Игра с оловни войничета (Размисли по кървавата есен на 1944 г.)

Игра с оловни войничета (Размисли по кървавата есен на 1944 г.)

© Портал"Дневник" препечатва текста от 
портала "Култура"


В първите дни на септември 1944 г., малко преди влизането на съветските войски в София, швейцарският журналист Волфганг Бретхолц се озовава в българската столица.


Както и може да се очаква, градът е унил и безрадостен след тежките бомбардировки. Жителите, независимо от всичко, продължават да се разхождат по главните улици, но "София – някога най-чистият и най-подреденият град на Балканите – е съсипана от събитията". Никъде няма нищо, което да може да се купи, с изключение на едно – оловни войничета. Всеки втори магазин, отбелязва швейцарският журналист, независимо дали преди е продавал хранителни стоки, парфюмерийни артикули, кожени изделия или нещо друго, бил направо затрупан до тавана с безброй оловни войничета. "Никога преди – свидетелства Бретхолц – не бях виждал такова невъобразимо количество оловни войничета, при това в униформите на всички родове войски и на всички действащи армии. А заедно с тях и всичко необходимо за една война – играчки с танкове, оръдия, товарни коли и самолети."
Усещането, възникващо след прочита на тези редове, е почти кафкианско. Човек сякаш вижда как някаква гигантска ръка скришом движи световния военен гамбит тъкмо от София, струпвайки за целта всички тези "храбри оловни войничета". Представете си – цели армии от оловни войничета, наредени по "разчистения" чрез бомбардировки софийски терен, докъдето погледът стигне. Оловни войничета в различни униформи, без значение с два или с един крак, в пъти повече от малкото софиянци, останали верни на своя разрушен град. Все едно че някой е държал точно тук да репетира следвоенното статукво (кой, къде, с колко войски, в коя част на Европа…).


Отговорите в историята са винаги по-прозаични – и ни най-малко не са вдъхновени от приказките на Андерсен. Журналистическо проучване на Волфганг Бретхолц показва, че слисващата "игра с оловни войничета" всъщност била игра с търговския баланс. За да изравни военния си дълг с България, Германия през 1944 г. не е имала какво друго да предложи освен този колосален брой оловни войничета, достатъчен навярно, за да запълни рафтовете на детските магазини из цяла Европа. Зад доставката, твърдят български източници на Бретхолц, не се криел потаен милитаристки замисъл на Хитлер. Примерно: да се възпитат българските деца като добри войници и приятели на Германия, докато войната продължава. Случайността се разпоредила по този начин. Това имали германците на склад – това изпратили в София. А софиянци се шегували, че пак е по на сметка да ти пратят оловни войничета, те поне не ядат, сиреч не храниш една чужда войска.


Постепенно не само децата, но и възрастните свикнали с оловните войничета, започнали да ги ползват за какво ли не и да редят с тях комбинации по военните карти, с каквито тогава разполагал всеки дом, кроейки планове за "след войната".


Но както пише в кореспонденцията на Волфганг Бретхолц, немските оловни войници в България не остават за дълго сами. Твърде скоро пристигат други, и то живи войници. На 1 септември Червената армия е на Дунава. На 5 септември СССР обявява война на България, възползвайки се от факта, че демократичното и антинацисткото правителство на Константин Муравиев се забавя с ден-два да обяви война на Германия (по внушение на военния министър ген. Иван Маринов, който е човек на Москва). Факти, които са добре известни, и на тях не искам да се спирам. Интересно е да се припомни, че 6 септември от тази същата кризисна 1944 г. изобщо не е ден на Съединението или пък на сплотяването на нацията. Този ден е избран от БКП, за да пламне страната в стачки, най-мащабната от които е тази на пернишките миньори, а най-парализираща – на трамвайните работници в София.


Хаос и лутаница в играта с "оловните войничета"


които вече някой друг започва да подрежда на картата. Затова ми се струва, че тъкмо тази метафора най-ярко откроява събитията от ранната есен на 1944 г.


Впечатленията на Бретхолц са, че българите, попаднали в капана на историята, доста наивно възприемат разместването "оловните войничета" по картата, утешавайки се с разсъжденията "нали сме славяни…" Един от неговите български приятели, известен политик, формулира дилемата така:


Става дума за една умопобъркана игра на люлката, която тук, в София, играхме цели три години и която вие не можехте да разберете и при най-добро желание. Докато правителството продължаваше дружелюбната си политика към германците, то в парламента се оставяха да беснеят и вилнеят непрестанно опозиционни депутати срещу правителствения курс и да пледират за запазването на "вековната дружба с великия руски народ"… Ние, съюзниците на Хитлер, поддържахме нормалния отношения с неговия върл враг, Съветския съюз.


(Из книгата на Волфганг Бретхолц, "Видях сгромолясването им", София, 1992, с. 49)


Надеждите на българите са, че ще избегнат трагичната развръзка в края на Втората световна война. Те се надяват антихитлеристката коалиция да прозре техните "добри намерения", опитите им да поправят исторически неправди в търсене на национално обединение; надяват се Москва да отчете частичния им неутралитет, а светът да научи за спасяването на българските евреи. Надяват се съветските войски само да минат през българска територия и да си отидат, както си отива Вермахтът, а тук да останат като спомен само оловните войничета.


На първо време, както отбелязва и в своята кореспонденция Бретхолц, голямата част от съветските войски наистина минават транзитно – в посока Югославия, Унгария и Австрия, където още се водят сражения.


Онова, което повечето българите не забелязват или не искат да забележат, е, че "те оставят на място много по-опасно наследство от "оловните войничета" на германците –


комунистическите марионетки


които танцуват, според дърпаните от Москва конци". В първите дни след 9 септември 1944 г. само малък кръг от политически далновидни българи забелязват това. Докато не започват масови избивания на хора, и то не спонтанно, а целенасочено, с дългосрочен замисъл. Група чужди журналисти, сред които е и Волфганг Бретхолц, кореспондент на базелския "Национал Цайтунг" и на "Свенска Дагблацет" – Стокхолм, предприемат кратка обиколка из България. Онова, което виждат и научават, сочи, че произволът и тиранията, които българските комунисти започват да упражняват с одобрението и помощта на съветските окупационни войски, са обхванали цялата страна. В миг, подобно на финала на "храбрия оловен войник" от приказката на Андерсен, се стапят съдби. Изчезват хора, повечето от които дори нямат нищо общо с режима на проф. Богдан Филов или присъединяването на страната към Оста.


В България се прави небивало по мащабите си социално разчистване, защото ще се наливат други обществени основи. По-старите поколения наричаха тези събития "кървавата есен на 1944 г.".


И от един предишен свят остава само спомен. Може би и по някой оловен войник, оцелял сред старите детски играчки на нечий таван. Като спомен за игра с други илюзии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  В България се прави небивало по мащабите си социално разчистване, защото ще се наливат други обществени основи. По-старите поколения наричаха тези събития "кървавата есен на 1944 г.".Направо си е било социално изтребление.

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Никога повече комунизъм.Все още не можем да се оправим от 09.09.44 унищожила десетки достойни хора! Поклон пред тях!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  по внушение на военния министър ген. Иван Маринов, който е човек на Москва
  ==============================
  Това Тони Николов го знае лично от Сталин.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  "Онова, което повечето българите не забелязват или не искат да забележат, е, че "те оставят на място много по-опасно наследство от "оловните войничета" на германците "

  Да ден днешен "консумираме " това наследство!
  "От векове за векове!" пишеше навсякъде, а някои искат и да ни върнат в това безумно "социално равенство"!

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#2:"sto67nes"]десетки достойни хора[/quote]
  И аз се присъединявам, камарад. Ами Хитлер, Химлер, Хайдрих, Гьоринг, Гьобелс, Петър Габровски, Александър Белев, генерал Луков - всички тези достойни мъже, любимци на цялото прогресивно човечество бяха унищожени от ордите кървави орки на Толкин -Сталин.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Бретхолц - Докато правителството продължаваше дружелюбната си политика към германците, то в парламента се оставяха да беснеят и вилнеят непрестанно опозиционни депутати срещу правителствения курс и да пледират за запазването на "вековната дружба с великия руски народ"… Ние, съюзниците на Хитлер, поддържахме нормалния отношения с неговия върл враг, Съветския съюз - Това управление е наречено фашистко и диктаторско от комунягите!

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2657 Разстроено

  Слаб е този текст, за да покаже истинското лице на завзелите с чужда помощ властта комунисти и за техните по-нататъшни безчинства.
  Те няма да бъдат забравени!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Пак свободни съчинения на темата разгрома на монархо-фашизма в България.
  Първо "По-старите" поколения, българи, НИКОГА не са НАРИЧАЛИ тези събития "кървавата есен на 1944 г.".
  Второ, обратно, монархо-фашистката власт довела до трета национална катастрофа е била достатъчно омразна за народа за да се "случи" Народният съд от 1944-45...
  Трето всичко това е част от решението на Съюзниците от Техеран 1943 за ефективно наказване на помагачите на Хитлер навсякъде по Европа ..
  Четвърто в 1944-45 в страната политиката се контролира от Съюзната контролна комисия, а не от комунистите...
  Пето Комунистите реално взимат властта след Парижския мирен договор от 1947 година... в рамките на договореностите Сталин, Чърчил.... 1945...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#6] от "dobrich":


  [quote#6:"dobrich"]то в парламента се оставяха да беснеят и вилнеят непрестанно опозиционни депутати[/quote]
  Това твърдение просто не вярно исторически, в 25 ОНС единствената опозиция е бил май само проф. Петко Стайнов, много културен и възпитан човек....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  текстът е изсмукан от пръстите и не почива на обективната историческа истина. Истината е , че зверства и беззакония и смърт без съд и присъда е имало и от двете страни. Друга истина е за марионетките - политици - и преди и сега , които служат на ЧУЖДИ интереси и мачкат обществото и честните хора !!! ТОВА е жестоката истина !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#7:"дедо Андро"]Слаб е този текст, за да покаже истинското лице на завзелите с чужда помощ властта комунисти ...[/quote]

  Съгласен съм. Затова препоръчвам "Моята одисея" на Стефан Груев, където нещата са описани много по-конкретно и назовани с истинските им имена.

  Съветското нашествие в България отваря портите на Ада и от тях извират демонични фигури на патологични главорези и мародери, за които "събарянето на стария строй" и просто претекст за задоволяване на кръвожадните им инстинкти и санкюлотската им ненаситност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#5] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#8] от "boby1945":
  Виновниците за ВСВ са били съдени в Нюрнберг. В процеса са били произнесени 14 смъртни присъди.
  В така наречения народен съд в България и преди него (без съд и присъда) но след 9 септ.1944 г. са избити 2730 души!


  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#8:"boby1945"]довела до трета национална катастрофа[/quote]
  Ти може би предпочиташ да бяхме разгромени от Германия в март 1941 г или да бяхме анексирани от СССР - Соболевата акция и пак зазгромени от Германия през юни 1941 г Което пак щеше да си бъде катастрофа на ента степен!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "...демократичното и антинацисткото правителство на Константин Муравиев се забавя с ден-два да обяви война на Германия (по внушение на военния министър ген. Иван Маринов, който е човек на Москва)."
  Винаги сме страдали от предатели.И днес ги има,нямат свършване.Ние сме набедени славяни и това ни излиза доста скъпо.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#8:"boby1945"]Комунистите реално взимат властта след Парижския мирен договор от 1947 година.[/quote]
  Комунистите са качени във власта от съветската армия До септември 1944 г Бкп е малка партийка с 1 000 члена Без съветската армия България НИКОГА нямаше да въведе комунистическия модел на управление!

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realistka":
  [quote#12:"Realistka"]Виновниците за ВСВ са били съдени в Нюрнберг. В процеса са били произнесени 14 смъртни присъди.
  В така наречения народен съд в България и преди него (без съд и присъда) но след 9 септ.1944 г. са избити 2730 души! [/quote]

  На мен баща ми ми е разказвал , че във вентилационните шахти на рудниците около Перник са разстрелвани десетки хора.
  Казваше : Когато от село отивах на работа и се връщах с колелото от шахтите се носеха стенания няколко дни .......... после воня на мърша.
  След 1990 година и други по-стари хора са ми потвърждавали това.Ходели са по къщите независимо по кое време новоизлюпените властници и са извличали хората по бели гащи даже. С бой и убийства се е насаждал страха!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realistka":

  А преди 9.9.44 колко са убити без съд и присъда ? Хайде малко обективност. Лъжата е грозна ВИНАГИ- независимо в какви думи е облечена !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  САЩ и Англия бомбандираха София!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  Така е. Поредното обезличаване чрез физическа разправа с най-будните..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторът забравя да помочь, че "репресираните" са колаборатори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  няКОЙ пак ни пробутва Devide et impera много еФтини номера от селска вечеринка и народецът ПАК кълве първосигнално !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 412 Весело

  Явно, тоя автор доста си е играл като малък на оловни войничета..

  )

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#21] от "socialen":
  По същата причина поради която не оказва съпротива и на вермахта

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Весело

  Съветската Армия била окупирала България!?

  Един съветски танк сбърка пътя и влезна в София да пита за шосето за Берлин и нашите въведаха Комунизма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#22:"socialen"]"репресираните" са колаборатори.[/quote]
  Колаборатори щяха да бъдат ако бяхме окупирани от Германия! В случая става дума за държавни служители

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Както и днес, Корупцията в страната достигна апогея си до 9ти Септември 1944 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Кое е глупости!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#28:"socialen"]България до 9ти Септември 1944 година е била същата олигархична, разградена, пазарнофундаментална пародия на държава като днес[/quote]
  хехехехе В България 80% от населението е имало частна СОБСТВЕНОСТ - главно средни земеделски стопани! Структура подобна на други сега много развити европейски държави Сега 300-400 семейства свързани с комунистическата ДС държат 80% от средствата за производство

 33. 33 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безродниците как налазиха веднага, изхрачиха се и получиха оргазъм.

  Коментирам платено.
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "dobrich":

  В Соца всички имаха 100% частна собственост. Калните пътища тука до 1944 година може да са се видяли на някои чудни на фона на сринатата от ВСВ Европа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Единственото, с което можем да се гордеем в този период, е Спасението на българските евреи! Еввлла за това и поклон!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#21] от "socialen":
  Защото току що, 20-23 август 1944, руската армия, 3 Украински фронт, е разгромила от движение румънските и немските войски при Фокшани в уж непревземаемите Карпати...
  Повечето наши офицери са проявили разум и не са се навили на "съпротива"...
  Имало е и изключения, разбира се...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Човек може да си представи за каква корупция и олигархия става дума до 9ти Септември 1944 в страната, след като САЩ и Англия бомбандират София!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Бе кво говорим!
  Тя работата е пределно ясна!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Елитите ни и днес си празнуват някакви празници без да се срамуват в какво окаяно положение докараха Народа!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#12] от "Realistka":

  Този ти постинг показва че си не-Realistka, смени си името.
  Апропо прочети по подробно колко на брой Нюрнбергски процеси е имало на практика и колко нацита са осъдени на смърт..... можеш да почнеш от тук: http://www.history.com/topics/world-war-ii/nuremberg-trials

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#35] от "socialen":

  Ако искаш да си точен на част от българските евреи, на тези в "старите" граници на Царството.... щото тези от "новите" граници на Царството, около 11400 души, вече бяхме ги пратили на "работа" в Генерал губернаторството.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#35] от "socialen":

  Ако искаш да си точен на част от българските евреи, на тези в "старите" граници на Царството.... щото тези от "новите" граници на Царството, около 11400 души, вече бяхме ги пратили на "работа" в Генерал губернаторството.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#31:"socialen"]Кое е глупости!?[/quote]

  Отговори си сам:


  [quote#37:"socialen"]Човек може да си представи за каква корупция и олигархия става дума до 9ти Септември 1944 в страната, след като САЩ и Англия бомбандират София![/quote]

  Това последното е такава глупост, че от нея мога да направя един от два възможни извода: или си трол, който се забавлява, умишлено пишейки безсмислици, или си напълно побъркан.

  Само че аз няма повече да ти влизам в играта и да генерирам трафик, като ти отговарям на идиотизмите. От мен имаш просто по един дежурен минус, каквото и да напишеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#21] от "socialen":
  [quote#21:"socialen"]Защо храбрата българска армия не оказва никаква съпротива на Червената Армия!? [/quote]

  Айде не тъпей ,бе !Щото макар и да си отиват управниците ни тогава не са били малоумни.
  Когато се е налагало е имало пердах - виж в Добруджа през ПСВ!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#44] от "navy":

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Същата тотална деградация, каквато е била обхванала Обществото до 9ти Септември 1944 година, е и днес!

  Хората викат на Елита:

  "Майната Ви! Изобщо не ни пука за Вашите измислени ценности, които ние плащаме на собствен гръб докато вие богатеете!"

  Скоро имаше 1 анализ, в който 97% от абитюрентите посочват, че няма да си мръднат пръста при чужда инвазия. Ето това е деградация!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#34:"socialen"]В Соца всички имаха 100% частна собственос[/quote]
  В соца частната собственост на 100% беше ВАША на комунягите! И вие правехте с нея каквото си искахте!!!! Събаряхте дори църкви?Пък сега сте против тези които си върнаха собственоста!!?

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#39:"socialen"] в какво окаяно положение докараха Народа[/quote]
  ТагаришЧ да ти прави впечетление че има задръствания от автомобили по улиците? Че магазините са пълни? Че няма безработен специалист! Че има свръхпредлагане на жилища! Че земеделието не само в Добруджа е образцово!

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#49:"dobrich"]ТагаришЧ да ти прави впечетление че има задръствания от автомобили по улиците? Че магазините са пълни? Че няма безработен специалист! Че има свръхпредлагане на жилища! Че земеделието не само в Добруджа е образцово![/quote]

  Не знам какво е състоянието на земеделието, но виждам безпрецедентното изобилие от стоки по магазините и пазарите.

  А преди "седерастите" начело с Ф. Димитров да погубят цъфтящото българско земеделие от соца, бяхме на купони.

  Същото се отнася и за жилищата - за последните 20-тина години се построиха толкова много, че днес се купуват като инвестиция - за деца, внуци, или за даване под наем. А при соца познавах семейства вече на средна възраст, които чакаха разни старци да умрат, за да се "разширят" с още една стая. Тогава човек не можеше да си избира и къде да му е жилището - "дават" ти в Обеля, заминаваш в Обеля. Ако щеш - след теб има още сто хиляди чакащи.

  За москвичите и другите съветски бракми, дето ги предлащаш с 1,500 лева и после чакаш 12-15 години да ти "излезе редът", дори не ми се говори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#46] от "socialen":

  Тоталната ти глупост, няма скала за измерване дори. 70г. лъжене, лъжене, и сега ти продължаваш, белким тъпите лъжи да хванат декиш. Ако не бяха твоите любимци, България днес щеше да е една от успешните и процъфтяващи монархии в Европа, а икономически щяхме да сме като Португалия примерно, а не затънали в никому ненужни руини.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Като виждам сега какво е-представям си кактв цирй е било преди 9.9.1944...едва ли е имало по-малко олигархия,слугинаж. Едва ли е имало по-малко бюрократи-конфотмисти готови да слугуват на силните на деня.Едва ли е имало по-малък слугинаж и пред чуждите посолства...Едва ли е имало по-малко далавери,с цели предприятия и банки.
  За условията на труд и живот няма какво да говорим.
  Въобще аз съм за нов Народен съд.

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Весело

  [quote#19:"socialen"] бомбандираха[/quote]
  [quote#37:"socialen"]бомбандират[/quote]
  [quote#46:"socialen"]бомбандират[/quote]
  Абе неграмотник, къде си тръгнал да коментираш каквото и да е?

 54. 54 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#2:"sto67nes"]Никога повече комунизъм.Все още не можем да се оправим от 09.09.44 унищожила десетки достойни хора! Поклон пред тях![/quote]
  Огромен "+" !Все още съществуват българи които не могат да проумеят че комунистическия режим е престъпен ,същите тези ,които де "даряват" със своите"-".Те не знаят или не искат да знаят ,че Българския Парламент -еманацията на българския народ гласува това определение.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 55. 55 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1142 Гневно

  ...."Но както пише в кореспонденцията на Волфганг Бретхолц, немските оловни войници в България не остават задълго сами. Твърде скоро пристигат други, и то живи войници. На 1 септември Червената армия е на Дунава. На 5 септември СССР обявява война на България"

  ...Тогава идва тази комунистическа чума, та до сега !!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#52:"Веселин Дечев (десидент)"]Въобще аз съм за нов Народен съд.[/quote]

  Трябваше да направим такъв веднага след 10.ХІ.1989 и да ви избесим по дърветата около Народното събрание.

  Сега щяхме да сме поне като Словакия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#12] от "Realistka":

  Е, хайде сега, ако питаш двата "каскета" Каишков и боби1945, ще ти докажат точно обратното...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#53:"Yard"]Абе неграмотник...[/quote]

  А какво ще кажеш за


  [quote#52:"Веселин Дечев (десидент)"] ... [/quote] ?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#51] от "traveler1":

  Тебе, специално, кой за кво те е лъгал 70 години?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#48] от "dobrich":

  Блокът на майка ти и баща ти от де е? Над 80% от българите днес, все още живеят в апартаменти, придобити до 1989 година!
  Всеки имаше имоти и собственост, и пари в банката до 1989 година!
  Занаятите като златари, леари бяха 100% частна собственост и никога не е имало проблеми. Вие не сте живели тогава!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално


  Бедствието за България настъпва, когато оловните войничета са били заменени с истинските сатрапи от север, както и с местните такива !
  И едните и другите не са направили НИЩО ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ, но това не им пречи да убиват, мародерстват и да грабят И ДО ДНЕС !
  ПРОКЛЕТИ РАЗБОЙНИЦИ, ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":

  5.4 милиона българи "живеят" под Прага на Екзистенцминимума с 240 лева до 560 лева на месец!

  Центърът на София не е мерило за нищо!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "Yard":

  Кажи ти защо САЩ и Англия бомбандираха София заради корумпирания Елит?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#28] от "socialen":

  Като ви чета глупостите се убеждавам, че дядо ви е бил шумкар и обирджия на мандри, баща ви е бил партиен секретар и офицер от ДС, майка ви е била профпредседател, а вие комсомолски активист, за което сте бил приет в редовете на бкп още от крехка юношеска възраст, тъй като сте показали качества, достойни да бъдете член на тази терористична организация - подлост, глупост, арогантност, подмазвачество, завист...

  Преди 09.09.1944 година, по точно през 1939 година, както посочва колегата dobrich 80% от населението е имало частна собственост. Започнала е индустриализация на страната, възникнали са промишлени предприятия, развива се лека промишленост, транспорт. За ваше сведение НИКОГА, през никоя година на комунистическото "управление" България не достига поголовието от крави, прасета, домашни птици, овце и т.н. независимо от напъните на властта!
  Само че комунистите прекъсват естествения ход на развитие на обществото и насила (чрез отнемане на собствеността) "пролетаризира" ВСИЧКИ като ги лишава от собственост!
  Това е най-сериозната вреда, която нанасят комунистите на България!
  И като прибавим масовото изтребление на различните, идиотското отношение към образованите и интелигентни хора резултатът е повече от очевиден!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#62:"socialen"]5.4 милиона българи "живеят" под Прага на Екзистенцминимума с 240 лева до 560 лева на месец![/quote]
  Екзистенцминимума при соца беше много по малък!.....

 66. 66 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#52] от "Веселин Дечев (десидент)":

  +++!
  Абсолютната деградация както и след 1989 година!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  " Никога повече комунизъм "


  Ами то и до сега го е нямало и никога няма да го има ! Нека не бъркаме една разбойническа клика, получила властта в България, поднесена на върха на червените щикове, с КАКВИТО И ДА БИЛО идеологически утопии !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":

  А кажи ми кой имаше собственост върху средства за производство бе червен трол!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 69. 69 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":

  Дори един от основополагащите закони - Закона за собствеността, не третираше понятието "частна собственост"! Закона за собствеността на гражданите използва "ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ", ограничена до 1 (едно) жилище, евентуално лек автомобил, домашни животни (до определен брой), и парцалите, които носехме на гърба си произведени от социалистическата "индустрия"!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#60:"socialen"]Блокът на майка ти и баща ти от де е?[/quote]
  Такива панелни блокове има само в бившия соц и в Израел, където пристигат хиляди емигранти годишно! Хората бяха принудени да напуснат родните си домове в селата с градини и добитък, за да заживеят в панелки съветски тип!? Сега повечето от тези панелни апартаменти се напускат от своите обитатели. Които се преселват в нормални жилища или се връщат на село на стари години.....

 71. 71 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#64] от "serafin":

  Напротив! Обираха мандарин, за да си вземат обратно откраднатото от тях.

  България до 9ти Септември 1944 година беше изостанала аграрна страна с корумпиран, деградирал Елит, който доведе страната до това, да бъде бомбандирана от САЩ и Англия.
  Когато 1 съветски танк се заблуди да дойде по нашите географски ширини, се изпокриха в Миши дупки.

  Корупцията и деградацията на един режим неминуемо води до другата крайност.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  " Само, че аз няма повече да ти влизам в играта ..."


  Това решение, аз го взех преди около 3 месеца .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  Такива като тебе бяха директори на заводи до 1989 година, за да станат днес турбокапиталисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 75. 75 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#70] от "dobrich":

  Панелки има във Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Испания, Италия, Португалия, Австрия и ще се строят още повече заради Преселението на Народите от Африка и Близкия Изток, Ирак, Афганистан и Пакистан.
  Хората трябва да живеят някъде.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#70] от "dobrich":


  До коментар [#68] от "serafin":
  До коментар [#69] от "serafin":

  Народа имаше собственост в/у средствата за производство. Ти нямаш никаква представа какво е Социализъм, а си тръгнал да филисофствпщ!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#69] от "serafin":
  До коментар [#70] от "dobrich":
  До коментар [#68] от "serafin":

  Ако сегашните "управници" не спрат с обирането на Народа, продължаващо от 26 години, за сметка на Олигархията, която пазят исконно с 10% плосък данък, то и Маркс, и Ленин пак ще се окажат прави!

  Едната крайност - дяснолибералният асоциален капитализъм по американски образец, Неолиберализмът, Либертарианството и Пазарният Фундаментализъм - неминуемо ще доведат да другите крайности - Фашистка или комунистическа диктатура!

  Или още не си забелязал какво става около тебе!

  Хората искат справедливост! Нея не можеш да я възстановиш с 10% плосък данък!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":
  [quote#2:"sto67nes"]Никога повече комунизъм.[/quote]

  Учудвам се, че толкова много хора се
  опитват да Ви възразяват. Нима всички
  те не знаят, че с комунизма е свършено
  по решение на Историята?


 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#44] от "navy":

  " Айде не тъп ей, бе ! "


  Ти ме разсмя ... Човекът не тъпее, той така си се е родил ...!
  Влезни му в полжение !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#72] от "socialen":
  [quote#72:"socialen"]Елин Пелин и Йордан Йовков са описали неграмотността, бедността и окаяното положение на селското население в произведенията си.[/quote]

  Карате ме да се съмнявам, че въобще сте
  чели Елин Пелин и Йордан Йовков.
  Май сте стигнали само до Георги Караславов.


 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "Yard":

  Ти пак се моли, че САЩ не са ни хвърлили атомна бомба заради корумпирания Елит до 9ти Септември!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#81] от "Един препатил":

  Халтурите, скрити като "анализи", на Портала "Култура" не се заслепяват. Никой по-добре от Елин Пелин и Йордан Йовков не е описал окаяното положение на селското население, като обирддийсвото му с лихварство, неграмотността и липсата на достъп до Здравеопазване. Всичко това се чете в техните произведения.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "Yard":

  САЩ и Великобритания показват с бомбандировките на София какво им е отношението към диспотични, недемократични, корумпирани режими!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Същото се случва сега в Сирия и други арабски страни. Играчите са други, но сценарият е същия. "Историята ни учи,че на нищо не ни е научила." Този цитат обичаше да припомня учителят ми по история, колоритния Асен Николов.

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Любопитно

  [quote#37:"socialen"]Човек може да си представи за каква корупция и олигархия става дума до 9ти Септември 1944 в страната, след като САЩ и Англия бомбандират София! [/quote]
  Каква е връзката между боНбардировките и корупцията? Според теб излиза, че боНбите на американците са имали корупционни бойни глави.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#86] от "Blood Red Skies":

  САЩ и Великобритания показват с бомбандировките на София какво им е отношението към диспотични, недемократични, корумпирани режими!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 244 Неутрално

  е- медиа:"...(по внушение на ген. Иван Маринов, който е човек на Москва)..."
  Кимон Г.- (генерал), ръководещ "Звено"- все офицери- Девето септемврийски преврат

 89. 89 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#47] от "socialen":

  Този процес е всеобщ. За справка - виж бежанците, които тъй сърцато браниш. На никого не му се умира заради някаква фикция, наречена "родина".

 90. 90 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#84] от "socialen":

  Защо ми отговаряш три пъти на едно и също мнение?
  "Бомбардиране" се пише с "р", не с "н". Не виждам защо един неграмотен селяндур изобщо тръгва да коментира световната политика, история или каквото и да било друго.

  31 мнения си написал от общо 85 под статията, чугун с чугуните.

 91. 91 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#90] от "Yard":

  Коментирам по темата, за България.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Любопитно

  До коментар [#84] от "socialen":

  Това добро ли е или е лошо?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#89] от "Ridiculous":

  Точно! Защото Елитите им ги докараха до това положение. Малкият човек винаги плаща сметката от деянията на Елита! Тези, които ви учат, че трябва да сте отговорни за постъпките си, правят точно обратното.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#92] от "Blood Red Skies":

  В конкретния случай, добро.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Българският народ е прекалено толерантен и затова страда. Днес щяхме да сме нормална държава, ако през 1989-та или през 1997-ма бяхме избесили рубладжиите по дърветата.

 96. 96 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  +++++++++++++++++++++++
  Комунизмът е донесъл навсякъде по света мизерия,смърт и изтребление.09.09.1944 год. е най-черната дата от нашата съвременна история.

 97. 97 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":
  ++++++++++++++++++++++++++

 98. 98 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Либерастите искрено вярват ,че няма да има ново пришествие на руски войници.И до някъде са прави защото САЩ първо ще пратят ИД на Балканите и Европа а едва след това ще ни трябва спасение.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 99. 99 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Хайде спри с ретроградните си комунистически скимтежи. Терминът монархо-фашизм съществува в чугунените червени глави и е толкова нелеп колкото и монархо-комунизъм и дървено желязо. Само сляп и тъп чугун не може да види, че в България тоталитарно общество има след 1944, а не преди това. И колкото и да повтаряш (по принципа на учителя си Гьобелс и кумира - Сталин) лъжата няма да стане истина.

 100. 100 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#43:"Norman Granz"] или си трол, който се забавлява, умишлено пишейки безсмислици, или си напълно побъркан. [/quote]

  Трол е. Нормален човек , който е с всичкия си, не може да пише такива глупости за преди 9-ти. Когато аха сме се оправили от турското робство и сме вървели по пътя на нормалните държави. Когато бизнеса е кипял, хората са работели и са печелили истински пари, имали са някакви ценности и въобще са живеели можеби по-суров и труден, но нормален живот.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK