72 години от смъртта на цар Борис Трети: Трагичната въпросителна остава

Скърбящи хора на една от гарите по маршрута на влака с ковчега на цар Борис ІІІ, 5 септември 1943

© Сайт Изгубената България

Скърбящи хора на една от гарите по маршрута на влака с ковчега на цар Борис ІІІ, 5 септември 1943На днешния ден - 28 август, се навършват 72 години от кончината на цар Борис Трети. Въпреки че съвременните историци са се смирили около тезата за естествената царска смърт, тъй като за всяка друга хипотеза ще им трябват безспорни научни доказателства, продължават размислите над въпросителните, които внезапният край поставя и до днес. Заедно с висящия въпрос кой е имал интерес българският цар да го няма в онзи съдбоносен както за България така и за Европа исторически момент.


По повод 72-рата годишнина публикуваме отново статията на "Дневник" от 2 септември 2012 г.


Всеки народ си заслужавал съдбата.
Клишето дразни със своята категоричност. И наранява с внушението за обреченост. Един цар, управлявал на трона България 25 години, умира внезапно на 49 години, без да е боледувал до този момент. Нито тогава, нито по-късно никоя власт, застанала на кормилото на България, не се решава или не се интересува да установи, или поне да размисли, ако тази смърт не е естествена, кой е бил онзи неин толкова мотивиран противник (на държавата), че да дръзне да убие нейния върховен владетел. И най-вече защо? Нещо повече - никоя власт в новите демократични времена не се осмели да потърси (да помоли!) все още живите в началото на 90-те години поругатели на гроба му да помогнат за откриване на тленните му останки, които са били варварски похитени от Врана сред настаняването на Георги Димитров там. Нито пък някой от тях проговори. (Казвам - потърсени да помогнат, не да бъдат наказвани!) Никое управление не помисли, че това е въпрос на национално самоуважение...
Така разбирам трагизма, когато се отнася до цели народи. И затова наричам трагична въпросителната, която стои и днес - 69 години след смъртта на цар Борис ІІІ.


Когато на 28 август 1943 г. на 49 години цар Борис III затваря очи, всички - и противници, и привърженици на монарха, са единодушни, че българският държавен глава умира на прага на съдбоносни събития. Многобройни свидетелства от август и септември 1943 г. показват, че обществото ясно съзнава факта - българското развитие след Първата световна война е неотделимо от делата на монарха. Да бъде изведена победена, буквално смазана от Ньойския диктат България до стабилно състояние и място сред европейските държави е задача, която се оказва много трудна и ще погълне всичките му сили.


Но кой е цар Борис III?


Въпросът е актуален и днес и довежда до отчаяние кандидат-студентите. Защото десетилетия върху неговата биография се трупат безброй спекулации и наложени стереотипни представи, пише научният сътрудник в Института по история на БАН Николай Поппетров и портретува царя така: "Борис ІІІ не е патологичен реакционер, а още по-малко фашистки водач. Нито е страстен поклонник на либерализма. Предпазлив към шумни каузи и към идеи, представяни за спасителни. Политическите моди активизират недоверието му. Призивите на партийни водачи и правителства за бързи и категорични решения го притесняват. С годините се превръща в умел дипломат и ловък политик. Помагат му вродената любознателност, огромната памет, умението да подходи индивидуално към всяка личност и проблем. Един от дългогодишните му противници, Димо Казасов, признава: "Умееше да скъсява разстояния."


Царската предпазливост е обоснована. Той заема престола на 3 октомври 1918 г., на 24 години, току-що върнал се от Южния фронт. Като млад офицер на фронтовете на Първата световна война е видял с очите си разбунтувалите се войници след пробива на Антантата при Добро поле (отделен е въпросът кой ги е разбунтувал и какво е целял). Едно рядко негово откровение е документирано от приближения му Любомир Лулчев: "Аз съм цар, който се възцари, когато топовете на революцията гърмяха пред София, и зная какво значи да имаш народ, недоволен от нещо."


Впечатлението за нерешителност, което оставя, е измамно. В ключови ситуации показва изключителна активност. И макар на моменти да не е бил добре обществено приет, смъртта му показва общественото му признание.В чуждестранната дипломатическа кореспонденция личността му е високо оценявана. Днес може да се твърди, смята Поппетров, че царят, особено през втората половина на 30-те години, реализира цялостна програма, която да притъпи политическите противопоставяния, да създаде условия за стопански и социален напредък и да задържи колкото се може по-дълго страната от обвързаност с международните конфликти. В поредица от изложения пред Министерския съвет и парламента от този период Борис ІІІ се разкрива като човек с широк поглед върху основните стопански и социални задачи. И най-вече проличава категоричното му желание България да не се обвързва в международни конфликти и да не следва леви и десни увлечения. Успешните външнополитически ходове и умението търпеливо да чака осигуряват блестящия дипломатически успех през 1940 г., когато България си връща Южна Добруджа, с което е отбелязана първата в историята на Балканите промяна на граници по мирен път.


Смъртта - внезапна и стряскаща


Царят се връща от срещата с Хитлер на 15 август и в следващите дни е в "Царска Бистрица" при семейството си. На летището е посрещнат от премиера Богдан Филов, на когото казва, че "никакви отстъпки" за военно участие на България не са направени. (В книгата си "Спомени" (1964 г.) царица Йоанна пише: "Протоколите от разговора между Хитлер и моя съпруг вече не съществуват или са попаднали в ръцете на руснаците. Когато Хитлер изпрати покана на Борис, България вече търсеше контакти със съюзниците. Англичаните не искаха и да чуят. Казваха, че България винаги ги е мамила. Американците не отказваха, но не предприемаха нищо. Бяха тревожни седмици, през които Борис често ме гледаше в очите и аз него, без да говорим.")
На 19 август царят изкачва Мусала с брат си княз Кирил и други туристи. На 23 август, понеделник, идва в София за насрочени срещи в Двореца. Това е денят, в който той се почувствал зле и колабирал. Събрани са веднага дворцовите лекари и най-добрите специалисти от Александровската болница, от Берлин и Виена са извикани спешно докторите Рудолф Зайц, близък на българското царско семейство, и Ханс Епингер. Два пъти царят идва в съзнание и отново изпада в кома. Едва на 26 август правителството огласява първото комюнике, с което известява, че царят е сериозно болен. На 28 август в 16.22 ч. царят издъхва. Лекарите заключават - запушване на лявата коронарна артерия и инфаркт. И народът, и цялата политическа класа - от най-дясно до най-ляво - изпада в ступор.


Радио Лондон и Радио Москва: Отровен от Хитлер!


Първото съобщение за насилствена смърт е на Радио Лондон. Само часове след официалната вест за смъртта Радио Лондон съобщава, че българският цар е отровен по заповед на Хитлер. Мемоаристи твърдят, че Чърчил бил казал назидателно: "Такава е съдбата на съюзниците на Хитлер." Веднага след това и Радио Москва съобщава, че царят е отровен от Хитлер. За разлика от английското радио, което спестява негативни оценки за българския монарх в сензационното твърдение, московското го определя като най-верния слуга на Хитлер. И не си прави труда да коментира логическото противоречие защо господарят отравя най-верния си слуга.


Според акад. Георги Марков съобщението на Радио Лондон има пропагандна цел. Цар Борис се ползва с огромна популярност сред българите и те естествено ще се настроят срещу убийците му.


В спомените на царица Йоанна четем: "Трябва да кажа - предвид изложените хипотези за смъртта на моя съпруг, че германските власти побързаха да поставят на разположение на двамата лекари бърз военен самолет, чийто полет бе улеснен по всякакъв начин. Всякакво движение беше прекъснато по маршрута на самолета, с който от Берлин и Виена летяха Зайц и Епингер към София."


Нацистите: Отровен от италианското кралско семейство


Хитлер реагирал нервно -твърди се, с думите: "И това ли трябваше да ми се случи." Нацистката върхушка не скрива подозрението си към италианското кралско семейство, тя не може да прости на крал Виктор Емануил ІІІ (бащата на царица Йоанна), че узаконява свалянето на Мусолини, акт, с който Италия излиза от Оста. В дневника си Гьобелс нарича "зла интригантка" сестрата на Йоанна - Мафалда. Нацистката пропаганда я обявява за отровителката на царя. Самата Мафалда не криела критичното си отношение към нацистите. Скоро след това е арестувана и завършва живота си в нацистки концентрационен лагер.


Междувременно набиращият сила слух за германска отрова се превръща в


изпитание за отношенията между София и Берлин


Посланикът на Райха в София Адолф Бекерле нервно поставя въпроса пред българското правителство защо не предприема нищо да опровергае вражеските твърдения. Според акад. Марков, а преобладаващото мнение на историците е същото, именно заради натиска на Германия да я оневиним кабинетът на проф. Богдан Филов не предприема никакви стъпки за разследване на смъртта на царя.


Не е парадокс.


Винаги е стоял въпросът защо при толкова съмнения, че и твърдения за насилствена смърт, изказвани още от първите часове, само българската държава в лицето на нейното ръководство официално замълчава и не предприема нищо!
Отговорът според историците е прост: защото създаване на комисия и разследване означава още по-голям шум около хипотезата за отравянето, а най-шумно наложената в ефира връзка е германската.


Най-безпроблемно е да се приеме естествената смърт на царя


Не така са мислели обаче специалните служби на Царство България.


Изследователят на българските архиви Христо Христов откри и публикува тези дни в своя сайт desebg.com документ от полицейския архив на Царство България, датиран на 6 септември 1943 г., с гриф "лично-поверително", адресиран вероятно до високопоставен полицейски началник. В него е направен анализ на "вътрешното положение" въз основа на агентурни сведения, наречени "серия контакти сред всички среди по определен план от датата на първата криза на Н.В. цар Борис Трети - 23 август, до 6 септември". Документът от 10 страници, да го наречем доклад, заслужава отделно внимание, тъй като представлява анализ на реакциите на всички слоеве - политически и социални, включително на "комунистите и другите левичарски групи", които са определени като "уплашени да не бъдат подложени на преследвания". Документът очевидно не е адресиран до премиера Богдан Филов, защото полицеският автор си позволява критичната оценка, че министър-председателян не е предприел стъпки да се назначи анкетна комисия, "която да установи последните дни от живота на Н. В. царя и всички факти около смъртта му".


Неназованият автор на този доклад се обосновава преди всичко със "съмненията, изразени от лекарите Епингер и Зайц относно причините за смъртта, настъпила с неестествена бързина", и с факта, че царят никога не е боледувал. Разсъждавайки върху отношенията между България и Англия в навечерието и по време на Втората световна война, авторът изказва предположението, че "ако наистина е отровен, царят е жертва на англичаните".


Германският професор историк Щефан Апелиус, изследовател на архивите на Третия райх, публикува през 2008 г. статия, в която твърди, че двама германски лекари, изпратени лично от Хитлер, са открили в тялото на царя отрова, "най-вероятно с азиатски произход, която бавно е спряла дейността на сърцето". Апелиус изказва предположението, че "царят на българите е отровен или от англичаните, или от руснаците".


В книгата си "Корона от тръни", която е и най-пълното изследване на царуването на Борис ІІІ, авторът Стефан Груев описва съмненията на д-р Епингер, които са били документирани от неговия събеседник германския военновъздушен аташе в София Фон Шьонебек. Виенският лекар направил аналогия със смъртта на гръцкия премиер Метаксас, когото лично е прегледал - той бил отровен според виенския лекар и имал същите симптоми като на българския цар.


В телеграма до германското външно министерство посланикът Бекерле пише от София след разговора си с германските лекари: "Поставих въпрос на господата, тъй като подозрението е постоянно, дали те считат за възможно отравяне да е причина за болестта и смъртта. Тримата лекари веднага единодушно потвърдиха това въз основа на всеобщото отпадане."


В книгата си царица Йоанна не прави лични предположения за авторство, но заявява убедено: "Борис, моят съпруг, не умря от естествена смърт. Неговият край по един или друг начин беше престъпно предизвикан." Най-разпространените версии според нея са "или нацистите, или комунистите", без да споменава националности.


В официалния сайт на Симеон Сакскобургготски в кратката статия от тази седмица по повод 69-годишнината от смъртта също не се споменават националности, а се казва: "И тогава, а и до днес са подозирани както нацистите, така и комунистите. Съществува и друга теза – за естествената смърт на царя, причинена от преумората и тревогите в онзи съдбовен за страната период."


И все пак: кой има най-голям интерес да го няма царя?


С две думи - онзи, който иска да сложи ръка върху суверенитета на България. Интересът е на онзи, който, като стигне с армията си на Дунава, ще бъде затруднен от наличието на жив владетел. Но все още сме 1943 г. и Дунавът е далече, и българският цар стриктно пази дипломатическите отношения със СССР. Обаче пък подготвя излизане на България от пакта. И дори се среща с американския резидент за Балканите (неприсъщо за царете занимание). Което не може да е останало в тайна за Москва.
Ако сондажите на българския цар със съюзниците дадат резултат, Сталин ще изгуби основанията да се обяви за освободител на България от фашизма и да наложи властта си в сърцето на Балканите. (Към онзи момент е все още далече Ялта с пазарлъците на тримата големи Сталин, Рузвелт и Чърчил за подялбата на Европа.) Фактът, че след смъртта на царя не последва нито едно що-годе заслужаващо внимание външнополитическо действие на българската политическа класа, а държавният кораб само се полюшва от вълните с лого "Ами сега!", сам по себе си показва, че решаващият фактор за България е бил царят.


Че излизането на България от пакта би било пречка за експанзията на СССР на юг, се подкрепя косвено от по-късен факт. Когато на 4 септември 1944 последният кабинет на Царство България - на Константин Муравиев, взема решение за обявяване война на Германия, военният министър генерал Иван Маринов бави официализирането на решението. Така се спечелва време армията на маршал Толбухин да стигне Дунава и същевременно се запазват "основанията" на Сталин да обяви война на България. Едва по-късно се появяват сведения, че ген. Маринов е бил съветски агент, и българският пълномощен министър в Москва през Втората световна война Иван Стаменов също. Възможно е и за ген. Маринов, но ако е бил, ги няма доказателствата, казва акад. Марков.


Тезата "цар Борис ІІІ отровен от руснаците" (разбирай Сталин и Бериа) е изречена официално пред Нюрнбергския съд през 1945 от подсъдимия Франц фон Папен, бивш германски канцлер, а по време на войната посланик на Германия в Турция, поддържал близки контакти с българските правителства, срещал се е и с царя. Той е единият от двамата оправдани на Нюрнбергския процес.


Но конюнктурата в онзи момент, създадена от победителите, не благоприятства твърдението на Фон Папен да се превърне в сюжет за внимание. Още по-малко в България, окупирана от Съветската армия.


Само съветските архиви мълчат


Отворени и изследвани са британските и германските архиви от Втората световна война (германските при това са иззети и проучени от победителите). Не се намери потвърждение на хипотезите за "англичаните", нито за "германците". Германската връзка впрочем отдавна не се поддържа от нито един сериозен историк в България и в чужбина. "Италианската връзка" пък, обявена от нацистите, се възприема от историците като анекдот.


Въпреки надеждите, дадени лично от Владимир Путин по време на посещението му в България през януари 2008, архивите на външното разузнаване на СССР и на НКВД остават недостъпни, в смисъл все още са затворени. В тях не може да няма ако не друго, поне оценки и хипотези за смъртта на българския цар. Недостъпни са и българските архиви, иззети от съветското военно командване след 9 септември 1944г., които третират съветската агентура в България. Основанието в Русия да смятат тези архиви за техни е, че се отнасяли за съветски агенти, независимо че фактически това са документи на български институции. Не е ясна и съдбата на документацията на царската канцелария - от нея няма и листче в България, казваше покойният Дими Паница, който бе инициаторът на петицията през 2007 г. за връщане на българските архиви от Москва.


В най-ново, демократично време историците са се обединили около тезата за естествената смърт на царя - от физическо и душевно изтощение заради постоянните усилия да бъде опазена България встрани от световния пожар и заради рисковете на решенията през юли - август 1943. Но най-вече - според акад. Марков, заради невъзможността да убеди към онзи момент Англия в българската национална кауза. Според историка символът на държавността за българския цар била Англия и той рухва психически, когато му донасят, че Чърчил го нарекъл царя-предател.


Погребението - искрената скръб си личи


Огромната популярност на царя извежда от домовете им близо 400 хиляди души по данни на полицията, които отиват да се простят с него в храма "Св. Александър Невски". Поклонението продължава пет дни. На 5 септември ковчегът, поставен на оръдеен лафет, теглен от шест коня, заедно с траурното шествие и чуждестранните делегации поема към централна гара, откъдето е превозен с влак до гара Кочериново, оттам с открита военна кола до Рилския манастир. Тротоарите са пълни с народ, на покривите са по-младите. На площада пред гарата се провежда военен парад. Погребението е извършено при образцов ред и сдържан, но безукорно изпълнен от армията и правителството церемониал, твърдят всички историци, с които разговарях.


Документалните кадри показват истината за отношението на народа към царя. Струва ми се, че тук мога да употребя без притеснение думата народ. На един и същ тротоар, притиснати едни в други, плачат достолепни господа и дами до опърпани ваксаджийчета и слугинчета. Пероните на всички гари до Кочериново са претъпкани, между гарите са коленичили и се кръстят старци и деца.


Легендата, че


българите плачем ту за един, ту за друг диктатор


се появява от документалния филм за погребението на комунистическия вожд Георги Димитров през 1949. Йорданка Чакалова, преводач от немски и английски и автор на книгата "Шопски летопис" и на книги за родовата памет, ми разказа преди години как по време на прожекцията на филма за Димитров в читалището в Драгалевци в началото на 50-те години селяните разпознали моменти от погребението на царя. Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров. Така се ражда митът за безпринципно скърбящия български народ.


Документалната лента от царското погребение може да се види в интернет във филма "Един завет" . Той е посветен на живота на цар Борис ІІІ и в него са включени кадрите от събитието. Ако можеше да се види и филмът от погребението на Димитров, твърдението на г-жа Чакалова ще бъде проверено. Но това е друга тема.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (346)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Тавариш Семьон Барисич да не се е отказъл
  с Държавен вестник от баща си ?
  Заради гори и резиденции,за които,впрочем
  се съди с България,тавариш Семьон
  даде да се разбере,че няма баща и чичо,
  мразени от чорбаджиите му-комунистите.

 2. 2 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Последния достоен държавник на България!
  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил".

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Един цар, управлявал на трона България 25 години, умира внезапно на 49 години, без да е боледувал до този момент."Не може да търсим във всичко конспирация.Такива смърти има много.Най пресен пример беше със сина на Президента(Бог да го прости момчето)и той не беше боледувал от нищо.Просто явно се случват и такива смърти.

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Вечна памет на Н.В. цар Борис ІІІ - най-великият владетел в новата история на България!
  Моето мнение за тази преждевременна и изненадваща смърт е, че не е естествена, че наистина Н.В. е бил отровен, а от кого - надявам се един ден истината да излезе наяве.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Весело

  " Йорданка Чакалова, преводач от немски и английски и автор на книгата "Шопски летопис" и на книги за родовата памет, ми разказа преди години как по време на прожекцията на филма за Димитров в читалището в Драгалевци в началото на 50-те години селяните разпознали моменти от погребението на царя. Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров. Така се ражда митът за безпринципно скърбящия български народ." - Типично по цоциалистически...

 6. 6 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Светла памет на Н.В. Борис III, един от малкото прозорливи български политици редом до Стамболов, Стоилов, Ляпчев, Радев и донякъде Цанков.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Па кво значи неква си личност, от епохата на поета Н.Вапцаров. Достатъчното е, че е подписал смърната присъда на такъв скъп за БГ поезията личност.Причините и последствията са подробности за друга тема.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#7:"hasmokar"]Достатъчното е, че е подписал смърната присъда на такъв скъп за БГ поезията личност.[/quote]
  С Присъдата е ОСЪДЕН ТЕРОРИСТ,пратен
  и платен от РУСИЯ да върши ТЕРОР
  в Родината си.
  Осъденият с Присъдата ТЕРОРИСТ
  е бил СКЪП единствено за ЧОРБАДЖИИТЕ СИ
  от СЪВЕТСКА РУСИЯ

 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Абе не знам, един простак като Хитлер и друг простак като Сталин идват и остават на власт именно заради подобна миролюбива политика тип с всички да съм добре....нима Гърция или Югославия са имали избор.....но не стават съюзници на нацистите??? Ако всички водиха политика като Борис....какво щеше да се случи....Не искам да обвинявам Борис в каквото и да било, но и прекомерното му величаене ми се струва леко несправедливо и прекомерно

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  "Така се ражда митът за безпринципно скърбящия ..."

  Думичката безпринципно май не си е на мястото!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Наш дълг, дълг на всинца ни, от най-малкия до най-големия, е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към Родината, която живее през поколенията. Но нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на онова, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ – Отечеството."
  Толкова да е велик!

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Левски и Ботев също са били терористи!

  Не ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЦАР БОРИС БЕШЕ ОТРОВЕН ОТ СССР ИЛИ АНГЛИЯ/СТАЛИН ИЛИ ЧЪРЧИЛ/.БОРИС НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН ВОЙНИК /С/У СССР И НИТО ЕДИН САМОЛЕТ ДА БОМБАРДИРА АНГЛИЯ.САМО НАИВНИЦИТЕ МОГАТ ДА ВЯРВАТ НА ДРУГИТЕ ПРИЧИНИ./ДА НЕ КАДА ПО СИЛНИ ДУМИ.КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА УЛАРЕНИ ИСТОРИЦИТЕ ЮЧЕ НЕ ЗНАЯТ ''КОЙ''

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#9:"Stavrogin"]нима Гърция или Югославия са имали избор.....но не стават съюзници на нацистите???[/quote]
  1/ Двете държави са били за статуквото, тоест, запазване на териториалните си придобивки. А ние се борим за мирна ревизия на Версайската система от договори. 2/ В Гърция има британски войски, факт, който ги охраврява да се противопоставят на Германия. 3/ В Югославия военен англофилски преврат анулира договора за присъединяване на страната към Тройния съюз....

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  те са наши хора, не на СССР

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Левски и Ботев също са били терористи![/quote]
  Не мешай баби и жаби!.........

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Интересно как партийната секретарка Елена Костова има право да възстанови собствениста си върху десетки парцели, ниви, ливади и т.н. из Панчарево, Драгалевци, Бояна и Студентски град, а царя няма нищо!

  Очевидно още преди 9 ти септември бъдещите комунисти и сегашни гербери и демократи сте били по-богати дори от царя си!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Бог да прости, и вечна памет !
  Истината все някога ще излезе, за "освободителката" !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  Че били са, всеки който си служи с насилие за постигане на политически цели е, но тероризмът на Левски и Ботев е укорим, колкото и убиствата по време на война

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нека не забравяме връщането на Добруджа, както и администрирането на Македония и Беломорска Тракия.Трудни времена, случили сме на водач. Вечна му памет!

 22. 22 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Добър анализ.
  Царя, последния български цар, се е споминал от естествена смърт, според мен. Разбрал е, че няма полезен ход след отказа на англичаните и е починал.
  В известен смисъл е имал късмет. След още 2 години Сталин и родоотсъпниците - българските комунисти щяха да го убият и унижат, както направиха с брат му Кирил.
  Вечна памет на цар Борис, последият цар на българите...

 23. 23 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stavrogin":


  [quote#9:"Stavrogin"]нима Гърция или Югославия са имали избор.....но не стават съюзници на нацистите???[/quote]

  По-добре да мълчите глупаво, отколкото да разсеете всички съмнения за глупостта ви...

  Гърция и Югославия, извършват безброй зверства спрямо българите в Македония и Беломорска Тракия и въпреки всичко Борис III остава неутрален, докато 800 000 армия на фелдмаршал Лист не застава на Дунава от румънска страна...

  Освен това Сърбославия е до последно съюзник на райха и в замяна и е обещан Солун, чак в последните моменти се извършва държавен преврат подбуден от британското консулство и Хитлер дава заповед за атака.

  По време на ВСВ Сърбославия губи над 1.5млн убити от населението си, Гърция около половин милион, а България до 1944г не губи и 2000 човека...

  Сега ако имаш малко мозък прецени - кой, какво и колко е направил

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 24. 24 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Ако можеше да се види и филмът от погребението на Димитров, твърдението на г-жа Чакалова ще бъде проверено. Но това е друга тема."

  А, имали проблем, да се види?

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  След разгрома германските войски на Източния фронт, няма как цар Борис 3 да не е бил яко притеснен от настъпващата трета национална катастрофа и загубването на четвърта подред война за което и той лично е виновен....
  Просто монархо-фашисткото правителство и лично царят сбъркаха в 1941 и на 01.03.1941 и на 13.12.1941 все неща дето могат да предизвикат серия от инфаркти не само един....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#12] от "tribiri":


  [quote#12:"tribiri"]Левски и Ботев също са били терористи!

  Не ли? [/quote]

  За теб да, все пак те са се борили за независима България, не за Задунайска губерния, така че е нормално ватенките да ги имате за терористи...

  Виж, сега ако бяха революцЮнерите Цола Драгойчева, Главински, Боков, алкохолика Димитров и вся осталная сволоч - си е друго...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#23] от "toffeetwr":

  Не се пробвай да оправдаваш нефелното решение да се присъедини България към силите на Оста...
  Просто царят и монархо-фашистката власт сбъркаха в 1941, както сбърка и баща му в 1912, 1913, 1915 ... поредица от фатални грешки на Кобургите...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#13:"eksar007"]

  ЦАР БОРИС БЕШЕ ОТРОВЕН ОТ СССР ИЛИ АНГЛИЯ/СТАЛИН ИЛИ ЧЪРЧИЛ/.БОРИС НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН ВОЙНИК /С/У СССР И НИТО ЕДИН САМОЛЕТ ДА БОМБАРДИРА АНГЛИЯ.САМО НАИВНИЦИТЕ МОГАТ ДА ВЯРВАТ НА ДРУГИТЕ ПРИЧИНИ./ДА НЕ КАДА ПО СИЛНИ ДУМИ.КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА УЛАРЕНИ ИСТОРИЦИТЕ ЮЧЕ НЕ ЗНАЯТ ''КОЙ'[/quote]Може и без викане! То си е казано: "...тъй като за всяка друга хипотеза ще им трябват безспорни научни доказателства"
  Как "знаят", като няма доказателства?

 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  царя сбъркал 1941, а вие комундерите бъркате с всеки поет дъх

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "rldkfl":

  А какви доказателства имате, че Вапцаров е руски агент? Всъщност той е бил деловодител в група, чиято цел е била миноподривна дейност срещу немските войски.

  Нямам проблем с това, че е бил осъден на смърт. Нарушил е тогава действащите закони. Имам проблем обаче с това, сега кекнери и секретарки и шофьори на лайнарки да дават оценка за личността му!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  "Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров."

  Нищо чудно,сталиновата пропаганда, солидно допълнена с елементи от гьобелсовата, и досега успешно работи в една печално известна страна и вдига "рейтинги" до небесата.

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Левски и Ботев също са били терористи!

  Не ли? [/quote]
  НЕ са.
  НИТО Левски,
  НИТО Ботев
  СА ПРАЩАНИ ОТ НЯКОГО
  срещу пари да върщан терор
  Най-малкото пък от РУСИЯ
  А е могло и да слугуват на РУСИЯ
  срещу РУБЛИ
  както го е правел въпросният ТЕРОРИСТ

 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  само да кажа че съм протива монархията като държавно управление, но управлението на комунистите е води до най-голямата катастрофа следа падането под турско робство

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  съветски

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#29] от "rldkfl":
  Лично за мен между вас и комунетата няма никаква разлика, както и според Вацлав Хавел:
  "Десният догматизъм с неговата нетолерантност и догматична вяра в общи поучения ми пречи по същия начин, както и левите предразсъдъци, заблуди и утопии. Отказвам и винаги съм отказвал да се причислявам към десницата или левицата. Стоя извън тези политико-идеологически фронтове и съм независим от тях. Пазя своята свобода дотолкова, че без притеснения да имам за всичко собствено мнение и да не се чувствам ограничен от свои предходни самоограничения. Приемам дадено мое мнение да изглежда „левичарско”, друго пък – „десничарско”. И да си призная – все ми е едно."

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  ти явно си шофьора на лайнарка, дето дава оценка...

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]а царя няма нищо! [/quote]
  Това другарю го обясни на Съда
  Не на мен.
  И да те попитаме
  Резиденция Бояна
  на другаря ти Тодор Живков ли е
  щом е строена от Неговото Интенданство

 38. 38 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#25] от "boby1945":


  [quote#25:"boby1945"]Просто монархо-фашисткото правителство и лично царят сбъркаха в 1941 и на 01.03.1941[/quote]

  Мдааа, пак торбата с лъжите...

  Сволоч, не помниш ли, че тогава кАмунистите агитирахте за Тристранния пакт, не помниш за листовките, призоваващи за съюз със Сталин и Хитлер, във време когато България е неутрална...

  По-гнусни и по-лъжливи същества от комунистите няма...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]1/ Двете държави са били за статуквото, тоест, запазване на териториалните си придобивки. А ние се борим за мирна ревизия на Версайската система от договори. 2/ В Гърция има британски войски, факт, който ги охраврява да се противопоставят на Германия. 3/ В Югославия военен англофилски преврат анулира договора за присъединяване на страната към Тройния съюз....[/quote]
  4/ България на 1.9.1939 г. обявява неутралитет. СССР ни предлага гаранции с Прибалтийския вариант, с който анексира съответните републики -Соболевата акция: естествено, че ще го отхвърлим.
  5/ Франция е разгромена през 1940 г. а когато търсим гаранции от Великобритания за нашия неутралитет преди март 1941 г. от Лондон ни отговарят че са в трудна позиция и ни съветват да окажем въоръжена съпротива на вермахта!?
  6/ Към март 1941 г. СССР и Германия са съюзници, САЩ е неутрална, Франция разгромена за 3 месеца, Луфтвафе бомбардира непрестанно Англия.....

 40. 40 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#33] от "rldkfl":

  Катастрофите са преди комунистите- таман 3 на брой! Ако не беше последвалото ни участие, във войната, щеше да е 4-тата.

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  [quote#35:"tribiri"]Лично за мен между вас и комунетата няма никаква разлика[/quote]
  Ха-хаааааааа
  Най-старата ченгеджийска мантра
  "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ"
  Само "НИЕ" дето раздаваме етикетите
  КОЙ КАКЪВ Е
  Само "НИЕ" сме в бяло
  и съдим от ПИЕДЕСТАЛА
  НА ЧЕНГЕДЖИЙСКАТА НЕПОГРЕШИМОСТ

 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  В книгата си "Свидетелствам под клетва" Дянко Марков, млад офицер по онова време, дежурен на летището, когато Царят се връща от Германия и по-късно, когато пристига японски самолет с противоотрова, прави същите предположения въз основа на множество факти. Царят е убит от руснаците, защото е планирал и е бил на крачка от извеждането на България от Тристранния пакт. А с това е щял да сложи край на съветските планове за окупация на България. По същата причина 7 месеца по-рано е убит и ген. Луков, който също работи за излизане от пакта.

 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#35] от "tribiri":

  така де вие сте преди всичко русофил

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  [quote#40:"de_e_zorata"]Ако не беше последвалото ни участие, във войната, щеше да е 4-тата. [/quote]
  Последвалото участие във войната
  попречи ли на СЪВЕТСКА РУСИЯ да ограби
  до шушка България под формата на
  "репарации"
  И да натресе да плащаме такива
  на Гърция и Титова СЮРБОСЛАВИЯ

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#43:"rldkfl"]така де вие сте преди всичко русофил [/quote]
  РУБЛОФИЛ и

  СЪВЕТОФИЛ

  е нещо различно от Русофил

 46. 46 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Любопитно

  [quote#38:"toffeetwr"]не помниш за листовките, призоваващи за съюз със Сталин и Хитлер, във време когато България е неутрална[/quote]Аз не знам, за подобни листовки. Я, да ги видим?

 47. 47 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  СССР е само един от победителите. Нещо да кажеш, за другите?

  Все пак сме били победена държава, и не е могло, да се разминем със всичко.

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално
  До коментар [#36] от "rldkfl":

  Не аз лепя етикети и не аз определям, кой е комундер и кой не! Вие сте от тези дето независимо за какво иде реч, го избивате на идеология, като треторазряден партиен секретар!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  "Левски и Ботев също са били терористи!

  Не ли?"

  По сегашни понятия България 5 века е била окупирана от Турция и те са се борили срещу окупантите. България не е била окупирана от немците, те са били съюзници на българското правителство, което превръща всички действия срещу тях в действия срещу правителството- тоест в тероризъм по съвременните понятия. Така че няма какво да подскачаш!
  Освен това,единствената акция срещу немците, за която е известно, е срещу медицински пункт в Жабокрек, в който е имало десетина ранени немски войници. Всичко останало е акции срещу български мандри и убийства на отделни българи като генерал Луков.
  Друг е въпросът, че такъв талантлив поет като Вапцаров се е хванал на комунистическата въдица и така безсмислено и безполезно е угробил таланта си.

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално  [quote#46:"de_e_zorata"]Аз не знам, за подобни листовки. Я, да ги видим? [/quote]
  Ето какво пише в своите „Спомени” царица Йоанна:

  „Белези на съветско-немско приятелство имаше непрекъснато. Съветските танкери прекосяваха Черно море, за да разтоварят суровината, предназначена за Германия, в пристанищата на Варна и Бургас. Върху вагоните-цистерни работниците, разтоварващи петрола, пишеха с големи букви:

  ДА ЖИВЕЕ БОРБАТА НА НЕМСКИТЕ ДРУГАРИ!

  ДА ЖИВЕЕ БРАTCTBOTO НА СЪВЕТСКИЯ И НЕМСКИЯ НАРОД!

  ДА ЖИВЕЕ ДРУГАРЯТ ХИТЛЕР!”

  http://kordon.blog.bg/politika/2014/02/01/da-jivee-drugariat-hitler-ili-prodajnostta-na-bylgarskite-ko.1234060

 51. 51 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Смятам че е станал неудобен и са го убили. А и в дните преди смъртта е имало много съмнителни събития.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hawaii":

  А паркът Врана чий е бе другарю! След като е купен от аптекаря на царя на търг на БНБ и после е откупен от самия цар.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#46:"de_e_zorata"]Аз не знам, за подобни листовки. Я, да ги видим? [/quote]

  Слабо образование!
  Световно известна истина - порови в нет-а и ще ги видиш!

 54. 54 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Прабаба ми разказваше за погребението на Борис III. Разказваше колко много хора е имало, всички били навън, общото настроение сред хората било тъжно.
  А иначе сме случили на водач, в онези трудни времена да успееш да направиш необходимите политически ходове, така че да минимизираш загубите по време на Световна война е достойно най-малкото за уважение!

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hawaii":

  Защо не прочетете малко серизни изследвания по темата вместо да ни посствате тъпотии от разни блогове. Имате ли идея, на какво му се вика Соболевата акция, с която е свързано едно от основните престъпления на Вапцаров. Комунистите са ускали в България вместо немци да влязаг руснаци, а ненемци и руснаци!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#35] от "tribiri":


  [quote#35:"tribiri"] Отказвам и винаги съм отказвал да се причислявам към десницата или левицата. Стоя извън тези политико-идеологически фронтове и съм независим от тях. [/quote]

  Повече от логично, главата ти е толкова дълбоко завряна в гъза на Путин, че ляво и дясно е за теб е все едно, просто вкусът накъдето и да се обърнеш е един и същ...

  Все пак - т.к. си "независим" и "имаш собствено мнение" - да покажеш едно-единствено от стотиците и хилядите ти мнения до тук, което да си критикувал Русия в независимо какво отношение. Мога да ти гарантирам, че такова няма да намериш, понеже ушанките ви правят по калъп и в строй.

  Ако провериш моите мнения ще видиш постове критикуващи и Русия, и САЩ и РБ и ГЕРБ и ЕС (партиите от ДС по принцип) в зависимост от моите субективни виждания за различините ситуации и как това се отрязява на България. Там е разликата между мислещите хора и мурзилките независимо от коя партия...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В НКВД е имало лаборатория,която е произвеждала отрови,с които са избивани противници на Сталин.Тя се е ръководила от професор Майрановски.Ако някой е отровил Борис,то това е именно Сталин.Когато Тито се отцепва от СССР Сталин изготвя план за отряването му,но агентите му са заловени.Никога няма да се разбере причината за смъртта на Борис.Най-вероятно е умрял от естествена смърт вследствие на инфаркт.
 58. 58 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Няма много логика в твърдението, че Сталин е отровил Борис III, защото щял да му пречи. Сталин още се бори за оцеляването на СССР. Курската битка току що е отшумяла и не е невъобразим успех. Да, везните са се наклонили, но за толкова кратко време не е много вероятно да подготвят покушението.

 59. 59 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hawaii":

  Абе, човек, какво ми даваш да чета някакъв блогер- да не си ти това? Човекът каза "листовки" [#38] от "toffeetwr":

 60. 60 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Най-лошото от всичко е поруганият му гроб. В една държава като нашата, лашкана в режим на реваншизъм и отмъщение, сега е невъзможно да откриеш истината. Дано духът му е намерил покой.

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дон Кихот":

  По вашата логика индианците могат да си поискат държавата, щото са окупирани от по-малко от 5 века

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#46] от "de_e_zorata":


  [quote#46:"de_e_zorata"]Аз не знам, за подобни листовки. Я, да ги видим?[/quote]

  Върбан Ангелов е правоверен комунист. От предговора на неговата книга научаваме, че според британските архиви след 1925 г. той е бил считан за един от петимата най-влиятелни комунисти в България. Тъст е на председателя на 7-мото Велико народно събрание акад. Николай Тодоров. Интерниран е през ноември 1939 г. в Златоград, заедно с други видни комунистически функционери – д-р Иван Пашов и члена на Централния комитет на комунистите Христо Михайлов. По-късно заедно с Тодор Павлов е в лагера Ени-Кьой. След 9 септември 1944 г. е един от главните обвинители в т.нар. Народен съд, срещу народните представители от 25-тото Народно събрание, Главен арбитър на Републиката, а по времето на Вълко Червенков - пълномощен министър във Виена.

  ".... вътрешното ръководство на БКП проведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт ..." (стр. 119).

  "В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт ... когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски." (стр. 126).

  "Агитацията да влезем в Тристранния пакт и във войната на страната на Германия, Италия и Япония трая до 22 юни 1941 г., когато у нас стана известно, че германската армия напада СССР." (стр. 120).

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#56] от "toffeetwr":

  Прочети подписът ми!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":


  [quote#52:"tribiri"]А паркът Врана чий е бе другарю! След като е купен от аптекаря на царя на търг на БНБ и после е откупен от самия цар. [/quote]

  Илитерат, ето ти едно четиво малко да се ограмотиш и да разбереш, що за институция е Царското интендантство и че Кобургите не са имали никакви лични имоти в България:

  http://www.legalworld.bg/26616.chastna-kancelariia-ili-dyrjavno-uchrejdenie-e-bilo-carskoto-intendantstvo.html&orderby=1

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#56] от "toffeetwr":

  Да цитираш Хавел и да напишеш такъв коментар... Вие сте точния човек, заради който е написано това в поидписа ми!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#65] от "toffeetwr":

  Паркът Врана е закупен от аптекаря на царя за 56 000 златни лева на търг обявен отг БНБ. После е продаден на Фердинант, а не на интенданствито му.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Любопитно

  [quote#53:"Alexander97"]Слабо образование!
  Световно известна истина - порови в нет-а и ще ги видиш! [/quote]Порових! Нещо интересно, на прима виста: "Позиви и лозунги, разпространявани в София за изгонване на германските войски от България, срещу гражданската мобилизация, за даване на свобода за самоопределяне на националните малцинства, за сътрудничество с балканските народи и СССР" Има и други, против изселването на евреите, против мобилизацията, за дружба със СССР, срещу фашистите от "Ратник", срещу ЗЗН и т.н. Ето разгледайте ги: http://goo.gl/o9L2rR

  До коментар [#53] от "Alexander97":

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#66] от "tribiri":

  [quote#66:"tribiri"]Да цитираш Хавел и да напишеш такъв коментар... [/quote]

  Това, че цитираш Хавел, няма да те направи на неговото ниво. Дори те попитах, да покажеш къде си имал мнение различно от гледната точка на Путин... и още чакам отговор...

  [quote#66:"tribiri"]Вие сте точния човек, заради който е написано това в поидписа ми! [/quote]

  Тук съм напълно съгласен с Вас и спор няма - този подпис и тази мисъл е напълно ваша показва и истинското Ви ниво, разликата с Хавел е очевидна.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 71. 71 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#50] от "Hawaii":

  Ето и за теб нещо: "Позив [на ЦК на БКП] против антисемитските действия на членовете на Съюз "Ратник", против провокаторите и чуждите агенти.
  Б.м, 1939

  "Позив на Работническата партия в София срещу изчезването на продукти от пазара и изнасянето им за Германия, скъпотията и внасянето на законопроект за защита на нацията за разглеждане от ХХV ОНС София, 1940"

  http://goo.gl/o9L2rR

  Оказва се, че комунистите са били против фашистите, още от самото начало(1939)!

 72. 72 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  И за тях не е бил скъп, самите комунисти са казвали, че поезията му не струва нищо. Просто поредният глупак употребен от комунистическата паплач.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#29] от "rldkfl":

  Ако това те утешава, защо не?
  Но Царот наистина сбърка в 1941, както и бащицата му преди в 1912, 1913, 1915 (много грешки и то нагъсто)
  Апропо и вместо днес да се сополивим по повд смъртта на един от церете на вредната за България династия на Кобургите, е добре да ги осъдим със закон както направиха австрийци 1919, италиянци 1946, румъните 1946, германците 1919 с техните провалили се династии...
  За да не идва пак след време някой деди управител за 800 дни, който после си отива оттоварен с имане от 245 000 000 евра

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#62] от "toffeetwr":

  ЕЖК?!? Пълни Щуротии! Аз постнах ИСТИНСКИ документи, а не този казал, онзи казал. Имат си ДАТИ. Няма как 19440- 41г., да имало такива листовки, каквито казваш.
  [quote#62:"toffeetwr"]В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт ... когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски." (стр. 126).

  "Агитацията да влезем в Тристранния пакт и във войната на страната на Германия, Италия и Япония трая до 22 юни 1941 г., когато у нас стана известно, че германската армия напада СССР." (стр. 120). [/quote]

 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#38] от "toffeetwr":

  За съжаление не са лъжи, а факти от историята, които предизвикаха Съюзниците строго да накажат монархо-фашетата в 1944-46, както наказаха и всички други помощници на хитлерчо по Европата....
  Апропо, ако не си наясно с историята, в 1941 на 01.03 монархо-фашистката власт ни присъедини към силите на Аста, не към съюзниците, както направиха Сърбия и Гърция....
  Понеже им се видя малко, на 13.12.1941 същите умници обявиха война на САЩ и Англия топтан... и всичко това под прякото "ръководство" на цар Борис 3......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":


  [quote#30:"tribiri"]Всъщност той е бил деловодител в група, чиято цел е била миноподривна дейност срещу немските войски. [/quote]

  Ватенка, дай малко данни за тази група, да видим какво са направили срещу немските войски, тия каманистически герои...

  Да не са ударили за една седмица - 2-3 мандри?!?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#74] от "de_e_zorata":

  Тези шменти капели, дето ги раздуваш в смешния опит да оневиниш престъпната политика на цар Борис 3, не хванаха дикиш нито пред Съюзната контролна комисия 1944-47, нито на Парижската мирна конференция 1947, където окончателно ни записаха сред победените помощници на Хитлерчо във ВСВ .... заедно с Унгария, Румъния, Италия и Финландия......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#13:"eksar007"]БОРИС НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН ВОЙНИК /С/У СССР И НИТО ЕДИН САМОЛЕТ ДА БОМБАРДИРА АНГЛИЯ.[/quote]

  Имах си аз да беше пратил бомбардировачи над Англия.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поклон пред паметта му! Неслучайно е бил обичан от народа си. Жалко, че синът му не се оказа на висота.

 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#56] от "toffeetwr":

  Да видим сега, не можеш да четеш или не можеш да осмисляш прочетен текст? Щото в коментара, който си цитирал ясно си пише, че това всъщност са думи на Вацлав Хавел.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#77] от "boby1945":

  Напротив! Отговарям на смешните опити, за фалшифициране на историята ни. Ето какво каза този шмекер:
  [quote#38:"toffeetwr"]не помниш ли, че тогава кАмунистите агитирахте за Тристранния пакт, не помниш за листовките, призоваващи за съюз със Сталин и Хитлер, във време когато България е неутрална...
  [/quote]

 82. 82 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#2:"npiatanasov"]Последния достоен държавник на България!
  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил"[/quote]

  това може би е най-обективната оценка за НВ Борис Трети !

  светла Му памет

 83. 83 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Комуноидната лъжа, че Хитлер е отровил Борис пусна корени. Целта е постигната. По важно е друго, как ранната смърт на царя повлия на съдбата на царството. Влияе и до наши дни, защото ако имаше възможност да възпита сина си, ако му беше оставил завети, ако бе култивирал в него чест и морал, днешното ''величество'' нямаше да се продаде на КГБ. Да изиграе отвратителната си роля на необразована и алчна комуноидно - руска патерица.

 84. 84 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#75] от "boby1945":

  [quote#75:"boby1945"]Апропо, ако не си наясно с историята, в 1941 на 01.03 монархо-фашистката власт ни присъедини към силите на Аста, не към съюзниците, както направиха Сърбия и Гърция.... [/quote]

  Ватенка, точно това ти обяснявам, кАманистите развиват активна дейност в подкрепа на влизането на България в Тристранния пак, т.к. по това време Сталин и Хитлер са съюзници, може да прочетеш и речите на Сталин от това време.

  Оттделно, по-горе пак съм ти обяснил, че Югославия е отначало в орбитата на Хитлер и в замяна и е обещан Солун и едва след държавен преврат се обръща срещу него.

  По времето, когато България влиза в Тристранния пакт, тя става съюзник на Хитлер и Сталин, които по това време са съюзници, против англо-саксонците, по които плюеш във всеки твой пост. Понимаеш ватенка?!?!?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 85. 85 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#74] от "de_e_zorata":

  Ватенка, днес само една регистрация ли имаш? Това, което съм представил не е дадено от мен като факти, а от главен обвинител от Народния съд и по късно посланик във Виена написано със собствените му ръце.

  Отделно, като за интелект като теб може да прочетеш резолюциите на Коминтерна по въпроса. После може да си направиш нова регистрация...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#81] от "de_e_zorata":

  Какво е агитирал тоз и онзи си е негова работа.... Външната политика в 1940-1944 и конкретно в 1941 беше САМО в РЪЦЕТЕ на царот Борис 3 и профашистките политици от 24 и 25 ОНС, съответно подържаното от тях правителство на манияка Богдан Филов подписал присъединяването ни към Оста на 01.03.1941 и обяви война на САЩ и Англия, пак лично на 13.12.1941...

  Апропо и двете посрещнати с "аплауци" от депутатите на мнозинството в 25 ОНС (според стенограмите)....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#84:"toffeetwr"]По времето, когато България влиза в Тристранния пакт, тя става съюзник на Хитлер и Сталин, които по това време са съюзници, против англо-саксонците,[/quote]
  Тези ги разправяй на стария ми каскет! Сталин никога не е бил съюзник на Хитлер в Оста (Рим, берлин и Токио) каквито ставаме ние на 01.03.1941.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на de_e_zorata
  de_e_zorata
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#85] от "toffeetwr":

  Прочете ли "листовките" и "хвърчащите листове" от линка на държавния АРХИВ?

  Колкото и да обиждаш, на"Сволоч", "Ватенка" и други такива, лъжите ви не минават, има си архиви, които могат да се прочетат от всеки, който се интересува от истината.

 89. 89 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#80] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":


  [quote#80:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]Да видим сега, не можеш да четеш или не можеш да осмисляш прочетен текст?[/quote]

  Ти понеже си рядко интелигентна, ще ти го обясня по-бавно - това, че ватникът вади думи и мисли на Хавел и ги използва, като свои извън контекст, няма да намали в ни най0малка степен уважението ми към Хавел.

  От друга страна, мислите на Хавел, които ватникът е използвал да оприличи личността си, са в пълен контраст с неговите мисли и убеждения и съвсем коректно да ми покаже един-единствен свой негативен коментар по отношение на Русия - за да видим колко е независм и доколко спада в категорията на Хавел, като за сравнение може да използваме моите коментари - в тях има критики и по отношение на Русия и на САЩ и на ЕУ и на РБ и на ГЕРБ в зависимост от ситуацията и сбективната ми оценка. Все още чакам примери за "независимо" мислене...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 90. 90 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Достоен човек и голям Българин, който не позволи на България активно да участва във Войната. Човекът заслужава паметник и признателност!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 91. 91 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 449 Неутрално

  " Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров. Така се ражда митът за безпринципно скърбящия български народ."
  Кулминационен край за статията,нагледен пример за нагла гавра с автенти4ни документи от страна на комунистите.Спомням си снимката-фал6ификат със съветския танк на центъра на София, уж при посре6тането на съветската армия.Знаково ми зву4и и "мъл4анието" на съветските архиви, не само за този слу4ай, но и за много други слу4аи засяга6ти пряко миналото на народите и държавите съседи на Русия и СССР.Безспорен е и фактът 4е народът е оби4ал своя цар.

  ne mutlu türküm diyene.
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#25:"boby1945"]След разгрома германските войски на Източния фронт, няма как цар Борис 3 да не е бил яко притеснен от настъпващата трета национална катастрофа и загубването на четвърта подред война за което и той лично е виновен.... [/quote]
  Хайде престани да преписваш от комунистическата история И ОБЯСНИ!
  Поради каква причина Борис Трети е виновен за щетите които понася България. Много бих искал това си обяснение да съчетаеш с цялата историческа ситуация в Европа по онова време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цар Борис хем от естествена смърт е умрял, хем не. Както и цар Самуил преди хиляда години.

  И двамата са умрели от притеснения за съдбата на царството си.

  През август 1943 се е виждал вече очертаващият се пълен крах на хитлеристка Германия, а не се е виждала никаква възможност на сателитите да се спасят. СИтуацията си е била баш инфарктна.

 94. 94 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Левски и Ботев също са били терористи!
  [/quote]

  Да се сравнява дейността на Левски и Ботев с тази на .нар. антифашисти в България е въпиюща глупост...

  Дали ще можете да се сетите сам защо ?

 95. 95 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  [quote#32:"Hawaii"] срещу пари да върщан терор [/quote]

  прочетете какво означава тероризъм, диверсия и тн..мисля, че не са ви ясни тези термини след като замесвате пари и заплащане.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#70] от "toffeetwr":

  Вие като какъв се изживявате? Като форумен партиен секретар, който следи за правилната идейно политическа ориентация на форумците ли?!
  Очевидно не сте проумели, че разликата между комунизма и демокрацията е в свободата на словото и мисленето. Явно сте от тези комунисти, които са решили, че слагайки по едно НЕ прред всичко, което са говорили и мислили до момента са станали демократи

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#91:"hasanço"]Безспорен е и фактът 4е народът е оби4ал своя цар. [/quote]
  Без много приказки този факт ясно се вижда от броя на хората и изражението по лицата им на снимката, показана в началото на статията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Боже, колко злоба....
  Когато България се присъединява към Тройния съюз някакъв англичанин заявява, че това е подлост и България е трябвало да се бие. Един американец го пита как би постъпила Великобритания ако пролива беше широк колкото Дунав, населението около 5 милиона, а Вермахта е на брега...И трябвало ли е България да се бие с/у немците за да могат Гърция и Сърбия да запазят окупираните български територии, а България да бъде разорена?
  А, да, абе какво е това чудо "монархофашизъм"?
  Звучи ми по налудничаво от "социализъм с човешко лице"!

 100. 100 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 525 Гневно

  ...а сина му се договори с комунягите.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK