Колко са българите във Великобритания?

Колко са българите във Великобритания?

© Kevin Coombs, ReutersНаучихме отговора на въпроса, който си задавах във Великобритания, докато слушах някои британски политици да говорят за опасността от вълна на мигранти от България и Румъния след падането на ограниченията за работа на гражданите на двете страни на 1 януари 2014 г.


Въпросът беше: Колко българи наистина ще се възползват от възможността за свободна работа във Великобритания?


Спомням си, че докато четях прогнозите в някои британски медии в навечерието на 2014 г., си представях как по улиците на Лондон изведнъж се появяват натоварени до горе коли и камиони с покъщнина, а от икаруси излизат родителите ми, съседите от техния блок в София, после бивши съученици и много други непознати. Признавам, че подобна мисъл ми беше приятна.
От друга страна, разбирах притеснението на британците. Подобни масови преселения създават дискомфорт и променят живота на местните хора.


Никой от роднините и приятелите ми от България не се пресели във Великобритания след 2014 г. Постепенно и британските медиите спряха да говорят за масовото българско и румънско преселение. Въпреки това, продължавах да си задавам въпроса за броя на българите във Великобритания и да събирам информация по темата.


Тъй като британските институции сами информират какво правят, при това на достъпен за всеки език, успях лесно да науча кой какви данни има за мигрантите, както и до колко са достоверни отделните проучвания за техния брой.


Статистически данни за българските мигранти


се предоставят от няколко служби:


Оffice for National Statistics (Службата за национална статистика) провежда всяка година The Labour Force Survey (LFS) – проучване за условията на заетост във Великобритания. Всяка година половин милион души, които са избрани като представителна извадка за населението, отговарят на разнообразни въпроси относно здравето, издръжката на семейството и грижите за дома, заетостта и образованието. Изследването включва информация за датата на раждане и националността на анкетираните. Информацията се предоставя на всеки три месеца.


Данните за българите вървят заедно с тези за румънците. Според последните данни, от 12 август 2015 г., в периода април – юни 2015 г. във Великобритания са работили 178 хиляди румънци и българи, което е с 30% повече в сравнение в същия период през 2014 г.


Експертите твърдят, че трябва да се отнасяме предпазливо към резултатите на LFS, тъй като много българи и румънци


живеят без регистрация и не са били включени при преброяването


Освен това, то се основава на представителна извадка, която може погрешно да отразява българите в нея, заради техния относително малък брой, спрямо общото населението във Великобритания.


Данни за работещите българи дава и The Department of Work and Pensions (еквивалента на българското Министерство на труда), която издава National Insurance Number (NINo) – национално осигурителен номер, необходим за наемане на работа на чужди граждани. Според последните данни, осигурителен номер в периода март 2014 - март 2015 г., са имали 44 хиляди български граждани, докато предишната година номер са имали 22 хиляди българи – това е увеличение с 100%. Отново специалистите обръщат внимание, че тези данни не трябва да се считат за точни, тъй като те не дават информация за периода на престой и броя на притежателите на такъв номер, които са напуснали страната.


Във Великобритания проучват също повода за пътуване на чужденците в страната. Данните се събират от The International Passenger Survey (IPS) - преброяване на границата, на база на извадка от потока чужди граждани, които пристигат и напускат Великобритания. Според последните данни на IPS, публикувани на 27 август 2015 г., 42 хиляди румънци и българи са мигрирали във Великобритания от април 2014 г. до март 2015 г., което е 105% увеличение за същия период до март 2014 г. Това е съществено увеличение от предишната година. Освен това, данните не са полезни за обхващането на динамиката на миграция на българите. Причините за това са, че според приетата за целите на преброяването методология,


за мигрант се счита всеки, който възнамерява да остане във Великобритания поне една година


и по този начин не се взимат предвид големия брой българи, които са в страната за по-кратък период. Много мигранти също променят първоначалните си планове и могат да се приберат по-рано или да останат по-дълго от заявеното по време на изследването. Накрая, поради малкия брой на извадката, не се дават точни данни за мигрантите по национален признак, затова българите не са представени като самостоянелна група, а са в една и съща група с румънците.


Оказа се, че най-точни данни за броя на българите във Великобритания могат да бъдат получени от The Annual Population Survey (APS) - годишно проучване на населението, което предоставя приблизителни данни за местните жители в отделните райони на страната по образование, заетост, здраве и етнически произход. Данните са по-детайлни от тези на LFS и затова експертите се отнасят към тях с по-голямо доверие при анализите на отделните групи от населението.


Данните за 2013 г. на APS, т.е. преди падането на ограниченията за работа на българи във Великобритания, показват, че приблизителният брой на родените в България жители на Великобритания са 53 хиляди души, от които 5 хиляди са имали британско гражданство, а 48 хиляди - българско.


Последните данни


Очаквах с нетърпение да науча как се е променило положението след януари 2014 г., когато отпаднаха ограниченията за работа във Великобритания.


На 27 август бяха публикувани данните на APS за 2014 година. Те показват, че родените в България жители на Великобритания са 65 хиляди. От тях 8 хиляди имат британско гражданство, 55 хиляди - българско, а 2 хиляди - друго. Тези данни не включват обаче българските студенти, които живеят в студентски общежития. Приблизителният брой на българските граждани в Лондон през 2014 г. е бил между 26 - 35 хиляди души.


Данните показват, че през 2014 г. броят на българите във Великобритания е нараснал с 12 хиляди. Българите с британско гражданство са нараснали от 5 хиляди на 8 хиляди.


На фона на общия брой мигранти от ЕС, който е през 2014 г. е бил 183 хиляди души, броят на българите, пристигнали през същата година, изглежда малък. В момента съотношението на българите във Великобритания към общото българско население е 1 към 133 и е далеч по-малко от съотношението на поляците във Великобритания към полското население, което 1 към 47.


Коментарът на експертите


Според Robert McNeil от Migration Observatory, анализационен център към Оксфордския университет по въпросите на миграцията, последните данни за броя на българите и румънците във Великобритания показват "статистически съществено увеличение".


На въпроса ми какви ще бъдат политическите реакции по отношение на това увеличение, McNeil отговори, че е "напълно вероятно" контролът на пазара на труда за мигранти от двете страни да стане част от дебата за свободата на движение в Европейския съюз, който се очаква да бъде главна тема в референдума за членство на Великобритания към ЕС.


Бойко Боев е медиен юрист в Лондон и заедно с Десислава Дякова автор на блога Разходки из Лондон (bulgariansinlondon.com), чиято цел е да свърже българите с Лондон и лондончани."Разходки из Лондон" е нова рубрика и в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  И какво целият шум за 12000 българи в Англия?? Били 53000, станали 65000!!!???
  Мизер.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Нали 62% от новоредените в Лондон са деца на чужденци ! Демек повечето щастливи татковци вярват в Аллаха и неговия пророк Мохамед ! А българите са толкова малко ,че едва ли някой ги забелязва.
  Британия ще стане първия Халифат в Европа , Господ да пази кралицата !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Абе нали си имат база с ядрени подводници, та да плашат гаргите, кой ти гледа колко са вярващите в аллаха, важното е парите да се въртят!

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1090 Неутрално
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Не европейците са проблемът на Великобритения. Мигрантите от Пакистан, Бангладеш и доста други страни населени предимно с мюсюлмани

 7. 7 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Всеки камък си тежи на мястото.

 8. 8 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Колкото са - толков. Живи и здрави, да бачкат здраво и да подобряват гените на местното население.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  А колко е общият брой на чужденците, някой да покаже тези данни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Весело

  [quote#8:"dutch"]Колкото са - толков. Живи и здрави, да бачкат здраво и да подобряват гените на местното население. [/quote]

  Да ама Фараж пази лехите за "разсада" от Индия Пакистан, Бангладеш и другите отвъдморски територии на GB.

 11. 11 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно и в Англия популисти бол. И на тях все някой друг им крив за собствената некадърност.

  Pivoley
 12. 12 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 918 Неутрално

  според мен са поне 100 000...ако не и повече само за последната година аз познавам 7-8 семейства които заминаха,бях на летището в софия напролет и от полетите които видях заминаха поне 300 човека,тая статистика ,незнам а из шотландия ирландия също има доста българи.лятото тия с временните трудови договори ,и една голяма част от тях остават...доста занижена ми се вижда тая цифра

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Във Великобритания има над 100 000 българи. Тези алабалъци и стъкмистики са за работещите българи там. Има много студенти които не се включват, много баби гледащи внуци и нерегистрирани, много на бригади които стоят по 6 месеца годишно и не са включени, много джипсита..също нерегистрирани...и така нататък..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2231 Любопитно

  А на мен ми е интересно колко поданици на кралицата са се установили в България. Дали нашата статистика може да отговори на този въпрос и какво е съотношението с руснаците, които също са избрали страната ни, като по-добро място за живот.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  В България има няколко хиляди британци.. Такива на социална пенсия. Иначе в Европа са няколко милиона..най вече във Франция,Испания,Кипър, Малта,Гърция...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 786 Неутрално

  тези много шумотевица вдигат за нищо.
  в това ги бива най-много.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 17. 17 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отговори на въпросите отгоре: Във Великобритания има над 8 милиона чужденци или 12% от населението. В България има около 5 хиляди британци, които са основно пенсионери, но не на "социални пенсии", защото такива няма. Има държавна пенсия в размер на около 150 паунда на седмица. Почти няма хора от местните, които са разчитат на тази пенсия. Всички имат частни пенсии. Броят на всички британци в страни от ЕС е над 2 милиона - живеят основно в Испания. Според българското посолство, още през 2011 година във Великобритания имаше над 120 000 българи. Толкоз.

  k.stefanov
 18. 18 Профил на mitiozo
  mitiozo
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всичко се знае, ама истинските данни си ги пазят. От HMRC с няколко клика могат да ти филтрират всички български NIN номера, които имат постъпления последната година :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  онлайн копане на биткойни http://goo.gl/8bOHdN
 19. 19 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От този текст стават ясни няколко неща:
  1. кашата и в британската статистика е пълна
  2. там още не са разбрали че българите и румънците не са от една страна
  3. не се отчита колко са мургавите "българи" (а те може да са и 50%)

 20. 20 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 431 Любопитно

  Браво, Бойко, пратихте ли този текст на местните вестници и те публикуваха ли го или какво Ви казаха?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 21. 21 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Bulgarian-born residents:
  - 5 351 (2001 - Census)
  - 35 000 (2009 - ONS)
  - 100 000 (2011 - www.eurochicago.com)
  - 49 000 (2015 - UK office for national statistics)
  - 130 000 (non-official)

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#17] от "k.stefanov":

  [quote#17:"k.stefanov"]Великобритания има над 8 милиона чужденци или 12% от населението.[/quote]
  Ама в Лондон може и да са 50% от населението. Като 80% пък от чужденците са пакистанци, индийци и всякакви други от бившите британски колонии. А като прибавиш и туристите, май в Лондон трудно ще видиш коренен британски жител.

 24. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Според мен българите само в Лондон са много над 100 000. Но като цяло въпреки многото измамници, които печелят главно от други българи, повечето хора се хващат на работа и си оправят живота.

 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Щерка ми завършва в Англия и явно ще остане там, ако не предпочете САЩ където се е засилила да прави "мастърс". От цялата работа губи България. Така че тия изследвания са шантава работа. Българите се интегрират на запад чудесно, за съжаление в България останаха повече измекяри, е и някой читави деца дето ще страдат заради измекярите.

  chavo64
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#25:"chavo64"]От цялата работа губи България.[/quote]

  За съжаление си абсолютно прав!

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Град Клисура (да, да, на Иван Боримечката) от 15 години е само ваканционно селище. Две трети от жителите му са в Англия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#25] от "chavo64":

  До коментар [#26] от "batzdravo":

  България губи, но хората са си хора, и особено ако са неособено образовани и от малки градчета без никакви перспективи, защо трябва да се гъчкат София или дори Бургас, а да не си търсят късмета там, където ще бъдат оценени подобаващо?

  Наскоро научих за голяма българска колония край Стоук в Северна Англия, едва ли най-атрактивното място. Но има работа.

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [#7] хората не са камъни.
  Внимателно с поговорките, те не са само народна мъдрост, но и свидетелства за мъчноразтворимите буци глупост в умовете.
  Еле пък ако не мислим, а повтаряме клишетата; тогава - елведа акъл, мерхаба апталлък!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  [quote#12:"не на безразличието"]из шотландия ирландия също има доста българи[/quote]Шотландия и Сев. Ирландия са част от ЮК. Статистиката е за цялата страна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#22] от "Никола Георгиев":

  Много лесно спекулирате с числата.От 9 милиона през 1989г сега населението на България е около 7 милиона.Средно на година населението намалява с по 40 хиляди разлика между починали и новородени.Значи само от отрицателният демографски прираст населението е намаляло с 1 милион души.Значи в чужбина са около 1 милион български граждани включително цигани и турци.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  [quote#23:"marker"]като прибавиш и туристите, май в Лондон трудно ще видиш коренен британски жител[/quote]Може би около забележителностите е така. Иначе няма как да останеш с впечатление, че не си в Англия.

  Виж, кореняци лондончани наистина не е лесно да видиш. Дори и много от британците в Лондон са от другаде.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 426 Весело

  Аз като ходих до Лондон миналата година на влизане ме записаха, но на излизане никой не ми иска никакави документи. Няма да се учудя, ако още ме водят че съм там. Ако такава им е статистиката - да отчитат само влезлите, но не и излезлите, нищо чудно че публикуват апокалиптични данни...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#33] от "Никола Георгиев":
  По данни на НСИ за 2015г населението на България ще е 7 милиона и 168 хиляди.Това са данни въз основа на преброяването от 2011г.Действително има хора,които живеят и работят в чужбина и не са отразени.Но просто няма как да са повече от 1 милион българите в чужбина.Както казах само от отрицателен естествен прираст населението е намаляло с над 1 милион.9 милиона през 1989г и сега 7 милиона приблизително разликата е 2 милиона.Един милион от отрицателен естествен прираст и се получава че емигрантите няма как да са повече от 1 милион.Тук се включват и 200 хиляди турци и поне 100 хиляди цигани.Така че мит е че в чужбина има 2 дори 3 милиона българи.

 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#33] от "Никола Георгиев":
  Този сайт,който ми предоставяте казва,че данните са по преценка на дипломатите в съответните държави.Малко несериозно ми звучи на око да се определят.А и от посочените 2 милиона в сайта пише че 500 хиляди са в Турция-т.е това са етнически турци,а не българи.

 37. 37 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Според широките народни маси във Великобритания, особено тези, които четат таблоиди като Дейли Мейл, българите и румънците сме гадна напаст, която им източва социалната система. За справка - вижте тази статия и особено коментарите отдолу:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3214729/It-s-worse-think-Officially-53-000-Bulgarians-Romanians-came-year-gave-200-000-NI-numbers.html

  Чат-пат има някой нормален, но повечето са полу-идиоти, за които аргументите и доказателствата нямат значение. Е, вероятно в това отношение има доста сходни неща с доста от родните форуми.

 38. 38 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Весело

  Интересно защо винаги мигрирането на българи в Ю Кей, или временното им пребиваване по икономически причини или дръго, е нужно ТОЛКООООВА да се проблематизират.

  Като че ли самите британци не пътуват, не се местят, не се заселват на други места и не робват друг живот другаде.

  Писна от това вечно нарочване на България и хората й и даването ни за лош пример.

  Когато не се защитаваш и нямаш държавни механизми и политика от българска страна да манипулира с тях, за да опазва името на България и народа си, всеки те гони, бройка те и те рави изкупителна жертва за щяло и нещяло.

  Уморително и унизително е.

  А Ю Кей, което много обичам, да пие една голяма чаша студена вода, все пак.

  Петдесетина хиляди българи в Ю Кей няма да сринем кралството.

  Лицемери!

 39. 39 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#37] от "jagerzur":

  Отказах се да чета статията след като видях снимката на опашката пред британското посолство в София !
  Читателите на Дейли Мейл разбира се няма откъде да знаят че от доста години българските граждани не се нуждаят от визи за влизане в UK ...

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Нелегалните сигурно са много повече от легалните.

 41. 41 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да им имам и статистиката с представителни извадки и анкетки. В нормалните държави си имат адресна регистрация и във всеки момент знаят колко точно черепчета къде живеят. Пък тези даже броят българите и румънците заедно. Па като е тъй, да вземат в един кюп Пакистан и Лихтенщайн и да се изкажат колко много са лихтенщайнците.

 42. 42 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#23] от "marker":

  Уви, не. Болшинството са поляци, след това индийци, след това пакистанци, ирландци, германци, румънци: http://ons.gov.uk/ons/dcp171776_414724.pdf. Данните от 2014, сравнени с 2007-ма сочат, че 1 на всеки 12 живущи във Великобритания е чужденец, и че тези от ЕС са повече от тези от останалия свят, който включва не само бивши Британски колонии като Индия и Пакистан и ред Африкански страни, вкл. южна Африка, ами и Австралия, Зеландия, САщ, Канада, Латинска и южна Америка, Китай, Русия и европейски държави, които не са членки на ЕС.

 43. 43 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Предпочитам да се удавя в някое езеро от колкото някога да стъпя на техният маимунски остров.

 44. 44 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"ostin22"]В България има няколко хиляди британци.. Такива на социална пенсия. [/quote]

  До коментар [#15] от "ostin22":

  Моля?? че то друг тип пенсия няма във Великобритания - пенсията е една за всички без оглед на вноските (които са процентни и прогресивни). Така че 114 паунда на седмица... което е все едно по 60лв на седмица в България. Останалото са спестявания и частни пенсии, което е не е лесно защото в страна със супер високи разходи да спестиш едни 300К за сносна пенсия не е лесно!

 45. 45 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#40:"rosiraycheva50._"]Нелегалните сигурно са много повече от легалните.[/quote]

  До коментар [#40] от "rosiraycheva50._":

  Какви нелегални бе душа, вече всичко е легално - работа, пребиваване, каквото се сетите.

 46. 46 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#34:"AnarchaosBG"]Аз като ходих до Лондон миналата година на влизане ме записаха, но на излизане никой не ми иска никакави документи. Няма да се учудя, ако още ме водят че съм там. [/quote]

  До коментар [#34] от "AnarchaosBG":

  Да тук не отчитат кой напуска държавата, а само кой влиза и на практика не знаят кой им е в държавата! Което е нелепо.

 47. 47 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#17:"k.stefanov"] Почти няма хора от местните, които са разчитат на тази пенсия. Всички имат частни пенсии[/quote]

  До коментар [#17] от "k.stefanov":

  Къртиш мифки много сериозно. Дай линк откъде се сдоби с тази информация че всичките имали частна пенсия. А пенсията е 114 на седмица, еднаква за всички, поради което може да се каже че е социална, защото не зависи от вноските.

 48. 48 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#44] от "yoankata":

  Моля? Т.нар. държавна пенсия - 150 лири на седмица - е една от двете задължителни пенсии, освен ако човек не се осигурява сам. Втората е с пенсионния фонд, с който работодателя има договор, и обикновено е в пъти по-голяма от държавната. Спестяванията и допълнителни, т.нар. лични, пенсии, са си отделно. Хайде да не си горовим наизуст, а?

 49. 49 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#48:"asbroad"]Втората е с пенсионния фонд, с който работодателя има договор, и обикновено е в пъти по-голяма от държавната.[/quote]

  Няма такова "обикновено", просто ти внасят по сметка някакви пари, в моя случай аз си внася колкото искам. Накрая се купува анюити и колкото ти дадат!

  [quote#48:"asbroad"]Т.нар. държавна пенсия - 150 лири на седмица - е една от двете задължителни пенсии, освен ако човек не се осигурява сам.[/quote]

  Не е 150, 114 е. С помощи за ток и прочее скача малко. Ако си извън страната духаш супата, защото тази сума се плаща но не се индексира - питай британските пенсионерите в САЩ.

  [quote#48:"asbroad"]Спестяванията и допълнителни, т.нар. лични, пенсии, са си отделно.[/quote]
  Пак глупости. частните пенсии са допълнителните пенсии. Няма отделен параграф.

 50. 50 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Разбирам, че на много статистически данни в Англия не може да се вярва.
  Да не говорим, че е унизително е да смесват народности и да се слагат под общ знаменател.
  Така и не разбирам, какво толкова им пречат българи и румънци, а бежанци и мигранти от близък и далечен изток биват приемани радушно?

 51. 51 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#49] от "yoankata":

  Душа, втората пенсия е задължителна и в нея се внасят 8-10% от заплатата ти, според пенсионния фонд. Няма искаш, няма 'аз решавам колко'. Аре пробвай се да се 'откажеш' от това да ти вземат съответния процент от заплатата всеки месец, да видим до къде ще я докараш. В резултат, след пенсиониране и в зависимост от средните ти доходи в рамките на трудово-спестовния ти период, ще получиш пенсия в размер нормално поне 40% от заплатата ти след облагането с данъци. Държавната пенсия от Септември тази година ще е поне 151.5 лири на седмица. Всякакви индексации, вкл. за отопление и безплатен градски транспорт, са отделно, поради което не се индексират ако живееш в чужбина. А 'частните' пенсии са си такива, частни, на база собствено желание и възможности да се спестява.
  Редно е след като се осигуряваш тук да си наясно кое какво е, все пак.

 52. 52 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#28:"ungeheuer"]България губи, но хората са си хора, и особено ако са неособено образовани и от малки градчета без никакви перспективи, защо трябва да се гъчкат София или дори Бургас, а да не си търсят късмета там, където ще бъдат оценени подобаващо? [/quote]

  Не съм против това, хората да определят къде и каква работа да си търсят. Против съм, това да се вменява, като вина на останалите тук, че искат да направят така, че да се оценят всички подобаващо. И ми е тъжно за България, че губи умни, знаещи и можещи, и перспективни. Навън има хора които не искат промяна. Те искат някой да им изрине кочинката, да я санира, и да ги покани, на готово. Но иначе, обвиняват всички други, освен себе си, за "лошия мат'рял" останал в България, че не иска да свърши тази работа вместо тях!

 53. 53 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#11] от "pivoley":

  Популистите им спечелиха 1 (едно) място от 650 в парламента. В България имаме вече цели две парламентарно представени "патриотични" партии.

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#52:"batzdravo"]Навън има хора които не искат промяна. Те искат някой да им изрине кочинката, да я санира, и да ги покани, на готово. Но иначе, обвиняват всички други, освен себе си, за "лошия мат'рял" останал в България, че не иска да свърши тази работа вместо тях![/quote]
  Т.е ако работят за 500 лева на месец в България,ще са добри в твоите очи.Или ако ти имаш добри доходи смяташ,че и останалите българи ги имат.Никой не избягал от хубаво.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#54:"kermit"]Т.е ако работят за 500 лева на месец в България,ще са добри в твоите очи[/quote]

  Не, човеко! Писал съм, че всеки има правото да избира къде и какво да работи, но избирайки да бъде гурбетчия и далеч от проблемите в държавата, да не ни вменява на останалите тук задължението за изчистването на "кочинката".

 56. 56 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#55] от "batzdravo":

  На кого другиго е задължението за изчистването на 'кочинката' ако не на тези, които живеят в нея? А що се касае проблемите в т.нар. 'кочинка', то те са добре известни на болшинството 'гурбетчии', които издържат родата си останала в тази 'кочинка'.

 57. 57 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#56:"asbroad"]На кого другиго е задължението за изчистването на 'кочинката' ако не на тези, които живеят в нея?[/quote]

  Нали и аз това казвам, вменява се задължението, на "чистачите на кочинки", а тарикатите си бият камшика и квичат! А тези на които няма кой да прати от "чужбината" и се надат на двете си ръце?! Или и те да си бият камшика, м?

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#55:"batzdravo"]Не, човеко! Писал съм, че всеки има правото да избира къде и какво да работи, но избирайки да бъде гурбетчия и далеч от проблемите в държавата, да не ни вменява на останалите тук задължението за изчистването на "кочинката"[/quote]
  Какво имаш предвид?Каква кочина?Сестра ми емигрира в САЩ,защото тук като учител получаваше 500 лева на месец.Сега също е учител в САЩ за 3000 долара на месец с възможност с течение на времето да и расте и заплатата.Трябва да я обвинявам ли за нещо?Никога не е проявила високомерие заради това ,че е емигрирала.Честно не мога да те разбера какво имаш предвид.

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3870 Любопитно

  До коментар [#51] от "asbroad":
  600 паунда на месец са една прекрасна пенсия за всеки един средностатистически българин-!

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#58:"kermit"]Какво имаш предвид?Каква кочина?[/quote]

  Нашата кочина, моята и твоята.
  Пак повтарям, всеки има право да си търси "хлаба", както намери за добре! Но особено тук във форума , има "колеги", яростно критикуващи всичко ставащи в България, но от дистанцията на стотици и хиляди километри, настанени удобно в света на добре уредените общества, не по тяхна "вина" разбира се. За тях става дума! За тези, които "редят" живота ми, със своите разбирания за правилно и неправилно, пишт се "десни", а бягат в уредени социално общества, заявявайки, че няма да плащат, на "мързеливи и некадърни" да си изкарат хляба, социалните помощи, а всъщност го правят за чужди тям народи и хора.
  За такива става въпрос. Сега разбра ли ме?

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  МОЧА на секи км

  Има номенклатурски министър за болгарите в чужбина.
  Той държи точна сметка.

  "Колко са българите във Великобритания?"

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  Не, батздраво.

  От "лош матрял" се оплаква "елитя"
  паразитиращ върху доверие на гражданите,
  обещаващ и не изпълняващ, протакащ реформи.
  Любимото ти статукво от "феодални старци".

  На първо място:
  Българите в чужбина трябва да могат разумно лесно да гласуват:
  с поща, факс и/или е-мейл.

  Твоите феодални старци пречат.

  До коментар [#52] от "batzdravo":

  България губи, но хората са си хора, и особено ако са неособено образовани и от малки градчета без никакви перспективи, защо трябва да се гъчкат София или дори Бургас, а да не си търсят късмета там, където ще бъдат оценени подобаващо? - цитат на коментар #28 от “ungeheuer”

  Не съм против това, хората да определят къде и каква работа да си търсят. Против съм, това да се вменява, като вина на останалите тук, че искат да направят така, че да се оценят всички подобаващо. И ми е тъжно за България, че губи умни, знаещи и можещи, и перспективни.

  Навън има хора които не искат промяна.

  Те искат някой да им изрине кочинката, да я санира, и да ги покани, на готово. Но иначе, обвиняват всички други, освен себе си, за "лошия мат'рял" останал в България, че не иска да свърши тази работа вместо тях!

 63. 63 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Само 8000 българи имат британско гражданство., т.е. това се равнява на броя на пристигналите сирийски емигранти в Германия за 3-4 дена. Не е много за една страна, която е член на ЕС.

 64. 64 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 456 Любопитно

  [quote#29:"Николай Теллалов"]тогава - елведа акъл, мерхаба апталлък!
  [/quote]

  ne mutlu türküm diyene.
 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#60] от "batzdravo":
  За такива хора и аз съм съгласен.Но такива "философи"са незначителен брой от емигрантите.Аз познавам десетки емигранти в чужбина и то все образовани хора/завършил съм езикова гимназия/,но никой не ми е споделял такива мисли.Още по-малко пък е използвал думи като кочина.Напротив повечето споделят,че им липсва България и биха се върнали дори и да получават наполовина по-ниско заплащане.

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [#64] това е лаф на мой бригадир отпреди 28 години; сядаме на почивка и той пита: а сега младежите да кажат коя книга са прочели през седмицата!
  И който каже, че нищо не е чел, бригадирът клатеше глава и казваше това "ельведа акъл... "
  Питах го веднъж какво значи, той се ухили и каза хитро: ами разбери де, нали четеш!
  След много мъки изкопах при антикварите един речник с кратка граматика, та разбрах.
  Така и не научих обаче рожденото име на майстора. Викохме му чичо Тишо, Тихомир, беше от някакво разградско село родом. Едва ли е жив, още тогава беше на почти 60. Един друг майстор, бай Динко, все му пригласяше: правилно, който не чете, е духовно беден, който чете и само повтаря четеното, без да мисли, е просто касетофон!
  :-)
  Те двамата много спореха за социализъма, току почваха да си викат ядосано: троцкист! ти пък си анархист! Кой, аз ли?!
  Забавно беше да ги слушаш. Така си викаха, ще речеш, няма да се погледнат повече.
  Ами! Уморят се, помълчат пет минути и кротко подхващат друга тема, и това докато зидат и измазват, че и наште на младежта кусури поправят. Работният ден минаваше незабележимо.
  Само веднъж от изтървана фраза стана ясно, че са лежали заедно я в затвор, я в лагер през 1950-те. Бяха правоверни марксисти де, ама с по-особени разбирания

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK