Забавя ли се възстановяването на пазара на труда?

Забавя ли се възстановяването на пазара на труда?

© Юлия ЛазароваПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


През второто тримесечие на 2015 г. броят на заетите надхвърли 3 млн. души., като това се случва за пръв път от 2010 г. насам. През последните няколко години броят на заетите в икономиката достига този праг едва в периода юли-септември поради ефекта на сезонната заетост.


Фактът, че през тази година това се случва по-рано показва продължаващото подобрение на пазара на труда в страната. И действително, на повърхността данните изглеждат положителни: икономическата активност и заетостта растат, броят на обезкуражените лица намалява, а коефициентът на безработица пада под 10% за пръв път от 2009 г. насам. В същото време, някои от основните проблеми, съпътстващи възстановяването през последната година и половина, остават в сила. Основните възрастови групи, при които е регистрирано подобрение, са 25-34-годишните и 55-64-годишните. Заетостта при лицата на възраст между 25 и 29 години остава на ниски нива, а 15-24-годишните на практика не участват във възстановяването на пазара на труда.
Още по-притеснително е, че темпът на увеличаване на броя на заетите намалява. В периода април-юни 2015 г. те се увеличават с 31,4 хиляди души, което е най-бавният темп от първото тримесечие на 2014 г. насам.


Промяна на броя на заетите на годишна база (хиляди души)

© НСИ, ИПИ

Промяна на броя на заетите на годишна база (хиляди души)


Данните за промяната на броя на заетите в отделните области на страната също показват някои смущаващи тенденции. Най-голям е ръстът на броя на заетите в София (столица) и Варна – съответно с 29,9 хиляди и 21,2 хиляди души. И в двете области броят на заетите е на най-високото си ниво от 2009 г. насам – съответно 671 хиляди души и 222 хиляди души. Ръст на броя на заетите има и в някои от по-бедните области на страната като Видин и Ловеч, но за ясни положителни тенденции няма как да става дума, поне на този етап.


Прави впечатление рязкото влошаване на данните за Южния централен район на страната. Това беше районът, който в голяма степен предвождаше възстановяването на пазара на труда в периода 2012-2014 г. Увеличението на броя на заетите в другите области в Южна България не успява да компенсира регистрирания през второто тримесечие на 2015 г. спад в Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян. В резултат на това броят на заетите в цяла Южна България всъщност регистрира спад с 3,9 хиляди души спрямо предходната година, като това се случва за пръв път от последното тримесечие на 2013 година.


В Югозападна България прави впечатление продължаващата слабост на трудовите пазари във всички области с изключение на София. В резултат на протичащото възстановяване в столицата и на продължаващата загуба на работни места в останалите области, делът на заетите в столицата вече е 67,5% от всички заети в района при 62,6% през същия период на 2010 г.


В Северна България има ръст на броя на заетите от 35,3 хиляди души, но 29,9 хиляди от тях са новите заети в област Варна. От останалите области на север от Стара планина ясни положителни тенденции са налице единствено в област Велико Търново.


Някои изводи:


Спадът на безработицата, макар безспорно положителен феномен, показва, че свободният трудов ресурс постепенно намалява. Теоретично това може да бъде компенсирано от увеличаващата се икономическа активност на неактивното до момента население, но тук възниква въпросът дали и доколко икономически неактивните лица се различават по профил и квалификация от безработните. Предвид ниската икономическа активност на младежите, които всъщност са една от основните възрастови групи, чието включване на пазара на труда може да доведе до промяна на структурата на незаетия трудов ресурс, капацитетът за по-нататъшно бързо увеличение на броя на заетите изглежда ограничен.


Нещо повече - на фона на високия дял на структурната безработица в страната, можем да очакваме спадът на безработицата постепенно да се забави, освен ако не се появи допълнително търсене за услугите на нискоквалифицирана работна ръка и/или работници, чиито квалификация и умения по една или друга причина не са били търсени до този момент.


Все още е рано да бъдат правени оценки на ефекта от повишаването на нивото на минималното възнаграждение. Причината е, че в данните до м. юни 2015 г. на практика влиза само първото от планираните за тази година две увеличения с по 20 лева (другото е от 1 юли 2015 г.). Възможно е забавеното създаване на нови работни места през първото и второто тримесечие на 2015 г. да се дължи отчасти и на увеличенията на минималното заплащане. Т.е. бизнесът е ограничил наемането на нова работна ръка в началото на 2015 г. в резултат от първото увеличение, като ефектът се е засилил през второто в очакване на предстоящото увеличение. И все пак, ефектите от второто повишение, както и от очакваното трето такова (до 420 лв. от началото на 2016 г.) ще бъдат по-ясно видими едва през втората половина на годината. За тези данни, обаче, ще трябва да почакаме чак до средата на м. февруари следващата година.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Като генерален извод може да се направи извода, че не ниските заплати в България водят до повече заетост, в Швейцария, които получават в пъти по-високи заплати от България, безработицата възлиза на 4,2%, повишение от 0,2% спрямо 2 квартал на 2014 г. Безработицата в ЕС е 9,5%.

  Мога да кажа честно, от многогодишни наблюдения, колкото е по-ниска минималната заплата в една държава, толкова е по-голяма безработицата там.Има едно изключение от правилото и това е Гърция. Това са реални многогодишни наблюдения, не на основа икономически теории, че ниските заплати довеждат до по-голяма заетост.

  Es muß Geld fließen!
 2. 2 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  От тези 10% безработни колко са с основно и по-ниско образование? Да не се окаже, че както се махат горната категория индивиди (с културните особености, една от които е мързела) безработните в България са не повече от 3-4%.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Фактът, че през тази година това се случва по-рано показва продължаващото подобрение на пазара на труда в страната."Това да се чува и дано да е вярно.

 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Спомням си все още 2006 г. преди да емигрирам, имаше при jobs.bg от 1 милион регистрирани потребители търсения за по-добре платена работа. Предложенията бяха малко, аз намерих нещо тогава за 850 лв при Кауфланда, първото интервю го минах, но при второто, което беше два месеца по-късно, реших да емигрирам. Живота е кратък, за да се спечелят пари

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Някои изводи:

  Спадът на безработицата, макар безспорно положителен феномен, показва, че свободният трудов ресурс постепенно намалява.
  _____________
  Извода е ,че България има необратими загуби на човешки ресурс и най-лошото предстои защото ромовете и турците имат трудности с писмения и говорим български или да кажем направо са си неграмотни. Дори и да намалее безработицата липсата на хора които си разбират от работата ще продължава и лошия човешки ресурс вече си личи дори и големи компании!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Странни са ми протестите на работодателите срещу ръста на МРЗ. Колко толкова се покачат разходите им с това увеличение с 20 лв/от началото на годината с 40/.
  Ако, се погледне реално на ситуацията, повече се покачват разходите им с увеличаване на минималните осигурително прагове. Защото повечето работодатели плащат осигуровки на минимален праг. Което откъдето и да се погледне е и незаконно, и неморално. Така че увеличаването на МРЗ не ги касае особено, тъй като в масовия случай плащат "под масата" съвсем различна сума от тази по ведомост. Освен негативите за бюджета, а и за самите осигурени, това изкривява и пазара, като поставя в по-неблагоприятна ситуация коректните работодатели от същия бранш, които са по-малко конкурентноспособни заради по-големите им разходи за осигуровки. Ама, държавата нехае, а може много лесно да се установи диспропорцията. В ОПР -то от един и същи бранш много ясно може да се види кой не декларира реален доход на работниците си

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Продължава разделението на работещи области и неработещи такива,което на фона на емиграцията влошава всички напъни от опитващи се стръкове да пробият и да разнообразят еднообразието.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  Когато нямаше частници - нямаше безработица.
  Заплатите се плащаха навреме. България беше 9 милиона и във всеки завод търсеха хора. Правехме високо технологични продукти.
  = Частното за никакъв чеп не става !!! =

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  [quote#2:"Гадьо"]От тези 10% безработни колко са с основно и по-ниско образование? [/quote]Това е само по Бюрата по труда. Българите с високо образование като им свърши борсата не си продължават регистрацията и излизат от всякакви статистики като "трайно незаети" = по Бюрата по труда работа на българи не дават.
  Всичко е по някакви програми за други групи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Истината е ,че всичко това е сезонни възстановявания и сривания на пазара на труда.
  Следствие на това , че почти няма нови фирми ,които да дадат работа на 20 човека ,ама за 20 години!
  Виж такива които дават работа на двама за два месеца бол!
  Всичко друго са гимнастики на разни икономисти ,за разни изследвания,по разни поръчки от които няма полза.
  Хората ,които имат пари вадят печалби бързо от обществени поръчки и европейски субсидии срещу съответните отчисления за уредилите ги без да им пука за некакъв си пазар на труда.
  Над 95% от паралиите никога нема да вложат и 1 кинт за да направят нещо си което би им осигурило възвращаемост след 10-15-20 години , па било то хранило няколко десетки семейства .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  Трябва да се премине към фирми с държавно -частно партньорство които да подготвят кадри за частния бизнес на минимална работна заплата и да се осигури пълна заетост на всички желаещи. Частника като иска работник = дава 100 лева отгоре и си взема най-добрия. Кадрите не растат по дърветата ! Създават се с години. Потенциалния ресурс не е голям ... и намалява

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"]Българите с високо образование като им свърши борсата не си продължават регистрацията и излизат от всякакви статистики като "трайно незаети"[/quote]

  Има много като мен, които са емигрирали в чужбина, постоянният им адрес обаче е в България, временният в чужбина. Не се водят в статистиката на България като безработни. Когато бях безработен в България през 2006 г., имах тепърва след 9 месеца при непрекъснато регестриран в бюрото по труда право на обезщетение за безработица, трябваше да се явявам всеки месец там. След 4 месеца се отрегестрирах.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  В България никога не се е знаела реалната безработица.Трайно безработните са много повече от регистрираните.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не ви ли писна да ви третират като КОНСУМАТИВ за пазара на труда, бре?
  Робски манталитет.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "rosiraycheva50._":

  Знае се, но от ипи нямат полза да я казват, който им плаща той поръчва, никъде в изследването не видях данни от нои, та там колко са осигурявящите се!

 16. 16 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#9] от "dark'star":
  Това е спрямо ипи, ако е за закриване на университети, ще пишат че безработните са повечето висшисти, ако е до пенсионната възраст ще пишат че заетите са малко и намаляват, но понеже ги порязаха с парите, сега хвалят властимащите, то не беше стандарт на живот, то че храна даже хвърляме, остава да напишат че комунизма е дошъл, ама за някои!

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Интересното в случая е ,че прфи Орешко започва тенденцията за увеличение на заетите след погрома при Борисов 1, а сега отново започва намаление. Едва ли е случайно. За повече инфо - питайте шефа в сараите, то така или иначе Боко Кехая е тотално некомпетентен.

 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Теллалов":

  Ми при капитализма си човешки ресурс. Обидно или не - това е реалността.

 19. 19 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ами така е, най-много се учи да станеш култоролог, европеист, администратор и психолог. След това се чуди защо си безработен... А математиката, ряпа да яде.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  До коментар [#16] от "tvi63":

  ИПИ го ползват за "главен обществен дразнител" да тестват търпимостта на обществото преди да въведат поредната дивотия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#13:"rosiraycheva50._"]Трайно безработните са много повече от регистрираните.[/quote]+++
  и с далеч по високо образование от безработните

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#18:"sqrt"]Ми при капитализма си човешки ресурс. Обидно или не - това е реалността.[/quote]Когато сам си вадя хляба все ми едно кой за какъв ресурс ме броиаз не го броя за слива

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#18] тъй де.
  И докога тази реалност ще се смята за "най-добрата възможна" или поне "по-малкото зло" (спрямо какво?) - ъ?

  Относно риторичното "спрямо какво", специално за невежите и за политически зомбираните обръщам внимание, че капитализмът хитро сравнява себе си... със себе си, за да затвърди илюзията, че нищо друго не е физически възможно; тоест или сме в "добрия" частнен и многопартиен капитализъм, или в "лошия" държавен еднопартиен. Е, плюс хибридни вариации, които според оценяващия са ЛОШИ като Хитлер или ДОБРИ като Пиночет...
  Кавичките показват, че лошо и добро към капитализма не се отнасят; от какъвто и вид да е, все е безчовечен. И си отглежда безчовечни хора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#22] кого заблуждаваш? Себе си? Вадиш си хляба като част от системата, не си робинзон я!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#1:"iik47393114"]Мога да кажа честно, от многогодишни наблюдения, колкото е по-ниска минималната заплата в една държава, толкова е по-голяма безработицата там.[/quote] Доскоро в Германия нямаше минимална заплата, с други думи беше нула.

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#2:"Гадьо"]както се махат горната категория индивиди (с културните особености, една от които е мързела) безработните в България са не повече от 3-4%.[/quote]
  Като се сложат множеството раздути работни места на държавна хранилка, безработицата пак ще скочи....

 27. 27 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Също и Испания е с над 20% безработица(а има минимална заплата по-висока от гръцката), Сърбия е с над 20% безработица(а има минимална по-висока от нашата) и т.н.

 28. 28 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#8] от "dark'star":

  В Северна Корея и Куба няма безработица, и заплатите се изплащат на време! И също си мислят, че произвеждат високо-технологични продукти, ама реалността е друга!

 29. 29 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#1:"iik47393114"]Мога да кажа честно, от многогодишни наблюдения, колкото е по-ниска минималната заплата в една държава, толкова е по-голяма безработицата там.[/quote]

  В Швейцария има ли минимална заплата? Мисля че няма?

 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Да закриваме университетите и гимназиите тогава? Държавно-частните предприятия ги видяхме до какво водят - източване и фалит! Като искат обучени кадри на готово - ще плащат повече, иначе има студентски и ученически стажове или да си обучават работника като го вземат на работа!

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#30:"Гадьо"]ще плащат повече[/quote]НЕЕЕЕееее ... Не и в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "iik47393114": ≪Мога да кажа честно, от многогодишни наблюдения, колкото е по-ниска минималната заплата в една държава, толкова е по-голяма безработицата там≫.

  Разбира се, че е така. Иначе няма как да бъде. Защото на пазара наемният труд е такава стока, каквато са и потребителските стоки например. А в зависимост от съотношението между търсене и предлагане, цената на съответната стока расте (когато търсенето е по-голямо от предлагането) или намалява (когато предлагането надминава търсенето). Така че винаги и навсякъде колкото по-висока е безработицата, толкова, при равни други условия, по-ниски са заплатите. И обратното.

  Впрочем, точно по тази причина макар да имаме безработица, бизнесът и политиците така твърдо настояват за увеличаването на пенсионната възраст. Защото то ще увеличи безработицата, ще спре увеличаването на заплатите или дори ще ги върне (по реална, а не по номинална стойност) назад и реално ще увеличи степента на експлоатация на наемния труд, което автоматично увеличава и реалните печалби на бизнеса.


  à è ѝ ò „” –

 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#1:"iik47393114"]2 квартал[/quote]

  Второ тримесечие се превежда, не втори квартал.

  Освен това, quartile е термин от статистиката и е съвсем различно нещо от тримесечие (четвърт) от годината.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  възстановяване на пазара на труда - хубаво. Лошото обаче е, че новите работни места са изцяло в сегмента ниска/средна квалификация. Липсата на висококвалифицирани специалисти вече е повсеместна, в определени области намирането им е истинско предизвикателство. И съжаление не виждам никаква тенденция към възстановяване.

 35. 35 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#33:"Хитрата сврака - с двата крака!"]Второ тримесечие се превежда, не втори квартал. [/quote]
  На немски тримесичие е Quartal[квартал], цялата смяна от немски към български и обратно ме докарва до правописни грешни. Все търся информация на немски,отговарям обаче на български.

  Es muß Geld fließen!
 36. 36 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#8:"dark'star"]Когато нямаше частници - нямаше безработица.
  Заплатите се плащаха навреме. България беше 9 милиона и във всеки завод търсеха хора. [/quote]
  Така е, но това не е всичко. Сигурно просто си забравил да го споменеш, но никой не търсеше произведеното в тези заводи. А пък каквото хората търсеха, заводите не бяха в състояние да произведат. Очевидно частниците и безработицата са далеч по-добрия вариант.

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Процента на безработните може да падне, ако забранят на десетките хиляди пенсионери на държавна хранилка да получават пенсия+заплата. Това в най голяма степен важи за рано пенсионираните "зелени чорапи". Които уж много изтормозени от служба се пенсионират на по 50 г. но после масово работят!?

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  [quote#36:"Ментор"]Очевидно частниците и безработицата са далеч по-добрия вариант.[/quote]Безработицата НЕ е вариант. Всеки си плаща ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Качи се в машина на времето, и се върни през 1950 година, там може и да минат "идеите" ти.

  Или стой по-малко на слънце.

 40. 40 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В тая статистика влизат ли служителите, чиито заплати се плащат от бюджета? Тези 800 000 хиляди из областни, общински адмиинстрации, хилядите дирекции из министерствата, онези в 72-те агенции (не питайте КАКВО правят там, моля), и т.н.?

  Що за замазване на ситуацията - "държавната" работа не произвежда реално нищо, освен хаос, корупция и некадърност. Като се работи върху реално работещите хора, издържащи пенсионери, администрация и ромите, ще се види икономическото безумие на ситуацията, в която ни държат силом години наред.
  Хайде най-накрая да се говори с истинските названия на всяко проблемно състояние в тая територия.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  От ИПИ защо не публикуват данни колко процента. от разходите на дадена фирма отиват за заплати.Четох една статия,че в Германия този процент средно е 55 процента,а в Полша 45 процента.Ама от ИПИ вместо това плямпат глупости,че 20 лева повишаване на МРЗ увеличило безработицата.Егати и бизнесмените,които не могат да платят 20 лева отгоре.

 42. 42 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#35:"iik47393114"]На немски тримесичие е Quartal[квартал][/quote]

  За Quartal в речника пише и 1) четвърт 2) тримесечие

 43. 43 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Не знам откъде са тея данни, но от всичките ми познати ( а те никак не са малко ) само двама, и двамата на по 26 години не работят. Жорко и Владко, ако ме четете - майките ви няма да ви издържат до 100, вярвайте ми.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 44. 44 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#10:"navy"]Над 95% от паралиите никога нема да вложат и 1 кинт за да направят нещо си което би им осигурило възвращаемост след 10-15-20 години , па било то хранило няколко десетки семейства . [/quote]

  От назначени червени бизнесмени - толкова.

 45. 45 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#10:"navy"]Над 95% от паралиите никога нема да вложат и 1 кинт за да направят нещо си което би им осигурило възвращаемост след 10-15-20 години , па било то хранило няколко десетки семейства . [/quote]
  Ами не са длъжни, нали така. "Паралиите" са такива защото умеят правилно да преценяват кога какво да (не)направят. България е страна с изключително високо ниво на икономически и политически риск. Около половината парламент (групите на БСП, ДПС, Атака, Бареков) е директно подчинен на просъветски антибългарски интереси/ организираната престъпност. Същото важи за ВСС, прокуратура и една камара други. Умните и образовани млади българи толкова масово напускат тая съветско-престъпна кочина, че след не повече от 20 години в страната няма да са останали интелигентни хора под пенсионна възраст - активното население ще е изцяло от хора с ограничени възможности и откровени дебили.
  В такава среда, всякакви инвестиции с хоризонт над 5 години са меко казано не особено умни - парите могат да бъдет вложени на много други места при много по-нисък риск, защо нялой ще го прави в България?

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#39:"tily_lily"]Качи се в машина на времето, и се върни през 1950 година, там може и да минат "идеите" ти.
  [/quote]Да имаш някакви други идеи ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Българите в България са изключително лоши работници: крадливи, недисциплинирани, лукави, мързеливи. Те могат да се проявяват като добри работници единствено в условията на действително реален пазар на труда, там където за едно работно място чакат по 10 души. Когато в България нахлуят индийците и бангладешите доставяни от крупните търговци на "работна сила" ще имаме реален пазар на труда. У нас работникът изкарва (изработва стока)за пет лева, а иска да получава 20. Всъщност цената на работната сила е равна на 1/10 най- много, от това което произвежда. Иначе целият производствен процес отива на кино. Пълен фалит!

 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Весело

  [quote#8:"dark'star"]Когато нямаше частници - нямаше безработица.
  Заплатите се плащаха навреме. България беше 9 милиона и във всеки завод търсеха хора. Правехме високо технологични продукти. [/quote]
  Мда, доматите бяха сезонни, а елементарната тоалетна хартия беше дефицитна стока... Това при 9 милиона пазар, при 100% трудова заетост с редовна заплата и високи технологии...
  Като те чета, става ясно що и с пропагандата не им се получи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  “...можем да очакваме спадът на безработицата постепенно да се забави, освен ако не се появи допълнително търсене за услугите на нискоквалифицирана работна ръка и/или работници, чиито квалификация и умения по една или друга причина не са били търсени до този момент.”

  Европрограмите са манна небесна за точно такова нещо! Усвояват се едни мангизи, така че наемаме някакви хора с идеята парсата да остане за нас вкл. комисионите за тези, които ни ги възлагат! Когато схемата вече не може да се възпроизвежда казваме чао на народа и търсим друга такава...

  I Want To Believe
 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "Спадът на безработицата, макар безспорно положителен феномен, показва, че свободният трудов ресурс постепенно намалява"
  Свободният трудов ресурс наистина намалява, но се увеличава дела на нетрудовия ресурс. Имаме една категория хора, които нито искат да се квалифицират, нито търсят работа, нито пък искат да работят. И това ще продължава до тогава, докато плащаме сметките им и ги издържаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK