Време е да сменим плочата

Време е да сменим плочата

© Георги Кожухаров  "Дневник" препечатва статията от "Маргиналия".

"А кога ще издадеш целия албум?" Това беше шеговитият коментар на един приятел, когато вече бившата му приятелка се отбеляза във "Фейсбук" като single. Не можем да преведем на български този каламбур. Можем само да го обясним – single е дума както за човек, който не е обвързан, така и за самостоятелно издадена песен, сингъл. Но като обясним смешното, то престава да е смешно.


Покрай това се замислих, че в нашия език липсва позитивно определение за хората, които си нямат "половинка", каквото е single в англоезичния свят. Нямаме подходящи думи и изрази и за други реалности, които в наши дни съвсем не са рядко срещани. За сметка на това имаме други, които са по-адекватни на едни отминали времена.


Необвързан/необвързана
Като че най-ценностно неутралният израз на български за хората, нямащи половинка, е "необвързан/необвързана". Ала той не е логически неутрален, тъй като започва с "не", тоест – отрицание е на нещо. С други думи, обвързаността е нормата, спрямо която необвързаността е отклонение. Свети Августин е казал, че злото не е субстанция, не е нещо, съществуващо само по себе си, а е отсъствие на добро. По същия начин, да си необвързан(а) не казва какво си, а те определя само чрез онова, което не си.


Другият проблем с думата "необвързан(а)" е, че не е особено разпространена в говоримия език. Във "Фейсбук" човек може да се отбележи като "необвързан", но когато споделяте информация за себе си в нормален разговор, няма да кажете "аз съм необвързан(а)", а "нямам приятел(ка)", "нямам гадже", "сам(а) съм". В повечето случаи отново се определяте чрез това, което не сте, а не чрез това, което сте.


Изключение от тези отрицателни определения е, когато човек каже, че е сам. Думата "сам" обаче е някак жалостива, навява асоциации за самотност, за самота. "Сам съм" в повечето случаи внушава, че въпросният човек никак не иска да е сам. В английския език думите са различни – single и alone. В тъжните любовни песни лирическият герой е alone и lonely (думи с един и същи корен), не е single. "Не е добре за човека да бъде сам", пише още в началото на Библията.


Вече и в България не са малко хората, които не държат непременно да са с някого. За тях да бъдеш сам не е провал в личностното им осъществяване, а осъзнат избор. Или поне – легитимен период от живота им. Ала те не разполагат с подходяща дума, с която да се опишат.


Неомъжена/неженен


Това е аналогът на необвързаността, но конкретно що се отнася до семейния статус. Затова и в България тези думи имат много по-широко разпространение, включително и в администрацията. Бракът продължава да е онази социална и юридическа норма, спрямо която алтернативните форми на съвместен или самостоятелен живот се третират като отклонение.


Преди няколко десетилетия да не си омъжена или женен си беше изключение. В края на 80-те познавах само една жена, която – в началото на 30-те си години – беше убедена, че не желае да се омъжва. До ден днешен не е сключила брак; не мисля и че някога ще го направи. Повечето жени на нейната възраст в България са семейни или разведени, с деца, някои – и с внуци. Има и такива, които не са успели да се омъжат, но повечето от тях със сигурност са искали. Най-малкото – заради общественото мнение, заклеймяващо неомъжените жени като "стари моми" (за това – по-долу).


Днес все повече хора избират да живеят без брак. Отделен въпрос е, че еднополовите двойки нямат и право да сключват брак, което не значи, че много от тях не са в съвместно съжителство. От доста години да не си сключил брак не означава, че си сам, включително и в България. Да си неженен или неомъжена не означава, че не си способен на трайна връзка, нито че нямаш деца (за децата на несключилите брак – по-долу).


Не само юридическата ни система, а и езикът ни още не може да възприеме алтернативните форми на съвместно съжителство. Изрази като "имам партньор" и "живея в съвместно съжителство" не звучат естествено на български език.


Стара мома / стар ерген


Тези определения, до неотдавна радващи се на широка популярност, за щастие, лека-полека започват да излизат от употреба. Първо – сред по-младите, по-образованите хора, тези в големите градове.


"Момата" и "ергенът" по дефиниция са "за женене". Ако са стари, предполага се, че са искали да сключат брак, но никой не ги е пожелал. Или че са с "проклет" нрав (особено ако са жени) или твърде зависими от майка си (ако са мъже) и затова са останали сами. Думата "мома", освен това, съдържа и идеята за девственост.


Днес, ако някой не е сключил брак, от този факт не можем да направим никакви изводи дали този човек има пълноценен интимен живот. Дори да няма, това не е обект на подигравка, каквато се съдържа в изразите "стара мома" и "стар ерген". Освен в по-консервативните среди, но и там подигравката като че отстъпва място на съжалението. Комшийките съжаляват родителите, чието дете не е сключило брак и няма да ги дари с внуци. Родителите страдат, че детето им е "самичко" и че нямат внуци.


В степента, в която на човека се гледа като на самоценен индивид, а не като на брънка от рода, това съжаление отстъпва място на зачитането на личния избор и на индивидуалните житейски ситуации.


Време е да сменим плочата

© Alexandre Meneghini, Reuters


Госпожица


"Вие госпожа ли сте, или госпожица?", чух напоследък възрастен мъж да пита, с подчертано "свалячески" тон, жена, работеща на гише в общинската администрация. Жената видимо се смути.


Думата "госпожица" идва от времето, когато една жена е била преценявана основно по семейния си статус. Когато изобщо се е дало право на глас на жените, първо до него са имали достъп единствено омъжените жени. Жената без мъж, един вид, не е била напълно пълноценен и вменяем човек.


Употребата на "госпожица" има връзка и с възрастта на съответната жена. Ако се каже на една жена, чийто семеен статус не е известен, "госпожица", това значи, че тя изглежда млада. От друга страна, ако жената е на средна възраст и е известно, че тя не е омъжена, "госпожица" придобива подигравателен нюанс – нещо като учтив начин да наречеш някого "стара мома". Може би помните с какъв тон се обръщаха с "госпожице" към Екатерина Михайлова например.


В Западна Германия думата "госпожица" (Fräulein) е премахната от публична употреба още през 1972 г. Във Франция това става с думата Mademoiselle през 2012 г. В официалната комуникация на английски език все повече се използват форми на обръщения към жените, които нямат връзка със семейния статус.


В България обръщенията "господине", "госпожо" и "госпожице" навлязоха след 10 ноември 1989, когато бяха отменени социалистическите "другарко" и "другарю". Те пък бяха превод на съветското "товарищ", в което липсваше не само уточнение на семейния статус, а и на пола. И демократично настроените българи започнаха с възторг да се обръщат един към друг с "госпожо" и "госпожице", както е било преди 9 септември 1944, без дори да им хрумне да забележат, че междувременно на Запад феминизмът е постигнал редица победи, включително и отмяната на въпросните обръщения в някои страни.


В наши дни думата "госпожица" постепенно загубва ролята си в естествения език. В бизнес среди и неправителствени организации, които често общуват със западни партньори, тя все по-рядко се използва. По-важно е, че тя е почти забравена в такава консервативна институция, каквато е училището. Като цяло, учениците се обръщат към учителките си с "госпожо", независимо от семейния им статус. За младите хора думата "госпожица" става все по-старомодна и неестествена.


Самотна майка/самотен родител


"То да му е кофти на човек да каже "самотна майка съм". Ми кът си толкова самотна, от где ги извади дечурлигата, че стана майка. Па един мъж ли не можеш задържа ма хубавицо. Че къв пример ща си на децата, щото на тях равно им трябват и майката и бащата. Викам, да се сберете с бащата, че стига с тая самотия." (Коментар в "Дневник" под статията ми "Легализиране на съвместното съжителство, ама друг път". Оригиналният правопис е запазен).


За разлика от "старите моми", "ергени" и "госпожиците", "самотните майки" едва ли скоро ще станат демоде в българския език. Какъв е проблемът?


Думата "самотен" внушава повече уязвимост и от думата "сам". Самотните хора са, като цяло, за ожалване. Ако една майка е "самотна", това ще рече, че е безпомощна, че непременно има нужда от подкрепа и закрила, или поне – от съжаление. Или – че сама си е виновна, че се е поставила в положение на "самотност" (вж. коментара от "Дневник" по-горе).


За контраст – как ви звучи например "самостоятелна майка"? Самостоятелният човек също е сам, но той може да стои сам, да крепи сам себе си, затова и е само-стоятелен.


Разбира се, не всички родители, които отглеждат децата си сами, са самостоятелни. Но и не всички са самотни. Някои от тях имат нужда от допълнителна подкрепа, други обаче имат достатъчно ресурси, за да се справят. А има и такива, които отглеждат сами децата си по собствено желание – преценили са, че нямат нужда от партньор, за да имат дете.


Друг въпрос е, че за родителите, които са сами, по подразбиране се използва думата "майка", а сред тях има и бащи.


В английския език за родителите, които отглеждат децата си сами, се използват думите single и solo. И двете не навяват асоциации за самотност и безпомощност; по-близко са до музикалните метафори.


Бездетно семейство


Изразът "бездетно семейство" се среща и днес, дори – в сериозни публикации. Той е особено популярен по времето на социализма. Дълг на всяко социалистическо семейство е да създава деца, с което да допринася за множенето на нацията. За определен период са забранени противозачатъчните, а аборт може да се направи само с благоволението на местната организация на Отечествения фронт (ОФ). Представете си колко са тези бременни жени, които биха дръзнали да поискат подобно разрешение, и на колко би им било дадено такова. На децата, родени в резултат на въпросната демографска политика (поради липса на презерватив и невъзможност за аборт), им се е казвало "кубадинчета" – на името на идеолога на тези мерки Пенчо Кубадински.


Насилственото "поощряване на раждаемостта" дава резултати. Раждаемостта се повишава, докато се стигне до пик в средата на 70-те години, който никога след това не се повтаря. Все пак обаче, тенденциите в България не са по-различни от тези в останалия свят – хората с по-високо образование и по-висок социален статус като цяло имат по-малко деца.


На "бездетните" обаче се гледа или с гнусливо съжаление, или като на врагове на народа. Съжаление има, ако съпрузите се опитват да имат деца, но имат, както е модерно да се казва, "репродуктивни проблеми". Предполага се, че те се опитват да се подлагат на всичко възможно – от лечение до врачки и "чудотворни води", за да заченат. И – дори "репродуктивният проблем" да е у мъжа, той по дефиниция се търси най-вече у жената.


"Бездетните" са "врагове на народа", ако по собствено желание, а не поради здравословни причини, нямат деца. По времето на социализма такива случаи почти няма. Ала днес има все повече семейства, които не бързат с децата, а някои не смятат, че децата са необходим елемент от семейния им живот.


В наши дни е нормално хората да избират да са заедно, защото се обичат. Биологичното възпроизводство не е задължително нито за личността, нито за брака или съвместното съжителство. За семействата без деца обаче все още има специална дума – "бездетни". Те се схващат чрез това, което не са, а не чрез това, което са. Семействата и хората (особено ако са жени), които нямат деца, и днес в България са обект на обществено осъждане, което, по същността си, е не по-малко националистическо от социалистическия си прототип, ако не и повече.


В английския език можем да намерим и позитивен аналог на думата бездетен (childless), който се отнася специално за хората и двойките, които не желаят да имат деца – childfree, буквално – "свободен от деца". На български самата идея, че си "свободен от деца", звучи светотатствено.


Извънбрачно дете


Както в наши дни можете да срещнете в сериозни публикации израза "бездетни семейства", така може да прочетете и за "извънбрачни деца". Това определение дори се използва от Националния статистически институт (НСИ).


Изразът "извънбрачно дете" е политически коректният социалистически еквивалент на думата "копеле". Да си извънбрачно дете е нещо много позорно. Ако жената забременее, практически задължително е да се омъжи за бащата на детето си. Това е и методът на много млади жени да си "хванат мъж", за да не останат "стари моми", да получат жителство в желан град или да избегнат да бъдат задължително разпределени сред завършване на висшето си образование в някоя дълбока провинция. Извънбрачни връзки през социализма има, но за тях не се говори – социалистическото общество е по дефиниция морално и здраво. Ето защо "извънбрачните деца" се възприемат като нещо толкова страшно – те свидетелстват, че обществото не е точно такова, на каквото се прави.


Днес ситуацията е съвсем различна. Много родители отглеждат сами децата си; много двойки, които живеят на съвместни начала, създават деца, без да сключват формален брак. Вече повече от половината деца, които се раждат в България, са на родители, които не са сключили брак. По данни на НСИ от 2013 г. живородените деца, родени без брак, са почти 60% – 59,1% от всички живородени деца. Тоест, чисто статистически, тези деца вече не се отклонение от нормата – те са нормата. Затова е крайно време да престанат да бъдат заклеймявани и определяни чрез това, което те не са.


Тази плоча се изтърка


Често пъти езикът изостава от промените в обществото. Но е време най-малкото за дебат – как да опишем тези реалности, които преди няколко десетилетия не са минавали за "нормални", но днес вече са често срещани. Как да описваме така, че да показваме уважение към отделната личност и нейните ситуации и избори, как да не свеждаме човека до липсата му на определен тип отношения с други хора.


Не, не става дума за изкуствено езиково инженерство – него в Института за български език го владеят най-добре. (Ако не вярвате, отворете последния правописен речник и се запитайте кога и защо "напът" стана една дума, например.) Става дума за това – да възприемаме и определяме хората, които живеят сами, отглеждайки или не деца, хората, които нямат семейство и децата, родени, без родителите им да са сключили брак, по позитивен начин. Без стигма, без да ги съжаляваме, без да ги виним.


Всъщност, става дума за това – да се научим да приемаме, че хората са ценни сами по себе си.


Може би някой ден и у нас да бъдеш сам ще означава не че си самотен, а че си "сингълът" и "солото" на собствения си живот.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Сингъл,соло,копеле,интересното е названието на китайски,защо трябва да ми се втълпява английски..................Баба Пена от Куртово конаре сигурно знае какво е сингъл.

 2. 2 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  'Ако не вярвате, отворете последния правописен речник и се запитайте кога и защо "напът" стана една дума, например.'' - цитат от статията.
  ''Но е време най-малкото за дебат ...'' - пак от там.

  Авторката, при положение, че е ''на ти'' с последния правописен речник, защо ли пише ''дебат'' вместо ''дебатИ''?

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Не само езикът ни е остарял, но и обществената постройка. Строят се предимно 3-стайни жилища - като за семейства с по 2 деца. Кой сингъл би си купил такова? И понеже преднният коментатор се интересува как е в Китай, та да кажа: в големите им градове имало бум в строителството на жилища за сънгъли.

  И по отношение на семейните нещата у нас са сгрешени. Уж раждаемостта е ниска, а няма детски градини. Строят се магистрали за да бръмчат мъжете по тях, а няма детски градини за да се "разбръмчат" в леглата си.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Весело

  Толкова много писане за умозаключението-Всъщност, става дума за това – да се научим да приемаме, че хората са ценни сами по себе си."Ами да,трябва да се научим.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Много дълги размишления. И си личи някакво оправдаване и търсене на одобрение. Бъди си сингъл или адинокая без да се обясняваш толкова!

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  ...Може би някой ден и у нас да бъдеш сам ще означава не че си самотен, а че си "сингълът" и "солото" на собствения си живот......

  И все пак,по хубаво от семейството няма.Да имаш човек до себе си на когото може да разчиташ в този малък промеждутък от време наречен живот.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Много добър и задълбочен анализ. Съгласен съм с всичко написано, особено с онова, което обяснява понятията в нашия език, морфологията и значението им.
  Имам обаче една малка забележчица към авторката:
  [quote#0:"Статията"]Изразът "извънбрачно дете" е политически коректният социалистически еквивалент на думата "копеле".[/quote]
  В тогавашния, политически коректен социалистически език съществуваше и понятието "незаконно дете". А на български това се нарича подигравателно, пейоративно "копИле". "Копеле" е обръщение, типично за софиянци, така както е "майна" за пловдивчани.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Много хубав текст, малко закъснял, ама нейсе.

  А сингъл означава и

  единичен

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Просто общество сме ние. И търсим простовати обяснения. От едно "сингъл" използвано незнайно как в англосакс. страни, правим заключение колко изостанали сме ние. Малко приемственост и консерватизъм хич не е лошо, особено, ако нямаш обяснение на неща...

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е, нима не бяха прави едно време другарите от СССР като казваха "Мы впереди планеты всей"? Имам предвид думата "товарищ" вместо господин, госпожа, госпожица.

  Изтървахме питомното, сега ще гоним михаля.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Може би някой ден и у нас да бъдеш сам ще означава не че си самотен, а че си "сингълът" и "солото" на собствения си живот.
  .................
  У нас, у вас...Стига глупости. Познавам сингълки , от 7 дни в седмицата, поне през 5 са с различни мъже, на различна възраст, с различни по големи зарзавати, с различни доходи и тн. различия във възрастта.
  Познавам семейства, на него не му става, поради липса на различия т.е. разнообразия.
  И ко прайм сега?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  "...и задълбочен анализ."

  Дедо, ако беше задълбочен щеше да има и уточнение къмто кой етнос принадлежат повечето от споменатите 60 процента родени без брак деца.
  Предлагам на всеки, дето ще ми лепне минус, да си мотивира ''отрицателния вот'' и да ме успокои, че това няма нищо общо с демоорафската катастрофа, че България никога няма да стане Циганария, или че ако стане - от туй по-хубаво няма ...

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 490 Весело

  [quote#12:"marrad"]... ако беше задълбочен щеше да има и уточнение къмто кой етнос принадлежат повечето от споменатите 60 процента родени без брак деца. [/quote]
  Ами добре, допълвам: задълбочен и политически коректен към настоящия момент.
  Плюсчето ти е от мен.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "дедо Андро":

  Аааа , така вече и от мен си ''плюснат''...

 15. 15 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Харесва ми названието сингъл за необвързаните лица.Взаимстването на терминологията от муз. индустрия в сем.състояния може,да бъде продължено,напр.многодетните семейства,да бъдат наричани лонг плей,децата им дискография-напр.дискография на сем. Петрови-Стоян 1979г,Пенка 1981г.,Драган 1982 г.Децата в семейството,заченати от съседа,да бъдат наричани бутлег,напр.в дискографията на с-мо Петрови има и бутлег-Панайот 1984г.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Общество, което не е достигнало в развитието си до модернизма, няма как да е създало "модерни думи". Ако ги има в говора му, то те са заемки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"] да се научим да приемаме, че хората са ценни сами по себе си[/quote]
  Не само сме се научили, а и скоро ще се превърнем в егоцентрици. Хората са ценни сами по себе си, но стават още по-ценни, ако умеят да подтиснат егото си, да понесат отговорност, да се научат да поделят несгоди. Да решиш въпреки желанието на другия да участва във възпитанието и отглеждането на детето (ако не с пари, то с присъствие), си е точно толкова самонадеяно и богохулно като да заявиш, че ще си родиш дете "в епруветка" с донорски материал (без да кажеш на бащата) или ще дадеш такъв на неизвестна жена да го роди и да ти го поднесе на тепсия. Поискаш ли, медицината веднага изпълнява желанията ти. А дали на детето ще му хареса да няма татко или майка, няма никакво значение. Морално ли е това?
  Вярно е, че сега не е трудно от материална страна да отгледаш сам едно дете, но пък има моменти, когато ти става болезнено ясно, че не е случайно децата да се създават от двама. Днес може да си здрав и с пари, а утре - болен и беден. Да лишиш заради самоувереността (егоизма, самонадеяността) си детето от подкрепата и възпитанието на другия родител си е ... безотговорност (донякъде и богохулство), която се мултиплицира с поколенията. Нямаш право да предопределяш с решенията или капризите си чуждия живот, незавимо че си участвал в създаването му. Нямаш право да си мислиш, че няма да се разболееш тежко или че си безсмъртен и неуязвим и можеш да отгледаш новия човек съвсем сам или да ангажираш с проблемите си собствените си родители и приятели (поставяш ги в ситуация, в която не могат да избират). Затова "крушката си има опашка", тоест моралният укор в изразите "стара мома" и "стар ерген" е напълно основателен. Народът е мъдър, той знае по-добре.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Някои проектират, собствените си тежнения в мисленето, в обществените отношения.
  Обикновено това са силно комплексирани личности, за които "цивилизацията" е приемането на чужди еталони за поведение и общуване. Обобщения от този тип, особено такива, които свързват думи, с тяхното внушено отрицателно звучене, са меко казано смешни. Особено, когато се дават примери от езици, развиващи се в собствена посока, под влиянието на собствените си нужди от промяна!
  И сигурно ще е по-добре, ако госпожата/цата, бе предложила заместители на тези "опорочени" смислово думи!!

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко много думи...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И, авторке, проумей: не е имало тук социализъм, а ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Аз цял живот се чудя над смисъла на две широко използвани понятия в близкото минало - незаконороден и невъзвращенец! Имаше и други понятия - деца с родители засегнати от мероприятията на народната власт, на които бе отказвано записване в университетите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#5:"Олд Шетърхенд"]Много дълги размишления. [/quote]
  Чак пък размишления. Поредното дърдорене на всичко което е хрумнало на ???? (журналистка, писателка, активистка, протестърка, не е ясно) изложено в политкоректен идеологически тон - феминизъм, "прозападни"ценности и т.н. Така било в САЩ, онака било в Германия. Измислени теми и измислени проблеми.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Моля за извинение ако нещо съм пропуснал,
  но "сингъл" не се ли превежда най-точно с хубавата българска дума "единак"?
  Която не само точно, но и изчерпателно отразява състоянието да бъдеш "сингъл".
  Е, ако не се чувствате "единак" може да останете "свободен".


 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "marrad":

  Нещо май не си разбрал "пойнта" на текста.

  А иначе, по другата тема, която намесваш, България ще стане Цигания, ама не щото не се плодим достатъчно, а просто щото се оказахме напълно неподготвени да живеем свободно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Теллалов":

  Абе Телалов, ти наистина ли вярваш, че тоя народ може да живее добре в анархия? Не съм много запознат с ваште теории, ама няма ли някакъв елемент на чувство за общност, към която принадлежиш, и на която помагаш? Е как ще накараш хора, които си хвърлят боклука директно от тераситв и не са дали и една стотинка или човековреме доброволно за подобряването на околността им, да живеят в общност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 26. 26 Профил на petebo
  petebo
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#2] от "marrad":

  Защото правилната дума е "дебат", а не "дебатИ".

  По отношение на статията - много добра и задълбочена.

 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#15] от "Sabbath":

  Оф,направо си взех тефтера за записки ,толкова изчерпателно си го написал

  А знаеш ли какво е "куче"?
  -сантиментален вълк сингъл

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Весело

  Както говори мълвата "Single or taken? Who cares. I'm awesome!"

  А Оскар Уайлд допълва: "I am so clever that sometimes I don't understand a single word of what I am saying."
 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#7:"дедо Андро"] "Копеле" е обръщение, типично за софиянци,[/quote]

  Това пък от къде ти хрумна?
  Нито като деца, нито като ученици сме се обръщали един към друг с "копеле". Да се препише тази дума на софийския жаргон бяха някакви интелектуалстващи опити на полу-интелигенцията, защото пловдивчани си имали "майна", но едва ли някога се е използвало от повече от 5-6% от младежите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_3volta":

  понеже стана дума, много ме дразнят масовите тристайни които са на практика кухня с трапезария плюс два дрешника

  Birds of a feather flock together.
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  щото съм сингъл, де

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  "...да се научим да приемаме, че хората са ценни сами по себе си."

  Доста сме далеч от това, за което се убеждавам във всекидневните хомофобски, расистки и пълни с предразсъдъци коментари, не само във форума на Дневник.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#24] от "stupid_american":

  И пойнта, и поантата добре съм ги разбрал. Само че да приписваш нещо, характерно най-вече - повтарям: ''най-вече'', а не ''само'' - за определено малцинство, на останалите около него, может и да е политкоректно, ама ''инак'' хич не е.


 34. 34 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#24] от "stupid_american":

  ''...щото се оказахме напълно неподготвени да живеем свободно.''

  А ако се бяхте оказали следствието - в репродуктивно отношение - щеше да бъде?

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  Матряла отчаяно се нуждаеше от този анализ...
  Не разбрах само вдовиците сингъл ли са, или само щастливо надживели?

 36. 36 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До мой 34:

  Извинявам се , да се чете: ''А ако се бяхте оказали подготвени ...''
  До коментар [#24] от "stupid_american":

 37. 37 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До мои 34 и 36:

  Тоя таблет ще ме подлуди .Последно: ''А ако се бяхМе оказали подготвени ...''.
  До коментар [#24] от "stupid_american":

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2026 Весело

  До коментар [#37] от "marrad":

  Как да го чета, викаш?

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Много добър финал на статията.
  Надявам се по-скоро обществената практика да го догони!

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "ВЕЛКОВ":

  ''А ако се бяхме оказали подготвени следствието - в репродуктивно отношение - щеше да бъде?''

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не зная каква е провесионалната специалност на авторката, но това, което е написала е абсолютно непрофесионално. Единственото място в статията, където нейната преценка е вярна, е за неграмотността на този или тези, който е приел (които са приели) че двете думички, НА ПЪТ трябва да се слеят в една: НАПЪТ.

  Например негодуването, че ползваме отрицателната частица НЕ за означаване на нещо, което е различно от това, което означава думата след НЕ-то. Например, СЕМЕЕН и НЕСЕМЕЕН. Защото, според нея, това било нелогично, като прозрачна се намеква, че по този начин към това, което е означено с думичката, която започва с отрицателната частица НЕ (в случая това е думичката НЕСЕМЕЕН) се внушава или се изразява неодобрение и отрицателно отношение. Което изобщо не е вярно. Нима, примерно казано, когато кажа за някакво решение на някого, че това е НЕОРДИНАЛНО РЕШЕНИЕ, се внушава отрицателно отношение към това решение?

  Всъщност отрицателната частица НЕ в началото на дадено прилагателно не винаги означава непременно отрицание, респективно не винаги означава отрицателно отношение към нещото, което се характеризира с новаполученото прилагателно, получено след прибавянето на тази частица. Всъщност ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ НА ЧАСТИЦАТА ≪НЕ≫, ПРИБАВЕНА В НАЧАЛОТО НА НЯКАКВО ПРИЛАГАТЕЛНО, НЕ Е ОТРИЧАНЕТО, А РАЗДЕЛЯНЕТО. Чрез нея всички неща в света, в реалния и в измисления, или тези, които са от даден определен вид, се разделят на две групи: На групата неща, които притежават съответното качество, и на групата неща, които не го притежават. И САМО КОГАТО ОБЩЕСТВОТО СЧИТА, ЧЕ ЛИПСАТА НА ТОВА КАЧЕСТВО Е НЕЩО ЛОШО, ОТРИЦАТЕЛНО ИЛИ ОСЪДИТЕЛНО, ЧАСТИЦАТА ≪НЕ≫ ИЗРАЗЯВА И ОТРИЦАТЕЛНО ВНУШЕНИЕ ИЛИ ОТНОШЕНИЕ.

  Няма да разглеждаме тук другите проблеми, засегнати в статията. Всички те са погрешно поставени и им се предлагат погрешни решения. Но тези проблеми са много специфични и не тук е мястото, където те трябва да се поставят и разглеждат. И това, че са поставени тук, си е чиста проба опит за манипулиране. Опит чрез псевдонаучни обяснение да бъдем убедени, че българският език не струва вече ни пукнат грош, поради което трябва да го изоставим и да преминем на (към) английския.

 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#41] от "glog":

  всъщност, не езикът ни, а обществото е обект на критика в стаитята...

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Въпреки всичко доста отношения се промениха в обществото ни към по добро . Преди три четири десителетия властваше дивашко отношения към самотни майки, разведени или сингъли. Патриархалното общество отмря за добро или за лошо.

  klimentm
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много приказки ,за да се получи обществено одобрение,че авторката или близка нейна позната нямат съпруг/приятел/.Характерно е за жените винаги да търсят одобрението на околните.Само че няма как да го получат-клюкарките пред блока винаги ще злословят спрямо такива жени.Аз самият съм имал периоди ,когато съм бил необвързан и честно казано изобщо не ми е пукало какво ще кажат Сульо и Пульо.
  Така че моят съвет към авторката е изобщо да не й пука кой какво ще каже,а да си живее живота както й харесва.А ако си търси приятел-има хиляди необвързани мъже.Все ще срещне подходящ да й бъде опора в живота.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  [quote#7:"дедо Андро"]Съгласен съм с всичко написано, особено с онова, което обяснява понятията в нашия език, морфологията и значението им. [/quote]
  Точно!
  Повечето от пишещите тук май не схващат че става дума не само за отделни думи и тяхното значение, а за цялостното светоусещане и манталитет на съвременния българин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "rldkfl": ≪Всъщност, не езикът ни, а обществото е обект на критика в стаитята...≫

  Не съм сигурен, че е така. Но ако си права, то да критикуваш отношението на обществото към едно или друго обществено явление като за целта използваш езикознанието, е пълен и абсолютен нонсенс.
  À à è ѝ ò „” –

 47. 47 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Толкова много истини, само една е пропусната - че унищожаването на брака и семейството води до унищожаване и на народа. Защото ако един народ има само по 1 дете на всеки двама родители, какъвто е случая на България и Запада, то след не толкова много години този народ ще изчезне. Или си мислите че негрите и арабите, с които замествате липсващите ви деца, ще бъдат същите ляво-либерални-самоубийци като вас?

 48. 48 Профил на Rumi Dimitrova
  Rumi Dimitrova
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Това на снимката монтанският фонтан ли е?

 49. 49 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Коментарната система на Дневник е крайно немодерна - ако сбъркаш нещо, няма връщане назад.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#29] от "др. Иванов":
  [quote#29:"др. Иванов"]Нито като деца, нито като ученици сме се обръщали един към друг с "копеле".[/quote]

  Навярно говорим за различни периоди. Например в нашата младост "купон" беше вече остаряла дума, вдигаха се "терени".
  А "копеле" си беше типично за София както "майна" за Пловдив и "авер" за Варна. Потвърждавам го с най-ненарушимата софийска клетва: "Който лъже да му умре кварталния!" 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#47] от "gogobyte":

  Прекомерното размножаване на един организъм води до изчерпване на ресурсите от които зависи и до внезапно измиране.
  С хората е малко по-трудно, защото по-лесно се пренасочваме към друг ресурс, но може да се случи, но вместо да си измират, тичат при нас

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 526 Весело

  Ако има проблеми, то те са в чипа, а не в езика.
  На мен лично не ми допада сколонността към тотална политичекса, езикова и всякаква "коректност". Това всъщност е езиков фундаментализъм, който ни лишава от смисли и нюанси в говора, в живия език.
  Излиза, че е "редно" да мучим само нищонезначещи, обикновено англицизми и всичко друго е престъп-говор, престъп-мисъл, анахронизъм, комунизъм, старомодност и всичко най-зло.
  Изобретяването на неутрален език ще доведе до езикова пустота. Не виждам никаква нужда да заменям българските думи със "сингъл" или "соло" или "нещоситам".

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  пак гаспажата енчева джихадства с нравоученията си...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Имам въпроси към авторката, с всичкото уважение към тезите й.
  /не че очаквам отговор/
  - Сигурна ли е авторката, че свободният избор, а не обстоятелствата принуждават жените да живеят необвързани където и да е по света? Мисли ли, че на критичната маса от жените там харесват именно този начин на... /хайде сега де!/, САМОСТОЯТЕЛЕН начин на отглеждане на потомството?
  - Защо в същите тези англосаксонски народи, ако жена забременее и роди без да е омъжена, научилият макар и след години баща може да заведе дело за бащинство и попечителство и почти гарантирано да го спечели. Това какво говори? Дали пък не смятат, че детето има нужда от ДВАМА родители? Или е само справедливо отношение към пренебрегнатия във връзката?
  -Защо децата в подобна ситуация непременно търсят / и определено малко завиждат/, на другите с двама родители? А че това е така, твърдя от опит.
  - вероятно авторката има двама /да са й живи и здрави!/ родители. Много е вероятно тя да храни силни чувства и към двамата. Как си мисли, би ли била по- щастлива без присъствието на някой от тях в процеса на формрането си като личност?
  - Нали не мисли, че е добре да изкараш живота си докрай в един вид конкубинат с останалите членове на обществото. "Свободен да дойдеш, свободен да си отидеш".
  - Не е ли бракът в някакъв смисъл ОПИТ за гаранция на тази малка клетка от обществото? Опит да се затрудни вземането на прибързани решения, които в крайна сметка вредят на всички, особено на децата,
  Имам много въпроси още, но сега искам да й кажа нещо.
  Въпреки, че там където тя ни сочи има по- богато лексикално богатство за тези ситуации, за порядъчно се смята именно консервативния, стар брак. Независимо от думата която ще се използва, винаги на отклонилите се от нормата се гледа с макар и овладяно неуважение. Това, което тя смята за прието и естествено, е просто добро възпитание и желание да не вземаш отношение към нещата, които не касаят лично теб. Да не обиждаш без нужда!
  И на края, макар темата да е безкрайна.
  Не апелирам за запазване на статуквото в случай на ненормални отношения между двама души. Не апелирам към остракиране на тези които са се озовали в ситуация на "сингъл". Всяка връзка трябва да може да бъде прекъсната, ако хората в нея са в невъзможност да съжителстват. Всеки сам трябва да решава как да изживее живота си. На хората трябва да се гарантира свободата.
  Но наблюденията ми са, че много често днес подобни теории са в защита на СЛОБОДИЯТА, а не на СВОБОДАТА!
  А лексикалното богатство е най- малката грижа. С времето думите променят смисъла си. /да си ПИЧ сега е гордост, а на времето позор.../
  Хора,мислете повече за децата си! Те са смисълът, който каквото ще да ви говори. Пазете ги, обичайте ги. Жертвайте се за тях! Обичайте се заради тях!
  И не само своите!
  Иначе светът ще погине!

 55. 55 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора и разбирам, че главният смисъл не е чисто езиков.

  Но използвам повода да кажа, че би било хубаво да има място, където да се виждат такива опасно липсващи думи. И опасно новоизобретени думи - като "овкусяване на салата" и "отдаване под наем".

  Да се намери нещо смислено и необиждащо слуха преди да са се вкоренили в езика тези недоразумения.

 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#52:"red.mary"]Това всъщност е езиков фундаментализъм, който ни лишава от смисли и нюанси в говора, в живия език. [/quote]

  спокойно, тя госпожата енчева ще Ви каже, че всеки, който не е толерантен, трябва да бъде заклеймен, ако може и бичуван. така ще се възцари търпимостта и любовта.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на Светла Енчева
  Светла Енчева
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  А в правописния речник погледнахте ли ? На страница 337 се намира. Дадени са и примери.

  http://svetlaen.blogspot.com
 58. 58 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#52] от "red.mary":

  "Фундаментализъм" по-скоро ми се свързва с нежелание да се променят нещата и не може да се определя така статията.

  А ако има български израз, който да изразява точно въпросното състояние/положение, това ще е по-добре отколкото чужди думи. Но не знам ако някой каже "сам съм", "живея сам", дали ще го разберат правилно...

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Любопитно

  До коментар [#58] от "take_it_easy":

  Има хубава славянска класификация за статута на "сингъл" а - "свободен". Иначе моето мнение е че всеки опит да се класифицира в номенклатурно отношение сложната плетеница в живота ще доведе пак до нови бюрократично езикови структури във формулярите и допълнителни страници. Интересно ми е как авторката би класифицирала ситуацията от филма "Креймър" - мъж, многократно развеждан, комуто бившите съпруги са оставяли за отглеждане доведени деца плюс едното собствено?

 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#25] убеден съм, Американецо, дет се бъзикаш, че си уж глупав...
  Запознай се, има.
  Формулата, че общественото битие задава формат на поведението, а оттам и определя съзнанието, важи с пълна сила, нека и приписана на Маркс. Когато системата постоянно поощрява идиотизмите, напоследък откровено расистките, резултатът е предсказуем.
  Всъщност САЩ е страна, в която най силно личи как държавността паразитира върху стихийния анархизъм на населението. Просто не си преценявал нещата от тази гледна точка.
  Бъди здрав.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":А ето,че и в либералните среди и висшето образование се появява определено безпокойство от ..свръхчувствителността на израза:
  http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/09/the-coddling-of-the-american-mind/399356/
  “I’m a Liberal Professor, and My Liberal Students Terrify Me"...A number of popular comedians, including Chris Rock, have stopped performing on college campuses .. Jerry Seinfeld and Bill Maher have publicly condemned the oversensitivity of college students, saying too many of them can’t take a joke.Two terms have risen quickly from obscurity into common campus parlance. Microaggressions are small actions or word choices that seem on their face to have no malicious intent but that are thought of as a kind of violence nonetheless. For example, by some campus guidelines, it is a microaggression to ask an Asian American or Latino American “Where were you born?,” because this implies that he or she is not a real American..


 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":
  Наистина, нарастващият политически антагонизъм и агресивността на многобройните "групи по интереси" в обществото, както и усложнената кампусна политика предвид финансовата криза и ограниченията на федерално и щатско ниво налага стъпка назад и успокояване на тона, иначе конфронтационният тон започва да води и към активизация на негативизма, подхранван от професионалните агитатори.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#62:"daskal1"]и агресивността на многобройните "групи по интереси"[/quote]А ето и нещо на линка за ролята на социалните медии и нещо, добре познато от форума ни:Social media makes it extraordinarily easy to join crusades, express solidarity and outrage, and shun traitors. Facebook was founded in 2004, and since 2006 it has allowed children as young as 13 to join. This means that the first wave of students who spent all their teen years using Facebook reached college in 2011, and graduated from college only this year..
  Днес пак се начетох тук на примери (на споментите горе емоционални групови прояви..)

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА ЕДИННА ЕВРОПА

  Време е.

  пп
  Други архаизми:

  Безпартиен ерген или татко
  Безпартийна мома или майка
  Безпартийно семейство
  ...

  "Време е да сменим плочата"

 65. 65 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  [quote#10:"Bulgarische Motoren Werke"]Имам предвид думата "товарищ" вместо господин, госпожа, госпожица. [/quote]

  Това се е виждало "отвън". През 60-те/70-те в Москва нормално обръщение беше "мужчина", "девушка", "бабуся". Използваше се и "женщина", но това само в началото на скандал на опашка в магазина. Иначе, жените бяха "девушка" докато не станат "бабуся".

 66. 66 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "С други думи, обвързаността е нормата, спрямо която необвързаността е отклонение"

  - глупости.

  [quote#41:"glog"]Всъщност отрицателната частица НЕ в началото на дадено прилагателно не винаги означава непременно отрицание, респективно не винаги означава отрицателно отношение към нещото, което се характеризира с новаполученото прилагателно, получено след прибавянето на тази частица. Всъщност ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ НА ЧАСТИЦАТА ≪НЕ≫, ПРИБАВЕНА В НАЧАЛОТО НА НЯКАКВО ПРИЛАГАТЕЛНО, НЕ Е ОТРИЧАНЕТО, А РАЗДЕЛЯНЕТО. Чрез нея всички неща в света, в реалния и в измисления, или тези, които са от даден определен вид, се разделят на две групи: На групата неща, които притежават съответното качество, и на групата неща, които не го притежават. И САМО КОГАТО ОБЩЕСТВОТО СЧИТА, ЧЕ ЛИПСАТА НА ТОВА КАЧЕСТВО Е НЕЩО ЛОШО, ОТРИЦАТЕЛНО ИЛИ ОСЪДИТЕЛНО, ЧАСТИЦАТА ≪НЕ≫ ИЗРАЗЯВА И ОТРИЦАТЕЛНО ВНУШЕНИЕ ИЛИ ОТНОШЕНИЕ. [/quote]
  +++++
  Пак търсим под вола теле. Както се казва, хубава работа, ама...

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Коректно е.

  Като в "обществен дебат".

  Като събирателно "вода" в много случаи - в ед. число,
  вместо "води".

  До коментар [#2] от "marrad":

  ''Но е време най-малкото за дебат ...'' - пак от там.

  Авторката, при положение, че е ''на ти'' с последния правописен речник, защо ли пише ''дебат'' вместо ''дебатИ''?

 68. 68 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 801 Неутрално

  " Да си неженен или неомъжена не означава, че не си способен на трайна връзка.."

  Бе баш това си означава...

  Ма какво тръгнала авторката да ми обяснява как нямало дума, дето точно да отразявала каквото там не и харесва на другарката...

  НЕспособен, НЕгоден, НЕприспособим, НЕтърпим, НЕпоносим... и много други неща, които ни правят НЕспособни да заживеем с някого заедно като семейство.

  Който и да е - мъж или жена - като е крива капия - много ясно, че ще си стои сам/а.

  Демек - толкова е безобразен, неугледен, непригоден, че няма КОЙ да го търпи в този му вид, който самият той/тя НЕ желае да коригира, намирайки себе си за почти - съвършен или безупречен...


  Това си е от естествения порядък на нещата - като не си адаптивен да се напаснеш ОВРЕМЕ и едновременно в синхрон с другия човек - така ще си ходиш като 5 за 4.

  Вярно, че всеки човек е ценен сам по себе си... ама... не се множим чрез пъпкуване....

  И все повече хора ще живеят по сами. Защото са изпуснали времето, когото е трябвало да се сближат със своята половинка...

  Кой е гонил кариера, кой е искал "да си поживее" .... времето не чака никого...

  И въобще.. на авторката никак не са и ясни някои извечни истини...

  дали ги е чувала въобще...

  Че за човека не е добре да е сам...
  Че за да е пълноценен животът трябва да имаш семейство и деца...

  Много плосък опит да ни се пробута модерната теза, че трябва да живеем само за да консумираме това, дето сме си произвели...
  и накрая - два кубика пръст върху ни...

  Много си е хубав българският език - казва ги точно нещата - както са!

  Тръгнала госпожата дума да търси, дето да и уйдисва на нейното свръхизключително положение...

  Ма хора без работа - казвам ви!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 69. 69 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Зачетох се, защото от заглавието не разбрах веднага за какво става дума в статията. Прочетох я и не схванах какъв е проблемът. В съвременния свят всеки е свободен да прави каквото си иска, без да бъде дискриминиран и санкциониран. Но вече страшно възразявам, ако трябва да дефинирам жена с дете без постоянен партньор, да не мога да кажа "самотна майка". Да вземат да приемат един закон, в който да напишат кое как се казва, и да мирясат. Госпожо, бихте ли ми обяснила как наричат във Франция и Германия официално 15-годишните момичета. Мадам и фрау ли им викат, или "хей, малката"? Дали някой се е оженил/омъжил е също така въпрос на личен избор, на култура, на социално ниво и на каквото там щете. Не превръщайте всеки комплекс в обществен въпрос. Нека всеки да си живее според правилата си и да не тормози останалите.

 70. 70 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#68] от "Другарката Михайловна":

 71. 71 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Биологичното възпроизводство не е задължително нито за личността, нито за брака или съвместното съжителство.
  **********************

  Така е. Но в това съждение има очевиден пропуск. Ако биологичното възпроизводство не е задължително на ниво "личност", на ниво "общество" е. Т.е. средностатистическият резултат от възпроизводството трябва да е положителен, иначе следва неминуем процес на обществено умиране. От тази гледна точка езиковите "пружини", стимулиращи възпроизводството са най-малкият дерт, проблем би било по-скоро тяхното отсъствие: ако по някакъв чудодеен начин постигнем мечтаното абсолютно езиково и обществено равенство - не би било невероятно да се радваме на подобно състояние търде малко време, просто ще изчезнем, макар и силно възрадвани.
  Комичен е и примерът с childless/сhildfree. Никаква позитивен смисъл няма във втората форма, тя е напълно неутрална.

 72. 72 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#6:"sto67nes"]Да имаш човек до себе си на когото може да разчиташ в този малък промеждутък от време наречен живот.[/quote]
  А смисълът на живота са децата!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 73. 73 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#57] от "Светла Енчева":

  Официално се извинявам за въпроса си от коментар 2. Според

  http://kaksepishe.com/debat-debati/

  излиза, че думата вече не била в групата ''плуралия тантум'' и може да се употребява и в единствено число. Изложих се, но научих нещо ново.

 74. 74 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#67] от "dnevnikar":

  До днес знаех, че ''дебати'' е дума, дето се употребява само в множествено число, както ''въглища'' и ''клещи'' например , и заедно с въглищата и клещите е В групата на т.н. ''плуралия тантум'':. Да, ама някой - вероятно в БАН - е решил, че вече може и ''дебат''. Чудесно, скоро може да се реши, че и ''въглище'' и ''клеща'', и ''гаща'' е правилно ...

 75. 75 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#69] от "homer":

  Притеснително е да говори човек с Омир за език, ама няма как.
  Ако човек не иска на всяка цена "да победи в спора", ще се съгласи, че "сам" и "самотен" са много различни неща. "Самотен" се възприема като "нещастен".
  Майката може да е "сама" и да не е "самотна".
  Не е криминално да се каже "самотна майка", но човек показва така престъпна небрежност към речника си сериозно

 76. 76 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#75] от "take_it_easy":

  Добре, де, ама "самотна майка" е придобила гражданственост. Нямам възражения да се промени - даже предложих "Закон за коректните наименования и обръщения." Например "родител и/или осиновител, отглеждащ детето си без помощ от партньор/партньорка/партньори" - няма майки, няма бащи, няма преходен пол, няма самотни, няма намеци за биологично родителство. Ето това е хубаво, нали? Няма разплакани "госпожици", които всъщност тъкмо се връщат от болницата, където са си записали час за смяна на пола. Всички са щастливи, а до всеки ходи един бдителен адвокат и един още по-бдителен скучаещ "журналист".

 77. 77 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 282 Неутрално

  А ако идеята на тези дискусии е да се представи бракът между хора от различен пол, които имат деца, за неприемливо, укоримо и ретроградно поведение, давайте. А статистиката не само показва, че в последната година повечето деца са родени извън брак, тя показва, че още по-голям процент от родените са от маргинализирани общности. Ха сега да отговорим на логическата задача - ако повечето деца, родени през 2014, са родени в маргинализирани общности и повечето деца, родени през 2014, са родени извън брак, какъв е най-вероятният статистически извод?

 78. 78 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А ножици и гащи и те ли саизлезли oт Pluralis?
  До коментар [#73] от "marrad":

 79. 79 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ние го използвахме в изобилие! Копелдак също! Но ти си комуняга, вие си викахте товарищ и товарищутка!
  До коментар [#29] от "др. Иванов":

 80. 80 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Време е да сменим плочата
  **************************

  Не трябваше ли първо да обърнем резбата?

 81. 81 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#78] от "mangiafuoco":

  ''А ножици и гащи и те ли саизлезли oт Pluralis? ''

  Според ето това:

  http://rechnik.chitanka.info/type/75

  гащите все още са ''вътре''. Ножиците и дебатите липсват. Ама доколко горното е все още актуално - не знам.

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  В семейството е изцелението. То е най добрата форма на живот за всички времена. Дори някой друг качамак да направи човек, знае къде ще се прибира. Останалото са временни модни увлечения. До коментар [#6] от "sto67nes":

  Bukalemun
 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Научил си глупост.
  Въпрос на личен избор.

  До коментар [#74] от "marrad":
  До коментар [#67] от "dnevnikar":

  До днес знаех, че ''дебати'' е дума, дето се употребява само в множествено число

 84. 84 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#75:"take_it_easy"]Ако човек не иска на всяка цена "да победи в спора", ще се съгласи, че "сам" и "самотен" са много различни неща. "Самотен" се възприема като "нещастен"[/quote]

  Съгласна съм. Ама майките ще се самоопределят. Тези, които се самоопределят като "самотни", т.е. нещастни, ще си запазят привилегиите. Тези, които са "сами", няма да получават например бонус точки за детските градини. Хем се поставят в положение да искат извънредно съчувствие, т.е. помощ и привилегии, хем защо обществото ги третира като "нещастни" и показва покроовителствено отношение. Нали това е идеята на статията. Защо се държите с нас покровителствено? И докато съм абсолютно съгласна, че е просташко да се пита с намигване дали си госпожа или госпожица, то за "самотните" майки не е точно така. Там става дума за покровителство от страна на обшеството. Едно мерси би било по-уместно.

 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#55:"take_it_easy"]Но използвам повода да кажа, че би било хубаво да има място, където да се виждат такива опасно липсващи думи. И опасно новоизобретени думи - като "овкусяване на салата" и "отдаване под наем". [/quote]
  И "свежи хлебчета" (в ресторантските менюта).

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Езикът е жива тъкан и не търпи насилия. Да, наистина нямаме подходяща дума, съответсвтваща на английското single, аз самият съжалявам за това.
  Що се отнася до гордите хора, които са избрали начина си на живот - ако бяха достатъчно масови и креативни, щяха да наложат алтернатива. Но не би.
  А относно single в английския - не мисля, че по времето когато е възникнала тази дума, са мислели за коректността и:
  http://etymonline.com/index.php?term=single&allowed_in_frame=0

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 87. 87 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#56:"abdelhaqq"]всеки, който не е толерантен, трябва да бъде заклеймен, ако може и бичуван. така ще се възцари търпимостта и любовта. [/quote]


  С бой към любов , Авторката да не е от Перник.

 88. 88 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Съжалявам че си изгубих времето да я прочета тази статия. В края на краищата всяка политкоректност си има граници.

 89. 89 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално
 90. 90 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#73] от "marrad":

  Думата не е plurale tantum и затова не може да бъде в групата на pluralia tanta! В латински език съществува, както и в български, съгласуване по род и число. Затова и съчетанието "плуралия тантум" е неправилно. Неправилно всъщност е и изписването "плуралия", правилното е "плуралиа", защото т.нар. прейотация е характерна за български, но не и за латински.

 91. 91 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, много добър анализ... На мен лично ми харесва думата сингъл. Толкова чуждици влязоха в българския език и изместват хубави български думи. Авторката ме убеди, че няма точно такава дума, с такова значение и че има нужда от нея.
  Определено, като се разведеш не ставаш нито мома, нито ерген - ставаш сингъл.

 92. 92 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Глупости! 15% от брачните двойки по статистика са бездетни по една или друга причина. Никой, никога по никаква причина не е обвинявал някого за това, че е останал(а) стара мома, стар ергени т.н., но няма как иначе да ги назовеш. Думата е повече или по- малко абстракция, с която означаваме нещо. Всеки опит по изкуствен начин да създаваш нови думи (неологизми) по един или друг начин, може да се сметне за шизофренно.

 93. 93 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Водеща роля, за нарастване на децата, родени без брак има т.нар. държава! С глупавата си политика да се дават помощи за деца и социални, само до (нисък) праг на доходите на родителите, просто ЗАДЪЛЖАВА циганите да бъдат "самотни" "родители"....

 94. 94 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Весело
 95. 95 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#83] от "dnevnikar":

  "Научил си глупост.
  Въпрос на личен избор."
  До коментар [#67] от "dnevnikar":

  "Коректно е. "

  "Глупост'', но ''коректно'' приложена?
  Воистина, въпрос на личен избор...

 96. 96 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  След легендата, че сме най-умни на света, на път е да се опровергае и друга - че българският език е най-богатия.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3950 Разстроено

  Има такова нещо, за езика особено.

  Многовековна изолация... настояща излагация,
  какво да правиш.

  Европа е била разделена по феодални, идеологически, езикови и какви ли не признаци. В и около Римската империя.
  Покрай това и България.

  България е била особено изолирана и/или противопоставяна с други светове в години на Византийско присъствие, Османско, Кобурготско и на Съветско.

  С терминология "Евро" Нехармонизирана...

  от Rome... или Англо... Саксони... Атлантска...
  "на всека цена" през Масква... Деформирана.

  До коментар [#96] от "Gopeто":

  След легендата, че сме най-умни на света, на път е да се опровергае и друга - че българският език е най-богатия.....

 98. 98 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#90] от "BoKa":

  "Неправилно всъщност е и изписването "плуралия", правилното е "плуралиа", защото т.нар. прейотация е характерна за български, но не и за латински."

  А такааа...Че как не сме се сетили да пишем и ''ГлориА'' вм. ''ГлориЯ'', ''ВикториА'' вм.''ВикториЯ'', ''есенциА'' вм.''есенциЯ'', ''провинциА'' вм.''провинциЯ'' ..
  Още?!?

 99. 99 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#98] от "marrad":

  Но тово не прави по-малка излагацията ти с "плуралия тантум", нали? Когато гонорим за административната единица в Римската Провициа Тракиа, ще трябва да ги напишем така. Когато казваш "Аз съм от провинцията", ще трябва да е прейотирано. Кото слушаш песните на Виктория, ще е с "я", защото е ими, което певицата сама си е избрала. Когато обаче покашваш знака на победата, ще крещиш "Викториа" - тя чуждица и така се произнася, а и пише. Когато говориш за квинтесенцията на някакъв въпрос, правилно е да с я, но когато говориш за есенциалните въпроси в определен проблеч, правилно е к а. Оттук нататък обучението стана платено. Не ми задавай полузнайковски въпроси, защото просто няма да си губя времето с тебе.

 100. 100 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Вече и в България не са малко хората, които не държат непременно да са с някого. За тях да бъдеш сам не е провал в личностното им осъществяване, а осъзнат избор. Или поне – легитимен период от живота им. Ала те не разполагат с подходяща дума, с която да се опишат."

  егоист?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK