Как Брежнев "надари" НРБ

Тодор Живков, Музей на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Тодор Живков, Музей на социалистическото изкуствоЗащо "плановата" икономика на НРБ за 30 години три пъти стигна до фалит? И как "братската" помощ на Съветската империя увисна като воденичен камък на шията на преданата й БКП. Николай Цеков потърси отговорите в обнародваните архиви на БНБ. "Дневник" препечатва статията от
"Дойче веле"


Комунистическата утопия отрича парите и банките. Тя поставя като крайна цел в борбата на пролетариата срещу капитала унищожаването на "враждебните" класи и построяването на "безкласово" общество. В него паричните отношения щели да се превърнат в "буржоазна отживелица", твърдят проповедниците на "научния" комунизъм. Въпреки догмите установилата се с помощта на щиковете на Червената армия диктатура на БКП превръща националната банка на страната в груб инструмент при изграждането на една друга утопия – "плановата" икономика и финанси.


"До средата на 50-те години БНБ дословно следва сталинския модел, без ни най-малко да оспорва съветското лидерство. Превърната в послушен изпълнител, тя се включва в контролираните експерименти на стопанското "размразяване". През 60-те години с активи на НРБ е купена бейрутската Литексбанк, чиято дейност и досега не е изцяло изяснена. (Има подозрения, че през банката са минавали сделките с българско оръжие и синтетични наркотици с арабски режими и терористични формирования.) През 70-те години банката е важен елемент от хаотичната икономическа безпътица на "зрелия социализъм", докато през втората половина на 80-те в нея се фокусират редица от най-острите неравновесия на системата. Създадените в края на комунистическия режим "социалистически" търговски банки изиграват ролята на фермент, който окончателно разлага системата и в същото време захранва новата", констатира екипът от изследователи от Държавния архив и БНБ, който наскоро обнародва документи за дейността на банковата система от 1947 г. до 1990 г.


Къде потъна българското злато
Принудена да финансира цели губещи отрасли, БНБ се превръща в мълчалив хроникьор на провала на централизираната икономика от съветски тип. "Най-големи са загубите в кооперативния сектор, където под натиска на мощно лоби се изливат огромни средства, покриващи безстопанственост, документни измами (например фалшиви фактури) и откровени кражби", твърдят анализаторите на архива на БНБ от онези години. Дупките се запълват с "братската помощ". Резултатите не закъсняват – първият фалит на НРБ заради огромната задлъжнялост към СССР настъпва още в края на 50-те години. Дружбата си е дружба, ама сиренето е с рубли, обявяват наследниците на Сталин. Оправянето на кривите сметки за безвъзмездната съветска помощ започва с пладнешки обир, в който участват и задгранични банки със съветски капитали.


През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. "До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения.


През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и не се документират по изрична заповед на Тодор Живков", отбелязва екипът от изследователи на архивите на БНБ. Дали този грабеж, след който България е принудена отново да събира златен резерв, всъщност не е първата стъпка към обявения от Живков при закрити врати през декември 1963 г. курс на присъединяване на НРБ към СССР като 16-та република?


Провал след провал


Както първият, така и вторият фалит на НРБ в края на 70-те години на миналия век неизменно е свързан с тоталната зависимост от пропукващата се вече Съветска империя. Основна роля в новото пропадане играят стопанският авантюризъм, гигантските разхищения и кражбите в изградената върху абсурди и дефицити "планова" икономика. Главоломно нарастващите след 1974 г. отрицателно валутно салдо и външен дълг на страната са свързани с необходимостта постоянно да се запълват множащите се "дупки" във всевъзможните баланси на централизираната стопанска система. По заповед на СИВ България е принудена да продава на огромна загуба селскостопанските си продукти и храни срещу неконвертируеми рубли и да се опитва да запълва дефицитите си в твърда валута с развитие на туризма, с изпращане на специалисти в Третия свят и с нелегален износ на оръжие, синтетични наркотици и други забранени от международни конвенции стоки.


Силен удар нанасят и солидната за размерите на страната "братска помощ" за режими в Азия, Африка и Латинска Америка (главно Куба и Никарагуа), която върви в комплект с щедро раздаваните и несъбираеми впоследствие финансови и стокови кредити. Катализатор за рязкото влошаване на финансовото състояние на НРБ в средата на 70-те е големият скок в международните цени на горивата. Икономистът Красен Станчев посочва, че изградените мастодонти на социндустрията като "Кремиковци", "Нефтохим" и "Медет" не подобряват изгледите за изход от кризата. "Ето защо на 11-ия конгрес на БКП се решава страната рязко да свие капиталовите си разходи, без да намалява особено обема на планираното строителство. С други думи, строи се по-икономично и все по-некачествено. Пример за пораженията на това решение върху бъдещите поколения е започналото тогава строителство на магистрали, чийто експлоатационен срок е намален на 15 години заради влаганите по-малко и по-лоши материали. Неслучайно ремонтите по изградените през това време участъци оттогава не са спирали", аргументира се Станчев.


Плачевното състояние на най-верния съюзник на СССР и горещите молби за помощ не трогват особено съветското ръководство, което нарежда да се създаде валутна комисия начело с вожда Живков. Тя трябва да следи изкъсо валутните разходи на разхайтилия се съюзник. В крайна сметка сълзите пред Москва хващат вяра. Брежнев дава съгласието си СССР да дотира с 400 милиона рубли годишно производството на храни в България за нуждите на империята. "Горещо благодарим, защото в противен случай България през 1978 г. щеше да изпадне в неплатежоспособност", признава Живков на среща с господаря си в Крим през август 1978 г. Три месеца преди това диктаторът е дал разрешение на западногермански барети да арестуват много опасни леви терористи в Слънчев бряг, надявайки се жестът да смекчи твърдата линия, която Западът провежда по отношение на отпускането на кредити за НРБ, обвинявана в нарушаване на човешките права и подкрепа за терористични режими и движения.


Същевременно обаче "Големият брат" отрязва 2 милиона тона нефт и нефтопродукти от износа си за НРБ, защото "братската страна" печелела от реекспорта им срещу конвертируема валута за сметка на Москва. "Трябва да запълваме полските дупки след бунта на "Солидарност" и вече нямаме пари, за да си затваряме очите" – така може да се резюмира безпардонният коментар на Брежнев по повод на решението на Госплан (Държавния планов комитет на СССР) да спре "авантата" за верния балкански съюзник.


Вечният мит за добруването на НРБ


Разследващият журналист Антон Тодоров с ирония сравнява приказките за всенародното добруване на НРБ под крилото на СССР с ефектен, но скалъпен от сапунени мехури виц. "Няма по-упорит мит в пропитото от сълзливи лъжи и полуистини за "хубавия" живот в НРБ публично пространство от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери, за да осигури небивало в соцлагера благоденствие за българите. Няма и грам истина в притчата как към България течали реки от долари, спечелени от препродажбата на съветски нефт. Тези приказки не са подкрепени с каквито и да било документи и свидетелства. Напротив, хардлайнери на БКП и комунизма описват канските мъки при просенето на всеки по-значим кредит или доставки на съветски стратегически продукти за България.


През най-добрите години от "подаръците на Брежнев" НРБ годишно е експортирала не повече от 200 хил. тона преработен в Бургас съветски нефт – главно мазут. В същото време по-голямата част от производството на търсени на международните пазари български суровини като цинк, олово и мед, с които НРБ е можела да си осигурява част от необходимата ѝ твърда валута, е била прибирана от СССР срещу рубли", изтъква Тодоров. Според него продължаващото и през 80-те години дългово затъване и стопанско пропадане на НРБ, довело в крайна сметка до третия, този път окончателен фалит на НРБ, се дължи отново на стопанската политика на Кремъл спрямо сателитите на СССР. Тодоров цитира протокол от заседание на Валутната комисия към ЦК на БКП в средата на 80-те. На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт. Това обаче се оказва мисия невъзможна, защото НРБ отдавна се е задължила да изкупува продукцията на СССР с петгодишни договори на твърди цени, установени далеч преди падането на световните котировки за течните горива в началото на 80-те.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (440)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Охоо, ох бабачкоо...блажна пица на корем се ядеше по онова време" - тъй да внушавате тролчета!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  оо велика статия
  вчера си я буукмаркнах,
  запазих, архивирах и дублирах
  даже за да не я изтрие някой
  оперативен работник

 3. 3 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не им ща ни меда, ни жилото на алкашите....

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много хубава статия! Тъй като тя разкрива част от финансовата история на нрб, е добре повече хора да я прочетат, вместо да обвиняват българите в липса на човечност поради факта, че сме против приема на нелегални икономически имигранти от Африка и Азия...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5
  Божикравов
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Разследващият журналист Антон Тодоров"...От там нататък всякакви коментари са излишни.

 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Ох, как беше...искахме да е по-добре, а то стана, както всеки път...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ти да видиш съветските антиимеприалисти са имали банки в Лондон и Париж?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 562 Неутрално
 10. 10
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Българската икономика беше интегрирана в съветската до такава степен, че когато руснаците се сринаха, всички наши предприятия увиснаха във въздуха.
  В същото време ни забраняваха каквато и да е самостоятелна дейност. Спомнете си ТЕКСИМ.

  Попътен вятър в главите!
 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Хайде да попитам!
  Колко пъти е фалирало Царство България, въпреки войните, сушата, международното положение?
  Колко пъти са превени парични реформи, целящи ограбване на бизнеса и обикновенните хора?
  Отговора и на двата въпроса е НИКОЛКО!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Попитали Радио Еревен:
  - Може ли да се построи социализъм в Люксембург?
  - Не! В такава малка страна такава голяма бъркотия не може да се направи.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Никога повече комунизъм в България. ...."научния" комунизъм.Защо в кавички.Това си беше учебен предмет с изпит по него.Част от Съветско - болшевишката школа заедно с политическата икономия и марксистко - ленинска философска школа за развитието на света,която снесе мъдрия комунистически бисер-Всеки ще работи според възможностите и ще получава според нуждите си.

 15. 15 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Рано или късно нещата излизат на яве и в край на сметка пак ще се появят хора който ще кажат че статията е поръчана.И докато продължаваме да се оглеждаме ту на ляво ту на дясно потъваме в блатото.

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. "До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения."

  Оказва се че СССР наистина ни е освободил. И то не веднъж а многократно ни е освобождавал от златните ни резерви!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Гневно

  "Братският Съветски Съюз" и нейният верен съюзник, не, а слуга и паж - НРБ комунисти.
  Екстраполирано към днешна дата как изглежда ли ?!?
  "Братска Русия"(наследник на Съветският Съюз и манталитета му) и вярната им пета колона БСП(официалният и пряк наследник и продължител на родоотстъпното дело на БКП)

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Некои коментатори липсват,очакват спускане на директиви,
  как да се подходи.Но каквито и да са те,нищо няма да промени истината,че са на лашкали и сега пак,за в бъдеще не знам.По мъдри от мен отдавна са си казали тежката дума.Братя няма,има братушки!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 19. 19
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 729 Неутрално

  90-та година е трябвало всичкото комунисти да бъде ликвидирано.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#15:"l_i_k_a_t_a"] и в край на сметка пак ще се появят хора който ще кажат че статията е поръчана[/quote] с тази разлика, че зад всяко твърдение в статията стоят конкретни доказателства, факти, обстоятелства, и разбира се- първични счетоводни документи....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Поредната платена агитация за капитализЪм.
  Ако някой мисли да излъже родените след 1989, едва ли ще успее, при 330000 безработни, една шепа богаташи и цялата останала далавера, дето се лее днес в СМИ.

  Колко "зле" беше при социализъма въобще не лови дикиш за хората които са живели и работили тогава, а днешните, родени след 1989, едва ли интересува....

  Но най точно се изрази бат Бойко: "Каквото ТАТО построи за 35 години, днешният капитализЪм, не може и да боядиса "една ръка"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  ..."През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. "...хехехехе Какъв пладнешки обир!..........

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4_%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%B2

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#15] от "l_i_k_a_t_a":

  Стотията не е поръчана, статията е платена от
  "Дойче веле", както пише най отгоре в курсива....
  Който плаща, той поръчва музиката, обикновено при капитализЪма!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  Докато сме живи тези които помним соца такива пасквили няма да минат = ¡No pasarán! . Запазете си текста и след 20 години го пуснете пак. Помним заводите, помним компютрите и роботите , оръжията и машините които изнасяхме за половината Свят. Не ровете !!! Не всичко беше китка, но бе по-добре от сега

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27
  zero_day
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 28. 28 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Любопитно четиво, наистина трябва повече да знаем по тези теми. Но след като изчистим 50-те до 80-те трябва да погледнем по-внимателно и 90-те.
  Де факто ако такава огромна кражба се е извършвала 80-те няма как сходни далавери през 90-те да са основна причина за икономическият колапс по това време. Имам смътното подозрение, че икономиката ще се окаже, че е била по-съсипана от внезапното отваряне за западни стоки, а не толкова от микроикономически фактори като крадлив мениджмънт.

 29. 29
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#22:"boby1945"]най точно се изрази бат Бойко: "Каквото ТАТО построи за 35 години, днешният капитализЪм, не може и да боядиса "една ръка"!!![/quote]

  [quote#1:"oporna_to4ka"] да внушавате тролчета![/quote]

 31. 31 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "logika":

  Тезата на статията е, че такива документи липсват.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Поредната ЧИСТА ИСТИНА за миналото.
  Няма да е последната.
  Тия ЧИСТИ ИСТИНИ много бързо се износват бре...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#22:"boby1945"]Поредната платена агитация за капитализЪм[/quote]
  http://desebg.com/2011-01-06-11-15-20/40-2011-01-23-09-49-18 "...През 2007 г. получава достъп от Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба до следственото дело №4 от 1990 г., заведено за установяване на причините на икономическата катастрофа, завещана от управлението на БКП. Делото, което е най-мащабното разследване на прокуратурата в историята на България, надхвърля 1200 тома и обхваща най-важните икономически решения в периода 1960 - 1990 г. По делото са разпитани ключови фигури както от висшето ръководство на БКП, така и ръководители от стопанския и банков сектор. Въз основа на делото Христов издава книгата „Тайните фалити на комунизма”, в която документално са проследени механизмите и причините, довели до изпадането в неплатежоспособност на комунистическото управление през 1960, 1977 и 1987 г..."
  http://desebg.com/images/stories/Pamet/Moi_knigi/TainiteFaliti1.pdf

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Путин веднага да ни върне откраднатото злато! Сидеров ще бъде доволен!

 35. 35 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Сега е зле защото управляват ,,копелетата'' на същите умници за които се говори в статията и си правят същите врътки. Само де то имитират приятелство със Запада колкото да не им обръщат много много внимание. Няколко милиона ще струва да се очисти тая държава от цялата ,,измет''.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 832 Весело

  Братска дружба!! И разпределение по "братски".

 37. 37 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "... На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт..."

  +++

  не само съветския нефт бе по-скъп. бяхме задължени да купуваме въглища от СССР, които бяха ниско-калорични (високо пепелно съдържание). ако през 80-те внасяхме въглища от канада, разходите ни за единица енергия произвеждана от въглища щяха да са ~ 4 пъти по-ниски (данни на комитета за единна и социална информация (КЕСИ) към министерския съвет, 1986). да, но нямахме право. зад всеки БГ министър и генерален директор имаше руски наблюдател, който трябваше да одобри всяко 1 решение. наказанието за непослушание беше оловно.

  в тази концепция особени проблеми нямаше. нашите другарЕ много обичаха да слушат срещу правото да крадат на корем. това бе така, защото родителите им ного обичаха краден кашкавал, а децата им още повече.

 38. 38 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  [quote#26:"dark'star"]Помним заводите, помним компютрите и роботите , оръжията и машините които изнасяхме за половината Свят. Не ровете !!![/quote]
  Само че ние, работещите, за разлика от вас - живеещите на наш гръб комсомолски и партийни некадърници - знаехме точно какво представляваха и заводите, и компютрите, и всичките ви лъжи.
  Толкова лъгахте народа, че си повярвахте и сега пак лъжете.
  Социализмът беше престъпление към страната и народа!
  ...
  Вашата лична некомпетентност личи отвсякъде, Танев.
  От сайт на сайт търчите да лъжете, но в очите на компетентните хора сте посмешище.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  [quote#35:"angevins"]Сега е зле защото управляват ,,копелетата'' на същите умници за които се говори в статията и си правят същите врътки. Само де то имитират приятелство със Запада колкото да не им обръщат много много внимание.[/quote]+++ = ОЛИГАРХИЯТА УБИВА БЪЛГАРИЯ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  """" . . "Няма по-упорит мит. . . . от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери, за да осигури небивало в соцлагера благоденствие за българите. Няма и грам истина в притчата как към България течали реки от долари, спечелени от препродажбата на съветски нефт. . . .""""
  Друг мит упорито ни го набиваха :
  Тодор Живков е велик, добър и човечен,
  НО тези под него били калпави и некадърни ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Интересно .. но не виждам да е подплатено с някакви документи .. с нещо .. Едните викат бедна била страната, другите се обясняват как имало реки от злато, а аз вярвам само на документи и нещо написано на хартия (разчети..доклади...нещо..).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  [quote#38:"Торбеш"]Социализмът беше престъпление към страната и народа! [/quote]... и Капитализма НИ е садизъм спрямо народа.
  И аз съм бачкатор ... и при соца ... и сега.
  Тръшкайте се , ритайте , плюйте ... Не ВИ е проблем, че соца беше лош = вярно е, ама СЕГА е ПО-ЛОШО. Тогава поне нямаше безработица и дерибеите бяха 200, а не 200 000. За сметка на това нямаше безработица и работехме с кеф високотехнологична и престижна работа .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":


  [quote#8:"angevins"]Ти да видиш съветските антиимеприалисти са имали банки в Лондон и Париж? [/quote]Ами с какво мислиш се занимаваше Робърт Максуел,освен да пере червени пари?!Е,като свърши работата малко го поудавиха,ама...

 44. 44 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Това трябва да влезне в уроците по история.

 45. 45 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "traveler1":

  Що тогава Стамболийски идва на власт и чупи писалката при подписването на договора?

 46. 46 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":

  Не. Моята Родина беше убита от КАСКЕТИТЕ в 1944...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicago514":


  [quote#14:"chicago514"]Никога повече комунизъм в България. [/quote]В България никога не би имало комунизъм,ако не ни беше натресен със сила от окупационна армия.За разлика от латинска америка.Така,че комунизъм няма да има тук,освен ако Русия не ни окупира пак.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  [quote#40:"Чардо"]Няма по-упорит мит[/quote] Никой никога не е победил мит !
  Не направим ли живота СЕГА малко ПО-ДОБЪР от живково време всякакви приказки и статии са безсмислени, всяка битка за УТРЕ - загубена !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945":


  [quote#25:"boby1945"]Стотията не е поръчана, статията е платена от
  "Дойче веле", както пише най отгоре в курсива.... [/quote]Смятай,че Дойче Веле е доста лява медия за Германия.Щом тамошните леви ви го казват в лицето-колко сте некадърни и крадливи!

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":


  [quote#26:"dark'star"]Докато сме живи тези които помним соца такива пасквили няма да минат = ¡No pasarán! .[/quote]Точно,защото има живи,твоите глупости за роботи и мотокари няма да минат!Роботи правели и на режим на тока седяли...

 52. 52 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#12] от "traveler1":


  [quote#12:"traveler1"]Отговора и на двата въпроса е НИКОЛКО! [/quote]
  Бъркаш !
  Има ДВЕ национални катастрофи, като след втората нац.катастрофа Фердинанд е принуден да абдикира септември 1918-та и да предаде властта на Борис.
  Фердинанд се оттегля в изгнание в родовия на Сакс Кобургите замък в немския град Кобург и надживява Борис , като умира 1948-ма
  След втората нац.катастрофа България има и своите алуминиеви левове , а не сребърни . Изключително редки са сега
  А по-късно прави и "железни" левове, а не сребърни .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 53. 53 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#42:"dark'star"]и Капитализма НИ е садизъм спрямо народа[/quote]
  Защото днешният "капитализъм" в България с инсталирани на монополни позиции "назначени милионери" от средите на соц-номенклатурата е продължение на соца.
  Това е видимо с просто око, само соц-лъжльовците "не го забелязват", защото не им отърва.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#34] от "69":


  [quote#34:"69"]Путин веднага да ни върне откраднатото злато! Сидеров ще бъде доволен![/quote]Няма да е,щото с това злато сега му плащат.

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  [quote#46:"yu22"]Не. Моята Родина беше убита от КАСКЕТИТЕ в 1944...[/quote] Моята Родина е и Царство България, и НРБ , и сегашна България ... Може не всичко да ми харесва, но друга Родина нямам. Не можеш да изтръгнеш гените на майка си или на баба си от себе си. Това е нашето минало и ние българите сме това. Живей в хармония с миналото и себе си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  --------""Точно,защото има живи,твоите глупости за роботи и мотокари няма да минат!Роботи правели и на режим на тока седяли... ""-----------------------

  Имаш ли представа, защо тогава имаше режим на тока, а сега няма? Дай обяснение, след като сте толкова компетентен!

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#40] от "Чардо":

  [quote#40:"Чардо"]Няма по-упорит мит. . . . от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери,[/quote]
  Съветските лидери едва ли е водил за носа! Нямаше потенциал за това!! Но пък нещата в България ги водеше повече от добре....
  Даже и на темата "златен резерв" на България, пропуснатото в статитят е, че при продадени 26 тона злато в 1961-65, парите са вложени в развитие на народното стопанство и доброто им управлението от хората на Тодор Живков позволи в 1990 да "оставят" на реститутите "преходници-рИформатори" цели 32 тона златен резерв.....
  За сведение в 1944 златния резерв е бил 21 тона злато за 60 години управление на Кобургите и царедворците окло тях.........

  Та дали ги е умеел бат Тодор не Немската вълна ще каже, а циферките.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"dark'star"]Докато сме живи тези които помним соца такива пасквили няма да минат = ¡No pasarán! . [/quote]

  От толкова лъжи, чак сте започнали да си вярвате ... а съсипахте живота на няколко поколения българи и ДС продължава да паразитира и задушава България, прогонвайки прогресивните хора в чужбина. Та дано има кой да чете след 20г ... и дано тогава вече няма останали "комсомолци"!

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#45] от "razlichen123":


  [quote#45:"razlichen123"]Що тогава Стамболийски идва на власт и чупи писалката при подписването на договора? [/quote]Това с писалката е мит.

 60. 60 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Весело

  Никой никога не е победил мит !
  Не направим ли живота СЕГА малко ПО-ДОБЪР от живково време всякакви приказки и статии са безсмислени, всяка битка за УТРЕ - загубена !

  коментар [#49] от "dark'star"
  +++

  животът за такива като теб СЕГА трябва и Е много по-зле от татово време. сладката нотка е, че ТВОИТЕ другареЕ и техните копелета ти го подадоха. хайде сега, кажи им "обичам ви"!

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  [quote#51:"yanne"]!Роботи правели и на режим на тока седяли...[/quote]Имаше режим на тока за да има ток за заводите заливащи с продукция половината Свят. Да ни бръчкат безработни повече ли те кефи? Найс, А ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#59] от "yanne":

  Мит или исторически факт? И начин за показване на тоталното несъгласие с подписването на изключително несправедлив договор?

 63. 63 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#22:"boby1945"]Но най точно се изрази бат Бойко: "Каквото ТАТО построи за 35 години, днешният капитализЪм, не може и да боядиса "една ръка"!!![/quote]

  Ето точно това исках да се появи!!
  И не ти, глу..ко, а бате ти Бойко да го коментира след този постоянен разгром на България от страна на Русия – "братски, православен" разгром и обир!!!
  Хайде сега да грабне банарката и да почва да боядисва!

 64. 64 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  имаше тук там някакви роботи
  дори представителство на разни японци примерно Фанук
  ама съм гледал и как работник върви зад робота дето транспортира детайл и като блокира го бута да тръгне.
  пълна трагедия - дори някъде да е имало нещо построено е
  било ужасно зле поддържано и амортизирано.
  Да не говорим, че повечето социалистически недоразумения са били неефективни и неконкурентни още като нови

  Birds of a feather flock together.
 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  хахахааха
  режима на тока мисля беше щото изнасяха ток да има някой долар

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#60:"dsx12"] ТВОИТЕ другареЕ и техните копелета ти го подадоха. хайде сега, кажи им "обичам ви"![/quote]Блъсках се срещу номенклатурата още преди 1989 , същите сега са олигархията. Спор няма.
  Не мога да отстъпя от индустриалната мощ и технологичните върхове, които достигнахме. Не мога и да се примиря със садистичната безработица сега. Това е проблема на БГ сега.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#26:"dark'star"]Помним заводите, помним компютрите и роботите , оръжията и машините които изнасяхме за половината Свят. [/quote]

  Помним отровената земя, помним оранжево-лилаво-зеления дим, който се стелеше над Кремиковци, помним хлопащите и разпадащи се трамваи на завод Шести септември, помним допотопните канели на Стоян Бъчваров-Севлиево, дето чехите ги изкупуваха заради месинга, помним автобусите Чавдар, дето ги сглобяваха без поточна линия - с чукове и тесли, както се сглобява каруца; помним виното Меча кръв, дето не ставаше за пиене, помним салама Кучешка радост, дето не ставаше за ядене, помним цигарите Стюардеса, дето не ставаха за пушене, помним Българската телевизия, дето не ставаше за гледане, и Българското радио, дето не ставаше за слушане.

  Помним ние, всичко помним.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  заливали сме целия свята
  днес да не е Петък

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  Било ти е хубаво защото си бил млад, а сега не можеш да си видиш оная работа от шкембето. Приказките за роботите и компютрите можеш да ги разправяш в кръчмата.

 70. 70 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#22] от "boby1945":

  Дааа, строили са една камара глупости и сега не че не можем, а никой не иска да ги боядисва. И не знам защо такива като тебе смятат, че ако не е бил комунизма, същите, че и повече неща нямало да бъдат построени? Като гледам в целия западен свят имат и по-добри пътища и по-хубави градове и повече и по-добра индустрия и по-добри болници?
  Та това, че вие каскетите сте строили нещо, изобщо не означава, че сте правили нещо значимо или смислено.

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#61:"dark'star"]Да ни бръчкат безработни повече ли те кефи? [/quote]

  Абе, я ми кажи защо само ти от целия форум си безработен?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#52] от "Чардо":


  [quote#52:"Чардо"]Има ДВЕ национални катастрофи, като след втората нац.катастрофа Фердинанд е принуден да абдикира септември 1918-та и да предаде властта на Борис. [/quote]Бъркаш тези "катастрофи" с държавен фалит.Да-има две катастрофи,но те са национални,в смисъл,че губим за винаги територии,населени с българи.Но за самата държава те не са фалит.България е изключително затруднена да изплаща репарациите,но те са намалени,после отменени.И въпреки Голямата Депресия се откъсваме от нашите съседки.България през 30-те и 40-те години на миналия век е била наистина с авторитет и е била уважавана,поне колкото една Чехия днес.

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  [quote#65:"rldkfl"]режима на тока мисля беше щото изнасяха ток да има някой долар[/quote]Долара беше за закупуване на процесори за СИВ заобикаляйки КОКОМ .. или други промишлени стоки с двойна употреба. Така беше тогава.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Имаше режим на тока за да има ток за заводите заливащи с продукция половината Свят.
  +++

  тъй-тъй, ток няма за работническата класа, за да има ток за заводите де работила работническата класа. рай, така да се каже.

  камрад, ти и за команаст си възбавен. но да оставим личните обиди - хайде кажи, глупецо, кои бяха заводите, ли поне 1 завод де заливаше света с продукция, на която пишеше made in bulgaria. няма да броим малките заводи за износ на пудра захар и оръжие, както и фармахим/станке димитров де изнасяше аспирин който всъщност бе амфетамин.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#56] от "razlichen123":


  [quote#56:"razlichen123"]Имаш ли представа, защо тогава имаше режим на тока, а сега няма? [/quote]Разбира се,че имам.И ти го знаеш-другарите изнасяха ток за презрени долари и марки,докато ние се гърчехме с газени лампи,малки крушки,свързани а акумулатори и малки телевизорчета,дето пак вървяха на акумулатори!Само ,не казвай,че нямало ток,щото сме имали развита икономика.Макар,че това се опитваш да лъжеш...

 76. 76 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#66] от "dark'star":

  Не мога да отстъпя от индустриалната мощ и технологичните върхове, които достигнахме.
  ++++


  добре де, стига си пелтечел, а вземи че ги кажи кои бяха тез заводи. поименно, ако може.

 77. 77 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#64] от "rldkfl":

  -------"Да не говорим, че повечето социалистически недоразумения са били неефективни и неконкурентни още като нови ""------------------------------

  Ето това е част от истината за онова време.
  ДругарЕте от бригада Чавдар, страдаха от грандомания и искаха всичко направено и построено в България да се мери по големина и възможности с СССР-то. Ето това е в основата в съсипията на България. Строежа на грандомански, енергоемки и неефективни производства за една малка и като площ и като население държава. А е трябвало да има коренно различен подход. За съжаление и тогава и преди това, в царско време, а най-лошото е, че и сега ни управляват некачествени хора. Хора подкупни, грандомани и служещи на чужди държави и интереси!

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#61] от "dark'star":


  [quote#61:"dark'star"]Имаше режим на тока за да има ток за заводите заливащи с продукция половината Свят. [/quote]Като не е стигало,що изнасяха ток,бре Танююю!?За долари ли,за много ли?!Що си мислите,че само Вие сте живели тогава,че може да лъжите и някой да ви вярва?!

 79. 79 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Имаше един виц по онова време,дето можеха гърбав да те направят милиционерите.Но сега може да си го кажа:
  Говорят си по "червената петолъчка",демек директно
  Брежнев и ТЖ.Връзката не е много добра.Защо ли?
  Б.-Товаришч Живкав,товаришч Живков...............
  ТЖ.-Товарим другарю Брежнев,товарим,вагони няма!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#62] от "razlichen123":


  [quote#62:"razlichen123"]И начин за показване на тоталното несъгласие с подписването на изключително несправедлив договор? [/quote]Първо-това с писалкта просто не се случило.А,че Стамболийски не е бил съгласен с Ньойския договор е ясно.И белите,които прави Стамболийски после също са ясни.

 81. 81 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#61:"dark'star"]заводите заливащи с продукция половината Свят[/quote]
  се-се-се-ре никога не е бил "половината свят", заливахме го с лютеница и "медвежья кровь", дотирана некачествена продукция със западни компоненти, купени с долари, но платена в рубли по измислен курс.
  "заливането с продукция" на сАвеЦкия пазар беше по същество износ на национално богатство - оттам и периодичните кризи.
  Да си колония на се-се-се-ре-то означаваше да ти доят и обезкървяват икономиката, не само без справедливо заплащане, но и без да имаш право да гъкнеш.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс имени Ленина

  Не само НРБ.
  Брежнев дарявал всички държави
  държани в соцлагер на СС.

  Извънпланово.

  Дарявал с богатствата на СС, разбира се.
  Това изтощило СС... и соцлагера.

  Икономическият разгул и морален упадък.

  Брежнев дарявал подопечни диктатори лично, та чак срамно.
  С публични целувки уста в уста.

  Такъв разврат е бил совершенно непознат при другарите Маркс и Енгелс, при Ленин и Сталин, при Сталин и Хитлер...

  "Как Брежнев "надари" НРБ"

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":

  и за стоки по второ направление.

  като не може да си произведем...

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#66] от "dark'star":
  До коментар [#57] от "boby1945":

  ЩО НЕ СЕ ПРОВИКНЕТЕ, че Костов е злодей, ами си драскотите разни излияния на нервна почва?...
  Викни с цяло гърло, че Костов е виновен и работата с нощното напикаване ш са опрай!

  Да живее бечната българо-съветска дружба другари!

  Дружба от векове и за векове, крепка и нерушима, нужна ни като слънцето и въздуха на България, както бе казал и вожда на световния пролетариат Георги Димитров!

  Да живее БКП и КПСС!
  Да живеят лидерите на братските Партии и народи Л.Брежнев и Т.Живков!
  УРА другари! ура-а-а-а-а-а-!!!...

 85. 85 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#80] от "yanne":

  Що царя след това направи по-малко бели ли?
  А досега управлявалите ни през последните 25 години и те ли малко бели направиха? В коя война сме губили над 2 милиона население в детеродна възраст? В кое време сме размножавали паразити и сме ги правили от 30-50 хиляди, на над 1,5 милиона, тежащи като хомот на държава и бюджет, тотално генетично увредени и с наследствено престъпно мислене?

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#85] от "razlichen123":

  НЕЗАБРАВЯЙ, че социалистическия лагер, все пак беше ЛАГЕР, ограден с бетонни стени и телени мрежи, а уродливия ти расизъм е в резултат имено на онези години, закърмен и обезпечен тогава, а не днес.
  Днес той само се проявява!

 87. 87 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#80] от "yanne":

  Може и да си прав? Не съм присъствал на подписването! Но ето какво казва уикито

  -----"През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. Той участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция. След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, Стамболийски оглавява правителството и на 27 ноември 1919 подписва Ньойския договор, след което, според някои медии, счупва писалката. След проведените парламентарни избори, от 21 май 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС."---------------------------------

 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  [#74] заводите на Балканкар, ИЗОТ, заводът за гуми във Видин, фабриките на Булгартабак и консервните комбинати на Булгарплод. И още много други.
  Проблемът бе, че ги управляваше партийното чиновничество.
  А сега какво има? Кой го управлява и кой прибира печалбите?
  Връщането на държавния капитализъм би било безумие, но и затъването в частния, както се оказа, е самоубийство.
  Затова - пряка демокрация, вкл в икономиката, тоест солидарно, кооперативно стопанисване, късане с капитализма от всякакъв сорт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#86] от "convince":

  Това да даваш факти прави хората расисти ли? Ако не можеш да ме обориш, просто не ми пиши!

 90. 90 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Опа, нещо става:

  «Это факт (членство Болгарии в НАТО. - RT), и не могу сказать, что нас это как-то беспокоит. Не знаю, рада ли этому сама Болгария. Решение принято, это суверенный выбор болгарского народа. Мы относимся к этому с уважением и будем с Болгарией работать, несмотря на все сложности в реализации проектов, в том числе в области энергетики, таких как «Южный поток»», - приводит РИА Новости слова российского президента.

  Путин отметил, что реализация такого проекта была выгодна для болгарской экономики, но руководство страны отказалось от проекта.

  При этом он подчеркнул, что членство Болгарии в НАТО не значит, что Москва не собирается развивать отношения с Софией. «Наоборот, мы считаем эту страну очень близкой нам», - сказал российский лидер.

  Оригинал новости RT на русском:
  http://russian.rt.com/article/109708

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#88:"Николай Теллалов"]Затова - пряка демокрация, вкл в икономиката, тоест солидарно, кооперативно стопанисване, късане с капитализма от всякакъв сорт. [/quote]

  Би ли дал пример с общество, където предлаганата от теб система работи?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#66] от "dark'star":


  [quote#66:"dark'star"]Блъсках се срещу номенклатурата още преди 1989 , [/quote]Сега е видно защо падна комунизма.каквито ни са били дисидентите-такъв ни бил и комунизма.

 93. 93 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#85] от "razlichen123":

  Школата участва фатално (макар и задочно) в разкъсването на България и разпъването на българския народ в Ньой

  Васил Златарски и учениците му, които оглавяват научните учреждения в България дават в ръцете (не лично, разбира се) на дипломатите на Великите сили и Гърция карти, според които Тракия и Македония не са български земи.
  С тях в Ньой формално се оправдава разкъсването на България и хвърлянето на стотици хиляди българи под робство.

  Картите излизат в чуждоезични трудове на Златарски и сътрудниците му. На български не посмяват да ги публикуват.

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Намали малко темпото и количеството на продукцията.Хайде да не си само ти,който е живял тогава и остави патоса за клуба по интереси.Чудя се дали си вярваш на това,което пишеш?

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  По него време Стамболийски е заложник на цар Фердинанд Кобурготски - на главния двигател на участието на България
  в ПСВ, с амбиции за Константинопол, виновник за национална катастрофа.

  Стамболийски спасява Фердинанд чрез преговори с въстанически войски (подскокоросвани и от Москва) срещу Фердинанд.

  По късно е в затвора, а за подписването на унизителния Ньойски диктат е освободен, за да могат Фердинанд и пр. да си "измият ръцете" с Александър Стамболийски.

  Фердинанд така или иначе абдикира в полза на сина си Борис.

  За България - Национални катастрофи, главно в служба на пруски авторитарни амбиции, кобурготски и болшевишки.

  В ПСВ християнска Русия е уж с победителите,
  но губи най-много.
  За България също е катастрофа.

  Турция губи, но формално. През ВСВ е неутрална.
  След ВСВ, както и Гърция, си "свиркат свободно" в свободен свят...

  До коментар [#80] от "yanne":
  До коментар [#62] от "razlichen123":

  И начин за показване на тоталното несъгласие с подписването на изключително несправедлив договор? - цитат на коментар #62 от “razlichen3”

  Първо-това с писалкта просто не се случило.А,че Стамболийски не е бил съгласен с Ньойския договор е ясно.

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#85] от "razlichen123":


  [quote#85:"razlichen123"]Що царя след това направи по-малко бели ли? [/quote]Кой точно цар?!България има двама царя в третото царство?!И през време и на двамата България е била уважавана държава,с модерна и добре устроена столица,където от цяла европа са идвали хора да се заселват.Братя Прошек не са единствените,да знаеш...

 98. 98 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело  [quote#1:"oporna_to4ka"] "Охоо, ох бабачкоо...блажна пица на корем се ядеше по онова време" - тъй да внушавате тролчета! [/quote]
  Що ма точице, Бако вика, че бай ТодАр бил голЕм държавник.
  Той на такива точки като тебе и шилето ги разправя. На такива като мене дикиш не може да хване.
  Утре ще ви рече, че дружбата с ДПС-то е нужна на България и вий ще викате "Да живей!"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  [#91] има примери в миналото, Испания 1930-те, Изтока на Украйна в началото на 1920-те. Много елементи от такава система крепят сегашната.
  Но ако искаш да ме засечеш, че "това не работи", замисли се докъде докара господстващата днес система нещата. Тя е жив пример какво не бива да се прави.
  В същото време навсякъде, където има дори ПАРЧЕТА пряка демокрация, населението живее добре. Навсякъде, където кооперативното и солидарното, обратно на конкурентното, се задържа, бедността намалява.
  Но намаляват и приходите на държавния апарат и на бизнес групировките. Затова и няма цялостни примери, каквито искаш да ти посоча.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 100. 100 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#85] от "razlichen123":

  Президентът на САЩ Удроу Уилсън отстоява на мирните преговори през 1919 г. оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето й на три района подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния лансиран в Ньой. Лауреат на Нобелова награда за мир за 1919 г.

  В България Уилсън е на висока почит като признателност за защитата на българския характер и суверенитет върху Царибродско, Южна Добруджа и Беломорска Тракия и утвърждавания от него следвоенен принцип за защита свободите на националните малцинства от ОН, включително тези на 330 000 македонски българи в 34 231 km² територия на Егейска Македония и 180 000беломорски българи плюс още 80 000 българи бежанци от Източна Тракия, Мала Азия, Добруджа и най-вече от Егейска Македония, насатнени в 8712 кв. км на българската Беломорска Тракия всички дадени на Гърция, и най-вече за твърдата му позиция в 1919 г. против планираното от Венизелос с подкрепата на Сърбия и Румъния ликвидиране на България. Искането на гърците предвижда заличаването на Царство България и разкъсването му на три "автономни" области, подчинени на споменатите Гърция, Сърбия и Румъния. То е възприето благосклонно от Франция и Великобритения, но среща категоричен отпор от САЩ в лицето на презеданта Уилсън, присъстващ лично на мирната конференция. За разлика от усилията за запазване на Добруджа, Царибродско и Беломорието към България, които след загубата на първоначалната ясна подкрепа от Италия и при отсъствието на Русия, САЩ не успяват сами да наложат, тук, както и към претенциите на гърците за присъединяване на Ивайловградско и на голяма част от Централните и Източните Родопи (т.нар планинска Тракия) с граница по поречието на Арда, президентът е безкомпромисен докрай и осуетява домогванията на Венизелос, Пашич и Братиану, дори заявява, че той, Уилсън, по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Удроу_Уилсън

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK