Роби на "демократичния фундаментализъм" и на "законовия цинизъм"

Роби на "демократичния фундаментализъм" и на "законовия цинизъм"

© studentka"Дневник" препечатва анализа от личния сайт на Николай Слатински, посветен на изследвания в областта на националната сигурност. Оригиналното заглавие е "За стремителното ни плъзгане надолу по улея на Историята"


Може би ще прозвуча прекалено песимистично и безкрайно крайно, но с няколко думи ще синтезирам това, над което работя като по-сериозен анализ на катастрофата – политическа, икономическа, финансова, социална, културна и ценностна, в която се намира България.


Независимо дали иде реч за политика, за национална сигурност, за разпад на държавността и дори за футбол, не може да се избяга от следните жестоки истини.
1. Постпреходното статукво
Държавата и практически всички основни дейности в обществото ни са заклещени, стегнати, заключени, притиснати от железен, неразчупим и неразкъсваем корсет, който малко по-политологически се нарича "постпреходно статукво".


Този корсет отрича всякакво развитие, унищожава в корена й всякаква мисъл за промяна, консервира катастрофичната ситуация и спира въздуха за каквото и да било съществуване към по-добро на страната.


Ние така сме попаднали в неговите лапи, че нямаме мърдане; започваме да се задушаваме от липса на кислород; обхваща ни клаустрофобична паника от тясното и стеняващо се около нас пространство; от липсата на каквото и да било движение ключови функции, органи и мускули на социалния ни организъм атрофират, разкапват се, отказват да работят, самоизключват се и деградират.


 2. Държавното устройство


Конструкцията на държавата и начинът, по който тя функционира – по формални демократични процедури и с дълбоко недемократична, олигархична, плутократска и склонна към репресии същност, не могат да произвеждат нито сигурност, нито свобода, нито справедливост, нито жизнен стандарт, нито общи цели, нито бъдеще.


Ние като общество се превърнахме в роби на "демократичния фундаментализъм" и на "законовия цинизъм". При първия е важна формата на политическата конструкция, която оправдава всяка неправда, всяка несправедливост, всяко реално посегателство върху свободата и сигурността на обществото – та нали всичко се прави по привидно демократичен начин! При втория обществото и индивидите са жертва на буквалното, без отчитане на националните интереси и потребности на българския народ, прилагане на закони – та нали се казвало "лош закон, но закон"! И тези закони - пошли, продажни, плодящи корупция, убиващи народа, съсипващи бизнеса, разнормализиращи, ориентализиращи и изриващи кръвта и духа на държавата - всъщност узаконяват беззаконието и генерират хаос, анархия, чудовищна деинтелектуализация, деиндустрализация и деевропеизация на територията, за която по инерция и по принцип продължаваме да си мислим, че представлява държава и се нарича България.


Впрочем, може да се прочете на този сайт и моят текст "Гръбнакът на статуквото" ,за да се види, че постпреходното статукво си има гръбнак, който го "поддържа и крепи, обслужва го и го обгрижва, бди над него и му помага да се възпроизвежда. Въпросният гръбнак се е формирал общо-взето постепенно и необратимо през изминалите 25 години, той има ключова роля в опазването на статуквото, защото е много силен и лесно адаптиращ се инструмент в ръцете на реалните господари на страната и техните политически, икономически, финансови и медийни марионетки."


3. Дълбокото разделение


Всички говорим за България. Но на практика ние вече имаме не една, а две Българии.


Едната България, олигархичната, е тази на олигарсите и свързаните с тях твърде и твърде богати хора, както и на голяма част от обслужващите ги политици, бизнесмени, медийни собственици и контролиращи силовите групировки донове.


Другата България, асоциализиращата се, е на останалите 90-92% българи – те са много различни помежду си, но имат някои общи черти, като например отсъствие на надежден контрол върху жизнените си стратегии (малък пробив в техните планове и започват да валят към социалното дъно); засилващо се дезангажиране от политиката и обществените процеси; загуба на вяра в добрите дни за България; преследване на индивидуални стратегии за оцеляване и др.


Това разделение се засилва, пропастта между двете Българии става все по-дълбока и все по-широка. Двете силно асиметрични Българии се мразят една друга, не се чувстват части от едно, камо ли единно цяло и взаимно си пречат и проклинат.


Само че олигархичната България държи властта, цялата власт в страната, държи финансите (и систематично ги източва), държи големия, про-монополистичен бизнес (или се храни с него и от него), държи медиите (и ги използва за бухалки и за посяване на разврат, смрад и всякаква нецензурна гад), държи силовите структури (които са държавни и частни, но като репресивни инструменти са подчинени на олигархични цели и централизирана воля) и води ежедневна асиметрична, хибридна война срещу другата, асоциализиращата се България, като по този начин не само засилва и прави още по-олигархична себе си, но я прави и нея още по-слаба и още по-асоциализираща се.


4.Липсата на воля за промяна


Изтичането – чрез тотално бягство от страната ни - на мозъци, работна ръка, талант, креативност, репродуктивност, генетичен фонд, енергия и воля за развитие, както и тоталното отдръпване на мислещите, образованите, можещите и знаещите хора от обществените процеси, от политиката, от партиите, от всичко, което правят политиците (а те правят исторически компромиси и географски подялби на ресурси, акции, банкови запаси, еврофондове, държавни поръчки, обработваеми земи и крайбрежия), остави България без критична маса от хора, които да искат обща, национална промяна – промяна за държавата, промяна за обществото, промяна за народа, промяна за хората. Всеки се стреми само и единствено към евентуална лична промяна. И България е болна, тежко болна, раково болна, смъртно болна от липса на воля, на амбиции, на усилия, на желание, на опити за промяна.


Такива са констатациите, такава е диагнозата. Аз, обаче, не мога да кажа какво трябва да бъде лечението. По-скоро знам, че в рамките на нашата система лечение за системата ни няма. Лечението може да бъде извън-системно, не-системно, срещу-системно, анти-системно.


Великият Айнщайн бе казал: "Нито един проблем не може да бъде разрешен от същото ниво на съзнанието, което го е създало."


В този дух, перифразирайки Айнщайн, за мен е повече от ясно, че нито един фундаментален проблем на сегашната българска държава не може да бъде решен на същото ниво на функциониране на сегашната българска държава, на което тя е създала този фундаментален проблем.


В рамките на сегашната конструкция на държавата ни, в рамките на сегашните нейни закони лечение на нашата държава е невъзможно. При тази си своя конструкция, при тези си свои закони, България не просто загнива и загива, тя ускорява своето загниване и загиване.


България лети по улея надолу, това й летене е самоускоряващо се. Политиците ни предлагат мерки, чрез които ние някак да забием пети в хлъзгавата материя, по която хвърчим, да се задържим за крайчеца на улея, за някоя негова лайсна или недотам добре завъртяна бурмичка.


Няма да се получи.


Безнадеждно е народът сляпо, глухо и нямо да вярва, че свободното падане чрез хвърчане по стръмния и хлъзгав улей може да се спре като забием пети в улея или се заловим за перилата му.


Именно поради това преди време написах, че "Държавата ни се нуждае от преучредяване. Което значи – от преформатиране и рестарт". И продължавам да смятам, че алтернатива няма. Само че и на тази алтернатива времето изтича със скоростта на свободното падане на лишено от свободна воля тяло при летенето му по стръмния и хлъзгав улей на Историята...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Много вярно,звучи страшно,но това са фактите.

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ех, слатински, слатински... По червено време беше едно инженерче от плевен. Га тръгна да пада червеното, стана народен представител от рдп /радикалдемократическата партия/, виден седесар, шеф на комисията по нац. сигурност. Га тръгна да пада сдс стана съветник на президента първанов, га тръгна да пада президента първанов се махна от него и даже книга написа против него. След това учреди с всички бивши ченгета съюз "защита". След това си спомни къв демократ си и ето на, четем те като буквар в най-демократичния дневник

 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Нещо те е фанала истерия по отношение на бг бъдещето, даваш 4 причини. 1. "Постпреходното статукво". Ми верно ли, бе? Ми я си разгледай биографията в горния пост. 2. "Държавното устройство." Ма га беше народен представител, шеф на комисия, съветник на президента, що не четохме такива дълбоки проникновения от тебе? 3. "Дълбоко разделение." 4. "Липсата на воля за промяна".

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Грешка Слатински! Закони има, дори и тази конституция върши работа...Няма хора! Избираме най-лошото.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално


  Конструкцията на държавата и начинът, по който тя функционира – по формални демократични процедури и с дълбоко недемократична, олигархична, плутократска и склонна към репресии същност, не могат да произвеждат нито сигурност, нито свобода, нито справедливост, нито жизнен стандарт, нито общи цели, нито бъдеще.

  Ние като общество се превърнахме в роби на "демократичния фундаментализъм" и на "законовия цинизъм". При първия е важна формата на политическата конструкция, която оправдава всяка неправда, всяка несправедливост, всяко реално посегателство върху свободата и сигурността на обществото – та нали всичко се прави по привидно демократичен начин! При втория обществото и индивидите са жертва на буквалното, без отчитане на националните интереси и потребности на българския народ, прилагане на закони – та нали се казвало "лош закон, но закон"! И тези закони - пошли, продажни, плодящи корупция, убиващи народа, съсипващи бизнеса, разнормализиращи, ориентализиращи и изриващи кръвта и духа на държавата - всъщност узаконяват беззаконието и генерират хаос, анархия, чудовищна деинтелектуализация, деиндустрализация и деевропеизация на територията, за която по инерция и по принцип продължаваме да си мислим, че представлява държава и се нарича България.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Много е кратък пътя от общите приказки до дървената философия и от желанието да се харесаш на всички до положението да им втръснеш...
  ... банално писание на тинейджърския принцип-отричай всичко и ще изглеждаш умен..

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Абсолютно подмолна статия на стария манипулатор и Гоцев съветник. Тоя дето е червен и в червата и само се прави на света вода ненапита за да вървят плюнките му срещу ГЕРБ. Демократичен фундаментализъм няма. Защото дори и да е само фасадна демокрацията, тя неминуемо води до реална демокрация, защото постепенно в обществото се натрупват очаквания и гражданите в крайна сметка искат отчетност и контрол. Безалтернативно. Другите варианти са или "демокрация" тип Путин или арабска монархия.
  Така че сори, Олятински, не вървиш камуняка

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  1)рахатлъкат на поУитиците-на тях и на чиновниците да им е лесно!
  2)все по-нарастваща наглост на партиите, представляващи ЕДИНСТВЕНО интересите на все по-малък кръг олигарси, едър капитал, собственици на ВЕИ-та и честни частни болници.
  3)Подкупността и послушността на медиите, които не си позовляват прекалена критичност към хората на най-отговорни поиции
  4)съзнателно отглежданото безразличие у населението към процесите
  1-4 са едни от основните причини за опосаното положение. Изводи-А)Няма връщане назад Б)надолу и само надолу по пързалката. Демогравски, морално, икономически, културно

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Другата България, асоциализиращата се, е на останалите 90-92% българи.."

  Типичните соц брътвежи за онеправданите широки маси (90-92%, как ги сметна се чудя) и гадния едър капитал от няколко процента, който смуче кръвта на нацията. Отврат.

  Чао, камуняка!

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "Олд Шетърхенд":

  Абсолютно и 100% си напълно прав... на тия миндили винаги демокрацията и свободата са им виновни...те са истинският враг.....та сега "интелектуалците" като горния ги "анализират" колко били несъвършени и как ние като руснаците и мюсюлманите не сме за за тях а за нещо друго...комундели - гадни и прости ми анализират демокрацията...пфу..

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Любопитно

  С много, умело подбрани и добре звучащи думи и обяснения е казано онова, което е известно на всинца ни.
  А къде е рецептата за отърваването от това положение?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Малко наивно е да вярваш, че лошите закони са причина за лошите практики. Също толкова наивно е да мислиш, че като оправим законите, и всичко ще се оправи автоматично.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  В рамките на сегашната конструкция на държавата ни, в рамките на сегашните нейни закони лечение на нашата държава е невъзможно. "
  верно ? ами нали БГ беше приета с тази конституция и тези закони в ЕС . просто възможностите за грабеж в рамките на тази конституция се изчерпаха и това налага "реформа "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Поредото дълго разтягане на локуми без ясни факти и имена.Без конкретни закони достатъчно е само да се спомене за пресъпните действия на конрени премиери на България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Като четем тези редове всички знаем кой е Слатински и че той самият има участие във формирането на този статус на държава и общество/активно или пасивно/
  Много безспорни истини в този текст , в който разбира се че има и твърдения ,по които може да се спори много.
  Но по-точна дефиниция от тази в точка 4 , аз не съм срещал въпреки ,че и аз самия нееднократно съм изказвал подобни твърдения обаче не съм ги синтезирал и компресирал по-този начин.

  ".........4.Липсата на воля за промяна
  Изтичането – чрез тотално бягство от страната ни - на мозъци, работна ръка, талант, креативност, репродуктивност, генетичен фонд, енергия и воля за развитие, както и тоталното отдръпване на мислещите, образованите, можещите и знаещите хора от обществените процеси, от политиката, от партиите, от всичко, което правят политиците (а те правят исторически компромиси и географски подялби на ресурси, акции, банкови запаси, еврофондове, държавни поръчки, обработваеми земи и крайбрежия), остави България без критична маса от хора, които да искат обща, национална промяна – промяна за държавата, промяна за обществото, промяна за народа, промяна за хората. Всеки се стреми само и единствено към евентуална лична промяна. И България е болна, тежко болна, раково болна, смъртно болна от липса на воля, на амбиции, на усилия, на желание, на опити за промяна........ "

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Слатински сигурно е бил първенец в комунистическата школа по Сугестология. Добре се справил, но е попресолил "манджата". Един достатъчно интелигентен и мислещ човек, особено живял по времето на Тато , е вече резистентен към подобни опити да се манипулира съзнанието му на дълбоки нива. А за по-простичките и по природа елементарни хорица(казвам го с добро чувство), този текст ще остане напълно непонятен ако изобщо го прочетат.
  Така че Слатински, напразно сте си загубил времето.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#15] от "navy":

  Всъщност в тази точка авторът обобщава и констатира постигнатата цел на БКП/БСП. И какво като уж нямат власт в Парламента. Олигарсите са техните "другари" в сянка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Една много проста работа-промяната на живота ни към по-добро-е обяснена от автора сложно и помпозно..."да забием пети в стръмния и хлъзгав улей...на историята..." Сещам се нещо подобно от пролетарската ни поезия..."на кого се усмихваш, малка, къдрокоса робиньо...", и т.н. Аз ще разкажа нещо по-прагматично.
  -------------------------------------------------
  Една домашна прислужница отива при господарката си и иска значително увеличение на заплатата си.
  -Аз работя тук отдавна, мадам, винаги съм била изпълнителна и честна към семейство Ви. Освен това през времето се убедих, че в някои дейности Ви превъзхождам.
  -Например?-попитала господарката.
  -Гладя ризите по-добре от Вас. Това е мнението на съпруга Ви.
  -Друго?
  -Готвя по-вкусно от Вас. Също е според г-н съпругът Ви. И най-важното, аз съм по-добра любовница.
  -Според съпруга ми?-иронично запитала мадам.
  -Не, според шофьора.
  -Добре, добре, кажи какво увеличение искаш...

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  Да, Айнщайн почти е попаднал в точката-проблемите не могат да се решават на нивото на съзнанието,на което са възникнали. А защо почти?- неговото определение с нищо не пречи да се заключи, че проблемите могат да се решават и на по-ниско ниво, не е задължително на по-високо!

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  Поредното откровение на Слатински при което е 100% прав, макар и някои от коментиращите не са го разбрали. Жалко, че подобни прозрения са изключително редки за български бивши и настоящи политици и че обикновено ги "озаряват" едва след времето,когато са могли да направят нещо по въпроса....

  ThePirinEagle
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Наистина ли и в главата на автора е такава каша?
  Рестартирането на Матрицата дава пак същата Матрица, Слатински! Толкова ли ти е бедно въображението?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dümchen":
  [quote#17:"Dümchen"]Всъщност в тази точка авторът обобщава и констатира постигнатата цел на БКП/БСП. И какво като уж нямат власт в Парламента. Олигарсите са техните "другари" в сянка. [/quote]

  С това съм съгласен.
  Само ,че с твоя помощ и на много други /бежанци от трудностите /- виж
  "Липсата на воля за промяна
  Изтичането – чрез тотално бягство от страната ни - на мозъци, работна ръка, талант, креативност, репродуктивност, генетичен фонд, енергия и воля за развитие ........../.
  Както и с помощта на останалите все още мислещи в страната с малки изключения ,които оставиха избора на начин и лица за управление на държавата в ръцете на най-необразованата и лесно управляема част от останалото в страната население.
  Най-лошото за самия мен е ,че след 25 годишно геройско придържане към някакви ценности ,на които съм смятал ,че трябва държа и съм гласувал за определена политическа сила вече се признавам за победен и се присъединявам към тези от точка 4 , без обаче да се присъединявам към тези които оставиха , оставят и ще продължават да оставят България и територията и на циганите и евентуално афро-азиатското преселение , а към безразличните.
  Нямам сили повече да се поддържам една политика и непрекъснато да бъда предавам.
  Частица по частица , % по % , компромис по компровис,предателство по предателство .......................
  Уж в името на по-доброто .
  По-доброто -за кого ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 23. 23 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Лошото избира най-лошото! Каквото горе, такова и долу!

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":Значи ти си от тия 90 % дето дори не усещат какво става. Не вярвам да си от олигарсите. Щом наричаш настоящата трибуна най- демократичния ...Сега ще ти обясня ,пък после ще ме изтрият. Това , гълъб , въобще не е дневник , не е медия , информационен източник и т.н. Това е средство за формиране на обществено мнение , за прокарване и налагане на определена политика, за създаване на обществена атмосфера , изгодни на който плаща. А плаща Америка за България и подобни . Тук можеш да критикуваш определени кръгове , дори системата въобще , но има неща които са строго забранени. Сети се кои са.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Добре говори Слатински, но винаги съм се питала и не мога да си отговоря.Защо беше съветник на Първанов,след като знае толкова много.Или и той има две истини.

 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Значетелна част от електората на ДПС-то не ги интересува толкова България, колкото това турският език да стане официален у нас. Това е идеята, с която те са превърнати в роби на ДПС-то и от тук на всеки който плати на ДПС-то за провеждане на неговата политика и цели. Спвравка възходът на незначими индивиди, като Пеевски. Атака ги интересуват руските интереси у нас. БСП-то се интересува да назначи апарата си - службаши от край време, на държавна работа. И всички тези се оказват в НС, в което трябва да се прокарват реформи. Ами тези ДПС-то, БСП-то и Атака не са там за реформите, а за интересите, посочени тук.

 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Господин Слатински, все едно открива топлата вода...а завършекът му, че видиш ли, тя "топлата вода" няма алтернатива при измиването на мръсните ръце, направо ме срази...

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Прав е Анщайн за равнището на съзнанието на комунягите и разбойниците.Истина е ,че българския народ е дълбоко рразделен -на комуняги ,доносници ,агенти на ДС,разбойници ,далавераджии ,лъжци ,мошеници ит.н.повече от 900 хил.червени и агентурни негодяйй /Евростат/,които държат властта и парите на държавата.повече от 70 г.Другата част от матряла е т.н.наречената мърша ,която не става за нищо ,освен за стрижене по всяко време .България си е чисто комунистическа държава с кадри от комунисти,комсомолци,агенти и комунистически престъпници.по всички кътчета на държавата и управлението.ЗАКОН за обявяване на комунистическия режим за престъпен ,приет от 38-то НС на 6 май 2000 г.д.в.37 от с.г.,но неприложен до сега .Това е основната причина да не бъдем държава и да сме последни по всичко.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нали искахте дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, и вярвахте в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила противно на икономическата наука. Ето го резултатът от това, цитат:

  "Може би ще прозвуча прекалено песимистично и безкрайно крайно, но с няколко думи ще синтезирам това, над което работя като по-сериозен анализ на катастрофата – политическа, икономическа, финансова, социална, културна и ценностна, в която се намира България."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нали избрахте юли 2009 година Борисов да ви "оправи", а не да забатачи всичко за 3.5 години еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос, за което Борисов беше изритан от Народа като единственият с Жан Виденов! Ето го резултатът, цитат:

  "Независимо дали иде реч за политика, за национална сигурност, за разпад на държавността и дори за футбол, не може да се избяга от следните жестоки истини."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е финансово фискалният репресивен бюджетен корсет, правен по неолибералната и пазарнофундаменталната догма, зацементиран с 10% плосък данък! Цитат:

  "1. Постпреходното статукво
  Държавата и практически всички основни дейности в обществото ни са заклещени, стегнати, заключени, притиснати от железен, неразчупим и неразкъсваем корсет, който малко по-политологически се нарича "постпреходно статукво"."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е фискално консолидираният бюджет на Борисов И Дянков + Горанов от август 2009 година!
  Орешарски го разчупи за 11 месеца и нещата лето потръгнаха, но Горанов почна отново да затяга примката и да консолидира. Цитат:

  "Този корсет отрича всякакво развитие, унищожава в корена й всякаква мисъл за промяна, консервира катастрофичната ситуация и спира въздуха за каквото и да било съществуване към по-добро на страната.

  Ние така сме попаднали в неговите лапи, че нямаме мърдане; започваме да се задушаваме от липса на кислород; обхваща ни клаустрофобична паника от тясното и стеняващо се около нас пространство; от липсата на каквото и да било движение ключови функции, органи и мускули на социалния ни организъм атрофират, разкапват се, отказват да работят, самоизключват се и деградират."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е резултатът от 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, и сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила!
  Цитат:

  "2. Държавното устройство

  Конструкцията на държавата и начинът, по който тя функционира – по формални демократични процедури и с дълбоко недемократична, олигархична, плутократска и склонна към репресии същност, не могат да произвеждат нито сигурност, нито свобода, нито справедливост, нито жизнен стандарт, нито общи цели, нито бъдеще."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не е точно така! Ние сме роби на пазарния Фундаментализъм! Искахме Демокрация и Плурализъм, получихме дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец! Цитат:

  "Ние като общество се превърнахме в роби на "демократичния фундаментализъм" и на "законовия цинизъм". "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Така се получава, когато законите се правят в неолиберални, либертариански и пазарнофундаментални тинк-танкове, които "политиците", станали "политици" от частния сектор, ги приемат и прилагат. Цитат:

  "И тези закони - пошли, продажни, плодящи корупция, убиващи народа, съсипващи бизнеса, разнормализиращи, ориентализиращи и изриващи кръвта и духа на държавата - всъщност узаконяват беззаконието и генерират хаос, анархия, чудовищна деинтелектуализация, деиндустрализация и деевропеизация на територията, за която по инерция и по принцип продължаваме да си мислим, че представлява държава и се нарича България."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нали най-справедливото било 10% плосък данък! Ето го резултатът :

  "3. Дълбокото разделение

  Всички говорим за България. Но на практика ние вече имаме не една, а две Българии.

  Едната България, олигархичната, е тази на олигарсите и свързаните с тях твърде и твърде богати хора, както и на голяма част от обслужващите ги политици, бизнесмени, медийни собственици и контролиращи силовите групировки донове.

  Другата България, асоциализиращата се, е на останалите 90-92% българи – те са много различни помежду си, но имат някои общи черти, като например отсъствие на надежден контрол върху жизнените си стратегии (малък пробив в техните планове и започват да валят към социалното дъно); засилващо се дезангажиране от политиката и обществените процеси; загуба на вяра в добрите дни за България; преследване на индивидуални стратегии за оцеляване и др."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Продължавайте да борите Олигархията с неолиберални, либертариански, асоциални, пазарнофундаментални закони, фискалноконсолидирани бюджети и с 10% плосък данък, писани от неолиберални, либертариански и пазарнофундаментални тинк-танкове с гръмки имена като "Институт за Пазарна Икономика".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ах, не думай!

  При 5.4 милиона българи, живеещи под Прага на Екзистенцминимума под 560 лева или под 280 € на месец, 3 милиона, от които, вегитират под Прага на Бедността от под 240 лева или 120 € на месец и с 500.000 бездомни, равни на 7% от българите с растяща от август 2009 година тенленция.

  Цитат:
  "Това разделение се засилва, пропастта между двете Българии става все по-дълбока и все по-широка. Двете силно асиметрични Българии се мразят една друга, не се чувстват части от едно, камо ли единно цяло и взаимно си пречат и проклинат."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И още по-силна ще става с Олигархията с 10% или данък, с 10% корпоративен данък и никакъв данък наследство. Цитат:

  "Само че олигархичната България държи властта, цялата власт в страната, държи финансите (и систематично ги източва), държи големия, про-монополистичен бизнес (или се храни с него и от него), държи медиите (и ги използва за бухалки и за посяване на разврат, смрад и всякаква нецензурна гад), държи силовите структури (които са държавни и частни, но като репресивни инструменти са подчинени на олигархични цели и централизирана воля) и води ежедневна асиметрична, хибридна война срещу другата, асоциализиращата се България, като по този начин не само засилва и прави още по-олигархична себе си, но я прави и нея още по-слаба и още по-асоциализираща се."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Гусин Слатински, всеки един от нас тука може да напише такъв апокалптичен анализ.
  Всичко написано е истина . И всички ние го знаем.
  Това което знаех, че няма да намеря в края на статията и не го намерих естествено, е съвет какво следва да се направи.
  Всеки българин знае че е на дъното.
  От вас, списувателите и съветниците, лекторите по разни университети ние очакваме да чуем рецептите за лечение и да висим как успешно ги прилагате.
  Щото ако не, народът ще започне и вече е започнал да ги пише и прилага сам.
  А както е известно от медицината, народното лечение далеч не всякога е най-ефективното.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ще става още по-лошо, защото умните и способните бягат от нашата олигархична страна. Остана само електората на Борисов И ГЕРБ.

  Цитат:

  "4.Липсата на воля за промяна

  Изтичането – чрез тотално бягство от страната ни - на мозъци, работна ръка, талант, креативност, репродуктивност, генетичен фонд, енергия и воля за развитие, както и тоталното отдръпване на мислещите, образованите, можещите и знаещите хора от обществените процеси, от политиката, от партиите, от всичко, което правят политиците (а те правят исторически компромиси и географски подялби на ресурси, акции, банкови запаси, еврофондове, държавни поръчки, обработваеми земи и крайбрежия), остави България без критична маса от хора, които да искат обща, национална промяна – промяна за държавата, промяна за обществото, промяна за народа, промяна за хората"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нали 26 години ни учеха, че Обществото прогресира, когато всеки е егоист и гледа собствения си кяр. Иначе е комунист!

  Цитат:
  "Всеки се стреми само и единствено към евентуална лична промяна. И България е болна, тежко болна, раково болна, смъртно болна от липса на воля, на амбиции, на усилия, на желание, на опити за промяна."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хората ресигнираха, обедняха тотално и загубиха всяка надежда след 26 години Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм. Спряха да гласуват, защото Олигархията ги будалка с постоянно създаваните от нея "партии".

  Ще е успех, ако на следващите парламентарни избори гласуват и 30% от българските избиратели!

  Хората загубиха надеждата!

  Цитат:
  "4.Липсата на воля за промяна"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След избухването на Световната Финансова Криза през 2007 година, стана ясно, че неолибералните, либертариански, десни, асоциални, пазарнофундаментални идеи и догми се провалиха. Повечето хора разбраха, че са грешни и основани на елементарни и идеализирани макроикономически модели! Уви, това озряване дойде прекалено късно, след като Държавата в България беше разградена до 2007 година.

  И въпреки, че това е очевадно, тази безумна финансова и макроикомическа пазарнофундаментална догма продължава да се спазва стриктно в България и др ден днешен!

  Цитат:
  "Именно поради това преди време написах, че "Държавата ни се нуждае от преучредяване. Което значи – от преформатиране и рестарт". И продължавам да смятам, че алтернатива няма. Само че и на тази алтернатива времето изтича със скоростта на свободното падане на лишено от свободна воля тяло при летенето му по стръмния и хлъзгав улей на Историята..."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  Скъсване с неолибералната, либертарианска и пазарнофундаментално фундаментална догма и връщане към законите на Капитализма и Пазарната икономика до 1980 година!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Весело

  "Великият Айнщайн бе казал: "Нито един проблем не може да бъде разрешен от същото ниво на съзнанието, което го е създало."
  Другото е ала-бала.

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#39] от "socialen":
  До коментар [#28] от "adenauer":
  Най-важното е да се знае ,че у нас действат закони като колониалния ЗНИ,също така дистанционното управление на всички институции е в САЩ, ако ни мислеха добри неща те щяха да се случват?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Перфектен коментар на Слатински! Браво!
  Най-подходящото управление на България се нарича "Държавен борд" в рамките на ЕС. Не виждем никакъв друг шанс. За да станем нормална държава е нужно червено-(нюансираната) олигархия от агенти на ДС да бъде отрязана от държавното управление. 25 годишната борба между агентите на Първо главно и тези на 6-то управление маскирана и представена като борба на леви и десни вече ми е дошла до гуша!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  До коментар [#47] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не си прав! САЩ не го правят от лош умисъл, а от наивно убеждение, че това е правилният път за Света!
  Глобализацията се прави често от американски политици, които никога не са напускали в живота си Капитола!

  Какво са виновни САЩ, че нашите васали тука правят всички, което чуят и видят там!

  Вземи една Фондация "Приятели на Америка". САЩ направиха тука представителство, но то се ръководи от българи и работи по техните разбирания за света. Като са неолиберали, либертарианци и пазарни фундаменталисти, то тази фондация ще разпространява тези идеи.

  Аз виждам вината само в нашите Елити!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пусни Хоризонт, за да чуеш какви ги говори Петър Стоянов!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#48] от "barel":

  Разбира се ти не пропусна пак да извлечеш отново като останалите грешния извод!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Любопитно

  След статията на Дойнов, тази е 2-рата, която много точно описва в какво КРИТИЧНО състояние е България.
  Ако скоро не те ИЗМЕТЕ боклука от България, тя просто няма да съществува.

  "Гарантирано от ГЕРБ"

 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#45] от "socialen":

  Трябва да се изгонят БОСТАН-а, че затриха държавата - камък върху камък не остана.
  Има свестни и кадърни хора, но сегашната политическа мафия не позволява те да излязат напред.
  Българите трябва най-накрая да се превърнат в общество, което се вдига като един, всеки път когато се опитат да се подиграят с него.
  Не трябва да дават да дишат на политическата мафия и на всеки един "управляващ". Българите тряпа отново да са със самочувснвие, а не както сега смачкани, отчаяни, примирени...

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "В рамките на сегашната конструкция на държавата ни, в рамките на сегашните нейни закони лечение на нашата държава е невъзможно."
  Съгласна съм с тази констатация. Да вземем за пример избирателния кодекс. Всичко е направено така, че едни и същи хора да влизат в държавните и общински структури и да ни управляват. Не приеха принципа за мажоритарност, защото той най-много ги плаши. Всички тези муцуни, които гледаме по парламемнтарните банки вече четвърт век, ще останат извън парламента, ако се въведе мажоритарност.Най-много се страхуват да не бъдат избутани от държавната копаня, от парите и далаверите. Избирателния кодекс се нуждае от тотална промяна, въвеждане не на мажоритарен елемент, а на пълна мажоритарност, която да ни даде възможност да избираме хората по качествата им, а не по партийна принадлежност. Държавата се нуждае от тотална промяна, но тя не може да бъде генерирана от тази политическа класа , от тази мафия, която ни "управлява" вече 25 години.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#20] от "thepirineagle":

  Точно така. Меки ден трябва да има такива статии, За да се събудят хората

 56. 56 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Неутрално
 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#2] от "stokn":


  "Га тръгна да пада сдс стана съветник на президента първанов, га тръгна да пада президента първанов се махна от него и даже книга написа против него. След това учреди с всички бивши ченгета съюз "защита". След това си спомни къв демократ си и ето на, четем те като буквар в най-демократичния дневник "

  Не трябва да се учудваш-неговото верую е тезата на Айнщайн, че проблемите не могат да се решат на нивото на съзнанието,на което са възникнали. Та той постоянно си мени съзнанието и, както виждаш, се опитва и да насочва към решения.
  Такова променливо съзнание е стабилна характеристика на политическия ни живот и най-силно се проявява във възникването и разтурянето на коалиции. Особено ярко е изразено у една-две партии-те са шампиони! Затова са и пословични! За определеност-той гравитира към една от тях. Към нея гравитира и още един любимец на форума-неговите излияния дъвкахме тези дни.

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#57] от "Дон Кихот":

  Ако викаше да жЮвей бат Бойкор Слатински щеше да ви бъде мнооого симпатичен на вас гербериадата

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#2:"stokn"]По червено време беше едно пожарникарче от Банкя. Га падна червеното, стана охранител на Тато, виден мутраген, шеф на охранителна фирма Ипон. Га тръгна да пада сдс стана секретар на МВР, га тръгна да пада Бсп Цветанов ти направи партия[/quote]
  Сега си министър-преЦедател и искаш да ставаш президент-прецедател догодина

 60. 60 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  брилянтен анализ на посткомунистическата кочина ,маТряла обаче е неграмотен за да го прочете и осъзнае

 61. 61 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  [quote#25:"rosiraycheva50._"]Защо беше съветник на Първанов,след като знае толкова много.Или и той има две истини. [/quote]

  Те това са безпартийните (без партийна книжка) другари Росе. По татово време бяха по големи комунисти от самите комунисти, сега са по големи демократи от самите демократи

 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Гневно

  До коментар [#59] от "dobrich":

  Добрич-лия, добрич-лия, толкова си некултурен, че направо заслужаваш да бъдеш баннат за един месец. Това, да препишеш и преработиш текст писан от колега и после да го представиш като негов цитат си е направо за банята. Ма такива сте си ДСБ-арките, или си платен трол на позитано подвизаващ се като ДСБ-ар

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Добре известни симптоми...

  А Причините?

  Как пък никак не се сети
  за Партиите?

  Фактор "клети".

  За против За демократщина...
  За против За азиатщина.

  # ЛУСТРАЦИЯ !

 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#11:"дедо Андро"]С много, умело подбрани и добре звучащи думи и обяснения е казано онова, което е известно на всинца ни.
  А къде е рецептата за отърваването от това положение? [/quote]

  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  ++++ Точно казано!

  Илф и Петров са казали, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!

  Не е точно казано, понеже при давене има нужда от външна помощ. Но Илф и Петров са се изразили метафорично. Давещият се трябва да вика и да се бори за спасението, а не да се дави безмълвно. Или да вика по площадите и да се бие за спасението си. Най-малкото да протестира и да настоява за справедливост. А това ... почти липсва у нас. Затова се случват такива неща. И да гласува масово и с разум, с много разум, за да обезличи купеният и организираният успех на военизираните партии.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#62:"сидер"]да препишеш и преработиш текст писан от колега и после да го представиш като негов цитат [/quote]
  ДжИлязко-Сидер е на гръцки–просто смених имената и малко поизмених текста! Споко скоро ще ви оставя на спокойствие

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#65:"dobrich"]скоро ще ви оставя на спокойствие[/quote]
  И тогава ще хвалите вожда като на състезание шербет ще капе от екрана

 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#65] от "dobrich":

  Не им доставяй това удоволствие на орките

 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#58] от "dobrich":

  "Ако викаше да жЮвей бат Бойкор Слатински щеше да ви бъде мнооого симпатичен на вас гербериадата"

  Цъ,не позна! Имаш грешка! Може да псува колкото си иска бат Бойкор, но не от позициите на човек, изпълняващ манипулативни функции в интерес на този, който е основният виновник за сегашното положение в България, включително и за възхода на бат Бойкор. Знаеш кой е нали? Ето,видя ли , че стигнахме до общо мнение...

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Айде мислете за България СЛЕД БОЙКО БОРИСОВ . Нещо много се задържа .
  Живял съм при сталинизма и знам нещо за култа към личността. Тогава в кината вървяха прегледи. Когато на екрана се появеше Сталин , публиката ставаше на крака и скандираше :"Сталин , Сталин ". После почнаха и на Вълко Червенков да стават. Когато някой не ебаваше да стане и да скандира , цивилни ченгета го извеждаха навън. Виждал съм го.
  И понеже и с Бойко нещата отиват към скандиране , е време да си ходи.

 70. 70 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Слатински сякаш иска да ни каже - вижте ние, ченгетата какви ги надробихме... Дано да не е толкова глупав, че на третата статия да се самопредложи за двигател на рестарта.

 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Весело

  [quote#65:"dobrich"]Споко скоро ще ви оставя на спокойствие [/quote]

  Що, дан отиваш съветник на некой голем комунист да ставаш. То такива псевдо демократи кат теб, слатински се съветници искате да ставате на партийни комунистически величия. Ей на виж и цоциалния кви чудесии пише, само за ваште уши и очи са писанията на цоциалния, що н го земите във ваште редици

 72. 72 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  [quote#58:"dobrich"]Ако викаше да жЮвей бат Бойкор Слатински щеше да ви бъде мнооого симпатичен на вас гербериадата [/quote]

  Ако слатински беше почнал да хвали Боко щях да си помисла, че някъде са греши, щом противника та хвали, значи правиш грешка, това дори ти си го писал по миналата година

 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  [quote#69:"ahasver"]Айде мислете за България СЛЕД БОЙКО БОРИСОВ . Нещо много се задържа . [/quote]

  Сега да ти обясня. На Бойко Борисов му е определен още един мандат и то като министър председател, за да бъде затворена страницата БСП- наследница на БКП. На нейно място ще дойде СП- АБВ (социалистическа партия АБВ) с председател Калфин, който ще бъде следващият министър председател, след Борисов, а Борисов ще стане президент чак тогава тогава

 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514": ≪Много вярно,звучи страшно,но това са фактите≫.

  Това са не фактите, а манипулираните факти. А за страшното – така е! Но е по-срашно, отколкото следва от конспекта на Слатински. Защото след като признава един куп неща, много от които сам той е отхвърлял в досегашните си статии във Форума, той не признава основното: Че България е една полуколониална държава, която доброволно се е отказала (не тя, а нейният политически елит) от основното, от фундаменталната същностна съставка на своя сувурунитет: ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО. Защото ние не можем, дори ако всички го искат, да приемем закон, който противоречи на директивите от парламента на ЕС. А без пълен суверенитет нито една държава не може да се оправи, ако метрополията (ЕС, че и САЩ) е тази, която е създала условията за това, което тресе държавата.

  Да вземем, например, признанието за пропастта между бедни и богати, която руши обществото и продължава да нараства. Този процес възниква някъде около 1970 - 1975, почти едновременно с възникването на неолиберализма като управленческа политико-икономическа система, което може да ни подскаже, че не може би, а вероятно основните принципи на тази система са тези, които го генерират. Този процес е установен още около 1990 година, но този факт се крие от шшироката публика и пролемът е табу чак да началото 2014 година.От около 1995 годи и особено след 2000-та година обаче излизат научни монографии по тези проблеми, някои от които излизат и на български,в които този факт се признава. Но в литературата и в медиите този проблем бешу, е и продължава да бъде табу. Но като експерт в нази област (ако наистнина е такъв) Слатински би трябвало да знае за съществуването на този процес. Защо не го е направил достояние на широката публика тогава, а чак сега казва нещо за това, и то толкова оскъдно, че които не познава проблема няма как да разбере неговото значение?

  На форумите в Давос, на който си дават среща учени от елита на неолибералните меритократи, най-после съществуването на този процес и размерите на пропастта са признати на най-високо научно нива. И е направен изводат, че това е най-голямата заплаха за сэществуването и оцеляването на човешката цивилизация (на форума в Давос през 2015 година за най-голяма опаснос е обявено възвръщането към студената война, но товва е погрешно, защото причините за възникването на новата студена война са същите, които предизвикват появата и бързото нарастване на пропастта между беддни и богати). Но Слатински, който работи по тези проблеми, не знае за това или, по-вероятно, премълчава за тези два Форума в Давост и се явява пред нас като откривател на тези процеси.

  А всичко, което става след 1989 година в Българрия , особено след 1997 година, е следсвие точно от този процес. Но той отново е скрит и това, което е казано на форумите в Давос през 2014 и 2014 година, отново се крие от обществото.

  Причините, които генерират този процес и поддържат неговото съществуване, са основните принципи на неолиберализма. В случая предимно така наречените ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ, защото за пазарни се приемат не всички механизми, които влияят върху функционирането на пазара, както е правилно и научно обосновано да бъде, а само тези от тях, които увеличават доходите на едрия бизнес и намаляват доходите на хората на наемния труд , коитоработят в области, които не са основни форми на проява на идеологията. А това са крайните потребители. Тяхното обедняване намалява техните покупателни възможности, което води да стагнация, рецесия и кризи и точно това е моторът, който поддържа възникналата още през 2008-ма финансово-икономическа криза. Но експертът по тези проблеми Слатински не казва нищо съществено за тях и само ни загаликва с теоритичните си изследвания на неща, които вече са изследвани и се знаят от експертите в тази област.

  Законен е въпросът: Ако е така, защо тогава този проблем не е така остър в такива държави, като САЩ, Германия или Дания например, както е у нас?

  Отговорът на този въпрос е елементарен. Защото ако най-бедните хора в тези държави имат заплати или социални помощи, които са поне два или три пъти над необходимия екзистенминимум за оцеляване, намаляването на техните материални възможности дори с десет или петнайсет процента все още е приемливо. Но когато минималните доходи на хората на наемния труд в България са на ръба на оцеляването, тогава тяхното намаляване дори само с един или два процента води до големи проблеми и на хората, и на държавата.

  И така, изследванията на Слатински вече са направени от други. Така че вмескто да се правим на велики, по-добре е някой да се запознае основно с материалите на последните два форума в Давост, да ги обработи и да ни предостави достатъчно пълно, в приемливо разбираем за дилетанти стил, какво точно са казали и доказали и какво предлагат като решение на проблема, за да спре този бяг на човечеството към заплашващата го опасност, хората от рълховете на обществените науки.

 75. 75 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Гневно

  [quote#74:"glog"]Но експертът по тези проблеми Слатински не казва нищо съществено за тях и само ни загаликва с теоритичните си изследвания на неща, които вече са изследвани и се знаят [/quote]
  Да, това е впечатлението от статията - наукоподобно "теоретизиране" за известни неща. Слатинскио, дай конкретни факти! Назови олигарсите и политиците за които става дума !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  [quote#72:"сидер"]Ако слатински беше почнал да хвали Боко щях да си помисла, че някъде са греши[/quote]
  хехехехе Че само Слатински ли хвали Боко? Първо - той сам се хвали във фейса!? Какво открил и направИл дори когато давал пари за църква Но не казва колко? Второ - на фейса е пълно с ахкания и охкания на разни женчета по адрес на култура ми Бойко - велик неповторим строител охранител Не съм чул да е протестирал?

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#76:"dobrich"] когато давал пари за църква[/quote]
  Църковните канони забраняват САМОХВАЛСТВОТО!

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  [quote#73:"сидер"]На Бойко Борисов му е определен още един мандат и то като министър председател - Калфин, който ще бъде следващият министър председател, а Борисов ще стане президент чак тогава тогава [/quote]
  Разделихте си постовете казваш? Разбрахте се

 79. 79 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цялата статия на Смилов е наниз от недоказани, а поради това, че са неверни, и недоказуеми на практика приказки, които трябва да убедят българите, че и управленческата ни система е добра, и сме част от най-престижния клуб от държави на света (ЕС; макар че, както показват ислямистките емигранти престижен е не ЕС, а такива негови държави, кото Германия например), и всичко друго с управлението ни е наред, така че ако не сме добре, виновни за това са не управленческата система, институциите и управляващите, а народът. Което, меко казано, е гаднярско прехвърляне на вината от болната глава на здравата.

  Може ли при така наречената ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ народът да наложи своята воля на своя управленчески елит? Твърдият и неатакуем отговор е, че не може!

  Да започнем от началото. ПЪРВО, при избори народът не може да избере когото иска, а е длъжен да избере измежду това, което политическия елит му предлага. А един корумпиран елит няма как да не предложи за управляващи хора, които са корумпирани. Едни повече, други по-малко, но корумпирани. Така че народът може на избори да избира между повече или по-малко корумпирани кандидати, поради което каквото да избере, все корумпиран депутат ще изпрати в парламента. При това той и не знае, кой от тях колко е корумпиран, защото самите политици си имат пиарспециелисти, които ги учат как да крият своята истинска същност от народа, а в медиите едни го хвалят, други го оплюват, без да е ясно коя от медиите е по-малко лъжлива от другите.

  ВТОРО, след като веднъж вече е избрал кой да го управлява, народът вече няма никаква реална възможност да влияе върху управленческото поведение на своите избранници (да контролира дали спазват собствеите си обещания). Не само защото на практика не знае, как те го управляват (знае резултатите от управлението, но не и това, кое прави това управление толкова калпаво), но и защото не притежава управленчески инструменти за това.

  Да, разбира се, в член 1, алинея 2 от конституцията изрично е записано, че ≪Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция≫. Но, първо, без да питат суверена, българските политици предадоха основната същностна част от този суверенитет, законодателството, на управленческите институции на ЕС, така че българският народ вече е полусуверен. И второ, никъде в нормативните документи не е казано, как народът може НЕПОСРЕДСТВЕНО да използва своята власт на суверен, да започне НЕПОСРЕДСТВЕНО да управлява своята държава и така да се оправи. А всеки, който поне малко разбира от право и управление, знае, че без нормативен акт, който да описва как дадено нещо, разпоредени от някакъв закон или от Конституцията, може да бъде направено (процедурата, по която може да бъде направено), то на практика не може да бъде направено.

  ТРЕТО, народът няма как да контролира своите управляващи, защото не е предвиден и не съществува нормативен документ, който да му дава право на такъв контрол и да описва, как той може на практика да бъде осъществен. Нито който да дава право на контролиращия народ да спре управленческите безобразия и да накаже , сам или чрез съда, тези, които ги извършват. Нещо повече, дори ако, както беше при Беров и при Виденов, но не само при тях, дори когато е очевидно, че управляващите са нанесли огромни вреди на държавата и на народа, те, поради особеностите на политическата ни система, не могат да бъдат наказани. Справка: Договорите за тока с американските компании и с ВЕИ-тата.

  ЧЕТВЪРТО, за гражданските движения. За НПО-тата и за мозъчните ценрове. Чрез тях народът не може да направи нищо полезно за себе си, защото те не са част от народа, а са интелектуални или параполитически образувания, които се финансират или (пряко или косвено) от държавата, или от наши или (основно) от чужди частни фондове и фондации, поради което на практика са платени слуги (платени политически рейнджери) или на корумпирания политическия елит, или на корумпиращия финансово-икономическия елит, така че там, където има конфликт между реалните интереси на политиците и на бизнеса от една страна, и на обикновените хора на народа от друга, те винаги защитават интересите на елита против интересите на народа или на държавата.. Справка – Българският хелзингски комитет и Института за пазарна икономика.

  ПЕТО, според принципите и законите на системата, управляващите не могат да бъдат наказвани за калпавото си управление, колкото и големи да са лошите последици от него, ако не са нарушили някакъв закон, чийто нарушение се наказва. Но тъй като самите управляващи безконтролно (от стана на народа) могат да си създават каквито си искат закони, а ако се налага – да поправят или да пренаправят и конституцията, те винаги най напред се осигуряват законово, след което правят своите антинародни управленчески маймунджулъци.

  Има и още, но в по-важните случаи проблемите са прекалено обемисти и сложни за един коментар в някакъв интернетсайт. Но и казаното до тук е напълно достатъчно, за да се разбере кой, народът или неговият елит, е виновен за непоносимото положение, до което са докарани държавата и нейният народ. И каква роля в политиката на елита играе прилаганата политико-икономическо управленческа система.

 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [#79] +++
  Точно затова е нужно да се преборим за безкомпромисна пряка демокрация във всички области на обществения живот, вкл икономиката.
  Само дето такъм строй няма да е държавен,освен ако не приложим едно крайно разтегливо значение на термина "държава".
  А и да си дадем ясна сметка, че според ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА (законите на ЕЛИТА) преборването е невъзможно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK