"Курск" потъна... и ние с нея

"Курск" потъна... и ние с нея

© Associated PressРазбира се, за Владимир Путин гибелта на "Курск" бе страшно изпитание. Затова, когато Лари Кинг го попита какво се е случило с подводницата и той отвърна "Тя потъна", не се втурнах да се включа в групата, която го осъждаше. 


Да, отговорът бе, меко казано, необичаен за нашите уши – сух и безжалостен, но при Лари Кинг всичко е така. Той задава въпроси, които траят не повече от 7 секунди – такова е правилото му и от гостите също се очакват кратки отговори.

Едва по-късно се замислих защо Путин отговори именно така. Защо, например, не със "Случи се страшна трагедия – тя потъна, загинаха хора, изказвам съчувствието си" или нещо от този род, и така пак се получава кратък отговор. Фразата не е много удължена, но същността е друга – президентът скърби и изразява съчувствие.

Но такъв отговор нямаше.


След това президентът се срещна с жените на офицерите във Видяево (градчето на подводничарите – бел.ред.) и тогава все още неопитоменият опозиционен журналист Сергей Доренко разказа: "Позвъни (Путин) в Первый канал и каза, че Первый канал е наел някакви курви, които да се изкажат, за да го дискредитират. Лично аз също му доказвах след това, че това не са били уличници, а вдовици на офицери. Това действително са вдовици на офицери, после сам ги видях във Видяево и те продължаваха да разказват "неудобни" неща, но той веднага вдигна телефона и каза: "Вие нарочно наемате курви. Дали сте им по 10 долара, специално да ме злепоставят".
Забележете. Доренко разказа това и днес си е жив и здрав. И Путин си е жив и здрав и дори двамата копаят на пропагандната нива. Значи, такъв телефонен разговор е имало.


И този разговор означава, че Путин не се е променил, няма Путин 1, 2 и 3. Има един Путин, който тогава – още в зората на президентството си, е възприел историята с "Курск" като заговор срещу него, като нападки на някакви сили лично срещу него.


И в тази светлина краткият му отговор в шоуто на Лари Кинг има съвсем друг смисъл – това бе сухият му отговор на онези, които го нападат.

Впрочем, помните ли версиите за гибелта на "Курск"? Ще ви напомня: взрив на торпедо, сблъсък с чуждестранна подводница, стара мина, терористичен акт, торпедна атака от чужда подводница. Имаше и още куп други версии, дори такава с НЛО, но има ли днес въпросът точен отговор? Не. Има наложила се версия за изтичането на гориво от едно торпедо, но точен отговор няма.

А какво остана? Останаха бележките от екипажа, например: "Мили мои Наташа и синко Саша!!! Ако държите това писмо, значи ме няма. И двамата много ви обичам. Наташа, прощавай за всичко. Сашуля, бъди мъж. Силно ви целувам."

Но не цитират тези бележки, а знаменитата фраза "Тя потъна" - защото бележката ни разтърсва с любов, а отговорът на Путин – с цинизъм и студ и то такива, че с тях той влезе в историята.

И светът иска да забрави руския Херострат, но не става.

Както е известно, Путин заяви, че докато е бил президент, не е допускал грешки. Такова лицемерие струва скъпо – значи и позвъняването за проститутките за 10 долара не е грешка. Така смяташе навремето, така смята и сега.

Днес, когато потъва не подводница, а цялата страна, на него – както и преди – му се привиждат ту Америка, ту опозицията, изобщо, някой, който човърка под него, пречи му да бъде президент и подкопава личната му стабилност.

Рублата потъва все по-ниско и като "Курск" се конкурира само с провалящата се икономика и пропадащите цени на петрола.

Спомняме си как, докато "Курск" лежеше на дъното, имаше истерични опити нещо да се поправи, някой да бъде спасен. Днес никой не спасява страната – просто, всеки ден се въвеждат санкции срещу собствените граждани, за се случи по-бързо неизбежното.

Когато потъна "Курск", се появи мрачен виц: "Лари Кинг пита Путин какво стана с Русия, а той отвръща "Тя потъна".

Преди 5 години се смеехме над остроумието си.

Днес сме поразени от собствената си прозорливост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK