Прочит на историята: За близостта на Хитлер с Маркс и различията му с Мусолини

Прочит на историята: За близостта на Хитлер с Маркс и различията му с Мусолини

© Associated PressВ рубриката "Прочит на историята" публикуваме гледната точка на Асен Генов:

23 август е Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Наричат го и "Ден на черната лента". Европейският парламент приема деня като дата, за възпоменание на жертвите на тоталитарните и авторитарни режими, сред които и комунистическият. Българските комунисти, а и не само те, определят германския националсоциализъм като фашизъм. Това е удобно за тях, защото по този начин


скриват истината за идейното си родство с националсоциалистите на Хитлер


Някои исторически факти обаче показват безспорно идейното родство между нацизма и комунизма.
"Еманципацията от търгашеството и парите, а следователно и от истинското еврейство, ще е еманципацията на нашето време. По тази причина ние виждаме в юдейството днес антисоциален елемент. Елемент, който в историческото си развитие - към чиято вреда самите евреи старателно са допринесли - е бил доведен до сегашното си високо ниво, на което задължително трябва да се саморазруши. В крайна сметка еманципацията на евреите е еманципация на човечеството от еврейството."


Това е цитат от есето на Карл Маркс от 1843 г., озаглавено "За еврейския въпрос". "Еманципирам", буквално погледнато, означава "освобождавам". 


Близо век по-късно, в началото на 1942 г., висши представители на националсоциалистическото правителство на Германия, заседавайки край бреговете на езерото Ванзее, възприемат стратегия и правила, чрез които да унищожат еврейското население в Европа. Стратегията е наречена "Окончателно решение на еврейския въпрос" и прераства в Холокост, довел до унищожаването на ⅔ от евреите на континента.


През януари 1939 година* Хитлер държи реч пред Райхстага и казва: "...Днес отново ще бъда пророк: ако международните еврейски финансисти в Европа и извън нея отново успеят да въвлекат нациите във война, тогава резултатът няма да е болшевизация на Земята и така — победа на еврейството, а унищожение на еврейската раса в Европа!..."


Фюрерът произнася тази реч преди началото на Втората световна война; преди тайното му споразумение със Сталин, с което двамата диктатори се договарят за подялбата на Европа. Произнася я преди отношенията между двете страни да са се развивали в добросъседство и преди СССР да допринесе значително за нарастването на военната мощ на нацистите със своята икономическа помощ и подкрепа.


Произнася я много преди братските в идеологическо отношение страни, управлявани от националсоциалистите в Германия и комунистите в СССР, да започнат война помежду си. Сталин обявява войната на комунистическите съвети с националсоциалистическа Германия за "Велика отечествена". 


Комунистическата пропаганда


нарича периода от юни 1941 до капитулацията на Германия през май 1945 "Велика отечествена", приравнявайки го с Втората световна война. Националсоциалистите на Хитлер бяха наречени хитлерофашисти или направо фашисти.


Истината бе удобно прикрита — Хитлер е идеологически брат и последовател на доктрината на Маркс, Ленин и Сталин. Расизмът е само една от общите черти в двете идеологии.


Според историка, биографа и писателя Кристофър Хибърт Мусолини твърди, че "в Италия не може да става дума за национален въпрос, защото такъв не може да съществува в страни с разумна система на държавно управление", а самата идея за върховенството на една раса е определена от Дучето като "отявлена тъпотия, глупава и идиотска"...


Фашистите на Мусолини се противопоставят на марксизма


във всичките му форми — от тоталитарните комунисти до по-демократичните социалисти. Икономическите възгледи на фашистите са свързани със смесената икономика, граничеща дори с автаркична, или затворена икономика (като провъзгласената в Италия през 1935). Фашистите в Италия по-скоро споделят възгледите на корпоратизма – политикономическа система, при която властта се упражнява според интереса на различни обществени и социални групи (наричани в социологията "корпоративни"). 


Националсоциалистите в Германия от своя страна основават икономическите си възгледи и на разбирането, че евреите експлоатират "висшата арийска раса", а останалите етноси са обявени за "подчовеци". 


Още през 1927 Хитлер заявява, че нацистите са "социалисти, врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с нейните несправедливи заплати, с нейната недостойна оценка на човешкото същество според богатството и имуществото му вместо отговорността и производителността му". Той заявява: "Ние сме решени да унищожим тази система с всички средства!" Дори повече, в своята програма от 25 точки националсоциалистите се обявяват за конфискация на печалба, която не е спечелена с труд, и национализация на всяка форма на бизнес, прераснал в корпорации.


Националсоциалистическата идеология на Хитлер е човеконенавистна. Фашистката идеология на Мусолини от своя страна набляга върху възстановяване на мощта на държавата, допускайки взаимодействието на различните нации и народности. Разбира се, националсоциализмът включва различни идеологии, в това число и аспекти от фашизма, но със сигурност има съществени разлики с него.


Тези различия, както и многото сходства с комунистическата идеология, еволюирала през възгледите на Маркс, Ленин и Сталин, са


неудобната истина за идеологическите наследници на комунистическите партии


По тази причина те комфортно замаскират родството помежду си, прикривайки истината за националсоциализма на Хитлер и неговата Националсоциалистическа работническа партия на Германия - NSDAP.


Макар и с много прилики, нацизмът или националсоциализмът на Хитлер в Германия и фашизмът на Мусолини в Италия не се припокриват изцяло. Идеологията на Хитлер има солидна марксистка основа. 


Сходството на нацистите и комунистите е очевидно, а истината за тази идейна близост трябва да се знае.


*Различни източници сочат различни дати за речта на Хитлер. Авторът приема 1939 година


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Никога повече -Националсоциализъм,комунизъм и фашизъм на Земята.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  "...истината за тази идейна близост трябва да се знае...."

  А и практиката, практиката!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Като се има предвид че Хитлер идва на власт с благословията на едрите индустриалци. Тези негови социални изказвания са били популистки ход да печели гласове на изборите. След ПСВГермания е разорена, а след 1929 положението е по тежко. Това което няма съмнение е че и двата режима са ужасни.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Разликите във вижданията на италианските фашисти и германските националсоциалисти за обществото и държавата са многобройни, но и мат и много сходства. Мусолини преди ПСВ също е бил социалист. Изобщо, комунизмът, фашизмът и националсоциализмът са все леви идеологии с общи корени - социалистическите...

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тва тоя бояджията ли...
  Защо ве коментирате книгата на Желю Желев "Фашизмът" по-добре?
  Доста по-ясно ще стане на читателите...

 8. 8 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  ..."Някои исторически факти обаче показват безспорно идейното родство между нацизма и комунизма"
  ...Апропо, комунистите в България си натискат парцалките в края на 30_те и началото на 40_те, когато Камарада Хитлер вилнее в Европа...!!! Едва, когато започва войната между доскоршните СЪЮЗНИЦИ идва ЗАПОВЕД от Москва за "въоражена съпротива"...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 9. 9 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Днес Ципрас и част от гърците ненавиждат Германия, както Хитлер би я ненавиждал.
  Грозен насран национализъм. В Кремъл добавят и имперски шовинизъм за азиатски вкус.
  Забавното е, че това капсулиране е присъщо за евреите и винаги води до тотален провал и трагедия.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Много добре илюстрирана е приликата между националсоциализма и комунизма. Докато фашизмът говори за мир между класите, антисемитската реторика на нацизма напълно съответства на класовата риторика на комунистите. Спокойно "евреите" в думите на Хитлер могат да се заменят с "бившите хора" или "буржоазните остатъци" в риториката на Георги Димитров.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#8:"yu22"] комунистите в България си натискат парцалките в края на 30_те и началото на 40_те, когато Камарада Хитлер вилнее в Европа...!!! [/quote]
  Българската полиция ги привиква да ги съветва да не пропагандират съюз между СССР, Германия и България преди 1941 г.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Здрасти.
  За идейното и практическо родство между БОЛШЕВИЗМА (доктрина, която използва комунизма за ДЕМАГОГИЯ) и фашизма с нацизма е говорено и писано още през 1920-те. Казват го и го доказват анархистите.
  Още по рано, Бакунин лично заявява на Маркс какво означават идеите за кръстоска на социализма с държавничеството.
  Фашзмът пък и особено нацизмът са вариации на тема марксизъм, но приложени към ОТДЕЛНО ВЗЕТА СТРАНА И ОТДЕЛНО ВЗЕТА НАЦИЯ.

  Така че не правите никакво откритие, господа либерали.
  А и в крайна сметка, както личи от примера с Испания, Унгария, Чехословакия, Полша, западните "демократи" винаги са предпочитали да позволят на фашсти или болшевики да победят, отколкото в тези страни да се развие пряка демокрация и некапиталистическо стопанство.
  Каквото и да говорят либералите, капитализмът им е любов във всеки вид, включително държавния, бил той на Рузвелт, Мусолини или Хитлер. Даже когато на думи са против, не роптаят срещу капитализма на монополистите корпорации, само защото има възможности за политическа кариера в бутафорните партии, които са сборища лобисти на корпорациите. С фашизма и болшевизма разликите са повече терминологични, отколкото по същество.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както каза папата - идеологиите вредят на вашето здраве и на хората около вас. Иначе най много ми харесва философията на Джон Ленън: "all we need is love"

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  През 2013 г. ЮНЕСКО, под ръководството на г-жа Ирина Бокова, включи "Комунистическият манифест" в регистъра "Паметта на света" с аргументацията, че той и "Капиталът" са "двете най-важни публикации на XIX в., влиятелни и до ден днешен". Боко пък я направи почетен гражданин на София през януари 2015 г.

 16. 16 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  До коментар [#7] от "theanalyser":
  В книгата на Жельо Желев "Фашизмът" има един текст: Гьобелс се обръща към Гьоринг и му казва с недоволство, че много КОМУНИСТИ се присъединяват към Нац.соц.партия...Гьобелс му казва да не се притеснява, защото между двете идеи, разликата е една крачка...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#4] от "socialen":


  [quote#4:"socialen"]След 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство,[/quote]

  Дрън-дрън, та пляс.
  Лесно плямпаш, но невежтвото ти е на ниво.
  Къде сънуваш дяснолиберален, англосаксонски капитализъм (де да беше истина) у нас? У нас е установен олигархичен бандитизъм с ползуването на държавата като бухалка спрямо неудобните по подобие на путинизма в Русия.
  "Неолиберализъм" е чиста измишльотина на болни левичарски мозъци. А ти разбираш от "либертарианство" точно толкова, колкото свинкя от кладенчова вода.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Я, блогърчето и вапцаджийче през свободното си време Асенчо Генов в ново амплоа на исторически анализатор. Само че анализът му и той на ниво боядисване на паметниците от комунистическо време с червена боя. За негово сведение Маркс за Хитлер е бил винаги архивраг заради това че е евреин и заради антинационалната му идеология. Не Маркс, а Ленин е идеологът на тоталитарната държава. Това че нацистка Германия и Сталинския СССР имат сходни тоталитарни практики не означава еднаква идеология.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  Е добро утро. В съветската литература даже не се използва правилното съкращение на партията на Хитлер, а буквално превеждат буквите от латиница - НСДАП. Да не си личи толкова че са същите като болшевиките.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":


  [quote#5:"angevins"]Като се има предвид че Хитлер идва на власт с благословията на едрите индустриалци. [/quote]

  Хитлер идва на власт с помощта на Сталин, който забранява на германските комунисти да се обединят със социалдемократите преди изборите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докато робувате на демагогемите, според които ДЪРЖАВНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ го наричате социализъм или комунизъм, мислите ви ще са пълно недоразумение, а изводите - меко казано глупави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Разстроено

  Изродските идеологии са рожба на уроди,избиващи комплекси с избиването на превъзхождащите ги.
  Лошото е,че комуномразителството все още има носталгични привърженици и чрез закон не е обявено за криминаказателно като нацизма.А трябва.

 23. 23 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  Ами не е вярно!
  Хитлер идва на власт с благословията на Сталин. Сталин нарежда на германските комунисти да го подкрепят и така Хитлер получава мнозинство в парламента. Четете документи, а не нагласена история.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":


  [quote#15:"dobrich"]През 2013 г. ЮНЕСКО, под ръководството на г-жа Ирина Бокова, включи "Комунистическият манифест" в регистъра "Паметта на света" с аргументацията, че той и "Капиталът" са "двете най-важни публикации на XIX в., влиятелни и до ден днешен".[/quote]

  Със същите доводи биха могли да включат и "Майн Кампф".
  Този факт говори и доказва колко дълбоко са увредени днешните международни институции с левичарската проказа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Никога повече -Националсоциализъм,комунизъм и фашизъм на Земята.

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Ммда, задава се нова чума- ислямизъм..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Крайно време беше някой да го каже това на висок глас, а не да се коментира само по разни блогове и малки сайтчета.
  Някои части от "Моята борба" са буквално препис на "Капитала". Лошото е, че най-върлите "ултралеви" и "ултрадесни" не са чели нито едната нито другата книга. Затова и досега си мислят, че са различни, докато всъщност са двете страни на една и съща монета.

  “Ние сме социалисти, ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите й заплати, с непристойната й оценка на човешките същества според богатства и имоти, вместо според отговорности и действия, и всички ние сме решени да унищожим тази система на всяка цена” – цитат от изнесена на 1 май 1927 г. реч на Хитлер.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Реално, ако ще гледаме кои са най важните публикации на 19-и век, това са ХЛЯБ И ВОЛЯ на Кропоткин и ДЪРЖАВНОСТ И АНАРХИЯ на Бакунин.

  Капиталът е добро описания на тогавашния капитализъм, но нищо повече, прогностична стойност почти няма.
  Манифестът пък, макар да е наречен "комунистически", реално отрича даже марксовата дефиниция за комунизъм (бездържавно и безкласово общество), като служи за рецепта как да си напрамив тоталитарна държава... или успешно работеща корпорация.
  Маркс е оказал неоценима услуга тъкмо на капиталистите, посочвайки им как могат да усъвършенстват капитализма и да баламосват поданиците си с лашкане между държавен и частен режим, между едно и многопартийно театро.
  А в развиващия се свят всички "свои кучи синове", пиночетовци и други СЛАДУРИ, ползват Манифеста като източник на идеи.

  По логиката на Бокова и МАЙН КАМПФ е ценност, макар че истинската ценност на ХХ век, ако не броим естествените науки и белетристиката, е НАЦИОНАЛИЗЪМ И КУЛТУРА на Рудолф Рокер.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#20] от "simval":

  Колега, изпреварили сте ме!

 29. 29 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1092 Гневно

  Прочит на историята: Да четат КАСКЕТИТЕ...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#28] от "kalcho_krivija":


  [quote#28:"kalcho_krivija"]Колега, изпреварили сте ме![/quote]

  Няма страшно, тук не сме на състезание, нито броим кой колко какво.
  Напиши и добави това, което знаеш, белким, някои кратуни зацепят. Няма загуба от повтаряне на истината, тъй като много боклук има за изгребване.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#25:"venci4"]Ммда, задава се нова чума- ислямизъм.. [/quote]

  Най-опасната религия на съвремието:
  Хуманизъм

  автор Хомър Данкън

  "Хуманизмът е не просто най-голямото зло на света, но той е и най-измамната от всички религиозни философии."

  Както пише Тим Ла-Хей в книгата, Битка за съзнанието, "Повечето злини в света днес могат да се проследят до Хуманизма, който превзе правителствата, Обединените Нации, образованието, телевизията и другите най-влиятелни неща в живота."

  Хуманизмът контролира днешното общество чрез мрежа от организации - Хуманистични асоциации, образователни, профсъюзи, про-сексуални програми, университетите, "порно списания", в болниците и дори в учебниците на децата ни. Но до колко целите на Хуманизма са хуманистични? Оказва се, че ценностите, които той прокарва са страшно деструктивни за семейството и обществото, и особенно опасни за младите.

  Какво вкарва Светския Хуманизъм в съзнанието на хората?

  1. Абсолютно отрича традиционните морални ценности - всеки който издига такива, според тях е зъл и аморален.

  2. Отричат почитането на всякакъв авторитет, включително и родителския, или вярата в авторитета на Бог.

  3. Утвърждават егоизма - крайния индивидуализъм, като най-вишето добро. Всеки да прави каквото си иска, за да задоволява моментните си желания.

  4. Кулминацията на всичко това е логично следствие на изброените им аргументи. Заключението в "хуманистичния манифест" е, че трябва да се позволи свободата на всякакъв вид сексуалност; със същия секс, извън брака, с много партньори, включително и с малки деца и животни, а "Семейството" да се отрече, като остаряла и ненужна единица.

  Днес наистина се води реална идеологическа битка за съзнанието на младите

  Повечето хора дори не са чули за съществуването на "Хуманистичния манифест", но въпреки това младежта е пропита с пропагандата на Светския Хуманизъм. Младите буквално цитират гореспоменатите 4 точки които са основата на хуманизма.

  Хуманистите отричат Бог и издигат тези материалистични, атеистични, аморални ценности активно пропагандирайки, че опасността за младите днес са религиите; вярата в Бог, вярата в Семейството, в Истинската любов, в моралните ценности. Те критикуват християнските деноминации, като секти заплашващи да заблудят децата ни с морални ценности, докато те самите безпрепятствано да могат да развръщават децата ни с аморалност, индивидуализъм и свободен секс. Те проникват навсякъде; дори и във собствения ни дом, в училището, в кината, в литературата която четем...

  Живеем наистина в абсурдно общество, където доброто и злото са обърнати буквално наопаки - с главата надолу. Можем ли да запазим децата си от тази безбожна, развратна идеология, която ни залива отвякъде?

  Хуманизмът, като ръждата, разяжда и разбива семействата ни, брака ни, и морала на децата ни.

  Кога ще отворим очите си за реалността? Най-опасната секта която руши реално устоите на морала това е сектата на Светския Хуманизъм - релативизма, който неусетно и отвсякъде влиза в съзнанието и живота ни, в семейството ни, в умовете на децата ни. Това е безбожна религия - култ към егоизма, култ към аморалността и свободния секс. Тя работи подмолно и невидимо, като самият сатана, като бързо, и безвъзвратно завладява съзнанието и живота ни. Представители на една от най-опасните секти в света, са навсякъде около нас.

  Хуманистите буквално контролират телевизията, медиите, изкуството, модата, училищата... зарибяват масово. Ние не сме свободни. Нашите деца отиват в училища в които срещат насилие, наркотици, анти-морална пропаганда... Хуманизмът е най-опасната религия на съвремието. Тя е сектата - идеологията, която безпрепятствано завербува децата ни за каузата на аморалността. А светът е все още сляп за неговото разрушително и дяволско влияние.


  Бележка: Първия Хуманистичен манифест е написан през 1933 г. и директно отрича моралните ценности. Вторият Хуманистичен манифест критикува този подход и призовава за масово пропагандиране на Хуманистичните-аморални ценности чрез всички средства. Едва през 90-те излезна книга разкриваща мащабите на пропагандната дейност прокарвана чрез продукциите на Холивуд. Това стана след като някои от основоположниците сами започват да осъзнават отрицателния резултат от нейното влияние. Настоящата статия отразява вижданията на Обединителното движение на д-р Мун. Основните подбуди за критиките и преследването към този Кореец са поради силното му влияние в борбата с Аморалния Хуманизъм и Атеистичния Комунизъм (по време на Студената Война).

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на muca_
  muca_
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#18] от "Julian Mall":
  Испреварихте ма!
  Тъкму щех да напиша нещу пудобну...
  Ни моа да расбира що хора кат Геноф, дет не са запузнати с основните пустанофки на марксизъма, ленинизъма, фашизъма, а същу на нациуналсуциализъма и интернациунализъма се фаштат да пишат за тес нешта?
  Не би било зле за Геноф да пумисли, ако може, за разликата в подхода на Хитлер и Сталин кам „паразинтирането“ на циганите и евреите.
  Докат Хитлер, стуейки на нацистки пузиции прави опити да ги ОТСТРАНИ ут обществото(чрес исселване или/и физ. ликфидациа), то Сталин, ут пузициите на интернационалисма се опитва да ги ИНТЕГРИРА и направи РАВНИ!
  Едноту й СЕГРЕГАЦИА, другуту - ИНТЕГРАЦИА!

 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  [quote#26:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите й заплати, с непристойната й оценка на човешките същества според богатства и имоти, вместо според отговорности и действия, и всички ние сме решени да унищожим тази система на всяка [/quote]
  Не знам Хитлер да е одържавил икономиката за да я направи по-справедлива и да е пратил капиталистите по лагери освен ако не са евреи или ако са се провинили пред партията му.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#4] от "socialen":

  "дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец"

  Колега, използвай съкращението ДЛАСКАО вместо всеки път да изчукваш горното на клавиатурата.
  Освен ако не го копираш от.... някъде!

 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "simval":

  Точно това е Неолиберализъм и Либертарианство - анархокапитализъм, олигархия, която с 10% плосък данък акумулира все повече финансова и политическа мощ, излъчва правителства като сегашното от 13 "партии", създадени от Олигархията, използваща го за бой и рекет с/у противниковата Олигархията.
  Народът, хората остават на звден план - днес 7% от българите са бездомни, 5.4 милиона българи живеят под прага на Екзистенцминимума от 540 лева или 270 € на месец. От тях 3 милиона българи "живеят" под прага на Бедността От 240 лева или 120 € на месец! Официалната безработица е от 2012 годинана рекордното ниво от 2002-2003 година! По неофициални данни е над 25%, което е на катастрофалното ниво от неолибералното дясно правителство на Филип Димитров от 1992 година!
  Покупателната способност достигна нивото от 1988 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#33:"Julian Mall"]Не знам Хитлер да е одържавил икономиката за да я направи по-справедлива и да е пратил капиталистите по лагери [/quote]

  Точно за това системата му е успешна Все пак той събира достатъчно пари за водене на война с целия свят за само 7-8 години. Хитлер не е чист той е национал-социалист. Запазва частната собственост , но тя е под строг контрол. За това например когато започва войната, заводите на Порше са задължени да имат и военно производство. Гарантира минимален дневен порцион на всеки ариец и т.н.

  Чист социалист си е, просто малко по-умен от руските

  15.02.1989 - 07.02.2018
 37. 37 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#5:"angevins"]Тези негови социални изказвания са били популистки ход да печели гласове на изборите. [/quote]
  След като света им начука картуните доичетата изтрезняха и сега са добре. Всяка нация е "полудявала" в даден момент от развитието си, ама някой нации постоянно ги пере съчмата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Весело

  [quote#35:"socialen"]Покупателната способност достигна нивото от 1988 година. [/quote]

  Тоест дори и ти признаваш, че сега, в криза се живее по-добре отколкото в социализма ......... Ех другарю...... поне да си беше чел флашката

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#23] да, но и германските индустриалци и банкери дават своя принос, а след първите изборни успехи на нацистите хукват да се записват в партията - та тя им осигурява апетитни и гарантирано изкупваеми държавни поръчки, какво по сладко може да има за монополиста?

  Изобщо, фашизмът е идея за КЛАСОВ МИР под надзора на една свръхцентрализирана и свръхупълномощена ДЪРЖАВА.
  При нацизма е силен расисткият елемент.
  Е, марксистите СЪЩО залагат на всесилна ДЪРЖАВНОСТ, не се нуждаят от капиталисти, защото държавата е единствен собственик и работодател.
  Оттам нататък фашистите проявяват привързаност към предразсъдъци, докато марксистите са практични: национализмът като идеологема ограничава приобщаването с фактори, независещи от човека (никой не избира какъв да се роди); при това "интернационализмът" на Маркс и последователите му е доктрина за уеднаквяване на културите (по-хитрата версия на расизма на нацистите е това, ако се замислите!), докато Бакунин, Кропоткин и другите анархисти разбират интернационализма като равноправни и мирни онтошения между всички народи, без привилегии и без дискриминации, без конкуренция за материални блага.

  Споменавам толкова често Бакунин и защото именно той е авторът на програмата-устав на БРЦК; Ботев, Левски и Каравелов само правят отделни редакции в ния, без да променят принципните положения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на muca_
  muca_
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "Николай Теллалов":
  [quote#27:"Николай Теллалов"]Капиталът е добро описания на тогавашния капитализъм, но нищо повече, прогностична стойност почти няма. [/quote]
  МНОГУ ГРЕШИШ!
  Туй, куету става у мумента в САШ и Запъдна Европа й точну спорет пругнозата на Мордахай МАРКС - „Суциализъма пубеждава в голям брой ВИСОКО развити кап.страни еднувременно!“
  Виш им саму суциалните пруграми и даначната система!
  А и обединението в ЕС пу саштество си й ИНТЕРНАЦИУНАЛИЗАМ, утпадане на нациуналната държава и прочее... Точну пу пругнозите на Маркс...
  Друк въпрос е, чи не искат да гу признаят туй нящо все оште! Най-вече ТЕРМИНУЛОГИЧНУ, штот ша излези, чи за 150 гудини цялата им бурба срешту „марксизъма" е била бадева!

 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Общото между комунистическата, нацистката и фашистката идейни теории иде само и единствено от тяхното съжителство в Съвремие - авторът пренебрегва Практиката като критерий за истината и само клатурка познанието, бодро отигравайки метода на долнопробната еклектика ...

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#35] ти ще ми обясниш ли най-сетне що е АНАРХОКАПИТАЛИЗЪМ?

  [#36] успешен? В какво? Да се натресе във война срещу целия свят? Дълго да не успее да придума индустриалците да преминат на военновременен режим на производство?
  Успешен е, че бе завзел чешката Шкода, дето му наклепа оръжия повече от цялата британска военна индустрия, голям успех, няма що.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#40] за палячовщина се иска талант.
  И, да, била е бадева, по-точно - преструвка, досущ като кавгите в парламента ни пред телевизионните камери.

  А това, което Маркс нарича "социализъм" (а след него и всички негови привърженици и "люти врагове" - тоест глупавите, хмък) е чист държавен капитализъм.
  Маркс много неща е гепил като термини, понятия, цели идеи, след което ги е подложил на вивисекция или просто осрал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Весело

  На автора бих му препоръчал да направи следният "прочит на историята": За близостта на Хитлер с Кришна и различията му с Буда

 45. 45 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съгласна с ком.2 - Чикаго!

  Tony
 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Антисемитска статия от покръстеният евреин Маркс, а Хитлер има баба еврейка. Това е еничарски манталитет на новопокъстените, които стават по-голями католици от папата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Изследователите отдавна са го написали о обобщили, ама в България грамотни хора не останаха, та няма кой да чете.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Political_views_of_Adolf_Hitler

  "Historians and biographers note some difficulty in identifying Adolf Hitler's political views. His writings and methods were often adapted to need and circumstance, although there were some steady themes, including antisemitism, anti-communism, anti-parliamentarianism, German expansionism, belief in the superiority of an "Aryan race" and an extreme form of German nationalism. Hitler personally claimed he was fighting against Jewish Marxism".[1]

  " Hitler was influenced by Benito Mussolini who was appointed Prime Minister of Italy in October 1922 after his "March on Rome".[2]"

  In Hitler's mind, communism was the primary enemy of Germany, an enemy he often mentions in Mein Kampf. During the trial for his involvement in the Beer-Hall Putsch, Hitler claimed that his singular goal was to assist the German government in "fighting Marxism".[99] Marxism, Bolshevism, and Communism were interchangeable terms for Hitler as evidenced by their use in Mein Kampf:
  "In the years 1913 and 1914 I expressed my opinion for the first time in various circles, some of which are now members of the National Socialist Movement, that the problem of how the future of the German nation can be secured is the problem of how Marxism can be exterminated."[100]

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  И аз още не съм разбрал по каква причина италианското социално движение е прието за еталон за лоша идеология. Някой ден може би ще разберем.

 49. 49 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Малко е дългичко, но е чудесто описание на сходствата между режимите на Сталин и Хитлер.

  Знамето на Хитлер е червено.
  И на Сталин е червено.
  Хитлер е управлявал от името на работническата класа, партията на Хитлер се е казвала работническа.
  И Сталин е управлявал от името на работническата класа, неговата система на властта официално се е наричала диктатура на пролетариата.
  Хитлер е мразел демокрацията и се е борел с нея.
  Сталин е мразел демокрацията и се е борел с нея.
  Хитлер е строял социализъм.
  И Сталин е строял социализъм.
  Хитлер е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища за извращение.
  И Сталин е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища - за отклонение от генералната линия.
  Хитлер безпощадно е унищожавал съратниците си по партия, които са се отклонявали от правилния път - такива като Рьом и неговото обкръжение.
  Сталин също безпощадно е унищожавал всички, които са се отклонявали от правилния път.
  Хитлер е имал четиригодишен план.
  Сталин - петгодишни.
  При Хитлер една партия е била на власт, останалите - в затвора.
  И при Сталин една партия е била на власт, останалите - в затвора.
  При Хитлер партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
  И при Сталин партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
  При Хитлер конгресите на партията са били превърнати в грандиозни спектакли.
  При Сталин - също.
  Главните празници в империята на Сталин са били 1 май, 7-8 ноември.
  В империята на Хитлер - 1 май, 8-9 ноември.
  Хитлер е имал хитлерюгенд - млади хитлеристи.
  Сталин е имал комсомол - млади сталинци.
  Официално са наричали Хитлер фюрер, Хитлер - вожд. Извинете, Сталин е бил наричан вожд, а Хитлер - фюрер. В превод е едно и също.
  Хитлер е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Берлин да се изгради най-голямото здание в света - Домът за събрания. Куполът на зданието е с диаметър 250 метра. Главната зала е трябвало да побира 150-180 хиляди души.
  И Сталин е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Москва да се изгради най-голямото здание в света - Дворецът на съветите. Главната зала при Сталин е била по-малка, но пък цялото съоръжение е било много по-високо. Зданието с височина 400 метра е било един вид постамент, над който се е извисявала стометровата статуя на Ленин. Общата височина на съоръжението е 500 метра. Работата по проектите на Дома за събрания в Берлин и Двореца на съветите в Москва се извършва едновременно.
  Хитлер е планирал да разруши Берлин до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
  Сталин е планирал да разруши Москва до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
  За Германия Хитлер е бил външен човек. Той е роден в Австрия и почти до момента, когато идва на власт, не е имал германско гражданство.
  Сталин е бил външен човек за Русия. Той не е бил нито руснак, нито дори славянин.
  Понякога, много рядко, Сталин е канел чуждестранни гости в своя кремълски апартамент и те са оставали потресени от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло.
  Хитлер е наредил да публикуват в пресата снимка на неговото жилище. Светът е останал потресен от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло. Само че сивото одеяло на Сталин било на черни райенца, а Хитлеровото - на бели.
  Същевременно на уединени места сред приказна природа Сталин е издигал доста уютни и добре защитени резиденции - крепости, които изобщо не са напомняли отшелническа килия.
  И Хитлер на уединени места сред приказна природа е издигал непристъпни резиденции - крепости, не е жалел за тях нито гранит, нито мрамор. Тези резиденции изобщо не са напомняли отшелническа килия.
  Любимата жена на Хитлер, Хели Раубал, е била 19 години по-млада от него.
  Любимата жена на Сталин, Надежда Алилуева, е била 22 години по-млада от него.
  Хели Раубал се самоубива.
  Надежда Алилуева - също.
  Хели Раубал се застрелва с пистолета на Хитлер.
  Надежда Алилуева - с пистолета на Сталин.
  Обстоятелствата около смъртта на Хели Раубал са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Хитлер.
  Обстоятелствата около смъртта на Надежда Алилуева са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Сталин.
  Хитлер е говорел едно, а е вършел друго. Както и Сталин.
  Хитлер е започнал да управлява под лозунга „Германия иска мир". След това завзема половината Европа.
  Сталин се е борел за „колективна безопасност" в Европа, не е жалел за това нито сили, нито средства. След това е завзел половината Европа.
  Хитлер е имал Гестапо.
  Сталин - НКВД (Народен комисариат по вътрешните работи - Б. пр.).
  Хитлер е имал Освиенцим, Бухенвалд, Дахау. Сталин - ГУЛАГ.
  Хитлер - Бабий Яр. Сталин - Катин.
  Хитлер е изтребвал хората с милиони. И Сталин - с милиони.
  Хитлер не се е окичвал с ордени, и Сталин не се е окичвал.
  Хитлер е ходел с полувоенна униформа без отличителни знаци.
  И Сталин - с полувоенна униформа без отличителни знаци. Ще ми възразят, че после Сталин е бил привлечен от воинските звания, от маршалските лампази и златните еполети. Така е. Но Сталин си е присъдил званието маршал през 1943 година след победата край Сталинград, когато е станало окончателно ясно, че Хитлер е загубил войната. В момента на присъждането на званието маршал Сталин е бил на 63 години. Маршалската униформа облича за пръв път по време на Техеранската конференция, когато се е срещнал с Рузвелт и Чърчил. В случая ние не можем да сравняваме Хитлер и Сталин просто защото Хитлер не е доживял нито до такава възраст, нито до такива срещи, нито до такива победи.
  А в останалото всичко съвпада. Сталин е без брада, но с прочути мустаци. Хитлер е без брада, но с прочути мустаци.
  Къде тогава е разликата?
  Разликата е във формата на мустаците.
  Има разлика и в това, че светът смяташе действията на Хитлер за огромни злодеяния. А действията на Сталин - за борба за мир и прогрес.
  Светът ненавиждаше Хитлер и съчувстваше на Сталин.
  Хитлер е завзел половината Европа и целият останал свят му е обявил война. Сталин е завзел половината Европа и целият свят го е приветствал.
  За да не може Хитлер да удържи завзетите европейски страни, Западът е потапял германски кораби, бомбардирал е германски градове, а после е стоварил на Европейския континент свръхмощна армия.
  А за да успее Сталин да завземе и удържи другата половина от Европа, Западът е подарил на Сталин стотици бойни кораби, хиляди бойни самолети и танкове, стотици хиляди най-добри в света военни автомобили, милиони тонове първокачествено гориво, боеприпаси, продоволствие и пр., и пр.
  Но как е станало така, че Сталин е загубил войната, която е подготвял цял живот? Защо включването на Съветския съюз във Втората световна война през август 1939 година е било толкова бляскаво, а краят - толкова печален? Защо Втората световна война е завършила за Съветския съюз с така наречената „велика победа", която се е оказала по-лоша от всяко поражение?

  Предговор към книгата "Разгромът" на Виктор Суворов

 50. 50 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Който е чел Mein Kampf, лесно ще забележи, че чисто идеологически основната риторика на Хитлер е насочена срещу марксизма, съветския болшевизъм и комунизма. Той смята за свой дълг да вкара работническата класа на Германия в "правия път", доколкото тя е обсебена от марксизма и комунизма.
  Текста, който въпросния А. Генов е написал, е откровено неграмотен или по-скоро целенасочено заблуждаващ. Той не може да бъде публикуван никъде другаде, освен в "Дневник".

 51. 51 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Гневно

  [quote#39:"Николай Теллалов"]Споменавам толкова често Бакунин и защото именно той е авторът на програмата-устав на БРЦК; Ботев, Левски и Каравелов само правят отделни редакции в ния, без да променят принципните положения. [/quote]
  Се съм чела пропагадни лъжи,ма вий Телалов изтрепахте всичката рускобългарска вмирисана риба.
  "Конкретният враг е ясен – това са паразитните класи. Оръдието за угнетяване на трудовите маси и цялата спътстваща паразитизма механика – това е държавата.
  Анализирайки закономерностите на възникване на държавата и нейната роля в живота на обществото, Бакунин прави извода: държавата е зло, но исторически оправдано зло, необходимо в миналото; обществото и държавата не са тъждествени, и самата държава не е вечна, тя е само временна обществена форма, която трябва да изчезне напълно, трансформирайки се в обикновенна “канцелария” на обществото, в своего рода “всеобща счетоводна кантора”.
  Бакунин предлага проста, “бездържавна” форма на организация на социалния и икономически живот на обществото: не организирано в държава, а общество, почиващо върху социално-икономическите начала на самоуправлението, на автономията и свободното федериране на индивидите, комуните, провинциите и нациите, върху принципите на социализма, тоест на свободата, равенството и справедливостта за тружениците, еманципирани от всякаква експлоатация и потисничество."
  Едно към едно с Раковски,Каравелов,Левски и Ботев,тъй ли?.
  Ха по-умеренко с абсурдните лъжи и псевдоначетеност.

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "Youtube.Пу":

  Напротив! Днес, след 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство, Народът живее много зле! До 1989 година бяхме близо 10 милиона. След 26 години дясна политика наближаваме с бързи темпове 6 милиона.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А иначе за редицата прилики между режимите на Сталин и Хитлер, дори не е нужно да се пише и да се открива топлата вода - по въпроса отдавна всичко е казано и написано.

 54. 54 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  През 42 г. вследствие на предател е разгромена част от софийската партийна организация. При обиск на тайната квартира са иззети нелегална печатница и литература. Един от полицаите намира една книга, "Капиталът" и учуден, че комунистите четат такива неща, си я прибира с намерение да разбере от съдържанието и как да стане богат. Осъзнава голямата си заблуда като го надушили началниците му и благодарение на невежеството му не го уволнили.

 55. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#31] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  това да не е записана проповед от някоя джамия - точно същите работи разправят и там; по руската телевизия също няма разлики - съветско-ислямската коалиция е достоен продължител на делото на адолф-илич-маркс

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Весело

  [quote#55:"hhhuuunnnn"]това да не е записана проповед от някоя джамия[/quote]

  Чукча писател, а?

  [quote#31:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]автор Хомър Данкън [/quote]

  http://www.amazon.com/Secular-humanism-dangerous-religion-America/dp/B0006YXLLK

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#53] от "kirsner":

  Не е необходимо да се пише викаш! Демек - ние си го знаем.
  Напротив - необходимо е да се пише постоянно за не се полъгват хората. Това трябва да влезе в учебниците по история. Аз лично на дъщеря ми, когато учиха за ВСВ, и обясних тези очебийни прилики.

 60. 60 Профил на Dob Ri
  Dob Ri
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Невежи и абсурдни коментари пак навред. Относно комунистите в Германия - те биват буквално смазани от "кафявите" в рамките на няколко седмици, като генерална тренировка за преди евреите. Не пишете глупости! Много ще се радвам когато Запада спре с цялото си лицемерие, погледне назад към колониалната си история изцапана с кръвта и труповете на стотици милиони и почне поне да ги чества тия зверства! Като с НАЙ ГОЛЕМИЯ ГЕНОЦИД В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ - този на крал Леополд Втори, крал на Белгия в Конго! 9 МИЛИОНА жертви, безчетни осакатявания, зверства, изнасилвания! КОГА ЩЕ СИ ПОГЛЕДНЕ КЪРВАВИТЕ РЪЦЕ БОГАТИЯ ЗАПАД?!

 61. 61 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  В горната статия не е споменато още нещо общоизвестно - в една своя реч през февруари 1941 година Хитлер е казал дословно: "между национал-социализма и марксизма няма съществени разлики".
  Едно обосновано обяснение на приликата между фашизъм, комунизъм и национал-социализъм е дал Фридрих Хайек в класическия си труд "Пътят към робството". Той логически доказва, че става въпрос за "братски идеологии".


  [quote#16:"yu22"]много КОМУНИСТИ се присъединяват към Нац.соц.партия...[/quote]

  Точно това описва също и Хайек. По времето на възхода на национал-социализма в Германия той професор в Лондон и пише, че английски и американски студенти, които са следвали в Германия и са дошли в Лондон, не са смятали да има някаква разлика между национал-социалисти и комунисти. Комунисти масово са се записвали в НСДАП след завземането на властта от Хитлер.


  [quote#5:"angevins"]Като се има предвид че Хитлер идва на власт с благословията на едрите индустриалци. Тези негови социални изказвания са били популистки ход да печели гласове на изборите.[/quote]

  Какви са били мотивите на едри индустриалци да поддържат Хитлер не е много ясно. Социалните изказвания на Хитлер обаче не са били голословни. Достатъчно е да се прочете програмата на НСДАП от преди изборите. Там си пише черно на бяло, че едрият бизнес трябва да се национализира. Интересното е, че това е точка 13 от програмата (!!!).

  Хитлер обаче не е успял да изпълни тази си програма до край поради липса на време. Просто е бързал с войната или са го подбутвали здравата да я започне. Всъщност той не е имал и нужда да национализира едрия бизнес, който му е бил напълно послушен поради зависимостта си от тлъсти държавни поръчки.

  heruvim
 62. 62 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#56] от "Лепа Пепа":

  Знаеш ли каква е разликата между умния и глупавия?
  Умния винаги може да изтърси някоя глупост,
  а глупавия никога няма да каже нещо умно!

 63. 63 Профил на muca_
  muca_
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#62] от "kalcho_krivija":
  А Генуф, дет постуянну истърсва глупусти - каф е?

 64. 64 Профил на muca_
  muca_
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#61] от "херувим":


  [quote#61:"херувим"]Комунисти масово са се записвали в НСДАП след завземането на властта от Хитлер. [/quote]
  Оно и туканка, слет 1991 гудина многу „кумунисти“ са записаа у СДС.
  Посли у НДСВ..., посли и ГЕРБ...

 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#51] невежеството не е нещо, с което да се хвалиш.
  И то не се лекува с копипейст.

  А разликите във възгледите между Раковски и Каравелов би трябвало да се учат още в основното училище.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 66. 66 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Фашизмът и комунизмът са производни на ционизма за чийто идеолог се смята евреинът Адам Вайшоп. Между другото истинското име на Карл Маркс е Кашел Мордохай Леви. По темата препоръчвам книгата "Световната конспирация" от проф. Никола Николов.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 67. 67 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#16:"yu22"]Гьобелс му казва да не се притеснява, защото между двете идеи, разликата е една крачка...!!!!
  [/quote]

  Две пикантни подробности - Гьобелс е бил един от най-видните представители на лявото крило в НСДАП, което е било много силно е се застъпвало за бърза и тотална национализация.
  А може да се стори и смешно на колегите по форум, но един друг виден левичар в нацистката партия е бил райхсфюрера на СС Химлер.

  heruvim
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  [quote#36:"Youtube.Пу"]Чист социалист си е, просто малко по-умен от руските [/quote]
  По-скоро националист и социалпопулист.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":


  [quote#35:"socialen"]Точно това е Неолиберализъм и Либертарианство - анархокапитализъм, олигархия, която с 10% плосък данък акумулира ...[/quote]

  Ще повторя - невежеството ти е очевидно и ако бях на твое място бих спрял да го развявам наляво и надясно, би ми било неудобно.
  И още нещо, многото приказки могат да заблудят само по-невежите от тебе.
  Ако това ти е целта, то не е тук мястото, тук повечето от хората не са папагали, мислят със собствените си глави.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#48] защото е довело до диктатура; защото е не утопично, а фантасмагорично - държавата НЕ МОЖЕ да бъде безпристрастен арбитър между работниците и работодателите, между собствениците и безимотните, винаги ще заеме страна на по-богатите, а има и собствени интереси - да контролира поданиците си. В крайна сметка фашстката държава, каквито и идеологеми да е развявала партията преди да вземе властта, е диктатура на чиновниците, но в съюз с богаташте.

  Общото между болшевики, фашсти и нацисти е култът към идеологията, подчинение на държавата и преклонение пред вожда.

  Малоумното при нацистите е, че те казват: само нашата нация има право на благоденствие, останалите ще станете в най добрия случай роби, но като цяло - леш.
  Бива ли да се учудваме, че нарочените за роби или леш ще се съпротивляват?
  Сравнете обаче с демагогията на марксистите: няма значение произхода ти, даже класовият, стига да докажеш лоялност към режима, вкл с "подвизи" като Павлик Морозов. Докажеш ли - прави кариера! Пак диктатура на чиновници. Под гръмки лъжи за свобода равенство братство.

  Практически либералната уждемокрация не е избягала далеч от фантазиите на фашзма, само го омекотява с многопартийност или ненамеса на държавата в бизнеса.

  Реална алтернатива на всички изброени дотук идеологии са предлагали и предлагат есерите и анархистите - първите последователи на Прудон и Бакунин, вторите - на Бакунин и Кропоткин. Общото между тях е идеята за безкомпромисна ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, на която би завидяла швейцарската; разликите - в подхода към собствеността, производството и разпределението на блага, но и двете реално социалистически (не престорено като болшевиките и националсоциалистите) са антикорпоративни, антимонополни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#66:"townboy"]ционизма за чийто идеолог се смята евреинът Адам Вайшоп. [/quote]

  Основател на ционизма е Теодор Херцл.


  [quote#66:"townboy"]По темата препоръчвам книгата "Световната конспирация" от проф. Никола Николов.

  Тази книга е на много ниско ниво. Аз бих я нарекъл пасквил.
  Не че написаното там не е съвсем вярно, но тя в никакъв случай не е сериозно изследване.
  [/quote]

  heruvim
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#60] един абсурд опровергаваш с друг...
  Редовият състав, а и част от активистите чак до ЦК на германската компартия, съвсем гладко влизат в НСДАП, някои правят дори кариера в СС.

  А за Леополд си прав, но той е просто концентриран връх на колониалните политики, провеждани от всички значими европейски страни + САЩ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Извинявам се за техническата грешка в горния коментар. Последните две изречения са от мен.

  heruvim
 74. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#23] от "kalcho_krivija":

  Да даже лично Телман обикаля с Гьобелс по митингите в подкрепа на Хитлер
  Вилхелм Пик също
  Въобще кво да ти кажа Хорст Весел пък е носел червено знаме с петолъчка
  То бива да си заслепен ама ти направо си кьорав и глух

  гошо
 75. 75 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 623 Весело

  Асен Генов? Това е несериозно. Антикомунистът фен на цнда Септемврийско знаме, готов да приеме и най-големия престъпник начело на любимия си клуб, само и само да се върнат успехите от преди 1989, когато бяха изкуствено бутани като витрина на социалистическия спорт.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 76. 76 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 377 Любопитно

  До коментар [#74] от "гошо":

  Нима всички изброени от теб не са носили червено знаме?

 77. 77 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "kalcho_krivija":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Велико !!!!!!!!!!!!!!!!

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 78. 78 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Истината бе удобно прикрита — Хитлер е идеологически брат и последовател на доктрината на Маркс, Ленин и Сталин. Расизмът е само една от общите черти в двете идеологии."

  Стигнах до този пасаж и се отказах да чета. Не може да се поставя знак на равенство между нацизма и сталинизма по няколко причини. Например - нацистите убиваха и чужди, и свои, отговорни са за смъртта на десетки милиони, много от които бяха зверски задушени в газови камери, а разни "хирурзи" си правеха нечовешки опити с хората. Сталинистите са отговорни за смъртта на няколко стотин хиляди, предимно руснаци и от републиките, разстреляни или починали в Гулаг. Лъжите за стоте милиона убити от Сталин разбира се са вид съвременна гьобелсова пропаганда, на която само наивниците могат да повярват.
  Още нещо, нацизмът се роди и просъществува не без помощта на западните демокрации. Припомнете си Ваймарска Германия, глада и появилите се от нищото хиляди националсоцалисти, изхранвани от никому неизвестния през този период Хитлер. Ха-ха, кой финансираше партията му, кой хранеше хората му през в момент, когато Германия изплащаше нечувани репарации, в държавата се вихреше невиждана инфлация? Още нещо - как Европа позволи на Хитлер, който бе осъден за извършен от него опит за държавен преврат не само да се занимава с политическа дейност, но даже да участва в избори. Та този човек до 1932 г., месеци преди да бъде посочен за райхсканцлер, все още няма германско гражданство. Как демократична Европа не протестира срещу приетите от неговата партия антисемитски закони още през 1935 г., нещо повече, с благословията й през 1936г. в Германия се провеждат и лятна и зимна олимпиада!!!, малко след като Германия участва активно при отстраняването на законното републиканско правителство в Испания и налагането на генерал Франко?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на muca_
  muca_
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#78] от "faraon":
  Пу моемо многу правилну мислиш и правилни вапроси задаваш!

  А замислал ли си са, зашто ционистите мразат Сталин повече от Хитлер.
  Вапреки че он основну гий вкарвал в Гулак, ликвидирани са саму открувени врагуве на СССР кат Бронштейн и саратницити му,
  докат Адолф - въф пештите!
  Тос въпрос е доста интиресен, мисла ас!

 81. 81 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#78:"faraon"]Сталинистите са отговорни за смъртта на няколко стотин хиляди, предимно руснаци и от републиките, разстреляни или починали в Гулаг. Лъжите за стоте милиона убити от Сталин разбира се са вид съвременна гьобелсова пропаганда, на която само наивниците могат да повярват. [/quote]
  А бе,по колко мозък ви отраязват,та да вградят петолъчката бе?
  [quote#78:"faraon"]Как демократична Европа не протестира срещу приетите от неговата партия антисемитски закони още през 1935 г., нещо повече, с благословията й през 1936г. в Германия се провеждат и лятна и зимна олимпиада!!!, малко след като Германия участва активно при отстраняването на законното републиканско правителство в Испания и налагането на генерал Франко?[/quote]
  А това ако го адресирараш за Сочи и Путлер,ще звучи абсолютно актуално.
  Националсоциализмът е по-кафявата страна на монетата социализъм,другата е червения комуносоциализъм.Еднакво вредни и убийствени и двете.

 82. 82 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#61] от "херувим":

  "В горната статия не е споменато още нещо общоизвестно - в една своя реч през февруари 1941 година Хитлер е казал дословно: "между национал-социализма и марксизма няма съществени разлики". "

  Някакъв линк към това "общоизвестно" изказване на Хитлер?
  Хитлер е отявлен враг на марксизма и "Моята борба", която е преведена и на български, е ярко доказателство за това. Стига сме се опитвали да натъкмяваме историята, щото така ни отървало. Това, че Хитлер се е борил срещу комунистите и социалдемократите ( които нарича с общото име марксисти), е общоизвестен безапелационен факт. В автобиографичната си книга бившия германски канцлер-социалдемократ Вили Брандт, който избягва през 30-те в Норвегия, описва тези гонения. Стига с Божидардимитровски похвати в историята, с които се лансират абсурдни и недоказани тези, за да се стъкмиса някаква конкретна история.

 83. 83 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#5:"angevins"]Като се има предвид че Хитлер идва на власт с благословията на едрите индустриалци. [/quote]Х
  Хитлер идва на власт с гласовете на работниците и комунистите в Германия през 1933 годинал Срещу него са военните и буржуазията.

 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  Има доста фактологически грешки в тази статийка на Асенчо:

  Първо: нацистите когато идват на власт НЕ одържавяват германските частни компании и концерни в страната! Хората запазват собствеността си над имоти, къщи, земи, замъци и т.н. В СССР е точно обратното, там абсолютно всичко е държавно, включително земята на селяните, фирми, компании всичко. Нещо повече нацистката партия идва на власт в Германия благодарение на финансовата подкрепа на редица големи германски индустриалци и компании, като Тийсен например и Круп. Но, явно Асенчо не е чувал за това.

  Второ: антисемитизма на Хитлер е радикален и маниакален. В Германия евреите са преследвани, измъчвани и избивани. В същото време в Сталиновия СССР има евреи на най-високи държавнически постове, евреите в съветската комунистичреска партия са много, има и много евреи сред висшите военни на Червената армия, а стотици хиляди съветски евреи се бият на страната на своята родина срещу нацистките агресори. Голяма част от тях са наградени с военни почести след края на войната.

  Трето относно расизма: Хитлер и нацистите са били маниакални и радикални расисти, докато в СССР има комунисти, които идват от целия свят и участват на разни комунистически Интернационали в Москва, заемат важни постове и така нататък. СССР приема студенти от целия свят от Африка от Азия, а при нацистите.... заловените чернокожи войници от Франция например (хиляди чернокожи от колониите са участвали във войната на страната на Франция) са били подлагани на човешки експерименти в разни лагери и болници.

  И четвърто и това сигурно е най-важното: нацистите и Хитлер НИКОГА не са криели своята омраза към болшевизма и комунизма! В "Моята борба" има много текстове за които се говори, че болшевизма е червена чума надвиснала на Европа. В нацистка Германия германските комунистите са били преследвани жестоко, вкарвани по лагери или директно избивани! Това е историческата истина. Така, че няма как хем да са идеологически братя хем да има такива съществени различия помежду им. Както и омраза от страна на нацистите към комунистите.

  П.П.
  И накрая искам за пореден път да подчертая, че и двата режима - комунистически и нацистки са престъпни, антидемократични, гнусни и антихуманни по своето същество! Затова винаги съм ги осъждал и ще продължавам да го правя..... всички хора трябва да знаят за техните престъпления срещу човечеството.

  П.П.П.
  Фашизма като идеология също е гнусен и отблъскващ за всеки нормален човек.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  [quote#2:"chicago514"]Никога повече - Националсоциализъм,комунизъм и фашизъм на Земята. [/quote]

  Много добре казано! Амин! +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#82] от "kirsner":

  Много добре казано! Всичко което си написал е абсолютно доказан исторически факт, който очевидно е доста неудобен за разни псевдо историци като Асенчо, който е написал тази статия..... не трябва да преиначаваме историята, да я подменяме само, защото на нас така ни е удобно. Трябва да се придържаме към историческите факти за които ти спомена в коментара си, както и моя коментар малко по нагоре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#82:"kirsner"]Някакъв линк към това "общоизвестно" изказване на Хитлер? [/quote]

  Аз линкове не давам. Напиши си на търсачката "Rede Adolf Hitlers zum 21. Gründungstag der NSDAP am 24. Februar 1941 in München".
  И чети в оригинал!

  heruvim
 88. 88 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#84:"Иво"]Първо: нацистите когато идват на власт НЕ одържавяват германските частни компании и концерни в страната! Хората запазват собствеността си над имоти, къщи, земи, замъци и т.н. В СССР е точно обратното, там абсолютно всичко е държавно, включително земята на селяните, фирми, компании всичко.[/quote]

  По този въпрос сме си кръстосвали шпагите нееднократно. Аз го написах и под тази статия по-горе в 61. Хитлер не е имал време. Болшевиките също не са национализирали масово веднага след преврата си. НЕП трае от 1921 до 1928 година и едва след това Сталин си казва тежката дума. Или казано накратко - болшевиките са практикували неболшевишка икономическа политика цели 11 години. Ами че то "хилядолетният райх" трая 12 години, от които половината във война. Това е причината и нищо друго. По програмата на НСДАП всичко си е било предвидено за национализация. Освен това, в Хитлерова Германия икономиката може не е била национализирана формално, но в действителност е била напълно зависима от партийната държава.

  heruvim
 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#78] явно имаш талант за адвокат, пледоарията ти в защита на Джугашвили е покъртителна. Нормални хора няма как да ти се вържат, но пред съда може да отървеш доста бандити.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 90. 90 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#82:"kirsner"]Това, че Хитлер се е борил срещу комунистите и социалдемократите ( които нарича с общото име марксисти), е общоизвестен безапелационен факт. [/quote]

  Този факт никой не го отрича, но той значи само едно - борба между "братски" партии за власт. А болшевиките не се ли разправиха по същия начин с меншевики, есери и други идеологически братчета? Същата история.

  heruvim
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#87] от "херувим":

  Проверих, и няма такова нещо!

 93. 93 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#90] от "херувим":

  Няма сериозен изследовател в света, който да развива тези за близост на Хитлер с Маркс и различия с Мусолини. Не познавам автора А.Генов и неговите изследвания, но в България се напълни с "научници" от македонски историчарски тип, които почнаха да издигат абсурдни тези, за да блеснат в публичното пространство или да защитят някаква своя приумица. Подобни тези си останаха само за кратка форумна консумация. Когато А. Генов публикува въпросната статия в реномирано западно научно списание, тогава мога да го приема малко по-сериозно. В неговия "труд" няма никаква наука, има историчарство - голи тези, които не се подкрепят от никаква литература или доказани научни факти. Подобни са подходите на македонските историчари, както и на един Божидар Димитров. Случат със "светената вода" е последния пример.....

 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#90] Херувиме, при все уваженията за предишните постове в тази тема, специално за есерите бъркаш, защото те са критици на марксовата идеология, стъпват върху идеите на Бакунин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#93] ти без мнението на "сериозни изследователи" сам не умееш ли да разсъждаваш и да сравняваш?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#93] либертарианецът Фридрих фон Хайек не е ли сериозен, според теб? Оплачи се тогава да му отнемат (от гроба) Нобеловата награда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 97. 97 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#74] от "гошо":

  Ернст Телман ( шефа на германските комунисти) е вкаран в затвора през 1933 веднага след като Хитлер завзема властта. Прекарва там 11 години, след което през 1944 е убит по заповед на Хитлер. Това са известни и документирани факти. А иначе и канадското знаме е преобладаващо червено, но това не прави Канада комунистическа държава.

 98. 98 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#84] от "Иво":

  остава сега някой да ти каже че "Моята борба" е написана от комунистите след войната с цел да се различат от нацистите

  гошо
 99. 99 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#90] от "херувим":

  "Този факт никой не го отрича, но той значи само едно - борба между "братски" партии за власт."

  То по твоята абсурдна логика Демократическата партия на САЩ и Виетнамската комунистическа партия са братски партии, защото т.н. ескалация ( официален термин за периода 1964-1968 на войната във Виетнам по времето на Линдън Джонсън) е чисто и просто борба срещу настъпващия комунизъм във Южен Виетнам. Един вид борба за власт между двете "братски" партии. А защо Хитлер и Мусолини подкрепиха Ген. Франко, а комунистическите партии подкрепиха неговите врагове-републиканците в Испания по време на гражданската война? Защото са братски идеологически партии ли? Стига с абсурдни простотии...

 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#99] който и да те е учил на демагогия, искай си от него да ти върне парите за обучение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK