Буря в чаша вода

Буря в чаша вода

© Надежда Чипева, КапиталСядам в столично кафене. Чакайки за среща, ожаднявам и си поръчвам вода. Носят ми микроскопично шишенце "Девин" (но това не е единствената компания, чиито бутилки се смаляват или се правят специални луксозни за продажби по кафенетата - "Ком", "Банкя" и т.н.), подобно на напръстник, което изпивам на един дъх и минута по-късно оставам с празната пластмасова бутилка в ръка, сметка от един лев и петдесет стотинки и горчив вкус в устата. Кога водата стана скъпа колкото един сок или капучино? 


Аз съм


от поколението, израснало без минерална вода


Вкъщи пия вода от чешмата и дори държа кана вода в хладилника, за да не се налага да я източвам излишно, защото обичам студените напитки... Но стъпя ли в заведение, поведението ми се променя, без дори да си дам сметка за това. Какво се случи в последните години и защо българите толкова много комерсиализираха консумацията на вода, особено на обществени места?


Помня многобройните чешмички по социалистическо време из столицата и повечето градове в България. 25 години по-късно равносметката е повече от тъжна. Броят на чешмичките драстично е намалял и поддръжката им е минимална. С времето водата се отдалечава от всекидневния ни живот и се превръща в скъпоструваща стока.
Причините за това на пръв поглед са необясними. До 1989 г. минералната вода не присъстваше в домовете, освен тази, която бабите и дядовците мъкнеха с бидони в трамвая всеки следобед. Всички пиеха вода от чешмата или можеха да си поискат вода в произволно заведение, и такава им беше давана въпреки прословутото "любезно" социалистическо обслужване. Спомням си, че дори в дните след аварията в Чернобил прекарах една седмица в блажено пиене на швепс, защото бутилирана вода по магазините нямаше, а баща ми беше забранил да пия от чешмата.


За жалост след промените заедно с чипса и шарената паста за зъби бутилираната вода си проби път неусетно, досущ някоя "западна стока" и се превърна в продукт, консумиран в почти равни количества с хляба. Наблюденията ми не са нездравословна носталгия по отминалото социалистическо общество, а поредната "криво пришита" част от западната култура. В противовес на съвременното разбиране в България в Европа, САЩ, Канада, Япония


консумирането на чешмяна вода е практика, която се стимулира


а предлагането на чешмяна вода в заведенията е широко разпространена традиция. На някои изолирани места сервирането на обикновена вода не е безплатно, но това не противоречи на обществения морал, тъй като макар и минимални, съществуват разходи за самата вода, филтрирането, сервирането и хигиенизирането на съдовете, в които тя се поднася.


И все пак в пазарно отношение тенденциите в България не се различават от тези в другите държави. В световен план производството и консумацията на бутилирана вода нараства драстично, като в последните години Китай е световен лидер по консумирани количества. Добрата новина е, че макар и често противопоставяна на чешмяната вода,


бутилираната вода в последните години "изяжда" пазара за безалкохолни напитки


по света и по този начин допринася за намаляване консумацията на нездравословни продукти. 


В България самата идея за консумиране на чешмяна вода в заведенията е едва ли не абсурдна. Ежедневно най-бедната държава в ЕС генерира безброй пластмасови бутилки, без дори гражданите й да се опитат да получат това, което в държави като Франция и Англия е право, подкрепено със закон - безплатна чаша чешмяна вода, въпреки че чешмяната ни вода е напълно годна за пиене.

Да, у нас водата е идеална за консумация. Контролът й е едно от малкото сериозни и професионално изпълнявани функции на държавата и напълно в съответствие с директивите на ЕС. В големите градове измервателни уреди отчитат основните параметри на водата на всеки кръгъл час и при евентуални отклонения дават възможност за моментално спиране. Подробни лабораторни изследвания се правят всеки ден.


Единственият потенциален проблем, с който могат да се сблъскат гражданите, е различен вкус в зависимост от водоема, от който идва водата, или от това в какво състояние са тръбите в жилището им.


И въпреки това култура за поръчване на чешмяна вода у нас почти не съществува. Уви, в България няма политика за насърчаване на пиенето на чешмяна вода по подобие на инициативата на кмета на Венеция, който, притеснен от свръхпроизводството на пластмаса, през 2010 г. организира кампания за стимулиране пиенето на вода от чешмата, снимайки се с чаша вода по стотици билбордове и раздавайки над 200 000 кани за филтриране на вода. У нас минералната вода тече безплатно от чешмичките пред Софийската баня, но сякаш всички сме забравили за това.

За липсата на търсене на чешмяна вода лесно могат да бъдат набедени заведенията, но истината е, че самите клиенти нямат интерес. На въпроса защо си поръчват бутилирана вода вместо чешмяна повечето хора, с които разговарях, признават, че просто не им идва наум, така са свикнали и не им се занимава да нарушават една негласно въведена норма, въпреки че това би им спестило пари. Друга причина, която прозира в обществото, е общата липса на възпитание в областта на опазване на околната среда. Насърчаването да се потребява по-екологичната алтернатива като част от семейното възпитание липсва.

Заведенията от своя страна имат полза от продажбата на бутилирана вода и не би било рационално


да разчитаме на тях да превъзпитат потребителя


Маржът в цената между доставчик и краен клиент, рекламните кампании, които продават "чистота", "свежест" и "прохлада", както и масовото потребление правят всяко заведение доброволен участник в тази порочна схема. Освен това натискът на производители и доставчици на едро върху търговците на дребно е сериозен, както навсякъде по света. В ресторант Catch' A Mak например промотират пред клиента вносна бутилирана вода на баснословни цени и чак след изрично запитване се оказа, че ресторантът предлага и българска вода. В много от заведенията се предлагат бутилки от 330 мл вместо от 500 мл, което придава на водата количествено и ценово измерение на скъп алкохол.


И все пак въпреки нагласите на обществото и пасивността на търговците при направен експеримент се оказа, че в много заведения в столицата и страната откликнаха на желанието ми за чаша чешмяна вода.


Общото ми наблюдение бе, че заведенията нямат генерална политика в това отношение поради почти несъществуващото търсене и вероятността да получите чешмяна вода от сервитьора е право пропорционална на неговото любезно отношение. При проведени експерименти в кафенета, сладкарници, крайпътни капанчета и скъпи ресторанти получих само 2 -3 отказа от видимо нелюбезен персонал (пример: "Мамма Миа" на ул. "Шишман" в София). При опит да разбера защо ми се отказва отговорът неизменно бе "не предлагаме, имаме бутилирана". 


Другата добра новина е, че въпреки липсата на култура на предлагане на чешмяна вода като комплимент от заведението сред нас са вече първите лястовици на промяната в това правило:

"Малките неща"
"Слънце и луна"
"Щастливото прасе"
"L'etranger"
"Pastorant"
"Ателие".

Списъкът е само от столицата и съвсем не е изчерпателен, а е плод на лични наблюдения. 

Когато пием чешмяна вода, възпитаваме себе си, децата си и хората около нас да бъдат благодарни за открития и безпроблемен достъп до течаща вода, да използват максимално рационално този ресурс и най-вече да го пестят, защото у нас са малко известни някои неудобни факти - за производство на една бутилка вода от 1 л се похабяват други седем литра вода, произвеждат се сто грама СО2 и се употребяват 162 г петрол. Или с други думи, "свежестта" струва прекалено скъпо на природата.


Да бъдем отговорни е наше задължение като потребители и от всички нас зависи заведенията да откликнат на едно масово търсене, съобразено със съвременните разбирания за опазване на околната среда. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Слаб и безсмислен текст.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Списъкът е само от столицата и съвсем не е изчерпателен, а е плод на лични наблюдения. ..............

  Статията е добра и наистина е така,но можеше и без реклама на съответните заведения...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Толкова безсмислен текест не съм чел никога досега.

 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Абсолютно подкрепям - особено в София, която има уникалният шанс да един от малкото големи градове с планини наблизо и съответно хубава вода (поне повечето квартали).

  Stef
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Ами това е идеалът на днешния режим (негласно и на стария, при все лозунгите, които управляващите и не помисляха да изпълняват) - всичко е за продан.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Имахме добра чешмяна вода, докато не направиха метрото при НДК и оттогава от чешмите тече нещо с цвят на много използван чай и вкус на желязо. Вкъщи готвим с купена изворна вода, редовно се задръстват смесителите, филтрите на домакинските ел. уреди.
  Разходите за вода са значителни и че чудя какво правят хората, които не могат д си ги позволят или не могат да ходят да си наливати носят минерална.

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Абе има разлика между бутилираната и чешмяната вода. Във втората хлора е в повечко.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  В София минерална вода се пие от 1994 г., когато язовир Искър беше пресъхнал и имаше жесток воден режим.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 9. 9 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тая в бутилките подозирам че пак е чешмяна. Поне в повечето от тях. Щото в останалите е по-лоша.
  Да не говоря че в пластмасови бутилки с 1,3 или 8 в триъгълничето, водата не е точно това, което пише в съдържанието. Особено ако бутилките са стояли на слънце определено време. Или ако са били съхранявани по-дълго.

  Попътен вятър в главите!
 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От тези, изпаднали в зависимост от бутилирана ( и минерална) вода, съм. Стана рязко, след тръбенето от кого ли не , че чешмяната вода е пълна с варовик, което довежда до камъни в бъбреците.
  Всеки със страховете ...или заблудите си
  И така и до сега...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Както се казва, като има балами, ще има и тарикати...!
  Предлагането на бутилирана вода, която има претенции да е нещо повече от това, което тече от чешмата си е чисто изкуствено създаване на необходимост от нещо, което се рекламира ежедневно и ежечасно, навсякъде! Абсолютна рекламна и маркетингова гола кука, която хората жадно захапват!
  Наистина, малка бутилка с вода в заведение струва около 1.50 лева... Ами това е все едно, че пиеш вино! И никой не се замисля...! Това са пари от въздуха за едни фирми дето бутилират и други, които я продават!
  В Италия или Гърция, че и на много други места из Европа, като седнеш в ресторант ти носят кана с вода и малко хляб, задължително! И никой не ти ги смята отделно...

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Бих пил редовно чешмяна вода, ако поне не беше толкова твърда и ако след всяко спиране не трябваше да чакам 2-3 дена да се изчисти потока от разтворените наноси. Иначе за варене и миене няма проблем, но миялната машина се спомина преди време от задръстените канали и филтри от варовик.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#1:"dann5"]Слаб и безсмислен текст.
  [/quote]
  +++
  Предполагам в тоалетната на гарата може да пие вода от чешмата до насита!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Направило ми е впечатление, че в Париж в повечето обикновени ресторанти (тип бистро) без да питат сервират кана обикновена вода.

 15. 15 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Веднъж ме спряха на някакъв рекламен щанд на Девин. Беше целият облепен с "научна" информация, че сме 70% вода и колко е важно човек да е хидратиран. Хайде, каза ми едно момче, да ви измерим нивото на хидратация. И междувременно да ми кажете водата на коя фирма употребявате най-често. На фирма ВиК, казвам аз. Брей, диви се момченцето, такъв интересен отговор досега не съм получавал. Че защо не, питам аз. Чешмяната вода е напълно безопасна (поне в града, където живея), остатъчният хлор, азотните съединения и коли титърът винаги са в норма и мога да го докажа със собствени изследвания. Само флуорът е малко, но има достатъчно добавки в пастите за зъби. Защо да пия тия в бутилки?

  И за който не е наясно, "трапезна вода" е питейна вода (т.е. чешмяна), която евентуално е филтрирана и после озонирана за дезинфекция. Т.е. пиете същото, каквото ви тече в чешмите. "Изворна вода" е горе-долу същото. А "минералната вода" вече е с по-високо съдържание на микроелементи, които може да са както полезни, така и опасни (като флуор и арсен).

  Като се има предвид, че на ден пием към 2 л вода, не е зле да сме наясно с тия неща.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 16. 16 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Купуваш си бутилка от 1.5л. от най-близкия магазин за 50 стотинки и се напиваш с вода,предлагат ги и студени!
  Ако искаш да ходиш на заведение си плащаш!
  По същата логика грамажа кафе вложено в чаша кафе в изброените заведения е многократно по-скъпо от кафе купено от магазина!Заведенията се издържат и печелят от стоките ,които продават с надценка!Клиента си плаща за това да си пие кафето на добро обществено място и да се среща с приятели!
  А сметките колко енергия отивала за производство на бутилка вода са направо смешни на фона на асфалта по улиците,бетона и тухлите за сградите !
  Да не би автора да живее в сламена колиба върху гола земя!
  Но даже и да е така какво право има да ни налага своя начин на живот!

 17. 17 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доста е интересна статията. Исторически преглед, сравнителен анализ по света и у нас, в София и страната.
  Аз лично не съм си поръчвал никъде чешмяна вода, нито в България, нито в чужбина. Просто такава стока не се продава, а аз поръчвам това, което е в менюто.
  Би трябвало, когато човек седне в заведение и си поръча нещо - питие или храна, да получи и чаша или кана с вода, както постъпват в Гърция например. А ако клиентът не обича чешмяна вода, ще си поръча минерална и ще си я заплати.

 18. 18 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хора, носещи вода в туби и дамаджани от извори, купуващи бутилирана вода ежедневно - са тези, от т.н. Трети свят.
  Редица национални предатели, некадърници и доказани престъпници, яхнали "държавата" България - я докараха до показатели, съизмерими с някоя африканска държава.

 19. 19 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "stef":

  Всичката чешмяна вода в София идва от планините - голяма част от града се захранва от язовир Искър (планинска вода от Рила), друга част от Витоша и Скакавица (пак Рила).
  Водата в София е много добра, с ниско съдържание на варовик. Лошото е, че някъде тръбите в сградите, а и някои по-главни тръбопроводи придават лош вкус на водата, а съм чувал, че етернитовите тръби са и вредни, тъй като съдържат азбест.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#6:"azmatahari"]Разходите за вода са значителни и че чудя какво правят хората, които не могат д си ги позволят[/quote]
  Ами какво правят - купуват си вода на Кока Кола по 1.5лв 250мл щото някак е по-демократично ! Аи се знае ,че неизерпаемите водни ресурси когато започнат да се контролират 100% от корпорации ще станат дизайнерски лукс ако водата е бистра!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Бе поне в това отношение сме добре. Водата от чещмата става за пиене. Щото има места, където не става. Навремето в Токио изрично ме предупредиха, да не пия чещмяна вода. И не пих, но за дметка на това питейната вода беше навсякъде, в изобилие и безплатна.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Чешмяната вода я спряхме от Янчулевото кметуване, до тогава водата беше перфектна, сега (както пише колегата по горе) е с вкус на желязо и един час да я източваш все си жълтее. Явно започват да правят все по малки разфасофки за да има повече пластмаса за тези с чувалите и количките

 23. 23 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#11:"tww09306483"]Както се казва, като има балами, ще има и тарикати...! [/quote]

  В тоя ред на мисли - всеки ден минавам покрай магазин, гордо облепен с надписи "БИО ВОДА", в който освен филтрите продават и душ филтри за баня

  Trust no one.
 24. 24 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#15] от "gesand":

  Не във всички градове водата става за пиене , в София е гадна и има много хлор , не че може човек да изпие толкоз вода , че да му навреди , всъщност организма има нужда от хлор и го набавя от солта и едва ли малко от водата ще му навреди, но е гадно да се пие по хлорирана вода особено на стайна тмпратура , тогава хлора се усеща повече отколкото , когато е ледена.

 25. 25 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Рядко пия бутилирана а и обикновено е от вкъщи, налята в бутилка. Винаги ми е било странно, защо хората не пият чешмяна вода...

 26. 26 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В повечето градове, водата не става за пиене или най-малкото хората не са й свикнали й когато я пият (от чешмата) се уреждат с най-невероятни неща.

 27. 27 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#24] от "takeshi303":

  Многото свободен хлор (това е различно от хлоридите, от които организмът има нужда) е опасен, защото е силно реактивен взаимодейства с различни вещества във водата, от което могат да се получат вкл. канцерогени. Затова ако се съмнявате, че водата ви е много прехлорирана, сипвате я примерно в кана и я оставяте открита за половин-един час. Хлорът ще излети и вече може да се пие.

  А софийската вода може да ви се струва гадна, защото е мека. Но това е добре за пералнята, радиатора и бойлера.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Весело

  [quote#0:"статия"]Когато пием чешмяна вода, възпитаваме себе си, децата си и хората около нас да бъдат благодарни за открития и безпроблемен достъп до течаща вода, да използват максимално рационално този ресурс и най-вече да го пестят, защото у нас са малко известни някои неудобни факти - за производство на една бутилка вода от 1 л се похабяват други седем литра вода, произвеждат се сто грама СО2 и се употребяват 162 г петрол. Или с други думи, "свежестта" струва прекалено скъпо на природата..[/quote]
  Обещавам в заведения да си искам кана вода.Съвсем друг въпрос е дали и какво ще ми донесат.

 29. 29 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Вода от чешмата не пия само на морето. Иначе я предпочитам пред минералната, ивзорната и там, каквато си я бутилират. Не виждам нищо странно в това, че размера на шишетата е по-малък. Даже по-удобно. Трябва да има разновидности, в това няма нищо лошо. На едни им харесва на други не..

 30. 30 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  На българина май не му се нрави понятието ПАЗАРНО ЗАПЛАЩАНЕ НА УСЛУГА. В някои дискотеки минералната вода е на цената на малко уиски, което е напълно нормално. Иначе за всичко друго сме големи демократи, либерали и капиталисти, нали?

  Евроатлантида
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Много е права. В къщи само аз пия чешмяна вода. Другата част от семейството пие минерална. А когато веднъж пратих сина да ми налее вода от чешмата, той беше питал майка си дали имаме чешма.
  Това, което би ме спряло да си поръчам чешмяна вода от заведение, особено ако трябва да настоявам, е невъзможността да виждам чешмата. Защото ако съм се заял не знам какво ще ми налеят. Но ще започна да искам.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#0:"Елисавета Белобрадова"] Спомням си, че дори в дните след аварията в Чернобил прекарах една седмица в блажено пиене на швепс, защото бутилирана вода по магазините нямаше, а баща ми беше забранил да пия от чешмата.
  [/quote]
  Имаше си бутилирана вода тогава колкото щеш, Може да е изчезнала временно, щото по случай случката са я изкупили, а може и дъртия да е искал да имаш допълнителен стимул да не пиеш от чешмата.

 33. 33 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Въпреки ,че не пия ЧЕШМЯНА вода т.е. водопроводна не се открих като лош в статията.Просто обичм изворна вода и си набавям такава дори да ми струва усилия и със сигурност не произвеждам повече от 20г.СО2 за литър и не изстисквам 162 г. петрол за 1литър от земните недра.
  Може да стимулираме пиенето на изворна вода .За мен водопроводната не е годна и на вкис и като качества ,виждал съм няколко пъти стари тръби от софийскя водопровод и ако човек се омаже с това съдържание нищо не може да го изчисти, нищо...А вида на тръбите е -КОШМАР.

 34. 34 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво за статията! При положение, че чешмяната вода е с отлични качества, а и винаги може да се филтрира с кана, не разбирам защо трябва да се подкрепя и стимулира една индустрия, която носи вреди за околната среда. Колко още години можем да си позволим заради консуматорско поведение да произвеждаме огромни количества отпадъци, преди да стигнем до точката да се заринем в тях?

 35. 35 Профил на stkovachev
  stkovachev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  народът като е прост - ще се намери някой да продава въздух дорй...

 36. 36 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 493 Любопитно

  [quote#7:"angevins"]Абе има разлика между бутилираната и чешмяната вода. Във втората хлора е в повечко.[/quote]

  Попадал съм на бутилирана с вкус на хлор, при това известна марка. Освен това липсата на хлор значи и липса на обеззаразяване, знаеш ли доколко добър е хигиенният контрол на "изворите"?

 37. 37 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Поздравления за Дневник и автора, че повдигат въпроса!

  Некой може и да мисли, че това е дреболия, но в такъв случай може би не е зле да прочете едно размишление на Бен Франклин за малките неща в живота:
  https://goo.gl/DlHe3j

  www.zaednovchas.bg
 38. 38 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Поздравления за Дневник и автора, че повдигат въпроса!

  Некой може и да мисли, че това е дреболия, но в такъв случай може би не е зле да прочете едно размишление на Бен Франклин за малките неща в живота:
  https://tropcho.wordpress.com/2013/04/30/за-малките-неща-откъс-от-автобиографи/

  www.zaednovchas.bg
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Мода, на Запад е абсолютно същото , хората биха умрели от жажда неже ли да пият вода от чешмата!

  klimentm
 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Във Великобритания всяко заведение е длъжно да сервира безплатна чешмяна вода при поискване. Защо в България не е така, не знам. Лично за мен да консумираш бутилирана вода при положение,че имаш отлична чешмяна е абсурдно....
  Отлична статия

 41. 41 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 685 Весело

  Отговорът на питанките на авторката е елементарен:
  Не се пие вода от чешмата по същите причини, поради които тя е с айФон.
  Готиното (и ироничното) е, че тя самата не би могла да ги разбере, като гледам нивото на разсъждения в първите няколко абзаца на текста

  Sic transit gloria mundi...
 42. 42 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Будалите, които вманиачено пият само бутилирана вода, колкото и да я сменят, освен че плащат пари на вятър си и вредят. Четох някъде официални данни, че дори т. нар. изворна вода Девин съдържа някои минерали, вредни за организма при постоянна употреба. Интересно ако при отказ да ми дадат чешмяна вода в заведение поискам празна чаша и отида да си налея чешмяна вода от тоалетните, какво ще ми направят?

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#24:"takeshi303"]Не във всички градове водата става за пиене , в София е гадна и има много хлор ,[/quote]
  зависи от района. В някои квартали имате даже рилска вода.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#16:"rurade"]Ако искаш да ходиш на заведение си плащаш![/quote]
  Казано по друг начин, плащаш си правото да седнеш в заведението, да си починеш, да си поговориш с приятели. Елисавета се оплаква, че бутилката е била малка, честно, но по някой път аз също се дразня от малките бутилки. Разбира се няма да е в добрия тон да седнеш, и да си поискаш само чаша вода.
  Има и друго нещо което ме дразни в нашите заведения - отиваш да вечеряш, оставяш 30-40 лв за двама, и ти калкулират и 2-те филии хляб.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Някой спомена, че в Италия ти носят кана с вода, без да я поръчваш.
  Е, освен кана вода има и панер с малки хлебчета.
  Пиеш вода, ядеш хлебчетата, отказваш да поръчаш нещо друго, ставаш и си заминаваш, защото са безплатни.
  При което келнерите те изпращат с приятелска усмивка и покана пак да дойдеш.
  Невероятно за тукашната лакомия, нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  Водата,бутилираната,чешмяната,"прохлада",ала-бала и др....
  Чиста реклама на изброените заведения.
  Авторката дали не знае,че във всяко столично заведение има тоалетна с чешмяна вода от чешмите.
  Ще възпитавам децата да пиели чешмяна вода и да се кръстят,че я имало.Айдее..

 47. 47 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Попитай все чужденец -какво има безплатно и с високо качество в България. Вода, въздух и природа!

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  в арабския свят не се пие от чешмата, освен ако човек не планира дълъг престой в тоалетната за дни наред, едно на ръка. второ, що за текст, апология на чешмяната вода и урбанен еко активизъм с морална поука а ла езопова басня. вкъщи всички пият такава. но ако авторката визира българия - което явно прави - да се има предвид, че често пъти чешмяната вода идва от ръждиви тръби и има откровено блудкаво-метален вкус. ако е за идеологията, ще се преживее, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Навременна тема, и на мен ми прави впечатление колко безсрамно ни обират с тази минерална вода. Дори в съвсем невзрачни заведения и минимума е 1-1.20лв за бутилка която в магазина е 60ст. Надценка 60ст за да я вземе от хладилника/рафта да ти я даде, прекалено е. Да не говоря за безумното прахосване на пластмаса ако ще и да се преработва.

  Напълно подкрепям идеята в заведенията да се задължат с наредба да предлагат и чаша обикновена вода, може и с малка цена.Това впрочем съм го виждал в Америка, минава едно момиче и ти предлага вода от кана, охладена, пречистена и т.н.

  В тези горещини аз минах на айрян но съм си купил и специална кана за пречистване на водата, като я разопаковам ще видя. Защото минералната дори в огромните бутилки от 15л да е ако пиеш само от нея все пак си е паричен разход.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#46:"ret"]Авторката дали не знае,че във всяко столично заведение има тоалетна с чешмяна вода от чешмите. [/quote]
  И ще тичаш до тоалетна за да пиеш от чучура? Вместо просто да поръчаш чаша вода, обикновена не минерална. Интересно ми е каква надценка ще и сложат, нашите каквито са нахални като нищо могат и за нея да поискат 1 лв.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#23:"Qnyx"]в който освен филтрите продават и душ филтри за баня[/quote]
  Не е много странно. Когато си правих ремонт едно от нещата е че сложих филтри още в самото начало, преди водомерите. Защото с доста изгнилите тръби в блока водата носи разни замърсители които затлачват водомерите, също и повреждат керамичните кранове.

  Който е пускал чешмата след като водата е спряла за няколко часа знае каква кафява мътилка тече от нея. Така че вода от чешмата е добре но още по-добре минала през филтрираща кана.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Просто си купете някоя от каните за пречистване на вода, това е една от най-добрите инвестиции

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Вярно че цялата статия е Буря в чаша вода!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Теллалов":

  Да, но пък често има сервиз за това удоволствие

 55. 55 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 177 Разстроено

  Можеш да пиеш чешмяна вода само и единствено ако не си си отварял бойлера. Веднъж направиш ли го - никакъв шанс да продължиш да я пиеш.

  За нещо като 2-3 години изкарах от бойлера буквално 6-7кг варовик и кал (За Варна става въпрос) - така че благодаря, но не.

 56. 56 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#50:"Fred"]И ще тичаш до тоалетна за да пиеш от чучура? Вместо просто да поръчаш чаша вода, обикновена не минерална.[/quote]

  Второто може и да го направя,ако съм редовен клиент и пиех чешмяна вода.
  "Анализът" за мен си е чиста реклама на заведения,нищо повече.Маскирали са го като вид пътепис на ожадняла г-жа,обикаляща столични заведения и с едно скромно списъче на такива,неизчерпателно,много ясно
  Дневник публикуват вече всякакви щуротии.Един Йоло Денев ми липсва.

 57. 57 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#46:"ret"]във всяко столично заведение има тоалетна с чешмяна вода от чешмите. [/quote]
  [quote#50:"Fred"]И ще тичаш до тоалетна за да пиеш от чучура? [/quote]
  Не знам дали тук му е мястото, но трябва да обсъдим и въпросът с достъпността на тоалетните в България...

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Мдааа, затова пък в Италия ти смятат покривката отделно, т.к. нареченото коперто. Впрочем, на някои места за хляба се плаща.

 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#58] от "luda_krava":

  В Рим със сигурност...! И по принцип в заведенията около т.нар. туристически места сервитьорите им са абсолютни хиени! Трябва много да си отваряш очите! Нашите сервитьори покрай морето, са като синеоки чавдарчета пред италианските...!
  На нормалните места, в малките градчета и извън големия поток, нямаш никакви проблеми!

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  дали беше пресъхнал или водата продадена....чудно как до и от тогава не пресъхна...

  Софийската вода беше много хубава от витошкия водопровод, но май само на отделни места остана/ на баба ми в къщата, там дори нямаше режим/.А минерална винаги сме си пълнели, но не и в такива маниакални количества.
  Въпреки всички промени водата в София е хубава и чиста за пиене, а и в България, не е като ония гни из Европа , които не стават за пиене, а и не ги пият

 61. 61 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ангел":

  аа, в София водата не е варовита и не прави котлен камък

 62. 62 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "takeshi303":

  тая идиотия в родното място ли я преподават?

  водата в София преди 20 години беше още по-добра от сега, но и днес е идеална.Минава през пречиствателни станции и се пречиства , но е една от най-добрите питейни води в света.

 63. 63 Профил на rangel.lelin
  rangel.lelin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пиенето на вода от пластмасови бутилки е вредно за здравето и пагубно за природата. Решението е просто - забрана на пластмасовите бутилки. Да продават вода само в стъклени, пък ако има балами да я купуват - техна си работа.
  Водата в чешмите е качествена но не във всички райони на страната. Нужни са доста инвестиции. След това може да се проведе масирана национална кампания, която да осведоми населението за ползите на чешмяната вода пред минералната за ежедневна употреба.

 64. 64 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Където получават вода от планинските места (София например) - чешмяната вода е отлична за пиене. Но в равнината водата, която тече, вече е разтворила какво ли не по пътя си и на ВиК-то не му се правят допълнителни разходи за по-сериозно пречистване - я варовик, я нитрати - карай да върви.
  Карта (непълна) - къде у нас има улични чешми и изворна вода в природата - има на jadensam.blogspot.com

  slivizasmet.blogspot.com
 65. 65 Профил на Arthas
  Arthas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето едно "есе" за минералната вода от '97-а. писано от европеец, когато нещата в централна Европа са били така както са днес в България.
  http://search.lores.eu/realicra/modernze.htm

 66. 66 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вярно ли е това, че за производството на 1 пластмасова бутилка отиват 162 гр. петрол и 7 литра вода? Мен тези числа доста ме съмняват.

  Pivoley
 67. 67 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Като сложиш на везната една празна бутилка и имаш предвид, че има преобразувания и загуби в процеса - сметката излиза вярна за петрола. За водата - не знам. Обикновено никой не взима предвид и колко енергия отива за производството на бутилката, както и колко за транспортирането и. За френската Евиан, която пътува по цял свят, най-големият разход е транспорта.

  slivizasmet.blogspot.com
 68. 68 Профил на Arthas
  Arthas
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#66] от "pivoley":

  Ами правилно Ви съмняват. Съмняват Ви, защото не са посочени ползвани източници и ресурси. Но в дневник (че и в страната ни) не са се научили на това писачите. За нас остава да заключим, че горе-споменатите числа са плод на въображението на автора. Иначе поздравления към Елисавета Белобрадова за избора на тема

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK