Вълшебното копче

Работещи пултове /при гласуване на недоверие на правителството "Орешарски", 2014 г./

© Юлия Лазарова

Работещи пултове /при гласуване на недоверие на правителството "Орешарски", 2014 г./Този политически сезон завърши, украсен с нова, пламтяща черешка на политическата безпринципност. Последните седмици бяха декорирани с "исторически компромис", "омбудсрам" и други "чудеса-изненади".


"Вълшебното копче", за което ще разкажа, е едновременно част от този "фокуси", както и, в по-общ, още по-метафоричен смисъл, средството/инструментът за реализирането на всеки от тях. Това, което отвън изглежда като хаотични мнозинства, всъщност е тържество на макиавелизма в машината на политическия процес. В тази връзка започвам с


(Шеговити) Размисли за технологията
Един от най-смехотворните скечове от политическото театро в последната седмица на парламентарната сесия, които стъписаха публиката, беше подкрепата (само) за въпроса за референдумa за електронното дистанционно гласуване, изразена във вот, в който депутатските пултове масово дефектираха. Можем да заключим не без ирония, че, при тази висота на технологии и оператори, на референдума през есента вече му е минала черна котка път… Случката ме накара да си припомня следния стар виц от епохата на "зрелия" социализъм.


През 80-те години на миналия век Господ извикал на извънредна среща световните лидери. Първо говорил с Рейгън. "Все повече затъва в грях американският народ!" – казал му Господ с могъщия си глас. "Покайте се, че виждате ли" – и посочил многозначително червения бутон на сложната апаратура пред себе си – "ако натисна това копче, от САЩ нищо няма да остане!"... Като дълбоко консервативен човек, Рейгън излязъл от Божия ‘офис’ с наведена глава, разтреперан и засрамен… След него влязъл Горбачов. Убеден марксист, той, разбира се, не бил религиозен, но като вярващ в нАучно техническия прогрес, пребледнял от чутото и умислен се върнал при ‘колегите’ си… Най-накрая от срещата с Всевишния излязъл Тодор Живков. Нашият държавник бил весел, ухилен до уши... Всички се зачудили.


"Не видяхте ли червеното копче?" – заразпитвали го другите лидери.


"Видях го!" – отговорил лукаво Живков.


"Е?! Нима не разбрахте за какво служи?"


"Да, но съм спокоен… защото на копчето пише MADE IN BULGARIA".


Политическият картел


Последната половин година парламентарен живот потвърди съществуването на плаващи картелни споразумения в българската политика. Това е стара тенденция, която отдавна се наблюдава в редица държави. Концепцията за политическия картел, публикувана най-напред през 1992 г., и развита от покойния ирландски професор по политология Peter Mair (1951-2011) съвместно с професор Richard S. Katz, е изградена по аналогия с икономическите процеси. В същността си тя гласи че, когато за участниците на политическия пазар е по-изгодно да се споразумяват и действат съвместно вместо да се конкурират (както предполага политическата логика a prima vista), се образува картел. В икономиката картелът цели фиксирането на (взаимно приемливи) за фирмите цени, изолирането на определени играчи, разпределение на клиенти и територии, тръжни манипулации (bid rigging) и т.н. Сходствата с политическите (които винаги са и икономически) процеси и явления в нашата действителност са достатъчно видими и не се нуждаят от допълнителни обяснения.


Телеграфният анализ на изминалите месеци, откроява няколко извода.


Първо, ГЕРБ се утвърди като арбитър. Позитивите за партията на Борисов от тази роля са очевидни.


Второ, Реформаторският блок е миниатюрен, но ключов партньор, чиято активност и ангажираност го поставя в позицията на особен вид bladerunner. Двойствеността на тази ситуация се състои в това, че предприетите реформи издигат престижа на малките десни партии. Същевременно, те, последните, са живият щит или бушон на правителството.


Трето, наблюдава се завръщане на ДПС в светлината на прожекторите, излизане от сенките. 


Четвърто, БСП е в пристъп на сталинизация…


За разлика от други колеги, не очаквам преформулиране на споразумението между Реформаторите и ГЕРБ след местните избори. Партията на Борисов се стабилизира; предвиждам силно представяне. Не мисля, че резултатът на Реформаторите може да засили значително техните ‘преговорни позиции’.


Очаквам обаче нови смайващи чудеса, подвизи на ‘вълшебното копче’ през есента и Раданови вълнения... Не трябва да се забравя, че политическият картел е реакция на ниската избирателна активност, партийната фрагментация и нестабилните мнозинства. Парадоксът е в това, че ‘причудливите решения’ и странни партньорства (‘опасни връзки’) на политиците само задълбочават проблема и лесно могат да доведат до още по-голямо отчаяние и деструктивна холеричност мнозинството избиратели. Ако тази тенденция се задълбочи, хората отново масово ще излязат на улиците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  все още чувството в народа е ,че парламента не представлява интересите му

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Няма изгледи картелът да се разпадне преждевременно. РБ вече се вписа в пейзажа. Реформите са обявени за завършени и чак на следващите парламентарни избори ще се разбере кой колко гласове може да си задели.

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2468 Весело

  Цитат:"Телеграфният анализ на изминалите месеци, откроява няколко извода.

  Първо, ГЕРБ се утвърди като арбитър. Позитивите за партията на Борисов от тази роля са очевидни.

  Второ, Реформаторският блок е миниатюрен, но ключов партньор, чиято активност и ангажираност го поставя в позицията на особен вид bladerunner. Двойствеността на тази ситуация се състои в това, че предприетите реформи издигат престижа на малките десни партии. Същевременно, те, последните, са живият щит или бушон на правителството."

  Много телеграфно, и "снайперистки" точно, мнение!😇
  Щом вече каракачанка излая рано сутрин.😎

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Харесва ми много оприличаването на ситуацията в Парламента с картел. Съвсем правилно!!!
  И две много важни заключения:
  [quote#0:"Статията"]Не трябва да се забравя, че политическият картел е реакция на ниската избирателна активност...[/quote] към т.нар. суверен
  и
  [quote#0:"Статията"]Ако тази тенденция се задълбочи, хората отново масово ще излязат на улиците.[/quote]
  към т.нар. управляващи.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Аз само да попитам! НПОшките защо не се активираха при избора на омбостанката!
  И тяхното копче ли е made in Bulgaria?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Второто не го вярвам! Пак заради пустото копче.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Весело

  Дет са вика,техника,чупи се баш когато трябва.

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Любопитно

  До коментар [#5] от "дедо Андро":
  [quote#5:"дедо Андро"]..........към т.нар. суверен .....[/quote]

  Да не би да си искал да напишеш : към т.нар. суЕверен?
  Щото бая по-точно ми се види.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Зад фасадата на демокрацията, се окопаха, кръгове, картели, групировки и си натискат копчетата, за да пребъде олигархията.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Дедо, човекът е искал да каже, че политическият картел е реакция на виското избирателно невежество, ама ето на - грешка е станала. И още нещо неясно - хората щели да излязат на улицата - въпросът е какво ще правят там? Щото имаме спомени де.

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Особено,когато копчетата се "повреждат" в ключови моменти!
  Така си хем лук ял,хем лук не мирисал!

  Tony
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  " Парадоксът е в това, че ‘причудливите решения’ и странни партньорства ....) на политиците само задълбочават проблема и лесно могат да доведат до още по-голямо отчаяние и деструктивна холеричност мнозинството избиратели. Ако тази тенденция се задълбочи, хората отново масово ще излязат на улиците."
  Изразът "деструктивна холеричност" е много точен. Доста от коментарите подкрепят съществуването на този синдром. Етиологията му се свързва с три думи: безнадеждност и разочарование , породени от тотална безнаказаност. Борисов се стреми към стабилност. Разбираемо е. Но няма как да да се задържи подобна небазирана върху твърда "основа", а поддържана със съмнителни "финтове" стабилност.
  Направете поне една стъпка в тази посока, Борисов. Направете обществено достояние списъка с големите кредитополучатели(фирми и персони), които са част от проблема КТБ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2468 Любопитно

  До коментар [#13] от "Dümchen":
  "Направете поне една стъпка в тази посока, Борисов. Направете обществено достояние списъка с големите кредитополучатели(фирми и персони), които са част от проблема КТБ"

  Момиче, ти сериозно ли?!😰

 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нещата толкова се утекоха, че не вярвам вече в улицата. Несъгласните с нещата в България са отдавна в чужбина, а тукашното стадо може да излезе само като твърд електорат, които не знае, защо е на улицата, но е там /разбирай ДПС/, или ако му се плати някой лев, какъвто е случаят с ""протестърите"". То и затова по улиците вече няма никой, а само купени нещастници!

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":

  Ако искат да имат бъдеще, РБ трябва добре да прецени, кога е настъпил пика в консумацията на брака между ГЕРБ и ДПС! Второ, да го обяви публично и на висок глас! Трето, да излезе от коалицията! Пак повтарям, ако искат да имат бъдеще...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Гневно

  Докато има овце ще ги стрижат!!!

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  РБ има бъдеще, а картелът няма бъдеще само в случай, че избирателите извъртят шумна плесница на Герб и не изберат Фандъкова в София. Това ще е явна заявка, че хората искат реформи повече отколкото строежи.

 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мда, разделиха баницата, а народа лапа мухите.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Назначаването на Маямата за омбудсман е храчка в лицето на свестните хора, която не може да бъде измита! Това само доказва постулата ми:
  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#15] от "razlichen123":

  Освен това улицата без представителство от група хора или личност които да изразяват нейните желания е почти безполезна.За това и се намират хора които успяват да използват недоволството за личните си интереси.Улицата показва само пълното отсъствие на демократични процедури и механизми в обществото.Скоро във Варна улицата влезе на заседание на общинския съвет и наложи на общинските представители да изгласуват каквото те искат,много опасен прецедент показващ как недоволството може да се използва за користни цели!

  klimentm
 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  "...хората отново масово ще излязат на улиците."

  Бе я, стига с тези внушения! Ще излязат, ама... друг път! Колкото "масово" излязоха по времето на Орешарски! Колкото "масово" ходят да пуснат бюлетина на избори! Кому е нужно непрекъснато да се създава напрежение и да се сипят заплахи, които винаги се оказват незначителни за страната събрания на неколцина с плакати или с чаши кафе?! Какво чак толкова ги дразни другарите "анализатори"? Който иска или не иска нещо или някого, отива да протестира, НО като гласува!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  [quote#21:"klimentm"]много опасен прецедент показващ как недоволството може да се използва за користни цели![/quote]
  Много добре казано. Точно така е. Обществото има избор - или правилата (закона), или... хаос и безредие. Писна ми от многознайковци, които почват от едно "копче" ("made in Bulgaria" и стигат до наливане на вода в мелницата на комунягите - на тях само "революции" им дай...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Авторе, пиша ти слаб по обективност. Първо -арбитър е ДПС, а не ГЕРБ. Второ -РБ не е блейд...не знам какво си, параван на задкулисните сделки в политиката, срещу което получи непропорционално много министерски кресла. Трето - как пък един път не посмя да кажеш, че има коалиция

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#13:"Dümchen"] Борисов се стреми към стабилност[/quote]
  Под стабилност, Борисов разбира крепене на статуквото. Затова сме последни по всичко в ЕС, затова всички отрасли от държавната сфера са калпави.

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#2:"oporna_to4ka"] да бегат в БАСТА[/quote]
  "Баща ми викаше: Як си сине, но си будала. Аз я подкрепих, но не й простих. Едно е да я подкрепиш, друго е да й простиш, допълни той, визирайки факта, че именно Манолова даде сигнал до ДАНС за печатницата в Костинброд .
  ... Нека Манолова да се пробва, най-острата, нека да види как ще се справи. Какво стана от Костинброд, направиха ми едно голямо добро.
  Народът има поговорка: Всяко зло за добро. Никога нямаше да си направя изводите за много неща, да си прочистя партията, ако не беше Костинброд", философски обясни премиерът

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#3:"puknatastotinka"]Реформите са обявени за завършени[/quote]
  От кого?...........Ти каза голям виц....

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#22:"Гледна точка"] Какво чак толкова ги дразни другарите "анализатори"?[/quote]
  След толкова часове висене в нета не си разбрала!? Да ти повторя: Крепенето на статуквото в полза на олигархията, монополите, ченгетата от всички разновидности, бюрокрацията и циганите. Нещо неясно?

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#21:"klimentm"].Улицата показва само пълното отсъствие на демократични процедури и механизми в обществото[/quote]
  Улицата се активира, когато управляващите бездействат. Или уж действат....При нас са валидни и двата варианта.

 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Ако обичат депутатите от ГЕРБ и РБ които са гласували за Мая да е омбудсман да го заявят публично[/quote]
  Точка, бат'ти Бойку вече 2 пъти го заяви публично. За него Мая е най-добрия омбудсрам.
  РБ не ги забъркавй в таз гербава мушенгия. Те си имаха кандидат.

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  За мен последните седмици на политическия сезон бяха срам за поведението /безпринципно / на ГЕРБ и в не малка степен на РБ - то не бяха избор на ръководство на БНБ, омбудсман, проваляне на референдума..............

 32. 32 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Писна ми, някой си да ме информира.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  [quote#6:"tribiri"]Аз само да попитам! НПОшките защо не се активираха при избора на омбостанката!
  И тяхното копче ли е made in Bulgaria?
  [/quote]

  И на мен ми е интересно. Но още по интересно ми е, че само две партии имат в редиците си НПО-та. Иоще по интересно ми беше когато научихме, че само тези две партии са ползвали услугите на една и съща фирма за платено тролене

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Весело

  [quote#28:"dobrich"]Нещо неясно? [/quote]

  Всичко неясно

 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тук има ено любимо червено "копче" за всички гербери - доносници в Дневник

 36. 36 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Така както вървят "реформите",ако Борисов спечели още един мандат,ще му трябва още един заем от 16 милиарда лева...Да ви е честито.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  [quote#3:"puknatastotinka"]РБ вече се вписа в пейзажа. [/quote]
  Говориш както едно време говореше Лилов..."Всички сме виновни."
  Това герберите използвате всичките прийоми на БКП, само и само да оправдаете задкулисните си договорки с ДПС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Не видяхте ли червеното копче?" – заразпитвали го другите лидери.
  "Видях го!" – отговорил лукаво Живков.
  "Е?! Нима не разбрахте за какво служи?"
  "Да, но съм спокоен… защото на копчето пише MADE IN BULGARIA".

  Не е така в оригинала - Отваря си дланта и усмихнато пита - Абе момчета от това копче ли се плашите?

  А на сериозно - трябва да заиграе неокастрената.

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Ако обичат депутатите от ГЕРБ и РБ които са гласували за Мая да е омбудсман да го заявят публично и да бегат в БАСТА![/quote]
  Няма депутати от РБ, които да са гласували за Маноловица. Те си имаха предложена алтернатива, а Борисов се оправда за гласуването на ГЕРБ.
  Не вкарвайте реформаторите във вашите далавери.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на gosko22
  gosko22
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДО СЪД, ПРОКУРАТУРА И МВР.

  КАКВО СТАНА С ХРИСТО БИСЕРОВ?

 41. 41 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Какво толкова се вживявате в избора на Мая Манолова, не разбрахте ли защо всички гласуваха за нея ?
  Просто я "сложиха на трупчета" да не им се бърка с хиперактивността си в парламента. Беше станала неудобна за всички, даже и за БСП. Затова я настаниха на тази синекурна длъжност за да си я махнат от главата.
  Сега в парламента ще настане едно блато ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK