България 2015: Непостижимото Съединение и олигархията

България 2015: Непостижимото Съединение и олигархията

© Анелия Николова"Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портала "Култура".


Националните празници са повод за равносметка на постигнатото, а в случая на България то никак не е малко. Една забравена провинция на Османската империя за около век и половина се е превърнала в развита страна, член на най-престижните политически съюзи в съвременния свят. Най-бедният член, някой веднага ще каже, но подобни дребнави подмятания не омаловажават сериозната крачка напред. Крачка, която сравнително малко други държави са успели да направят за толкова къс период.


В този смисъл традиционната българска национална гордост е разбираема – тя не стъпва само на историята на средновековни царе и техните истински и митологизирани битки, но на реални, модерни постижения. Това, което е почти неразбираемо обаче, е липсата на уважение и доверие от страна на хората в държавните и публичните институции. Това не е само български феномен – доверието в партии и парламенти навсякъде в развития свят е ниско: в добрата стара Англия, например, около 14% вярват на политическите партии. При нас това недоверие се разпростира и върху другите институции на държавността – съдебната власт, независимите регулаторни органи и разбира се – правителствата.
Другото, което е тревожно, е наслагващото се чувство – оправдано или не, че всички тези институции са "захванати", овладени от някой друг. В България днес това не е чуждестранен нашественик, а собствената "олигархия‘" или "продажният елит", който се грижи за своите собствени интереси и загърбва "народа".


В политическата наука диагнозата за това състояние е "популизъм" – идеология, която разделя "елит" от "народ" и представя елитът като корумпиран и егоистичен. Тържеството на тази идеология у нас е сигнал, че идеалът за "чиста и свята република" не е постигнат или поне не се възприема като постигнат. България може и да е "съединена" териториално (в границите на исторически възможното), но вътрешно се налага едно много сериозно разделение и противопоставяне между народ и неговите представители, неговите институции. А доколкото тези представители и институции са колективният разум на нацията, инструментът, чрез който тя се самоуправлява, става разбираемо защо българите са песимисти и обезверени. Няма вяра в собствения потенциал за самоуправление.


Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено?


Факторите за насаждането на това неверие са и глобални, и местни. България е интересна с това, че местните фактори усилват неимоверно влиянието на по-общите, които са видни и в най-развитите демокрации. Вземете възхода на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, например. Тя е симптом за голяма бездна между "народ" и "елит", бездна, която само титанични юнаци от калибъра на Берлускони могат да преодолеят.


Тръмп е всъщност един американски Берлускони. В български вариант тези юнаци са се явявали под формата на бивш цар, харизматичния му бодигард, а дори и в по-скромни персонификации откъм ръст и биография. Общото е, че всички те твърдят, че останалият елит е корумпиран, че само те могат някак да представляват реалните интереси на народа. Нуждата от подобни герои се обуславя от следните фактори:


Представителната демокрация има вградени олигархични тенденции (глобален фактор)


Древните гърци са знаели, че изборите за представители водят или до аристокрация, или до олигархия (и двете са управления на елита). Това е така, защото хората избират най-доброто като качества, а обикновено тези качества се откриват сред най-богатите и най-образованите, сред елита на обществото. В този смисъл изборите по естествен начин изкопават ров между "народ" и "елит". В Конгреса на САЩ, например, няма (или са изключително малко) не-милионерите. Това не е поради правна забрана за тяхно участие в надпреварата, а е ефект на избирателната (мажоритарна) система, плюс правилата за финансиране на кампании. За да избегнат подобен ефект, древните гърци са разчитали на назначения чрез жребий (лотария), при който всекиима еднакъв шанс да попадне във властта.


Контра-демокрацията (глобален фактор)


Френският теоретик Розанвалон въвежда един странен термин – контра-демокрация – с който описва инструментите на съвременната демокрация как да се справи или поне да смекчи олигархичните си тенденции. Контра-демократичните институции са такива, които помагат на гражданите да държат под контрол своите представители. Това са и съдилищата, и гражданските мониторингови организации, и свободните медии, и независимите регулаторни агенции и органи. Всички те имат за задача да следят "представители", да дадат възможност на гражданите да реагират при отклонение и патологии в олигархична посока.


Проблемът е, че органите на контра-демокрацията са колкото решение, толкова и проблем, сами по себе си. Защото те също могат да бъдат "захванати" от елита, от образованата, богатата част на обществото. И наистина и у нас, и в чужбина сме свидетели на критики към съдебните органи (че са защитници на привилегированата част на обществото), или към гражданските организации – че обслужват не "народни", а олигархични или чужди интереси. В този смисъл, Розанвалоновата "контра-демокрация" е пример за "решение" на един проблем, което е в състояние да го задълбочи още повече.


Българската ситуация (местни фактори)


У нас изпробвахме достатъчно с варианта "Доналд Тръмп" – политик с извънредни качества, който по уникален начин може да управлява народа. Сакскобургготски беше израз на надеждата, че един потомствен аристократ и бивш български цар не може да се подаде на дребнави олигархични изкушения за управление в лична изгода.


Борисов бе въплъщение на надеждата в народния талант, човекът от народа, който добре познава хората и говори техния език. Джобен формат "харизматици" пък дойдоха на вълната на вярата в непогрешимостта на "патриота", отдаден на служба на хората. Здравословното в сегашната ситуация е, че повечето от хората са разочаровани от подобни аргументи и не биха се подали масово на тях. Тревожното обаче е, че няма друга позитивна платформа, която да привлича гласове. В резултат имаме силно раздробен парламент, пълен основно с провалени "харизматици" – кой по-убедителен, кой съвсем пропаднал. Разбираемо е подобен парламент да не ражда ентусиазъм, а по-скоро насмешка и резигнация.


Всъщност има две институции – и двете извън парламента, които все още се ползват с по-високо доверие. На първо място това е ЕС (макар че за седем години одобрението му спадна от над 70% до около 50%) и телевизиите (колективно). България е странно общество, в което около 70% заявяват доверие в телевизиите – това е единственият показател, по който се доближаваме до скандинавски държави като Финландия например.


И ЕС, и телевизиите изпълняват сходни функции – те осъществяват "мониторинг" на българския елит и са (единствени) в състояние да го санкционират при констатирани нарушения. В този смисъл България демонстрира елементи от описаната от Джон Кийн "мониторингова демокрация", която стъпва на идеята, че гражданите постоянно следят какво прави елита.


Какво липсва?


Картината дотук показва, че институциите на съвременната демокрация сами по себе си не решават проблема с разлома между "елит" и "народ", а могат дори да го задълбочат. Има и илюзорни "решения" – като Тръмп например – които са по-скоро симптом на болестта. При по-успешните демокрации, обаче, има нещо отвъд институциите, което ги спасява от олигархизация. Това е нещо много крехко и същевременно достатъчно устойчиво, за да се превърне във фундамент на една истинска res publica – обществено дело. Този допълнителен, екстра-фактор е банален. Той се нарича мислещ и активен гражданин, който създава критична и бързо реагираща публична среда. Ако този гражданин отсъства, и представителните, и мониторинговите, и контра-демократичните институции се изпразват от съдържание и заживяват свой, собствен живот.


България през 2015 г. се намира на вододел. От 1878 г. насам нашата основна стратегия е била да внасяме институции от развития свят и с тези институции да опитаме да "издърпаме" едно като цяло инертно и зле-образовано общество в модерността. Тази стратегия е работила, но днес вече виждаме нейните граници. За да функционират по-добре институциите, е необходим активен, отговорен гражданин, който да оказва нужния натиск върху тях, който да изисква определен етос и да го демонстрира в собственото си поведение.


Тоест разликата между България и скандинавските държави не е в това, че техните институции са по-различни или по-модерни. Разликата е по-скоро в гражданите, в публичната среда на двете общества. Институциите не заменят гражданина – те просто са инструмент, който му спестява усилия, но не отменя неговите отговорности.
Затова, когато БНБ и КФН – да речем – са се провалили като регулатори в банковия сектор, когато НС се е провалило като висш орган в контрола над подобни регулатори, в крайна сметка отговорни са гражданите. Те не са показали на обитателите на въпросните институции, че такова поведение е неприемливо.


Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация.


За мен тази картина е по-скоро оптимистична, но разбирам и хората, които биха се стреснали от изискванията за една добре функционираща демокрация. Така или иначе, колкото по-бързо тези условия се разбират, толкова повече вероятността да ги покрием се увеличава. Дано това да не отнеме още 150 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация."Е,то това е есенцията на вашата мисъл,господин Смилов.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Смилов, Дайов, Червен Кольо, Райчев , Пророк Илия и други светила на политическата мисъл по традиция не ги чета. "Борисов обслужва олигархията" - до този извод ли стигна Даниел?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Анкета-представяли ли сте си преди 25 години, че пътят към демокрацията и пазарната икономика ще се изроди в олигархия?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  [quote#2:"oporna_to4ka"] "Борисов обслужва олигархията"[/quote]
  Има ли антимонополно и антиолигархично законодателство

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]представяли ли сте си преди 25 години, че пътят към демокрацията и пазарната икономика ще се изроди в олигархия[/quote]
  Тя и преди 25-те години беше олигархия, и благодарение на такива като теб дето се правят на гламави властта често попада в лапите на Аамбубата, та хуубаво да похапнем блажна пица.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели.

  В нашите реалности разходката пред парламента с плакати и вувузели има доста слабичък ефект. За да влезе нещо в дебелите глави на нашия политически ,,елит" трябват малко по-радикални действия. Неокастрената много би ускорила пътя към истинско развитие.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  В България днес това не е чуждестранен нашественик
  ...
  Всъщност, много голяма част от нещата, за които Смилов говори, са пряка последица от този "чуждестранен нашественик", който два пъти ни е окупирал, втория път за твърде много години, а косвено и до днес ... истинското освобождение от него ще даде пътя ... да се надяваме, че вече, макар и плахо, сме си го поели !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Крачка, която сравнително малко други държави са успели да направят за толкова къс период.В този смисъл традиционната българска национална гордост е разбираема – тя не стъпва само на историята на средновековни царе и техните истински и митологизирани битки, но на реални, модерни постижения. .." Да- това наистина е повод за национална гордост и е време да се тикне под вирнатите и самозабравилите се носове на българофобите, които само ругаят България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Даниелчо, вземете най-напред напишете определението за това що е то олигархия, после я назовете поименно - не само написаните две имена /щото тези двамата могат да бъдат упреквани за много неща, но дали са олигарси е твърде спорно/
  И най вече посочете доказателства за това. Щото от много, и многото приказки на умните, красивите и готините няма никаква полза. Само талаш...
  Та и в тази статия се появава нещо като модерното бостанско - олигарсите. Без плът и кръв. Които никой не знае и не казва конкретно. Но които служат прекрасно като смокиново листо с което Смилов се опитва да прикрие управленската немощ и некадърноста на тези, които носиха плакати , надуваха вувузели и лъжеха, както и на старшия в тази странна и срамна коалиция.
  И, накрая, както преди няколко дена О. Минчев описа - младшия непрекъснато се оплаква и хули старшия, но упорито и безотказно се държи за ....шлифера Му

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  Боце -образован и елит???! Майко мила!

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...В политическата наука диагнозата за това състояние е "популизъм" – идеология, която разделя "елит" от "народ" и представя елитът като корумпиран и егоистичен. ..." За съжаление, обективната реалност в България няма нищо общо с популизма в този му смисъл, просто защото наистина има не пропаст , а ЦЯЛ ОКЕАН, разделящ реално - материално, финансово, интелектуално, социално, икономически, морално - "елитът"- който възниква единствено в политическото пространство, когато един гражданин влезе в политиката, и "народа"- всички останали граждани, които нямат качеството "политик".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Похвално слово на г-н Смилов. С нетърпение очаквам статията му за 22 септември, която ще е нещо от този род:
  "България 2015: Непостижимата Независимост и олигархията"!

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#0:"статията"]България може и да е "съединена" териториално (в границите на исторически възможното), но вътрешно се налага едно много сериозно разделение и противопоставяне между народ и неговите представители, неговите институции.[/quote]
  Тази логика е напълно обяснима като се има предвид ината проявен от 45 години управляващата БКП (довела страната до тотална икономическа и духовна разруха) да напусне политическата сцена и даде път на новите идеи, които да трансформират страната и освободят творческия потенциал на народа.
  Егоцентризмът, властолюбието и липсата на каквото и да е чувство за вина пред обикновените хора у тази мафиотска организация, я накараха да се трансформира в БСП/ДПС които се превърнаха в основна спирачка както за прогреса на народа, така и възникване чувството за несправедливост и неудовлетвореност у него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Разбира се! Незначителна, оттегчаваща подробност са фактите, че днес 2.4 милиона българи "живеят" под прага на Екзистенцминимума от 240 до 560 лева на месец (от 120 до 280 € на месец). Оттегчаващо е за грантовия анализатор и факта, че 3 милиона българи вегитират под Прага на Бедността с 0 до 240 лева на месец (0 до 120 € на месец). Най-добре е да забравим и за 500.000 бездомни българи, представляващи 7% от българите тука!

  Най-важното е, че сме приети в най-престижните политически съюзи в съвремения свят, които сами казват днес, че е било огромна грешка, че са ни взели в ЕС и се ако беше възможно щяха да ни изхвърлят веднага от най-престижните елитни съюзи в съвремения свят.
  Самите те казват, че пак малкият дявол, че не се излъгаха да ни вземат в Шенген, за което трябва да забравим изобщо, щото в момента, в който влезем там всички ще избягат от "великото" "управление" на Борисов и Цветанов!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Също дребнаво е да се отбележи, че жителите на най-престижните съюзи на съвременния свят на Запад плашат децата си с българите, които ще дойдат и ще им изядат яденето ако те не го изядат.

  Като чуят на Запад думата "българин" , то те ми представят, че става дума за трафиканти на хора, затворени с десетки в малък камион, за престъпници, просяци, които искат да им вземат и изядат социалните системи. Изобщо, "българин" стана синоним на нещо свързано със Затвор, Мафия, извън Закона!

  Това са, разбира се, дребнави подробности.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе аз викам да си крепим олигархията..в България нищо друго читаво не остана..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  "...От 1878 г. насам нашата основна стратегия е била да внасяме институции от развития свят.."
  Очевидно е, че каквото и да си внесем, на наша почва не вирее, а бързо мутира и се изражда до неузнаваемост...!!!

  Форумът е в будна кома...
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  България стана м/у 1944 и 1989 година развита страна, преборила бедността и неграмотността, висококвплифицирано и ефективно здравеопазване.
  След 1989 година, за последните 26 години, България се превърна в развиваща се страна, в която бедността и неграмотността се върнаха. Страна, която загуби 2.5 милиона българи и която и според най-оптимистичните прогнози на ООН ще падне под 5 милиона до 2050, страна, в която над 70% от населението от години не ходи на лекар и е хронично болно, защото го е страх, че след посещението при лекаря ще фалира, и е хронично гладно. Консумът на алкохол и цигари скочи 20кратно след 1989 година!
  Днес България е страна, в която повечето от младите българи в работоспособна възраст нямат работа или имат нископлатена работа не стигаща да гледат семейство. Работещи бедни!

  Това, обаче, са досадни, дребнави, неудобни подробности, тъмни петна!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#15] от "socialen":

  Мен ме мислят за италианец у вест Ойропа и нема никви проблеми. Даже ги уча да казват Р-то в Българин как си требе. Ррррррррррррр. Бъл-га-ррррр-ин, не бульгагриен/бългеъруиън и прочие.

  Но разбирам притесненията на хората с квалификация на пъдари и чистачи и по някво съвпадение лелеещи по соца относно потенциалното презрително отношение на среден Европеец към тях

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Разбира се, че не само български феномен! За 35 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, и сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила и в корпорациите, Демокрацията се превърна навсякъде във фасадна!

  Цитат:
  "Това не е само български феномен – доверието в партии и парламенти навсякъде в развития свят е ниско: в добрата стара Англия, например, около 14% вярват на политическите партии."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "evlampi":

  Нямах предвид имигрантите с които общуваш.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нали през 1990 година искахте тотална либерализация, приватизация, дерегулация и пазарен Фундаментализъм! То беше ясно още тогава докъде ще доведе това!

  Цитат:
  "Другото, което е тревожно, е наслагващото се чувство – оправдано или не, че всички тези институции са "захванати", овладени от някой друг. В България днес това не е чуждестранен нашественик, а собствената "олигархия‘" или "продажният елит", който се грижи за своите собствени интереси и загърбва "народа"."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  "Смилов, Дайов, Червен Кольо, Райчев , Пророк Илия и други светила на политическата мисъл по традиция не ги чета. ..."

  Тоз път улучихте.
  За първи път.
  Макар и не напълно , но все пак....

  Похвално е чè ме следите, макар и да не четете
  Но все пак искам да внеса едно уточнение в сатискфешна на щраусовия Ви синдром. Който е характерен с упоритото заравяне в собствената си неинформираност и незнание. Аз не пиша за Вас. Защото това би било безмислено занимание. Поради много причини
  И най-елементарната от тях е, че хем не ме четете, хем ме коментирате. Което си е предмет на някаква друга диагноза

 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Отговорът е:

  Въведеният преди 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм със сляпата си вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, са отговорни за тоталната икономическа и социална деградация.

  "Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено?"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хората искаха 1989 година Демокрация и Плурализъм, а те им натресоха Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм. Интелигентните , начетените веднага проумяха още през 1990 година до къде ще доведе това и веднага имигрираха!
  Останалите постепенно ресигнираха и загубиха всякаква надежда!


  Цитат:
  "Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено?"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За Българина тука признак на стандарт е да си купи плосък телевизор и да цъка по цял ден каналите, защото като няма работа няма какао друго да прави.
  Вече никой не чете. Много са неграмотни.

  Цитат:

  "Всъщност има две институции – и двете извън парламента, които все още се ползват с по-високо доверие. На първо място това е ЕС (макар че за седем години одобрението му спадна от над 70% до около 50%) и телевизиите (колективно). България е странно общество, в което около 70% заявяват доверие в телевизиите – това е единственият показател, по който се доближаваме до скандинавски държави като Финландия например."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Конкретно, през 1989 година господваща идеология беше дяснолибералният англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм със сляпата си вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, базиран на грешни пазарнофундаментални модели на пишмянмакроикономистите Милтон Фрийдман, фон Хайек и фон Мизес, на Неокласиката!
  България нямаше никакъв друг шанс освен да ги внесе. Мал шанс!
  Демек, в конкретния случай внесохме грешното!

  "От 1878 г. насам нашата основна стратегия е била да внасяме институции от развития свят и с тези институции да опитаме да "издърпаме" едно като цяло инертно и зле-образовано общество в модерността."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#27] от "socialen":

  Биииис, бииисссс, иискаме ооще, иискаме ооще!

  Голям сте Бай Социален!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как няма да се намира на вододел след като цялата Неокласика, която приехме 1:1 през 1990 година, се срина пред очите ни през 2007-2008 при Световната Финансова Криза, която причини, барабар с фалшивите макроикономически идеализирани модели на пазарните фундаменталисти Милтон Фрийдман, фон Хайек и на анархокапиталиста либератаривнец фон Мизес.

  "Работила" е за сметка и на Гърба на трудещите се, на бедните и на техните права защищены сметка на 1% от населението. Печалбите се приватизират, загубите се национализират!

  На нас ни трябваха още 7 години след 2008 година да разберем, че Неолиберализмът, Либертарианството и Пазарния Фундаментализъм се провалиха! И до ден днешен, обаче, има чугуни и бетонени глави тука, които са убедени в противното въпреки, че тази догма дори няма и макроикономическа основа!

  Цитат:

  "България през 2015 г. се намира на вододел. ... Тази стратегия е работила, но днес вече виждаме нейните граници."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#28] от "evlampi":

  Хорошо! Спасибо!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, чакай сега!
  Нали уж Демокрацийка, Плуралузъм, па институцийте трябвало да бъдат независими от демократично избраното Правителство!?

  Пак ни пробутваш изтъркания Неолиберализъм, Либертарианството и Пазарния Фундаментализъм, опаковани по друг начин. Пак изопачаваш!

  Цитат:
  "Контра-демократичните институции са такива, които помагат на гражданите да държат под контрол своите представители. Това са и съдилищата, и гражданските мониторингови организации, и свободните медии, и независимите регулаторни агенции и органи. Всички те имат за задача да следят "представители", да дадат възможност на гражданите да реагират при отклонение и патологии в олигархична посока."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ми Борисов къв е? Същата работа!

  Цитат:
  "Вземете възхода на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, например. Тя е симптом за голяма бездна между "народ" и "елит", бездна, която само титанични юнаци от калибъра на Берлускони могат да преодолеят."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, а ти кво очакваш да се случи в една неолиберална, пазарно фундаментална псевдо държава като нашата с 10% плосък и корпоративен данък, с фискално консолидиран бюджет!?

  Цитат:
  "И наистина и у нас, и в чужбина сме свидетели на критики към съдебните органи (че са защитници на привилегированата част на обществото), или към гражданските организации – че обслужват не "народни", а олигархични или чужди интереси."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Момент, Смилов! Борисов не говори моя език! В най-добрия случай на себеподобните си, около 1 милион, които гласуват за него!

  Цитат:
  "Борисов бе въплъщение на надеждата в народния талант, човекът от народа, който добре познава хората и говори техния език."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чакай бе, Смилов, нима това не го знаеше през 1989 година! Затова ли въведохте Пазарния Фундаментализъм тука!

  Цитат:
  "Представителната демокрация има вградени олигархични тенденции (глобален фактор)

  Древните гърци са знаели, че изборите за представители водят или до аристокрация, или до олигархия (и двете са управления на елита)."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Борисов най-много да е бил надежда във Възстържествуването на Справедливостта. За талант при него не може да става дума!

  Цитат:
  "Борисов бе въплъщение на надеждата в народния талант, човекът от народа, който добре познава хората и говори техния език."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Липсва справедливост и социалност. Тяхната липса е причина за ровенето на хората по кофите през 21 век.

  Цитат:
  "Какво липсва?"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А ха! Абе, Смилов! Като не стана да станем американци, сега шведи ли ще ставаме!

  Цитат:
  "Тоест разликата между България и скандинавските държави не е в това, че техните институции са по-различни или по-модерни. Разликата е по-скоро в гражданите, в публичната среда на двете общества. "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ми Смилов, нали точно с това СДСто баламосваше хората, че ще станат сички милионери като в САЩ! Сега и тука като в САЩ, в Парламента са само милионери! Кво се оплакваш!

  Цитат:
  " В този смисъл изборите по естествен начин изкопават ров между "народ" и "елит". В Конгреса на САЩ, например, няма (или са изключително малко) не-милионерите. Това не е поради правна забрана за тяхно участие в надпреварата, а е ефект на избирателната (мажоритарна) система, плюс правилата за финансиране на кампании. "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, ти какви регулатори си видял да са БНБ и КФН! Нали ги учихте по семинарите в САЩ преди 2008 година, че не трябва да регулират, а да Дерегулират, Либерализират и Приватизират като кумирът им Алан Грийнспан, The Champ of the Deregulation!
  Ми те, като добри ученици, точно това правиха!

  Greenspan - I was wrong about the economy. Sort of
  http://www.theguardian.com/business/2008/oct/24/economics-creditcrunch-federal-reserve-greenspan

  I Was Wrong! Alan Greenspan
  https://www.youtube.com/watch?v=PWen53eqmJo

  Greenspan Destroys Deregulation in 16 Seconds
  https://www.youtube.com/watch?v=bAH-o7oEiyY


  Цитат:
  "Затова, когато БНБ и КФН – да речем – са се провалили като регулатори в банковия сектор, когато НС се е провалило като висш орган в контрола над подобни регулатори, в крайна сметка отговорни са гражданите. Те не са показали на обитателите на въпросните институции, че такова поведение е неприемливо."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, никой не се е провалил! Те следваха принципите на прокламираният от вас Неолиберализъм и Пазарен Фундаментализъм!
  Сега се извъртяхте на 180 градуса!

  Цитат:
  "Затова, когато БНБ и КФН – да речем – са се провалили като регулатори в банковия сектор, когато НС се е провалило като висш орган в контрола над подобни регулатори, в крайна сметка отговорни са гражданите. Те не са показали на обитателите на въпросните институции, че такова поведение е неприемливо."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, аз това го знаех още 1985 година!

  Alan Greenspan says "Trickle Down" Reaganomics failed
  https://www.youtube.com/watch?v=5GQecQ06xus

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, т.н. Граждани, които видяхме по протестите 2013, 2014 година са членове, работещи в неолиберални, либертариански и пазарно фундаментални тинк-танкове и NGOта! Т.е. те се финансират точно от тези, които уж искаш да бориш, от Добрата Олигархия. Така, че забрави и тази мантра, защото всички видяха със собствените си очи за какво, в действителност, става дума в т.н. Гражданско Общество!

  Цитат:
  "Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов, лек има! И то е отхвърляне на дяснолибералния англосаксонски капитализъм, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, който срина Източна Европа, САЩ и останалите развити страни, не само България!

  Лекът е връщане към принципите на Капитализма и пазарната икономика, действали от 1933 година (приемане на първите ефективни мерки против Великата Депресия) до 1980 година (началото на неолибералната, либертарианска, пазарнофундаментална революция на Рейгън и Тачър), справедливо прогресивно данъчно облагане с високи ставки за Единия Прочент/Олигархията, завръщане към силни профсъюзи и силни права на рабтещите!

  Останалото, писано от теб, са неолиберални лакардии!

  Цитат:
  "Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация.

  За мен тази картина е по-скоро оптимистична, но разбирам и хората, които биха се стреснали от изискванията за една добре функционираща демокрация. Така или иначе, колкото по-бързо тези условия се разбират, толкова повече вероятността да ги покрием се увеличава. Дано това да не отнеме още 150 г."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  +++! Периода за който става дума, започна още по татово време. Ако трябва да признаем нещо за тато, то е острото му обоняние. Спомняте ли си онзи млад мъж с очила, автора на новия икономически механизъм? Тато го нарече "явление"! Автора на указ 56. Момента, в който крадльовците започнаха да си въртят паричките. След това си разпределиха и националното богатство. За обира на спестяванията, мутризацията и последвалото морално изтрещяване не ми се и говори. И въпреки това, плахо или не, успяхме доста. Независимите, работливи и неподкупни млади хора у нас, си казаха думата. Че е много трудно да се отърсим от "източно покровителство" е ясно, но поне започнахме. Да са живи и здрави младите!!

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "...днес това не е чуждестранен нашественик, а собствената "олигархия‘" или "продажният елит", който се грижи за своите собствени интереси и загърбва "народа".
  Напълно съгласна,особено с факта,че за всичко сме виновни ние.Това са нашите избраници.Ние ги сложихме начело на държавата и нейните институции и нямаме воля да ги изхвърлим оттам,след като не се справят.

 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Българското общество е разделено благодарение

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Българското общество е разделено "благодарение" на партиите провеждащи политиката разделяй и владей.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Първоначално обществото ни беше разделено на комунисти /БСП/ и антикомунисти всички останали СДС,Земеделци най-ралични ДПС и д
  руги партии.После се появиха и монархисти и атакисти,а сега и гербери.Появяват се нови партии все управлявани от олигархиятя и за това сме на този хал бедни и разделени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Весело

  [quote#10:"hodounski"]Боце -образован и елит???! Майко мила! [/quote]

  Май Боце ша е илядо пъти по добър от сега образования елит. Щото тогава когато Боце е защитавал дипломата си, дипломи са купували само елита на БКП за синчетата и щерките си, а Боце тогава не е бил в този елит. Докат ся секо по богатичък мое да купи диплома на синчето и щерката си, което е публична тайна

 51. 51 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Този болен социален юзър няма ли кой да го бане.

 52. 52 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Иначе статията е много добра. Само постоянен граждански натиск може макар и бавно да оправи положението

 53. 53 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Какво липсва?" Липсва уважение към частната собственост, която е неприкосновена по Конституция и съгласно Лисабонския договр. След 9 септември са взели всичко на баба ми и дядо ми, защото са били заможни фермери, но са им оставили къщата. Сега грабят всичко " в името на обществения интерес", а се легитимират като десни. Постсоциализъм с претенции за пазарни принципи, член на ЕС управляван от леви издънки, които крадат и манипулират обществото,че нямат никакви доходи - това е извращение. Такава държава няма бъдеще, всички ще избягат и ще останат само Бойко, Доган, Пеевски и циганите.

 54. 54 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Уважаеми Авторе,
  Елитът ни е твърде Народен и като тъй, не се рови в хомлета на общия ни живот - просто, няма смисъл ...

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#53] от "lefkovitz":

  Според както изброяваш хоставащите, цигани не се предвиждат ...

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Ще ме извинява аФторът, България никога не е била "забравена провинция на Османската империя" напремер в границите на Екзархията.
  Най-успелите български предприемачи и търговци са все от времето на империята.... П.Берон, Братя Георгиеви, Ослеков, Желязков......
  На шега казано, били сме най-"западната" част на Империята, сега сме най-"източната" част на Европа....

  Апропо, заможните българи, казано още чорбаджии, съвсем не са се натискали да "излизаме" от Империята, по спомените на съвременници, Зах. Стоянов, например....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#53] от "lefkovitz":

  Не го мисли българският народ, няма да изчезне, преживял е 1330 години още толкова ще преживее.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нищо ново не казва Смилов! И какво ли да каже! В едно е прав -трябват ни оше 150 години!

 59. 59 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#57]от boby1945
  А ти изследванията на ООН чел ли си? До 2050г я остане някой, я не! Пардон, може да се насели от сирийци.

 60. 60 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  " България може и да е "съединена" териториално (в границите на исторически възможното), но вътрешно се налага едно много сериозно разделение и противопоставяне между народ и неговите представители, неговите институции"

  Това разделение на народ и политически елит е станало толкова дълбоко, че имаме чуството, че то е необратимо, че няма изход от тази ситуация. Но едно време ни учеха, че и от тази ситуация има изход. Идва ден, когато низините не искат да живеят по старому и върховете вече не могат да живеят по старому. Знаете какъв е изходът.

 61. 61 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]Не го мисли българският народ, няма да изчезне, преживял е 1330 години още толкова ще преживее.....[/quote]
  Малко му отряза от годинките, което показва, че си чел комунистическите книжки по история.

  Пазете се от доносника vesolr
 62. 62 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всички статии на автора, които ни се предлагат за коментар, са пълни с манипулативни внушения, които нямат нищо общо с реалната действителност, а е почти невъзможно в рамките на един интернетфорум да бъдат пълно и адекватно разгледани и обосновано отхвърлени, просто защото за това е необходимо както прекалено много място, така и прекалено много време. Всички негови внушения обаче или са изобщо недоказани, или тяхната адекватност се доказва с цитати отнякакви авторитети. Което изобщо не е никакво доказателство, защото авторът никъде и по никакъв начин не е доказал, че казаното от този авторитет е наистина вярно. А историята е доказала и продъллжава да доказва, че много от големите авторитети са налагали и налагат теории, които после са се оказали или се оказват изцяло погрешни.

  Ето защо тук аз ще разгледам само едно от внушенията на Смилов, това, че демокрацията поражда олигархия, което е доказано само с едно позоваване на френският теоретик Розанвалон, който не е особено известен и според когото съвременната демокрация притежавала или пораждала олигархични тенденции. При това по изключение този път и аз ще се позова на един авторитет, който е много по-автентичен, след като е познат на политиците и политолозите от целия свят, а двете му политологични монографии продължават да се издават и намират прием дори и сега, пет века след като са били написани – политологичния авторитет Николо Макиавели, който е отричан от мнозина, но от никого до сега не е бил опроверган.

  Та същият този Макиавели в РАЗМИШЛЕНИЯ ВЪРХУ ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ КНИГИ НА ТИТ ЛИВИЙ казва, че има има шест форми на управление – три добри, самодържавие, аристокрация (елит) и народно управление (демокрация), и три лоши, получени от израждането на добрите: тирания, олигархия и анархия. От където веднага следва, че олигархично управление може да създаде само държава, в която управлява елитът (аристокрацията), а не народът. И тъй като в съвременните държави елитът на обществото – това е политическият елит и едрият, особено наднационалният бизнес, това са социалните и класовите групи и прослойки, които са създали и които поддържат сегашното ни олигархическо (или проолигархическо) управление.

  Ако оставим Макиавели на спокойствие и се обърнем към съвременната ни политическа реалност, не е трудно да стигнем до същия единствено верен резултат. Защото една държава се управлява от нейните закони, законите се създават в парламента от депутатите, а макар да са избрани от народа с избори, веднъж избрани, те, депутатите, не зависят в никаква степен от народа, който ги е избрал. Защото народът няма как да ги контролира в тяхната управленческа дейност, а дори и да ги контролира, няма право да спре техните антинародни управленчески действие, нито действието на техните антинародни закони. А няма право и да ги съди, ако те поне донякъде спазват законите, които самите те са създали и които поради това са създадени по такъв начин, че управляващият елит на практика може да си прави каквото си иска.

  Да, народът ги е избрал на избори. Но първо, на избори народът всъщност гласува на тъмно, все едно че купува котка в чувал, тъй като на практика не познава като хора и особено като управляващи тези, за които гласува. И, второ, той може да избира не каквото иска, а трябва да избира измежду това, което му се предлага. А когато трябва да избираш между кобрата, мамбата, кротала и усойницата, каквото и да избереш, все отровна змия ще бъде.

  Да, разбира се, никой не пречи на обикновения човек от народа да се кандидатира за депутат. Но, първо, не всеки има съответната подготовка и не всеки притежава качествата и знанията, които са необходими за ефективното управление на една държава. И, второ, при наложената съвременна технология на провеждане на избори хората, които могат успешно да участват в избори, без зад тях да стоят държавата или парите на бизнеса, са много малко и се срещат не по-често от появата на бяла лястовичка илли на бяла врана. А нито държавата, нито бизнесът, ще помогнат в парламента да влезе човек, който не би защитавал там техните интереси.

  И да, има НПО-та и граждански сдружения. Но тъй като те се издържат с пари от частния бизнес или от държавата, те фактически са верни и покорни слуги на тези, които ги субсидират или са техни донори. И затова, тъй като ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА, дори когато знаят, че нещата са точно такива, каквито са показани по-горе, те предпочитат да приемат за вярно това, за което им плащат. И се опитват да уверят и нас в това, тъй като именно за това, да ни манипулират в полза на едрия и на наднационалния бизнес, както и на управленческия елит на държавата, те получават своите заплати, субсидии и помощи.

 63. 63 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  България изчезва! Българите сще са малцинство след 5г! Това е резултатът от 25 години демокрациа! Но нали на Смилов му пълнят бузите с пачки от чужбина, затова той е доволен и оптимист!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 64. 64 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Какъв "елит" бре!? Наследниците на най-долните и кръвожадни разбойници, крадци и убийци, узурпирали властта 70 години вече... как я виждате тази гражданска активност? Рестарт ни трябва, ама без сопите няма да мине....

 65. 65 Профил на optimist_optim
  optimist_optim
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено?" - смислени въпроси, на които, за съжаление, авторът няма смислени отговори. Как да създадем "активни граждани" в България? - ако някой знае, да каже!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK