Без Западните Балкани Европейският съюз би бил непълен

Без Западните Балкани Европейският съюз би бил непълен


Във Виена днес започва среща на върха между лидери на ЕС и на държавите от Западните Балкани, на която домакин са Австрия и Германия. Това е част от т.нар. Берлински процес, с който в рамките на 5 години ЕС иска да демонстрира с подобни форуми ангажимента си към страните извън съюза - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.


На срещата ще участват канцлерът Ангела Меркел, представителят за външната политика на ЕС Федерика Могерини, вицепрезидентът на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и премиерите на Словения и Хърватия, които силно са ангажирани с процеса. Във Виена ще бъдат и лидери на Франция и Италия, които ще са домакини на форума през 2016 г.


Тази година акцентът е върху инфраструктура и връзки, регионално сътрудничество, проблеми на младежта и предизвикателствата от бежанската криза.
По този повод ви предлагаме съвместната публикация на Себастиан Курц и Франк-Валтер Щайнмайер - външни министри на Австрия и на Германия.


20 години след войните в Западните Балкани регионът е мирен и всички страни от региона се стремят да станат членки на ЕС. Постигнатият значителен напредък обаче не следва да бъде възприет като даденост. Стабилността в региона все още почива върху крехка основа и в голяма степен зависи от подкрепата от страна на Европейския съюз. Перспективата за членство в ЕС досега беше единственият по-голям стимул за провеждането на тежки, но необходими реформи и за последователни усилия за помирение в региона. Нашият ангажимент да дадем на Западните Балкани европейска перспектива продължава да има ключово значение за осигуряването на трайна стабилност в региона и завършване на трансформацията на политическите системи, икономики и общества в региона. Наличието на мирни, стабилни и демократични Западни Балкани е стратегически интерес на Европейския съюз.


Инициираният през 2014 г. от Германия Берлински процес, който тази година се поема от Австрия, добавя нов импулс и препотвърждава поетия от нас ангажимент за тази перспектива.


Срещата на върха във Виена на 27 август е втората в поредица от пет срещи, планувани до 2018 г. Подобно на първата среща в Берлин тази във Виена ще събере министър-председателите, министрите на външните работи и министрите на икономиката на всички страни от Западните Балкани, както и всички отговорни фактори от Европейския съюз и международните институции. Целите са три. Първо, да се подчертае постигнатият значителен напредък в региона. Второ, да се препотвърди и да се засили отново европейската перспектива за всички страни от региона и, трето, да се ускорят реформите, да се увеличат икономическите шансове и да се насърчи сътрудничеството в региона.


Миналата година в Берлин се споразумяхме да се фокусираме върху конкретни проекти просто защото хората от Западните Балкани очакват осезаема полза от стремежа към Европейския съюз в такива области като инфраструктурата, заетостта, образованието, правата на човека, върховенството на закона и демокрацията.


Регионалните лидери се споразумяха за регионалната транспортна мрежа - като стожер на икономическото развитие - и съответните коридори. Европейската комисия е готова до 2020 г. да отпусне 1 милиард евро, за да подкрепи това начинание. Това ще помогне на страните от Западните Балкани да имат по-добра връзка помежду си и с ЕС. Също така искаме да подпомогнем създаването на нови икономически перспективи за младите хора на Западните Балкани. Австрия също както и Германия може да предложи богат опит в тази сфера, например чрез своите системи за дуално професионално образование. На срещата на върха ще бъде представена регионална инициатива за обмен на млади хора, базираща се на примера на изключително успешните френско-германски и полско-германски модели. Тя би следвало да допринесе за събарянето на все още съществуващите стени в главите на младите хора и да подтикне към помирение.


Будно гражданско общество и свободни медии са основните стълбове на модерната и успешна демокрация. Нашият Форум на гражданското общество ще изтъкне тяхната добавена стойност като платформа за дебати и за мирното разрешаване на социални въпроси, също както и ключовата им роля за поощряването на отчетността на правителствата.


Няма съмнение, остава още много да се работи, както показват неприятните инциденти в Сребреница през тази година, както и нововъзникналите миграционни предизвикателства. Въпреки това има и редица впечатляващи успехи. ЕС доведе Сърбия и Косово на масата на преговорите. Те постигнаха впечатляващ напредък по пътя към цялостното нормализиране на отношенията помежду им. Остава още много въпроси да бъдат решени, ние насърчаваме ръководствата на Сърбия и Косово да изпълнят поетите от тях ангажименти. Неотдавнашната добра работа на еврокомисар Хан в Скопие доведе до сключване на споразумение между основните политически партии. Ние призоваваме партиите сега да подготвят пътя за провеждането на свободни и справедливи избори през април следващата година, като плавно и цялостно проведат необходимите вътрешни реформи, създавайки по-равни шансове за всички политически кандидати. В Босна и Херцеговина обновеният подход на ЕС допринесе за съсредоточаването на вниманието върху социално-икономическите реформи, от които ще спечелят всички хора в страната. Тези примери показват, че ангажирането на Европейския съюз има положително въздействие върху преодоляването на най-трудните ситуации.


Конференцията също така ще обърне специално внимание на факта, че маршрутът през Западните Балкани се е превърнал в основно трасе за нарастващия брой бежанци, които търсят закрила в Европа. Неотдавнашните събития в македонския граничен град Гевгели свидетелстват за това. Тези тенденции са големи предизвикателства за граничния мениджмънт и за системите за предоставяне на политическо убежище в някои страни от Западните Балкани, както и в страните - членки на ЕС. И страните от Западните Балкани ще трябва да поемат своята отговорност, за да се справят с тези предизвикателства. Но те не са сами - във Виена ще обсъдим как Европейският съюз, както и отделни страни - членки на ЕС, могат да помогнат на страните от Западните Балкани в усилията им за подобряване на граничния мениджмънт и системите за предоставяне на политическо убежище.


На 27 август ще възобновим решителния си ангажимент за европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани и ще обещаем последователна подкрепа за региона. Вратата към Европейския съюз трябва да остава отворена за региона на Западните Балкани, за да гарантираме, че Европейският съюз ще е и занапред най-успешният умиротворителен проект в света. Ясно е, че без Западните Балкани Европейският съюз е непълен.


Оптимисти сме, че срещата на върха във Виена и продължаващият Берлински процес ще допринесат за крайната цел - членството на всички страни от Западните Балкани в ЕС. Австрия и Германия най-искрено ще продължат да подкрепят всички усилия в тази посока.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Добра инициатива,но трябва да мине още време преди определени случки да останат в миналото, като сблъсъците и провокациите при последния мач между Сърбия и Албания или нападението над сръбската официална делегация при отбелязването на годишнината от клането в Сребреница....

  ThePirinEagle
 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Че то, пловината Близък изток и четвърт Африка вече са в ЕС, та защо да не приемат страните от Западнити Балкани...???

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  По въпроса за Западните Балкани, Източните Балкани не съществуват... те са извън всякакви формати, безмълвни, без мнение, безмозъчни, особено управляващите в София...
  Иначе най-подготвена и с най-малко проблеми е Албания от цялата група.

 5. 5 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Никола Георгиев":

  Първо Черна Гора.

 6. 6 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Магарето за какво го канят на сватба ?
  ЕС има нужда от нови плащачи и потребители на стоките, произведени от развитите западни страни.
  Заплатите ниски, цените европейски, всеки набълбучен с кредит и формиран като нов икономически роб.
  Честито.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално
 9. 9 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Само Босна донякъде може да се разглежда като потенциален кандидат, въпреки че са доста свързани с Турция. Трябва доста да се внимава с Черна гора и Албания.

  Някак чувствам, че Сърбия никога не бива да е член на ЕС. Те са много по-опасен троянски кон на Кремъл.

  Колкото за Косово, и тях също не ги чувствам. Те всъщност са мафиотско образувание.

  Македония я оставям, тя си е измислена държава. Черна дупка, създадена от съветски Кремъл и донякъде от франсетата.

 10. 10 Профил на jblom
  jblom
  Рейтинг: 267 Неутрално

  За информация - страните са разделени в три групи по пътя си към ЕС:
  1. Сърбия и Черна гора - водят преговори за присъединяване, очаква се да станат членове към 2019-та
  2. Македония и Албания - официални кандидатки но преговори не са започнали. Македония е блокирана от Гърция
  3. Косово и Босна - потенциални кандидатки - те дори не са подали молба за членство (никой не я е поискал)

 11. 11 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво им е западно на тези страни?

 12. 12 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#9] от "shilliew":

  Значи, видиш ли, Босна са турци, Черна гора и Албания са опасни, Сърбите ги "чувстваме" предатели и комунистически дейци, Косово са мафиоти, а Македония е измислена от комунистите и "франсетата" черна дупка.

  А България на три морета, нали?

  Палячо.

 13. 13 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#5] от "a4kataaa":
  Само Черна гора, другите не стават, еле пък БЮРМ, бошняците и косоварите

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Само Черна гора има някакви реалистични възможности за присъединяване до 2020, просто защото са малки и не особено бедни. Останалите (Босна, Албания, Косово и Македония) са някакъв абсурд, а пък Сърбия ще трябва да мине през признаването на Косово, за което сигурно не са узрели.

 15. 15 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Заяждащ се веселяко, да съм намеквал за последния абзац от вашия заядлив коментар? Просто подчертавам минусите на всяка от тези държави.

  Държавата, наречена България, сега днес не би била приета в ЕС, палячо. Защо? Ами какви мутра-комунистически фигури има по висшите държавни постове. И какви мурафети сътворяват.

 16. 16 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "shilliew":

  Простотиите, които си изръсил не са минусите на държавите, а пропитите ти с незнание и стереотипи делюзии.
  Точно като последното изречение, което съм вмъкнал. Което звучи по същия малоумен начин, както целия ти горен пост. Дотолкова няма нищо общо с някакъв кохерентен геополитически анализ, че е смешен въобще самият ти опит за защита на тия глупости, които си изписал. Затова си палячо. Защото си един от стотиците форумни шутове, които без абсолютно нищо да разбират от геополитика си ръсят техните идиотщини наляво-надясно с превзетостта на хора, чието мнение става за нещо повече от виц, закачен над тоалетната чиния.

 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 488 Гневно

  Черна гора,Сърбия и Македония става,останалите имат да почакат още поне 10-15г!Албания,Босна в никакъв случай близките 15г!

 18. 18 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#1:"Никола Георгиев"]Първо Босна и Херцеговина.
  После Албания, Македония.
  И накрая Косово и Сърбия. [/quote]

  Проблемът е, че В Босна и херцеговина все още няма държава - пък било то прогнила и корумпирана.

  Моралът не е порок!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK