Прочит на историята: За близостта на Хитлер с Маркс и различията му с Мусолини

Прочит на историята: За близостта на Хитлер с Маркс и различията му с Мусолини

© Associated PressВ рубриката "Прочит на историята" публикуваме гледната точка на Асен Генов:

23 август е Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Наричат го и "Ден на черната лента". Европейският парламент приема деня като дата, за възпоменание на жертвите на тоталитарните и авторитарни режими, сред които и комунистическият. Българските комунисти, а и не само те, определят германския националсоциализъм като фашизъм. Това е удобно за тях, защото по този начин


скриват истината за идейното си родство с националсоциалистите на Хитлер


Някои исторически факти обаче показват безспорно идейното родство между нацизма и комунизма.
"Еманципацията от търгашеството и парите, а следователно и от истинското еврейство, ще е еманципацията на нашето време. По тази причина ние виждаме в юдейството днес антисоциален елемент. Елемент, който в историческото си развитие - към чиято вреда самите евреи старателно са допринесли - е бил доведен до сегашното си високо ниво, на което задължително трябва да се саморазруши. В крайна сметка еманципацията на евреите е еманципация на човечеството от еврейството."


Това е цитат от есето на Карл Маркс от 1843 г., озаглавено "За еврейския въпрос". "Еманципирам", буквално погледнато, означава "освобождавам". 


Близо век по-късно, в началото на 1942 г., висши представители на националсоциалистическото правителство на Германия, заседавайки край бреговете на езерото Ванзее, възприемат стратегия и правила, чрез които да унищожат еврейското население в Европа. Стратегията е наречена "Окончателно решение на еврейския въпрос" и прераства в Холокост, довел до унищожаването на ⅔ от евреите на континента.


През януари 1939 година* Хитлер държи реч пред Райхстага и казва: "...Днес отново ще бъда пророк: ако международните еврейски финансисти в Европа и извън нея отново успеят да въвлекат нациите във война, тогава резултатът няма да е болшевизация на Земята и така — победа на еврейството, а унищожение на еврейската раса в Европа!..."


Фюрерът произнася тази реч преди началото на Втората световна война; преди тайното му споразумение със Сталин, с което двамата диктатори се договарят за подялбата на Европа. Произнася я преди отношенията между двете страни да са се развивали в добросъседство и преди СССР да допринесе значително за нарастването на военната мощ на нацистите със своята икономическа помощ и подкрепа.


Произнася я много преди братските в идеологическо отношение страни, управлявани от националсоциалистите в Германия и комунистите в СССР, да започнат война помежду си. Сталин обявява войната на комунистическите съвети с националсоциалистическа Германия за "Велика отечествена". 


Комунистическата пропаганда


нарича периода от юни 1941 до капитулацията на Германия през май 1945 "Велика отечествена", приравнявайки го с Втората световна война. Националсоциалистите на Хитлер бяха наречени хитлерофашисти или направо фашисти.


Истината бе удобно прикрита — Хитлер е идеологически брат и последовател на доктрината на Маркс, Ленин и Сталин. Расизмът е само една от общите черти в двете идеологии.


Според историка, биографа и писателя Кристофър Хибърт Мусолини твърди, че "в Италия не може да става дума за национален въпрос, защото такъв не може да съществува в страни с разумна система на държавно управление", а самата идея за върховенството на една раса е определена от Дучето като "отявлена тъпотия, глупава и идиотска"...


Фашистите на Мусолини се противопоставят на марксизма


във всичките му форми — от тоталитарните комунисти до по-демократичните социалисти. Икономическите възгледи на фашистите са свързани със смесената икономика, граничеща дори с автаркична, или затворена икономика (като провъзгласената в Италия през 1935). Фашистите в Италия по-скоро споделят възгледите на корпоратизма – политикономическа система, при която властта се упражнява според интереса на различни обществени и социални групи (наричани в социологията "корпоративни"). 


Националсоциалистите в Германия от своя страна основават икономическите си възгледи и на разбирането, че евреите експлоатират "висшата арийска раса", а останалите етноси са обявени за "подчовеци". 


Още през 1927 Хитлер заявява, че нацистите са "социалисти, врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с нейните несправедливи заплати, с нейната недостойна оценка на човешкото същество според богатството и имуществото му вместо отговорността и производителността му". Той заявява: "Ние сме решени да унищожим тази система с всички средства!" Дори повече, в своята програма от 25 точки националсоциалистите се обявяват за конфискация на печалба, която не е спечелена с труд, и национализация на всяка форма на бизнес, прераснал в корпорации.


Националсоциалистическата идеология на Хитлер е човеконенавистна. Фашистката идеология на Мусолини от своя страна набляга върху възстановяване на мощта на държавата, допускайки взаимодействието на различните нации и народности. Разбира се, националсоциализмът включва различни идеологии, в това число и аспекти от фашизма, но със сигурност има съществени разлики с него.


Тези различия, както и многото сходства с комунистическата идеология, еволюирала през възгледите на Маркс, Ленин и Сталин, са


неудобната истина за идеологическите наследници на комунистическите партии


По тази причина те комфортно замаскират родството помежду си, прикривайки истината за националсоциализма на Хитлер и неговата Националсоциалистическа работническа партия на Германия - NSDAP.


Макар и с много прилики, нацизмът или националсоциализмът на Хитлер в Германия и фашизмът на Мусолини в Италия не се припокриват изцяло. Идеологията на Хитлер има солидна марксистка основа. 


Сходството на нацистите и комунистите е очевидно, а истината за тази идейна близост трябва да се знае.


*Различни източници сочат различни дати за речта на Хитлер. Авторът приема 1939 година


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK