Семената на света (другото измерение на бежанската криза)

Бежанци на сръбско-унгарската граница, август 2015 г.

© Георги Кожухаров

Бежанци на сръбско-унгарската граница, август 2015 г.Двете гледни точки към бежанеца  


През VII в. пр. Хр. един спартански поет казва, че най-лошото, което може да се случи на човека не е смъртта, а да остане без дом и да се скита по света с възрастните си родители, крехката си жена и невръстните си деца. Триста години след Тиртей Аристотел ще заяви в началото на своята "Политика", че който не е част от град или държава, е или бог, или животно. За да е човек, човекът трябва да има постоянен дом. Когато стоиците създават думата "космополит", те нямат предвид онзи, който се скита по света без дом, а онзи, който без да излиза от дома си, може да мисли за себе си като част от света. Двете неща били и продължават да бъдат съвсем различни.


От гледна точка на отделния човек, град или държава бежанството е огромно изпитание за човешката природа. Лишен от връзките, местата и историята, които го правят някакъв, бежанецът, първо, се свежда до обикновено тяло, чиято най-голяма ценност е доброто придвижване, второ, до празна социална обвивка, която всеки ден се напълва с ново съдържание, и, трето, до човек, който без да е престъпник, се намира извън законите и обществените порядки. Този паяк без мрежа е по парадоксален начин едновременно някой и никой.
Има обаче и друга гледна точка към бежанството и тя е тази на света като по-голям човешки организъм, който се грижи за своето оцеляване. С развитието на културната антропология, в началото на XX в. се появява теорията за т.нар. отвореност на културите, според която както един род не може да оцелее, ако неговите членове се женят само помежду си (т.нар. ендогамия), но рано или късно ще се изроди и загине, така и една култура не може да оцелее, ако в нея постоянно не се вливат големи групи от външни хора. За да оцелява, и родът, и по-голямата човешката общност трябва да се държат екзогамно.


От тази гледна точка войната и бежанството вече не са само бедствие, а и механизъм на оцеляване за света тогава, когато някоя негова част започне да изтощава човешките си ресурси. С това се обяснява и факът, че обикновено след война и преселение на много хора от едно място, което вече не става за живот, на друго, което е много по-добре устроено, но без достатъчно хора, за да поддържа темповете си на развитие, на това място скоро след това се наблюдава икономически и културен подем. Можем ли изобщо да си представим каква би била силата на САЩ днес без огромния приток на бежанци от Европа през първата половина на XX в.?


Така че ако искаме да имаме адекватно отношение към бежанците, които в момента заливат Европа, не бива да опростяваме проблема с реторики от типа на "Те бягат от бедност и война, трябва непременно да ги приемем, защото сме европейци!" или "Те искат да ги храним, трябва да се предпазим от тях и да ги върнем откъдето са дошли".


Решаването на бежанския проблем изобщо не зависи от спора между крайните либерали и крайните десни в Европа, защото неговият залог не е само благополучието на отделния човек. Когато светът започне да разпръсва семената си, този процес не може да бъде управляван нито със стени, нито с широко отворени врати.


Какво и защо се случва?


До краха на комунизма Западна Европа живееше по отношение на източните си съседи малко на принципа "Не ме интересува какво става там, защото злото и само ще се разпадне!" След това злото наистина се разпадна, Европа постепенно се измести на югоизток, промени съседите си, но не и начина, по който се отнася към тях. Днешното отношение към Русия и страните от Леванта и северноафриканските брегове продължава да бъде по стария начин затворено в себе си и боязливо.


И резултатът не закъсня: не ни беше нужен Маркс, за да установим, че бюргерското отношение към съседите ще ни изиграе лоша шега. Ако на едно място се строи и натрупва, но на друго, което се намира в съседство, всичко е оставено на корупция, самотек и разруха, общото пространство, което обитаваме, ще загуби крехкия си баланс и бедните ще потекат на потоци към богатите. Сега бежанците идват от Сирия, Афганистан и страните от северноафриканското крайбрежие, ами когато Путиновата Русия един ден се разклати и рухне, накъде ще тръгнат тези хора? Може би към Индия и Китай?


Втората заблуда, с която трябва да се простим, е, че бюрократичната държава от западноевропейски тип може да моделира успешно големи обществени процеси. Ясно се вижда, че институционалните механизми по отношение на бежанците не работят и че задачата пред Европа вече не е да се поддържа ред, а да не се стигне до голям конфликт с местните хора. Бежанците влизат в Европа и се придвижват из нея не по директивите на ЕС, но това не става и хаотично, ами по сложна паяжина от трафикантски канали, корумпирани чиновници и роднински връзки. Тази мрежа на практика съществува успоредно с официалните институции и понеже е много по-динамична и приспособима от тях почти е иззела функциите им.


Въпросът е докъде може да се разрасне тази неофициална държава, която урежда движението на бежанците из Европа? Трудно е да се отговори, но изглежда близо до ума, че там където има високи нива на корупция като България, Македония и Италия, тя вече се е оплела с държавата – печалбите от нея са огромни, а ситуацията е подходяща за разцвета на този вид престъпност. Невъзможно е арестуваните в Унгария каналджии с български паспорти да имат ума, смелостта и средствата за организиране на подобна схема, но тя очевидно е дело на други хора, за които обаче едва ли ще научим нещо.


Така се очертава и третият проблем. Замислете се защо бизнесът с трафиканството процъфтява? Да, защото има голям брой бежанци, които с готовност плащат на трафикантите, за да ги преведат до желаните страни. Да, защото има безчестни хора и корумпирани чиновници с влияние, които са измислили как да става това.


Но и има и друга сериозна причина и тя е, че човешката стока все още е най-ценната, много по ценна от петрола, особено за страни с мощни икономики, в които има постоянна нужда от работна ръка. Днешният трафикант на бежанци е предишният собственик на кораб за пренос на роби. Голяма част от хората, които са му се доверили, рано или късно ще попаднат в покрайнините на европейските градове като роби на някого. Затова и без особена трудност животът им може да свърши и във вълните на Средиземно море, и в камион за пренос на месо, и навсякъде другаде.


Та това, което казвам, е, че кризата с бежанците и кризата със застаряването на Европа и липсата на работна ръка в нея не са две кризи, а една. Ако оставим Европа настрана и погледнем само към България и отчайващата демографска картина, единственият възможен начин да не изчезнем или да не станем толкова немощни във всички сфери на живота, че който пожелае, лесно да ни погълне – е някаква голяма група хора без дом другаде да дойдат в страната ни, да я припознаят като свой дом и постепенно да се нарекат "българи".


Каквото и да ни говорят т.нар. патриоти в България, а и в цяла Европа, здравият разум подсказва, че нямаме друг ход. Най-належащият въпрос е трябва ли да го оставим в ръцете на престъпниците?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  В Европа няма криза за работна ръка. Напротив, има милиони безработни.
  Има криза за евтина работна, която да помага на няколко държави да произвеждат конкурентни и евтини стоки. И ако заради това трябва да се заселим с бежанци ????

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  - Браво Гочев, отлична статия !

  "Не ме интересува какво става там,
  защото злото и само ще се разпадне!"

  Това обобщава генезиса на доволно затвореното в себе си западно общество. Ама злото се разраства и сега развързват кесията и зяпат като втрещени. Така беше и с Раша на Пут' - зяпаха как се анексира територия в 21-век в Европа ... и продължават да зяпат !

  P'S
  Продължавай все така
  и не се поддавай на
  редакционната "политика" на цвъцкане.

  настроение > добронамерено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Минало заминало! Сега трябва завръщане към Държавата, справедлива данъчна прогресивна политика и по-малко Пазар и по-малко влияние на Пазара в/у Държавата, за да може да се помогне адекватно на тези хора и те да бъдат интегрирани в европейското общество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Като говорим за семената на света, няма почти никакъв шум за новите мерки по отношение на ГМО-то в Европа. "Монсанто" ликува, първите стъпки към ТТИП са направени. Да ни е честито!

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2250 Весело

  Поздравления за Гочев! В очакване съм дълбинните почвеници кога ще го захапят.

 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  Време е за ранна жътва на плевелите от въпросните семена

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Consumer":

  Няма кой. Европа е готова да приеме всички страдалци от света, дори това да надхвърля капацитета й да се справи със ситуацията и да овладее социалните вълнения.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Разстроено

  До коментар [#7] от "Читател":

  Красивата и цивилизована Европа се ислямизира и циганизира, става несигурно дори да се разходиш в централната част на някоя западноевропейска столица, скоро и по пистите на зимните курорти ще плъзнат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#2:"barcelonski"]ака беше и с Раша на Пут' - зяпаха как се анексира територия в 21-век в Европа ... и продължават да зяпат ![/quote]
  Ама преди това платиха доста да свалят с чужди ръце конституционно избран президент и така разсипаха държавата. Сега да зяпат.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"Каишков - Гласът на Америка"]да свалят с чужди ръце конституционно избран президент и така разсипаха държавата.[/quote]
  За талибански Мутри от "сорта" Кадафи - Асад и подобни > няма милост. Колкото Кадафи беше "законен" - толкова и Асад е законен. Все пари и петрол Ви се привиждат .... и ционисти също.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#9:"Consumer"]Европа се ислямизира и циганизира,[/quote]
  Ами Вие я християнизирайте деее ....
  ама сте избрали погрешните попове: Николайчо, Сидеров, КГБ-Патриарха на Раша и подобни.
  А циганизацията я правят Сидеров - Симеонов - Каракачанов - Орешарски само, че с повече театрални елементи и гепене на Max.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#7:"Читател"]Европа е готова да приеме всички страдалци от света, дори това да надхвърля капацитета[/quote]
  Ти не бери грижа за парите и капацитета на Германия.
  Както и за Соц-ялните им вълнения.
  Да си гледаме нашата барака и дано Меркел изкара още един мандат и дано Саркози спечели президентските.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Любопитно

  До коментар [#13] от "barcelonski":

  И какво те кара да мислиш, че точно аз съм избрал посочените субекти?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 16 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо мюсюлманските държави се разпадат? Защо цивилизованите държави трябва да приемат хора, който ще ги ерозират? Могат ли да съжителстват или ще продължат стария начин на живот?

 16. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Та това, което казвам, е, че кризата с бежанците и кризата със застаряването на Европа и липсата на работна ръка в нея не са две кризи, а една. Ако оставим Европа настрана и погледнем само към България и отчайващата демографска картина...[/quote]
  През 1934 г. България е била 6 млн., а през 1887 дори 3 млн. и светът не е свършил. Отделно, след 89 г. 2 млн. напуснаха страната в търсене на работа. Отделно автоматизацията и рационализацията на труда напредват бързо. Та, Гочев, какво казваше за работната ръка?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#15:"Consumer"]И какво те кара да мислиш, че точно аз съм избрал посочените субекти? [/quote]
  - Какво предлагаш срещу
  "ислямизацията" и "циганизацията" .. ??!

  Или просто хейтваш .... ей така ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#18] от "barcelonski":

  Крайни мерки, които смешниците Сидеров, Симеонов и компанията нямат топки да предложат, защото те са пишман-националисти!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  БЕЗ модифицирани, култивирани, селектирани сортове, досега да си умрял от глад, ама много отдавна, затова си затвори човката.

  Съветски ботаник го е казал не аз. Имаше градче кръстено на него в южното черноморие - Мичурин му е фамилията.

 20. 21 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Изключително гнусна пропаганда примесена с много лъжи , бюргера бил виновен за корупцията и разрухата в тези страни , и какво може да направи бюргера за тези страни да намали корупцията , освен да ги колонизира и да наложи със сила колониална администрация , защото всички други опции от ембарго на елита , дори свалянето на този елит от власт чрез война или революция бяха пробвани.

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "convince":
  [quote#20:"convince"]БЕЗ модифицирани, култивирани, селектирани сортове, досега да си умрял от глад, ама много отдавна...[/quote]
  Като гледам поведението на "селектираните сортове", които нахлуват от Азия и Африка, бая култивиране е паднало. Да не би посоката на модифицирането да е обратно към дърветата, пък аз да не съм разбрала?

 23. 24 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А внушенията за облагородяване на генетическия код на еврпееца , са на ниво евгеника от нацистка Германия. Относно икономическата нужда от имигранти за развитие на Европа , са приказки за наивници , Европа е 500 милиона при новите технологии и навлизането на роботите , китайско азиатското карго със стока като сложим , вътрешната миграция между отделните региони , излиза , че и дори един имигрант да не вземем пак ще се оправим, и то добре , а дори има някаква нужда то е много по малка отколкото идват и не задължително да е от тези страни , може да са от Украйна , Русия и Латинска америка.

 24. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Изведнъж изчезнаха клиповете с обезглавяванията.

 25. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ирландия е още по добър пример , от 9 милиона в пика на държавата спада до 2.5 милиона към 1960 , и дори в този си вид съумява да направи реформи и да вдигне на крака да осигури много добър стандарт на живот на гражданите си и просперитет , и това е със собствени сили без нито един емигрант , да сега е пълно, но те идват , когато вече Ирландия беше станала богато и проспериращо общество тоест те роля в развитието на страната нямат , те дойдоха , когато трапезата вече беше пълна.

 26. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не ми е съвсем ясно, кой не е с всичкия си: аз ли, или авторът, който съвсем сериозно ни предлага вместо да изчезнем след няколко десетилетия, ако управлението на държавата ни се запази такова, каквото е през последните 26 години, или веднага да приемем многобройните емигрантски нашественици и безалтернативно да изчезнем за едно-две десетилетия.

  Та многоплановият въпрос, който изниква, е: Дали авторът е толкова умен и ни дава умен съвет, толкова гениален, че ние не можем да го оценим, дали е толкова завеян, че ни дава най-глупавия възможен съвет, дали се прави на умен, а нас ни мисли за абсолютни идиоти, че ни дава такъв идиотски съвет, който почти веднага ще реализира това, от което уж бягаме, или просто когато мисли не може да установи връзка с главния си мозък?

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  "...Голяма част от хората, които са му се доверили, рано или късно ще попаднат в покрайнините на европейските градове..."

  Което показва, че дори и покрайнините на Европа са привлекателни за голяма част от хората по света.

  [quote#1:"hope"]Има криза за евтина работна, която да помага на няколко държави да произвеждат конкурентни[/quote]
  Ами на Германия май й писна да осигурява работа на китайците, а техните управници след това да правят военни паради и да плашат света.

 29. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 31 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#3] от "socialen":

  Пак чакаш наготово, но няма да стане. Тези социално-комуноидни идеи си ги запази за КНДР-то щото след някоя друга ще се превърне в единствения мавзолей на комунизма!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#20] от "convince":

  Именно несполучливите опити на Мичурн са опровержение на твоите глупави доводи , приемането на компактни маси от даден регион , ще доведе до едно , че приемащият регион ще заприлича много повече на мястото от където идват хората отколкото пристигащите да приемат част от културата и бита на местните , те ще приемат , но съвсем малко . Тоест Европа ще заприлича на Африка и Близкият изток , това е безспорно и идващите ще се поевропейчат , но малко и недостатъчно, тоест ако теб това развитие ти харесва , а като гледам по патоса ти на теб и останалите защитници харесва е меко казано, направо ви възбужда , мен лично ме ужасява , аз ако толкоз исках да живея в тези страни бих отишъл там да живея поне границите за натам са свободни , не че това , което съм посетил като турист в този регион не ми е харесало , но само като турист .

 32. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Става дума за хора, човешки същества! Не за семена.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Статията започва добре, държи се до средата, после затъва в предразсъдъците, срещу които и самият автор уж протестира, но няма сили да ги изхвърли от ума си.
  Като цяло - не е зле, но можеше да е в пъти по-добре. Язък.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 34. 35 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#28:"Bulgarische Motoren Werke"]Именно! България няма нужда от тая "работна ръка" още повече от такава работна ръка - варварска. [/quote]
  Ами ние си имаме банка с кадри от този тип , 1 милион циганина . А в Европа и сега безработицата е на доста високи нива в много части , дори и в Германия съвсем до скоро се бориха с високата безработица последица от Обединението преди 25 години, не че и сега в самата Германия няма достатъчен ресурс и в момента само трябва да затегне малко режима социал и ще се появят един два милиона работника от нищото. Тоест мантрите за лиса на работници са само в главите на агитпропи в лявото пространство , които в едната статия ще ти обясняват колко Европа имала нужда от работна ръка , а в друга ще разправят как Европа не създавала работни места и милиони хора били безработни, в зависимост от това как им се вписва в заитата на тезата , единият път пишат за острата нужда от работна ръка , другият за високата безработица.

 35. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [#3] пишеш се СОЦИАЛЕН, а блъскаш реакционна агитация за държавен капитализъм с повечко грижа за стадото, но именно като стадо.
  НЕ! Това, което е нужно, е ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ в политиката, администрирането, владеенето на предприятия, земя, ресурси, инфраструктура, достъп до инфрмация, начина на производство, разпределение и рециклиране на отпадъците.
  Всичко останало вече е пробвано и благодарение на тези проби сме до гуша във фъшкии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 36. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Ислямски нашественици ли са семената на света ?

 37. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Consumer":

  Ти пак не позна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 39 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"Читател"]Като говорим за семената на света, няма почти никакъв шум за новите мерки по отношение на ГМО-то в Европа. "Монсанто" ликува, първите стъпки към ТТИП са направени. Да ни е честито! [/quote]

  Аз в последните дни започвам да подозирам, че занимават Европа с тия имигранти и бунят духовете тук, за да може ТТИП и съпровождащите го мизерии да минат незабелязано. В момента разбуненото и превъзбудено общество трудно реагира на други новини. Защо не започнат да пускат статии за ТТИП? За ГМО? За другото, което се канят да ни натресат?

 39. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#38] от "socialen":

  Данъкът ще си остане плосък за да няма пари за мързеливи, некадърни и неграмотни, а обществото съвсем скоро ще развие способността да ги изключва.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 41 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  ЕВРОПА или СМЪРТ .... как биха ги върнали обратно?

  https://www.youtube.com/watch?v=xZgbg8GgYSk

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 41. 42 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#31:"Consumer"]Пак чакаш наготово, но няма да стане. Тези социално-комуноидни идеи си ги запази за КНДР-то щото след някоя друга ще се превърне в единствения мавзолей на комунизма! [/quote]
  Всъщност , приемането на този тип хора и то с милиони, ще доведе до отпадането на свободата на индивида в Европа , което ще доведе и отпадането на икономическата такава , то не задължително де , в Сингапур няма демокрация и свобода , но има свободен пазар , но тук ще се жартва пазара. И в даден момент , който не е далече ще заживеем по близко до неговите комунистически утопии , отколкото до това , което имаме сега. Не казвам , че Европа ще стане комунистическа просто ролята на държавата ще се засилва в икономическият и социалният живот до ниво на СССР, не че толкова ще го желаем, но ще има нужда от преразпределение , а да се опази някакъв мир медиите ще трябва да бъдат цензурирани и контролирани изкъсо, нещо което вече наблюдаваме , в Германия има брутална цензура и контрол на медиите и то не за нацистка пропаганда , а дори само за умерено и балансирано мнение и позиция, направо са станали зомбита , като комунягите в КНДР , кой не пляска на имигрантите и не изпада в дива еуфория само при мисълта за идването им го изкарват нацист , това да ти е познато.

 42. 43 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  До коментар [#42] от "takeshi303":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 43. 44 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Между другото подхода на Меркел и немският елит за ограничаване свободата на изразяване би била правилна , ако ставаше въпрос за 1 -2 милиона човека , раздухването в медиите само би усложнило процеса и то ненужно , с нищо не би помогнало , а само попречило ,щяха да ги приемат и да се интегрират криво ляво без големи трагедии с течение на годините и проблемите биха се изгладили от само себе си. Обаче тук става въпрос за стотици милиони човека пред портите на Европа и готови на всичко да дойдат , тоест този подход прави Германия и от там целият ЕС без съпротивителни сили , уязвим на бурното море от хора. Когато кораба върви и не е нужно капитана за всеки малък проблем да бие камбаната да притеснява ненужно псажерите , но когато пред теб е е айсберг с размерите на континент капитана е длъжен да го каже .

 44. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  "Ако на едно място се строи и натрупва, но на друго, което се намира в съседство, всичко е оставено на корупция, самотек и разруха..."
  Кого искат да изкарат виновен.Явно този,дето гради и натрупва,дето може да мисли и да се грижи за себе си и семейството си.Явно има места по света,дето са свикнали други да вземат решенията,вместо тях.

 45. 46 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#44:"takeshi303"] ако ставаше въпрос за 1 -2 милиона човека , раздухването в медиите само би усложнило процеса и то ненужно , с нищо не би помогнало , а само попречило ,щяха да ги приемат и да се интегрират криво ляво без големи трагедии с течение на годините и проблемите биха се изгладили от само себе си. [/quote]

  1-2 млн. човека с култура и навици - понякога дори не просто различни, а обратни на нашите, е адски много, особено когато те се размножават непропорционално бързо. Погледните демографското развитие в арабските държави и Африка през последните 3-4 десетилетия - ще се изплашиш

 46. 47 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Авторе, тая твоя "теория" е съшита от избирателно взети кръпки.
  Да, на мястото на империите са идвали нови народи и са се създавли нови успешни държави.
  Само дето на промеждутъците между империите им викат тъмни векове. Векове Гочев, не месеци.
  И да, ако великите цивилизации изгубят инстинкта си за самосъхранение - те изчезват.
  Това е и въпросът пред Европа, тя има възможностите да се справи с кризата в момента. Въпросът е, има ли останал инстинк за самосъхранение и кое е по силно - примитивния импулс на имиграните или възвишените идеали на Европа.

 47. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Доста добър анализ на ситуацията. Поздрави към автора! Не е засегнал само един аспект, а именно-религията и влиянието и върху тези процеси.
  "От тази гледна точка войната и бежанството вече не са само бедствие, а и механизъм на оцеляване за света тогава, когато някоя негова част започне да изтощава човешките си ресурси. С това се обяснява и факът, че обикновено след война и преселение на много хора от едно място, което вече не става за живот, на друго, което е много по-добре устроено, но без достатъчно хора, за да поддържа темповете си на развитие, на това място скоро след това се наблюдава икономически и културен подем. Можем ли изобщо да си представим каква би била силата на САЩ днес без огромния приток на бежанци от Европа през първата половина на XX в.?"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 49 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#46:"sophia_gr"]1-2 млн. човека с култура и навици - понякога дори не просто различни, а обратни на нашите, е адски много, особено когато те се размножават непропорционално бързо. Погледните демографското развитие в арабските държави и Африка през последните 3-4 десетилетия - ще се изплашиш [/quote]
  Абе не са чак такъв проблем, на фона на 500 милионна Европа , но няма никакъв смисъл да го дискутираме , до колко един два милиона са проблем, защото не са 1-2 милиона , ако бяха 1-2 милиона да имаме дискусия , тук става въпрос за стотици милиони и върху това трябва да се концентрираме. Макар , че това какво има да го обсъждаме , то е ясно при 1-2 милиона може да има разумна дискусия , но при стотици милиони , просто всичко е ясно единствено можем да бистрим колко гадно може да стане да се живее в Европа.

 49. 50 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 650 Неутрално


  А дали голямата група хора ще пожелаят държавата да продължи да се нарича България? Дали Булгаристан няма да им пасне повече? Или пък ИРБ, Ислямска Република Булгаристан? Югоизточен Европейски Халифат? ЮЕХ. Всички, приели исляма ще се радват на широки Права и Свободи?
  Това последното на какво ми напомня?
  А даже и да се смилят и останем България, дали същността на тази бъдеща държава ще има нещо общо с българската история?
  На кой език ще е по-удобно на бъдещата държава да се говори?
  Може би българският ще бъде оставен великодушно да се използва в бита?
  Кога ще започнем да преустрояваме църквите в джамии? Ще получим ли пари от Ислямска Държава за това?
  А като станем бежанци, накъде ще бягаме?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 50. 51 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Интерсно е само защо авторът смята, че ако приемем бежанците те един ден ще започнат да се наричат българи? По принцип повечето народности не се асимилират лесно, даже изобщо, още повече в днешно време. Циганите са от хиляда години тука, да не би да са българи?

  Цялата статия е написана за масаж на пръстите.

 51. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Моля? Единственият възможен начин? А за птичките и пчеличките да сте чували? Нещо да не сме станали нефелни или безплодни? Макар че ако продължаваме да се ослушваме, и това ще стане.

  Колкото до екзогамията- предпочитаната форма е "крадене на по-хубавките жени на другото племе". Кофти формата? Да дойдат най-расовите мъже от другото племе и да заплодят твоите жени.

  Да не говорим, че това следва да е бавен и органичен процес, за да може биология и култура да си съдействат за оптимални цивилизационни резултати. Не става просто ей така, като влееш в генофонда огромно количество чужд материал наведнъж. Нали все пак трябва тия хора да се тестват социално, да се види кой е умен, кой е здрав, кой си струва да се допусне до размножаване. Хората не са просто животни, които се плодят случайно, винаги човечеството е имало признаци и знаци кога да го прави и кои характеристики да запази. Или поне успешните общества. А и всеки от нас би искал да се роди с по-хубавите гени, а не като резултат от неконтролирано множене, нали?

 52. 53 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "единственият възможен начин да не изчезнем ... е някаква голяма група хора без дом другаде да дойдат в страната ни, да я припознаят като свой дом и постепенно да се нарекат "българи"."
  България е приютявала и приютява най-различни общности - турци, гърци, евреи, арменци, руснаци, власи, а през последните десетилетия и араби. Всеки, който е пожелал, се е интегрирал у нас. Въпросът е да пожелаят.

 53. 54 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#51:"blaf"]Интерсно е само защо авторът смята, че ако приемем бежанците те един ден ще започнат да се наричат българи?[/quote]
  Мисли си, че всички са като арменците

 54. 55 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#50:"UJC40404040"]А като станем бежанци, накъде ще бягаме? [/quote]

  Няма да бягаме, ще се борим Ако нашите деди бяха бягали, нямаше днес да има България

 55. 56 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Можем ли изобщо да си представим каква би била силата на САЩ днес без огромния приток на бежанци от Европа през първата половина на XX в.?"
  Ключовата дума е "от Европа". Европа, която е била почти изцяло християнска през споменатия период.

 56. 57 Профил на Simeonka Dimova Boneva
  Simeonka Dimova Boneva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Проблема съвсем не е, че идват нови хора при нас!Ако бях от Молдова от др християнски страни да ги приемем, колкото и да сме бедни.Ще си увеличим намаляващото население! Проблема е че прииждат затворени ислямски общности с които не е възможна интеграция и обединяване в едно. Те само ще създава проблеми ,отделно риска от това покрай тях да влязат терористи. Ето това е ядрото на проблема! Колкото да сме бедни и окаяни българите не сме против прилив на свежи сили.Просто тези пришълци са опасни за нашето общество!

 57. 58 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Статията е изключително ---------------------- Представете си какво искам да кажа, но не го казвам, за да не ме баннат пак!

  Има нужда от работно ръка и от ново семе? Точно от това семе ли? То ако семето ставаше, щяха сами да си създадат и направят държавата нормална. А то млади здрави мъже бягат за някъде си. Бягат за да лежат, правят деца и получават помощи, а не за да работят.
  Ако имаме нужда от подобряване на кръвта, то трябва да се търсят по-добри породи, какви решете вие. Не съм чул някъде да се селекционира ат/ кон бегач/ с краставо магаре. Ако стане, то се получава катър.
  И защо не се обърнем към българите извън България, които са доста повече от тези тук. Ето ви нов генетичен код, същата религия, същите обичаи, същият говор. Какво ни трябва повече?
  А няма да се впишем във вижданията и регламента на бялото негърче.
  Само за пример. Ако животинският вид не е селекциониран и приспособен от самото време и история, а се привнесе нов животински вид, то местните видове просто измират, защото не са запознати и нямат съпротивителни сили срещу новия нашественик. Примери от много места на планетата бол!
  Та готвят ни за това. Да сме следващите изчезнали, като вид!

 58. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#33] от "socialen":

  Става въпрос за плевели, като са необходими тотални хербициди

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 59. 60 Профил на Simeonka Dimova Boneva
  Simeonka Dimova Boneva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нямам нищо против ислямската и други религии, но съм против ислямизация на Европа!Ето днес в Германия е отворена първата джамия. Пророчеството на Ванга за Европа ще се окаже вярно, напук на тези които не вярват в предсказания!Тези хора няма да се интегрират те ще се затворят навътре към своите общности. Ще имам един общ съюз от европейски държави,а вътре в него втори от ислямски бежанци-това ли искате?Помислете!

 60. 61 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Ами прави деца бе !

 61. 62 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#16] от "Peter Stoychev":
  [quote#16:"Peter Stoychev"]
  Защо мюсюлманските държави се разпадат?[/quote]
  Защото Чичо Сам ходи да ги демократизира! А те са мюсюлмански и там демокрацията е невъзможна.

 62. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "Consumer":

  И ти потвърждаваш, че дяснолибералният англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, е антихуманен, асоциален, човеконавистен.
  Шепа хора, Единият Процент, живеят и богатеят на Гърба на Народа и стават още по-богати с 10% плосък данък, а вие все по-бедни. Уж искате да борите Олигархията, а я правите с 10% плосък данък още по-силна.

  Ти обиждаш и наказваш 5.4 милиона българи, вегитиращи с 0 до 560 лева (0 до 280 € на месец)!! Трябва да се засрамиш!!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 64 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Чиста проба пропаганда!
  От мюсюлманите не може да се очаква да се интегрират, да обогатят европейската култура, защото те се капсулират и изолират, живеят си в своята общност и отказват да приемат начина на живот и порядки на обществата на които са се натресли! Те съвсем съзнателно се сегрегират от обществата, които са ги приели!Не ви ли е ясно това?! Не можеш да смесиш олио и вода, олиото винаги остава на дъното! Така е с тази мазна паплач!

 64. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "Consumer":

  На неолибералите, либертарианците и пазарните фундаменталисти от Пролетариата никога не ви е пукало за вашите братя и сестри, а само за интересите на Олигархията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 66 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#56] от "fatoumata":

  ...и в Америка не отиват бежанци а имигранти!
  Които отиват там заради многото свободни ресурси и малкото индианци.
  Ама на автора по му отърва и тези отишли в Америка и тези идващи от Сирия да са бежанци. Иначе няма да може да ги сравнява.

 66. 67 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#65] от "socialen":

  Пука ми за моите интереси и тези на семейството ми, аз нямам скрити приходи и всичко декларирам, т.е. не смятам че съм длъжен някому. Отделно пълня хазната чрез консумацията на стоки и услуги и нямам намерение да хрантютя разни мизерабъли, които ги мързи да гледат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 67. 68 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "човешката стока все още е най-ценната"
  Именно! Човешкият капитал е най-ценният. Най-проспериращите страни са страните с най-много имигранти. САЩ, УК, Германия, Франция. Затова е изключително недалновидно да се отблъскват имигрантите, особено от застаряващи и намаляващи по население страни.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 68. 69 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Интересен текст,интересен поглед..Браво на автора! Нормално е ако не на всеки се харесва но всеки може да вземе нещо за себе си от такива разсъждения. Дори ако иска за да ги отрече и затвърди собственото си убеждение. Фактът да се замислим над тази проблематика и да излезем от колелото на ежедневието е вече успех. Останалото е въпрос на време.. за интелигентните

 69. 70 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Значи, имам тънкото усещане, че тия идеи се прокарват от прогресивни младежи около и над 30-те, които не искат да раждат деца, щото как ще си развалят рахата. Та ако може някой друг да ги народи...

 70. 71 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#56] от "fatoumata":

  статията на господинът може да се остави само "no comment" след това манипулативно сравнение

  Ако Америка е това което е днес е защото само при протестантите ТРУДЪТ е пътят към спасението"Die protestantische Ethik und der "Geist"des Kapitalismus"и основната европейска маса е била протестантска

  a какво са изградили арабите до сега в Европа мога да му предложа един пътеводител :La Gare du Nord,Barbès,Pantin,Seine Saint Denis,Saint Ouen........все квартали от където местните бяхат,защото където влезне креативният арабин в гето се превръща а ако избере северните кватали на Marseille(основно продукт на арабското трудолюбие да си вземе и бодигардовеза в Mirail(Toulouse)дори и предружен от полицията да не влиза

  Der Steppenwolf
 71. 72 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сега бежанците идват от Сирия, Афганистан и страните от северноафриканското крайбрежие, ами когато Путиновата Русия един ден се разклати и рухне, накъде ще тръгнат тези хора?

  Мурзылки, равнись! Первая шеренга с колена, вторая шеренга стоя! Заря-жай! Целись! Ого-о-о-о-онь-пли!!!!

 72. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  Цитат : ""някаква голяма група хора без дом другаде да дойдат в страната ни, да я припознаят като свой дом и постепенно да се нарекат "българи".
  = За 13 века коя голяма група дошла в България я е припознала като свой дом и са се нарекли "българи"? Малки групи - готи, кумани, арменци, евреи, белогвадейци ... се интегрират. Големите групи турци и цигани НЕ е интегрират и не припознават България за родина, не стават българи с векове. ГРЕШИТЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 74 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Претенциозна но повърхностна но най-вече политкоректна статия. Близкия изток е терен на войни и конфликти поради непрекъснатите намеси на Запада в този район. Дори в момента. Задайте си въпроса откъде в този на практика лишен от икономика раайон, Ислямска държава и сирийските бунтовници намират пари за оръжие (ако предположим че се хранят с грабежи от мирното население). Е, нек издадем тайната - от САЩ чрез Саудитсска Арабия и Кувейт или от последните две с благословията или под натиска на САЩ. САЩ си намериха по-добра криза от сирийската - тази в Украйна - и пропагандната им машина изостави Сирия и подхвана Украйна, сиреч - Русия, но Западът продължава да подклажда конфликта въпреки бежанците. Ония в европа които ще платят за бежанците са обикновенит данъкоплатци, а не фашизирания бизнес и политически елит, който е прегърнаал мечтите на Хитлер за световна доминация.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 74. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Разстроено

  [quote#72:"sreta_shteta"] когато Путиновата Русия един ден се разклати и рухне, накъде ще тръгнат тези хора?[/quote]ами ако Турция пламне в ислямисткия пожар ?
  Това ще е краят ни = поне 20 милиона бежанци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 76 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#73:"dark'star"]Големите групи турци и цигани НЕ е интегрират и не припознават България за родина, не стават българи с векове.[/quote]
  Не обиждай българските турци, комуне! С тях сме един народ.

 76. 77 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#75] от "dark'star":

  Това е цитат от статията, ама нещо не можа да се обособи като такъв.

 77. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "най лошото е .... да се скита по света с възрастните си родители, крехката си жена и невръстните си деца."

  Не че нещо, но от един етнос хич не смятат, че лошо, даже ни корят, че не им разрешаваме да го правят...

  Пък като гледам снимките все са едни възрастни родители, крехки жени и невръстни деца... Впрочем някъде да има статистика какъв е профилът на бежанците? Колко процента са жени, колко процента са деца до 12-13г, колко са от групата 20-30г, колко са над 60г и т.н.

  Факти, само сухи факти, а не мелодраматични снимки и истории, моля!

 78. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "AnarchaosBG":

  Понятието "Човешки Капитал" не е правилно! Правилното е хора!

  "Човешки Капитал" са робите в САЩ и Латинска Америка през 16, 17 и 18 век.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  Бежанците може да са като семена на рапица - непретенциозен плевел = от тях може да стане и дизелово гориво, и олио... ама може и отрова

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#67] от "Consumer":

  Изобщо не даваш добър пример на семейството ти!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Весело

  [quote#9:"Consumer"]Европа се ислямизира и циганизира[/quote]природата не търпи празно място на Земята
  правете деца християнчета и заселвайте ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 83 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#81] от "socialen":

  Charity begins at home

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 83. 84 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#82] от "dark'star":

  Не е природата, а хората и проблемът е, че развиващите се и бедни народи се размножават като скакалци и земята се пренаселва, иначе в Европа има достатъчно място, но за бялата господстваща раса!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 84. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#78:"luda_krava"]Факти, само сухи факти, а не мелодраматични снимки и истории, моля![/quote]

  а, факти те. и ще се окаже, че "бежанците" реално са гурбетчии-уонабис-с-желание за закрепване на социални помощи в германската диаспора и безотговорно отношение към децата им.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  " ако в нея постоянно не се вливат големи групи от външни хора."


  Ето пак пропаганда. Покрай една истина се промъкват и лъжите. И понеже истината не може да се отрече, автори като горния се надяват и лъжливите им тези да минат покрай безспорната истина.

  Истината е, че хората, за да се развиват се нуждаят от приток на външни за групата гени и култура. Но само тази част е истина!

  ГОЛЕМИ групи външни хора НЕ подпомагат развитието на една култура! Те ПРОМЕНЯТ дадената култура, както й се налагат. Ако искаме културата да се развива, групите трябва да са достатъчно малки, за да не могат да наложат своята си култура и достатъчно големи, за да могат да повлияят на културата-приемник, а не да се размият.

 86. 87 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Авторът е ... като ... или умишлено се преструва на такъв за долари.

 87. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Разстроено

  [quote#79:"socialen"]Понятието "Човешки Капитал" не е правилно! Правилното е хора![/quote]Понятието "ХОРА" е за ХОРА = За сутеньор дъщерите ни са "човешки капитал" = така разсъждават чудовищата и те трябва да бъдат третирани като чудовища ... с вили и лопати
  Хора и чудовища не могат да живеят заедно
  - на някакъв етап хората решават въпроса !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 89 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  В заключението автора добре почва "единственият възможен начин да не изчезнем", но много зле свършва "е някаква голяма група хора без дом другаде да дойдат в страната ни, да я припознаят като свой дом и постепенно да се нарекат "българи".

  Моя коментар: Абе авторе ти луд ли си ? Не виждаш ли проблема ? Шайка разбойници държат парите и фирмите в Бъгария, а на останалите нас - робите - ни дават заеми да им плащаме лихви и ни карат да им работим за жълти стотинки. Няма да предотвратиш изчезването на българите като вкараш "една голяма група хора". Сирийците, винаги ще си останат сирийци. Това, което ще е случи, е както си написал по-горе - ще станат роби на някой. Или по-точно на #КОЙ.

 89. 90 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#76] от "fatoumata":

  Права си, че в голямата си част сме един народ с това което днес наричаме български турци.
  От друга страна обаче, от векове до ден днешен ни делят и ни учат да се мразим, за да е по лесно да ни контролират.

 90. 91 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Понеже някой беше казал, че до 30 години Швеция изчезва, та ме обзе тъжно любопитство, ето вижте как се развиват семената там:

  The ten fastest growing groups of foreign-born residents in Sweden between 2013 and 2014 were the following nationalities:

  Syria Syria (+25,923)
  Eritrea Eritrea (+5,235)
  Somalia Somalia (+3,685)
  Poland Poland (+3,522)
  Afghanistan Afghanistan (+3,299)
  Romania Romania (+1,367)
  India India (+1,347)
  Iraq Iraq (+1,232)
  Iran Iran (+1,225)
  Thailand Thailand (+1,155)

  А ето нещо за семената в Марсилия, вторият по големина град във Франция - заглавие от чуждата преса:
  FRENCH CITY WITH 40% MUSLIM POPULATION IS THE MOST DANGEROUS CITY IN EUROPE
  Muslims have now set up unofficial checkpoints in various parts of Marseille.

  Не само, че не харесвам гледната точка на автора, но и не мога да приема т.нар. теория за отвореност на културата, която в живия живот неминуемо води до поглъщане, асимилиране, сблъсъци и войни.
  А заключението му е направо отблъскващо:
  „Каквото и да ни говорят т.нар. патриоти в България, а и в цяла Европа, здравият разум подсказва, че нямаме друг ход.“ , че нямаме избор, както завършва материала

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 91. 92 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#68] от "AnarchaosBG":


  [quote#68:"AnarchaosBG"]Най-проспериращите страни са страните с най-много имигранти.[/quote] - вярното е: Най проспериращите страни привличат най-много имигранти.
  Дори САЩ са се ограничили с колко? 50 хиляди зелени карти на година! И при това тези които пристигат минават през селекция!
  Въобще, ако си мислиш че помагаш на някаква кауза като постваш глупотевини, лъжеш се. По скоро вредиш и подкопаваш на идеята, че трябва да мислим за внос на интелигентни, работливи и способни хора които могат да допринесът за държавата.

 92. 93 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Втората заблуда, с която трябва да се простим, е, че бюрократичната държава от западноевропейски тип може да моделира успешно големи обществени процеси."
  ----------------------
  Май самият автор е заблуден! И явно никога не е живял в Зап. Европа. Вчера западни телевизии показаха как Мюнхен посреща бежанците. Баварската стегната организация и реда нямаха нищо общо с варварския хаос, който се случва в Унгария. Ето защо бежанците искат на Запад от бившия соц. лагер. Той все още не се е възстановил от чумата на съветския болшевизъм.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 93. 94 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Много слаба статия....
  Ама много....
  Г-н авторът си създава хипотези и ги третира като теории...

 94. 95 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре написана статия ,която като продукт отразявайки субективно мнение за фактите (с мигрантите)е и доста противоречива .Спартанският поет от VIII BC явно не е имал предвид мигранти(те),понеже по онова време не е имало държави (като сегашните-като територално ,пилитическо,
  административно и т.н. устройство а градове-държави) а и повече от 80% от населението на дадени територии по онова време са били номади=мигранти.Тези които не са били номади са били войници които така или иначе са живеели далеч от родните места. Аристотел който е заявил в началото на своята "Политика", че който не е част от град или държава, е или бог, или животно би трябвало да бъде цензуриран - понеже
  в този контекст 90% от населението на териториите на т.н.
  градове държави неса нито едното нито другото а са били роби и жени а знаем какво и къде е (пак според Аристотел) е
  било тяхното место в обществото,по точно те не са били част
  от него а извън него.Ако според Аристотел - За да е човек, човекът трябва да има постоянен дом приемем като някаква чудесна аксиома би трябвало да се уточни и това че робите които са живеели в домовете на аристократите според Аристотел не влизат в категорията "хора/човеци".Те нямат дом макар да имат покрив над главата си.Дотук с Аристотел.Примерът с Америка е още по неподходящ,защото мигрантите в Америка винаги са търсели по добър начин на живот и препитание а не са бягали от войни(с изключение на евреите разбира се и роялистите по времето на Наполеон),освен това г-н Гочев случайно или не неспоменава какво става с коренните жители на Америка(ИНДИАНЦИТЕ!!!) след тази инвазия от мигрантиТа Така с Америка.Явно целта е не да се оправдае и варванскат инвазия и геноцида над траки и други жители обитавали балканите и да ни се каже че
  така е били и по преди и това е нормално.Едни идват други си отиват.Да нормално е да искащ да оцелееш и живееш по добре но не е добре това да е за сметка на някой друг.А ако се върнем пак към историята отново и отново-както ни съветва г-н Гочев много добре бихме разбрали какво ни очаква.

 95. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Имаме свръхпроизводство, каква липса на работна ръка !? Имаме нужда от обществени промени, а не от прираст на населението.

  Не вярвам в нуждата от работна ръка, от започването на кризата безработицата е нарастнала. По-скоро целта е да се увеличи потреблението, при започване на кризата всички фирми бяха с пълен склад.

  Докога прираст на населението! Планетата на която живеем си има капацитет.

 96. 97 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Може ли г-н авторът, с неговите хипотези, да ми обясни, как така на Гърция дадоха над 380 млрд евра, как така за т.н. бежанци Европа разтвори сърцето си! Набързо забрави многото мюсюлмански антентати и хилядите жертви./ при това със завидна скорост,за някакви си 2-3 месеца/, а на българите обръща гръб вече 25 години.
  Ето малко факти:
  1. Една дама с бяла коса , представителка на световни финансовни институции, през 90-те години ни побъркваше 2 пъти в годината, и българите го отнесоха много яко...
  2. Едни европейски комисари вдигаха шум до бога относно визите / и до днес нямаме визи за Щатите/, работата в Западна Европа. Какви пари се изскаха за образование в техните университети
  3. Отношението към българските АЕЦ
  4. Расисткото разделение на българските и западно-европейските фермери, които получават различни субсидии за една и съща работа
  5. Мотаенето за Шенген
  6. Прецакването на проекта Южен поток

 97. 98 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Има обаче и друга гледна точка към бежанството и тя е тази на света като по-голям човешки организъм, който се грижи за своето оцеляване."

  Статията е абсолютна "ода на колективизма". Няма такова нещо като "голям човешки организъм", има сбор от идивидуалности и индивидуални потребности. Подобен голям организъм ще да е някой риф на който живеят милиарди микроорганизми без своя воля и съзнание.

  "Дневник" вие сте българския "Гардиън", така сте се омирисали на социал-либерализъм, че сигурно ходите заедно и до тоалетната...

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 98. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#93:"Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!"] Баварската стегната организация и реда нямаха нищо общо с варварския хаос, който се случва в Унгария. [/quote]

  До коментар [#93] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Не мисля, че толкова в унгарците е проблемът, просто там бяха прекалено много. Виж как се развива тази ситуация в Дания. И там ли има варварски хаос или причината се корени ... другаде? Добре че са били малко, та полицаите са успели що-годе да се справят:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/08/2605763_datskata_policiia_spria_desetki_bejanci_trugnali_pesha/?p=0&&_ga=1.258152526.557127870.1403519902&ref=id

 99. 100 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колкото успяха да интегрират нашите цигани, толкова ще интегрират и новодошлите. Пропищяха от "българите" и ни ги върнаха . Ще си приберат образованите и културните, останалите - по периферията на Европа, санитарната зона, - по Саркози, евентуален бъдещ президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK