Ще се справи ли Европа с бежанците?

Село Мировац, на 4 км от македонско-сръбската граница. Преминалите от Македония в Сърбия бежанци чакат да бъдат заведени към приемателния център в Прешево

© Георги Кожухаров

Село Мировац, на 4 км от македонско-сръбската граница. Преминалите от Македония в Сърбия бежанци чакат да бъдат заведени към приемателния център в Прешево 
Старият континент се задъхва от броя на бежанците. Към него се стичат стотици хиляди хора, търсещи убежище. Кои са проблемите, пред които е изправена бежанската политика на ЕС? И как Брюксел смята да се справи с тях - проблема разглежда Бернд Ригерт за "Дойче веле"На 20 юли 2015 г. в сила влезе новата европейска директива за даване на убежище. Основната й цел е да опрости различните процедури на 28-те страни - членки на ЕС, въвеждайки по възможност еднакви критерии. Според новата директива проверката на кандидатите за убежище може да трае максимално шест месеца, като през този период те трябва да имат право на приблизително еднаква защита независимо в коя страна на Общността се намират. Изключения от общите процедури се допускат само ако притокът на бежанци на някое място е особено голям. Според важащите правила в ЕС даването на убежище винаги става по усмотрение на националните държави. Там, където то е дадено, остава да важи единствено за конкретната държава, а не за цяла Европа.


Скоро обаче някои правила може да се променят. През идната година например Европейската комисия възнамерява да подеме още една нова инициатива: идеята е даденото в една страна право на убежище да се признава и в останалите държави от Общността. Докато обаче това се осъществи на практика, могат да минат и години. ЕС се опитва да уеднакви политиката си по отношение на бежанците още от 1999-а насам. Засега без особен успех.


Колко сигурни са "сигурните трети страни"?

 
В момента не съществува списък от държави, които да са признати от всички членки на ЕС за "сигурни трети страни". Всяка членка на Общността си води собствен списък с такива държави. За някои от европейците например Косово е сигурна трета страна, за други обаче - не. Същото се отнася и до Ирак. Европейската комисия има намерение да уеднакви нещата и в тази област, като още през септември предложи на страните членки списък с държави, които те да разглеждат като "сигурни трети страни". Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер недоумява как е възможно държавите от Западните Балкани, които имат статут на кандидат-членки на ЕС, да не се разглеждат като "сигурни" от всички членки на Общността. Точно затова сега съвместната Европейска агенция за даване на убежище със седалище в Малта има за задача да предложи на държавите от ЕС единни критерии за определянето на "сигурните трети страни".
Независимо от тези новости кандидатите за убежище от подобни "сигурни държави" и занапред ще имат право на индивидуална проверка за даване на убежище. Процедурите обаче ще могат да бъдат съкратени по време, а екстрадирането на хората, получили отказ, ще става по-бързо и лесно.


От 25 години насам в Европейския съюз важи правилото, че отговорност за бежанците носи онази страна членка, в която те са стъпили за първи път на територията на Общността. На практика обаче тези Дъблински правила не се спазват. Както еврокомисията, така и германската канцлерка Меркел констатираха, че "споразуменията от Дъблин вече не функционират".


По тези правила отговорност за преобладаващото количество бежанци би трябвало да носят четири държави: Гърция, Италия, България и Унгария. В действителност обаче кандидатите за убежище, стъпили в една от тези страни, преминават т.нар. Балкански маршрут или се качват на влак от Италия и стигат в крайна сметка до Германия, Франция, Швеция или други северноевропейски държави. Това доведе дотам, че само пет европейски държави приемат голямата част от кандидатите за убежище, макар че теоретично те не са длъжни да го правят.


Гърция и Италия аргументират поведението си с неразрешимите проблеми, пред които ги изправя постоянният приток на бежанци. Европейският съд на няколко пъти вече постанови, че кандидати за убежище, стигнали до Германия, не бива да се връщат обратно в Гърция, защото там не ги очаква хуманна и законосъобразна процедура по проверка на молбите им за убежище. Затова и Европейската комисия смята през 2016-а да започне консултации за промяна на Дъблинската директива.


Впрочем преди броени дни Германия реши, че няма да връща бежанци от Сирия в други страни от ЕС независимо от това къде са кандидатствали за убежище. Страната обяви, че прекратява процедурите по връщане на бежанците в "сигурните трети страни", където първоначално те са били регистрирани, и поема отговорност за техните молби.


Коя страна по колко бежанци да приема? И как протича екстрадирането?


С оглед на силно нарастващия брой на бежанците още през май тази година Европейската комисия предложи 60 000 бежанци от Гърция и Италия да бъдат разпределени из останалите държави от Общността. Държавите членки обаче не желаят да се ангажират с разпределението на бежанците с помощта на квоти, а залагат на "доброволния принцип". Само че и този подход не дава особени резултати, защото болшинството от европейските държави, и най-вече тези от Източна Европа, както и Великобритания и Испания не желаят да приемат допълнителни бежанци. Германските политици пък се опитват да им оказват натиск, тъй като смятат, че в Общността трябва да се проявява повече солидарност. Самата Германия в момента е принудена да приема прекалено много бежанци – близо 40% от всички кандидати за убежище в Европа, макар че формално не би трябвало да има подобно задължение.


Не само даването на убежище, а и връщането в родните страни на отхвърлени кандидати е уредено по доста различен начин в отделните страни от ЕС. Едва една трета от всички отхвърлени молби за убежище водят до екстрадиране. Германия например дава на някои от тези хора правото на временен престой по хуманитарни съображения. Други страни като Италия или Гърция просто пускат бежанците да живеят "в нелегалност". Европейската комисия иска да уеднакви процедурите и по тази точка, като същевременно подобри сътрудничеството си със страните, източник на мигранти. През май 2015 в Брюксел констатираха: "Нелегалните имигранти знаят много добре, че нефункциониращата система за репатриране открива множество шансове пред тях."


Що се отнася до настаняването и изхранването на бежанците, в ЕС има единни правила, които обаче не се спазват навсякъде. Освен това има и въпроси, които не са единно регулирани, а се решават по усмотрение на отделните държави – например колко джобни пари или други материални помощи да се отпускат на хората, подали молби за убежище.


Колко сигурни са външните европейски граници?


В рамките на ЕС има значителна свобода на пътуванията, в повечето случаи - без гранични проверки. За сигурността на външните граници отговарят отделните държави, които получават подкрепа от европейската агенция Фронтекс, както и от редица електронни бази данни, свързани с визовия режим, входно-изходния контрол и кандидатите за убежище.


В случаи на нужда обаче отделните европейски държави имат право и са задължени да приемат специални мерки по защитата на външните граници – например чрез строеж на огради или други съоръжения. Такива вече бяха издигнати например в България, Гърция, Испания, а в последните дни и Унгария започна да строи "стена".


Държавите от ЕС имат право да затварят своите граници към други европейски членки само в екстремни ситуации и то временно. Решението за подобна мярка обаче се взима на европейско ниво. Временно е възможно и въвеждането на допълнителен граничен контрол по вътрешните европейски граници, но само ако преди това е била уведомена Европейската комисия в Брюксел.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ми не, бежанците ще се справят с Европа.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  При тази политическа неадекватност и безумна бюрокрация по-скоро бежанците ще се справят с Европа - такава, каквато я познаваме....

  [email protected]
 4. 4 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз имам една идея.
  От утре всеки ром, да стане сириец и да ходи в Германия за помощи!

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Ако не иска ЕС проблеми с бежанци, друг път да не поддаква на САЩ когато организират инициативи от типа Ирак 2003 и Арабска пролет 2011.. те ти сега бежанци на вълни, нон стоп....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Не.Докато няма мощна ЕС армия нищо добро не ни чака.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Има няколко икономики, които откровено признават, че имат нужда от емигранти. Основно Германия.
  Там за това ги приемат радушно, защото без емигрантите не могат да поддържат нивото на доходите си.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Гневно

  Защо виновниците за всичките тези войни от които бягат тези хора не поемат част от тях а?
  Да за САЩ говоря. Лесно им е като не е на техният континент. А дори да е при тях, ако някой им навлезе на територията от Мексико примерно, с хляб или с олово го посрещат?

  Писнало ми е от двойни стандарти

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/03/30/2501034_germaniia_ima_nujda_ot_poveche_imigranti_ot_strani/

  Ето, за това се допускат толкова емигранти в Европа.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какво ни интересува? Това си е проблем на западняците. Те са целта на бежанците. Нас не ни засяга изобщо този проблем.
  А тя Западна Европа е съсипана от толерастията и либерастията така или иначе, ислямизма е следствие, а не причина за упадъка на Западната цивилизация

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Познавайки добре настроенията на гражданите в Западна Европа, мисля че правителствата и ЕК си играят на развален телефон с избирателите си. Това ще дестабилизира Европа дори повече от трезвото, макар и нехуманно поставяне на проблема че няма как ЕС да приеме всеки търсещ по-добър живот.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#7] от "hope":

  Това е защото турските "гастарбеитери" вече се пенсионират. По младите завършват университети и мога да заемат място в офис, а не на работната площадка или пред производствената машина.
  Германците искат да си седят в офисите, докато някой друг им прави ръста в икономиката

 13. 13 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 676 Гневно

  ЕВРОПА какво е виновна, че тези са паразити, които за разлика от оплювания от тях "Запад", не са в състояние векове наред да си изградят живота, че не са в състояние да разберат, че няма как да не си гладен като си тъп, прост, без образование и правиш деца всяка година, че няма как да не си гладен, когато законите в страните, в които живееш забраняват на половината население (женската) да работи и учи (справка Афганистан)? ЕВРОПА какво е виновна, че по манталитет и начин на живот тези няма никаква разлика с нашите цигани? Какво са виновни, че цялата тази сган идва тук, не за да получи втори шанс, не за да се устрои и работи, а за да лежи на гърба на данъкоплатците, да цица социални помощи, защото така са учени векове наред?
  За мен виновни са гърците. Сложете здрава брегова охрана, оставете ги в морето като италианците да се издавят 2-3 кораба и ще спрат да идват. Сега из цяла Африка и сред всички скакалци от Близкия Изток се носят слухове за меката на живота - Европа.
  Западната цивилизация не е длъжна да храни паразити, които с хилядолетия не могат да създадат трудови навици, битови условия и цивилизационни норми. Освен да се плодят и взривяват, да вадят ножове, протестират, изискват и поставят ултиматуми, докато лежат по парцалите с 12-те си деца, друго не могат. Как стана така, че нито една мюсюлманска държава не си отвори устата, нито има намерение да помогне по някакъв начин бедстващите си събратя. Тия богатите от ОАЕ си клатят краката, нищо че са заринати в пари. Дреме им на балалайката на тях, нали са богати, ама утре ако довтасат ислямисти да ги колят и те ще цъфнат в добрааата стааара Европа!
  Искахме да се изравним с Европа, но май Европа ще се изравни с България .. по стандарт! Егаси два континента се изнасят в трети, това не е нормално!?
  Що ли? Европейските държави включително и България ще заделят пари от социалните си програми и ще им осигурят живот дори по-добър от този но много Българи. ти цепи дърва и се топли на твърдо гориво а те ще са на парно в центровете и ще им дават джобни и три пъти манджа с десерт а аз и ти приятелю ще си ядем туршиите. Това се нарича „Европейски ценности“. Тия хора са докарани на такъв хал от религията си и начина си на живот! Никакви разбити държави няма в Африка! Има мързелива сган, която е свикнала след като изцеди всичко от мястото, на което се е настанила, да отиде на следващата тучна ливада!
  България 500 години е била на по-лош хал, но никъде не емигрираме! Останали сме си тук и за 40-50 години кой как може си оправя живота. Какъв е проблемът на Мароко, че половината държава се изселва тук? Освен, разбира се, че не искат и не могат да работят нищо.

  1914 / 88
 14. 14 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Германия прекалено безропотно,чак гузно,приема това нашествие.
  Защо.
  Това вече не е европейски съюз.Ние от източна Европа настрана,други ,с нищо допринесли за каквото и да е - приоритетни.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Вече почнах да си мисля за световна конспирация по отношение на Европа.Но европейците също са виновни.Години наред прибират всякакви от Африка и Азия,без да се замислят че те ще стават все повече.Те с война не могат да ни завладеят,но с бежанци ,с много деца ,със сигурност.До 50 години в Европа ще има повече джамии,отколкото църкви.Усилията на света трябва да са насочени не към поощряване на бежанците и икономическите имигранти,а към помощ за държавите и овладяване на конфликтите там,откъдето идват.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  До коментар [#8] от "bettber":

  Имаме новина - САЩ ще приемат сирийски бежанци.....
  http://www.segabg.com/article.php?id=766642

  [email protected]
 18. 18 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Принудително преселение на народите - постижение на съвременната цивилизация! Тъжно, а все повече Берлински стени се издигат и то за дълго....

  Яба-даба-ду
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#12] от "bettber":

  Аз това мога да го разбера, искат по-добър живот, да не работят толкова, да имат по-високи доходи, човешко е.
  Не мога да разбера, защо ние и по-слабите икономики, като испания, италия, гърция, и много други трябва да плащаме за това? Какъв е този квотен принцип, по-който ги разпределят?

  От това масово нахлуване на работна ръка, богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да, разбира се .... ще се справи! След няколко години отиваме на масово слухтене и следене, за да се справим с тероризма и престъпленията на имигрантите. Така че, не се притеснявайте, в сигурни ръце сме!

  Създаваш проблем и след това го решаваш, но така, че да прокараш политиката, която иксаш. Представете си в Америка Patrioct Act без 11 септември.... ми, не става, нали? Гражданите ще са против. А сега всичко е ок. Все пак се пазим от тероризъм.

  1984.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 21. 21 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Определено - НЕ!
  Няма да се справи ... поне, не както трябва, ще останат “заметени“ множество “бомби“, които ще загърмят след време ... тогава ще е страшно!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  5000 бежанци за цяла година за най-могъщата икономика? Много са великодушни, те толкова влязоха в Македония за 1 денонощие!

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  [quote#7:"hope"]Основно Германия.
  Там за това ги приемат радушно, защото без емигрантите не могат да поддържат нивото на доходите си. [/quote]
  Не е съвсем вярно, защото и сега в Германия има голяма безработица сред имигрантите. Ако им трябват работници, то са такива, които говорят немски и имат някаква квалификация.

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":
  "Има няколко икономики, които откровено признават, че имат нужда от емигранти. Основно Германия.
  Там за това ги приемат радушно, защото без емигрантите не могат да поддържат нивото на доходите си. "

  Това са пълни митове. Германците и шведите го правят единствено от някаква изкривена гузна съвест.
  Двигател на икономиката са висококвалифицираните местни, които с нови технологии и висока ефективност докарват в пъти повече БВП от разните му там неграмотни общаци, с които се очертава да се зарият.

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Би могла да се справи само за един месец, ама трябва силна политическа воля и никаква криворазбрана толерантност.
  Но левичарите, заели челни позиции в ЕС никога няма да го допуснат, за тях това е бъдещ електорат, благодарение на който могат да бъдат на власт вечно... или поне докато свършат парите на другите...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  "Нетната имиграция към Германия ще трябва да бъде между 276 000 и 491 000 души годишно от страни извън ЕС, за да запази Германия просперитета и икономическата си активност."

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Без САЩ и Русия, които смятам за виновни за кризата в Сирия и другите, Европа не може да се справи. Тези потоци от хора към Европа са организирани и платени. Европа трябва да въведе режима на САЩ за влизане в страната.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Тези" от векове си бяха изградили живота и добър-лош си го живееха. Не Европа имаше грижи с техни бежанци, а масово европейци работеха при тях.
  Това до момента в който Израел реши да им краде земите, а след това САЩ и ЕС да ги "демократизират".
  Е, сега сметката дойде и за съжаление не я донесе сервитьора, а милиони бежанци.

  Ще се справи ли ЕС? Кучета я яли тази ЕС!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  На границата сме Европа да се върне необратимо в тъмните векове от ранното средновековие с мащабните териториални промени и настаняването на нови варварски народи в бившите имперски територии на Рим !

  Тогава толерастите първи са били започени на колове от варварите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#7:"hope"]Има няколко икономики, които откровено признават, че имат нужда от емигранти. Основно Германия. [/quote]

  80% от турските заселници в Турция живеят от социални помощи.
  Толкова за работната ръка на емигрантите.

  http://www.frontpagemag.com/point/183720/80-turkish-muslim-settlers-germany-live-welfare-daniel-greenfield

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#24] от "lustmord":

  Вижте, поинтересувайте се малко по-задълбочено.
  Немците искат да се изкарат едни хрисими, добри душици, а всъщност всичко е за пари.
  Пари, пари, пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на ЛЕВСКИ СОФИЯ 681
  ЛЕВСКИ СОФИЯ 681
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НЯМА БЕЖАНЦИ!
  НЯМА ИМИГРАНТИ!
  НЯМА ЧУЖДЕНЦИ!
  ТЕ СА ХОРА КАТО НАС, И НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ НАС ПО НИЩО!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Не, но бежанците ще се справят с Европа или поне със Западната й част.

 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Не съм съгласен с това становище. Имиграционна политика има САЩ - допускат се работоспособни хора с определен културен, възрастов и интелектуален профил. Съвременната индустрия е високотехнологична и роботизирана, изпитва необходимост само от инженерно подготвени кадри, които управляват машини а не от необразовани, незнаещи езика хора с нужда от социални грижи. За неквалифицирана работна ръка скоро няма да има никаква работа.

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#24] от "lustmord":

  Ето Ви още, самите немци го декларират.

  http://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%88%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-18597340

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  Щом соцлагера успя да спре бежанци всякакви = значи има начин. Не коментирам колко е хуманно или колко е демократично. Който иска да преминава граница - има си определени места за преминаване . Който не преминава през определените места е терорист и се ликвидира. Рано или късно ще се стигне до там, освен ако нарочно не желаят да ислямизират Европа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Като ги видя как стъпват на американска почва, тогава ще го повярвам.
  Особено като знам на какъв принцип избират хората за случайната проверка по летищата в САЩ.
  А и друго има. Следват избори в САЩ догодина. Кандидатите ще се борят за добро общественото мнение. Затова и Тръмп толкова дърпа, защото говори за мексиканците. Вчера точно го питаха въпрос: "Какво ще правите с 11мил незаконно пребиваващи мексиканци?" и той не отвърна нищо. А и говори за изграждане на стена по границата с Мексико. От което последва въпроса: "Не смятате ли че е трудно да се построи 3000км ограда." на което той отговори: "Аз строя небостъргачи, които изискват хиляди повече неща от една висока стена"

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#32] от "atila.1914":

  ти би ли следвал собствените си виждания и да пуснеш у вас някой, който спи на улицата?

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Ще се справи ли Европа с бежанците?"
  ==============
  С такива като Юнкер? Не мисля че ще се справи.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 40. 40 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 526 Гневно

  Нямам думи.

  Виждаме вълната.

  Чакаме ПОТОПА обаче...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#32] от "atila.1914":

  Разбира се, че емигрантите не са нещо по-различно. Но ние плащаме данъци и аз искам преди да помагам на някой друг, нашите деца да са нахранени, да не живеят в гета, да имат образование. Пенсионерите да не ядат само хляб и сирене.
  Знаете ли в България колко хора не купуват лекарства и не се лекуват заради липса на средства?

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Ама верно в Брюксел дремят бюрократи, а не разумни хора или поне политици. Абе, тикви брюкселски! Кога решихте всички проблеми на нашия континент, че ви останаха сили и средства да оправяте другите? Не ви пречат мизерията и мафията в България, справихте с гръцката криза, сал едни сирийци ви остана да нагласите и всичко е 6 с два плюса. Ако ще се харчат бадева немски пари, не е ли по-справедливо в контекста на европейската солидарност да се инвестират в България като най-бедна страна членка? Ако ще се харчат български пари, като български данъкоплатец предпочитам да отиват за украинска и македонска интеграция, отколкото за сирийски мърлячи и афганистански мързеливци. Ще ни докарат или шериат, или нов Хитлер и всички ще си седнем на толерантните задници, само че и двата случая ще боли.

 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пълна каша. Не, в дългосрочен план ЕС няма да се справи с бежанската криза. Ще има последствия, които ще променят изцяло обществените нагласи в ЕС и това ще го срине или поне ще го промени във вида в който е в момента.

 44. 44 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Само Европа не би могла да се справи.Трябва и ООН и САЩ да предприемат мерки.Русия да престане да подкрепя Асад,а навярно и едновременно с това и ИД.

  Tony
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#24:"lustmord"]"Има няколко икономики, които откровено признават, че имат нужда от емигранти. Основно Германия. [/quote]
  Имат нужда от емигранти защото клуба на милиардерите най-много облажва , ще попитате как ?
  1.Милиардерите продават храната която е безплатна за търтеите от изток и северна Африка.
  2.Социалните помощи се превеждат по банков път и банките са ангажирани с милиони преводи и транзакции.
  3.Богаташите имат добра доходност когато прииждат пришълците и наемите на имоти носят добра доходност и постоянно се вдигат ? Знаеш ли колко излиза легло в апартамент с 10 съквартиранти в Мюнхен или Лондон ?
  4.Прииждането на джагали води до постоянен растеж в продажбите на всички картели и монополи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Страшен хаос и безредие, трезва мисъл липсва.....

 47. 47 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Това не значи нищо - 70г мозъчни промивки, че са виновни пред света водят наистина до една изкривена съдтрадателност и ултратолерантност на национално ниво.

  Намерете ми икономически дани, кои са фирмите, които движат немската икономика и ми кажете колко от тях разчитат на многобройна, нискоквалифицирана работна ръка.
  Въобще и не намесвам онези дето си седят на социални помощи и не искат и да чуят за работа.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#32:"atila.1914"]НЯМА БЕЖАНЦИ! НЯМА ИМИГРАНТИ! НЯМА ЧУЖДЕНЦИ! ТЕ СА ХОРА КАТО НАС, И НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ НАС ПО НИЩО! [/quote]Различават се ! ТЕ ... НЕ са като НАС ! Ние не побягнахме нито по време на Старозагорското клане от турците ... нито от Белия терор след Септемвриското въстание, нито от Втората световна, нито от комунизма, нито от Жан, нито от Костов ... СТОИМ си ТУК и си оцеляваме ТУК

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Весело

  [quote#44:"Free person"]Трябва и ООН и САЩ да предприемат мерки.Русия да престане да подкрепя Асад,а навярно и едновременно с това и ИД. [/quote]

  усещаш ли че мисленето ти е изтъкано от противоречия?

  Евроатлантида
 50. 50 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 746 Разстроено

  [quote#15:"xmm"]Това вече не е европейски съюз[/quote]
  А кога е бил!?
  Орел, рак, щука и махленски феодали!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Весело

  [quote#44:"Free person"]Само Европа не би могла да се справи.Трябва и ООН и САЩ да предприемат мерки.Русия да престане да подкрепя Асад[/quote]
  Е добре де, Русия като остави Кадафи на американския флот го улучат с голяма и умна ракета да не би ООН и САЩ да се справиха??? Напротив , вкараха Либия в тотален ШОК И УЖАС !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Колкото Рим и Византия са се справили с варварите, толкова и Европа ще се справи.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  По начина по който е тръгнала Европа не само няма да се справи с бежанците но обратното, необратимо ще промени етническият, националният и културният си облик. Те просто ще я асимилират и тя ще изчезне в сегашният си вид, бавно ще се превърне в това от което бежанците са избягали.

  Идеята Европа да стане един огромен приют за социално слаби от целият свят е просто безумна.

  Идеята така тя да реши демографският си проблем и този за недостигащата работна ръка също е безумна, защото е оставила етническият състав и нивото на квалификация на случайността и на желанието на тези които идват. А трябва активно да ги управлява както прави Америка със системата "Зелена карта".

  Просто необяснимо е упоритото намерение да се приемат огромни човешки маси от коренно различен етнос, религия и манталитет докато стоят толкова неизползвани ресурси от славянският етнос в Източна Европа и съседните им страни, толкова близки по манталитет и религия.

  Необходима е смяна на политическият елит който защитава този пагубен модел и тя ще стане независимо от пропагандата им и опитите да наложат вижданията си. За съжаление ще стане с кръв и насилие, просто реалността ще роди крайно десни партии.

  Сегашните късогледи политици ще върнат Европа десетилетия назад в развитието и ще доведат до обратният ефект, ксенофобия вместо хуманизъм. Колкото по-бързо ги махнат толкова по-добре.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#47] от "lustmord":

  Това, за което искате да спорим е факт. Аз няма да правя анализи, те са си направили и това се знае още преди да започне арабската пролет.
  И аз пак казвам, не ги виня, те искат да са по-богати. Въпроса е, че общото членство в ЕС ни кара ние да плащаме за тяхните печалби.
  Германия ще отсее по-интелигентните, ще ги накара да научат езика, ще ги обучи, а при нас ще дойдат прошляците и крадците, и то не по собствено желание, а на квотен принцип.
  И сигурно ще върнат границите, за да може да не им се изкривят сметките.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Весело

  [quote#32:"atila.1914"]ТЕ СА ХОРА КАТО НАС, И НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ НАС ПО НИЩО! [/quote]
  Ако желаете да допринесете със своя доброволен труд за един по-добър живот на бежанците в България може да се свържете с офиса на Бежанско-мигрантската служба на телефон 02 81 64 821.
  А не да тролите от растояние!

  Те и анархистите спомоществователи на либертарианските лаборатории са хора като нас ,а гледай какви социопатски хуманитарни кризи и зулуми предизвикват за да получават облагите описани в [ #45 ] !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Бежанците ще се 'справят' с Европа.
  Освен ако Европа не започне да ги преизнася отвъд океана.

 57. 57 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  Аз далеч не държа да влизам в спорове просто считам, че реалностите са по други а имено че тези неквалифицирани бежанци/икономически имигранти са едно бреме за икономиката и в никакъв случай не неин двигател.

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  [quote#32:"atila.1914"]ТЕ СА ХОРА КАТО НАС[/quote]
  Хайде да се разберем, емоциите настрана, има проблем за решаване и той трябва да се решава рационално. Който вместо разум предлага емоции да ходи да става артист, там ще има голямо поле за изява.

  Първо, трябва да се разделят ЯСНО бежанците от икономическите имигранти. И да престанат да се наричат икономическите имигранти бежанци защото това подменя проблема, съответно методите му за решаване.

  Второ, ВЪОБЩЕ не е единственото и дори рационалното решение да спасяваш бежанци от войната като ги разселваш по другите страни. Най-малкото защото така унищожаваш страната им като я лишаваш от население. Рационалното решение е да се хвърлят максималните усилия за спиране на войната и след това за възстановяване на държавата, а за тази цел тези хора трябва да стоят в родината си.

  Не само да стоят но и активно да се борят ако трябва с оръжие в ръка срещу терористите, не да чакат други да им спасяват родината. Който е мъж в наборна възраст и откаже автоматично да се лишава от правото на хуманитарна помощ.

  Дотогава временни лагери в максимална близост до родината им, в съседната най-близка страна, ако трябва изолирани и защитавани от международни войски зони вътре в самата държава където те да получават защита и хуманитарна помощ.

  ВРЕМЕННИ, да знаят тези хора че са там докато свърши войната а не да се надяват да се уредят на ново място. И със скромно съществуване, не разкошните социални системи на Запада. И по-евтино и по-ефикасно. Въобще да им се избие от главата идеята, че представяйки се за бежанци могат да се уредят в някоя богата западна държава.

  И да престане Запада най-после с лицемерието си. Като иска нископлатена работна ръка за черната работа да го заяви ясно, не да го крие. И да уреди съответните процедури за временно наемане на такива работници. Ако са извън ЕС ВРЕМЕННО, с ясни срокове за краят на трудовият договор и без право да викат семейството и роднини.

  Строги мерки да не се допусне постоянното заселване на хора извън ЕС, ако става само по изключение за висококвалифицирани кадри и след като са изчерпани всичките възможности вътре в ЕС.

  А които вече са получили гражданство да бъдат така добри да спазват културата и традициите на държавата която ги е приютила. Никакви джамии, фереджета, бурки, халал и подобни. Ако не искат обратно там откъдето са дошли. И никакво лежане на социалните помощи, който не работи обратно в родината.

  Съвсем лесно се решават въпросите, иска се само политическа воля и мъже с топки, не мухльовци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#57] от "lustmord":

  Бъркате. По същата причина и в Англия има толкова емигранти.
  Всъщност те са повече в по-добрите икономики, където има нужда от тях. Политиците замазват очите на населението, което се дразни от присъствието им, но истината е една.
  В Англия особено имаше много ожесточени публични дебати. От една страна губят национална идентичност от друга, пари. Избора стои и пред англичани, и пред французи и пред немци.

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#59] от "hope":

  Ами не виждам нищо странно в това имигрантите да се насочат към богати държави с щедра социална система а не към Сиера Леоне или Пакистан.
  Ще ми обясните ли най-накрая на прост език как една маса неквалифицирани имигранти може да даде тласък на икономиката, така че и БВП на глава да се увеличи?

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#44:"Free person"]Русия да престане да подкрепя Асад[/quote]Защо ?! Асад и ПКК са единствените реално постигнали успехи срещу ИД. Ти за победа на главорезите ли си ? Мисли, че ще те пощадят?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  [quote#60:"lustmord"]Ами не виждам нищо странно в това имигрантите да се насочат към богати държави с щедра социална [/quote]То за това никой не иска да остане в България, дори и българите от "щедра социална система"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#60] от "lustmord":

  Квалифицират ги. В щатите медицинските сестри за стоматолози се квалифицират за половин година, даже по-малко. За половин година, с подходящи гени се научава език горе-долу, за една година максимум ще станат строители, заварчици, кранисти, шивачки, мебелисти, места на поточна линия, бол. Много от тях имат квалификация.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#32] от "atila.1914":

  Може би това е един от малкото смислени коментари по темата с бежанците. За да бъде намерено решение на въпроса преди всичко трябва да се абстрахираме от всякакви етикети и да приемем, че това са живи ХОРА.

 65. 65 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#64] от "nnikolov_bg":

  Тези живи са ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ, а не бежанци и крайно нуждаещи се.
  Но това няма как да го разберете.

  БХК добър работодател ли е?

 66. 66 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Единствените, които успяват да се справят с емигрантите и дори насърчават емиграцията към собствените си държави са арабите! От тях европейците могат да се поучат и то не само за емиграцията, за отношението към емигрантите, за включването им в трудовия процес, но и за организацията на образованието, на здравеопазванети, на полициата и за много други неща. Арабите се оправят много по- добре от европейците в съвременния свят. Американците и европейците само си мислят, че са по- добри.

 67. 67 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Идвайки от Афганистан и Мали доста ме съмнява, че за 1/2 година някой ще научи немски или шведски.
  Поточната линия дето трябва да се завиват гайки на ръка одавна е изнесена в Китай, в Германия си имат роботи за тая цел.
  Едва ли точно липсата на общаци строители е причината немците и шведите да не раздуят така полезния за икономиката имотен балон.
  Няма какво да се заблуждаваме - това, което имигрантите от въпросните държави работят е или някаква квартална търговийка или чакане на социални.

 68. 68 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Ще се справи ли Европа с бежанците?"

  Въпросът е по скоро: Ще се справят ли с Европа бежанците!?

 69. 69 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Германксите,холандските ,шведските и т.н. политици не са глупави.Тайната полиция в тези държави работи не по лошо
  от ЦРУ Мосад и М5 а и са с тях в тясно сътрудничество.И германци и холандци и шведи са много наясно какво означава тази инвазия,и ако до този момент не са реагирали това означава че те се нуждаят от тези хора.Проблема с войната в Азия и Африка е само една част от проблема ,това че някой искат лесен живот (кой ли не иска това) и това е верно ,но пълният и верен отговор може да се открие не в снимкуте на бегълците а в статистическите демографски данни - за в "богатите" западни държави- примерно-раждаемост/смърност
  пенсионери/работници и т.н.И тъй хората са си направили "сметка" че при тази раждаемост и продължителност на живота в Европа до 40-50 години ако няма млади хора няма да има кой да работи и да гледа пенсионерите им.Цената на петрола е също важна и ако тя се покачи то бегълците съотвено ще намалеят.

 70. 70 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Може би малко ще помогне категоричната забрана за носене на чаршафи и забрадки в Европа като религиозна принадлежност, задължителното образование и спазване на светските правила в оществото от всички прииждащи туземци и религиозни фанатици. Който иска да му уважават човешките права, състоящи се от приклякания, молитви на публични места и изграждане на джамии, да си ходи в братските мюсюлмански държави.

 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#67] от "lustmord":

  Тогава Вие ми обяснете статията в Дойче Веле, където пише, че се нуждаят от 200-400 000 емигранти на година, 60% от страни извън ЕС.
  По горе съм я постнала.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#63:"hope"]За половин година, с подходящи гени се научава език горе-долу,[/quote]

  Как се учи чужд език, след като повечето преселници са абсолютно неграмотни, тоест не могат да четат и пишат дори на сосбствения си език, ти си въобразяваш, че за половин година щели да научат чужд - просто забрави...
  Коментарите ти са емоционални и напълно в духа на толерастията, но нямат никаква връзка с реалността и истинското положение на нещата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#71] от "hope":

  Дойче веле са левичарски сайт и списващите там, като всички левичари, са напълно скарани с реалността. Аз също пуснах текст по-горе, със статистика, че 80% от турците в Германия живеят от социални помощи, защо не прочетеш и коментираш изнесените там факт? Или ти си от тези, дето не оставят някакви си факти да ти развалят хубавата теория?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#71] от "hope":

  Значи икономическата обосновка на това твърдение е точно нулева.
  В Германия са възпитавани 70г, че са виновни пред света и че трябва да се извиняват и за неща, с които нямат нищо общо.
  Ако накой се е притеснил за пенсионната им система - могат просто да си сменят данъчното облагане и да си осигурят същите пари без да си слагат бомба в къщата с разни неинтегрируеми и потенциално агресивни имигранти от 3-я свят, които така или иначе няма да плащат и грам осигуровки...

 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#74] от "lustmord":

  Това за вината не трябва да се възпитава. Трябва само да се посетят концлагерите и да се видят броя на жертвите на Хитлер и нацистите. Горе, долу е необходим един ден, не години възпитание.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#75] от "hope":
  Какво намекваш - че хора родени примерно 1970г трябва да имат гузна съвест заради Хитлер и нацистите? Те наистина имат комплекси по темата за расизма и точно по този причина гледат да афишират как проблема е преодолян одавна и как са най-толерантната нация в света и ще приемат всеки бежанец и имигрант от друга култура и етнос. Всичко е до народопсихологията им, няма нищо общо с някакви имагинерни икономически ползи

 77. 77 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#25] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  проблемът е ,че левите утопии мигрират на дясно!типичните за "прогретата" идеи де прегръщат и от дясното

  видях,че "десен" Рахой е върнал отново санитарната карта за здравеопазване- гратис на всички нелегални!???(150.000 manteros ще се облагодетелстват) на това му се казва "ефект-повикване"!

  мисля (най-сериозно!) да пренеса моят glamping към Калифорния!

  Der Steppenwolf
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope": ≪Какъв е този квотен принцип, по-който ги разпределят? От това масово нахлуване на работна ръка, богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни≫.

  Та нали точно това е целта и на ЕС, и на САЩ елитите!?!

 79. 79 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#70] от "pvmailbg":
  [quote#70:"pvmailbg"]Може би малко ще помогне категоричната забрана за носене на чаршафи и забрадки в [/quote]
  Няма да е зле, да се постави изискване , всяка от забрадените и чаршафосани бежанки ,като тази на снимката да подава документи за убежище в облекло , тип Лейди Гага на концерт.Артистичността не е задължителна, но носи бонус точки.

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!": ≪Но левичарите, заели челни позиции в ЕС, никога няма да го допуснат, за тях това е бъдещ електорат, благодарение на който могат да бъдат на власт вечно... или поне докато свършат парите на другите...≫

  Не се лъжи, Barcelina! Тези, които предизвикват бежанската вълна, и тези, които вземат решения за настаняването на бегълците в границите на ЕС, не са леви, а супердесни. Дори когато са членове на някаква псевдосоциалистическа партия от ЕС тип. Защото левите партии в рамките на държавите от Запада, включително тези, които са в ЕС, са леви по име и по фразеология, но са неолиберални по действие и при управление. По-десни от някои уждесни партии в същите държави.

 81. 81 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  Всичко е казано в подписа ми.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#77:"La Loba Esteparia"]видях,че "десен" Рахой е върнал отново санитарната карта за здравеопазване- гратис на всички нелегални!???[/quote]

  Връщат "правото" на нелегалните да се лекуват безплатно в испанските болници, но не и санитарните карти, които можеха да се ползват из цял ЕС.
  Та, да не се чудят що недоволството сред испанците расте - чака се за лекари специалисти, отлагат се операции, етс. и то за хора, дето цял живот са работили и са плащали сегуридад социал, обаче само някой лекар да посмее да върне нелегален, дето не е внесъл нито цент в системата и ще му стъжни живота...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "soave": ≪Без САЩ и Русия, които смятам за виновни за кризата в Сирия ....≫

  Интересно, защо и Русия? Да не би Путин да е изпратил войски срещу Асад, за да помогнат на САЩ и на подкрепяните от тях въоръжени бунтовници? И, по дяволите, нали емигрират не само сирийци, но и афганистанци, и малроканци, и какви ли още не? Та какво общо има Русия с Мароко или с Афганистан?

 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#76] от "lustmord":

  Да, въпрос на усещане. Турците също не са виновни за кланетата в България, но никога няма да имаме същото чувство към тях, като към други народи.
  Аз не мисля, че трябва да нося отговорност за делата на баба ми и дядо ми, но ако заради тях за загинали милиони хора или те са убили хора, поне щях да се помъча да изтрия срама.
  Човек, или в случая цяла нация се разбира що за морал има в трудни моменти. Когато дадеш пари на заем на някой и той фалира, няма да му взема единия бъбрек и да му го продам, както в момента Германия постъпва с Гърция. Нито ще вкарам стотици хиляди емигранти, за да печеля пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#82] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  ами не тръгваш ли и ти за там, където ще те лекуват гратис без един ден работа по договор??където ти дават социална квартира!където всички разходи-ток,вода,отопление ги плаща кметството?където като инсолвентен не плащаш циркулация за колата си? където децта ти учат гратис и получават 3те хранения на ден?.......където за хоби продаваш хашиш и въртиш търговия с фалшифицирани и крадени стоки?и ако влезеш за 2-3 месеца в затвора пееш в хора и те водят на екскурзии?
  само един глупак не би се възползвал от всичко това!

  Der Steppenwolf
 86. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Няма да се справи. Защото няма изработена никаква политика по този въпрос.

  Европа не желае да отговори честно на въпросите:

  1. Колко чужденци й трябват?
  2. Какви чужденци й трябват? Всякакви или само с определен профил?
  3. Ако няма да приема всички, въз основа на какви критерии ще се прави отсяването?
  4. Какво ще прави с тези, които не отговарят на критериите? Сега те просто минават в нелегалност като научат за отказа и няма как да ги депортират?
  5. Тези, които са преценени, че могат да останат, се нуждаят от жилище, медицинско обслужване, образование. Кой ще плаща за това нещо?
  6. Колко време ще е необходимо за да се обучат на език, да придобият някаква квалификация? Образованието става само по желание, какво правят с тези, които не го желаят?
  7. Доколко се очаква пришълците да допринесат реално за икономиката?

  Щото ако има открит дебат и добре аргументирани разчети колко, какви хора отвън ни трябват, колко ще ни струва и колко време ще отнеме да ги интегрираме, какви проблеми трябва да очакваме и как е планирано да се решат тези проблеми, едва ли разни радикални десни партии ще могат да се възползват от ситуацията. Ама на политиците не им стиска да се изправят пред избирателите си, а и не са разработили този въпрос, та не съм оптимист.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  [quote#53:"Fred"]А трябва активно да ги управлява както прави Америка със системата "Зелена карта"[/quote]
  Що? Тя нали е на квотно по страни и години, случаен (лотариен) принцип?Виж, за Канада съм чувал други работи при подбора на имигранти.

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#87] от "тулса":
  Общо взето това е принципа, но тихо се въведоха допълнителни критерии при издаването на зелените карти за събеседванията в консулските отдели - образование, професия, съдимост и т.н. В крайна сметка формулата е " решението за издаването на документа е право на имиграционния служител".

 89. 89 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Европа трябва първо да дефинира или предифинира понятието "бежанец" и да го разграничи ясно от това икономически емигрант/имигрант! Защото за всеки обективен и що годе информиран европеец е ясно видимо , че 90% от т.н."бежански поток" от Близкия изток и Африка е от ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ/ ИМИГРАНТИ. В този смисъл трябват строги критерии и рестрикции.
  И друго, всички автентично доказани бягащи от диваците-главорезите от ИДИЛ и талибаните., т.е. от Ирак, Сирия и Афганистан, транзитно през западноевропейските пристанища към САЩ, т.е. при тези които предизвикаха войните и унищожиха режимите и традиционните общества в тези страни и оставиха след себе си религиозен фанатизъм, хаос и разрушения!

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#30] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  Турските заселници в Германия

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  [quote#90:"daskal1"]Турските заселници в Германия [/quote]

  Да, разбира се. Просто системата не позволява да се редактират коментари, а когато мисълта изпреварва пръстите, се получават подобни грешки.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#85] от "La Loba Esteparia":

  Що е това "циркулация " в "където като инсолвентен не плащаш циркулация за колата си"?

 93. 93 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Колко ще струва приемането на МИЛИОНИ бежанци, и колко ще струва унищожаването на ИД?
  Колко са ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ, и колко БЕЖАНЦИТЕ!

  Да разлая троловете!!
 94. 94 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#86] от "luda_krava":

  '... Няма да се справи. Защото няма изработена никаква политика по този въпрос ...'
  +++

  КОНВЕНЦИЯ ЗА СТАТУТА НА БЕЖАНЦИТЕ
  Приета на 28 юли 1951 г. от Конференция на пълномощниците на ООН
  по статута на бежанците и лица без гражданство.
  Ратифицирана със закон на Народното събрание от 22 април 1992 г.;
  допълнена със закон на Народното събрание от 1 април 1993 г.
  В сила за Република България от 10 август 1993 г.
  Обн., ДВ, бр. 88 от 15 октомври 1993 г.


  ПРЕАМБЮЛ
  Високодоговарящите страни, вземайки под внимание, че Уставът на Организацията на обединените нации и Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на Организацията на обединените нации на 10 декември 1948 г., потвърждават принципа, че всички хора се ползват от основните права и свободи без дискриминация,
  вземайки предвид, че Организацията на обединените нации нееднократно е проявявала своята дълбока загриженост за съдбата на бежанците и се е стремяла да им осигури упражняването на основните права и свободи във възможно най-голяма степен,
  вземайки предвид, че е желателно да се преразгледат и обединят сключените по-рано международни споразумения за статута на бежанците и да се разшири обхватът на действие на тези документи и закрилата, предоставяна от тях, посредством сключване на ново споразумение,
  вземайки под внимание, че предоставянето на убежище може да наложи изключително тежко бреме на някои страни и че удовлетворително разрешаване на проблема, чийто международен обхват и характер са признати от Организацията на обединените нации, не може по тази причина да бъде постигнато без международно сътрудничество,
  изразявайки пожелание всички държави, признавайки социалния и хуманитарен характер на проблема за бежанците, да предприемат според силите си всички мерки за предотвратяване на възникването на напрежение между държавите по причина на този проблем,
  отбелязвайки, че Върховният комисар на Организацията на обединените нации за бежанците е натоварен със задачата да наблюдава изпълнението на международните конвенции за закрила на бежанците, и
  признавайки, че ефективното координиране на мерките, предприемани за решаване на този проблем, зависи от сътрудничеството на държавите с Върховния комисар,
  се споразумяха за следното:

  ГЛАВА I
  ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
  Чл. 1. Определение на термина „бежанец“
  А. За целите на тази конвенция терминът „бежанец“ се прилага към всяко лице, което:
  1) е било считано за бежанец по силата на споразуменията от 12 май 1926 г. и 30 юни 1928 г. или по силата на конвенциите от 28 октомври 1933 г. и 10 февруари 1938 г., на протокола от 14 септември 1939 г. или на Устава на Международната организация за бежанците;

 95. 95 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чл. 2. Общи задължения
  Всеки бежанец има задължения към страната, в която се намира, които изискват от него по-конкретно да спазва законите и разпоредбите Ј, както и да изпълнява мерките, предприети за поддържане на обществения ред.
  Чл. 3. Недопускане на дискриминация
  Договарящите държави се задължават да прилагат разпоредбите на тази конвенция спрямо бежанците без каквато и да е дискриминация по отношение на раса, религия или страна на произход.
  Чл. 4. Религия
  Договарящите държави се задължават да предоставят на бежанците, намиращи се на тяхна територия, статут, не по-малко благоприятен от този на техните собствени граждани, относноправото да изповядват своята религия и свободата да дават на своите деца религиозно възпитание.
  Чл. 5. Права, предоставяни извън тази конвенция
  Нищо в тази конвенция не засяга които и да са права и привилегии, предоставяни на бежанците от договаряща държава извън предвидените в тази конвенция.
  Чл. 6. Изразът „при същите обстоятелства“
  За целите на тази конвенция изразът „при същите обстоятелства“ означава, че всички изисквания (включително изискванията, отнасящи се до продължителността и условията на престой или пребиваване в страната), на които би трябвало да отговаря лицето, за да се ползва от съответното право, ако то не би ....................

 96. 96 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":
  "Има няколко икономики, които откровено признават, че имат нужда от емигранти. "

  Никоя технологично развита държава няма нужда нито от своите неграмонти граждани нито от чуждите неграмотни граждани

  подпис
 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#92:"daskal1"]Що е това "циркулация " в "където като инсолвентен не плащаш циркулация за колата си"? [/quote]

  Колежката има предвид, че в много държави на "бедните и безработните" им се плаща и бензина за колата, която имат.
  Иначе, доколкото съм разбрала, форумката "степна вълчица" е с родители - българи, но самата тя е родена и отрасла извън България, затова е похвално, че умее да говори и пише на български, макар и с грешки и използвайки доста чуждици, явно замества думите, които не знае с чужди такива.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  [quote#85:"La Loba Esteparia"]ами не тръгваш ли и ти за там, където ще те лекуват гратис без един ден работа по договор?където ти дават социална квартира!където всички разходи-ток,вода,отопление ги плаща кметството?[/quote]

  Ами, как да ти кажа, досега в живота ми никой нищо не ми е дал ей-така, нищо не съм получила гратис, всичко съм добила с много труд, инат и упоритост, затова се чудя как на някои хора минава този номер и съумяват цели поколения да живеят на държавна издръжка. Явно не съм от правилната религия, раса или етнос.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 99 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#98] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":

  +

  Венче, не се хващай на простотии!

  Да разлая троловете!!
 100. 100 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2304 Разстроено

  За бежанците е ясно, не бягат от хубаво, но колко още има покрай тях? И как Европа да побере милиардите жители на три пъти по-голямата Африка?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK