Децата нямат спирачки

Децата нямат спирачки


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Всички сме виждали този знак, всички го знаем. Всъщност той не фигурира сред знаците на Закона за движение по пътищата. Има друг предупредителен пътен знак – А 19 "Деца". Но този е по-особен. Той е за допълнително заостряне на вниманието. Не зная дали се числи към пътните знаци. Но ми се струва, че е най-важният. Тази издадена част на червената триъгълна рамка показва, че той е по някакъв начин извънреден, излизащ извън стандартните правила. Момчето е ритнало топката и тя е разчупила рамката, тоест детската игра не може да бъде вкарана в рамки. Този знак внушава много повече от текста на табелката. Внушава, че след като децата нямат спирачки, водачите трябва да имат. Да, автомобилите имат спирачки, но не това казва знакът. Той е насочен към съзнанието на водачите. Насочва вниманието им да бъдат особено внимателни към децата, защото те се увличат в играта. Те са деца и когато играят, цялото им внимание е в играта. Те са деца и нямат достатъчно житейски опит. Те са деца и са нашата най-важна грижа и отговорност.


Член 116 от Закона за движение по пътищата гласи: "Водачът на пътното превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун и към престарелите хора". Законът изисква по-голямо внимание към децата дори отколкото към инвалидите, слепите и престарелите, които, благодарение на житейския си опит, са се научили да бъдат внимателни и предпазливи, а децата нямат този опит.
Всичко това трябва да бъде ясно на всички, дори без да съществуват никакви знаци, закони и предупреждения. Това е толкова естествено, че дори не е необходимо да бъде казвано. Но човекът е странно същество. Толкова често виждаме, че човекът няма спирачки. И дори когато го предупреждават пътни знаци и закони, той е без спирачки, безразсъден и безотговорен. Не се замисля и не се спира пред никакви знаци, правила и закони. Малка част от хората са такива, повечето хора имат съзнание за ред и отговорност. Но тази малка част не се спира пред нищо, не се вслушва в нищо, тези хора не се трогват дори когато са прегазили и убили дете. А когато това се случи, единствената им грижа е да избягат, да се скрият, да спасят кожата си и после да продължават да бъдат пак същите. Ако не успеят да избягат и да се скрият, единствената им грижа е да се оправдават, да лъжат и да си наемат опитен адвокат, който да ги оневини. Когато ги гледаме пред телевизионните камери не забелязваме у тях ни най-малко чувство за вина, за състрадание, за отговорност. Трудно е да си обясним какви са тези хора. Те излизат извън нашите представи. Но те съществуват. Те карат автомобили. Карат безразсъдно, безотговорно и убиват. Убиват деца. Автомобилите в техните ръце се превръщат в оръжие. А ние търпим всичко това и се чувстваме безсилни. След като убийствата по улиците и пътищата продължават, значи сме безсилни да спрем тези хора. В безсилието си много от нас стават и безучастни.


И сега, когато при автомобилна гонка бяха блъснати и убити две прекрасни деца – отново призиви шофьорите да се вразумят. Разумните са разумни, но точно тези, които убиват децата, няма да се вразумят. Те трябва да бъдат спрени. И няма от кого друг, освен от нас, които се считаме за разумни.


И точно тук е истинският проблем. Премиерът апелира към родителите за повече контрол. Прав е, но няма как родителите да контролират 25-годишните си деца. Ако полицията е по-строга, всички ще скочат, че сме полицейска държава. А това, че децата загиват? Строгостта трябва да бъде обвързана със закон и законно прилагане на закона. Защото иначе се стига до другата крайност на безотговорното полицейско своеволие. Хората са организирани в общество и в държава именно за да не се стига нито до едната, нито до другата крайност.


Силните могат да се защитят сами. Органите на държавата трябва да защитава слабите и беззащитните. Подобен проблем имаше, когато се срутваха финансовите пирамиди. Проява на неразумна алчност беше да се влагат пари в тях. Но все пак не са ли повече виновни крадците, отколкото ограбените? Така е и сега – жертвите може и да имат вина, но не е ли по-голяма вината на убийците!


Най-грозна е вината на свидетелите, които отказват да свидетелстват от страх. Не си дават сметка, че техният страх ще стане причина утре с тяхното дете да се случи същото. А детето на техния съсед не е ли тяхно дете? Но такива са – страхливи и малодушни. Държавата обаче няма право да бъде страхлива и малодушна. Цялото общество плаща заплатите на държавните служители не за да бъдат страхливи и мързеливи, а за да гарантират сигурността и живота на гражданите и особено на децата.


В гонката при Лесидрен има и други виновни освен прекият убиец. А законът ги покровителства. Един от тези косвени убийци спокойно, нагло и безсъвестно обяснява пред телевизионните камери как е станало произшествието. Нагъл, безсъвестен и спокоен е, защото законът не го засяга. Следователно законът трябва да бъде променен така, че да търси отговорност и от него. Защото утре прекият причинител на смъртта на децата ще бъде в затвора, а инициаторът на гонката ще организира нови гонки. Страхливите ще стават още по-страхливи, когато го виждат на свобода, безнаказан и още по-нагъл. Законът трябва да насърчи страхливите да не бъдат страхливи. Законът трябва да спре наглите. Законът трябва да бъде спирачка, защото децата нямат спирачки.


Не са нужни драстични закони. Не са нужни драконовски мерки. Законът просто трябва да се прилага. Законът на хартия е безполезен. Когато убийците остават безнаказани, те стават още по-безсъвестни. Призивите към тяхната съвест са абсурдни. Не призовавам за бесилки. Нужни са спирачки. Непоносимо е убийците хладнокръвно и нагло да ни обясняват пред камерите как се е случил инцидентът и как те нямат вина. Моралното уродство не може да се спре само. Трябва да бъде спряно. Докато то не бъде спряно, няма да спрат да загиват невинни деца. Не може, когато цялото общество е потресено и възмутено, държавните институции само да обясняват и да се оправдават.


Свещена вода в ампули, ръсене на захар по пътищата и предсказанията на баба Ванга няма да спасят децата ни.


Гледали сме документални кадри колко немощни са малките животни веднага след като се родят. Поради това те са най-лесната плячка за хищниците. Но цялото стадо с всички сили защитава рожбите си.


А нашето общество не успява да защити децата си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 650 Разстроено

  За съжаление ще изтече много вода, докато това се получи.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Свещена вода в ампули, ръсене на захар по пътищата и предсказанията на баба Ванга няма да спасят децата ни."Със сигурност.Убийствата обаче не престават,въпреки многобройните протести на гражданските сдружения.Държавата не променя с нищо законите за по тежки присъди.Не се сещам какво друго може да се направи веднага.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Не са нужни драстични закони. Не са нужни драконовски мерки. Законът просто трябва да се прилага"....Вярно думаш Теодора! Ще добавя - и култура трябва, култура в обществото.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На всеки нарушител да прожектират истински катастрофи с истински жертви. Тази стена от думи отгоре няма въобще да трогне по-простите ни сънародници, поради това, че те са шофьори, а не читатели.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Хубав текст. Докато законът се прилага избирателно, докато полицаи прикриват престъпници по пътищата /за някои лев/ и докато съществува това чувство за безнаказаност, убииците по пътищата няма да бъдат обезпокоявани

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Теодора, явно не си изпитвала истински страх, щом упрекваш наплашените, та даже им вменяваш почти равна вина с тази на бандитите.
  Между другото, държавата участва в сплашването. И тя не е създадена, за да защитава слабите, а да прави силните още по силни.
  Ако не разбираш това, жалко за ума ти с потенциал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на double_check
  double_check
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това се случва, когато маргиналите изпълзяват от гетата. Ловеч, Лесидрен, гюбеци пред община Варна... В рамките на една седмица. Това е бъдещето.

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Член 116 от Закона за движение по пътищата"

  Не знам защо авторката акцентира на чл. 116. Чл. 117 е много по експлицитен:

  Чл. 117. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

  Моето тълкуване на чл. 117 е, че бъде ли ударено дете на пътя, ВИНАГИ шофьорът е виновен, тъй като му е вменено да намали или дори да спре. Не ако ги види - ако ги има. Значи трябва и да си отваря очите на четири! Но нашият хуманен съд....

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  Преди много години четох книга за световното в Швеция май беше от един известен наш футболен коментатор. Та той беше написал как шведите превъзпитавали шофьори които не спирали пред пешеходна пътека когато има хора тръгнали към пешеходната пътека. Такъв шофьор го осъждали на обществено полезен труд, на най натоварените улици и пешеходни пътеки да прекарва хората по пешеходната пътека

 10. 10 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ПО БЕЗМИСЛЕНО И СБЪРКАНО ФИЛОСОФСТВАНЕ НЕ БЕХ ЧЕЛ ДО ДНЕС.
  ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЦАТА НОСЯТ РОДИТЕЛИТЕ , НЕ КОМШИИТЕ. А ШОФЬОРИТЕ ПО ПРАВИЛНИК.
  ПЪТЯ ,УЛИЦАТА Е НАПРАВЕНА ЗА МПС.
  ТРОТОАРА ,ПЕШ. ПЪТЕКА ЗА ПЕШЕХОДЦИ. ВЕЛОАЛЕЯТА ЗА КОЛЕЛЕТА . ЗАКОН ДА ПАЗИШ САМОУБИЙЦИ Е НЕВЪЗМОЖЕН. СПРЕТЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ С ДЕЦАТА ИЛИ ГЛАМАВЦИТЕ. НЯМА КОЙ ДА ВИ ПАЗИ ДЕЦАТА .
  КАКТО ПАЗИТЕ СЕБЕ СИ ,ТАКА ПАЗЕТЕ И ДЕЦАТА СИ.
  КОМШИАТА СВОИТЕ. ДЪРЖАВАТА ПАЗИ ВСИЧКИ СЪС ЗАКОНИТЕ СИ. ЗАКОН ЗА БЕЗОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ ИЛИ ГЛАМАВЦИ САМОУБИЙЦИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА.!!!!!!!!!!!!
  ДРУГОТО РЕШЕНИЕ Е ИКОНОМИКАТА ДА ЛЕТИ ,АМА НЕМА КАК.

 11. 11 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#10:"БОЙКОТ"]СПРЕТЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ С ДЕЦАТА ИЛИ ГЛАМАВЦИТЕ. НЯМА КОЙ ДА ВИ ПАЗИ ДЕЦАТА .[/quote]

  Предполагам, че нямате деца, след като мислите, че можете да контролирате всеки аспект на поведението им. Децата нямат умствената способност да осмислят всички фактори на околната среда и може да им щукне нещо на момент, заради което да забравят мерките за безопасност. Може винаги досега да са Ви хващали за ръка при пресичане, но в някакъв момент да хукнат да пресичат, защото са видели нещо интересно от другата страна на улицата. Единственото решение е да ги вържете на въже. Нали не смятате, че така трябва да се отглеждат деца?

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Шофьорите на МПС-тата носят най-голямата отговорност за безопасността по улиците и пътищата. По една много проста причина - когато МПС удари човек, на МПС-то му няма нищо, а човекът може да понесе непоправими щети, дори да умре. Отделно, сума и хора си заминават на места, където би следвало да имат предимство - пешеходни зони и пешеходни пътеки. Наскоро пресичах на нерегулирано кръстовище и шофьорът, който трябваше да спре и да ме пропусне, не го направи, а минавайки пред мен ми каза през прозореца: "Тук да не е пешеходна пътека?" Ами да - пешеходна пътека е. Спред едно определение в ЗДП, на кръстовище, продълженията на тротоарите са пешеходни пътеки. Няма нужда да са отбелязани като такива. А този шофьор явно не го знаеше. И понеже в закона има много постановки, които са неизвестни за шофьорите, най-добре е да си изградят навик да спират, когато на платното има пешеходец, независимо от обстоятелствата. Защото от смъртта връщане назад няма. И никакви оправдания за предимства и закони не могат да променят този факт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK