"Пещерен антикомунизъм" (А "пещерен антинацизъм" може ли?)

От музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

От музея на социалистическото изкуствоТекстът е от портала "Култура"


Отново приближава годишнина от одиозната дата 9.ІХ. 1944 г. и аз мога да се подпиша с двете си ръце в какъв стил електронните медии у нас ще се заемат да я "отразят".


Разбира се, ще има репортажи с кратки интервюта, взети "наслуки" от (не съвсем "наслуки") подбрани белокоси граждани от едната и от другата "страна"; тук-там "за цвят" ще има и интервюта с жизнерадостни млади момчета и момичета (от нито една "страна"). Онова, което ще бъде подбрано за излъчване – ето в това съм абсолютно сигурен – ще даде място на "двете гледни точки" за 9.ІХ.: на "гледната точка" на "антикомунистите" ("десните") и на онези, за които (горе-долу това е асортиментът): "9.ІХ.1944 г. е славна дата в нашата история", "9.ІХ.1944 г. е началото на осъществяването на една красива мечта, която, уви, все още се оказва неосъществима"; "9.ІХ.1944 г. е началото на един период, в който обикновените хора у нас получиха доста много неща, които прехвалената демокрация после им отне"; "9.ІХ.1944 г., въпреки всички "изкривявания", които го последваха, е дата на победата над фашизма в България и затова трябва да се чества"… Момчетата и момичетата ще са подбрани по-иначе – те ще трябва да покажат, че за младите миналото, което "така пагубно разделя по-старите поколения" отдавна няма никакво значение и те не желаят да бъдат занимавани с него. Със сигурност някои от въпросните момчета и момичета със слънчеви усмивки ще заявят, че нямат и представа какво точно се е случило на 9. ІХ. преди "толкова много години".
Но още една фраза със сигурност ще прозвучи в специално подготвените репортажи и тя ще бъде произнесена от "мъдреците", които ще бъдат поканени да ги коментират. Фразата, че каквото и да мислим за 9.ІХ., не бива да отиваме в крайностите на един "пещерен антикомунизъм".


Не знам дали изразът "пещерен антикомунизъм" е специално нашенско изобретение. Той обаче безспорно има интенцията да принизи антикомунистическата позиция, да превърне безусловното осъждане на комунизма в нещо първосигнално и неинтелигентно. По-дълбоката и перфидна интенция на израза иска да каже също, че "пещерен" е антикомунизмът, който не е "достатъчно аналитичен" (а това ще рече – твърде "едностранчиво" вижда в комунизма само злото, но не и "редицата положителни страни", дълбоките и "закономерни причини" довели до неговата победа и т. н. и т. н.). "Пещерният антикомунизъм" най-вече – внушава изразът – е "партийна" позиция – той е субективна гледна точка на определена група хора със специфични ("десни", дори "крайно десни") възгледи. Защото да осъждаш комунизма (особено пък радикално и без уговорки), не може – подло постулира семантиката на израза – да бъде обективно обосновано гледище, то може да бъде само идеологическа страст – нещо, което, значи, не може да прави чест на "интелигентния човек", който никога не се ръководи просто от страсти и не бива да гледа на света "в черно и бяло".


Наслушали сме се на тези (вече) общи места и затова ги приведох по-горе в отстраняващи кавички. По повод на всички тях отдавна ми се иска да направя следния словесно-понятиен експеримент.


Отначало ще трябва да кажа, че независимо от всички, действително "аналитични" разграничения, емпирически осъщественият през ХХ век в Евразия, в половин Европа и в определени региони на Азия комунизъм е една от формите на тоталитаризма. Другата негова форма, както е известно, е Хитлеровият нацизъм. Комунизмът (пак повтарям, действително осъщественият, действително съществувалият, не пребиваващият в "надлунния" свят на квазиплатоническите идеи "комунизъм без материя") и нацизмът, независимо от различията между тях, са тоталитаризми. Възможен ли е тогава – ще попитам аз – по аналогия с отношението към комунизма да бъде чут израза "пещерен антинацизъм"?


Възможно ли е в публичното пространство на една Германия определен говорител – ляв, десен, какъвто и да е – да получи в отговор на радикално осъдителните си думи по отношение на нацизма критика за тях, гласяща, че това за което говори е "пещерен антинацизъм"? Представяте ли си въобще подобен израз по отношение на съжденията за нацизма?


Появява се, да речем, определен общественик и заявява, както е обичайно, че нацизмът е безусловно зло, защото… и припомня числото на милионите убити евреи, славяни, цигани и представители на други "непълноценни раси", на хилядите убити германци, политически противници на Хитлер, на стотиците хиляди, съпротивлявали му се поляци, французи, чехи и т. н., след това изрежда имената на най-известните концентрационни лагери на нацизма… и в отговор получава критика от представител на "друга гледна точка" по отношение на нацизма, който определя позицията му като "пещерен антинацизъм". "Пещерен", защото, привеждайки числото на жертвите на нацизма (което всъщност – съмнява се той – едва ли е чак толкова голямо), не е обърнал внимание и на някои "неотрицаеми завоевания" на германските граждани в периода между 1933 и 1939 г. Например, колко много комфортни жилища е построила Хитлеровата държава за хората в този период (защото тя наистина ги е построила). Защото посочвайки концентрационните лагери, "пещерният антинацист" не е отчел, наред с тези "безспорни изкривявания" и невероятния по своята скорост и мащаб скок на германската индустрия, който е направил Германия на Хитлер само 7-8 години след ужасната рецесия на 20-те години една от най-мощните държави в Европа (което също е факт). Представяте ли си как говорилият общественик бива наречен изповядващ един "пещерен антинацизъм", защото наред с "безспорно не-заслужаващото похвала" сътрудничество с Хитлер на архитекта Шпеер, той не е изтъкнал и неотрицаемия талант на този "изключителен иначе" архитект?


Представяте ли си, казвам, нещо подобно в една Германия, 25 години след разгрома на нацизма? Или пък днес? Ако у нас – около дати като 9.ІХ. някой общественик си позволи да каже (макар че обществениците вече се отказаха и да го казват), че виновниците за комунистическите репресии – например за недотам отдалечения от нас "възродителен процес" – трябва да получат възмездие – морално, а защо не и наказателно-правно възмездие – той непременно ще бъде определен като "пещерен антикомунист". "Пещерен", защото си позволява да иска затвор за комунистически престъпници. "Пещерни антинацисти" ли са тогава, питам, еврейските организации, които и до ден днешен (седемдесет години след края на Хитлер) настояват укрилите се из далечни кътчета на света нацистки функционери да бъдат издирвани и осъждани? Представяте ли си да произнесете този израз през еврейски общественик? Представяте ли си публично да противопоставите противоположна на неговата "гледна точка" за необходимостта от наказателно-правно преследване за виновните за престъпленията на нацизма?


Представяте ли си, по-нататък, ако 25 години след разкритията за лагерите Освиенцим и Дахау на някой от изследователите на зверствата там, представител на "другата гледна точка" би казал: "Стига вече с това ровене в миналото! Докога? Това е вече пещерен антинацизъм!"


А точно така, почти редовно става у нас, когато 25 години след като бяха разкрити ужасите на лагерите в Ловеч и Скравена (и убийците от тях си отидоха мирно и тихо от света), някой дори се одързости да попита защо там няма една здрава паметна плоча?


Още по-нататък (и за да отидем към някои "персоналии"), представяте ли си, какво би станало, ако някой в Германия си позволи публично да неглижира сътрудничеството с нацизма и фашизма дори на такива безспорни гении като Мартин Хайдегер и Езра Паунд? Представяте ли си някой да се одързости да заяви, че "трябва да престанем да натякваме за това петно в биографиите на двамата, защото дори и да са съчувствали, дори и да са сътрудничели, те са огромни таланти" и припомнянето на този факт от биографиите им е "дребнавост и пещерен антинацизъм"? Никакъв, абсолютно никакъв талант, както знаем, не оправдава морално сътрудничеството с нацизма и всеки, който би оспорил това дори в най-умерена форма, би бил остракиран от публичното пространство. Не е редно дори да защитаваш дисертация за Хайдегер, без да споменеш (може и с прискърбие) за пронацистките му увлечения, за ректорското му назначение при Хитлер. У нас обаче за литературни пигмеи (поне в сравнение със споменатите) като Любомир Левчев и Антон Дончев е станало проява на страшно лош вкус да натякваш, че са били приближени на комунистическия диктатор. Толкова талантливи хора, а някой си да им придиря, че сътрудничели на диктатора! Безсрамие! Това си е чист "пещерен антикомунизъм"! Проява на "пещерен антикомунизъм" и отсъствие на "българщина" е да припомняш, че кандидатът ни за председател на ООН Ирина Бокова е сестра на онзи, който "поемаше вината само с мезета", и дъщеря на онзи, който със собствените си ръце уби художника Райко Алексиев, и нито веднъж не се разграничи от думите на брат си и от деянията на баща си.


Представяте ли си, най-накрая, 25 години след разгрома на Хитлер, сътрудник на "Гестапо" – междувременно станал професор и медийна звезда, да публикува досието на своето сътрудничество с политическата полиция на Хитлер в книга; книгата му да се продава по немските книжарници, а той да заявява в интервю, че ако някой "открие нещо нередно" в това негово досие, "нека хвърли камък върху него". Ако открие нещо "нередно", обръщам внимание, в сътрудничеството му с "Гестапо". А точно това направи напоследък у нас "професор" Божидар Димитров в отговор на своите критици, които в случая не го критикуваха за сътрудничеството му с комунистическата ДС, а за нещо съвсем друго. Явно "професорът", заедно с цялото ни общество, дълбоко е "интернализирал" общото място, че да бъде осъждан някой "просто" за сътрудничество с нашенския тоталитарен аналог на "Гестапо", си е същински "пещерен антикомунизъм", от който обществеността по-скоро трябва да се срамува. Тя да се срамува!


Аз запитах неколкократно: "представяте ли си". Сега ще кажа: ако наистина си представим (ако само си представим, защото да ги видим и чуем е невъзможно) подобни неща по отношение на нацисткия тоталитаризъм, ще трябва да бъдем сигурни – употребилият израза "пещерен антинацизъм" буквално ще бъде изхвърлен от публичността. Веднъж и завинаги. Защото да си антинацист – в колкото и радикална форма да си такъв (и какъвто и да си: десен, ляв, полуляв) – въобще не може, не може да е "пещерна", т.е. първобитна, крайна позиция. Напротив, това е морално задължителната позиция.


А да си антикомунист не само не е задължително, то може да е и нещо "пещерно"….


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 899 Весело

  Честит празник на децата , внуците и правнуците на мандраджиите !
  И лично на внучката-министърка на регионалното развитие др. Лилето Павлова !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма.
  Празнувайте , българи.
  Живот и здраве на всички

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Сегашните капиталисти мноо го тачат този празник. Особено едрите... без майтап ... хихи

 4. 4 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Чудесен текст!
  Четете! И помнете!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Гневно

  Нали се сещате кой "празнува" поставянето си под чужда зависимост....

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Да наречеш бандитите престъпници, било "пещерен антикомунизъм".
  А да избиеш елита на една държава, да вкараш още 10% от хората в концлагери за да насадиш страх и да пречупиш волята на останалите е "обикновен комунизъм".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма. [/quote]
  Тия нацисти дето са правили какви ли не маневри само и само да не предадат евреите си на германците ... егати и "нацистите" .... мани мани.

  А тия подчовеци наречени "освободители" дето идват след тях си ги знаем, нама какво да ги обсъждаме.

 8. 8 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Проф. Янакиев е прав, разбира се. Но не изчерпва всички страни напълно. Един от основните проблеми е, че европейският политически елит допусна (и насърчи) конвергенцията с комунистическия елит. Какъв да е анти-комунизмът в Европа, в която комунистическото отроче С. Станишев е председател на една от важните европейски партии, освен "пещерен"? Двойният стандарт към тоталитарните режими се насърчава от ЕС -- лошия нацизъм, и, ех, "приемливия" комунизъм. И, можем да бъдем сигурни, това не предвещава нищо добро за самия ЕС.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 947 Неутрално

  За статията 6+!
  Хубав стил...браво!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Браво!
  Чудесен текст този път на професор християнина КЯ.
  Щото той като такъв се афишира - професор и християнин, затова и издава списание "Християнство и култура".
  Абе, батки, дето обвинявате християнството в сътрудничество с комунизма - кой ще ви избаца по-критична статия за комуняките на 09.09? САЩ? Не мисля, те са политкоректни, удрят под кръста. СССР? Арабския свят?, ГЕРБ, РБ, ДПС?

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#1:"navy"] др. Лилето Павлова ![/quote]
  Чийто татко беше №3 във Варненската листа на Бсп за изборите 2009 г.

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#7] от "snowball":

  Е....то в това е проблема,снежко,че не ги обсъжда ме! Че позволяваме да не ги знаят тези неща децата!
  А първият ти абзац е много пресилен и показва не познаване на темата.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Като гледам- какъвто ни беше комунизмът,такъв ни е и антикомунизмът. Едни нискочели във властта и други, радостно джафкат около тях , в надеждата да получат коматче хляб. А хората,народът,безропотно превиват гръб в усилията си да осигурят препитание на семействата си.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#8:"postbot"] Какъв да е анти-комунизмът в Европа, в която комунистическото отроче С. Станишев е председател на една от важните европейски партии[/quote]
  Пък Ирина Бокова е шеф на Юнеско и кандидат шеф на ООН....

 16. 16 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Статията е хубава но..... Тези теми тябва задължително да са в образователната система в училищата където доста по обстойно като време и факти да се коментира темата. Тук четат хора които са по-възрастни и вече са преживели доста ,имат своето мнение и личен опит. Трудно някой ще си промени мнението. Но младото поколение !!! То трябва да знае истината за тези времена . Да задава въпроси и да получава отговори,да си създава мнение на вярната фактология. Но това може да стане чак когато официалната позиция на тази държава към собствената и най-нова история се "изчисти" от пропагндните мърсотии. А това е трудно понеже те са се заклещили и диктуват и настоящето... Омагьосан кръг ...

 17. 17 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  дядо ми по майчина линия , Светла му памет беше сърбин

  и ми казваше: българия е 18 МЛН ..
  аз питах:
  Дядо-как 18 млн , като сме само 9 млн

  а Той:
  пред 9.09.44 - 8 млн с т.н. фашисти
  след 9.09.44 - Още 8 млн с комунистите
  ..........

  явно не е уцелИл "ваксата"

  българия е 18 + още 7 млн с толераСтите...

  лошото е ,българите Не получават Всичко което Заслужават

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1532 Весело

  Идва адвокатката ни да говори някакви неща с баща ми. Вършат работа, и накрая тя, понеже го знае ,че е напълно безпартиен, да потроли малко, казва - добре йаде за девети ще съм готова с исковата молба и тогава ще се видим, таман за празника ти.

  Двама от работниците ни, които хич не са толкова млади, ами са към 35 попитаха - "Ааааа шефе, ти тогава рожден ден ли имаш"
  Отг - "Не бе, тя се бъзика, за девети-девети става дума"
  - Е какъв празник е тогава ?!?


  Те ви го най-силния антикомунизъм - Бог и времето

  15.02.1989 - 07.02.2018
 20. 20 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 796 Весело

  Хубава и даже много хубава статия на К.Я. Поздрави.
  Освен закачката с Б. Димитров. К.Я е достатъчно възрастен, за да знае, че всички, които живяхме "тогава" (вкл. и той) бяхме сътрудници на режима - най-малкото, защото търпяхме иадевателствата на партийните секретари и махахме знаменца по манифестациите. И защото за да се получи пост, научна степен или разрешение за чужбина всеки (вкл. и той) малко или много си беше беше продавал съвестта - най-малкото с подличкото си мълчание.
  А ако е искрен "Нейви" (# 1) ще знае, че именно децата на видни комунисти поради възможността им за образование (вкл. и в чужбина - виж Е. Дайнов например) прозряха идиотщината на комунизма и станаха убедени и просветени антикомунисти.
  *
  И изобщо - да клеймиш деца и внуци за греховете на предците си е жив и неподправен комунизъм.
  *
  Да ни е честит поредния свободен от идиотизъм Девети септември.

  Поздрави
 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2588 Весело

  Мен много ме кефи фразата "пещерен анти-комунизъм," защото от нея излиза, че комунизмът е на още по-ниско еволюционно ниво; вероятно амебно. В крайна сметка "анти" реакцията идва след това, което я е подбудило.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Комунизмът е изключително голяма грешка в човешката история. Повече не бива да се повтаря. Нискочели, необразовани люде взели властта и започнали да се гаврят с населението. Странно е, че даже сега си избираме подобни управници, пребоядисани комунета, със съмнителни връзки в подземния свят. Че даже им се радваме))

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма. [/quote]

  Кои окови да празнуваме - тези, които бяха преди или новите, много по-тежки, които ни сложиха твоите любимци от БКП/БСП?
  Няма лечение на част от българското население. Толкова факти вече се знаят - те твърдят, че роса роси!
  Думите се измориха да ви обясняваме престъпната ви същност.
  Поздрав за прекрасната статия на проф. Янакиев!
  А кой умник в "Националната" телевизия реши да вае "Сина на бащата на народите" на връх "празника" 9.9?
  Истинска гавра!!!

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "Youtube.Пу": Някои преди време с тоя "комунизъм" си изкарваха прехраната. Сего това го правят с "антикомунизма".
  Лошото е че мутроолигархията друго освен това просто противопоставяне"комунизъм-антикомунизъм"; не е научила,а и народът даже не е осъзнал,че го манипулират толкова тъпо. За развитие на обществото се искат идеи и в политиката.Кой да ги даде. Бойко ли,Миков ли или оня"гъз"?

 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма.[/quote]

  Да се освободиш от нацизма за да те сграбчи комунизма е празник единствено за Сатаната и неговите изчадия.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Любопитно

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма. [/quote]
  Виж сега нали сме в Дневник ! Тук искрено вярват ,че преди 9.ІХ. 1944 г е имало многопартийна система и всеки е можел дам да гласува кой да му е цар и кой да му е регент !
  Никой не си признава ,че на 9.ІХ. 1944 г се връща много партийната система и осъдените от народния съд са нищо в стравнение с това което се е случили в Западна Европа ! Нито знаят Шарл дьо Гол колко колаборационисти е разстрелял !
  Да не говорим ,че Бенито Мусолини - дучето е бил обесен от техните партизани с краката на горе и е висял така доста време!
  Реално у нас сталинския режим идва 1948г. и през 1956г. е премахнат от Тодор Живков после за 20-25г. нивото на образованието и здравеопазването става много високо и страната се развива ! А какво стана за 25 години демократура?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По твоята логика, трябва да празнувам, това че СССР ни "освободи" от нас самите, твоите партийни другари ни освободиха от имуществото, работилниците, мелницата, земята, горите, животните, селскостопанския инвентар, и на практика всичко дето имахме изкарано с кървав пот, за да го вземе "народа". Но най-важното "освободихте" ни от държавата Царство България, която народ ни обичаше и милееше за нея.
  Няма такива лъжци, крадци и бандити като Вас!!
  Наистина на 17.11.89г трябваше да има Народен Съд, забрана на БКП, и лустрация на всички мръсници доброволно помагали на вашата паплач да е на власт 45г, както и до днес.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  [quote#22:"Сиянието на Мрака"]Нискочели, необразовани люде взели властта и започнали да се гаврят с населението. Странно е, че даже сега си избираме подобни управници, пребоядисани комунета, със съмнителни връзки в подземния свят.[/quote]
  Комунизъм няма данни някъде да е имало ! Ако визираш правителството на Баце то е дясно и реформаторско !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Фашизъм - комунизъм - капиталов монопол - религиозно обсебване на народа.

 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Защо 09.09 не бъде провъзгласен за Национален ден за възпоменание на жертвите и престъпленията на комунизма?
  Проф. Янакиев - отново респект!

 31. 31 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#8] от "postbot":

  В тази връзка да припомним сърчицата на Юнкер към нашият премиер който напусна редовете на МВР-то за да запази Партийната си книжка. За която и досега един репортер не намери смелост да го попита за съдбата й. Нещо повече, гордее се с активното участие в т.н. "възродителен процес" и сочи за личен политпример Оня на когото разтриваше ушите.
  Надежда всяка оставете.
  Статията е чудесна но бас ловя че, всички неафиширали се по една или друга причина "пещерни антинацисти" ще продължат да си играят на джобен тенис.

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  [quote#13:"чобанмахала"]какъвто ни беше комунизмът[/quote]
  Нашият "такъв", а какъв искаше да е? Съветски, чешки, румънски...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Рядко добър и верен анализ. По принцип не съм фен на автора, но тук се е справил блестящо, поздравления!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  ЗИГ ХАЙЛ БЕ Нищо не разбра от статията, нали .Дори не я изчете докрая
  Ма ти се краде и дерибейства под червения флаг, та две не виждаш
  Ех, партийо любима, как пък все рЕпи си отгледала?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 35. 35 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Честит празник на отказалият да върне партийния си билет и поради което, напуснал системата на МВР.
  Можем да гадаем, дали и той, за благодарност, също е получил червено куфарче с "народни пари" от ДС.
  Защото, в много къс порядък заклетия комунист изгради най-голямата охранителна фирма.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  [quote#8:"postbot"]Двойният стандарт към тоталитарните режими се насърчава от ЕС -- лошия нацизъм, и, ех, "приемливия" комунизъм.[/quote]

  ++++++++++++++++

  А как да е другояче, след като огромна част от настоящите лидери на ЕС са "бивши" комунисти?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#13] от "чобанмахала":
  Определението "пещерен" съвсем не предполага леви или десни убеждения. То си е личностна характеристика. И така да остане.

  Страх ме е, че се ражда нов езиков шаблон
  пещерен + антикомунизъм.

  Това вече много не ми харесва, ама много

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Една от най-грубите грешки на нашият "преход" е, че не приехме Закон за лустрацията. Все още много архиви на тайните служби са секретни и няма достъп до тях. Исторически този период не се изучава, нито се преподава на учениците. Много от тях не знаят даже кой е бил Георги Димитров. Да не говорим за македонизирането на нацията, Народният съд, лагерите, изнасянето на златото на БНБ в СССР, протестното движение на ГОР-яните и още много други неща. Лявоцентристката идея не е нещо лошо. Димитър Благоев, ако беше жив не би позволил такива действия на създадената от него партия. 45 години от историята на България се пренебрегват, защото много настоящи публични личности са тясно свързани с нея. А всякакви крайни залитания (наляво или надясно) са много опасни. Най-неприятното е, че ако за даден обществен проблем не се говори и не се изучава задълбочено има опасност да се повтори. Да ни пази Господ.

  Димитър Димов
 39. 39 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1066 Весело

  До коментар [#20] от "Starec":

  Принципно си прав (одобрявам целия ти коментар), но обобщаваш, и това не е наред:
  [quote#20:"Starec"]Освен закачката с Б. Димитров. К.Я е достатъчно възрастен, за да знае, че ВСИЧКИ, които живяхме "тогава" (вкл. и той) бяхме сътрудници на режима - най-малкото, защото търпяхме издевателствата на партийните секретари и махахме знаменца по манифестациите. [/quote]
  В този форум има поне двама (познавам "виртуално" единия, аз съм другия) които е един момент НЕ ИЗТЪРПЯХА това което другите търпяха дъъъълги години, и направиха нещо по въпроса. В личен план.

  Без съмнение е имало безброй други дисиденти, които са громяли "онзи режим". Било то на идеологическия фронт (разказваха вицове за "другарите", или на стопанския фронт (крадяха де що могат от където могат, по работните им места)

  Моите извинения пред тези дисиденти (малка част от които познавам лично), и "другарска градивна" критика към теб, че не си ги изключил от гореспоменатото определение "ВСИЧКИ"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Идиотско е да се поставя знак на равенство между комунизма и фашизма, първо защото заради политиката на фашистите-империалисти по време на двете световни войни загинаха над 70 милиона, докато жертвите на комунизма са поне двадесет пъти по-малко и второ, комунистите рядко избиваха чужди граждани (като изключим руснаците, убили няколко хиляди поляци). От тяхната политика пострадаха "контрареволюционери и врагове с партиен билет".

  Интересно, къде останаха в "класацията" демократите - убийци, изтребили милиони невинни граждани в безсмислени войни във Виетнам, Китай, Афганистан, Ирак и много други държави?

 41. 41 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 478 Неутрално

  В "пещерен стил", на днешният ден, призовавам за:
  Смърт на комунизма!

  dame
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#38] от "Димитър Димов":
  Лустрацията демократичен инструмент ли е?
  Едиснтвената лустрация която е нужна е соросовите стипендианти и НПО ентусиастите да не влизат във властта , никак не е случайно ,че повечето такива произлизат от семейства на комундета или социално слаби!
  (А "пещерен антинацизъм" може ли?)

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Винаги по 9-ти септември се повтаря едно и също.... "пещерен антинацизъм".... от автори които не са и близо да същността на нещата....

  АНТИНАЦИЗЪМ, включително и "пещерен" ВИНАГИ ще има защото:
  1. Само нацитата единствени в Света в 20 век обявиха че са СВРЪХ човеци, каквито не са (вижте зъбния статус на Хитлерчо, "комплекцията" на райхсмаршала от авиацията, например)
  2. Само нацитата единствени в Света в 20 век обявиха че цели раси и народи са ТОР и НЕДОЧОВЕЦИ (славяни, евреи.....)
  3. Само нацитата, единствени в Света в 20 век, се заеха практически да унишожат една раса (евреите), направиха го неграмотно но практически се заеха.....
  4. Само нацитата, единствени в Света (+ България) се въвлекоха във война с ЦЕЛИЯ СВЯТ......

  По тази причина докато свят светува, ще има АНТИНАЦИЗЪМ...

  Не че болшевиките бяха много цвете за мирисане, но те не си позволиха горните безпардонни глупости в рамките на 12 години време!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  Комунетата не си правят труда да мислят и творят нещо ново. Те просто взимат думите на противника и с малко подправки ги превръщат в мантри и лозунги в своя полза.
  Примери в наше време колкото искате.
  Такъв е и случаят с мантрата "пещерен антикомунизъм". Той е просто нагодена мантра, базираща се на вече износения лаф пещерен комунизъм.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  [quote#38:"Димитър Димов"]Една от най-грубите грешки на нашият "преход" е, че не приехме Закон за лустрацията.[/quote]
  Нямаше как да го приемете щото вие "преходниците" като Луканов, Танкиста останалите, нямахте за цел да променята нещата а само да "преходите" от властта на Тодор Живков, която като цяло беше много полезна на българския народ, към някаква ваша власт, в която се учите да управлявате...

  Апропо, ще си много полезен ако светнеш защо въобще започнахте "Прехода"? Защото Горби нареди, защото така правеха в Чехия и Германия, защото не ви свърташе на място, защото духаше "Вятъра на промяната", защото завиждахте на номенклатурата или по някаква друга причина?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 899 Весело

  До коментар [#11] от "dobrich":
  [quote#11:"dobrich"]

  др. Лилето Павлова !- цитат на коментар #1 от “navy”

  Чийто татко беше №3 във Варненската листа на Бсп за изборите 2009 г. [/quote]


  Как иначе ?
  "Под липите падат круши ......." го има само старите градски песни.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 47. 47 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#8:"postbot"]Двойният стандарт към тоталитарните режими се насърчава от ЕС -- лошия нацизъм, и, ех, "приемливия" комунизъм. И, можем да бъдем сигурни, това не предвещава нищо добро за самия ЕС. [/quote]

  Не само това. В Германия младежите дори си имат марксически групи и университетите им предоставят зала за събирания и лекции на тема марксизъм и спокойно си лепят плакати навсякъде, на които пише, че марксизмът трябвало задължително да се изучава. Навсякъде в университетите спокойно можеш да си лепиш плакати, поощряващи комунизма, да си ляв е гордост.
  Но ако започнеш да лепиш плакати, в които призоваваш към любов към родината, ти си наци. Ако започнеш да говориш, че не може Европа да се пълни с имигранти и т.н., ако кажеш, че не е редно обратните да осиновяват деца, ако разкритикуваш приказките, че няма родина, няма нация и каквито и да се сетиш още изцепки на презадовлени хора, които се чудят с какво да разнообразят живота си, то ти си "нацист" и често дори можеш да си навлечеш неприятности.
  Левите тук дори направо избиват на сталинизъм, защото си имат интернет страница, в която описват изказвания на проффесори, които са се сторили "фашистки" и понякога предизвикват дори полицията да влиза по време на лекции и семинари. Да не говорим за клеветата, която бива прикрепена към много професори. Не бил казал "студентки и студенти", а само "студенти", бил предизвикал дискусия по някакви думи на Хитлер или не знам си кой...
  И тези левичарски малоумщини не са наказуеми, дори се поощряват. Но "наци" могат да нарекат и най-безобидния човечец, който просто не споделя вижданията им или критикува някои от тях.

 48. 48 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#35:"manu_chao"]Честит празник на отказалият да върне партийния си билет и поради което, напуснал системата на МВР. [/quote]

  [quote#31:"kastor"]В тази връзка да припомним сърчицата на Юнкер към нашият премиер който напусна редовете на МВР-то за да запази Партийната си книжка.[/quote]
  Колко ли минуса ще събера, ако нарека подобни твърдения (всъщност фактът е верен, но не се споменава причината) "пещерен антибойковизъм"?!?

  А причината е била много проста: В онези години единственият начин да напуснеш "структурите" преждевременно, И ДА ЗАПАЗИШ натрупаните привилегии, е бил да се откажеш да се "деполитизираш". Ако напуснеш по собствено желание, условията са били кратно по лоши.

  Знам това от мои лични (и общи) приятели от детинство, които направиха същото. По чисто материални причини, никой от тях не е останал и един ден активен член на БКП (която днес наричат БСП). Да, ВСИЧКИ от тях се опитаха да ползват създадените връзки с "другарите", по кадърните поуспяха да понапреднат малко повече.

  А който твърди че Бойко е продължил да бъде член на БКП - ами да покаже някакъв дАкИмент-нещо като платен членски внос, например. Толкоз компромати излязоха навън, ама този компромат още не, интересно защо. ББ има не малко врагове, защо НИКОЙ не извади такъв компромат, някой питал ли се е?

  П.С. Ай' с'я да почне цвъкането на минусите, и лепене на етикета "гербераст". Да не се пропусне и с афишираният ми в ника (и аватара) произход "Евреин гербераст" (па и ционист) това звучи...пикантно
  До коментар [#31] от "kastor":


  До коментар [#35] от "manu_chao":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Добре ще е подобни текстове да се пишат и четат не само по повод на черни исторически дати. Днес природонаселението има вопиюща нужда от политическо ограмотяване, за да се откъсне от последните места в европейската класация.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#34:"clutch"]Ех, партийо любима, как пък все рЕпи си отгледала? [/quote]
  Те сами отиват при нея!
  Доста отдавна тук писах за естественото рафиниране от членовете на БКП в най-наглите, най-безскрупулните и най-подлите партийни началници. Самият начин на издигане на ръководните кадри на БСП предполага този подбор.
  След преобръщането на БКП в БСП се прави още един подбор. В БСП остават само най-големите кариеристи, егоцентрици и сметкаджии, защото по-свестните хора просто напускат тази ужпартия която толкова безметежно променя възгледите си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#38:"Димитър Димов"]Една от най-грубите грешки на нашият "преход" е, че не приехме Закон за лустрацията.[/quote]

  Стига с това бе !Чул -недочул лустрация!
  Има приети не един , а два закона по тая тема !
  В началото на 90-те така наречения закон Панев и 2000-та година.Първия не знам кой го ореза , но във втория закон от 2000 година бяха отменени от КС точно текстовете отнасящи се до лустрацията.
  Потърси в нета и ще видиш!
  Само аз поне 4-5 пъти съм давал линкове .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#5] от "Коки":

  " Нали се сещате, кой " празнува " поставянето ни под чужда зависимост ? "


  Да ! Това са простаци, некадърници, мързеливци, негодници и доносници - единственият начин да бъдат облагодетелствени в служба на мракобесието ! Лумпени, но, агресивни ЛУМПЕНИ, КАЛТАЦИ !
  Няма нормален човек, който да се радва на КГБ, ДС, ГЕСТАПО И ДИКТАТУРАТА !
  Няма !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#48:"Мойше! Толкоз!!!"]А който твърди че Бойко е продължил да бъде член на БКП - ами да покаже някакъв дАкИмент-нещо като платен членски внос, например. [/quote]
  Имах един познат комунист, който казваше че като дошли да го увещават да се запише в БСП, той им извадил партийната си книжка и казал:
  - Тука какво пише? БКП! Аз партията си не сменям.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#52:"navy"]ма приети не един , а два закона по тая тема !
  В началото на 90-те така наречения закон Панев и 2000-та година.[/quote]

  Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен

  Обн., “Държавен вестник”, бр.37 от 05.05.2000 г.

  Чл. 1.
  ( 1) Българската комунистическа партия ( тогава именуваща се Българска работническа партия/комунисти/ ) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

  ( 2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989, довело страната до национална катастрофа.

  Чл.2.
  ( 1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения “Народен съд”;
  4.моралния и икономически упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдание на изборенито по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.

  ( 2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразят публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в ) лишаване от право на собственост
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  e) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпление и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

  Чл.3
  (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация , подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

  Чл. 4.
  Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

  До коментар [#38] от "Димитър Димов":

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1194 Разстроено


  [quote#27:"traveler1"]Но най-важното "освободихте" ни от държавата Царство България, която народ ни обичаше и милееше за нея. [/quote]
  +++++ Прав сте.Но не очаквах от Вас да коментирате под материал,чийто автор ще се секне в кръста да брани завоеванията на "народната власт".
  Впрочем,отдавна съм предвидил,че комунистите ще станат върли антикомунисти.Инстинктът и нагонът за власт са водещите тук.Примери много,дори да се абстрахираме от изцепките на този зъл човек.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#52:"navy"]Първия не знам кой го ореза , но във втория закон от 2000 година бяха отменени от КС точно текстовете отнасящи се до лустрацията. [/quote]
  Ами такива са били И служещите в КС. И те са се страхували да не им излязат картончетата.
  Не случайно Гоце/Първанов толкова държеше на свои хора във висшите съдебни инстанции!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Около паметника, извън града ни, където някога се правеше заря в чест на 9.9. вчера имаше учудващо много коли. След промените няколко човека си правеха заря, даже ходеха пеш до там. Но нямаше повече от 5 автомобила. Вчера бяха поне 15. Ужасявам се колко много искрено искат да се върне миналото....
  Аз също с умиление си спомням за онези години. Защото завърших училище през 1989 -та, т.е. детството ми е минало в онези години. А то си беше страхотно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#43:"boby1945"]НТИНАЦИЗЪМ, включително и "пещерен" ВИНАГИ ще има защото:
  1. Само нацитата единствени в Света в 20 век обявиха че са СВРЪХ човеци, каквито не са (вижте зъбния статус на Хитлерчо, "комплекцията" на райхсмаршала от авиацията, например)
  2. Само нацитата единствени в Света в 20 век обявиха че цели раси и народи са ТОР и НЕДОЧОВЕЦИ (славяни, евреи.....)
  3. Само нацитата, единствени в Света в 20 век, се заеха практически да унишожат една раса (евреите), направиха го неграмотно но практически се заеха.....
  4. Само нацитата, единствени в Света (+ България) се въвлекоха във война с ЦЕЛИЯ СВЯТ...... [/quote]

  Едно допълнение, след унищожаването на евреите Хитлер е планирал ликвидирането на циганите и славяните. Неслучайно са били нужни толкова много концентрационни лагери на смъртта, в които "доскори а ла Менгеле" са си правили експерименти с низшите раси.

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сиянието на Мрака":

  " Нискочели, необразовани люде, взели властта ..."


  Нищо не са взели ! На тях властта им беше поднесена на щиковете на Червената армия !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#60:"niksan1"]Нищо не са взели ! На тях властта им беше поднесена на щиковете на Червената армия ! [/quote]

  Не само благодарение на червената армия. Интересно, защо пропускате да отбележите, че бе създадена световна коалиция срещу нацистите, с участието на САЩ, Великобритания, Франция. Именно нейните лидери предопределиха бъдещето на България.

 62. 62 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"faraon"]фашистите-империалисти по време на двете световни [/quote]
  За мен е нова информация, че през Първата светова война е имало "фашисти-империалисти"! Някой знаел ли е?
  [quote#40:"faraon"]комунистите рядко избиваха чужди граждани (като изключим руснаците, убили няколко хиляди поляци). От тяхната политика пострадаха "контрареволюционери и врагове с партиен билет". [/quote]
  И това предполагам е похвално? Няма проблем да изтребваш народа си, нали комунистите са безродници. За тях какво са 20 млн., вкл. екзекуции, концлагери и глодоморсамо по време на сталинския режим. При Мао се спори за брой между 40 и 80 млн. Ама какво са това! Нищо си.
  Отделно, че любимият на комунетата Сталин е бил в съюз с омразния ви Хитлер и двамата са абсолютно еднакво виновни за началото на ВСВ.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Празнувайте , българи. [/quote]
  По заповед не се празнува!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#62:"sophia_gr"]За тях какво са 20 млн., вкл. екзекуции, концлагери и глодоморсамо по време на сталинския режим. При Мао се спори за брой между 40 и 80 млн. Ама какво са това! Нищо си.
  Отделно, че любимият на комунетата Сталин е бил в съюз с омразния ви Хитлер и двамата са абсолютно еднакво виновни за началото на ВСВ.
  [/quote]

  По време на репресиите за период от 30 години в СССР са убити между 1 и 2 милиона , даже настоящите руски либерали признават тези числа. Не са 20 милиона или 100 милиона, както твърдят някои.
  Имало е лагери, но в тях хората не са са били умъртвявани умишлено както в нацистките лагери на смъртта. Освен това в тези лагери са пращани хора не само за "контрареволюционна дейност", повечето са били криминални престъпници, осъдени от властта за извършени престъпления.  [quote#62:"sophia_gr"]За мен е нова информация, че през Първата светова война е имало "фашисти-империалисти"! Някой знаел ли е?[/quote]

  Общо взето генезиса на едните и другите е един и същ - ламтеж към чужди територии, заграбване на колонии, неща, които не е могло да се осъществят без да бъдат убити невинни граждани. По време на ПСВ са загинали повече от 10 милиона, но тези факти лесно се забравят.

  Какво бихте казали за съвременните войни на демократите, по време на които бе заличен живота на милиони невинни граждани? В името на какво бе направено всичко това?

 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Калинчо хвърли ли партииния билет или си го къта още, иначе пише добре

 66. 66 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Поредният червен орк, който се опитва да оправдае престъпленията на комунизма чрез престъпленията на фашизма/нацизма.
  Не се ли усещата колко сте смешни?

  Every cradle is a grave.
 67. 67 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма.
  Празнувайте , българи.
  Живот и здраве на всички[/quote]

  За съжаление не е много за празнуване, защото след 9-ти започват репресии с обратен знак, нещо което не е трябвало да се случи. Вярно е, че числата на убитите и всички останали жертви са преувеличени, но даже един невинен да е пострадал, пак е много.
  Ето списък с пострадалите след 9-ти. За 6 години са издирени и записани между 23 и 24 хиляди жертви, включително убити и лежали в лагерите. http://www.victimsofcommunism.bg/bg/victims/index#/pages/about-us

 68. 68 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#64:"faraon"]По време на репресиите за период от 30 години в СССР са убити между 1 и 2 милиона , даже настоящите руски либерали признават тези числа. Не са 20 милиона или 100 милиона, както твърдят някои.
  Имало е лагери, но в тях хората не са са били умъртвявани умишлено както в нацистките лагери на смъртта. Освен това в тези лагери са пращани хора не само за "контрареволюционна дейност", повечето са били криминални престъпници, осъдени от властта за извършени престъпления.[/quote]

  Я да видим сега: https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin#Calculating_the_number_of_victims
  Ако си любознателен, тук има връзки към различни изследвания. Можеш да ги отвориш и д ги почнеш едно по едно да ги отхвърляш с контра-АРГУМЕНТИ. Трудно, защото нямаш достъп до информмацията, до която имат изследователите на този проблем. Ама защо да им вярваме, все пак те не могат да се сравняват с документални източници като "Комсомолская правда" например.
  Предполагам така ОПРАВДАВАШ и жертвите на нашите концлагери - били са политически врагове и криминални престъпници(?!?!?!). Ами как ще се почувстват жертвите на нацизма, ако им кажеш, че и там огромен брой в лагерите са били политически врагове?
  Иди се прегледай, човек.
  [quote#64:"faraon"]Общо взето генезиса на едните и другите е един и същ - ламтеж към чужди територии, заграбване на колонии, неща, които не е могло да се осъществят без да бъдат убити невинни граждани. По време на ПСВ са загинали повече от 10 милиона, но тези факти лесно се забравят.

  Какво бихте казали за съвременните войни на демократите, по време на които бе заличен живота на милиони невинни граждани? В името на какво бе направено всичко това?
  [/quote]

  Така е. Още древните римляни, египтяни, асирийци, разните му там инки и ацтеки - няма такива фашисти-империалисти! А Съветския съюз е чист като детска сълза. Не присъединяват територии на чужди държавикъм съюза, не интернират 94 хил. литовци, латвийци и естонци към Сибир (понеже комунетата обичат да оценяват количеството, бройката не е малка, защото населението на тия държави в малобройно) и не заселват на тяхно място руснаци.

 69. 69 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#67:"faraon"]За съжаление не е много за празнуване, защото след 9-ти започват репресии с обратен знак, нещо което не е трябвало да се случи. Вярно е, че числата на убитите и всички останали жертви са преувеличени[/quote]

  Това завишаване как го определи? Кога направи документално проучване? А концлагерите не ги ли броим?

 70. 70 Профил на mom4il
  mom4il
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Наскоро скрит зад псевдоним един професор и даже член кор. обвини, че антикомунизъм бил с обратен знак комунизъм, "пещерен антикомунизъм"... С други думи, всеки антикомунист е винаги "пещерен". Но това не означава ли, че и комунизмът е "пещерен"? Днешните комунисти, представящи за антифашисти и антинацисти, не са ли "пещерни антинацисти"? Защо ако си антикомунист, ти се лепва определението "пещерен", а ако си антинацист не може да си "пещерен"? Това абсурдно противоречие се дължи на сатанизирането само на нацизма (фашизма), но не и на много по-страшното престъпление срещу човечеството - комунизма.
  Левичарите на Запад и у нас и досега твърдят, че комунистическият тоталитаризъм бил идеологическа измислица "от периода на студената война". Но всъщност тоталитарен бил не социализмът и комунизмът, а капитализмът и демокрацията... Ама нали беше идеологическа измислица? Интересно е, че те пишат и досега против националсоциалистическия режим и често го определят като "тоталитарен". Но нали тоталитаризмът бе идеологическа измислица? И излиза, че тоталитаризмът всъщност е идеологическа измислица на антикомунистите, за да прикрият тоталитарната същност на ... капитализма и демокрацията. И така тоталитаризмът е едновременно измислица, мит, лъжа, но всъщност не е точно така, защото тоталитаристи са именно демократите и капиталистите, а не са тоталитаристи социалистите в различните им интернационал- или национал-социалистически разновидности. А всъщност - не можеш да си истински антинацист, ако едновременно с това и не си и антикомунист, както и обратното! Дори да те обвинят, че си пещерняк... Макар в "пещерата на сенките" да пребивават именно (нео)комунистите.

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#55] от "navy":

  " Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен "


  За мен лично този закон беше за измиване на ръцете и отчита не на дейност ! Защо ? За да не съм голословен, ще приведа примери с моето семейство :
  1. На дядо ми са взети 107 декара земя и 60 декара гора .
  2. На баща ми са национализирани нови, белгийски дървообработващи машини на стойност 1 648 000 лева .
  3. На мен - " син на кулашко семейство " не ми беше позволено да упражня професията си, тъй като това е идеологически пост, а аз не съм член на БКП .
  4. На майка ми са убити, без съд и присъда двама братовчеди, като единият от тях ПО ОСОБЕНО ЖЕСТОК НАЧИН !
  Е, горният закон на нас ли ще ни обяснява какъв е бил комунистическия режим в България ?!?! Или на хилядите политически затворници от БЗНС, БСДП, въдворените в концлагери на брой 54 пръснати по цяла България ? Да не споменавам за т. н. " Народен съд " ?!
  Ето защо намирам за правилна забележката на потребител с ник " Димитър Димов " . Прав си, че КС ( само ДС-ченгета ) оряза закона, но тогава СДС беше сила и само един намек от Костов и улиците и площадите щяха да се залеят от народ и КС щеше да признае всичко което иска НАРОДЪТ, но ... това не стана !
  Последната ми забележка е валидна и днес ! С малки изключения, никой няма намерение да прави реформи, защото днешното положение устройва 90% от върховете на БГ и без силен натиск от улицата - нищо няма да стане !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#61:"faraon"]Интересно, защо пропускате да отбележите, че бе създадена световна коалиция срещу нацистите, с участието на САЩ, Великобритания, Франция. [/quote]
  Ми да? Уж бяхме сателити на Германия, а са се съгласили с грузинското джудже и са му оставили България като "подарък" от победата...

 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Другарят Янакиев станал голям антикомунист!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 774 Гневно

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит празник - освобожднието на нашата Родина от оковите на нацизма. [/quote]
  Какъв нацизъм в България бе "умник"!
  То преди девети дори тоталитаризъм не е имало у нас, за разлика от времето след тази дата.

 75. 75 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  И още нещо. Ако не знаеш нацизъм е съкращение на национал-социализъм. А социализъм даже с националистични залитания (възродителния процес) имаше в България и именно след девети септември 1944 започна силовото му налагане.
  Така, че твоето празнуване на девети е точно в чест на преврата, наложил нацизма в България.

 76. 76 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#69] от "sophia_gr":

  Ако четете Горбачовите "историци" трябва да приемете, че броят на репресираните в СССР е бил едва ли не по-голям от общия брой на населението на тази страна. По онова време в СССР са живели около 140 милиона, т.е. колкото са сега. Даже да приемем, че 10% от населението е било репресирано, то трябва да се съгласим, че пострадалите са не повече от 14 милиона.

  Ясно е, че на официалните данни, представени от прокуратурата на Хрушчов през 1953г., според които с осъдителна присъда са били ликвидирани 642 хиляди руснаци и още близо 3 млн са пратени в Гулаг, трудно може да се вяра. Но даже да утроим тези числа, пак сме далеч от недоказаните твърдения на горбачовите "историци", смятали ангро, без да представят конкретни документи и конкретни факти.

 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредната халтура от Портала "Култура". Този път на другаря Янакиев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 788 Неутрално

  През 1944 г. СССР насили България, като наложи съветски тоталитарен режим за 45 г. Лиши от собственост и земя българите, разврати г с най-мащабната корупция (прости но комунисти да биват издигани на държавни позиции, други нямаше) и през 1987 - 1989 г., когато полезните изкопаеми в СССР привършваха, изостави България. Това е 9.9.1944 г.- една тъжна дата в ужасна история за България.

 79. 79 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#69:"sophia_gr"]Това завишаване как го определи? Кога направи документално проучване? А концлагерите не ги ли броим?[/quote]

  Ми има си хора, които се занимават с тази работа. Представили са списък с жертвите, ето ви линка отново -
  http://www.victimsofcommunism.bg/bg/victims/index#/pages/about-us

 80. 80 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "чобанмахала":

  Да, точно така е! Неприятна истина за четящите този коментар! Но е самата ИСТИНА, драги ни съфорумци! Ако не беше истина на този хал ли ще сме! "Преклонена главица, сабя не сече!" - живи-мъртъви, това е нашето битие.Е, да ни е честито!

 81. 81 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Разстроено

  [quote#71:"niksan1"] С малки изключения, никой няма намерение да прави реформи, защото днешното положение устройва 90% от върховете на БГ и без силен натиск от улицата - нищо няма да стане !!!
  [/quote]
  +++++ Най-много ме тревожи, че ги няма истинските антикомунисти на сцената! Нормалността в тази държава се отлага за неопределено време.....

 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Честит Празник на всички Антифашисти!

  С помощта на американските и английските бомбандировачи беше свален един деградирал, деспотичен, фашистки, корумпиран, олигархичен, асоциален режим!

  Най-тъмното петно в Историята с Турското Робство е Съюзът ни Хитлерова Германия!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 813 Весело

  [quote#65:"shileto"]Калинчо хвърли ли партииния билет или си го къта още, иначе пише добре[/quote]
  Не знам Калинчо да е имал партиен билет, ма щом твъдиш.. сещам обаче за един друг дето още къта червената книжка, даже работа напуснал щото искали да го деполитизират и да му я вземат - ти сещаш ли се шиле кой ша е той?
  Кат се сетя още, че некои офчици и шилета от още примигат и поблейват по матушката окупаторка на 9.9.44, некакси отвътре ми иде да поздравя целото стадо и барабар с офчара с ено искрено 'честит празник!'

  Колкото повече, толкова повече!
 84. 84 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#79:"faraon"]Ми има си хора, които се занимават с тази работа. Представили са списък с жертвите, ето ви линка отново -
  http://www.victimsofcommunism.bg/bg/victims/index#/pages/about-us[/quote]
  Там не намирам брат на баба ми и още един роднина. Защо така?

 85. 85 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  няма пещерен антикомунизъм, без пещерен комунизъм

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4472 Неутрално

  До "ДНЕВНИК"
  Благодаря ви за хубавата статия!

  Все пак кого да обвиним за паралелната история в съвременна България? Защото при нас всеки има право да си говори каквото си иска, и подрастващите имат право да се явят на матура, и да оспорят резултатите си напр. по история, цитирайки др. Първанов или др. Сидеров, които все пак като депутати трябва да са "уважавани" личности (Първанов пък е даже бивш президент). Кого обслужва тази псевдонаука, защо БАН нямат окончателно мнение?
  Или целта е всички ние да кажем: "Е.ах ти държавата!"

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4472 Неутрално

  Защо официалната ни наука пропуска движението на горяните, което се е случила само преди 60 години!
  Ега ти тази псевдонаука!

 88. 88 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#84:"sophia_gr"]Там не намирам брат на баба ми и още един роднина. Защо така?[/quote]

  За да отстраните пропуските, обадете се където трябва, списъкът е отворен.

 89. 89 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#88:"faraon"]За да отстраните пропуските, обадете се където трябва, списъкът е отворен. [/quote]

  Т.е. списъкът все пак е непълен и твърдението

  [quote#67:"faraon"]Вярно е, че числата на убитите и всички останали жертви са преувеличени[/quote]

  е необосновано.

 90. 90 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Прекрасна статия, благодаря от сърце!

  [quote#49:"niksan1"]Три поколения от моето семейство страдахме от социализЪма, поднесен ни от БКП, но внесен от СССР и лично от " Бащата на народите " ...
  ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ, ВАШАТА МАМИЦА МРЪСНА !!! [/quote]
  +++++++++++++++

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4954 Любопитно

  Общо взето съм съгласен с позицията на автора. Комунизма и нацизма са престъпни, кървави и мракобесни идеологии и те винаги трябва да се осъждат и заклеймяват за престъпленията, които извършиха през 20-ти век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Защо да е необосновано? Някои твърдят, че убитите от комунистите били стотици хиляди.
  Не виждам доказателства за подобни твърдения.

 93. 93 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#91:"Иво"]Общо взето съм съгласен с позицията на автора. Комунизма и нацизма са престъпни, кървави и мракобесни идеологии и те винаги трябва да се осъждат и заклеймяват за престъпленията, които извършиха през 20-ти век.[/quote]

  Така е, но скоро ще се наложи да осъдим и демокрацията, довела до смъртта на милиони, при условие, че човечеството оцелее.

 94. 94 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 813 Любопитно

  [quote#82:"socialen"]Най-тъмното петно в Историята с Турското Робство е Съюзът ни Хитлерова Германия![/quote]
  ... ееей аланколу, занаеш ли що Добруджа е България в момента?!? Тва промиването на мозъци дава страхотен резултат у некои индивиди.. не че ша има ефект, ма ко си чувал, замисли се над твърдението че истината не винаги е черно-бяла, особено за страната която вероятно наричаш Родина .. празнувате ли, празнувате!? а честито! ние пък с любопитство наблюдаваме некои черти и странности на човешката природа...

  Колкото повече, толкова повече!
 95. 95 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#75] от "marker":

  Е, и?
  Написаното от мен се отнася за немския нацизъм /хитлеризма/.
  Надявам се, че вече сте удовлетворени от уточнението

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Любима фатка на пещерните антикомунисти е "сравнението" на Социализма с Националсоциализма. Младите им вярват, защото днес всичко се изопачи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#94:"Meчо Пух"]... ееей аланколу, занаеш ли що Добруджа е България в момента?!? [/quote]

  Добруджа е основното прегрешение на Русия към България. Но не е вярно, че ако не е бил Хитлер, е нямало да си получим Добруджа обратно. В края на 30-те години са се водили интензивни преговори с участието на редица европейски дипломати за връщането й в пределите на България. Доколкото знам, Румъния не е имала нищо против.

  Стечение на обстоятелствата е, че си връщаме Добруджа именно при Хитлер. Хитлер е обещавал на България Македония и Северна Гърция, но това на практика не е станало.

 98. 98 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#24:"чобанмахала"]До коментар [#19] от "Youtube.Пу": Някои преди време с тоя "комунизъм" си изкарваха прехраната. Сего това го правят с "антикомунизма".
  За развитие на обществото се искат идеи и в политиката.Кой да ги даде. Бойко ли,Миков ли или оня"гъз"?
  Оценка
  -32 +4[/quote]
  Не всички изкарвали си прехраната преди с борбата с "антикомунизма",а сега с "комунизма" са се отчели.Само 32-ма. Ще има наказания.Икономически.

 99. 99 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#97:"faraon"]Доколкото знам, Румъния не е имала нищо против.
  [/quote]
  Тоя майтап вкоя категория да го сложим?

  [quote#97:"faraon"]Хитлер е обещавал на България Македония и Северна Гърция, но това на практика не е станало. [/quote]
  Как да не е станало? Нали там е бил българският окупационен корпус,заради което сме плащали репарация десетилетия след това?
  И тук подигравка с паметта на българите.

 100. 100 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#95] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Дали разбира тези уточнения?
  Едва ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK