"Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят

Бежанци на границата на Сръбия и Унгария.

© Георги Кожухаров

Бежанци на границата на Сръбия и Унгария.Редакцията публикува анализа от последния брой на британското списание "Икономист", посветен на кризата с бежанците, заливащи Европейския съюз. "Една по-отворена Европа с по-гъвкави трудови пазари може да превърне бежанската криза във възможност, както направи Америка с поредицата от бежански вълни през 20-и век", казва изданието.


"Ислямска държава" (ИД) не крие своята бруталност. Когато изгаря живи хора или набива главите им на колове, тя качва видеокадрите в интернет. Когато нейните бойци поробват и изнасилват момичета от други религии, те се пъчат, че изпълняват волята на Аллах. Затова, когато бегълци от окупираните от ИД територии в Сирия или Ирак казват, че се страхуват да се върнат у дома, е много вероятно те да казват истината.


Европейският съюз е един от най-богатите, най-проспериращи райони на света и неговите жители обичат да си мислят, че те задават стандартите за състрадателност. Всички страни от ЕС са съгласни, че имат законно задължение да дават сигурно убежище на онези, които имат основателен страх от преследване. Въпреки това сегашният наплив от хора, търсещи убежище, меко казано, подлага на изпитание предаността на Европа към нейните идеали.
Неонацистките бандити в Германия палят приюти за кандидати за убежище. Една антиимигрантска група в момента е най-популярната политическа партия в Швеция. Унгарският премиер, правещ се на домашен Доналд Тръмп, предупреждава, че нелегалните мигранти, особено от Африка, заплашват оцеляването на страната.


Перспективата вече е изяснена частично. Около 270 000 бежанци са достигнали Европа по море досега тази година. Това е повече, отколкото са пристигнали през цялата 2014 г., но е все още само един човек, търсещ убежище, на всеки 1900 европейци. И много от тези хора ще получат отказ.


Към много по-бедни части на света има много по-голям наплив. Миниатюрен Ливан е приел 1,1 млн. сирийци - около една четвърт от собственото му население. Турция е приела 1,7 млн. Танзания - страна, в която средният доход е една петдесета от този в ЕС - е подслонила от десетки години стотици хиляди бежанци от Конго и Бурунди, без много да се оплаква. Когато обаче европейски държави като Гърция и Италия, където първо пристигат арабските и африканските бежанци, поискаха помощ, за да ги обгрижват, останалите членове на ЕС с огромна неохота се съгласиха да приемат нищожно малкия брой от 32 256 души в продължение на 2 години.


Да печелиш, като правиш добро


Европа може и трябва да направи повече. Не само от морални съображения, а и заради собствените си интереси. Европейската работна сила застарява и скоро ще започне и да намалява. Правителствата трупат огромни дългове, които смятат да стоварят върху бъдещите поколения. А положението ще бъде още по-трудно, ако бъдещите поколения са по-малобройни.


Имигрантите, включително кандидатите за убежище, обикновено са млади и с желание да работят. Така че те могат да помогнат за облекчаването на този проблем, като се грижат за старите хора и като поемат част от дълговете, в чието натрупване не са участвали. Африканците и арабите са млади. Европа може да "вземе назаем" част от тяхната жизненост, но само ако европейските правителства третират всички видове миграция по-разумно. Това ще бъде политически трудно и ще изисква и реформиране на трудовите пазари.


Отсяването на кандидатите за убежище трябва да бъде строг. Сирия е същински ад, но Албания не е. Отсяването обаче трябва да бъде също експедитивно и великодушно. Хора, които прекосяват пустини и бурни морета, за да стигнат до Европа, е малко вероятно да се окажат кръшкачи, когато дойдат тук. Напротив, проучвания сочат, че имигрантите по света по-често са склонни да започват бизнес, отколкото местните хора, че е по-малко вероятно да извършват сериозни престъпления и че нетно приносът им към държавната хазна е положителен.


Страховете, че бежанците ще откраднат работни места или ще повлекат надолу заплащането на местните хора, също са необосновани. Тъй като те носят нови, различни умения, идеи и връзки, тенденцията е по-скоро да вдигат заплащането като цяло и на местните, макар че е възможно да го понижат леко при неквалифицираните местни хора. А за самите мигранти печалбата е огромна. Премествайки се в Европа, с нейните предсказуеми закони и ефикасни компании, те могат да бъдат няколко пъти по-производителни, като съответно повишават и своето трудово възнаграждение.


Възможно е спектиците да кажат, че културното влияние на миграцията е дълбоко дестабилизиращо и че Европа нито желае, нито е в състояние да абсорбира голям прилив отвън. Европейците се ужасяват, когато видят тълпи от неасимилирани, безработни имигранти, както в някои части на Париж и Малмьо. И се страхуват от ислямисткия тероризъм, особено след масовото убийство в "Шарли ебдо" и след обезоръжаването на мароканец, извадил огнестрелно оръжие във френски скоростен влак миналата седмица.


Не всички, които изпитват такъв страх, са ксенофоби. Безспорно е, че мониторингът над джихадистките групи трябва да бъде засилен. Отговорът на по-общия въпрос - Как Европа може по-добре да асимилира мигрантите? - обаче може да бъде обобщен в три думи: дайте им работа. Тази формула дава добри резултати в Лондон, Ню Йорк и Ванкувър. Работните места предпазват младите от опасно поведение. На работните си места мигрантите общуват с местните и усвояват техните навици, и обратното. Политиките, които оставят новодошлите без работа, са пагубни. Такъв е резултатът от британските ограничения за кандидатите за убежище, както и от закостенялото шведско трудово законодателство, което прави наемането на неквалифицирани работници неизгодно.


Една по-отворена Европа с по-гъвкави трудови пазари може да превърне бежанската криза във възможност, както направи Америка с поредицата от бежански вълни през 20-и век, много от тях от Европа. Пуснете ги да влязат и им дайте да печелят.


(БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (276)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dlyubomirov
  dlyubomirov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Икономист" да си ги пуска в редакцията.

  ...
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  ами прави са англичаните ,богатите не искат бедните

 3. 3 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Икономист" ми падна в очите.

 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Споделям мнението на Икономист. Само комунисти и нацисти искат да избиват и поробват бежанците...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Как да им се даде работа? В Европа има безработица за местните.....Част от бойците на ислямистите са родени в европейски страни, така че нещата не са толкова прозаични.

 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Те си работят.Стрелят по редакции....

 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То ние ги пускаме, ама те не ни щат!
  При Тодор Живков било хубаво и идвали, сега било лошо, глад и фашизъм и не искали за пет минути да бъдат в България.
  Какво да правим?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 705 Неутрално

  хм, като се сетя колко място има в Аризона...?

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си! Економист да напише такава простотия??? не вярвам, тук има някаква шашма в тези цитати.
  ИД избива друговерци и изнасилва жените друговерки.....нали, тогава що тези мюслита бягат??? Авно ИД не ги заплашват. Та тази майка с 28 дневното си бебе дето я дават като световна новина...какво ще работи?? или отива за да получава социални за чааветата си и да живее на гърба на социала?
  Нима Економист са тъпаци и не разбират, че тези орди не бягат ОТ ВОЙНА, те бягат КЪМ БЛАГА!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Пуснете ги да влязат и им дайте да печелят."

  С малки изключения, тези които не крадат и не са мързеливи, обикновено карат таксита. От наблюдение малко са тези, които имат квалифицирана работа. Ама и нуждата от таксита си има граници. Пък и аз честно казано избягвам да ползвам таксита, защото половината шофъори изглеждат като дясната ръка на бин ладен. Което пък ме води на коментара на "Икономист", че те асимилирали културата на приемащата страна.....

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Кви са тея глупости от това популярно списание? Само 6% от бежанците има образование и квалификация. Ако въпросът е да намерим неграмотни и оскотели хора за черна работа, за 20 години Европа може да си произведе такива сами, ако подсигури размножаването на маргиналните си слоеве. ТОВА СЕ БЕЖАНЦИ. Приемаме ги, раним ги, поим ги, конфликта приключва и ги изпращаме към родината им, за да си я градят и пазят наново. Глупостите за интеграция са престъпления срещу устоите на Белия свят. Ако и той падне, светът ще е хаус.

 12. 12 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":

  Никой не иска да ги избива или поробва. Ще се радвам да си живеят проспериращо и демократично, но без да се натрапват на готовото.

 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#4:"полувишис"]Само комунисти и нацисти искат да избиват и поробват бежанците...[/quote]
  А янките ги създават убивайки децата им и разрушавайке домове и работните места с УМНИ-СМАРТ бомбардировки, уж предназначени за неиграешия по свирката им, сирийски президент Асад.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  То това за нас не се отнася. Работа има много, но няма пари.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Дали искаме или не искаме това което казва "Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят ще стане.Няма как милиони да останат на социални грижи.Обаче какво ще стане с европейския облик на градовете,това е друга тема.Въобще,голяма бъркотия ни чака.

 16. 16 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 633 Гневно

  До коментар [#1] от "dlyubomirov":

  И 'Икономист' веднъж завинаги да разбере:

  ЕВРОПА НЕ Е АМЕРИКА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!

  ЕВРОПА Е СЪСТАВЕНА ОТ ИСТОРИЧЕСКИ НАЦИИ, НЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 17. 17 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 939 Любопитно

  ... да си ги пуска у тях Икономист, пък да видим каква песен ще запее!

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#6] от "aramissss":

  Стрелят и по влакове

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Изсмучено от пръстите...

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#0:"статиата"] "Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят [/quote] Тогава защо ни беше да влизаме в тоя ЕС, при УНИЗИТЕЛНИ УСЛОВИЯ, като закриването на 1-4 блок, каквито ВСЕ ОЩЕ работят в Унгария и финландия? А, да сетих се, заради фондовете на ЕС, които подхранват КОРУПЦИЯТА И обръчите от фирми! Като тази на Марио Николов, приятел и спонсор на Първанов-капка в морето от всичките злоупотреби и БЕЗСМИСЛЕНИ неща, построени с ЕС пари!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "chichka":
  Истината е много проста, капитализма си внася материал, трябвят му хрупкащи, размножаващи се потребители, на капитализма не му трябват работници, скоро имаше изследване
  Че до десет години вследствие на роботите безработицата ще е огромна! Така че тези, дали на помощи, дали крадящи и просещи или работещи нещо са просто материал, нещо като нашите роми! Проблемът е че тези които произвеждат намаляват, и няма как да им се вземат толкова данъци, фирмите се спасяват чрез офшорки, и остава задлъжняването на страните!

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Мъ ни мой тъй.. българите шъ завиждат че афганистанци, иракчани и африканци ще печелят 10 пъти по добри заплати от тях.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Има резон в това,което коментира "Икономист" - с това застаряващо нерепродуктивно население Европа клони към дом за възрастни хора.
  И е крайно време да се откажем от ксенофобията ,особено у нас - циганите ни виновни,емигрантите ни виновни!Все някой друг ни е виновен.

  Tony
 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Онемях! Да си ги пускат на острова и без това е пълно със всякаква... шарения. Тоя специалист дето се изцепил така освен пари нещо друго дали го интересува? Май, не!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Повечето не идват да работят.

 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#21] от "tvi63":

  Е, кво ти пречат пък роботите за работните места? То и днес 75% от заетите са в сектор услуги...тоест нищо общо с производство на блага, а само преразпределение..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "При Тодор Живков било хубаво и идвали"

  На мюсюлманите им харесваше времето на комунизма. Беше диктатура с диктатор, нямаше свобода на медиите, имаше много наказуеми деяния, които при демокрацията не са, нямаше свободни избори, двупартийна система. Всичко това привличаше умерените мюсюлмани като пчела на мед. Но тогава и мюсюлманските държави бяха здраво стегнати в диктатури, Хосни Мубарак в Египет, Хафиз Ал-Асад в Сирия

  Es muß Geld fließen!
 28. 28 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Икономист както винаги в десетката. Съдейки по коментарите по-горе, у нас е останала само плява.

  Hang on tightly, let go lightly
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  [quote#23:"Free person"] у нас - циганите ни виновни,емигрантите ни виновни!Все някой друг ни е виновен. [/quote]
  Е нема ние да сме виновни я!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на panel
  panel
  Рейтинг: 228 Гневно

  Обичам съвети... от гоооолямо разстояние.
  Само за справка - Европа: Площ 10 180 000 km²
  Население 731 000 000 (2009) д.
  Гъстота 70 д./km² и това по данни от 2009 г.( уики);
  Население-742,5 милиона (2013 г.).

  САЩ: По данни от 1 юли 2013 г. населението на САЩ е 316 391 000 души; площ 9 826 675[1] km²; Гъстота на нас. 33.1 д./km².

  И "стара" Европа какво точно трябва да направи за да угоди и на мигрантите и на САЩ?
  А, сетих се- да се наг@зи.

 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  ".... и ги оставете да печелят..." да спестяват от социалните помощи можи бе искал да напише писача на глупости.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 591 Неутрално

  [quote#4:"полувишис"]Споделям мнението на Икономист. Само комунисти и нацисти искат да избиват и поробват бежанците...[/quote]
  Айде стига с тъпи мантри. Колко години ние българите чакахме за равноправен достъп до трудовия пазар на ЕС? И то като член на съюза. Аман от тъпи лозунги, повтаряни от" умници".

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#23] от "Free person":
  Има изследвания,че ако циганите бяха образовани,работеха и плащаха данъци като българите,то БВП би бил поне с 20-30 процента по-висок.Общо взето единственият данък,който плащат циганите е ДДС ,когато закупуват стоки.Ако имаха процентно същото ниво на престъпност като българите,то престъпността би намаляла в пъти.Така че наистина циганите са виновни за много неща.

 34. 34 Профил на panel
  panel
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Да допълня- за бедната и с много пустеещи земи България: Гъстота на нас. 66,35 д./km².

  Отделен е въпросът къде е съсредоточено населението, но бих искала, някой да ми даде примери как тези мигранти се насочват към пустеещите и плодородни земи и ги обработват, но моля , без да ме връщате във времената на колонизиране на Америка, Австралия...

 35. 35 Профил на klati_mi_se
  klati_mi_se
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ох, преди малко правихме малко любов с булката и не можах да разбера какво стана с тези имигранти.
  Значи, не е добре работата.
  Тук на село нямаме работа за имигранти, така че не, да не се опитват да идват. Има кой да копае царевицата и да бере гроздето!
  Не ми трябват цигани от Африка!

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 806 Любопитно

  Чета The Economist от години, но подобни революционни идеи наистина...стъписват, не че им е за първи път да предлагат нестабдартни решения. Подобен глобалистки подход не отчита структурата на обществено-политическите отношения в ЕС, а те са доста по-различни от реалността в САЩ. Не казвам,че една или друга система е перфектна, и едните и другите си имат трески за дялане, но при сегашната ситуация приемането на милионни мигрантски вълни просто ще взриви обществата в Европа и ще срине социалните им системи,повечето от които са изградени с идеи и условия отпреди 40-50 години и вече издъхват. Това естествено означава радикални реформи и подход и ще отнеме поне десетилетие,ако промените започнат днес, а те няма,заради конюнктурните политици и партии.
  Примерът със САЩ е неподходящ и поради друга причина. Вашингтон винаги много внимателно е следил имигрантските потоци и е имало времена на много строг контрол и рестрикции следващи всъщност икономическите цикли и понякога обществената нагласа. Едва ли, по моето скромно мнение ЕС се нуждае точно днес от милиони мигранти мюсюлмани/ най-трудно се интегрират/ или нискообразовани хора .
  Как точно ЕС ще премахне просто помощите за имигранти и ги остави да работят свободно? И няма десетки милиони да се домъкнат от цял свят и това няма да подбие пазара на труда радикално? И ако пак се върнем на Америка - там защо държат все още поне 12 млн. нелегални и плътно са затворили границите?
  Очаквам по-голяма аналитичност от издание като The Economist. Е, може и статията да не е преведена в своята цялост / днес ще проверя /,но все пак....

 37. 37 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Икономист: Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят"

  Всъщност означава:
  Пускайте още роби да взимат заеми от банките, че да ни плащат лихви. Не ни интересува, че Европа ще стане пренаселена, на нас не ни пука. Ще си обикаляме света с яхтите, а вие сте ксенофоби, да знаете.

 38. 38 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#32:"skomina"]Айде стига с тъпи мантри. Колко години ние българите чакахме за равноправен достъп до трудовия пазар на ЕС? И то като член на съюза. Аман от тъпи лозунги, повтаряни от" умници".[/quote]

  Именно и сега ще има да чакаме до кукуво лято.

  Идеята е да се обезцени стойността на труда и да разгради социалната система в Европа. Всички други приказаки за хуманност и толерантност са прах в очите на слепите.

 39. 39 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#28:"Присмехулник"]Икономист както винаги в десетката. Съдейки по коментарите по-горе, у нас е останала само плява.[/quote]


  Ти колко "бежанци" приюти?

 40. 40 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 611 Любопитно

  Икономистът педлага Европа да зареже социалната държава? Ами, тогава и бежанците ще намалеят.

  Нека сме наясно. Аз съм "за" хуманното отножение към бежанците. Редно е и да се помага на хората и да се ценят индивидите. С две ръце съм "за" икономическите възможности, които се откриват. Обаче, опитът ме е научил, че номерът с интегрирането има една особеност. Е на степен хикс колкото и да го интегрираш си стои пак е на степен хикс. Всеки с малко висша математика го знае. По същият наччин, всеки работил с хора знае, че най-трудно се променят хората. На една фирма културата е отчайващо трудно да се промени, а какво остава на цели съсловия и етнически групи? Следователно, има граница на прилив на чужденци, която не може да се премине преди което и общество да се превърне в буре с барут. И не е заплаха, а лично наблюдение. Една отворена към имиграцията нация като Щатите дори се поляризира по отношение на имиграцията - вижте рейтинга на Тръмп.

  Така, че обущарят не по-високо от обувките. Същото важи и за Икономист. Има праг на поносимост на промяната за населението и праг на адаптивност на новодошлите. Колко е поносимостта на европейците предстои да видим. И вместо политиците в Европа да се вслушват в избирателите си, те се опитват да ги поучават. Интересно, колко дълго може да продължава това.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  "Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят
  .......
  ВЗЕМАЙТЕ СИ ГИ У ВАС!

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#9:"chichka"]Нима Економист са тъпаци и не разбират, че тези орди не бягат ОТ ВОЙНА, те бягат КЪМ БЛАГА! [/quote]
  Много добре разбират, но световният елит е решил така.
  Нали не си мислиш, че световният елит се събират на сбирки да си чукат лаф за любовниците и яхтите?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  предполгам, че " Икономист" има някава привилигирована информация
  и за Европа се очаква надуване на поне нови 5 балона?
  защото, ако не малко интересно как при младежка безработица в евро зона 22.3% ще оставя новонавлизащите да печелят?
  освен ако няма"Икономист" предвид като продавачи на фалшифицирани стоки,бордейни работнички за африканките и трафикьори на хашиш(което и сега правят

  Der Steppenwolf
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#12:"shw13306788"]Никой не иска да ги избива или поробва. Ще се радвам да си живеят проспериращо и демократично, но без да се натрапват на готовото[/quote]
  И още: искаме закона да важи за всички. А не някои да минавяат незяаконно границата и да си затваряме очите. И майка ми да е работила цял живот, а да получава пенсия малко над 200 лева пък един имигрант да ни струва от 300 до 1000 лева на месец!
  Ако сами нямаме уважениуе към себе си никой няма да ни уважава!

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 611 Весело

  До коментар [#6] от "aramissss":

  Не само си работят, ами и ефективно. Колкото и да се разхождаха хванати за ръчичка европейските лидери в подкрепа на Шарли Ебдо, в крайна сметка редакцията реши да спре карикатурите. Е, кой победи? Не ми се вижда да е свободното слово.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ".... Пуснете ги да влязат и им дайте да печелят...." НЕ- да ги пускат в държавите си наследниците на онези, които са владели държавите на незаконните африкански икономически имигранти! Третата българска държава НИКОГА не е била колониална империя и не е установявала държавно колониално управление в държави в Африка и Азия; никога не е ползвала ресурсите на тези държави за повишаване на собственото си благосъстояние , в резултат на което гражданите на колониите да са обеднявали. България и българите НЕ НОСИМ историческа вина за колонизацията на Африка и Азия, за това НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ да приемаме всякакви твърде различни от европейците хора в България и да им предоставяме гражданство!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#21:"tvi63"]скоро имаше изследване
  Че до десет години вследствие на роботите безработицата ще е огромна![/quote]
  Не е вярно.
  Един робот струва майка си и баща си, а може да прави тесен набор от операции.По евтино е да наемеш един индиец за по 0,5-1$ дневно! Повтарям-дневно! Индийците ходят в арабскиет страни на гурбет за по 100$ месечно!

  А и накарай робот да ти свърши задачата: "Докарай оная кофа зад вратата и сипи половин кофа топла вода"

  Ако кофата не е с точно оипределени размер и форма, поставена на точно определно място, с точно определена дръжка, в точно определена позиция-дръжки ще свърши!

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 611 Разстроено

  До коментар [#44] от "La Loba Esteparia":

  Спомних си преди няколко месеца за статия която описваше денят на черноработници на пиаца във Франция. Явно, повече от това е нужно на Европа.

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#23:"Free person"]Има резон в това,което коментира "Икономист" - с това застаряващо нерепродуктивно население Европа клони към дом за възрастни хора. [/quote]
  То си е работа на Европа!
  Всеки минал незаконно границата следва да бъде съден и да си понесе отговорността и наказанието!
  Иначе и други хора моеж да решим, че закона за нас не важи и да започнем да правим каквото си искаме-например да гръмнем някой влак или да запалим 20-30 коли.

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Америка като че ли не е приютявала голяма маса мюсюлмани, нито през 20 в., нито когато и да било. Явно неслучайно. Защо се очаква, че Европа трябва да ги приюти и че ще спечели от това?

 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#32:"skomina"]Колко години ние българите чакахме за равноправен достъп до трудовия пазар на ЕС? И то като член на съюза.[/quote]
  Като сме тъпи-ще чакаме!
  А закононарушителиет минават границите, на никакви условия не отговарят, никой не ги знае даже дали са тези, за които се представя- и веднага хоп!-на софрата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Неутрално

  1. въпросните хора не искат да работят, а европейска държава да ги храни и да им осигури всичко

  2. повечето нямат никакво образование, квалификация и умения и могат само да правят деца

  3. европа, за разлика от безкрайната американска пустош, е гъсто населена и няма къде да ги дене всичките тези убаффци и убавици

  4. европа е в сериозна икономическа криза, на която не й се вижда краят

  5. европейската социална и пенсионна система и сега е в тежко положение, а с допълнителни милиони лапачи съвсем ще грохне - как да обясниш на хората, работили/спестявали цял живо, че на стари години ще видят едно голямо нищо от изработените пенсии, защото има едни готини убаффци от гъза на географията, които също искат да седнат на европейската трапеза? къде отива справедливостта и каква е тази солидарност, която иска от трудолюбивите честни хора само да дават, да търпят и да обръщат и другата буза?

  6. тия дни излезе официална статистика за не-европейските имигранти в европа - над 20% от тях не са завършили училище и нищо не пипват - социалната система ги хрантути до гроб. как точно си представя "икономист", че новата вълна "европейци" ще тръгне да се гърби да бачка, вместо да следва положителния пример на другите имигранти?

  reddit.com/r/The_Donald/
 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#48:"Веселин Дечев (десидент)"]Един робот струва майка си и баща си, а може да прави тесен набор от операции.По евтино е да наемеш един индиец за по 0,5-1$ дневно! Повтарям-дневно! Индийците ходят в арабскиет страни на гурбет за по 100$ месечно!
  [/quote]

  Не е съвсем точно. Имам познат в голяма фирма, който внедрява машини във Виетнам. И като го попитах, защо там? Не е ли евтина работната ръка? Той заяви, че в Китай плащат 6000 долара на работник годишно. Във Виетнам около 20% по-малко и все пак, една машина като замести 5 работника са на сметка. Ако автоматизацията не носеше полза, нямаше да съществува.

 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#36:"thepirineagle"]

  Чета The Economist от години, но подобни революционни идеи наистина...стъписва[/quote]
  Щото е на чужд гръб!
  Колко имигранта подслониха Икономист?

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "Една по-отворена Европа с по-гъвкави трудови пазари може да превърне бежанската криза във възможност, както направи Америка с поредицата от бежански вълни през 20-и век"
  - "Икономистите" са спестили да обяснят, колко различна от европейската, е политиката на САЩ, колко е гъстотата на населението тук и там, в чии затвори се влиза по-лесно ( за полицейските проверки да не говорим ) и не на последно място - религиозните "особености" на идващите !

 57. 57 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#23] от "Free person":

  Е пъ ти не знаеш ли че циганите,имигрантите и Пешо от горният етаж са виновни за всичко? Тия дето си приватизираха,окрадоха и "реституираха" десетки милиарди са невинни,ама Асан откраднал 10 лева,Айшето има 4 деца, онея от Сирия не щат да ги гърмят, а пък Пешо...уфф..как го мразя само..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 58. 58 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И къде беше "Икономист" 2004г. като сложиха на поляците, унгарците, чехите, словаците, естонците и др. 7 години ограничителни мерки за трудовия пазар, защото нямало работа за всички. Къде беше Икономист 2007 като сложиха ограничения на трудвия пазар 7 години!!!! за българи и румънци. Къде беше Икономист като сложиха 2013-2години ограничения на хърватите? А сега изведнъж има работни места за милиарди африканци и азиатци. Че то поне източно европейците имахме поне нормално образование, което може да се сравни до някъде с образованието на западните.Как ще сравниш африканското образование с това в Дания или Австрия? Значи можаха да дискриминират от 2004г насам над 10 европейски страни на трудовия пазар в Европа, а за африканците и арабите може. Те са по-квалифицирани? Аман от лицемерие.

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Според мен авторът на статията е прав.
  "Ако ви поднесат лимон, направете си лимонада".
  Чувал съм и, че китайците нямат йероглиф за "криза", а използуват заедно два други - "опасност" и "възможност".

 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "Free person":

  Не бързай да отписваш Европа. Япония е с най-застаряващото население сега, не някога в бъдещето, и е нито стандартът им се е влошил, нито иновациите, нито нищо. Да не говорим, че там този филм с безконтролната миграция изобщо не го и сънуват- даже и легалната е доста трудна.

 61. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Целта на мигрантите е по-скоро да бъдат хранени, а не да печелят. Просто не ги виждам каква конкуренция могат да бъдат на пазара на труда...

 62. 63 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Много добра статия. На хората трябва да се разреши да работят и живеят там където искат. Това е основно човешко право.
  А що се отнася до ислямистите, режимите които го подкрепят и вдъгновяват трябва да се унищожат - това са Саудитска Арабия и Иран. Дрипавите бежанци нямат думата тука. Те са пионки.

 63. 64 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#33] от "kermit":

  Само дето по-често се среща вариантът да откраднат, ток и вода масово не плащат... Така че и ДДС не плащат много.

 64. 65 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Аз имам едно предложение към икономист. Натоварваме ги на шлепове и към САЩ. Ще печелят при вас и ще ви развиват икономиката. Ние тука ще се оправим и без тях.

 65. 66 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пускайте си ги при вас.
  Ако не ви стигнат, си вземете и ромляни.
  Ние си имаме достатъчно.

 66. 67 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#34] от "panel":

  +1. Имаше изнесени данни от АЗ- не искали земеделска работа, отказвали я. А за други длъжнотси - те просто нямали подходящите или никакви умения, образованието (ако имали такова). Единици са почнали работа. Другите - нито искали да работят, нито български да учат.

 67. 68 Профил на crusader12
  crusader12
  Рейтинг: 171 Неутрално

  По дебилна статия не дъм чел! Не знаех че арабите-мюсюлмани и африканците( мюсюлмани и не мюсюлмани) идват от страни които са powerhouses в IT и всякакви други индустрии.Либераск-еврейската хомодружинка в Америка и Западна Европа си мисли че ще може да види сметката на белите с тази масова имиграция. Отговора на белите ще бъде да изберат крайнодесни партии които да смачкат либерастията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 69 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  При соца имаше един лаф - тъмни азиатски субекти...

 69. 70 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре де, колко трябва да си ненормален, за да не се сетиш, че между толкова сирийци не може да няма и спящи клетки.
  На ИДИЛ.
  Проста теория на вероятността.
  Икономист...

 70. 71 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Още повече, че те сами казват, че не искат да се бият за Асад.
  Тоест срещу Ислямска държава...

 71. 72 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#58] от "wie":

  Еее..те за поляци и чехи нямаше ограничения още от 2004-та на острова или Германия..Виж за балканците си прав-бритишите си уважават повече индийци и кенийци отколкото балканци.. К'во да ги правиш-предразсъдъци също като наш'те към турци,роми,имигранти....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#72] от "ostin22":

  В Индия и Кения са похарчени много инвестиции, Британия е създала тези държави от нищото.
  Та затова така.

  А ние сме българо-съветски-руснаци подопечни на КГБ/ДС и КПСС/БКП.

 74. 75 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По-консервативната част от населението може и да са "спектици", (предполагам от скептици и спеканяци ), но моля, поне правете проверка на правописа!

 75. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#75] от "svetlyobg":

  Светльо, нали найш, че това не е много важно, или немож заспа?

 76. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Звучи добре, но те не са дошли да печелят, а да цоцат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#60] от "bee":

  Япония е пълна с хора от Малайзия, Филипините, Нова Зенландия, че и от Австралия, но никой не смърди, като българите-расисти!
  Никой, дори и не си помисля даже да го прави!

 78. 79 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#73] от "convince":

  Не видях нищо расистко в коментара, който си цитирал. Между другото терминът "расизъм" е измислен от Леон Тротски. Сам си прави заключенията, ако си способен.

 79. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#77] от "EU defender":

  Това се променя много бързо с кранчетата на млякото!
  Те вече са монтирани на гюмовете!

 80. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#73] от "convince":
  Значи- според Вас е расизъм да искам африканците да отидат в държавите, които са ги владеели като колонии, а не в България, кооято няма никаква вина за това, че тези държави са бедни?! Известна ли Ви е дефиницията за расизъм? Как тя се съвместява с Вашето субективно и изкривено схващане за расизъм? Просто ми е любопитно- не ме стресирате - да не се объркате нещо

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 82 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#78] от "convince":
  А на теб кой ти дава право да пълниш територията на българите.
  За тая земя са се били същите тези българи.
  За да е наша, а не на фесове или чалми.

 82. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално
  До коментар [#79] от "pantyshot":

  Коментара за който става дума, не е само пълен с прикрит расизъм, но има и ксенофобски елемент, изразен отчетливо като морален призив към българското общество!

 83. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията изразява мнението на либерали, които се опитват да запазят остатъците си съвест.
  Повечето пък тукашни коментари показват пълна липса на човещина дори в скромния й либерален вид.

  Но Икономист греши. ТРАЙНО решение не може да се намери в рамките на капитализма и държавността, те са част от проблема.
  Изходът е в пряка демокрация и солидарна икономика, която да подейства като пример за страните, от които хората бягат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 84. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#82] от "theanalyser":

  Така казва и Путин на рускоговорящите в Крим и извън него!

 85. 86 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#85] от "convince":
  Путин не ме интересува.
  Това го разправяй на някой друг.
  Говорим за България и опити на някои да ни убедят, че за "доброто" на света трябва да приемем у нас цели континенти.

 86. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#82] от "theanalyser":

  ВСЕИЗВЕСТНО е че др.Путин е изключителен реваншист и националист, а обвинява украйнците във фашизъм.
  Логика никаква!
  Само смешен популизъм!

 87. 88 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#87] от "convince":
  Смени темата...

 88. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#86] от "theanalyser":

  ПУТИН може да докара нещата до там, че утре да те мобилизират, не найш ли?
  Нищо, че не те интересува!

 89. 90 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Нищо лошо няе виждам в идващите емигранти, наистина.
  Не само защото това са хора в беда.
  Свежа работна ръка, неразглезени, много от тях са образовани и биха работили прилежно. Бих назначил такива във фирмата си и при човечно отношение съм убеден, че ще бъдат лоялни служители.
  Нужен е внимателен подбор дали са истински емигранти или мошеници, точещи помощи.
  Не следва да се разточителства със социалните фондове на европейските страни - нужен е внимателен индивидуален подход.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 90. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#86] от "theanalyser":

  Страната ни не може да остане на страни от глобалните процеси, тя не може дори и да ги контролира, както никога не е могла.
  Може само добронамерено и според възможностите си да участва.

 91. 92 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#89] от "convince":
  Пич, аз съм бил в казарма, не ме плаши.
  И пак ще ида, ако ни налази някой.
  Не съм като сирийците дето си изоставят държавата на ония гадове.
  А ти какво ще кажеш, ако се наложи - не искам, защото Путин е виновен...

 92. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Теллалов":

  ТЕЛЛАЛОВ това е много хубав коментар, но изглежда оставаш неразбран...

 93. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#92] от "theanalyser":

  Не знаеш ли, че СИРИЯ не е нормална държава, а изкуствено създадена и че цялата територия е била на Турция?
  Чети малко някъде...кое как е!

 94. 95 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#77] от "EU defender":

  Не бъди толкова сигурен. В британско например има много по-малък процент цоцащи имигранти от местни..пък и не забравяй,че имигрант си от 5 до 10 години..после ставаш поданик на даржавата в която живееш. Отнася се и за поне половин милион българи имигранти в чужбина..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 95. 96 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  *държавата

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 96. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#92] от "theanalyser":

  Така си е, ПУТИН е много виновен, защото защитава интересите си, независимо, че Асад е потомствен сатрап!

 97. 98 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#94] от "convince":
  Е твоята Турция ни го натресе този проблем, ясно ми е.
  А ти кой си да прекрояваш граници, май с твоя Путин си приличате...

 98. 99 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Чудесен коментар на Икономист, само дето не се сетиха да обсъдят бежанските лагери около Тунела под Ламанша. А там има десетки жертви, смачкани от влаковете Лондон-Париж. Добре драги англичани - пуснете първо тези хора и докажете, че прилагате теорията, описана в статията - дайте им работа и печелете! Аз също съм за настаняване на бежанците - особено в депопулираните селски райони на България. Дано Англия ни помогне със своето лицемерие. Всъщност в Сирия проблемът в Сирия е пак съветски - Путя и мръсната му политика - но дали ще има сирийци, готови да заселят Сибир?

 99. 100 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Неутрално

  защо всеки, който постави под съмнение логиката на европейските управляващи да пускат безпрепятствено близкоизточните и североафриканските имигранти в ЕС, автоматично бива набеден за фашист/расист/ксенофоб?

  сегашната патаклама в сирия и ирак се случва само благодарение на щедрото спонсороство (държавно + частни дарения) на арабските страни от персийския залив (главно саудитска арабия и катар) и е религиозна война на сунитския срещу шиитския ислям. след като спонсорите на тези зверства имат толкова пари за харчене в ирак и сирия, защо не проявят щедрост и към жертвите на тяхното безумие и не приютят някой и друг милион бежанци при себе си? саудитска арабия и иран водят помежду си религиозна прокси-война в сирия и ирак - европа плаща цената за средновековната варварщина на "религията на мира"...

  reddit.com/r/The_Donald/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK