "бизнес" с държавното управление. По същество това си е конспирация срещу държавата. Същото се отнася до висшите магистрати и масонските им сбирки където решават кой къде и как да ударят и кой да отърве кожуха. И това ако не е чиста проба конспирация здраве му кажи.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":

  "Русия е много типичен пример"

  България е два пъти типичен пример - всички неуспехи се обясняват или с "руската хибридна война" или с "американския диктат". Класически пример на биполярно разстройсто. Характерното при това състояние е, че болният при преминаване от едното в другото състояние е нормален за няколко мига, колкото да си спомни историята. Разбирането е друг въпрос - все настъпва в болестното състояние.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Като страна в която влиянието на Русия продължава да е много голямо ние също ставаме част от тази болест. В много по малък размер разбира се,за разлика от Русия където самочувствието им на велика страна и световна сила усилва тенденцията.

  klimentm
 40. 40 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с автора! Но най-важното е, че Путин е виновен! Каквото и да правим няма да се отървем от ушанките и мурзилките без пълна и неотменима ЛУСТРАЦИЯ! И разбира се, нов морал трябва и реформи в нереформираната съдебна система!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#22:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]
  че е дивотия бай Пешо от с. Таратанци да си въобразява, че ЦРУ, МОСАД, КГБ, М5 и прочие са виновни[/quote]
  Чак пък дивотия?! Бай ти Пешо и други неща си въобразява, я по отношение на съседката, я по автомобила. Нищо по различно от "въображението" на Ейпъл, на които акциите им се сринаха с 14% и си "въобразиха", че виновен за това тридневната обезценка от по 1.7% на китайския юан.
  Пък и бай ти Пешо не чак толкова далеч от истината - бившите ДС агенти сега са агенти на чужди служби. Тъй де, те са "силни личности", споделят твоя мироглед и работят здраво, с яко заплащане за ... чуждите служби. Пък на бай Пешо вместо да му пуснат интернет/училище (с данъците, които е плащал досега), ще му купят модерен изстребител (увеличение на 2% от БВП за военни разходи), който никога няма и да види. Най-много да погребе внук/син, върнат с краката напред от чужда мисия. Важното е, твоят доход, на ченгетата заедно с БВП да расте ... в някаква обезценяваща се валута (и долари, и евро се "печатат" така както се печатат рубли и юани).

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#5] от "kazushi":

  "Щом хората вярват на всякакви врачки, гледане на кафе, боб, Ванга, Божидар Димитров и какви ли не откачени ритуали (а за жалост"

  Мани кафето и боба - те поне стават за пиене и ядене. Ама гледам, все повече вярват на измислици като "отрицателна доходност", нулева или отрицателна пазарна лихва, "патологична нормалност", фантазийни умозрения от рода на "крива на Лафер", "ефект на разлива", "пазар на работната сила" (ако има такова нещо, то работната сила бежанците-талибани/терористи трябва също да е отрицателна).
  Но колкото повече отрицания на живота приемем за верни, толкова повече се доближаваме до вярванията на траките, че щастието е в задгробния живот. Или до Хегел - Смъртта дава абсолютна свобода на Човешкия дух.

 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Качеството на общия живот на хората от всяко историческо време е пряк израз на постигнатото от тях, Обществено ниво на материално и духовно богатство, мерено и оценявано по критерии на цивилизацията, към която те принадлежат ...
  При нас е рано е да се мерим и оценяваме, още ферментираме ...

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Авторът като че ли не прави разлика между болестния конспиритивизъм / ако съществува такава дума / и здравословното съмнение в задкулисни договорки сред т.н. "елити" в България, да речем. Говорим за над 90% съвпадение между старата партийна и ДС върхушка и съвременните "бизнес елити", членове на масонски ложи, собственици на медии и т.н. А масовото членство на висши държавни служители и магистрати в тайни / и полутайни / общества е просто без коментар....
  Не случайно разните конспиративни теории върлуват масово в страни като България, но са ограничени във Великобритания,Германия и т.н. Да, тук отделно съществува и моментът на масивен отлив на мислещи хора към други страни и упадък на образованието, но това само допълва картинката....

  ThePirinEagle
 45. 45 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ако преди 1989-та ТЕ ни управляваха карайки ни насила да вярваме в тъпи идеологии и дивотии, сега го правят много по-ловки и изтънчено яхнали нашето недоверие. Недоверието се пласира лесно. Като троскот е. Хваща се навсякъде и пуска дълбоки корени. Задачата е обидно лесна когато и медиите са ТЕХНИ. Експлоатира се естественият човешки песимизъм. Той е полезен в ежедневието и ни предпазва от глупави грешки, но когато прерасне в тотално недоверие и то стане твоя житейска философия, капанът щраква и без да се усетиш си се хванал като мишка в него. Неспособността да осъзнаеш, че не всички са маскари те прави безпомощен и безсилен. Точно това искат и точно от това се нуждаят ТЕ. ТЕ не искат ние да вярваме в идеологии, политически смислени проекти, в политици и т.н. ТЕ искат ние да не вярваме на никого и на нищо. ТЯХ това ГИ устройва. Разделят обществото ни на взаимно враждуващи групи и го владеят. А ние като лапнишарани, вместо да се консолидираме в една обща кауза дърпаме като орел, рак и щука на различни посоки и ИМ даваме шанс да СИ въртят игричките. И да потриват доволно ръце: "Яаа, колко лесно било!"

 46. 46 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  За разлика от другото християнство, в което няма непорочно зачатие, говорещи змии, възкресения, ходене по вода, ноеви ковчези и други подобни високовероятни събития.

  BohrMottelson
 47. 47 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"

  Димитър Димов

  Too much цензура Баце.
 48. 48 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пропуснали сте една типично нашенска конспирация за великия злодей КОЙ който бил виновен за всичкото зло в тази държава. Конспирацията усилено се разпространява на седенките на псевдо-интелигенти с крайни-либерални възгледи.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  МОЧА имени П.Лелина

  Под предзадкулисие и задзадкулисие,
  Народе, предай се!

  Sincerely Yours,
  .........................
  Безродна Милиция

  "Как масовото конспиративно мислене
  подпомага възхода на популизма"

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Глупости.

  Това магаре се го турили зад каруцата.

  Популизъм Демокрация Демос Народ...
  Началник е
  на "елит"... на Народ.

  Ако "елит" с отчет не зачита
  Суверена Народ:
  измамник го считай!

  "Как масовото конспиративно мислене
  подпомага възхода на популизма"

 51. 51 Профил на Stan Val
  Stan Val
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Киро за 20 лв хонорар може ли да напишеш толкова глупости.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Според автора ≪Става дума за комбинацията от отчайващо ниското доверие в политическата класа и ръководените от нея институции, скъсването на живата връзка между елити и не-елити и търсенето на алтернативни обяснения за случващото се наоколо от страна на обикновените граждани. С други думи, подобна комбинация води след себе си реалната опасност от масово разпространение на теории на конспирацията сред не-елитите, с цел изграждане на собствена обяснителна координатна система за случващото се.≫. А всичко това води не просто до недоврието на хората от народа към една или друга партия, а до недоверие към управленческата политико-икономическа система на държавата като цяло. Към системата на неолиберализма. След което започва да ни убеждава, защо това не трябва да се допуска.

  Но за да спрем процеса на създаването конспиративни теории, трябва като начало да познаваме причините за тяхното възникване. А точно за тях, за причините, авторът ни дума не обелва. Поради което от неговите приказки никаква полза няма.

  Защо възникват теориите за конспирациите, обхващащи всичко, свързано с управлението на обществото и на държавата?

  Краткият верен отговор е: Защото тези конспирации наистина съществуват и обхващат цялата област на управление на държавата и на обществото. Цялата дейност на елита. И защото за това, което става в задкулисието, на обикновените хора от народа или не се казва нищо и не се дават никакви обяснения, или обясненията са изцяло подвеждащи и лъжливи. При това те логически не могат да обяснят това, което уж обясняват, поради което бързо се разбира, че те са измислени, а не реални. А когато крият нещо от обществото, то, обществото, става подозрително и започва да търси вярното обяснение за това, което крият от него. Така възникват теориите за конспирациите, повечето от които дават верен или поне правдоподобен отговор за това, което институциите крият от обществото. И които обикновено са враждебни на системата или на институцията и на тези, които я олицетворяват.

  Защото от обществото се крият на практика само две неща. Тези, които са дълбоко лични или прекалено интимни, което е възможно само при физическите личности, тъй като при организираните групи от хора и при институциите няма и не може да има нищо дълбоко лично или прекалено интимно. И тези, които са насочени против интересите на онази част от обществото, от която се крият. Следователно, докато елитът крие от народа едно или друго от своята обществена дейност или дава подвеждащи или направо лъжливи обяснения за това, което крие, дотогава обществото ще си създава насочени срещу елита и системата конспиративни теории, които, редно е да се признае, обикновено или са верни, или са близо до истината.

  Но с едно много важно уточнение. А то е, че конспиративните теории обикновено са гарантирано верни или близо до истината само когато са създадени от обществото. Когато някаква институция, например когато една политическа партия или една държава създава конспиративна теория за друга партия или държава за неща, събития, явления или процеси, които са в областта на техните интереси, тогава тази конспиративна теория с почти стопроцентова вероятност е подвеждаща или лъжлива. Независимо дали тези партии или държави са враждебно или са приятелски настроени една към друга.

  Така че ако елитите на управленческите политико-икономически системи, на държавите, на партиите и на институциите искат обществото да не създава враждебни за тях конспиративни теории, те просто трябва да не крият своята дейност от него и да не дават подвеждащи или направо лъжливи обяснения за нея. Изключения са допустими само в институциите, които са в областта на вътрешната и на външната сигурност на обществото. Но тук ние с този частен проблем няма да се занимаваме.

 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  не всичко, само някои обществено политически феномени.
  обаче че руската хибридна война е факт не конспирация, може лесно да отидеш в ютуб и да видиш пропагандните им клипове, твърдението за американската окупация е чист идиотизъм, не конспирация

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Не са нужни конспиративни теории, за да се видят естествените интереси на една или друга социална класа, икономическа групировка, политическа партия, бюрократична институция.
  И да се направят логичните изводи от видяното, впрочем направени още от Ботев, за когото се сещате само веднъж годишно, и то под формата на фетиш към портрета.

  Внушението на автора на статията обаче е толкова опасно, колкото и описваното от него откачане по врели некипели. Той омаловажава самата идея, че властимащите и богатите имат какво да заговорничат срещу останалата част от населението. Защото без заговори отдавна да са изгубили и властта и богатството си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [#28] +++

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [#37] самата държава е заговор, умнико. Заговор срещу човешката свобода.
  Казано е от човек, когото веднъж годишно всички се надпреварват да почитат, а през останалото време не си спомнят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [#52] поздравления! +++
  Само в последния абзац се спъваш - генераторите на лъжи не могат да функционират без лъжи. Ако биха почнали да казват само истината и да не се крият, губят властта си, а за зластване са създадени.

  И ги подкрепят самодоволни малоумници, които може би искрено си вярват, че "сами държат живота в ръцете си", което е още една лъжа. Животът на всички зависи от институциите, а те са неподконтролни на населението, дори не винаги послушни и на властимащите. Всеки властник, нарушил правилата на своето обкръжение, бива смачкван и изхвърлян от системата. Само дето повечето изхвърлени са си заделили по нещичко и не отиват да ровят по кофите с боклуци...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Между другото, цялата статия не забелязах дефиниция на популизма, вероятно нарочно.
  Ами популизмът е обещание, че нещо, което никога не е работило според масовите очаквания, ИЗВЕДНЪЖ чудодейно ще заработи, стига обещателите да получат контрол над НЕЩОТО. В случая - управлението на държавния апарат. Но той ПОНАЧАЛО е създаден, за да защитава интересите на богатите и на собствения чиновнически пълнеж, като принуждава поданиците да спазват определени граници на поведение (а при диктатура - и твърди рамки на мислене или поне на изказване на тези мисли). Така че държавата ВИНАГИ е против народа, когото е яхнала, а за да не личи това противопоставяне, държавата РАЗВРАЩАВА народа, въвлича го в своите далавери, оформени като ЗАКОНИ и "традиции" на ръба и отвъд ръба на фрмалния закон.
  И тогава - коя партийна идеология не е популистка, тоест преднамерено измамна?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#53:"rldkfl"]обаче че руската хибридна война е факт не конспирация[/quote]
  Засега е факт само усвояваните средства от бюджета на МО за борци - полито- и социо-лъжци в тая "хибридизация".

  Колкото до използването на икономически механизми за политически цели (Газпром), руснаците нито са първи (виж Британската империя, без значение дали ще е "опиумната война" през 1840 г. или споразуменията с арабските племена от Персийския залив - 1816 г.), нито са водещи (ембарго и санкции не са "руски патент" ).
  Иначе пропаганда винаги е имало. Няма смисъл да слушаме оплакванията на некадърни пропагандатори, че конкурентите им са по-добри. Само посредствените се оплакват, че някой не ги разбира или че не могат да опровергаят опонента и затова искат той да бъде санкциониран извън правилата, без съд и закон.

 60. 60 Профил на stamata
  stamata
  Рейтинг: 277 Неутрално

  четете "По пътя на измамата"/By Way of Deception/- Виктор Островски и Клеър Хой 1989 г. -ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ................поздравления за статията и автора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK